Wij gaan niet opzij

Column: Betonrot in het fundament

F8Hipster

Dat het weer rommelt en borrelt in Breda is inmiddels duidelijk. Hoewel het spel van NAC tegen de Eagles al beter leek vormde de keuze van de trainer om de huidige topscorer drie minuten op te laten draven voor een kansloze missie voor een nieuwe discussie. Er lijkt iets grondig mis bij de Parel. Vaste bezoeker Alias kwam tot dezelfde conclusie en stuurde deze column in. Zoals altijd hoeft de mening van de schrijver niet de mening van B-Side Rats te zijn.

Het is weer zover in Breda. Het C-woord is gevallen. Dit keer niet Corona, maar Crisis. Na een hoopvolle start is NAC afgegleden tot kleurloze middelmatigheid. Afgegleden naar het niemandsland tussen de promotieplaatsen en de semi-amateurs uit het rechterrijtje. Het spel is niet om aan te zien, het elftal is vervreemd van de achterban en de coach aangeschoten wild. Met een budget waar andere topploegen in de KKD hun vingers bij zouden aflikken, is er een angstige selectie geformeerd dat zonder vertrouwen en creativiteit voetbalt en met een voetbalvisie die niet past in Breda. Natuurlijk zorgde Corona voor een harde set-back, maar dat geldt allang niet meer als excuus.

Het voetbal is reden genoeg voor een crisis. Maar het is nog erger dan dat. Bij iedere club gebeurt het weleens dat er een mismatch is in de selectie en dat het niet loopt. Bij NAC is echter meer aan de hand. Het fundament van het voetbalhuis is aangetast door betonrot en er is geen zicht op herstel.

NAC heeft de afgelopen jaren op financieel vlak goede stappen gezet, maar het voetbaltechnisch fundament is een puinhoop. Best vervelend voor een BVO. En het kost ook nog klauwen vol geld door afkoopsommen en kapitaalvernietiging van aangetrokken voetballers. Deze trend wordt nu voortgezet door beleidsmakers die alle lijnen met voorgaande jaren weer verbreken.

Dat is de grootste zorg van dit moment: er is geen sturing op visie en beleid. In plaats van de benodigde richting is NAC beleidsmatig een pendule die steeds van de ene naar de andere kant uit het lood slaat. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de aandeelhouders en de RvC. Met name de RvC had moeten zorgen voor meer balans in de organisatie en het bewaken van de visie en identiteit van de club. Zij hebben de verschillende directies hun gang laten gaan en geen duidelijke kaders gecreëerd (of in ieder geval deze niet vastgehouden). De Clubraad is een mooi instrument, maar blijkt jarenlang tandeloos te zijn als het gaat om deze fundamentele kwesties.

Leg maar eens de profielen van de laatste 4 trainers naast elkaar. Daarin zijn alle tegenpolen in speelstijl te vinden en zijn steeds spelers gehaald die passen bij zo’n trainer. Daarmee is de selectie een allegaartje geworden van spelers waarvan een groot deel niet aansluit op de speelstijl van de huidige trainer. Of kijk naar de visie op de jeugdopleiding: de laatste TD kreeg als opdracht mee om jonge spelers aan te trekken en jeugd te laten doorstromen, terwijl de huidige trainer (en tevens TD) de jeugd links laat liggen en voor 30-ers gaat.

Dit zijn de hoekstenen van het voetbalbeleid waar de RvC toezicht op moet houden. Het kan niet zo zijn dat de directie van NAC daarin steeds een eigen lijn kiest. De aandeelhouders van NAC (en in het verlengde daarvan de RvC) zijn reactief. Dan geven ze de directie weer carte blanche en mag de club volledig naar eigen inzicht vormgegeven worden (Mommers, Manders) en als dat weer faliekant misgaat wordt de volgende directie kort gehouden en gaan de aandeelhouders zich weer met dingen bemoeien waar ze geen verstand van hebben (denk aan de aanstelling van Edelenbos). Deze opvolgende bewegingen lijken cirkels, maar zijn helaas een spiraal naar beneden.

