Wij gaan niet opzij

BSRetro: John Lammers

Eddy W

Koningskoppels, daar dromen alle trainers van. Twee spitsen of een spits en een middenvelder die elkaar moeiteloos kunnen vinden. In de historie van NAC zijn er niet al te veel van deze koppels geweest. Dit jaar hopen we op het trio Ars/Brands/Seuntjens. In de jaren 90 had NAC het duo Pierre van Hooijdonk en John Lammers, die vanaf het middenveld door Ton Lokhoff werden gesteund. In deze editie van BSRetro vertelt Lammers, die in 1993 met NAC promoveerde, over zijn tijd in Breda.

In 1990 versterkte NAC zich voor die tijd spectaculair met Ton Lokhoff, Ruud Brood en John Lammers. Het jaar daarop kwam daar onder andere Pierre van Hooijdonk nog bij. Het klikte tussen Lammers, Van Hooijdonk en Lokhoff, wat zich uitte in een hoop doelpunten. John was voorheen nog nooit zo trefzeker geweest, maar door de spelers om hem heen viel alles ineens op zijn plek. Lammers: Het was een combinatie van de speciale band tussen de aanvallers en de binding die in het complete team voelbaar en merkbaar was. Daarin was het systeem bepalend. We speelden aanvallend, we wilden de supporters spektakel bieden. We wonnen wel eens met 4-2, 5-2. Het was attractief.

Waar we tegenwoordig dingen als een bootcamp voorbij zien komen om de onderlinge band te versterken, is het volgens Lammers een stuk makkelijker. Een band creëren in het veld is makkelijker als je ook buiten het veld goed met elkaar om kan gaan: We deden veel met elkaar samen. Na de wedstrijd gingen we wat drinken. En we spraken vaak op maandag af om een hapje te eten en wat te drinken. Natuurlijk sprak je dan ook over voetbal. Zo ontstond een groep die alles voor elkaar over had en elkaar alles gunde.

Sommige dingen vergeet je niet meer, die kan je als trainer vertellen tegen je spelers of als opa tegen je kleinkinderen. Iedere voetballer heeft wel van die momenten en gelukkig is het bij NAC nooit stil. Er zijn door de jaren heen heel wat verhalen die onze club uniek maken. John Lammers was getuige van een van die momenten: “Het meeste zijn mij de nacompetitie en de promotie bijgebleven. We promoveerden bij Den Bosch-uit en op weg naar Breda stond de weg helemaal vol met supporters. Ook de sfeer tijdens de wedstrijden, toen nog in het oude stadion, was grandioos. Het was groot feest, ook na de wedstrijd. We waren één geheel. Dat was de kracht van ons in die tijd.”

Gelukkig voor ons stopt de oud spits daar niet met praten. Elk trainingskamp en afsluiting met de selectie. We hebben zoveel gelachen, daar kan je een boek over schrijven. Het was een geweldige tijd. Ook nu nog heb ik met spelers uit die tijd persoonlijk contact. In de 17 à 18 jaar dat Lammers als spits het veld betrad zijn er veel dingen gebeurd, bij NAC maar ook daarbuiten. Hierdoor is hij als speler en als mens veranderd. Voor Lammers waren zijn periodes bij Toulon (1988-1990) en Auckland Kingz (2000) bepalend: “Als speler waren de transfers naar het buitenland hoogtepunten. Dat heeft mij verrijkt als speler en als mens." En natuurlijk het seizoen 1992/1993 in Bredase dienst: "De promotie met NAC was natuurlijk ook een hoogtepunt. Inclusief het promotiefeest…”

Inmiddels is John Lammers trainer geworden. Via Excelsior, FC Eindhoven en team-VVCS is hij in januari 2014 trainer geworden van Jong Vitesse. Hier is hij afgelopen seizoen kampioen mee geworden. John genoot ervan en ziet het ene na het andere talent onder zijn ogen groeien. Het was afgelopen seizoen één groot feest. We hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Je wordt kampioen, maar je ziet ook spelers beter worden en de stap maken naar het eerste van Vitesse of andere BVO’s, zoals Heracles Almelo, De Graafschap en Go Ahead Eagles. Het was een succesvol jaar.

