Overal waar we komen

BSRetro: Robert Braber

Eddy W

De een vindt hem een verrader, de andere vindt hem de verlosser. Twee dingen zijn zeker, hij is op en top professional en zet zich in voor de club waar hij voor speelt en hij heeft een voorliefde voor NAC. Het gaat dit keer over een oud-NACcer die hier maar kort speelde: Robert Braber. Kipiani, saus de muren!

In de jeugd van de Kogelvangers zat vroeger een vlotte aanvaller, zijn naam: Braber. Na een paar seizoenen bleek dat de aanvallend ingestelde speler een bovengemiddeld talent was. RBC, toen nog een profclub, nam hem op in haar jeugdopleiding. Iets waar Robert niet van durfde te dromen. Na zijn toelating bij de jeugd van een BVO kwamen de ambities toch al snel. “Bij de Kogelvangers had ik nog niet echt doelen of dromen. Maar zodra ik bij RBC kwam was het mijn doel om profvoetballer te worden.”

Tot een doorbraak komt het echter niet. Braber keert terug naar de Kogelvangers, blinkt weer uit en komt uiteindelijk via Excelsior bij “zijn” club terecht. Hij mocht voor NAC uitkomen. “Het was erg leuk om bij NAC terecht te komen. Veel vrienden van mij hebben er een seizoenskaart en ik ging zelf regelmatig met ze mee.” Toch weet hij bij NAC onder Lokhoff niet door te breken. Er word gekozen voor een verhuurperiode bij Helmond. Dezelfde route die El Allouchi op dit moment aflegt. Braber vond dit een mooie kans en zag hier dan ook bijna alleen maar voordelen in. “Ik was blij om verhuurd te worden, omdat ik zo ervaring kon opdoen in de Jupiler League en er zo sterker en beter van te worden.” Bij Helmond kwam hij weer een oud NAC speler als trainer tegen. Ruud Brood wist de goede snaren te raken en onder de vleugels van Brood vloog Braber de velden over. Met 50 wedstrijden en 8 doelpunten deed hij het niet slecht als jonge gast, was er dan toch iets wat NAC niet goed zag? “Het was vooral belangrijk dat ik een trainer had die me erg veel vertrouwen gaf en zo altijd speelde dat ik belangrijk kon zijn voor de ploeg.”

Uiteindelijk wist hij niet door te breken bij NAC. Iets waarvan je als speler droomt, doorbreken bij jouw cluppie, zat er dus niet is. Maar Braber rouwt er niet om; anderen waren op dat moment simpelweg verder en beter: “Het zat me niet echt dwars dat ik op dat moment niet doorbrak bij NAC. Temeer omdat ik er toen nog niet klaar voor was. Het niveau was hoog en spelers zoals Ali Boussaboun speelden op mijn positie en die deed het erg goed.” Zijn avontuur bij NAC was maar van korte duur. Na anderhalf seizoen uitgeleend te zijn besloot Braber te vertrekken. NAC deed er te lang over om een beslissing te nemen en Braber deed het in de Eerste Divisie niet slecht. Een logisch gevolg was dat er interesse in de aanvallende middenvelder was. “Uiteindelijk was niet echt duidelijk of NAC verder met me wilde op dat moment. Toen kreeg ik een aanbieding van Excelsior en daar ben ik op ingegaan.” 

Bij de club uit Kralingen speelde Braber voor het eerst in de Eredivisie. Dit duurde helaas niet heel lang, want na twee jaar degradeerde de oud papierclub. Braber koos na een seizoen eieren voor zijn geld en maakt een keuze die de meeste gemaakt zouden hebben: "Ik kon bij Excelsior blijven maar dan moest ik de helft van mijn salaris inleveren. Toen heb ik mijn zaakwaarnemer de opdracht gegeven om in het buitenland naar een mooie uitdaging te zoeken voor me. Toen kwam hij met een stage bij FC Ingolstadt 04. Ik trainde drie dagen mee en deed toen mee met een oefenwedstrijd. We wonnen die wedstrijd met 8-0 en ik scoorde zeven keer. Ze boden me toen direct een contract aan.”

