Overal waar we komen

BSR Interview: Dirk Marcellis

Da Pope

Afgelopen winter kwam Dirk Marcellis transfervrij over van AZ, waar hij na lang geblesseerd te zijn geweest op amateurbasis speelde. De verdediger had dan wel enkele interlands achter zijn naam staan, maar toch waren er wat twijfels: zou hij het nog wel kunnen na anderhalf jaar niet gespeeld te hebben? Marcellis had niet lang nodig om iedereen te overtuigen. Hij werd vrijwel meteen aanvoerder en staat er vanaf de eerste wedstrijd. Als captain heeft hij de lastige taak met NAC degradatie te ontlopen. Reden genoeg om eens wat langer met hem te spreken en dus togen Mafkees en Da Pope naar Zundert voor een interview.

Je speelt sinds de winterstop in Breda. Hoe bevalt het vooralsnog?

Marcellis: "Het bevalt eigenlijk heel goed. Ik had natuurlijk al veel over NAC gehoord, van medespelers en spelers die hier in het verleden gespeeld hebben. Maar als je dan voor het eerst een thuiswedstrijd speelt... Dat was heel anders dan ik gewend was. Heel Breda ademt NAC en dat is mooi om mee te maken. Bij PSV en AZ is het publiek anders. Daar leeft het toch minder. Zolang je strijd levert staat het stadion hier 90 minuten achter je, zelfs als het niet goed gaat. Als je dan ook nog wint, is er zo'n ontlading."

Maar goed, je had als klein jongetje vast geen posters van NAC boven je bed hangen.

"Haha, nee. Maar die had ik ook niet van AZ. Bij PSV had ik wel een speciaal gevoel, maar daar speelde ik dan ook al vanaf mijn tiende in de jeugd. Kijk, het is natuurlijk door omstandigheden zo gelopen dat ik nu bij NAC zit. Het is niet ideaal om in de winterstop over te stappen, maar NAC was op dat moment gewoon simpelweg de beste keuze."

Jouw collega Demy de Zeeuw speelt met een heel duidelijke missie bij NAC. Hij wil zichzelf weer op de kaart zetten en dan door naar een mooie club. Geldt dat ook voor jou?

"Ik zit daar anders in. Ik kom natuurlijk uit een periode van anderhalf jaar niet spelen. Voor mij was dit half jaar vooral een test om te zien hoe ik ervoor sta. Kan ik de trainingen en wedstrijden aan? Hoe hou ik het fysiek gezien? Inmiddels kan ik zeggen dat dat goed gaat. Alles lukt en ik heb geen last van mijn knie. Het is lekker om die zekerheid te hebben. Ook omdat nu niemand meer over mijn blessure praat. Na drie wedstrijden in de basis vroeg niemand meer hoe het met mijn knie gaat. Het gaat alleen nog maar over het voetbal en over mijn prestaties."

Hoe staat je er in vergelijking met je periode bij AZ voor?

"Ik ben op zich wel tevreden met de wedstrijden die ik tot op heden gespeeld heb, maar ik ben er nog niet helemaal. Ik merk dat ik nog steeds groeiende ben. Dingen gaan me steeds makkelijker af en ik herken situaties steeds beter. Je merkt dat je toch gewoon wedstrijden nodig hebt om de laatste stap te zetten en écht fit te worden. Voor mijn blessure speelde ik ieder jaar standaard 25 tot 30 wedstrijden en wat je daaruit haalt, is niet te trainen. Als je vervolgens anderhalf jaar niet speelt, val je daarin ver terug. Daarom is het voor mij zo belangrijk om nu iedere week te spelen. Het is fijn dat dat nu bij een mooie volksclub als NAC kan en dan zien we straks wel weer verder."

Dirk Marcellis (c) BSideRats.nl

Ik neem aan dat je voorzichtig aan het rondkijken bent.

"Eerlijk gezegd ben ik nog niet echt bezig met komend seizoen. Ik heb een contract tot de zomer en daarna zien we het wel. Ik sta open voor een langer verblijf bij NAC. Mensen zeggen dat NAC en ik bij elkaar passen en daar ben ik het wel mee eens. De waardering die je hier krijgt, krijg je niet overal. En dat is toch iets waar je als voetballer gevoelig voor bent. Het hangt er natuurlijk wel van af waar we volgend jaar staan. Op dit moment is dat nog onzeker en kunnen er geen harde aanbiedingen gedaan worden. Het is dus nog even afwachten. Ik weet het ook gewoon nog niet. Het kan zijn dat ik langer bij NAC blijf, maar als er in de zomer iets moois voorbijkomt, kan het ook zijn dat ik daarop in zal gaan. Als er een mooie buitenlandse club komt, heb ik daar nu de ideale leeftijd voor. Dat sluit ik dus niet uit."

En binnen Nederland?

"Ik heb wel een idee voor welke clubs ik binnen Nederland zou willen spelen. Ik wil niet echt namen noemen, maar ik weet wel dat als ik bij NAC kan blijven het voor mij geen zin heeft naar clubs als Excelsior en Cambuur te gaan. Dat zijn dus clubs die er zo'n beetje hetzelfde voor staan of volgend jaar zomaar op deze positie kunnen komen te staan. Maar een treetje hoger zou kunnen, mocht het voorbijkomen. Daar spelen natuurlijk ook andere factoren mee. Ik woon in Breda, kom uit de buurt van Venlo en heb een gezin. Dan denk je niet meteen aan Groningen of Friesland. Mijn carrière zal in principe de doorslag geven, maar dat zijn wel dingen die belangrijk zijn. Daarnaast heb ik bij NAC het gevoel dat er met Robert Maaskant iets aan het ontstaan is. Dat speelt ook mee in mijn overwegingen."