Nu zitten we in een periode waar de directie zijn eigen hofhouding heeft georganiseerd. Dat geeft rust, maar dat mag niet verward worden met beleid. Het is de visie van een binnengehaald clubje mensen dat het voor het zeggen heeft gekregen. Ze krijgen de ruimte om het uit te voeren en er is geen enkele vorm van bestuurlijk tegengeluid terwijl dat essentieel is voor een evenwichtige beleidsvoering. De aanstelling van Lex Schoenmaker jr. is hier een mooi bijvoorbeeld van. Het feit dat Manders dit steeds ontkent, laat zien dat hij geen antenne meer heeft en dat zijn entourage hem hierin ook onvoldoende een spiegel voorhoudt. Een spiegel die in de situatie van Van Hooijdonk ook nog wel van pas was gekomen.

Maar het heeft weinig zin om te mopperen op Manders en Steijn. Zij pakken de ruimte die ze krijgen. En na hen zijn het weer andere passanten die zich koning in het Rat Verleghstadion wanen. Dat blijft doorgaan zolang de aandeelhouders en de RvC geen beleid maken en daaraan vasthouden. Zij zijn degenen met de sleutel in handen, maar de geschiedenis laat zien dat zij die niet gaan gebruiken. Een TD gaat dit niet oplossen, omdat deze altijd weer aan de leiband van Manders zal lopen. Er moet meer voetbalvisie en daadkracht in de RvC komen, zodat we kunnen gaan bouwen aan de toekomst. Hopelijk eindelijk met fundament.

 

Bron:
B-Side Rats
29 Reacties
60   24  
Vakkie GG

Slap verhaal, is geen column maar een samenvatting van gebeurtenissen

53   43  
The Cosmic Gate

Amen 🙏

21   11  
Noad1976

Manders en Steijn zullen dus solidair zijn. Ruim je er 1 op zal de ander ook gaan. Ik voel minimaal 2 afkoopsommen aankomen. Wellicht zelfs drie...

31   27  
BREDA 1965

Nou ben ik het wel eens met deze tekst,maar dit is natuurlijk oud nieuws.Dat wordt hier al jaren door enkelen geschreven.Tekst had ook niet zo lang hoeven te zijn.De kern is..de 3 grote aandeelhouders die geen verstand van voetbal hebben,laat staan verstand van NAC hebben,die deze mooie club als een soort van hobby cq vrijetijdsinvulling zien MOETEN OPSODEMIETEREN

33   25  
Sjak

Met andere bewoordingen ben ik al eerder tot deze conclusie gekomen.

Het groundhogyear van NAC ziet er kort zo uit:

We beginnen met nieuwe energie het seizoen.
Omdat de basis er niet is zakt het weg rond de kerst,meestal overleeft de trainer de kerst niet.
Daarna speelt men het seizoen uit.

De vraag is hoe ga je dit patroon doorbreken.
Ik denk dat het alleen kan als de aandelen verkocht worden aan een collectief die echt een voetbalvisie hebben.
Op basis van die visie kan de voetbalorganisatie ingericht worden.
De aandeelhouders hebben de RVC aangesteld, daarmee hebben ze laten zien geen bal te snappen van betaald voetbal en dat NAC buiten de centen ze geen bal interesseert.Ze pompen alleen geld in NAC om de prijs van aandelen hoog te houden.

En wij supporters staan achter in de rij..
Als NAC supporter wil je je club zien spelen in de eredivisie. De oudere onder ons gaan dit misschien niet meer mee makenen dat steekt me, Hoe kan je het zo verkloten bij een club met deze fanbase!

21   16  
Pietjepils

Feit is dat het sinds de drie grote financieders het voor het zeggen hebben dat het met NAC sportief minder gaat. Al hun goede bedoelingen ten spijt.

Deel van het probleem is dat lijkt op een Amerikaans ministerie waar iedereen na een aantal jaar in en uit loopt ipv een bedrijf met een gedeeld DNA met mensen die hart voor de organisatie hebben.