Robert tekende een eenjarig contract en Duitsland en was ook hier belangrijk. Toch was het ook hier niet zeker of Braber het jaar erna nog voor Die Schanzer zou spelen. Toen er iemand aan klopte die Braber al kende en hem al een keer het vertrouwen gaf was de keus dan ook snel gemaakt. “Aan het einde van het seizoen speelden we wedstrijden om te promoveren en de club wist toen nog niet op welk niveau we zouden gaan spelen het jaar erna(FC Ingostadt werd derde en promoveerde. Inmiddels speelt de club in de Bundesliga. BSR). Op dat moment kreeg ik een aanbieding van RKC, waar Ruud Brood trainer was. En ik besloot op die aanbieding in te gaan en niet af te wachten of FC Ingolstadt met me verder wilde. Achteraf hoorde ik dat fc Ingolstadt mijn contract toch wilde verlengen.”

Onder Brood werd het RKC met Braber in zijn eerste seizoen kampioen. Wat we dit seizoen meemaken in Breda heeft Braber al een keer beleeft. Hij weet hoe het is en dat alles kan in deze doldwaze competitie. (Op het moment van schrijven staat NAC op de derde plek en op negen punten achterstand op Sparta. BSR). “Het was een geweldig eerste seizoen bij RKC. We stonden 13 punten achter op PEC Zwolle in de winterstop maar we werden uiteindelijk toch kampioen. In de kampioenswedstrijd scoorde ik de beslissende goal dus dat was extra mooi.” Braber ging dus opnieuw de Eredivisie in. Dit keer liet hij zien dat hij goed mee kon en speelde in de drie seizoenen toch bijna alle wedstrijden voor RKC.

In de zomer van 2014 kwam echter het onvermijdelijke. RKC keerde terug naar de Eerste Divisie. Willem II zag haar kans en besloot Braber in de Eredivisie te houden. “Er waren meer clubs die interesse hadden maar door financiële oorzaken kon dat niet tot een akkoord komen, op de laatste dag van de transfermarkt kwam Willem II en toen heb ik daar getekend.” Een van de redenen dat hij bij Willem II aan de slag kon was hoofdtrainer Streppel, die in zijn periode in Helmond een ploeggenoot was van Robert. Braber ziet hier vooral de voordelen van in. “Dat was natuurlijk wel leuk dat ik hem nog kende van mijn periode bij Helmond Sport. Zo kan ik de rest vertellen dat het af en toe een smerige speler was als hij op de training commentaar geeft op spelers die overtredingen maken.”

Als je bij “de rivaal” speel ontkom je er niet aan. Je speelt een keer tegen je oude club, de club waar je vrienden op de tribune staan en waar je zelf ook wel eens een biertje drinkt. Dat kan allemaal gebeuren, maar dan kan je als aanvallende middenvelder ook scoren. Het gebeurde Robert Braber. “Ja dat leverde me achteraf wel een dubbel gevoel op maar op het moment dat de wedstrijd bezig was heb ik er niet aan gedacht, ik deed gewoon mijn uiterste best zoals ik altijd doe. Achteraf kreeg ik natuurlijk wel veel reacties van mijn vrienden, die allemaal NAC supporters zijn. Maar uiteindelijk gunde ze het me wel.”

Met Robbie Heamhouts en Eric Falkenburg spelen er tegenwoordig niet een maar zelfs drie jongens met een Bredaas verleden bij Willem II. Vooral met Robbie Heamhouts schijnt Braber een groot raakvlak te hebben. “Ja Robbie en ik wonen allebei in Breda en natuurlijk hebben we het weleens over NAC, omdat wij allebei vrienden hebben die er regelmatig komen.” En toch lukt het Braber niet altijd om te komen kijken bij de parel van het zuiden. Afgelopen seizoen heeft hij zelfs aangegeven dat hij niet meer naar NAC kon gaan. Deels omdat hij bij stadion bezoeken als voetballer lastiger dan je denkt. “Ik ben dit seizoen 1 keer geweest, maar als mijn vrienden een kaartje over hebben zal ik nog wel vaker gaan kijken dit jaar. Dan moet het natuurlijk wel passen bij ons eigen schema”

Aan het einde van het seizoen kan het spannend worden voor Braber. Niet alleen kan NAC dan om promotie spelen, ook loopt zijn contract af. Braber heeft echter nog geen idee wat hij gaat doen en houd dan ook alle opties open. “Ik weet nog niet wat ik aan het einde van het seizoen ga doen. Ik ga de komende tijd eens op een rijtje zetten wat mijn opties zijn en dan zal ik daarna een beslissing gaan nemen over mijn toekomst. ” Een en een is twee zou je zeggen.

