Wij gaan niet opzij

BSRetro: Anthony Lurling

Eddy W

De Messi van Breda werd hij liefkozend genoemd. Hij was de held van die ene wedstrijd waarover supporters het nu nog hebben: NAC- Roda JC (5-3). Zijn populariteit bleek nog maar eens na ons laatste interview bij NAC – Den Bosch wat met stip de meeste views van alle BSR TV-filmpjes kreeg. Een prima onderwerp dus voor een nieuwe BSRetro, waarin we oude helden voor het voetlicht brengen. Met 252 wedstrijden voor NAC en 37 doelpunten voldoet Anthony Lurling volgens ons ruimschoots aan het predicaat NAC held.

Voor hij bij NAC terechtkwam kon je hem al een routinier noemen. Anthony Lurling debuteert op 17-jarige leeftijd bij FC Den Bosch, waar hij nog met Van Nistelrooij speelt. Na 5 seizoenen verkast hij naar SC Heerenveen. Hier weet hij de aandacht te trekken van Feyenoord en hij vertrekt naar Rotterdam voor een avontuur in De Kuip. Na 2 seizoenen lijkt zijn tijd er bij Feyenoord op te zitten: “Ik kreeg bij Feyenoord te horen dat het voor mij lastig zou worden om aan voetballen toe te komen omdat ik terugkwam van een blessure."

Hoewel Lurling op dat moment al een aanbieding van Vitesse op zak heeft, weet Ton Lokhoff hem toch op huurbasis naar NAC te halen: “Toen ik de volgende ochtend naar de training ging stond Ton Lokhoff op m'n voicemail. Ik heb hem toen teruggebeld en ‘s middags zaten we bij mij thuis. De volgende ochtend was ik speler van NAC...” De periode op huurbasis bevalt en NAC wil dan ook graag met hem verder. Dat zit er echter niet in: “Feyenoord wilde een transfersom. Toen FC Köln zich meldde en dat bedrag wilde betalen besloot ik om naar Duitsland te gaan.” De periode die daarop volgt zal niet de meest succesvolle zijn in de carrière van Lurling, zo vertelt hij: “Na een half jaar werden de mensen die mij naar Köln haalden ontslagen en was er voor mij geen plaats meer in de selectie. Aangezien ik graag wilde voetballen wilde ik niet bij Köln blijven. Ik ging daarom in op een aanbieding van RKC. Dat half jaar bij RKC was niet zo heel leuk.”

Het vooruitzicht om daarna terug te moeten naar de mensen die hem weg hadden gestuurd in Duitsland was geen optie voor hem. “Ik heb toen besloten om m'n contract te laten stoppen en voor het plezier weer bij Den Bosch te gaan spelen.” Bij Den Bosch hervindt Lurling zijn voetbalgeluk en draait hij een prima seizoen, waardoor Earnest Stewart, de toenmalige TD van NAC, hem terug wil halen naar NAC. Lurling tekent voor 2 seizoenen. In het eerste jaar na zijn terugkeer weten de geel-zwarten zich tot een 3e plaats te voetballen en klopt Heerenveen opnieuw aan bij Anthony. “Ik heb toen besloten om bij NAC te blijven omdat ik het heel goed naar m'n zin had, de supporters me steunden en het belangrijkste, dat ik dankzij NAC weer in de Eredivisie speelde. Ik tekende toen een nieuw contract voor 4 jaar en wist dus dat ik lang bij NAC zou blijven.”

Als je als speler zo lang bij één club speelt dan krijg je automatisch te maken met trainingswissels, zeker bij een club als NAC. Lurling kijkt dan ook met gemengde gevoelens terug op de trainers waaronder hij heeft gespeeld. Aan één trainer in het bijzonder heeft hij fijne herinneringen: “Van alle trainers heb ik aan Lokhoff de fijnste herinneringen. Dat is omdat hij me naar NAC heeft gehaald en ook omdat ik gewoon prettig met hem gewerkt heb bij NAC.” Dat hij het vervelendste gevoel heeft bij de periode onder Gudelj behoeft volgens Anthony eigenlijk geen verdere uitleg: “Door hem moest ik wel weg bij de club waar ik dacht én wenste af te zullen sluiten.”

Lurling heeft in zijn tijd bij NAC een aantal hoogtepunten van NAC mee mogen maken, maar hij was er ook bij toen NAC langzaam afgleed naar de kelder van de Eredivisie en uiteindelijk zelfs degradeerde. Deze verschillende periodes werden uiteraard anders beleefd. “Je kan je voorstellen dat het tijdens het jaar dat we 3e werden en het jaar dat we Europees haalden  vaak een hoop lol is geweest. In de jaren dat het minder ging is er wel eens bij wedstrijden flink gescholden. Maar ook dat hoort erbij, zolang het maar normaal blijft en dat is gelukkig altijd zo geweest.”

Nu kijkt Anthony met een warm gevoel terug op een groot aantal wedstrijden waarin hij in het geel-zwart uitkwam. De 5-3 tegen Roda JC zal vast hoog op het lijstje staan, maar zelf weet hij er ook nog een paar te noemen. “De bekerwedstrijd thuis tegen Ajax (4-2) waarin ik super speelde of de thuiswedstrijd tegen PSV (3-1) waarin ik een assist gaf en goal maakte. En natuurlijk de 0-4 in De Kuip!”