De club AZ is wat artificeel, maar die organisatie klopt wel. Een Slot laat men daar niet nog een half jaar in de keuken kijken als hij toch vertrekt. Hier mag iedereen een keer komen snuffelen en als er weer een nieuwe kliek komt, dan vertrekken er trainers/ spelers die elders opbloeien.

10   13  
Cees

Dat kan veranderen als o.a de supporters een initiatief gaan opzetten en kapitaal gaan generen. Je begint op nul, maar vergis je niet, als dat gaat lopen, dan? Bij NAC ben je dan meer en meer een pion, waar ze uiteindelijk niet meer omheen kunnen. Hoe meer kapitaal, hoe meer zeggenschap. Dat zijn overal de wetten. Dan pak je de stier bij de hoorn, anders, amen!

13   9  
Henri

Goed en bekend verhaal. Een goede opbpuw van een organisatie begint bovenaan bij de eigenaar/eigenaren, dan komt de RVC en daarna de directie. Huidige en vorige RVC hebben het allemaal laten gebeuren op John Peek na, maar dat is dan ook een echte NAC man. RVC lid Technische Zaken moet er toch beter dan Saaman binnen gehaald kunnen worden. Ik denk dat er op dit forum zo een lijst met diverse namen samengesteld kan worden. Ik noem er een paar: Kees Zwamborn, Ronald Spelbos, Henk Ten Cate. Wellicht moet er ook eens overwogen worden of het een betaalde functie wordt. Dan kun je meer eisen van de RVC leden en wat is goedkoper een salaris aan RVC leden betalen of elk jaar enorme afkoopsommen voor alweer ontslagen directieleden, managers en stafleden.

14   10  
Mike sneu

Goed stuk hoor
Ik denk alleen dat dat niet het enige is
Ik denk ook dat er een soort vrees is om bij NAC te spelen altijd druk om te presteren
Je ziet gewoon diverse spelers die het elders goed gedaan hebben hier door het IJs zakken of andersom
Ik had persoonlijk veel meer van immers verwacht
En kijk hoe stokkers het nu in Waalwijk doet
Verder namen als rosheuvel tevrede kastaneer Kali waarvan je vooraf denk dat zijn prima voetballers voor NAC maar na een jaar worden ze weggehoond
En hoe we die vrees bij de spelers weg kunnen nemen
Ik weet het niet
NAC zal gewoon blijven zoals het is en daar moeten spelers over nadenken
Kan ik dit aan?
En natuurlijk zijn er uitzonderingen genoeg die gewoon echt NAC uitstralen neem nu olij haye en Sydney
Ik hoop dat er meer mensen met de echte NOAD mentaliteit komen en die dat dan ook kunnen uitdragen
Dat schijnt gewoon heel lastig te zijn

12   18  
Marti

Het word echt eens tijd dat sjoerd mossou en chris van nijnantten eens door de groote geldschiveters worden benaderd , die weten wat het NAC DNA is , ik weet zeker als die een functie van toezicht krijgen toebedeeld dat NAC binnen de kortste keren uitgroeit naar een club zoals het in een ver verleden was , en dat we eerder op de markt staan dan nu het geval is , maar het mooiste zou zijn als Ton lokhof hier ook nog bij zou zitten , ik persoonlijk kies hiervoor dit is dan bewappend beton !!!

10   12  
Monkeyrocker

@ Cees helemaal mee eens , maar hoe ga je zoiets organiseren . De achterban is tot op het bot verdeeld , en krijgt het niet eens voor elkaar om een prijsverhoging van het bier tegen te houden . Gefaseerd de aandelen in handen krijg lijkt me de beste optie , dan geef je langzaam de club terug aan het volk . Geen city , geen Chinezen en geen arabieren . Mannen als v nijnatten,Mossou , Lokhoff die zouden dit aan kunnen zwengelen , gesteund door de grote sponsors en later de supporters . Het is tijd voor actie , iedereen is het over eens dat het probleem bij de aandeelhouders ligt .

