Wij gaan niet opzij

BSRetro: Ömer Bayram

Eddy W

De B-side Rats introduceren een nieuw onderdeel: BSRetro. We zijn op zoek gegaan naar voormalige NAC-spelers om eens te zien hoe het nu met ze gaat en hoe zij terugkijken op hun periode bij NAC. Ömer Bayram bijt het spits af. De NAC-jeugd was niet altijd zo slecht als velen nu denken. Er zijn door de jaren heen heel wat spelers doorgebroken, al dan niet via een andere club. Vandaag het verhaal van een jongen uit Breda, uit de jeugdopleiding van NAC, die 43 wedstrijden voor NAC heeft gespeeld. Een speler waar we uiteindelijk te weinig plezier van hebben gehad. Het gaat hier over Ömer Bayram, het talent dat via PCP en Baronie bij NAC terechtkwam en via ons de overstap maakte naar Turkije. Het verhaal over zijn jaren bij NAC, zijn tweestrijd en zijn toekomst.

Op 30 januari 2010 debuteerde Ömer Bayram voor NAC. Onder Robert Maaskant, die destijds ook al de scepter zwaaide, kreeg het jonge talent noodgedwongen de kans. In de 89e minuut werd Donny Gorter, die inmiddels weer terugkeerde, gewisseld en de vierde man gaf aan dat Bayram zijn debuut zou gaan maken. De wedstrijd duurde inclusief blessuretijd nog vier minuten, maar voor de jonge buitenspeler duurde het veel langer: “Het waren precies 4 minuten, maar het leek voor mij wel honderd minuten te duren met die geweldige atmosfeer in het stadion!”

Het seizoen dat hierop volgde begon voor NAC niet al te best. Door de financiële problemen begon onze club zelfs op de laatste plek met -1. Voor de uitwedstrijd met NEC liet Bayram zich op de training steeds meer gelden. Zelfs zo erg dat collega aanvaller Ali Boussaboun besloot dat het tijd werd voor een basisplek. Door een aantal blessures was John Karelse, die coach werd na het vertrek van Maaskant naar Polen, van plan om Boussaboun linksbuiten te zetten. Bayram:“Ali besloot om mij speelminuten te gunnen en dus had hij zich geblesseerd voorgedaan. Toen het wat minder liep in ons team scoorde ik de 1-2, waardoor we uiteindelijk wonnen. Hier ben ik Ali nog steeds dankbaar voor.”

Als Bayram terugkijkt op zijn gehele periode bij NAC zijn er niets dan positieve woorden:  “Mijn periode bij NAC heeft me gemaakt tot wie ik nu ben dus ik kan er alleen maar positief naar terugkijken. Ik heb er zeven/acht jaar gespeeld, waardoor ik het eerlijk gezegd meer zag als mijn huis. Ik heb veel leuke momenten gehad daar, dus achteraf kan ik er alleen maar met een fijn gevoel op terugkijken.” Behalve dat er voetballend een leuke selectie stond was het ook buiten het veld een leuke groep. Zo heeft Ömer nog steeds contact met een aantal spelers uit die tijd. Met name de jongens uit zijn lichting, Gudelj, Schalk, Bouwman, Seuntjens en Idabdelhay zijn jongens waar Ömer nog regelmatig mee spreekt. Samen met Loran en Leonardo hebben ze een leuke periode gekend. Vooral carnaval is blijven hangen: “Wat me wel het meest bij blijft is carnaval. Dat zijn toch dagen waar legendarische momenten voorbij zijn gekomen,” lacht het ex-jeugdproduct. “Dat is een ding wat alleen bij NAC kan gebeuren, denk ik.”

In die periode bij NAC kwam Kayserispor op zijn pad. De club uit de streek van zijn ouders toonde interesse en Bayram had het daar moeilijk mee: “Ik had heel veel moeite met NAC verlaten na al die jaren, maar mijn contract liep af. Volgens mij had NAC niet verwacht dat ik het zo goed zou doen, waardoor ik opties had. De aanbieding van NAC was in verhouding gewoon niet wat ik had gehoopt. Ik kon NAC niks kwalijk nemen, aangezien de situatie waarin de club verkeerde toen ook niet makkelijk was. Mijn afscheid is eigenlijk niet geweest wat ik had gehoopt, want het leek nu wel door de achterdeur.”

