Wij gaan niet opzij

EX-NAC: Damen: "NAC had mij beter moeten beschermen tegen onzinverhalen in de media"

Temminho

Grad Damen kreeg afgelopen zomer geen nieuw contract bij NAC en is op dit moment speler van TOP Oss, de tegenstander van vanavond. Bij Omroep Brabant blikt hij vooruit op het weerzien met zijn oude werkgever.

Damen werd in het verleden nog gezien als een groot talent binnen de jeugdopleiding van NAC. Nadat hij te horen kreeg dat hij geen nieuw contract kreeg bij NAC, zat hij een tijdje thuis. Daarom voelt het voor Damen weer lekker om bezig te zijn met de bal. In Oss werkt hij aan een tweede kans in het profvoetbal.  

Omroep Brabant blikt met de ex-NAC'er terug op twee momenten waarbij hij ongewild onderwerp van discussie werd. In 2014 week Damen tijdelijk uit naar een andere profclub, omdat er een conflict was tussen oud-trainer Nebosja Gudelj en voormalig hoofd jeugdopleidingen Geert Brusselers of Damen zou doorstromen naar de beloften van NAC of niet. Uiteindelijk bleef hij trouw aan NAC. Hij debuteerde in het eerste elftal, maar door een blessure zag hij zijn kansen vergaan en werd zijn plek in de selectie overgenomen. Eind 2019 werd zijn aflopende contract niet verlengd. 

Daarmee begon ook het tweede moment, dat Damen onderwerp van discussie werd. Zoals hij zelf aangeeft aan Omroep Brabant had Technisch manager Tom van den Abbeele  hem mondeling een contractverlenging beloofd, maar deze kreeg hij niet. Nadat hij dit nieuws te horen kreeg, ging hij op proef bij SC Cambuur. Maar hij kreeg ook daar geen contract. De toen ‘afgeschreven’ Damen dook in de voorbereiding van dit seizoen plots weer op bij NAC. Dit zorgde voor veel roddels in de media, omdat hij bijna alle oefenwedstrijden mocht spelen. Er werd gezegd dat hij bij alles mocht spelen omdat Ruud Brood, destijds trainer van de Bredase club, zijn schoonvader is. Dat is volgens Damen klinkklare onzin. "Er zijn voordat ik aansloot om te trainen afspraken gemaakt met de technisch manager, de trainer en hoofdscout Peter Maas. Over waarom en hoe lang ik aan zou sluiten. Ik denk dat het een beetje sensatie zoeken was om de familiebanden erbij te halen." 

Hij snapt dat het vragen oproept bij supporters, maar volgens hem mij was het duidelijk gecommuniceerd. "Ik vond dat natuurlijk vervelend. Ik wil dat mensen me beoordelen op hoe ik voetbal. Ik had hierdoor wel het idee dat ik nu door een andere bril werd bekeken dan de rest van de groep. Dat heeft denk ik wel invloed gehad op mijn toekomst bij NAC. Het heeft in ieder geval niet geholpen." Toch heeft de Bredanaar geen haatgevoelens richting NAC. Want zoals hij zelf zegt heeft hij zijn hele leven bij NAC gevoetbald en wil hij daarom ook dat de club het goed doet en succes behaalt. Wel had hij graag gewild dat het anders was gelopen en dat NAC hem beter had moeten beschermen tegen alles wat de wereld in is geholpen.  

Vanavond keert Grad Damen voor de eerste keer als tegenstander terug in het Rat Verlegh Stadion. De aftrap van NAC – TOP Oss is vanavond om 20.00 uur. Er zijn via NACtickets nog enkele kaarten te verkrijgen.   

Bron:
B-Side Rats, Omroep Brabant
19 Reacties
38   11  
Ouwe spionkop

Te weinig talent. Leg je er beter bij neer jongen ipv dit soort wraakverzinsels op te hangen.

19   6  
Marco van Bavel

Naar mijn mening kwam hij gewoon te kort. Wat valt daaraan te beschermen?

38   11  
Ouwe spionkop

Te weinig talent. Leg je er beter bij neer jongen ipv dit soort wraakverzinsels op te hangen.

