Wij gaan niet opzij

BSRetro: Glen Salmon

Da Pope

Er zijn de afgelopen vijftien jaar weinig spelers geweest, die zó populair waren als deze in Zimbabwe geboren Zuid-Afrikaan. Hij speelde verdeeld over twee periodes in totaal drieënhalf jaar voor NAC, scoorde in 92 competitiewedstrijden 36 keer en werd bij iedere wedstrijd in het Rat Verlegh Stadion hartstochtelijk toegezongen: Glen Salmon. Wij spraken hem en vroegen hem terug te blikken op zijn periode in Bredase dienst.

Dat Glen Salmon in 1999 de overstap maakte naar NAC was eigenlijk toevallig. De spits had weliswaar een goed seizoen gedraaid bij zijn club Supersport United (12 goals in 31 wedstrijden), maar Zuid-Afrika behoorde destijds normaal gesproken niet tot het gebied waar NAC scoutte. De club kwam dan ook via-via bij Salmon uit. Voormalig international Theo de Jong tipte NAC in 1998 dat Salmon weleens iets voor de club zou kunnen zijn. Salmon: "De eerste contacten met NAC verliepen via Dick en Theo de Jong, die me op de hoogte brachten van de interesse van de club. Zij hadden een proefperiode voor me geregeld. Ik speelde toen nog voor Supersport en besloot naar Nederland te gaan.  Mijn proefperiode was een succes en we spraken af dat ik bij de start van het nieuwe seizoen aan zou sluiten."

NAC was Salmon's eerste Europese club. De verhuizing van Zuid-Afrika naar Nederland was voor de toen 21-jarige speler een behoorlijke stap. Hij had weliswaar stage gelopen en was ook al eens actief geweest tijdens toernooien in Europa, maar een nieuw leven starten in een onbekend land is niet niks. Het was de eerste periode dan ook niet gemakkelijk: "Het was zwaar om als jonge jongen mijn thuis te verlaten, maar voetbal was altijd mijn droom. Als je dan de kans krijgt, is het ook spannend om te gaan. Ik moet wel bekennen dat ik een traantje weggepinkt heb, toen ik in Breda aankwam. Ik weet nog dat ik in mijn hotelkamer zat en uit mijn raam keek. Het was een nare, grijze dag en ik herinner me dat ik toen tegen mezelf zei: 'What the hell am I doing here?' Het was eng en het onbekende voelde beangstigend."

Op het veld verdween dat gevoel snel. Salmon scoorde direct bij zijn debuut op 4 september 1999 in de thuiswedstrijd tegen VVV Venlo, veroverde een basisplaats en werd in zijn eerste seizoen direct kampioen met NAC. Toch was dat geen reden voor Salmon om te gaan zweven: "Ik had een droomstart van mijn Europese carrière. We deden het goed in de competitie, ik werd opgeroepen voor het nationale elftal (Salmon speelde in 2000 zijn eerste van in totaal 3 interlands voor Zuid-Afrika - BSR) en er was sprake van interesse van zowel Feyenoord als Tottenham Hotspur. Ik besefte me echter ook dat ik er nog lang niet was. Ik had nog een hele hoop te leren in Nederland en realiseerde me ook dat het niet altijd zo soepel zou gaan als in mijn eerste jaar."

Na het kampioenschap in de TOTO Divisie werd Kees Zwamborn vervangen door Henk ten Cate. De oefenmeester gaf de selectie door zijn Hongaarse connecties een kwaliteitsimpuls met spelers als Gabor Babos en Csaba Feher. Voorin streed Salmon met Cristiano en Regillio Simons om een basisplaats. Salmon: "Ook dat seizoen verliep heel goed. Ik leerde ontzettend veel van het spelen met zulke goede spelers. Het seizoen eindigde alleen ongelooflijk triest met het overlijden van Ferry van Vliet. Hij was een geweldige jongen, was altijd vrolijk en lachte altijd. Het hele team was echt kapot toen hij overleed. Op voetbalgebied was het wel een goed jaar. Ik had, zoals gezegd, nog een hoop te leren. Ik had meer concurrentie dan eerder en ook de competitie was zwaarder, omdat we nu in de Eredivisie speelden. We hadden in Ten Cate echt een goede trainer. Hij was een harde coach, maar ik heb heel veel van hem geleerd. Zowel op voetbalgebied als op menselijk vlak heeft hij me gehard."