Achteraf praten is natuurlijk makkelijk, maar Bayram weet zeker dat hij er toch goed aan heeft gedaan om over te stappen naar de Turkse club. “Ik heb hier al bijna honder wedstrijden gespeeld, dus ik kan zeggen dat mijn avontuur geslaagd is.” De Turkse club kent overigens wel een aantal overeenkomsten met NAC. Zo kan het er in het stadion heftig aan toegaan en is de club twee seizoenen geleden gedegradeerd. Het is één van de dieptepunten in de jonge carrière van Bayram, maar hierdoor weet hij wel wat er gevraagd wordt om meteen te promoveren. Kayserispor keerde namelijk al na een seizoen weer terug op het hoogste niveau. “Degraderen is zeker een van de ergste dingen die je kan meemaken in je carrière. Toen ik NAC zag degraderen deed dat zeker wel wat met me, omdat ik ze nog steeds volg. De steun van supporters is het belangrijkste voor teams die net gedegradeerd zijn. En dat is bij NAC het laatste waar we ons denk ik zorgen om moeten maken, haha! Daarnaast heb je geduld nodig, omdat er een ander soort voetbal wordt gevraagd. Je wordt van degradatiekandidaat in één keer titelkandidaat. Dan is een 1-0 ook genoeg, want het gaat erom die drie punten binnen te krijgen."

Inmiddels gaat het in Turkije dus goed. Naast basisspeler bij Kayserispor is Bayram al geruime tijd basisspeler bij Turkije B. “Ik hoop dit seizoen door goed te presteren opgeroepen te worden voor het Turks elftal. In de vier seizoenen in Turkije ben ik een jaar vijfde geëindigd, waardoor we net Europees voetbal misliepen, een jaar gedegradeerd en een jaar kampioen geworden. Het was hier dus net een achtbaan voor me.” Hij durft de lat hoog te leggen. “Zoals ik zei hoop ik dit jaar een goed jaar te draaien, waardoor ik eventueel een stap hogerop kan. Ik wil graag Champions League of Europa League ervaren. Qua competitie is Engeland toch wel een competitie waar ik van kan genieten.  De afgelopen jaren heeft de Turkse competitie echter ook naam gemaakt door grote namen aan te trekken. Dus het niveau hier wordt ook alleen maar sterker.” Bayram weet dus niet wat de toekomst brengt, maar één ding weet hij wel: “Ik zie mezelf in mijn drromen soms nog wel voetballen bij NAC, omdat ik het gevoel heb dat ik nog wat heb recht te zetten daar.” De aanvaller die geboren en getogen is in Breda durft niks te beloven. “Wie weet, soms denk ik wel terug aan een Avondje NAC.”

Nou Ömer, laat maar eens zien wat je kan. Maak een paar mooie transfers, ontwikkel jezelf goed. En wie weet zien we elkaar weer in Breda. Jij op het veld, wij op de tribune!

Bron:
B-Side Rats
Vorig bericht
De Beker: kaartverkoop NAC-Heerenveen 26 reacties
Terug naar overzicht
20 Reacties
1   0  
yepz

Wat leuk. Zat me vandeweek al af te vragen hoe het hem was vergaan na zijn vertrek. Goed om te horen dat het geslaagd is!

1   0  
yepz

Wat leuk. Zat me vandeweek al af te vragen hoe het hem was vergaan na zijn vertrek. Goed om te horen dat het geslaagd is!

1   0  
Geel Zwart

Gewoon een goeie Bredase gast uit de IJpelaar. Voetbalde op de veldjes daar en bij de parkeerplaats voor de flat. Voelde zich nooit te goed en was nooit arrogant. Ging af en toe met foute vriendjes om, maar ach. Ik wens hem het beste toe!