Je bent aanvoerder. Normaal gesproken is dat iemand, die langere tijd bij de club speelt. Jij werd het echter meteen na je transfer en bent het mogelijk maar een half  jaar. Voelt dat niet vreemd?

"Ik had het niet verwacht. Jelle was aanvoerder, dus daar had ik helemaal niet aan gedacht. Maar toen sprak ik er met de trainer over en ging het eigenlijk heel natuurlijk. Het heeft ook een voordeel dat ik er pas zo kort ben. Er was voor mijn komst heel veel negatieve publiciteit en een heel negatieve sfeer rond NAC. Er gebeurde van alles met slechte resultaten en het ontslag van een trainer. Voor mij was het als aanvoerder fijn dat ik dat niet meegemaakt had. Ik kon gewoon zeggen: 'Dat was voor mijn tijd.' We zijn in de winter met zijn allen met één doel de tweede seizoenshelft ingegaan: NAC in de Eredivisie houden. Je zag vervolgens dat er langzaam een positief gevoel ontstond."

Waarom ben je eigenlijk ingestapt bij NAC? Die negatieve sfeer, die je net noemde, was nou niet bepaald uitnodigend.

"Ik heb me daar niet mee beziggehouden. Ik kwam natuurlijk uit een lang revalidatietraject en was vooral blij dat ik weer kon spelen. Bij NAC had ik het idee dat de club me voor de basis wilde halen en dat ik op mijn favoriete positie zou komen te spelen. Ik kende Erik Falkenburg nog en heb hem gebeld. Hij vertelde me dat het niet goed ging en dat er akkefietjes waren. Maar vervolgens stuurde hij me foto's door van na de winst op Cambuur, toen de spelers werden onthaald bij het stadion en zei: "Maar dit is óók NAC." Ik kende de club natuurlijk ook van de wedstrijden die ik er zelf met PSV en AZ heb gespeeld. Ik heb hier volgens mij nooit gewonnen. Dus de club sprak me ook gewoon aan. Iedere week een vol stadion, fanatieke supporters. Dat is toch veel leuker dan een kritisch of stil publiek? Ik had daarom snel besloten dat ik graag naar NAC wilde."

Je refereert telkens aan je blessure. Je mag stellen dat die bepalend is geweest voor je loopbaan.

"Dat is wel bepalend geweest, ja. Als ik die niet had gehad, had ik nou waarschijnlijk niet bij NAC gespeeld. Zo eerlijk moet je zijn. Maar ik ben ook realistisch genoeg om te weten dat je na anderhalf jaar geblesseerd te zijn geweest niet zo heel veel te willen hebt. Dan staan de clubs niet voor je in de rij. Tijdens mijn revalidatie heb ik de knop omgezet."

Hoe is dat precies gegaan destijds? Je had vermoedelijk niet verwacht na de bekerfinale in 2013 anderhalf jaar niet te spelen.

"Voor de finale had ik al een paar weken last. Er is toen een MRI-scan gemaakt waaruit bleek dat mijn meniscus weggeklapt was. Dat gaf op zich geen problemen. Ik kon met pijnstillers gewoon blijven voetballen. We stonden er toen met AZ heel slecht voor, hadden zelfs nog in degradatienood kunnen komen. Met die bekerfinale konden we ons seizoen redden. Daar werkten we met zijn allen naartoe. We wonnen de finale en een paar dagen later hebben we wat aan die meniscus gedaan. De verwachting was dat het in de vakantie met rust goed zou komen. Maar dat gebeurde niet. Het bleef gevoelig, bleef irriteren. Maar op zich viel het eigenlijk nog wel mee. Ik had zelfs wedstrijden met Jong AZ gespeeld. Het was al oktober toen we besloten er nogmaals naar te kijken. Toen bleek dat er ook problemen met het kraakbeen waren. We hebben de juiste behandelend arts gezocht en in januari ben ik  geopereerd. Ik wist dat er negen tot twaalf maanden voor zou staan om te herstellen. Dus ik heb me meteen gericht op 1 januari 2015. Vanaf dat moment wist ik waar ik aan toe was. Het zou zwaar zijn, hard werken worden, maar ik had een duidelijk doel."

Tussendoor liep je contract af. Dat lijkt me best vreemd.

"Dat is gek, ja. Maar toch is dat voor de buitenwereld vreemder dan het voor mij was. Ik wist al meteen na mijn operatie dat het negen tot twaalf maanden zou duren en dat ik dus zonder contract zou komen te zitten. AZ heeft ook meteen gezegd dat ik alle faciliteiten zou kunnen gebruiken om te herstellen en dat ik gewoon een van de jongens zou zijn, maar dat ik geen nieuw contract zou krijgen. Dat had ik ook begrip voor, want zij wisten natuurlijk ook niet of ik hetzelfde niveau zou halen als voor mijn blessure."