Na het seizoen 2001/2002 verruilde Salmon NAC voor FC Groningen. De supporters baalden en ook Salmon zelf was niet echt gelukkig met zijn vertrek, zo bekent hij nu: "Eigenlijk wilde ik helemaal niet weg bij NAC, maar ik hoorde dat de club een grote aankoop wilde doen voor het nieuwe seizoen. Ik wilde niet op de bank belanden en dus ging ik praten met FC Groningen. Hun visie sprak me aan en daarom besloot ik mijn spullen te pakken en naar het Noorden te verhuizen. Achteraf bleek dat NAC helemaal geen grote aankoop deed en dat ik dus eigenlijk gewoon had kunnen blijven." Salmon deed het ook in Groningen naar behoren. In zijn vijfde seizoen bij de groen-witten kreeg hij echter te horen dat hij uit mocht zien naar een andere club. NAC zat om een spits verlegen en zo kwam het in de winter van het seizoen 2006/2007 tot een tijdelijk tweede huwelijk. Salmon keerde op huurbasis terug in Breda en was een half jaar 'on fire'. Hij maakte direct indruk door bij zijn rentree te scoren tegen Willem II en kwam uiteindelijk tot acht goals. Salmon: "Het was een erg eenvoudige keuze voor me toen ik de kans kreeg terug te keren bij NAC. Ik hou van de mensen, de club en de stad. Het is my home away from home. Maar hoewel het een eenvoudige keuze was, was het natuurlijk ook een gok. Het is nooit makkelijk om terug te keren bij een club waar je eerder succesvol bent geweest. Je loopt het risico dat het mislukt. Het tegendeel bleek gelukkig waar. Het was heerlijk voetballen in dat team. De spelers zochten me altijd, wat het makkelijk maakte om goals te scoren. En door de geweldige ontvangst van de fans voelde ik me meteen thuis."

In zijn eerste thuiswedstrijd na zijn rentree speelde Salmon misschien wel zijn allerbeste wedstrijd in dienst van NAC. Op 21 januari 2007 maakte de Parel van het Zuiden gehakt van Feyenoord (4-1) en Salmon was met twee goals de absolute Man of the Match. De Zuid-Afrikaan kan zich de wedstrijd nog goed herinneren: "Spelen tegen Feyenoord en ze verslaan met 4-1 was fantastisch. Ik herinner me dat de fans geweldig waren. Het was vanaf de eerste minuut duidelijk dat we die wedstrijd nooit zouden verliezen. Ik maakte er twee. Met name de tweede was memorabel, omdat ik de bal over Timmer chipte. Al met al was het een prachtige dag voor de club."

Na zijn half jaar op huurbasis vertrok Salmon naar Griekenland, waar hij een contract tekende bij PAOK Saloniki: "Ik verliet Nederland voor een Grieks avontuur. Ik had toen ook een contractaanbod van AZ, maar moest wachten op het vertrek van Danny Koevermans. Toen dat te lang duurde, besloot ik te kiezen voor een nieuwe uitdaging en dat werd dus Griekenland."

Na een jaar bij PAOK keerde hij terug bij zijn oude club Supersport United, waar hij nog vier jaar speelde. Na het seizoen 2011/2012 beëindigde Salmon zijn carrière. Momenteel werkt hij bij het Zuid-Afrikaanse Bidvest Wits: "Ik ben tegenwoordig Head of Development bij een erg goede club in Zuid-Afrika. We zijn een van de weinige clubs met een goede opleiding. Ik heb het geluk gehad om jaren in het buitenland te mogen spelen. Het was voor mij een logische keuze om na mijn loopbaan actief te blijven in de voetballerij en ik heb het hier dan ook erg naar mijn zin."