11   6  
Henri

In diverse berichten, interviews die over NAC gaan lees ik dikwijls dat er gesprekken zijn geweest met hoofdscout Peter Maas. Hyballa had er een gesprek mee, Damen idem dito. Ik heb eerlijk gezegd nog bij geen enkele andere club zo'n invloed van de HS gezien. Ik vraag me dan heel bazaal af, kan deze man niet beter al zijn tijd steken in het opzetten van een goed scoutingapparaat en op zoek gaan naar talenten. Ik heb het idee dat hij in deze constructie alleen wordt misbruikt om foutief genomen besluiten op af te kunnen wimpelen. Ja maar Peter Maas was ook bij het gesprek. Peter Maas was het er ook mee eens of ook niet mee eens etc. Al die overlap van functies en/of bevoegdheden leidt vroeger of later tot onenigheid. Schoenmaker blijf bij je leest, een scout moet alleen scouten. Niet meer en niet minder.

4   9  
Ivo

Top Oss haalde nog maar 4 punten bij uitwedstrijden, maar dan zal je zien dat Grad Damen net het verschil maakt. Die zal wel weer de wedstrijd van z'n leven spelen tegen ons.
Kan-ie ook een Rai-Vloetje doen.

Zowel als speler als als club moet je aan dit soort constructies niet eens willen beginnen. Net als de Mitchell/Jordan van der Gaag situatie vorig jaar. Jordan werd gelukkig snel verhuurd.

Grad heeft best lang moeten zoeken naar een andere club en dat het uiteindelijk Top Oss is geworden zegt denk ik wel genoeg.

6   3  
Gman

boehoe. als je er problemen mee had, dan had je zelf ook kunnen COMMUNICEREN destijds en zeggen wat de asfpraken waren.

Nog veel te leren blijkbaar.

7   9  
Heksenketel

Eens met Damen, NAC had hem beter moeten beschermen en had hem niet terug moeten laten komen. Op deze manier zakelijk en privé door elkaar halen noem ik een beginnersfout. Dat wordt ALTIJD verkeerd uitgelegd, hoe zuiver je het misschien ook doet.

2   3  
Ohout

Niet janken. Het kan altijd beter, maar nu dit dan roepen is ook lekker makkelijk.

7   2  
Wanny

Als je familie bent van de trainer en als proefspeler alles speelt, dan kun je als club praten wat je wil, maar dan krijg je toch verhalen in de media en onder de supporters. Denk niet dat NAC dit had kunnen voorkomen.

4   8  
Kipiani

Wie heeft er eigenlijk met Ralph gesproken ? Peter en Ruud ook ?
Grad heeft in de oefenwedstrijden laten zien met een enorme energie en passie dat hij gtraag een contract bij NAC wilde. Was overal op het veld. Box to Box. Tackles. In de lucht. Zijn gedrevenheid was enorm. Jammer dit verhaal.

2   4  
Pep

Hierom speel jij juist niet bij NAC.

0   4  
Dirk

Speelt Kenny??

4   4  
Martinus

Weinig reflectie. Weinig volwassenheid. En dat had hier moeten spelen?

3   2  
Frans

Heeft niets met talent of niet te maken maar met fatsoen .
Grad, helft groot gelijk . Alle drek die iedere keer naar buitenkomt heeft met de verziekte cultuur binnen NAC te maken .
Dan hebben we het niet over de gene die lekken naar Blanco met zijn bedenkelijke manier van journalistiek bedrijven .

2   1  
Buuze

Hij zegt dat hij beoordeeld wilde worden op z’n spel.
Is gebeurd toch? Dus wat is het probleem?

2   3  
1GroteGrap

who cares man tokkie.

2   3  
ome cor

Wat een geneuzel

2   3  
Fred1

Heeft niets tegen NAC maar stond als “ echte “ ? Bredanaar als een idioot te juichen toen Oss 1-1 maakte.
Ik vind het een onbeduidend kereltje, vandaag liet hij zien dat het twee keer niks is, maar als NAC je club is en je bent Bredanaar dan had iets minder bij die 1-1 wel gekund.
Ik vind het een onsympathiek kereltje.

0   3  
Jeff

“Nog” niet goed genoeg.. kan wel wat hoor.. voor in de breedte had hij niet misstaan! Jongen van de club en altijd 100% inzet.

Tussen de tegels lees ik dan wel weer dat onze directie dus ook hier weer niet eerlijk is geweest..
Peter Maas?! Is scout.. ga dat dan ook doen ipv TD spelen..

1   1  
PSV EHV

Deze club is dood. NAC gaat RBC achterna.

Laad alle berichten na dit bericht in