Volgens bepaalde mensen hier is hij de verlosser, zijn contract loopt af en NAC heeft volgend jaar nieuw bloed nodig. Braber houdt zich echter wat afzijdig als het gaat om geruchten die te maken hebben met een pikante overstap. “Het is natuurlijk altijd leuk als mensen je graag naar hun club zien komen, maar ik heb tijdens mijn carrière genoeg gehoord en gezien om niet op elk gerucht in te gaan. We zullen zien wat de toekomst gaat brengen.” Niet alleen uit het afzijdig houden blijkt dat Braber een verstandige jongen is. Naast het voetbal heeft hij het voor elkaar gekregen om zijn Propedeuse MER te halen en is hij bezig met een andere HBO studie. “Het is goed te combineren, omdat de studie in de avonduren is. Als voetballer heb je genoeg tijd over om naast het voetballen nog wat te doen. Ik wil me graag verder ontwikkelen naast het voetbal omdat ik weet dat er een leven is na het voetbal.” Jezelf willen ontwikkelen naast het voetbal, een HBO studie en weten dat er een leven is na het voetbal. Dat klinkt als je toekomst plannen. Toch weet Braber niet wat de toekomst hem zal brengen. “Ik ben nu aan het uitvinden wat ik echt leuk vind om te doen. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om training te geven. Daarnaast lijkt het me ook erg leuk om me met de technische zaken van een club bezig te houden.”

Bron:
B-Side Rats
Vorig bericht
Duarte: "NAC helpen te promoveren" 52 reacties
Volgend bericht
'Mijn ticketsysteem en ik' 17 reacties
Terug naar overzicht
23 Reacties
0    
Mike

Braver komt niet naar nac
Wat w je met dit bericht?

0    
Mafkees

Volgens mij plaatsen we elke wwek een BSRetro Mike.

0    
poolshark

Had er nou echt geen alinea over de relatie tussen Braber en Kipiani in dat stukje gemoeten ? Ook eens ruimte voor het vrouwtje achter de speler BSR !!

0    
jantje076

Mooi stukje mannen!

0    
Mafkees

Staat al in de inleiding poolshark

0    
Frits

Goede speler voor ons NAC en jongen van de stad!!! Contracteren voor volgend seizoen!!

0    
Mafkees

Kipiani heet Frits ????

0    
De Lange

Vraag me eigenlijk af wat Kipiani aan het doen is nu ????????????

0    
Arie

Zolang ie bij de kruiken speelt geen BSRetro waardig, maargoed wie ben ik.

0    
Mike

Sorry mafkees dat klopt

0    
Peer11

Indien transfervrij een bescheiden jaarcontract aanbieden. En later met een HBO diploma op zak laten doorstromen naar kantoor.

0    
Judge M.

@De Lange: Als er iets is wat ik niet hoef te weten nu....

0    
Kinderkaartje

Hahaha,

Ik heb Kipiani niet meer te pesten met zijn voorliefde voor deze speler.
Mijn handen jeuken, maar ik ga het niet doen. Belofte maakt schuld.

Vooral niet omdat anderen de honeurs met verve waarnemen!

0    
Kinderkaartje

Euh, moest zijn:


Ik heb BELOOFD Kipiani niet meer te pesten met zijn [..]

0    
Dutchbird

Voor een club met een zo grote achterban uit Breda en omstreken is Robert een aantrekkelijke speler. Zelfs op 33 jarige leeftijd is zijn eredivisie ervaring waardevol.

0    
Kipiani

Bedankt redactie !! Met Robert en Ralf Seuntjens was het verschil met SPARTA nu niet zo groot geweest. Als we daarnaast Dirk Marcellis hadden gehouden en ook nog Sjoerd erbij hadden gehaald zouden we in maart kampioen zijn geweest en gepromoveerd. Bedankt allemaal.

0    
Peer11

Wat heeft de redactie daar nou weer mee te maken??

0    
Da Pope

@Peer11

Wie denk je dat er hier voor alle berichten en interviews zorgen? :)

0    
vakkie-(G)ek

De volgende retro graag over Doortje met fotos

0    
GAOPERD

inderdaad een retro over Doortje zou mooi zijn ...
de meest geliefde spelersvrouw by far !!!

0    
chrisje

Halen volgend jaar !

0    
Jan van de ted

Braber is de missende schakel. Contract op sturen en gaan!

0    
scheppioni

wat een soap zeg, Braber is jezus niet, een prima voetballer op zich, maar zo zijn er zovele van in een dozijn !

Laad alle berichten na dit bericht in