Wij gaan niet opzij

BSRetro: Tommie van der Leegte

Eddy W

Met John Lammers wisten we voor deze rubriek een tijdje terug al een “held” van een aantal supporters te strikken. Vandaag voeg ik daar mijn favoriete speler uit de periode 2008 t/m 2010 aan toe. Iemand die door zijn inzet al snel in verschillende harten werd gesloten, iemand die na zijn actieve carrière als speler zo snel als de wind uit de voetbalwereld stapte. Een oud-speler van PSV en Wolfsburg die zijn carrière afsloot bij NAC. Vandaag gaan we het hebben over Tommie van der Leegte.

Vanaf 1988 zit Tommie (geboren op 27 maart 1977) bij PSV, waar hij de gehele jeugdopleiding doorloopt. Op zijn 17e gebeurt er iets waar de meeste jongens op die leeftijd alleen maar van kunnen dromen. Hij mag dan debuteren in een ploeg waar vandaag iedere ploeg in Nederland jaloers op zou zijn. Een selectie met Koeman, Zenden, Nilis, Ronaldo en dus Tommie van der Leegte: “Dat was natuurlijk helemaal geweldig, als 17-jarige je debuut maken voor PSV. We moesten uit tegen Volendam (0-0). Spelen met mannen als Wouters, Nilis, Numan en Ronaldo is natuurlijk niet niks. Het ging best aardig, al was de wedstrijd niet best. ”

Omdat een definitieve doorbraak bij PSV uitbleef kwam Tommie bij RKC terecht. Na vier seizoenen waarin hij zichzelf bewees vertrok de middenvelder naar FC Twente. Na twee seizoenen waarin hij veel speelde, zat hij in zijn derde seizoen vaker op de bank dan hem lief was. Hij keerde daarom terug naar RKC en verkaste vervolgens naar ADO. Daar ging het zo goed, dat Tommie de clubs voor het uitkiezen had: “Na Den Haag was ik eigenlijk al mondeling akkoord met NAC, maar toen kwam Wolfsburg ertussen. NAC gunde mij dat en deed niet moeilijk.”

Helaas voor NAC deed Van der Leegte het goed in Duitsland. Al was de stap van de Hofstad naar Die Wölfe wel groter dan gedacht: “Van Den Haag naar Wolfsburg was een behoorlijke overstap. In Duitsland is natuurlijk alles veel groter en het niveau ligt daar ook  hoger. Neem alleen de pers al, van één journalist in Den Haag naar 30 journalisten bij een wedstrijd van Wolfsburg. Ik heb daar alles gespeeld en vond het super om mee te maken, maar na anderhalf jaar was ik er wel klaar mee. Het leven was toch wat sober daar en dan mis je toch wel Nederland. En ik kon terug naar PSV, dus toen was de keuze snel gemaakt.”

Maar ook deze keer had het niet veel gescheeld of Tommie had al eerder in het geel/zwart gespeeld: “Na Wolfsburg was er ook sprake van dat ik naar NAC zou gaan maar toen kwam PSV er dus tussen.” Dit verklaart ook meteen waarom hij ervoor koos om de laatste seizoenen van zijn carrière in Breda door te brengen:  Ik heb NAC altijd een geweldige club gevonden met een mooi  stadion en geweldige supporters. Dus gelukkig is het er na een uitzichtloze situatie bij PSV toch nog van gekomen. Ik wilde alleen naar NAC. Als dat niet door was gegaan, was ik na PSV al gestopt met voetballen.”

Er was al snel een “match” in Breda. Het publiek sloot Tommie al snel in de armen en Van der Leegte gaf vol gas op het veld. Daarbij ging hij soms net over het randje. De middenvelder kan zelf overigens goed uitleggen waarom zijn naam zo vaak rondging in het stadion: ”Ik denk door mijn strijd en ook wel omdat ik daarbij nog aardig kon voetballen. Alleen jammer dat ik geblesseerd raakte en daarna nooit meer echt 100 % fit werd.” Terugkijkend op zijn tijd bij NAC ziet hij dingen die zijn hele carrière kenmerken. Veel gezelligheid en een goede sfeer. “Als ik op mijn periode bij NAC terugkijk, denk ik toch aan de gezelligheid op de club met de spelers en de technische staf. Aan de eerste periode van mij dat we eerste maanden bovenin mee deden, de thuiswedstrijden tegen PSV die we twee keer wonnen. De sfeer in het stadion vond ik geweldig en de gezelligheid na de wedstrijd in het stadion ook. Kortom: het is een super leuke periode geweest. ”

Van der Leegte heeft met veel spelers samengespeeld. Bij PSV onder meer met Ronaldo, Nilis en Gomes. En bij NAC speelde hij samen met onder andere Leonardo en Lurling. Toch weet hij niet wie nou echt de beste speler was waar hij bij NAC mee samen heeft gespeeld: “Ik denk dat we het van het collectief moesten hebben en een goeie ervaren ploeg hadden waarin niemand mocht verzaken. Als iedereen fit was konden we van elke tegenstander winnen.” Eén moment bij NAC is wel heel speciaal geweest. Op 5 maart 2010 kondigde hij namelijk aan dat hij definitief zou stoppen met het betaalde voetbal. De dag erna moest NAC spelen tegen PSV, en juist aan deze wedstrijd hangt een hele mooie herinnering. “Nadat ik bekendmaakte dat ik ging stoppen met voetbal en we de volgende dag thuis PSV versloegen, zongen de supporters twintig minuten lang mijn naam. Dat was zo mooi!”