Bron:
B-Side Rats
Volgend bericht
Mulder verliest met Curacao 7 reacties
Terug naar overzicht
27 Reacties
0   0  
Toontje

Komen die tijden terug???

0   0  
nacman

dat was een spits

0   0  
The cosmic gate

Als er het over helden hebben .....hier hebben we er één

0   0  
Eddie_V

Dat waren nog eens tijden!

0   0  
Dunco

Misschien netwerk gebruiken voor wat talenten hierheen te halen

0   0  
Cor Taxi

Had je geen andere wedstrijd kunnen verzinnen...Da Pope?:-)

0   0  
NAC Breda FC

Glennie Glennie Glennie Salmon! Held pur sang.

0   0  
Molenschot loco

Lullig he Cor...het beste van nac komt meestal boven tegen......ghehehe.

0   0  
Kees

Is het al bekend tot wanneer de kaartverkoop van mvvnac loopt?

0   0  
19September1912

Toppertje!!

0   0  
Becherovka

@Cor

Die wedstrijd was gewoonweg genieten. Denk dat vooral het lobje de kers op de taart was.

0   0  
Oldskool

Vooral ook heimwee naar de gedroomde opvolger van Baardemans: HtC

0   0  
Dutchbird

die regisseur en cameraman hadden echt gevoel voor drama door na het doelpunt Pi-Air even heel subtiel in beeld te brengen

0   0  
Cor Taxi.

@Molenschot Loco.Ik weet tegen wie:-)
@Becherovka.Klopt.DIe was erg mooi.

0   0  
chrisje

Haha die cor

0   0  
scheppioni

Glennie Glennie Salmon (Keesie!), want een doelpunt dat lobbetje over timmer heen tegen de nerds !
Een prima spits voor ons NAC, niet misschien in het echte illustere rijtje maar wel er vlak achter en evenzo een prima mens ! Het ga je goed Glennie ! (Was een echte middagje NAC Cor taxi, met het weer en al !)

0   0  
Linie

Die boogbal gebeurde voor mijn neus... heerlijk!!

0   0  
scheppioni

Voor mijn neus ook Linie zevende rij meestal op de B-SIDE !!!

0   0  
Cor Taxi.

Ik weet het nog als de dag van histeren...Chrisje en Scheppi.

0   0  
Denicos

Ronnie Stam mogelijk één (1) wedstrijd geschorst voor het beledigen van het Helmond Sport publiek. *zucht*

0   0  
Dutchbird

Een paar van die kattenmeppers hebben geklaagd en dat gelooft de KNVB meteen? Dan klagen wij voortaan ook een speler van iedere tegenstander aan want er is altijd wel een speler die een keer iets vreselijks roept of zegt.

0   0  
kinderkaartje

@Denicos

Las het ook op NU.
Wat is er gebeurd dan? IK ben bij die wedstrijd geweest, maar er is me niets opgevallen.

0   0  
Bassie

@Denicos
Ik krijg te horen 3 waarvan 1 voorwaardelijk

0   0  
Nacdictive

Stam is een ander topic boys!
On-topic: Glenn Salmon was een typische NAC-spits, werkte hard, fysiek redelijk sterk en werd op handen gedragen door de supporters en bovenal zijn moyenne was behoorlijk!
Glennie Glennie Glennie Salmon...

0   0  
Pietje precies

Leuk interview BSR!

0   0  
RaRa

Leuk item, complimenten! Ook gelijk waar ik aan dacht, na dat doelpunt stond ik op de F ineens op de stoelen een rij hoger haha!

0   0  
Ikweethettochbeter

Ik vond het verschrikkelijk toen die naar Groningen vertrok.

Laad alle berichten na dit bericht in