2   3  
Marti

Sorrygewapend beton !

10   9  
JN

Alias slaat hier de spijker op z’n kop.

De RvC waait met alle winden mee en mist visie en daadkracht. Of eigenlijk missen ze alleen visie, want ze laten wel zien personen te kunnen/durven ontslaan.

Ook wanneer een trainer het elftal op de rit krijgt en tegen de verwachting in promoveert, is het fundament slecht. Dit los je niet op met het behouden van Van Hooijdonk en/of het binnenhalen van Lokhoff.

We drijven steeds verder af en er is voorlopig nog geen reddingsboot in zicht...

8   5  
NACPB

Zoals al een tijd wordt geroepen zit het probleem bij de aandeelhouders en rvc. Deze groep beslist over de aanstelling van de directie en controleert deze na aanstelling. Dit gebeurd te weinig of helemaal niet. Manders is een praatjesmaker, ik heb helaas bij het bedrijf waar ik werkzaam ben al meerdere keren dezelfde types op het pluche gehad. Ze geven precies hetzelfde antwoord op vragen zoals Manders (zelfde management cursus). Maar het roepen wat wij als supporters doen om noad mensen slaat natuurlijk ook nergens op. Helaas is het voetbal niet blijven hangen in de jaren 80 en als je een stabiele middenmotor in de eredivisie wilt worden heb je in de directie echt wel zwaargewichten nodig hebben zonder NOAD maar met bestuurlijke ervaring. Dat stukje Breda moet de RVC zijn de eigenaren en alle lagen daar onder. Niet Manders moet het plan schrijven maar dat moeten de eigenaren en de RVC doen. Dit is het plan directeur en hier wordt jij op afgerekend. Maar wat doen wij, er wordt iemand aangewezen en die mag zelf een plan schrijven. En krijgt carte blanche om een team samen te stellen ongelooflijk dat een miljoenenbedrijf zo wordt bestuurd. Een directeur en technisch directeur mogen best overal vandaan komen, maar de rest moet de club de stad in hun vezels hebben. Ik betwijfel of het ooit nog goed komt. Misschien moeten wij 19000 supporters een voorbeeld nemen aan Duitsland. "Alle Duitse voetbalclubs zijn wettelijk verplicht om minstens 51% van de stemmen aan de supporters over te laten"

15   12  
Oldskool

Alsof ik deze column zelf geschreven heb.
Exact het probleem.

En ik hoor mensen al weer roepen om Lokhoff als TD. Die dan ook zal verzuipen omdat hij afgerekend wordt op direct resultaat.

De RvC van nu doet werkelijk alles fout. Maar dat is niet vreemd met nul ervaring.

Ik zie ook echt geen oplossing meer.

Ik denk dat inmiddels duidelijk is dat echt iedereen ongelijk heeft gehad. In welk kamp of colonne je ook zit. De enige oplossing is dat er een heel diep en gedegen onderzoek wordt gedaan naar de identiteit van de club. Niet door externen, passanten of vriendjes, maar door zo veel mogelijk echte NACcers bij elkaar te zetten. Dan een visie. Dan pas beleid. En dan pas mensen. En een trainer, directeur en iedereen bij NAC moet dan werken binnen dat beleid.

Het is bijna lachwekkend dat een (nieuwe) directeur het beleid moet maken. Steeds opnieuw en een trainer inderdaad met steeds een andere speelwijze gezocht wordt.

Ieder bedrijf was al tig keer failliet geweest.

5   3  
Maarten

RVC , tja het is een orgaan binnen de club NAC maar eigenlijk zijn ze alleen burostoeltjes opvulling. Heb t ook al langer gezegd dat t tandeloze clubje is. Maandag tot en met donderdag propjes schieten naar elkaar toe en vrijdag de vrijdagmiddag borrel. Het leven is goed in het Brabantse land.