Ben jij daar zo makkelijk in? Ik zou me best zorgen gemaakt hebben. Je hebt toch geen inkomen meer.

"Ik heb nooit gek geleefd en heb nooit alles verbrast wat ik verdiend heb in mijn tijd bij PSV en AZ. Ik had dus een buffer achter de hand. Daar komt bij dat ik verzekerd was en een WW-uitkering ontving. Financieel hoefde ik me geen zorgen te maken."

Een knieblessure, geen club en dan werd je ook nog eens vader. Er zijn mensen, die dan 's nachts wakker liggen.

"Natuurlijk vroeg ik me af of ik weer zou kunnen voetballen. Maar ik wist ook dat ik de enige was, die er iets aan kon doen en ben dus keihard gaan werken. Was het dan niet goed gekomen, dan had ik er in ieder geval alles aan gedaan. Ik vroeg me ook wel af wat ik dan zou moeten gaan doen, want ik heb alleen mijn havo afgemaakt en heb verder altijd gevoetbald. Daarom ben ik nu ook begonnen met een opleiding. Het heeft me wel getriggerd."

Sta je nu ook met een ander gevoel op het veld?

"In het begin wel. Dan is het speciaal weer op het veld te staan. Maar na een tijdje gaat het weer gewoon om het resultaat. Je beseft je wel dat het in één keer afgelopen kan zijn. Iedereen zegt dat natuurlijk altijd, maar als je nooit ergens last van hebt, zal dat allemaal wel. Zo stond ik er zelf ook altijd in."

Heb je nu dan een extra drive om te presteren?

"Nee. Je gaat niet het veld op met het idee: "Ik moet nu extra presteren, want ik heb lang niet gespeeld." Dat zou namelijk betekenen dat je daarvoor niet echt je best deed."

Dat kan toch? Er zijn zat jongens die gemakszuchtig zijn of niet volledig voor het voetbal leven. Jij hebt gezien wat je kwijt kan raken.

"Je beseft je wel hoe fijn het is profvoetballer te zijn, maar ik heb altijd geprobeerd het maximale eruit te halen. Nu ik weet dat het in één keer klaar kan zijn, weet ik wel beter hoe lekker het is elke dag op een veld te kunnen staan. En waar ik vroeger misschien gebaald zou hebben van een looptraining, heb ik dat nu minder. Het is nog altijd een stuk leuker dan in je eentje in een krachthonk staan."

Ben je tijdens je revalidatie weleens bang geweest dat je na je herstel niet zo goed meer zou zijn?

"Ja, dat is de grootste angst. Je vraagt je af hoe je terug gaat komen. En als je dan je rentree maakt, dan is dat wel een speciaal moment. Ik had bij Jong AZ al zes wedstrijden gespeeld, maar dat ziet niemand. Als je dan tegen Feyenoord in De Kuip terugkeert, dan sta je meteen weer volop in de picture. Het was ook bijzonder dat de dokter na de wedstrijd in de kleedkamer zei dat hij trots op me was. Dat deed me wel wat. Ik had het toch mooi voor elkaar gekregen."

Bij NAC sta je er eigenlijk vanaf de eerste wedstrijd.

"Ik wil mezelf heel graag bewijzen. Daar komt bij dat ik door mijn verleden en mijn rol als aanvoerder het voortouw moet nemen."

Dat doe je samen met Demy de Zeeuw. Hoe zie je jullie rol in de selectie?

"We hebben allebei interlands gespeeld en je merkt dat er daardoor anders naar je gekeken wordt als je binnenkomt. Er wordt toch iets meer van je verwacht en je hoeft je minder te bewijzen. Andere jongens nemen ook sneller iets van je aan. Die kijken naar je en dus neem je ook eerder de leiding. Demy heeft dat ook heel erg. Met zijn verleden in het buitenland en als international is hij heel belangrijk in de groep."

Andersom kan het natuurlijk zo zijn dat jullie rondkeken en dachten: "Nou, jullie kunnen er allemaal geen zak van. Ik snap wel waarom jullie zestiende staan."

"Haha, in die positie zat ik niet. Kijk, je staat niet voor niets zestiende. Dan gaat er iets niet goed. Er is niet voor niets zoveel veranderd in de samenstelling van de groep. En het is zo dat er bij AZ en PSV meer spelers waren die het verschil konden maken en de juiste keuzes maakten in het veld. Tijdens het trainingskamp in Valencia was dat wel even wennen. Bij een positiespel loopt het dan toch net wat minder soepel. Het niveau is toch anders."

En hoe ga je daar dan mee om?

"Keihard werken en het voortouw nemen."

Je lijkt daar wat rustiger in dan Demy, die zijn frustratie al eens uitsprak.

"Dat snap ik ook wel. Het is natuurlijk zo dat het soms lastig is als je een steekbal geeft en iemand de verkeerde kant uit loopt. Ik ben echter van meet af aan positief ingesteld. Er gaat weleens iets mis en spelers maken niet altijd de juiste keuzes. Het zij zo. Dat is wel de realiteit van dit NAC."

Je hebt het sowieso wat makkelijker dan Demy, want verdedigend staat het goed.