Als je met Vitesse kampioen wordt van de beloftencompetitie heb je succes geboekt. Dit is in zijn huidige functie het hoogst haalbare. Verder kijken blijft moeilijk. Ook voor iemand die de klappen van de zweep kent: “Je moet altijd ambitie hebben, anders kan je beter stoppen. Verder heb ik geleerd dat je beter niet kan plannen. Je moet kijken wat op je pad komt. Het belangrijkste is plezier hebben in wat je doet. Bij Vitesse heb ik het heel goed naar mijn zin. Ik werk met talentvolle jongens en de club heeft een heldere visie en een duidelijke structuur.”

Toch spreekt John niet van het hoogtepunt in zijn, nog prille, trainerscarrière. “Laat ik vooropstellen dat een kampioenschap alleen niet altijd een hoogtepunt hoeft te zijn. Het gaat ook om de ontwikkeling van de spelers. Je begint een seizoen en als je dan spelers beter ziet worden, daar gaat het om. Stappen maken en beter worden, dat geldt voor de spelers maar ook voor jezelf als trainer.” Waar andere spelers uit zijn generatie genoemd worden voor functies binnen NAC, is het rond Lammers maar stil. Toch zou Lammers niet op voorhand 'nee' zeggen tegen de Parel van het Zuiden: “Als er een mooie functie in het verschiet ligt, denk je daar natuurlijk over na. Maar nogmaals, je moet niet te veel plannen en vooral kijken wat op je pad komt en beoordelen of dat je ligt. Ik werk graag bij een club waar een helder plan ligt, zoals nu bij Vitesse. Buiten kijf staat dat ik nog altijd NAC-minded ben.”

Bron:
B-Side Rats
Vorig bericht
Higler komt NAC - FC Emmen fluiten 37 reacties
Volgend bericht
Schalk toch nog naar Schotland 25 reacties
Terug naar overzicht
35 Reacties
0   0  
maarten

Mooiste tijd van NAC is voor mij persoonlijk van 1989 tot en met 1994. Gewoon eerste divisie, maar zoveel leuker dan nu. Sinds het huidige stadion is het voor mij persoonlijk minder leuk geworden. Het kan natuurlijk ook aan de leeftijd liggen. Alles was toen een held, nu zijn het sukkels.
Tja we zijn een zeurclub geworden.

0   0  
Da Pope

Zonder twijfel de beste aanval, die ik bij NAC gezien heb. Sowieso een mooi elftal in die periode. Eens met Maarten. Heel warme herinneringen aan die tijd.

0   0  
buurman

Mooie tijd. Maar er is toen te weinig uitgehaald. In die tijd was NAC een gezelligheidsclub, zeker ook voor de spelers.
Na de winterstop weer een koningskoppel: Ars-Segovia.

0   0  
Henri

Het grote probleem om nu een team te smeden is dat de meeste spelers allemaal individualisten zijn met hun eigen BV, eigen belangetjes en grote ego's Hetgeen nog een wordt gestimuleerd door zaakwaarnemers en soms zelfs ouders. Ze stappen als zombies uit de spelersbus met hun headphones op. Totaal op zichzelf levend en geen oog voor hun omgeving (medespelers,TS, supporters) De gouden driehoek TL, PvH en JL zetten op maandagavonden regelmatig met spelers van o.a Ajax het hele Leidseplein op zijn kop. Maar er werd wel gepresteerd. De neerwaartse spiraal waar we nu met het Nederlandse voetbal inzitten en zeker met NAC zal moeten worden doorbroken, zeker ook op mentaal en sociaal gebied. Al geef ik grif toe ook niet de oplossing in pacht te hebben. Maar spelers die zo nodig hun hoedjes en Louis Vuitton shawls moeten showen daar zakt eerlijk gezegd mijn broek vanaf.

0   0  
wanny

Een van mijn all time favorieten . Paste perfect bij NAC. Daar hebben we er nu veel te weinig van.

0   0  
Oldskool

Ars/Brands/Seuntjens zijn geen driehoek. Dat zou wel kunnen.

0   0  
buurman

Het verleden is altijd mooier. Kan me nog herinneren dat NAC het uitstekend deed. In 1 week kwamen naar Breda op woensdag heerenveen en op zaterdag vitesse. Of andersom. Met 3 of vier punten had NAC in de top gestaan. Het werden dus nul punten.
Zelfde uit naar roda. We zouden europees gaan halen. Jaja het werd 5-1. Zijn maar een paar voorbeelden.
En bij die nederlagen baalde ik toch als een stekker.
Een club die stik gezellig is; prima. Maar topsport is topsport. Het barst van de leuke amateurclubjes waar ik graag ga kijken. Wat wel jammer genoeg is veranderd is dat NAC vroeger een club was die een stukkie eerlijke kritiek kon verdragen. Tegenwoordig begint een aantal direct te schelden als een mening afwijkt van wat een kleine groep als de NAC cultuur dicteert.