7   5  
Talent

Columnist - Ivoren Toren 1-0

9   6  
Ernie

Het probleem bij Nac is ook dat er alleen naar de korte termijn wordt gekeken. Supporters eisen altijd gelijk promotie. Als je ieder seizoen begint met een 50% vernieuwde selectie, hoe kan er dan een goed elftal op het veld staan?
Stel dat Lokhof Td wordt en de resultaten valen tegen dan wordt ook hij afgezaagd hier. En daarom wordt het nooit iets hier.
Maar ik denk dat die andere Crisis veel belangrijker is op dit moment!

12   8  
NAC!!!

Het is eigenlijk heel simpel.

De grote 3 moeten dringend maar dringend opstappen.
Ze moeten de club verkopen en het verlies zelf nemen. Waarom? Het is hun fout al de verkeerde aanstellingen. Dus daar moet de nieuwe koper niet voor betalen. Laat de club aan iemand die het goed voorheeft en iets positief van de club maakt. Er kan zoiets moois gemaakt worden, deze heren moet echt oprotten!!!!

Niet meer en minder.

9   4  
Pannelap

Dankzij "de grote drie" is NAC al jaren een lege gebedsmolen waar steeds hetzelfde kansloze geluid uit komt. Een langspeelplaat die aan het eind opnieuw begint.... een kerkhof voor trainers en bestuurders.

De RvC is net een waakhond zonder tanden: het loopt rond, maar je hebt er niets aan. Deze mooie column waarvan de inhoud goed is verwoord, kun je na elke geflopte bestuursperiode opnieuw afstoffen en herschrijven: Mommers, Smulders, Goetzee, Manders.... Daarmee wil ik aangeven dat deze column het pijnpunt blootlegt: namelijk dat zolang wij blijven aanmodderen met een RvC die het niet snapt en aandeelhouders die zich belangrijker achten dan de club... er niks veranderd in Breda en dat gepassioneerde supporters zoals wij en de schrijver over 1, 2 misschien 5 seizoenen wederom hetzelfde blijven schrijven.

Hup NAC

3   2  
de generaal

Al weer een hoop "wijze woorden ", waar wat heb je daaraan als er niemand keihard ingrijpt?

60   24  
Vakkie GG

Slap verhaal, is geen column maar een samenvatting van gebeurtenissen

7   2  
Maarten

STRUCTURELE CRISIS dankzij die KUTAANDEELHOUDERS!

Het zal pas beter gaan als zij zijn opgekrast.

WEG ERMEE!

6   2  
Sjak

@vakkieGG

lekker op de plee zitten klikken mafkees

5   3  
Die ne gast

@Maarten
Die kut-aandeelhouders van jou, hebben vorig jaar wel 1 miljoen euro bijgestort. Zonder de aandeelhouders bestond NAC allang niet meer.

Dat er op technisch gebied nu al jarenlang structureel verkeerde keuzes worden gemaakt, is een ander verhaal.
De columnist heeft groot gelijk dat er met elke trainer die binnengehaald werd, er gekozen werd voor een ander systeem met andere spelers en dat bleek telkens niet te werken... goh...
Binnenhalen van Steijn werd, ook op deze site, gevierd als een goede stap, maar je weet van Steijn dat hij houdt van defensief voetbal. Hoe vaak hebben wij niet lopen mopperen op het betonvoetbal van VVV? Past dus eigenlijk niet bij NAC.

Maar nu we in dit schuitje zitten, zullen we het ermee moeten doen. Trainer ontslaan heeft geen zin (meer). We zijn - heel traditioneel - met Kerst alweer uitgespeeld en kunnen gaan focussen op de NACompetitie. Al had ik het nog wel willen zien, waar we hadden gestaan als we niet zo zwaar door Corona getroffen zouden zijn.