"We hebben vanaf het begin af duidelijke afspraken gemaakt en de nadruk gelegd op verdedigende stabiliteit. Dat resulteerde in 0-0 wedstrijden. Het is prima dat je geen tegengoals krijgt, maar dat mag niet ten koste gaan van het creëren van kansen. Inmiddels is het beter in balans. Voor mij persoonlijk draait het maar om één ding en dat is winnen. Aan het einde van de rit tellens alleen de punten. Dan interesseert niemand het hoe vaak je de nul gehouden hebt."

Toch kijkt een nieuwe club wel of je een beetje aardig hebt staan verdedigen.

"Dat is voor een verdediger toch anders dan voor een spits. Een spits kan echt laten zien: ik heb tien keer gescoord en tien assists gegeven. Als verdediger is het toch meer een teamprestatie of een systeem dat beter past. Het ligt ook aan de spelers, maar dat is moeilijker concreet te maken dan bij een spits. Als we niet gedegradeerd zijn, hebben we het goed gedaan. Dat is waar het om gaat."

Op basis van de huidige ranglijst spelen jullie straks nacompetitie. Dat is een doemscenario, want als team hebben jullie je volledig gefocust op directe handhaving. Hoe gaan jullie ermee om als jullie straks in de play-offs spelen? Stort het dan in?

"Dat weet ik niet. Het scheelt natuurlijk dat we geen hele jonge ploeg hebben. Het zijn allemaal jongens die al het een en ander meegemaakt hebben. Ik denk dat we een ploeg hebben, die met die teleurstelling om kan gaan. Ik geloof niet dat we het dan laten lopen."

Dat dachten ze vorig jaar bij RKC en NEC ook niet.

"Daar was de sfeer toch anders dan bij ons, denk ik. Wij zijn vanaf de winter met een nieuwe groep gaan werken. We pakken ook punten. Goed, we hebben het op een aantal momenten laten liggen, maar er is wel iets positiefs ontstaan. Ik geloof niet dat dat helemaal weg is als we geen vijftiende worden. Ik denk dat we daarvoor een te professionele groep hebben."

Het is wel een groep zonder ervaring in de nacompetitie. En een interland is toch wat anders dan een uitwedstrijd bij Volendam.

"Dan komt het op de intrinsieke motivatie aan. En ik denk dat we dat in deze groep hebben. Dat gaat de doorslag geven. We moeten gewoon op deze weg doorgaan. We willen vijftiende worden, maar je mag je niet afsluiten van de realiteit. Nacompetitie is simpelweg een optie. Er zal niemand zijn, die voor 20 mei een vakantie geboekt heeft. We weten waar we staan."

Over een jaar of tien, vijftien ben je met pensioen. Wanneer ben je tevreden met je carrière?

"Ik mag toch hopen dat het over vijftien jaar klaar is. Dan ben ik in de veertig, hahaha. Ik ben tevreden als we erin blijven. En aan het einde van mijn carrière ben ik sowieso tevreden, omdat ik kan zeggen dat ik bij NAC heb mogen spelen."

Ga toch weg. Als het hoogtepunt uit jouw carrière jouw periode bij NAC is, dan is er iets echt niet goed gegaan.

"OK, het is geen hoogtepunt dat je tegen degradatie strijdt. Maar je maakt hier dingen mee, die je nergens anders meemaakt. Dat heeft absoluut impact op je leven. Serieus: ik ben tevreden als ik straks terugkijk op mijn carrière en dat het enige dieptepunt mijn blessure was. Als ik kan zeggen dat ik terug ben gekomen en me weer heb laten zien. Dan ligt het er natuurlijk net aan hoe het loopt, wat er nog op je pad komt. Ik ben ook tevreden als ik nog acht jaar met NAC in de Eredivisie heb gevoetbald. Eén ding weet ik inmiddels zeker en dat is dat je helemaal niets kan plannen. Het kan morgen zomaar anders zijn." 

Bron:
B-Side Rats
Volgend bericht
Wat? Geen NAC? Vraag het aan Fox Sports 46 reacties
Terug naar overzicht
44 Reacties
0    
Toontje

Ik hoop dat hij blijft als we erin blijven...!

0    
Vlafliep

Goeie kerel!!!

0    
NACdeClub

Hopelijk speelt ie volgend jaar bij ons NAC

0    
NaCCer

Dit is nu een Naccer, iemand die 4 maanden nodig heeft om dat te worden wat sommigen in 5 jaar nog niet lukt .
Gewoon zorgen dat hij blijft want zo iemand heb je wel nodig om eventueel weer te promoveren .

0    
Mafkees

Hij blijft niet als we degraderen. En dat is terecht. Maar hij wil wel blijven en dus degraderen we niet. Snapte?

0    
Chrisje

Worden spannende potjes in de nacompetitie maar ik kijk er wel naar uit !

0    
scheppioni

Gij bent zo maf nog nie kees, hahahaha, mijn gevoel zegt dat het NAC op gebied van voetbal niet kan degraderen en ja sommige zeggen zoals Pi-air dat er eventueel in de nacompetitie andere dingen komen kijken, maar gaat ons NAC gewoon de komende twee (eventueel vier erbij) gewoon voor een 4-0 winst voetballen dan gaan we het redden, dus Dirk nu eindelijk niet berekend voetballen meer, maar alle remmen los en pas tevreden zijn met deze ploeg bij een 4-0 voorsprong, waag je tegen een bv emmen terug uit te lopen dan gaan we eraan !!! Laat deze les nu eindelijk eens duidelijk zijn, wie hier in niet mee wil, MOVE !!!! HUP NAC

0    
scheppioni

Vergeet ik nog, Marcellis vind ik sterker ogen dan in zijn lampjes tijd, al mag hij zich in mijn ogen als aanvoerder zich nog meer profileren voor ons team NAC, want sommige hebben dit binnen de selectie toch blijkbaar nodig en lijkt het de Zeeuw alleen niet te lukken !!

