Wij gaan niet opzij

Kees Luijckx: “Met NAC komt het dit seizoen niet meer goed”

Thiestemberg

“Gaat het met NAC nog goed komen” is de vraag die aan Kees Luijckx gesteld wordt tijdens Voetbalpraat. De Ex-NAC verdediger slaakt een diepe zucht en verteld dat hij er voor dit seizoen een hard hoofd in heeft: “Met NAC gaat het dit seizoen niet goed komen”.

NAC straalt NAC weinig uit begint hij zijn relaas: “Jongens als Omarsson en Haugen vallen qua doelpunten tegen dit seizoen. Terwijl je met een Omarsson in vorm in principe een van de beste spitsen van de competitie hebt. Verdedigend is het ook te zwak. Zoals de goals net voor carnaval worden weggegeven tegen FC Eindhoven is natuurlijk absoluut geen reclame.”

NAC moet zich dus richten op de play-offs is de consensus aan tafel. Luijckx denkt dat NAC daar als underdog misschien nog een kansje maakt: “Net als vorig seizoen de tegenstander laten komen en overgaan op een soort omschakelingspel. Al is dat niet het doel geweest dit seizoen, van Gastel is juist gekomen om er wat meer voetbal in te krijgen.”

Aan tafel wordt ook ingegaan op de spreekkoren jegens Jean-Paul van Gastel. Hier is Luijckx stellig over: “Het beleid is al jarenlang niet goed. Dat is voor mij het probleem van NAC. Het is niet duurzaam, er moet binnen één á twee jaar gepromoveerd worden, lukt dat niet gaat alles weer aan de kant. Goede mensen worden daar altijd slachtoffer van.”

Andere tafelgast Yordi Yamali zet vervolgens nog een keer vraagtekens bij de beslissing om van Gastel niet te laten vertrekken naar Besiktas enkele maanden terug. “Toen kon je er nog een mooi bedrag voor krijgen.” Luijckx heeft het vermoeden dat het sentiment in de achterban ook meespeelde bij die beslissing. “Je hebt net een nieuwe trainer die je dan vrij snel weer laat gaan, dan gaan mensen zeggen: Wat zijn dat voor koekenbakkers die het beleid maken?”

Dat is ook het lastige aan de club NAC besluit Luijckx. “Je hebt een grote opportunistische achterban die moeilijk tevreden te houden is. Het is dan zaak om toch achter elkaar te blijven staan, goede mensen aan te stellen en die het vertrouwen te geven.”

Bron:
B-Side Rats, ESPN NL
Vorig bericht
B-Side Stats: Telstar - NAC (1-1) 96 reacties
Volgend bericht
Liveblog: Telstar - NAC 244 reacties
45 Reacties
23   8  
3ROBI

Luijckx heeft naar mijn mening groot gelijk. De achterban is ook vreselijk opportunistisch.

Nac=Breda was allemaal fantastisch. Alles beter dan CFG aldus de algemene tendens hier. Hyballah was de verlosser. Toen weer een matige trainer. En nu JPvG trainer is moet Hyballah ineens weer terug. Peter Maas was de beste TD ooit met pareltjes als Janosek. Nu is het ineens een koekenbakker met kut aankopen en creëert een vreemdelingen legioen. De Haagse kliek moest eruit(terecht) en met alle macht moest Lokhoff terugkomen. Nu is Lokhoff ineens de grote oorzaak van het matige spel.

Er moet iemand eens de leiding pakken en zijn visie doordrukken zonder de oren te laten hangen naar het NAC publiek. Dan komt het misschien eens goed. En of ze dan uit Breda, Den-Haag of een andere plek komen maakt niet uit

8   9  
NACPB

Goh, wat een helder licht, open deuren intrappen.

17   3  
Kaasknabbelaar

Luijckx heeft het vermoeden dat het sentiment in de achterban ook meespeelde bij die beslissing. “Je hebt net een nieuwe trainer die je dan vrij snel weer laat gaan, dan gaan mensen zeggen: Wat zijn dat voor koekenbakkers die het beleid maken?”