0   0  
Arie

Nee geen driehoek bij ons nu, dat kan niet, want staat in de statuten, die zijn heilig!

/sarcasme off

0   0  
Henri

@Buurman
De laatste goed in vorm en lekker scherp Buurman. Ik ben het weer volledig met je eens. Ik irriteer me ook mateloos aan dat gezever over als we maar bier kunnen zuipen en kut roepen. Dat kun je ook bij iedere amateurclub. Prioriteit is dat er inderdaad eens een topsport klimaat wordt geïmplementeerd, maar dat moet je wel laten doen door mensen die dat al eens eerder succesvol hebben gedaan. Expertise moet worden ingekocht/gehuurd het huidige directie/management ontbeert de ervaring/kennis in deze. Alleen dan kunnen er gestructureerd stappen gezet gaan worden.

0   0  
scheppioni

Mijn NAC speler en cultheld allertijden, even iets om nog zeker aan te halen ten gunste van John Lammers, ik denk dat er nog maar weinig kunnen herinneren in het seizoen dat Pi-air met het gouden driehoek er 25 maakte in de competitie volgens mij '93/'94 was het John Lammers die er ook in dat seizoen er 22 in het netje legde !!
Nu is het frustrerend wanneer NAC achter komt, toen maakte dat met veel mindere backs van NAC niet zoveel uit, ons NAC kon nog altijd winnen met regelmatig twee of drie goals in de laatste tien minuten !!
Ik heb het geluk nog via een goeie vriend destijds met het gouden driehoek in de oude gezellige spelershome met wat bladjes bier te kunnen proosten als menneke van net twintig geweest, ik genoot met volle teugen, in de spelershome maar ook op vak A in de Beatrixstraat van een NAC team die op het veld stond die wel echt wilde winnen, zomaar even nog een paar namen om mijn eigen te verheerlijken uit die periode :
Remie, Gesthuizen, Gaasbeek, Zondervan, van Wonderen, van Burik, Brood en ook Abdellaoui !!
Ik mijmer weer even weg !
Het ga je goed John Lammers, hopelijk nog tot ooit bij ons NAC BREDA !!!

0   0  
Koelkast

Wat stond er toen een team! Wat een tijd was dat.....

0   0  
nacdictive

Mooi dat ie zegt' Bij een club met een heldere visie' maw geen nac dus, hopelijk lezen de rvc en het management dit ook...
Denk overigens ook dat het niet met het voetbal alleen te maken heeft mbt groepsgevoel, dat is in het bedrijfsleven ook stukken minder geworden.
Lammers speelde in een hele mooie periode bij onze club! Mooi om zijn verhaal te lezen! Het ga je goed John.
Weet je wie ik wel eens zou willen zien in deze retro rubriek.. Die Zuidkoreaan die we iets later hadden, heette hij Noh oid? Was na een half jaar weg vanwege heimwee. Kan wel degelijk ballen overigens!

0   0  
Cor Taxi

Eujj.En vergeet Nac ff niet.Hulde hoor.

0   0  
Oldskool

Overigens had ik het broekje van Lammers bij de promotie :) 10 jaar in gevoetbald nog. Zwart met alleen Fuji er op. Had ook een shirt maar heb ik toen verkocht... Stom, maar ach. Bier van gehaald. Weet niet meer van wie alleen...
Samen met Newcastle toch wel mooiste NAC dag, toen in DB.

0   0  
Peer11

Dat was toen idd echt een top elftal. En uiteraard de speciale sfeer aan de Beatrixstraat. Maar het was toen echt niet altijd beter dan dat het nu is.

@ Henri

Wie wil je inhuren om die slappe zooi op kantoor wakker te schudden en op te leiden? Misschien Munsterman, alhoewel hij er uiteindelijk ook een puinzooi van heeft gemaakt.

0   0  
Dutchbird

Dus Goetzee en Maaskant, geef die mannen een credit card van de club zodat ze regelmatig samen een pilske kunnen gaan pakken en een vorkske prikken.

0   0  
kees4

jullie hebben het wel over pierre maar ben je ook vergeten met wat voor een ellende hij is weg gegaan hier.
zo n vent mag nooit meer zich laten zien in breda de grootste club verader aller tijden

0   0  
CrazYellow

Kees4 ieder z'n mening, Pierre was, is en zal mijn held blijven. Hij zal zijn redenen hebben gehad, om te gaan. Maar dat ik die niet leuk vond, zekers maar daarom zeik hem nog niet af..