0    
Kipiani

Als Mats en Adje er zo over dachten en naar handelden, (mentaliteit en hersentjes gebruiken) waren we al lang veilig geweest en waren de twee boys inmiddels zeker van contracten bij Heerenveen en/of misschien wel PSV of Anderlecht.

0    
oosterhout3

chrisje,

kunde gij correke niet bij excelsior laten langsgaan met op de tribune een paar gele rookbommetjes,,

of beter idee laat hem die mede rotterdammers omkopen!!

0    
Ballie

Ja inderdaad TRIEST dat niet iedere speler van NAC deze instelling heeft.

0    
sjuupske

Van mij mag Dirk de komende jaren aanvoerder van ons NAC blijven!

0    
Van "taajlaand

Zo jammer dat er geen 11 "Dirk Marcellissen" op te stellen zijn bij NAC!
Hadden we op voetbalgebied niet zo in de zorgen hoeven zitten.....
Hopelijk krijgt hij met z'n instelling de komende 2 (of 6...) wedstrijden zijn teamgenoten mee in onze overlevingswedstrijden.

0    
buurman

Prima vent. Kun je jarenlang een ploeg rond bouwen. Past bij NAC.

Ben benieuwd morgen. Ik vond de opstelling van NaCCer best goed. Hij grijpt naar beproefde tactieken.
Een twijfelende keeper vervangen door een routinier, veel routine in het veld brengen, toch een spits wegzetten die ook spits is en 4-4-2 om genoeg man achter de bal te houden.

De opstelling van NaCCer is een gok maar doorgaan met dezelfde spelers is net zo goed een (nog grotere?) gok.

Nu gaan we voort op de ingeslagen weg, maar je moet constateren dat we tegen dort en heracles thuis hopeloos hebben gefaald.
Als excelsior morgen verliest en we pakken punt dan zie ik ons de nacompetitie ontlopen. Zou voor mij een opluchting van jewelste zijn want ik vind excelsior veel beter spelen dat NAC eerlijk gezegd.

0    
SjorsNAC

Deze man past gewoon echt bij nac. Heeft de juiste mentaliteit, hopelijk blijft hij langer! Mocht hij vertrekken nadat nac in de ere blijft, ook prima zijn aandeel gelevert dan.

0    
scheppioni

@ buurman
hopeloos gefaald ???
Het moet gewoon niet gekker worden, na 55 minuten was het in beide wedstrijden op dat is het ergste van allemaal, waarin je in beide wedstrijden gewoon ruim voor moet staan en je verliest beide wedstrijden doordat in alle linies persoonlijk geblunderd wordt, sommige door mentaal en sommige door concentratie, nee Maaskant slaat de dug out aan diggelen omdat NAC de hele wedstrijd al de mindere was, asjeblieft zeg !! Voetballen gvd, wat wil je dalik tegen een eventueel emmen gaan doen, ik kan je verzekeren, op jouw wijze ga je eraan tegen emmen !!!!

0    
scheppioni

genoeg man achter de bal te houden om weer geen kans te kunnen creeeren zeker, pff !!!
Gewoon voetballen om te winnen en bij bal verlies zoals een harmonica knijpen, maar wel met gepaste spoed 0-4 voor proberen te komen !!!

0    
EP

Op het moment dat we degraderen is een groot gedeelte van de selectie weg. Dat is eeuwig zonde, want er zitten enkele goede spelers tussen. Morgen maar eens drie punten ophalen in Alkmaar en daarna thuis tegen gruun het afmaken. Mocht dat niet lukken dan gaan we in de nacompetitie vol gas. Oss, venlo, kerkrade, whatever. Tig keer geweest. Gaan we pakken.

0    
NaCCer

@ Scheppioni , volgens mij heb je dan toch hopeloos gefaald als je die wedstrijden niet winnend af hebt gesloten ? Ook al ben je beter de hele wedstrijd.
Volgens mij zegt Buurman precies hetzelfde als jij .
Ik begrijp je stelling niet beste Scheppie.
Want ik weet niet wat je bedoelt " met op jouw wijze ga je er aan " .
Buurman refereert aan een opstelling die ik eerder heb gegeven , ik sta daar nog steeds voor 200 % achter, zo door blijven gaan met een rechtsbuiten die te lui is dat hij uit zijn ogen kijkt en hakballetjes staat te geven in de laatste minuut, een keeper die blundet op blunder stapelt een linksback die het spoor regelmatig bijster is en een spits die niet kan scoren , dan gaan we het verdedigende werk op het middenveld ook nog eens aan Naah ophangen , dat is bijna de goden verzoeken.
Jij hebt het steeds maar weer over Fernandez maar het gaat eerder om die nul eerst eens te houden en hopen dat Adje er dan een in schiet.
Ik denk dat we met Adje en Fernandez in de spits meer kans maken, Mats een linie terug aangevuld met De Roover, Matic en de Zeeuw dan heb je alles wat je nodig hebt op het middenveld en dan kan een de Roover zeer nuttig zijn.
Maar trainers zijn eigenwijs ( was ik ook , maar wel realistisch ) we hebben bij NAC een fantastische voorstopper gehad , die ik zelf ooit heb getraind , alleen hij heeft bij NAC nooit op die positie gespeeld , en werd alleen als back gebruikt héél jammer , zijn naam was John Smit .
Trainers houden te vaak vast aan het oude en durven haast niks uit te proberen, ik ben iemand van Schenning in de spits en Koumans laatste man zetten, van Joore omtoveren tot voorstopper en van Diericx een verdedigende middenvelder maken, daar zijn we ook allemaal niet minder van geworden .
En daarbij je kunt het haast niet slechter doen en resultaat staat nu voorop .

