Overal waar we komen

BSRetro: Ton "Toto" Cornelissen

Eddy W

Onder verschillende BSRetro's liet een aantal mensen weten dat ze graag wat oudere oud-spelers wilden zien. Hier zijn we mee aan de slag gegaan. Vandaag hebben één van de helden uit het seizoen 1990/1991. Voormalig topscorer van de eerste divisie en de eerste divisie-speler van het jaar 1990. Het gaat hier natuurlijk om Ton 'Toto' Cornelissen.

In de jeugd kwam Ton uit voor SCO/TOFS. Op zijn 14e vond NAC hem zo interessant, dat ze hem graag aan de jeugdopleiding toe wilden voegen. Dit bleek een gouden zet, want in het seizoen 1981/1982 debuteerde de toen 17-jarige Cornelissen. Het eerste huwelijk tussen de jonge debutant en NAC bleek echter van korte duur, want in 1986 verliet Cornelissen NAC voor RKC. Buiten zijn periodes in Breda heeft Ton bij veel verschillende clubs gespeeld. Hij vindt zichzelf echter geen jobhopper: "Met uitzondering van de twee periodes bij NAC heb ik bij negen andere clubs als contractspeler op de loonlijst gestaan. Het lijstje op Wikipedia is dus niet volledig (dit is inmiddels door iemand aangepast – BSR), want ik heb ook nog in Griekenland gevoetbald. In mijn actieve carrière als speler ben ik om uiteenlopende redenen weggegaan bij deze clubs, ik ben dus geen jobhopper. In de jaren buiten Breda heb ik wel veel ervaring opgedaan, veel gezien en veel geleerd. Maar mijn hart is altijd in de Beatrixstraat en in Breda gebleven."

Met een omweg kwam Cornelissen, beter dan ooit, weer terug bij NAC. Ton legt graag uit waarom hij zo graag weer terug kwam naar het oude stadion. "Ik zag, en zie nog steeds, NAC als mijn thuisbasis. Daar ben ik gegroeid als persoon en als speler, ik heb er de mooiste jaren als speler mee mogen maken.” Waar we aan het begin van het seizoen 2014/2015 een vreemdelingenlegioen hadden, was dat vroeger wel anders. In 1990 kwam Ton in een warm bad terecht, met veel jongens uit de regio die voor elkaar tot het uiterste wilden gaan. “De meeste kenden elkaar uit de jeugdopleiding of gewoonweg uit de regio. Dan heb je van kind af aan contact met elkaar. Hierdoor ken je elkaar door en door, wat overigens niet wil zeggen dat de jongens die van buiten de regio kwamen buiten de groep vielen. Juist niet, zij waren door die onderlinge band sneller gewend aan de groep. Iets wat de prestaties alleen maar ten goede kwam. ”

Waar voor de meeste spelers een tweede periode bij hun club niet goed uitpakt, was dit voor Ton anders. Hij kwam, hij zag en werd topscorer. Nooit eerder haalde iemand bij NAC 35 doelpunten in één seizoen, een record dat op de dag van vandaag nog steeds in handen is van Ton. “Ja, daar ben ik zeker trots op. Het is nog altijd een clubrecord en daar mag ik op mijn huidige leeftijd (Ton is 24 januari 52 geworden –BSR) best trots op zijn. In hetzelfde seizoen won ik ook de Zilveren Schoen, voor de beste speler van dat seizoen.” Wat was er eigenlijk nodig om zo vaak te scoren? Het is een trucje dat zo makkelijk lijkt vanaf de tribunes, maar ook een die soms zoveel moeilijker is dan het lijkt. “Zoals ik al heb gezegd, hadden de goede onderlinge verhoudingen binnen de selectie een grote en positieve invloed op onze prestaties als team en op de supporters. Dat alles had op ons als individuele spelers weer een positieve invloed.” 