0   0  
Oldskool

Een van de grootste blunders van NAC om hem zonder optie of verlenging te laten debuteren.... Zeker omdat in Turkije flink betaald wordt voor turkse spelers...
Was een talent.

0   0  
Bobbobbob

Twee ton per jaar verdienen en dan doen alsof je geblesseerd bent.
Top mentaliteit en professionaliteit!

1   0  
Sjef de gevulde koek

Had ik niet verwacht maar mooi om te horen

0   0  
wolfmanjack

Goeie speler, waarbij ik me altijd afvraag, net als destijds bij Amoah waarom NAC nooit het geld voor hem heeft ontvangen waar het recht op had.

1   0  
jan

Prachtig verhaal BSR, en nog een mooie scoop ook met Boussaboun. Ik kijk uit naar de volgende.

0   0  
Danny

R. Simons

0   0  
Martijn

Logisch bekeken zou dat geld gewoon boven water moeten komen, deze clubs zijn nog gewoon actief dus er kunnen en moeten eigenlijk sancties opgelegd worden .
Het is er angstvallig stil over, ben eigenlijk wel benieuwd hoe het met deze conflicten is gesteld .
Dit aangaande zijn we bij NAC ook een stel amateurs om het er bij te laten zitten .

0   0  
Jamez

@Danny

Ik weet wel dat zijn zoon een groot talent is in de jeugdopleiding van Barcelona.
Maar ik ben idd ook wel benieuwd naar zijn verhaal.

0   1  
HenkTank

Ali deed zich geblesseerd voor?


Salaris terug graag.

0   0  
signase

@HenkTank:

Eigenlijk zou Ali B. dan geld toe moeten krijgen, omdat hij mede-verantwoordelijk is voor de doorbraak en verkoop van Bayram. Alleen is dat geld er dus kennelijk nog steeds niet, begrijp ik uit een van bovenstaande reacties?
Is het risico van zakendoen met Zuid-Europa: niet eenvoudig om daar je geld geind te krijgen, zelfs niet via deurwaarder.

0   0  
nachoreca

mooi item! vorige week werd ik bijna afgeschoten na wat opmerkingen over zgn naccers.. zoals marcellis, falkenburg etc...degene die nu gaan zeiken over boussaboun.....tjonge tjonge..dan snap je echt niks van scoops, jounalistiek etc... pfffff

0   0  
scheppioni

Prima BSR, dat verdient een lekker worstenbroodje, smakelijk !

0   0  
j.ae

Begreep dat hij nu al back speelt in Turkije.

0   0  
RaraNAC

Mooi om Ali nu af te zeiken.
Als ik dit eerder had geweten had ik nog harder voor hem gezongen.
Ik vind/vond al jaren dat jong talent nooit de kans krijgt in Breda. Dit is een voorbeel daarvan. Niet de technische staf maar een speler zorgt voor een mooi debuut.
En ik was bij die wedstrijd; die overwinning was erg lekker en nodig!

0   0  
HenkTank

signase
Zo kan je het ook bekijken. Ik Ie het als onverantwoord werkverzuim.

0   0  
badeend

Het is ronduit belachelijk dat een professional doet alsof hij geblesseerd is. Om wat voor reden dan ook. Echt te gek voor woorden. Dat mensen dat goed menen te mogen praten vanwege het uiteindelijke resultaat is ook te dom voor woorden.

Verder is het geld voor Amoah in het najaar van 2014 volgens mij al binnengekomen, al is daar vreemdgenoeg weinig ruchtbaarheid en duidelijkheid over gegeven. Terwijl het toch 'goed nieiws' was.

Geld voor Bayram weet ik niet - wellicht kan iemand die vraag stellen op het nacforum?

0   0  
Otjes

Het had gekund ;-)


Demir V. van Dijk S. Fischer Gorter

Stam Seuntjens Gudelj

Bayram Kramer Schalk

0   0  
Mafkees

Signase zijn glas zit halfvol.
Badeend zijn glas is volledig leeg.

Dit is gewoon een prachtige voetbal-anekdote. Maak je niet zo druk joh.

Laad alle berichten na dit bericht in