0    
scheppioni

@ NaCCer
Ik kan jou beredenering wel volgen, maar dat is mijn ogen toch heel anders wat de intentie is van buurman en ik vind het een prima NAC gozer buurman dat weet ie ook en ik weet ook dat wij ook niet op ene lijn zullen zitten wat betreft de wijze van voetbal, maar ik snap onderhand toch echt niet dat iemand nu nog na zo'n treurloos seizoen nog maar kan citeren 'om voldoende man achter de bal te houden' !!! ???
Moet is voor de gein tellen van half november tot hal februari hoeveel kansen wij als NAC zijnde creeerden in een wedstrijd, dat vind ik net zo fataal voor de plek waar we nu staan zoals jij elke keer refereert hoeveel persoonlijke fouten er door dezelfde personen worden gemaakt !! Ik zeg ook nooit dat we NAC maar blindelings moeten aanvallen, maar om maar telkens teveel mensen achter de bal te houden om zo maar te hopen om te voetballen om niet te verliezen, nee dat is echt het ander gruwelijk uiterste en evenwaardige ploegen zoals cambuur, stilburg en ook zwolle in mijn ogen spelen door eigen voetbal allang een frank en vrij seizoen en dan kun je een keer een foutje maken !! Ons NAC moet thuis garant staan voor spektakel en van de zeventien wedstrijden hebben we zeker in de eerste competitie helft ons eigen als een angsthaas laten tonen, wat ik al eerder citeerde, het leek wel of de spelers van ons NAC zelf bang waren voor dat doek boven de hoofdingang en dat men er onzeker van werd !!! NAC moet zich nu NAC tonen en geen fouten over je eigen af te roepen, zeker niet mocht het dadelijk tegen een emmen zijn, want dan gaan we er ook tegen hen aan !!!!

0    
scheppioni

Qua resultaat heb je dus in die wedstrijden hopeloos gefaald, maar de oorzaak van nacompetitie ligt al lang eerder ten gronde !!

0    
scheppioni

Daarbij zoals tegen dordt, net wat everse zei de trainer, NAC meende de 2-0 simpel uit te voetballen en daartoe is dit NAC met deze keeper/linksback en twee lapszwansen in de voorhoede helemaal niet tot in staat, NAC is geen barca, had NAC door gevoetbald om de 3 en 4-0 te maken, dan had het simpel gewonnen, plus wanneer je weer eens lekker met 4-0 wint, is meestal het vervolg dat de kansen van de wedstrijden erop er ook weer makkelijker invliegen, dat weet jij net zo goed als ik !!

0    
Leur Noord

DIRK MOET BLIJVEN !!
COME ON NAC! !!

0    
scheppioni

Trouwens John Smit was idd prima, maar opbouwend was hij ook niet bijster sterk kan ik me volgens mij herinneren, plus in die tijd waren de backs van NAC wel minder, zeker ook in de opbouw, maar ik denk dat John Smit destijds vrij gauw in de vergetelheid kwam, doordat vlak erna v. Burik gauw bij NAC terecht kwam !

0    
NaCCer

@ Scheppie met mensen achter de bal houden kun je ook aanvallend voetballen hoor, kwestie van bijsluiten en in je taak blijven voetballen .
Buurman heeft wel gelijk hoor, bijn alle goals krijg je tegen omdat Adje, Seuntjens, Sarpong , De Zeeuw alleen maar toeschouwers zijn en Naah nog te wispelturig is .
Ik denk als buurman had gezegd dat iedereen zijn verdedigende taken uit moet voeren en mee in moet zakken dat je het dan wel had kunnen billijken maar eigenlijk is het hetzelfde verhaal.
Dat geldt ook aanvallend .
Je kunt dus niet op twee gedachten hinken, de achterste 4 durven er niet uit te komen en de voorste 4 zakken niet terug, dan heb je een gat op het middenveld wat niet is te overbruggen.
Voetbal is toch zo simpel, kijk nu eens het voetbal van Chelsea , niet om aan te zien maar een muur waar je niet doorheen komt.
Mourinho gaat nooit voor de schoonheidsprijs .
Morgen moeten we ook gewoon weer de bal het werk laten doen, slim zijn, gaat Matic weer lopen dan speel je AZ in de kaart en loop je de ruimtes dicht en uiteraard lijdt je dan ook veel balverlies.