Door de positieve flow werd “Toto” uitgeroepen tot speler van het jaar. Wederom iets wat maar weinig spelers in de clubkleuren van NAC gelukt is. Hij is dus ook een van de weinigen die uit kan leggen hoe dat voelt. “Daar groei je van en het geeft je bevestiging. Daar doe je het voor, als je uit al je collega’s uit de Ere- en Eerste divisie verkozen wordt.” Omdat Ton zijn hart aan NAC heeft verpand, moeten er vast vele mooie herinneringen zijn uit zijn periodes in Breda. Als we hem vragen naar de wedstrijd die hem nog het meeste bij staat uit zijn jaren in Breda denkt de oud-spits niet aan één maar aan twee wedstrijden. Wedstrijden waarvan iedereen die erbij was de doodsschop nog voor zich zal zien. “Dat waren de twee nacompetitiewedstrijden tegen VVV in het seizoen 1990/1991. De eerste verloren wij met 1-0 en ik kreeg in de 29e minuut al een doodsschop op mijn ribben, waardoor ik van het veld moest. Vervolgens had ik 3 a 4 dagen om mijzelf op te lappen voor de returnwedstrijd thuis. Dat is uiteindelijk met de nodige injecties en medicatie gelukt, want ik kon eigenlijk nog niet eens mijn eigen veters vast maken. Ik deed geen warming-up en stond toch in de basis in een kolkend NAC-stadion. Eigenlijk liep het best goed, het werd 1-0 en 2-0. Ik kreeg zelf ook nog kansen. NAC stond op dat moment al met een been in de eredivisie. Niks leek een groot feest in de weg te staan. Maar het ging mis. We kregen een doelpunt tegen en het Europese systeem van uit- en thuisgoals zou ons gaan nekken. Toen kwam het scenario dat we nog een goal moesten maken, anders promoveerden we niet. We hadden nog een minuut of elf, twaalf en zijn toen vol op de aanval gegaan. Ik scoorde zelf in blessuretijd nog een goal, waarbij ik zelfs nog langs twee man moest, maar Uilenberg (de scheidsrechter - BSR) keurde hem af. Het vreemde is dat er nooit beelden van de goal zijn vertoond. En dat is best raar natuurlijk, want het was een cruciaal moment voor NAC. Niemand heeft ooit kunnen zien of het wel of geen buitenspel was, het zat niet in de samenvatting. Het moet toch terug te vinden zijn, maar niemand heeft het ooit kunnen achterhalen. Ik weet ook niet wat ermee gebeurd is.”

In de jaren dat “Toto” actief was bij NAC ging het sportief niet al te best met onze club. Een vergelijking met het huidige NAC is dan gauw gemaakt. Ton ziet wel wat overeenkomsten met het NAC uit zijn tijd. “Wat ik er in herken is de mentaliteit om er samen uit te komen. En dat samen maakt dat NAC het ook nu zal gaan redden. Verschil met mijn tijd is wel de middelen. Ik hoop dat NAC genoeg (financiële) middelen heeft om snel terug te keren naar het niveau waar de club hoort, de Eredivisie. De beren zullen een voor een van de weg moeten worden gehaald, maar daar wordt momenteel hard aan gewerkt binnen alle geledingen van de club.”

In 2014 was er echter iets wat roet in het eten zou kunnen gooien in de liefde tussen Ton en NAC. Hij gaf aan dat hij het spel van NAC saai vond en dat hij daarom niet vaak meer keek. Iets waar veel supporters zich ook in konden vinden. “Ik heb in dat interview toen inderdaad aangegeven het spel van NAC toen voorspelbaar en saai te vinden. Ze speelden destijds om niet te verliezen, dus voorzichtig. En als je altijd voorzichtig speelt, krijg je een keer het deksel op de neus. En we weten allemaal dat dat in dat seizoen uiteindelijk ook gebeurd is helaas. Maar ik vind dat er nu een ander NAC op het veld staat met een juiste vechtersmentaliteit.” Een van de goede dingen die toenmalig technisch directeur Graeme Rutjes deed bij NAC, was het aanstellen van Cornelissen als scout.

Onder zijn opvolger, Robert Maaskant, is Ton hiernaast ook spitsentrainer geworden. Werkzaamheden die hij combineert met het trainen en coachen van de Kozakken Boys. Twee clubs die meer op elkaar lijken dan de meeste mensen denken. “Het zijn twee clubs van een ander niveau. Als overeenkomst hebben ze de hechte achterban en de toekomstvisie, dus lange-termijn-denken. Zolang ik beiden kan combineren zal ik dat daarom ook graag bij beiden blijven doen.” Cornelissen ontwikkelt zichzelf dus goed als scout en als trainer. Op de vraag wat we in de toekomst kunnen verwachten van de oud-spits krijgen we een kort maar krachtig antwoord. “Inzet en passie! Ik wil alles uit de kast halen om NAC weer te krijgen waar ze horen.” Tot slot weet Ton wel waar NAC dit seizoen zal eindigen. “Op de Grote Markt. Dit heb ik in het seizoen 83/84 mee mogen maken en dat is een geweldig moment voor iedereen die NAC een wam hart toe draagt.”