Na 16 seizoenen profvoetbal besloot Van der Leegte dus een punt achter zijn carrière te zetten. Na diverse clubs in Nederland en één in Duitsland heeft Tommie dus genoeg om op terug te kijken. “Ik heb echt genoten van het voetballen, alles meegemaakt van kampioenschap tot degradatievoetbal, beker gewonnen, Champions League gespeeld, Bundesliga gespeeld. Ik ben blij dat ik dat allemaal mee heb gemaakt. ” Hij was vooral een speler die leefde, iets wat in de jaren 80 nog kon maar wat steeds minder gebruikelijk werd. Terugkijkend op zijn loopbaan als speler weet hij wel wat trainers anders hadden willen zien. ”Misschien dat ik minder naar de kroeg zou gaan en meer extra zou gaan trainen. Ik was geen ideale prof en trainers werden daar weleens gek van, want ze vonden dat zonde voor mijn carrière. ”

Bijna iedere oud-voetballer gaat tegenwoordig iets doen in de voetballerij. Tommie heeft op dat vlak geen ambitie: “Het is mooi geweest. Voetbal is super leuk om te volgen, maar meer ook niet. Ik kom nog vaak bij PSV en af en toe bij NAC. Al ben ik er dit jaar nog niet geweest. Het deed me veel pijn dat ze degradeerden, maar dat zat er natuurlijk wel een beetje aan te komen. Ik hoop dat het weer rustig wordt bij de club en dat ze deze stijgende lijn vasthouden. Ik denk dat ze nog kampioen gaan worden. Met deze selectie moet dat gewoon gaan lukken. NAC hoort gewoon in de Eredivisie.” Het is overigens ook niet heel gek dat Tommie niks meer in het voetbal doet, want als Van der Leegte je achternaam is, zit het ondernemen je in je bloed. Na een succesvolle periode bij het familiebedrijf is de oud-middenvelder voor zichzelf begonnen. ”Ik heb nu een eigen bedrijfje Crystal Glass Group. Ik verkoop kristallen blokken, urnen, usb sticks, sleutelhangers etc. met 3D afbeeldingen erin gelazerd. Zoals stadions van voetbalclubs, koppen van mensen en dieren. Ik heb een webshop dus iedereen kan bestellen. ”

REC02 2_ 3D Dochter Jolanda PRES03 2_3D Gijp

Voorbeelden van Tommie's producten: Rechts één of andere vage Rotterdammer, links zijn trots, dochter Jolanda
Bron:
B-Side Rats
Terug naar overzicht
24 Reacties
0   0  
mark

Van de Gijp is geen Rotterdammer jongens!

0   0  
Nep Han

Geweldenaar, klassiek voorbeeld van een speler mer NOAD.

0   0  
drs Marcellus

Erin gelazerd of erin gelaserd? Is nogal een verschilleke eej :-P

Mooie vent die Tommie, in het veld een echte ijzervreter die vaak op het randje en soms over het randje ging. Ik mag dat wel, zo'n instelling.

0   0  
F7 Gekkelijke

Leuk stukkie! Maar belangrijkste vraag gemist: Heeft VDL ( zie: http://brabantn.ws/K3j ) nog een potje om in een leuke Bredase club te investeren? :-)

0   0  
F4

Tommie Van der Leegte, een beetje de betere versie van de Kamps nu. Beide publieksspelers, NOAD en vol goede wil. Soms ietwat ongecontroleerd over de schreef, maar dat nemen we voor lief. Passie en trots om voor onze clubs te spelen stralen ze uit zulke mannen.

0   0  
dippo

vd Gijp is een Schapenkop.
Maarruh godver wat zag ik vd Leegte graag voetballen, en gele kaarten krijgen.

0   0  
wolfmanjack

Goeie speler voor NAC met geweldige mentaliteit. Ik meen dat toen hij wegging, omdat hij eigenlijk nog een contract had, dat de afspraak gemaakt werd dat hij voor NAC zou gaan scouten of iets dergellijks. Is nooit iets van terechtgekomen en dat is dan wel weer heel vreemd.

0   0  
Chefke

Heel vet om te lezen dit stuk, was ook voor mij persoonlijk een held!