0    
scheppioni

Met je tweede zin en vierde zin zeg je het precies goed, dat was nou het grootste euvel in de eerste competitiehelft, de verdediging van ons NAC werd compleet afgekraakt, maar het grootste euvel was de gaten tussen de linies en juist daarom is net belangrijk om niet te veel mensen achter de bal te houden maar compact te voetballen, maar wel van de goal af, want over het bijsluiten, dat gaat pas wanneer de ploeg vol automatisme zit en dat weet je net goed als ik, maar niet in een ploeg vol onzekerheden, want dat gaat meestal funest, zeker wanneer je wel vertrouwende ploegen tegen krijgt die niet willen voetballen, maar op standaardsituaties oppert !
Er is wel ene heel belangrijk detail in mijn theorie en daar heb je een heel belangrijk punt, wat ik aanhaal mag je geen onzekere goalie in je ploeg hebben die stijf op zijn doellijn blijft staan !!

0    
Lamington

@BSide-Rats
Mooi interview. Goed gedaan! Greag meer daarvan.

Hup NAC! Hup Dirk!

0    
scheppioni

Oh ja en mourinho, hoe lang zijn ze alweer uit de cl, dus het rendeeert ook niet, al zijn ze terecht kampioen omdat ook de concurrentie heel wat punten lieten liggen !

0    
geel zwart

Dirk moet idd blijven. Maar wel met een lange echte laatste man ernaast. Dus Drost en Marcellis is geen goed centrum. Ontbreekt de nodige lengte. Drost is vreselijk zwak in opbouwen en dekken.

0    
NaCCer

@ Scheppie, ik zou v d Dungen, Koumans , Smit toch niet minder willen noemen dan wat er nu staat, verre van, die zouden nu nog met twee vingers in de neus mee kunnen.
Vergis je trouwens niet in John Smit , hij kon het niet vaak laten zien maar hij kon behoorlijk voetballen hoor, kon zeker als linkshalf in het tweede van NAC behoorlijk zijn stempel drukken.
Ik heb ook vaak met hem in de zaal gevoetbald maar dan draaide hij toch iedereen suf hoor, had een behoorlijke balbehandeling.
profvoetballer wordt je trouwens niet zomaar.

0    
oosterhout3

schep, je slaat door!

als je met dit elftal gaat aanvallen,, dan ga je er pas aan,

ik denk dat we 1 van de sloomste achterhoede hebben van heel de eredivisie, hoe ver wil je dan van de goal afspelen?

442 is weldegelijk goed, al zat ikzelf te denken aan 451 kerstboomsysteem dus.
jelle blijf ik wegzetten. babos stopt na dit seizoen en heeft een grotere kans omdat hij niet meer alles mee kan trainen.

jelle
ligeon marcellis drost kenny
matic naah de zeeuw
seuntjes adje
fernandes


waarom fernandes,,, simpel snelheid
waarom de zeeuw op def. mid , ook simpel kan steekballen geven op mats, adje en op fernandez(die weet wel de logische looplijnen van de zeeuw, kijk maar naar de wedstrijd van ado uit)
mats in de vrije rol,, vooral aan de binnenkant want dan kan ligeon of matic er verrassend overheen komen.
als het met fer niet goed gaat moet je in de rust fer eruit halen en er suk! voor in de plek zetten

waarom suk,, das wat verrassends dan borassasar of noem alle spitsen maar op!


ik geloof er nog een beetje in!!

kom op nac grijp deze strohalm maar!!

hupnac!!

0    
oosterhout3

schepke,, het gaat om geld

cl levert bij winst ±70 mil op....
als je de premier league wint misschien wel 400mil....

waar zou jij voor kiezen dan?

ik in ieder geval voor de premier league,, veel meer geld!!

0    
scheppioni

@ NaCCer
idd prof voetballer wordt je niet zomaar !
Ik ben ook bij lange na niet zover gekomen, maar angst en onzekerheid kwam bij mij nooit voor in het woordenboek !!
@ oosterhout3
Laat mij dan maar in jouw ogen doorslaan, ik ben dat laffe behoudend gebrei kotsbeu en ik zie met argwaan andere 'concurrenten' leuke potten op de mat leggen !!!
En wij ? wij worstelen maar verder kunnen nog niet eens 90 minuten vol overtuiging gas geven, tegen emmen is het einde in zicht mocht het zover komen !!

0    
oosterhout3

ik zie liever ook aanvallend voetbal schep, maar met deze selectie is dat haast onmogelijk

vanaf volgend seizoen moeten ze iets verzinnen om wel vanuit eigen kracht te gaan voetballen

tegen emmen ga je er niet uit als je goed verdedigd en ook normaal counterd hoor!

0    
Ban Ban Ban

Man man man.Goed contract aanbieden die man.

0    
scheppioni

sorry oosterhout3, maar in het voetbal is niks onmogelijk, utreg uit een groot deel van de wedstrijd, heerenveen uit eerste helft, dordt en ado thuis eerste helft, zwolle thuis, p$v uit eerste helft, kan nog effe door gaan, maar wordt een beetje moe, truste vriend !

0    
oosterhout3

alle wedstrijden die jij opnoemt hebben we ±30 % balbezit en haast alle kansen uit een counter.

dordt en ado thuis,, dat klopt maar nogmaals nac kan het spel niet maken,, om even aan te geven,

in de 1e helft tegen dordt hebben we dordt de bal gegeven en kwamen wij er continu gevaarlijk door(ofterwijl messcherpe counters)

ik geloof er nog steeds in

12 wedstrijden slechts 2 verloren

hupnac!!