   

Bron:
B-Side Rats
Vorig bericht
BSR TV: Marinus Dijkhuizen na VVV-NAC (4-3) 215 reacties
Volgend bericht
Blessure Verbeek valt mee 23 reacties
Terug naar overzicht
16 Reacties
1    
buurman

Mooi stuk over Toto. Lees deze stukken zeer graag. Complimenten.
En, helaas, eens met Los Pollos.

1    
ennoajseejer

Held in die tijd. Herinner me die wedstrijden met VVV nog als de dag van gisteren. 2-0, de wave ging door het stadion, NAC veel beter, goal tegen en die onbegrijpelijk afgekeurde goal vlak voor tijd (ik stond er bovenop, achter de goal aan de beatrix-zijde. Nog nooit zo boos en teleurgesteld na een wedstrijd geweest. Sindsdien altijd een hekel aan VVV gehad, ook door die gemene doodschop.

0    
Wanny

Die afgekeurde goal van Toto was volgens mij ook niet in blessuretijd. Die viel heel snel na de 2-1 van Driessen. Stond toen gelijk 5 treden lager op de Bea, maar om onbegrijpelijke reden werd ie afgekeurd.

0    
Arie

De mentaliteit om er samen uit te komen van toen is ben ik bang juist het grote euvel van de huidige selectie.

0    
Los Pollos Hermanos

Leuk artikel van helden van weleer. Mag ze graag lezen. Doet een mens goed. In het huidige NAC, vind ik namelijk geen herkenning meer. En dat is triest.

"Tot slot weet Ton wel waar NAC dit seizoen zal eindigen. “Op de Grote Markt. Dit heb ik in het seizoen 83/84 mee mogen maken en dat is een geweldig moment voor iedereen die NAC een wam hart toe draagt.”

Nou, beste Ton, ik help het je hopen, maar volgens mij ben je de realiteit wel een beetje kwijt. Of nee, je bent een echte supporter die leeft in het geel/zwart. Het is net hoe je het zien wil.

NAC is gewoon een hele matige ploeg. Thuis, met het publiek erachter, dan gaat het nog wel. Ook niet om aan te gluren, maar daar is de tegenstander nog van onder de indruk. Op die manier win je de meeste thuiswedstrijden. Maar die tijd gaat voorbij. Volgend jaar zijn al die andere ploegen eraan gewend en dan gaat NAC, ook thuis, punten morsen. Gegarandeerd.

Maaskant, Dijkuizen, Pep Guardiola of Mancini, het maakt allemaal geen flikker uit. Het is gewon pure middelmaat wat er in de wei staat. Natuurlijk, we hebben Stam en Seuntjes, die steken er met kop- en schouders bovenuit. Dat ziet iedereen met ook maar een beetje voetbalintellect. Maar die kunnen met z'n tweetjes deze bende echt niet trekken.

Verdedigend is het echt héél, héél erg matig. Top-klasse niveau. Zonder twijfel. Kom met grote regelmaat bij ploegen als Baronie, VV Dongen, OJC Rosmalen en Desk en geloof mij, het is daar verdedigend gewoon niet minder dan bij dit NAC. Echt niet. Kenny is een verademing dit seizoen, Constant, sterk en maakt vrij weinig fouten. Opbouwend is het natuurlijk helemaal niets, maar dat hoeft ook niet als je bij NAC speelt. Snel inleveren bij iemand met een geel shirt, moet Kenny denken (liefst Stam). Dan komt het wel goed. De rest, drama. Top-klasse niveau. Max.

Het middenveld is redelijk. Naah moet snel terug naar City. Geen idee wat hij daar gaat doen, maar voetballen zal het niet zijn. Stam kan alleen de zaak niet draaiende houden, Matic is altijd 2 stappen te laat (ja, ook op dit niveau) maar heeft nog wel een paas in z'n benen, mits hij de tijd krijgt. Suk komt op elk vlak m.b.t. voetbalslimmigheid te kort. Kan bij bovengenoemde amateurploegen niet mee. Seuntjes is de beste speler die we hebben, maar is lui. Dit is er wel ingeslopen na verloop van tijd.

