Wij gaan niet opzij

BSR Interview: Michael Dingsdag

Thiestemberg

Na afloop van NAC O-19 - ADO Den Haag O-19 (2-0) spraken we met Michael Dingsdag. De voormalige centrumverdediger is dit seizoen de trainer van NAC O-19. We vroegen hem naar zijn eigen ontwikkeling als trainer en naar de ontwikkeling van zijn ploeg.

Michael Dingsdag, nog geen 5 jaar gestopt met voetballen en nu al de o19 onder je hoede in de eredivisie. Je maakt snel stappen!

Dat klopt. Ik ben onderaan begonnen. Expres eigenlijk, omdat ik alle stappen wilde meemaken als jeugdtrainer. Assistent bij O-13, hoofdtrainer bij de O-12, hoofdtrainer afgelopen jaar bij de O-15 en het laatste blokje, de laatste zeven wedstrijden toen Willem Weijs doorschoof naar het hoofdelftal, de O-19. Mijn contract liep af, wat gesprekken gehad met clubs, PSV en Utrecht. Prima gesprekken en goede oriënterende gesprekken, maar daar kwam uit dat het voor de middenbouw was, dus O-13, 14, 15. Ik wilde toch wel naar de bovenkant denken en bij NAC kreeg ik die mogelijkheid, dus heb ik die gepakt en met één seizoen verlengd. Nu dus hoofdtrainer van de O-19.

Je had natuurlijk al aan het grote werk geroken bij NAC.

Ja ik heb die zeven wedstrijden gedaan en dat beviel goed.

Je bent zelf ook profvoetballer geweest. Je hebt veel trainers gehad. Zijn er ook zaken die je van bepaalde trainers misschien mee hebt genomen in je eigen trainerscarrière tot dusver?

Ja, je neemt van iedereen wel iets mee, of het nou positief is of negatief, dan doe je het op je eigen manier en je gooit je eigen sausje erover. Je weet natuurlijk nog goed wat je als speler wel en niet prettig vond, en probeer je daar als trainer een middenweg in te vinden. Ik denk dat dat ook wel een kracht is van een oud-speler die trainer gaat worden, dat je bepaalde situaties hebt meegemaakt en weet wat je zelf wel of niet fijn vond. Alleen dan is het de kunst dat je het weet over te brengen naar de jongens en ik moet zeggen dat het wel aardig gaat.

Jullie spelen dit seizoen goed spel, in een zware competitie. Vandaag win je van ADO op overtuigende wijze. Wat zijn je doelstellingen met dit team in dit seizoen?

Ik heb de doelstellingen weggelegd bij het team, zij moeten het uiteindelijk uitvoeren. Zij kwamen samen tot het handhaven in de Eredivisie en dat voor de winterstop (plaatsing kampioenspoule). Daarnaast willen we ook na de winterstop nog actief zijn in de beker en als je dan in die kampioenspoule zit strijd je dan automatisch om plek een en die prijs wil je gewoon pakken, mits dat lukt. Ook willen we eigenlijk tegen alle tegenstanders ons eigen spel spelen, durven voetballen. Daar zit wel is wat risico in, in de opbouw. Soms lijkt het wat op gebrei om dat we lang door passen en soms veel risico nemen in de passing maar met deze ploeg moet je het gewoon voetballend oplossen. We hebben niet veel grote jongens voorin dus lange ballen gaan geen vruchten afwerpen, dus zo proberen we er voetballend onderuit te komen.

Heb jij als trainer de volledige vrijheid met dit elftal? Ik kan me voorstellen dat er vanuit NAC bepaalde richtlijnen zijn over welke systemen de spelers zich moeten aanwennen.

Er is zeker een rode draad binnen onze opleiding, ik mag daar zoals ik eerder al zei wel mijn eigen sausje overheen gooien. We hebben wel doelstellingen gesteld op het gebied van doorstroom naar het Eerste elftal en daar werken we ook hard aan.

Jullie spelen nu als Onder-19 in de Eredivisie maar we zien ook dat steeds meer jongens uit de NAC-jeugd in Oranje-elftallen opduiken. Verbruggen uit jouw team zit er ook dicht tegenaan. Jullie zijn goed bezig op dat vlak denk ik.

We hebben nu inderdaad twee jongens die er definitief bij zitten en nog een aantal die ertegen aan schuren, dat is een heel positief teken, voor ons als club en heel fijn voor die jongens. Ik heb zelf ook de eer gehad en hoop dat ik zo veel mogelijk van onze jongens ook in die positie kan brengen.

Inderdaad, je bent zelf ook jeugdinternational geweest hoe heb jij dat ervaren als jonge speler?

Een hele nieuwe ervaring natuurlijk. Met de top van de eredivisie en Nederland spelen tegen allerlei landen. Het ene land wil je wegtikken en het andere land wil je doormidden schoppen. Daarnaast ligt het niveau ook een flink stuk hoger dan op de trainingen bij je eigen team. Enorm leerzaam als jonge speler.

Dan de laatste vraag, je contract loopt dus in de zomer af. Mocht er nog een keer een club als PSV aankloppen, zou je er dan wel voor open staan?

Dat hangt er dan weer vanaf voor welke positie dat zou zijn. Ik wil namelijk graag een team in de bovenbouw. Zeker ook omdat ik mijn trainerslicentie wil halen en daar ook ervaring voor moet opdoen in de bovenbouw. Ik had nog een eenjarig contract als speler en dat hebben we uitgespreid over drie seizoenen als trainer. Daarmee heb ik dus ook in mezelf geïnvesteerd. Ik wil mezelf dan ook graag blijven ontwikkelen en daar hoef ik NAC niet per se voor te verlaten. NAC heeft mij namelijk na mijn carrière als speler wel de kans gegeven om me te ontwikkelen als trainer.

Bron:
B-Side Rats
Vorig bericht
Thijs van der Molen (80) overleden 56 reacties
Volgend bericht
TOP Oss-NAC: Man of the Match 35 reacties
11 Reacties
40   0  
076*R

Leuk item BSR! Met plezier gelezen

7   48  
van Flieger

Haalde bij Sion en Grasshoppers drie keer zoveel op per jaar als de meest verdienende speler in de selectie nu.

24   4  
Keesje

Flieger
Wat wil je daar mee zeggen?

20   2  
Nac bredaa

@ van flieger bedankt voor deze nuttige informatie

40   0  
076*R

Leuk item BSR! Met plezier gelezen

5   0  
Fransie

Tof artikel weer bsr!

7   3  
The Bingo Player

Kan me toch niet aan de indruk ontrekken dat we met een v. Flieger copycat te maken hebben...

5   4  
Scheppioni

Sjapoo BSR !
Zo zie je maar dat men as trainer meer in zijn mars kan hebben dan as speler ! Ga zo door Michael ?

4   6  
Jansen en co

Ik vind die van flieger maar een man zonder enig nut van praten de laatste tijd met zn kritiek wees geen zeikerd en support je club lul!!!

0   1  
Atleet

Een hele goede trainer in wording!!!

Idd heel leuk om hem te interviewen ?

1   1  
Nacman

Mooi artikel ook leuk om dingen te horen over andere nac elftallen

0   0  
Mark Bieritieti

Zoang je maar saus eroverheen gooit komt het goed

Laad alle berichten na dit bericht in