0   0  
Eddy W

Kees4, dit gaat over Lammers. Die heeft idd met hem samengespeeld. En ja het is een oud NAC speler waardoor misschien ook hij ooit een keer een uitgenodigd word voor BSRetro. Sommige moeten iets te zeuren hebben.

0   0  
Fritske d'n Olifant

Mooi om te lezen! De tijden waren toen wel anders. Toen NAC in 93 promoveerde na 8 jaar Juup lag er totaal geen druk op het elftal en konden ze met fris voetbal voor een verrassing zorgen zoals recent een club als pec Zwolle. Soms heb ik het idee dat de druk die nu op de ploeg ligt (en terecht gezien materiaal en begroting) verlammend werkt. Zeker van amateur psycholoog Maaskant had ik verwacht dat het met dat aspect wel goed zou zitten.

0   0  
enjoy.

@ Buurman Ars-Segovia zou zo maar kunnen
Per 1 -1- 2016 gaan de aandeelhouders de boer op , betekend alles wordt of kan dan
overgenomen worden.
En het zal gaan gebeuren, lees van Dijk.
De man zal zich gelijk gaan profileren en wel op het veld.
Er zijn veel voor en regenstanders zeker te weten,maar de dokter die jij goed vindt
vind ik slecht zal altijd zo blijven.

0   0  
Oldskool

@ enjoy

Van Dijk gaat echt geen minderheid kopen en de meerderheid van aandelen kan hij niet betalen.
Die wil de baas zijn en anders doet ie niks...

0   0  
Wanny

Met het elftal dat NAC toen had, zou je nu kunnen meespelen bij de bovenste drie.

0   0  
Cool Hand

Sam Lammers, het neefje van John, speelt nu in Jong PSV. Leuke speler voor NAC als het bij de gloeilampen niet lukt. Sam Lammers heeft overigens ook iets gemeen met Hubert Baardemans. Zal ik het verklappen? Ja? Spannend.... allebei als jonge mannekes de Nederlandse Techniek kampioenschappen gewonnen bij de jeugd.
Dat was mijn bijdrage. Geen dank.

0   0  
Raccer

Mijn moeder was altijd verliefd op john lammers vroeger..... Traumatje ofz voor me dit;)

0   0  
Zagge

Voor mij is ook die periode mijn mooiste NAC periode. Zoveel beleving op en rond het veld, prachtig! Met de striemende regen in je gezicht aan het hek onverstoord de boel aanmoedigen. Heerlijk!
Ik hoop nog steeds (tegen beter weten in?) dat daar ooit iets van terugkomt.

0   0  
Zagge

@enjoy
Segovia zou zomaar kunnen, ik zag zondagochtend bij het stadion een hele dikke bmw 6 met zwitsers kenteken naast de spelers mercedessen staan.
Ik vroeg me meteen af wat die daar nou op zondagochtend moest?

0   0  
@Zagge

Dat was Hans Deelen natuurlijk die zijn beleidsplan samen met een overnamebod kwam presenteren.

0   0  
Zagge

Hahaha lol!

We gaan het zien. Viel me gewoon op

0   0  
Breda076

@Zagge

Dat is de BMW X6 van Dingsdag die heeft die nog van zijn tijd in Zwitserland afgelopen jaren.

0   0  
Zagge

@breda076

Ah!

:-) thanks

0   0  
ennoajseejer

Dat was een prachtige tijd, maar ook toen werd er "gezeurd" hoor. Toen van Hooijdonk net bij NAC was en de ballen bij het inschieten wel eens OVER de populieren aan de Beatrixstraat schoot, schreeuwde er iemand keihard vanaf de tribune: "Sodemieter toch op terug naar Roosendaal van Hooijdonk! " :-)

0   0  
Baske

En dan die pré Pierre periode, Lammers en Cornelissen samen...bakken met doelpunten

0   0  
Zagge

Buikschuiven

0   0  
Jonka

https://twitter.com/justingoetzee/status/643906501116067840
Ik blijf het vreemd vinden dat je als directeur zo amicaal met je werknemers omgaat.
Een beetje meer afstand zorgt voor wat minder vertroebeling bij eventuele keuzes in de nabije toekomst..

Laad alle berichten na dit bericht in