De aanval bespreek ik niet, want die is afhankelijk van de aanvoer vanaf de vleugels en je sluiting met het middenveld. En die is er niet. Total geen chemie, niets. Misschien eens nadenken over 4-4-2. Maar dit hoop ik al een half jaar, tegen beter weten in.

Nee, dit NAC staat niet op de grote markt de aankomende jaren. En dat verdienen ze ook niet. Het is nu zaak de jonkies op een goede manier in te passen, schoon schip te maken na dit seizoen en fris beginnen aan een nieuw plan voor een gezonde en sportief voortgaande BVO.

Helden als jij, hebben we nodig Ton! NOAD! Vieze broeken en bloed aan de kousen.

Hup NAC!

1    
buurman

Mooi stuk over Toto. Lees deze stukken zeer graag. Complimenten.
En, helaas, eens met Los Pollos.

0    
Wanny

Denk dat Toto meer doelt op de mentaliteit van mensen als Penders, Hellemons, Remie, Goetzee, Van Bilzen en de oude hap van kantoor. Mensen met een NAC hart die er wel alles aan doen om de club omhoog te brengen. Niet op het gros vreemdelingen op het veld.

0    
Korneev

"Maar ik vind dat er nu een ander NAC op het veld staat met een juiste vechtersmentaliteit.”
Euh.... Ton, ik weet niet naar welke wedstrijden jij zit te kijken, maar ik zie het niet??

0    
Eddy W

Het intervieuw is al een tijdje geleden, rond de winterstop, afgenomen. Daarom komen sommige dingen wat vreemd over. Ton heeft iig het hart op de goede plek en heeft het beste voor met NAC en dat siert hem.

0    
Overal

@Los Pollos Hermanos

Ik ben het niet volledig met je eens. Dat er iets niet goed zit bij NAC is een gegeven. Dat het beter zou gaan als we betere spelers hadden is ook een gegeven, maar ik denk niet dat dat het grootste probleem is.

2 weken geleden zat ik PSG - Chelsea te kijken, oftewel 22 van de beste profvoetballers ter wereld. Het veld barst van het talent. En toch vliegen die gasten er met 1000% inzet in, ze zullen over lijken gaan om te winnen. Juist dat mis ik zo erg bij NAC, die inzet, die wil om te winnen. Met die inzet speel je vaak al 2x zo goed als je daadwerkelijk bent.

Ik vind het gewoon heel schrijnend om te zijn dat promotie blijkbaar niet echt leeft in de spelersgroep, want als dat wel zou leven ga je er toch met zijn allen alles aan doen om dat mogelijk te maken?

0    
scheppioni

Toto doet mij denken aan o.a. die prima goal in de jaren '80 in de nacompetitie tegen nec, winst 2-0 voor ons, Toto kreeg hem in de loop rand/hoek 16 in de loop aangespeeld, typisch een echte klasse spits, niet denken, maar hard binnen rammen die bal !
Is tegenwoordig wel vaak anders met dat eindelooos gebrei ! HUP NAC, HUP TOTO !

0    
Los Pollos Hermanos

@ Overal,

Het schrijnde kwaliteits- tekort wijden aan de mentaliteit van de spelers, vind ik wat tekort door de bocht. Neemt niet weg dat ook mijn mening in het eerder geschreven stuk, niet geweldig onderbouwd is. Ik ben het met je eens dat er spelers bijlopen alsof ze zojuist de Nijmeegse vierdaagse op 1 been hebben gelopen met een rugzak achterop van 325kg. Maar is het inzet, of kunnen ze gewoon echt niet beter? Ik vind dat e.e.a. met elkaar in verband staat namelijk. Je kan nog zo'n tomeloze inzet tonen, maar als 80% van je selectie er simpelweg geen reet van kan, dan komt die inzet ook niet tot uiting. Dan lijkt het al gauw, alsof ze fysiek minder doen en inbrengen dan onze tegenstanders. Statistieken leren echter anders (bron: Infostrada). NAC maakt vaak meer kilometers, geven meer passes en maken meer overtredingen dan onze tegenstanders. Dat laatste kan je toespitsen op inzet, maar je kan ook gewoon zeggen dat ze tekort komen en daardoor vaker aan de noodrem moeten trekken.