0   0  
Baske

Was goed team in die periode, PSV thuis was altijd een zekerheidje voor NAC. Vele goede herinneringen aan die wedstrijden uit die periode. Overigens werd VDL toen wekelijks met de grond gelijk gemaakt hier...

0   0  
Baske

Die afspraken met VDL gingen over de levering van nieuwe stadionstoeltjes...maar daarna kwam er bij NAC financieel een bietje het klad in zeg maar

0   0  
JohnFe

Goeie peer, juiste instelling, jammer dat het zo afgelopen is.
Ik dacht overigens dat hij samen met zijn broer iets in stadionstoeltjes deed?

0   0  
Eddy W

@ F7 Gekkelijke
Zoals aangegeven werkt Tommie daar niet meer, hij is voor zichzelf begonnen. Dat er in zijn familie genoeg geld zit klopt, maar dan moet je aankloppen bij de commerciële afdeling van NAC.

Daarnaast maakt het me niet veel uit of we de verkeerde geboorteplek van vd Gijp hebben genoemd. Hij heeft gespeeld bij Feyenoord(jeugd) en Sparta. Daarnaast praat hij met een Rotterdams accent en is het beide boven de sloot. Als mensen de fout echt te erg vinden lezen ze er maar overheen.

0   0  
JohnFe

@ Eddy W

Bedankt, ik had er inderdaad overheen gelezen.:)

0   0  
RV

Inderdaad ik weet dat hij ook nog iets in stadionstoeltjes deed.
Kan me vaag nog een tackle herinneren in een thuiswedstrijd tegen Ajax waarin hij (volgens mij Suarez) zowat ongelukkig schopte. En een keer een rode kaart binnen een paar minuten...

Bovenal echt een hele goede voetballer.
Kreeg in het begin echter ook vanuit de supporters weinig krediet maar toen hij een paar wedstrijden in de basis stond zag je voetballend het verschil op het middenveld.

0   0  
Mafkees

Ja, we weten dat het een schapenkop is. Maar voor ons is alles boven de sloot Rotterdammer.

0   0  
Nacdictive

Van der Leegte was een fantastische speler voor NAC! Met het mes tussen de tanden het veld op, heerlijk!

0   0  
scheppioni

@ F4
VDL was net als de Kamps een prima speler, enigszins wel wat met elkaar te vergelijken, al vind ik de Kamps voetballend technisch beter, VDL was inzichtelijk beter, maar dat kan nog dmv ervaring komen !
Het ga je goed Tommie, was wel een lekker team zeg zeven jaar geleden met o.a. VDL, Reuser, Amoah en Leo ! Ik ben benieuwd nu of Marinus het nog beter gesmeed gaat krijgen, vertrouwen moet er zeker zijn nu, dus voetballen NAC BREDA, elke wedstrijd voor een 6-1 als het aan mij ligt !!
Pff, nog anderhalve week !

0   0  
Badeend

Leuke voetballer voor NAC hoor, maar eigenlijk moet je niet willen dat je 2 keer mondeling akkoord bent met iemand die dan pas komt als hij geen andere opties meer heeft. Een beetje een Fernandezzetje.

Anyway, er deden vreemde verhalen de ronde omtrent de financiën van Tommie's contract, waarbij het erop lijkt dat hij na beëindiging van zijn carrière ook 2 seizoenen salaris 'weggaf' en enkel nog het eerder niet betaalde tekengeld tegoed had. Een klassiek van-asje, waarbij gegokt wordt op de toekomst en de kosten even op de lange baan worden geschoven. Het is te hopen dat we daar nu helemaal van af zijn.

0   0  
TpT

Van der Leegte was eigenlijk de perfecte NAC voetballer. Schijt aan wat mensen van hem vinden en geen voorbeeldprof, maar er wel altijd staan op het veld en ook nog eens kwaliteiten hebben. In Breda accepteren we dan dat je geen voorbeeldprof bent, maar dan moet je dus wel goed zijn.

0   0  
Cor Taxi

@Mafkees....Man man man.Nac heeft na Rotterdam het beste publiek.Waarom moet je nou jaloers zijn?Rotterdam is gewoon 10 x groter als stad.Nac is ook geweldig man.

0   0  
geel zwart

Breda 181.000 inwoners, Rotterdam 600.000. Dat is net 3x en geen 10x heer Taxi. Terug naar de kleuterschool.

0   0  
Dutchbird

eentje bestellen met foto Mats en tekst: "NAC met Mats op de Grote Markt"

0   0  
Sander h

Tommie is typisch zo'n voetballer van volle bak Noad op het veld en daar buiten een hele aardige, slimme man die zinnige dingen zegt over voetbal. Een prettige jongen voor de hele club.

0   0  
Cor Taxi.

Ach gut .. Geel Zwart.

Laad alle berichten na dit bericht in