In het seizoen 2013/2014 loopt het allemaal wat minder bij zowel NAC als Lurling. De aanvaller is wat vaker geblesseerd en binnen de club rommelt het aan alle kanten. Een meningsverschil met de toenmalige trainer Gudelj zorgt er uiteindelijk voor dat hij NAC via de achterdeur verlaat. Dit tot groot verdriet van de supporters. Ook bij Lurling zelf doet het nog altijd zeer: “Ik kijk daar nog steeds met een klote gevoel op terug, omdat ik bij NAC hoorde. Alleen liet de trainer mij toen geen andere keus. Het was óf vertrekken óf op tribune. En dat na 7 jaar alles gespeeld te hebben. Ik ben toen echt met pijn in m'n hart vertrokken.”

Zelf hoopt hij ooit nog eens voor NAC te mogen komen werken in een andere rol. En hoewel er momenteel niets concreets loopt, heeft hij dit al meerdere malen kenbaar gemaakt. “De mensen binnen NAC weten hoe ik erover denk. Ik kijk wel hoe het de komende tijd gaat lopen.” Dat Lurling nog altijd warme gevoelens bij de club heeft, blijkt ook uit zijn reactie op de vraag hoe hij nu naar NAC kijkt. Er klinken eigenlijk alleen maar positieve woorden uit zijn mond: “Ik ben er ongelofelijk trots op dat ik 252 wedstrijden voor deze prachtige club heb mogen spelen. Het is geweldig dat ondanks de degradatie het stadion iedere week nog vol zit! Dat geeft aan wat voor geweldige supporters het zijn en dat maakt de club zo mooi. NAC hoort in de Eredivisie!” Hij sluit af met een dankwoord naar de supporters. “Bij dezen wil ik alle supporters bedanken voor de geweldige tijd en steun die ik altijd gehad heb!”

Bron:
B-Side Rats
Vorig bericht
Hooi zegt Turken af en zoekt verder 18 reacties
Terug naar overzicht
15 Reacties
1   0  
barry B

Mooie vent, een echt liefhebber! Bracht het gif dat af en toe echt nodig was.

1   0  
barry B

Mooie vent, een echt liefhebber! Bracht het gif dat af en toe echt nodig was.

0   0  
Molenschot loco

Een woord...N.O.A.D.

0   0  
Dokter Z

Lurling = NAC!!!

Voor altijd 1 van ons...

0   0  
knurft

een speler vallende in de categorie:

* Arnold
* de Haan
* Remie
* Penders
* Peto


doorgaan tot het gaatje...een echte held !

0   0  
DeNACmanvanE-L

wat zou het mooi zijn als deze man nog terug zou komen, al is het maar alleen voor de trainingen en in de kleedkamer. Deze man heeft klasse en mentaliteit en een ongelooflijk groot NAC hart

0   0  
kinderkaartje

Krijg nog steeds kippenvel als ik aan die 5-3 tegen Roda denk.
Wat een schitterende pot was dat, zeg!

Teuntje mag van mij een seizoenskaart voor het leven krijgen en een groot standbeeld voor de ingang van het stadion. En nog beter; moet met onmiddellijke ingang aan de technische staf van NAC toegevoegd worden..

Smaakmakers waarvoor je naar het stadion komt. Type mannen dat we nu -in alle eerlijkheid- een beetje missen.

0   0  
Linie

Dit soort nieuwsberichten zijn voor mijzelf altijd een excuus om toch even YouTube op te zoeken: https://www.youtube.com/watch?v=13r4FbD9bas

Los van zijn goals in die wedstrijd tegen Roda is mij vooral zijn overtreding die hij voorafgaand aan zijn weergaloze acties maakte bijgebleven; op her randje, bijna erover.. maar zeker genoeg om het vuurtje opstoken.

Hij had na die 5-3 tegen Roda eigenlijk moeten stoppen, want dat was ongekend. Maar achteraf is het makkelijk praten: De liefhebber in Lurling wilde door en dat is meer dan begrijpelijk.

0   0  
Bredafun

TOPPER!!!!!!

0   0  
Da Pope

@Linie

Mooi hoor! Keihard kippenvel bij het zien van die beelden. Wat was hij die wedstrijd goed zeg. Nondeju!

0   0  
Toontje

Hadden we nog maar een paar van het soort net als Lurling, dan stonden we er nu nog beter voor en was het vorig jaar niet zo afgelopen

0   0  
scheppioni

Gij ok bedankt Anthony, succes bij the blue dragons !!
Maar eens een NaCCer, altijd een NaCCer, tot ziens in het altied moie BREDA, we kunnen nog car poolen ok !

0   0  
D'n Beuk

Held!

0   0  
Peter

Deze man had nooit mogen vertrekken!!!! Zeker niet op de manier waarop. Anthony blijft voor altijd een van mijn grootste helden bij NAC.

0   0  
Dutchbird

Ik zeg niks meer over de fam. Gudelj. Die Joegoslaven hebben onze club veel goeds gebracht maar maakten op andere momenten verkeerde beslissingen. De grootste fout toen Teun aan de dijk werd gezet. Toch blijf ik hopen dat Nemo doorbreekt bij Ajax. Maar ook dat Nemo nooit uit de schaduw van Mats komt.

0   0  
Nacdictive

Teun was en is een NAC-held: vuur in de schoenen, altijd sleuren en meters maken, de boel op sleeptouw nemen. Ik blijf een zeer vervelende nasmaak houden aan de Gudelj-periode houden: op alle spelers met een mening werd karaktermoord gepleegd...

Laad alle berichten na dit bericht in