0    
scheppioni

@ oosterhout3
Ook weer fris en fruitig zie ik, dat moet ook wel, met zo'n dag, wij zijn in ieder geval weer gretig nu de heren spelers nog !!!! Ik zie het anders, maar goed jij het jouwe ik het mijne, iets anders, ik lees net ook dat de trainer van de week op de verjaardag van de grote baas was uitgenodigd ??? Hij heeft natuurlijk nog in utreg gevoetbald die dijkhuizen, maar goed, we zullen ons qua overtuiging moeten klaar stomen, want ik zie ons NAC vanmiddag echt wel brutaal winnen, maar rotjeknor in utreg dus ook ! Met vol overtuiging de nacompetitie in dan maar en elke wedstrijd meteen naar ons toe trekken, dit NAC hoeft bij lange na niet te degraderen !!!!

0    
Jonka

Origineel en open interview.
Smaakt naar meer heren van de b-side rats...

0    
NaCCer

@ Scheppie, je moet uiteraard wel open willen staan voor reële goed onderbouwde argumenten .
Je kunt wel verwijzen naar je eigen voetbalervaringen , maar ik spreek uit ervaring dat het niveau totaal niet vergelijkbaar is op tactisch gebied, handelingssnelheid en diverse details , dan is het bijna een andere sport geloof me.
Wat Oosterhout 3 zegt klopt precies.
We hebben in die wedstrijden veruit het minste balbezit, maar wel de regie en het overzicht.
Zoals jij wilt voetballen kan niet met dit team, niet met deze keeper, niet met Sarpong , niet met Van de Weg , niet met Adje Mats en Demy en ook niet met Naah.
Dat zijn er nogal een paar hé maatje , te veel, met deze spelers in een tactiek voetballen zoals jij beoogd is zelfmoord, er komt nog bij, en daarom snap ik de keuze voor Sarpong niet, en zou ik mede daardoor voor de Roover kiezen, gaat dat oud wijf van een Sarpong Poulsen afstoppen ? Ik weet nu al zeker van niet, daar hebben ze geen antwoord op bij NAC en Sarpong zal het zoals altijd worst wezen, dus die Poulsen gaat een hele makkelijke en leuke middag krijgen.
Ik hoop dan ook ( tegen beter in ) dat Maaskant zijn maatregelen genomen heeft .
Krijg net hier een hart onder de riem gestoken , de mensen waar ik nu bij aan de koffie met WORSTEBROOD zit, zeggen dat AZ uit sterker is dan thuis dit seizoen, ik neem het maar voor waarheid aan.
Als ik heel eerlijk ben , ik heb een steen in mijn maag een brok in mijn keel en mijn onderbuikgevoelens zeggen wat doe je jezelf weer aan, wil je dit eigenlijk wel?
Het liefste zou ik om half drie in slaap vallen en om 5 uur wakker worden als alles achter de rug is.
Wat een spanning zeg pfffffffff.

0    
Granada CF

Prima voetballer met de juiste instelling! Als die nog 3 jaar bij NAC blijft hebben we weer een held voor in het museum.

Overigens gisteren gezien dat het kan, degradatie ontlopen. In de brandende zon de plaatselijke CF naar een zeer verdiende 2-0 geschreeuwd. De overeenkomsten met NAC zijn verbluffend, 3 trainers in 1 seizoen, dramatische spitsen, een mentaal zeer labiele selectie en een enorm vreemdelingenlegioen. Maar het lijkt erop dat het tij precies op tijd is gekeerd. Zoals hierboven door NaCCer wordt gesteld, er is gekozen voor ervaring nu het erop aankomt, mannen die weten wat er gevraagd wordt en zoveel sportief eergevoel hebben om nog 180 minuten vol voor NAC te gaan. Alles of niets, ¡si se puede!

Hup NAC en hala Breda

0    
NaCCer

Als je zou degraderen dan zul je er meteen weer uit moeten kunnen , dus kampioen worden, dat betekent dat je met een eredivisiewaardig team er aan zult moeten beginnen, dan hoeft het ook geen verloren jaar te zijn en speel je om de twee weken voor een volle bak.( voor zover dat op maandagen en vrijdagen kan )
Doe je dit niet dan kan het weleens een RKC scenario worden of een verblijf van 10 tallen jaren in de eerste divisie net als in de jaren 80 .
Dus zo'n Marcellis moet je hoe dan ook trachten te behouden en van daaruit gaan bouwen.
Nou over 10 minuten afreizen vanuit Anna Paulowna naar Alkmaar , ik heb knikkende knieën , ben misselijk van de spanning en ben al 6 X naar de WC geweest.
Een middagje NAC lekker ontspannend joh !

0    
van "taajlaand

Veel plezier daar NaCCer.
Hèdde gai ut, hèb ik ut ok...! En met ons zo'n 20000 anderen ook denk, maar zit net als jij met een stel bakstenen in mijn maag....

0    
scheppioni

@ NaCCer
Nee, zo gaan we het redden, passief gebrei met een onzekere keeper !!!
Volgens mij komt er nooit geen wil meer om te winnen bij ons NAC !!

Laad alle berichten na dit bericht in