Je voorbeeld over PSG-Chelsea, vind ik hier niet zo passend, al snap ik wel wat je bedoeld aan te geven. Je zag in de 1e helft ook dat PSG het Chelsea van Guus overklaste op alle fronten en dan betrap ik mijzelf er ook op dat ik denk "Die van Chelsea hebben het hoofd al hangen, die gaan er niet meer voor" Maar het is puur een gebrek aan kwaliteit.

Als ik Barcelona of Bayern zie voetballen, dan denk ik nooit "Nondejuu, die tonen nou echt een bak inzet!" Sterker nog, dan denk ik "Het lijkt wel een trainingspartijtje. Straks trekken ze in de 2e helft nog oranje hesjes aan, zetten ze pylonen neer en staan er 4 goaltjes in de wei, i.p.v. 2"

NAC is gewoon pure middelmaat. En ik vind dat niet erg. Ze hoeven niet altijd te winnen, of kampioen te worden. Ik geniet ervan als ik zo'n Gradje zie doorbreken, of zo'n Unal zie schitteren. Eigen jeugd, jongens uit Breda en omgeving, prachtig. Dat is voor mij NAC. Daarom ga ik ook zo graag kijken naar clubs als Desk, JVC Cuijck en VV Dongen. Dan zie je prachtige spelertjes opbloeien. Dan geniet ik echt van het spelletje voetbal. Dat plezier ben ik bij NAC een beetje kwijt. En dat doet pijn.

0    
Toontje

Zijn tor-instinkt missen we evenals de geweldige voorzetten van vooral Remie en wat te denken van de steekpasjes van Ton Lokhoff, daar mag Stam nog niet de veters van strikken want die speelt alleen breed en terug maar denkt zelf dat hij de beste is......dat is hij wel als hij rechtsback gaat spelen. Zet Duarte daar maar eens weg.

0    
Spionkop

En toen we promoveerden stopte Ton met voetballen. Ging in het Casino verder, had ie ook werk.

Eeuwig zonde vond ik dat. Toto, voor altijd een held!

0    
Wanny

Toto was natuurlijk ook gewoon een spits van niveau top eerste divisie. In de eredivisie heeft ie het nooit echt kunnen maken.

Van dat kaliber heb je er meer gehad. Ad van der Wiel, Peter van Velzen. Scoorden als een gek, maar een niveautje hoger kwam het er niet uit. Ralf Seuntjens lijkt me ook zo'n type.

0    
Overal

@Los Pollos Hermanos

Goede analyse. Dat er een verband tussen beiden is daar geloof ik zeker in. Om de discussie over opstellingen nog maar eens open te gooien... Ik ben een groot van het spel Football manager 2016. Al blijft dit uiteraard een spel, het heeft bewezen vaak erg goede simulatievoorspellingen te kunnen doen.

Puur uit interesse heb ik een seizoen gespeeld in het klassieke 4-3-3 systeem wat nu gehanteerd wordt. Dit seizoen ging erg moeizaam, uiteindelijk eindigde ik op een 3e plaats en wist ik via de playoffs niet te promoveren.

Daarna heb ik een seizoen gespeeld in 4-2-3-1, ongeveer zo:
Ten rouwelaar
Stam - Dingsdag - Van Diermen - Van der Weg
Matic - Naah
Seuntjes - Unal - Duarte
Ars

Dit seizoen werd ik relatief makkelijk kampioen en het grote verschil tussen beide seizoenen was dat mijn doelpunten vooral voetballend tot stand kwamen in het 4-2-3-1 spel en het bij 4-3-3 vooral van standaardsituaties moest komen.

Nogmaals, uiteraard stel ik nu niet dat dit in de praktijk ook zo zal werken op basis van een simulatiespel. Maar het zou op zijn minst eens overwogen kunnen worden, want al het andere is tot nu toe ook niet gelukt.

1    
bsidepannekoeken

wat een klets

lange termijn blik, vechtersmentaliteit in de selectie??
dat zijn juist de zwakheden van het huidige nac

Laad alle berichten na dit bericht in