Trainer nu ontslaan heeft dus geen zin (meer). Nu als de donder een TD aanstellen die wél een NAC-waardige lange termijn visie en beleid heeft en kan sparren met Steijn om uit de crisis te komen. Dan hebben we een half jaar om ons voor te bereiden op de NACompetitie (weer tegen Willem II???) en wie weet wat er dan kan gebeuren. Uiteindelijk zit er genoeg ervaring en voetballend vermogen in de ploeg om te kunnen promoveren in de NACompetitie, al zou een scorende spits (die ook daadwerkelijk opgesteld wordt) wel zorgen voor meer vertrouwen, bij de spelers én bij de supporters...

3   3  
Ko

Om een einde te maken aan het wanbeleid van de aandeelhouders kunnen supporters het beste stoppen met de aanschaf van de seizoenskaarten en sponsoren stoppen met de steun aan ons NAC! Blijkbaar moeten we eerst naar de bodem van " de put van ellende" om zo de aandeelhouders van het pluche te krijgen!

Stop de STEAL van ons NAC door de aandeelhouders!

2   0  
Fritske d'n Olifant

Spijker op z'n kop! Zeker wat de RvC betreft. Het is toch belachelijk dat een club als NAC het niet voor elkaar krijgt mensen met ervaring, connecties en autoriteit in het bestuur te krijgen. Laat staan dat het lukt om beleid te maken over breedte van de hele club. NAC, een voetbalbolwerk, de club van Rat Verlegh, Cor Kools, Kees Rijvers, de familie Bouwmeester, Hein van Gastel, Kees Kuijs, Daan Schrijvers, Peter van de Merwe, Jan van Gorp, Nico Rijnders, Addy Brouwers, Bertus Quaars, Ton Lokhoff, Pierre van Hooijdonk, Rob Penders, Ronnie Stam, vader en zoon Gudelj, Jan Paul van Hecke en dan vergeet ik er nog een hoop. Hoe kan het toch dat onze geweldige club (de jeugdopleiding uitgezonderd) wordt geleid door onbenullen en lichtgewichten? Hoe kan het dat keer op keer wordt toegestaan dat trainers (of ze nu Maaskant, Brood of Steijn heten) steeds de complete jeugdopleiding mogen negeren of eigen talenten naar de kloten mogen helpen?

0   4  
BredaParel

Ik ben trots op NAC en onze rol als supporters. Maar laten we nu eens in godsnaam kappen met het zo graag willen verkeren in Crisis. We zijn een club waar het altijd roert, tuurlijk, maar om nou steeds te hunkeren naar gezeik...

Een spelersgroep zonder wrijving bestaat niet. Dat is logisch als je meer dan 20 mannen bij elkaar zet van puberale leeftijd (want je bent tot eind 20 in de puberteit) en dan ook nog wat koude achterafveldjes met koude wind, waar het net niet lekker loopt... De crisis rondom Sydney is geen crisis; de jongen heeft een aflopend contract en sommigen hopen dat hij het talent is dat we al jaren zoeken, anderen laten hem liever gaan omdat hij weinig tot geen inbreng heeft (op een paar doelpunten na in het begin van het seizoen in een redelijk goed draaiend team. Bilate en elke andere spits had toen gescoord). De crisis rondom het bestuur is er nu niet echt; financieel zijn er geen vreemde uitgaven, de AD en TD zijn allang vertrokken.

Deze column is eerder een roep om aandacht dan iets bloot willen leggen. Wie VI leest, krijgt een beter inzicht in de huidige situatie, en dat is jammer, want bsiderats heeft vaak een scoop.

3   0  
Finn

@Die Ne Gast

Ik had liever gehad dat ze dat miljoen niet hadden gestort, maar de keuze hadden gemaakt om hun aandelen van de hand te doen....

0   2  
anoniem73

LULKOEK verhaal. supporters maken deze club kapot met hun onrust die ze elke keer veroorzaken als het minder gaat. En ja ook ik baal ervan dat het zo slecht gaat in het veld maar dat alles heeft niets te maken met wat hier word gesuggereerd. dat zou erg makkelijk zijn namelijk. Want dan zou elke BVO evenveel geld en punten hebben als AJAX. want de supporters weten het weer zo goed !!

Laad alle berichten na dit bericht in