Ik vind het vooral koekenbakkers dat ze van Gastel in eerste instantie hebben aangesteld, want toen al was dat een rare keuze. Vervolgens vind ik het koekenbakkers dat ze hem niet naar Besiktas hebben laten gaan terwijl al wel duidelijk was dat het voetbal eigenlijk nergens op leek maar dat we van de mindere goden zoals oss nog wel wonnen. Na de echte testen tegen Ado en Willem 2 kwam pas echt naar voren dat het 3x niks is onder van Gastel

5   3  
scheppioni

Idd joh Luijckx je meent het......NAC voetbalt naar de beleving binnen de club, men vindt het wel best met een legio porseleine hamstrings !

7   5  
Breda vooruit

In zekere zin heeft kees luijxks gelijk.
Het kan goed komen met NAC maar dat zal vrolijk geld kosten door de contracten van lokhoff molhoek babos en van Gastel te ontbinden en een nieuwe staf aan te stellen die wel aanvallend voetbal predikt.
Dan zou het via de nacompetitie moeten lukken.
Dat kan door een maandag thuis te winnen

23   8  
3ROBI

Luijckx heeft naar mijn mening groot gelijk. De achterban is ook vreselijk opportunistisch.

Nac=Breda was allemaal fantastisch. Alles beter dan CFG aldus de algemene tendens hier. Hyballah was de verlosser. Toen weer een matige trainer. En nu JPvG trainer is moet Hyballah ineens weer terug. Peter Maas was de beste TD ooit met pareltjes als Janosek. Nu is het ineens een koekenbakker met kut aankopen en creëert een vreemdelingen legioen. De Haagse kliek moest eruit(terecht) en met alle macht moest Lokhoff terugkomen. Nu is Lokhoff ineens de grote oorzaak van het matige spel.

Er moet iemand eens de leiding pakken en zijn visie doordrukken zonder de oren te laten hangen naar het NAC publiek. Dan komt het misschien eens goed. En of ze dan uit Breda, Den-Haag of een andere plek komen maakt niet uit

7   2  
Buddha

Zolang ik me als klant behandel voel ipv supporter dan reageer ik ook als klant en wil ik waar voor m’n geld. Voorheen in corona tijd bijvoorbeeld gaf ik geld toe en deed dat met alle (club)liefde

8   8  
Theoden King

De overname door N=B heeft in allerlei opzichten een nieuwe fase ingeluid.

Het moest allemaal anders, en terecht. NAC was een kerkhof geworden van trainers, bestuurders én voetbaltalenten. De topsportcultuur moest terug. Spelers moesten vooral bij NAC wíllen voetballen. En ook bestuurlijk moest het allemaal beter en professioneler. Den Haag out, Breda in.

De kwestie met Hyballa kon je nog afdoen als een beginnersfoutje van een organisatie in ontwikkeling.
Inmiddels zijn we vele stappen verder. De ‘kerstboom’ staat. Met JP zou de “droomkandidaat” van de td en commissaris zijn aangesteld. Iets met "voetbalvisie" en "lange termijn"...

Jammer dat de kersverse AD, zorgvuldig geselecteerd met een extern adviseur, dat allemaal niet begreep. Al na een paar maanden werd Henk onthoofd.

Beleidsplannen en ambities zijn eenvoudig als de zon schijnt, maar worden in slechte tijden pas iets waard. De komende weken zal blijken in hoeverre NAC een professionele organisatie is geworden waarin het oog inderdaad op de lange termijn is gericht. Nu wordt het geloof van de td en de commissaris in de eigen plannen op de proef gesteld.

Als JP niet wordt verlengd of, erger nog, voortijdig wordt ontslagen, dan zijn we weer helemaal terug bij af. De commissaris en de td weten dat zij dan ook niet meer te handhaven zijn.

7   1  
RaRa

Laatste jaren was het materiaal ondermaats. Nu is het materiaal op het veld zeker niet slecht, in potentie gewoon goede spelers. En dan ligt het aan ‘de club’ en de achterban dat de prestaties er niet zijn. Laat me niet lachen.

7   0  
Dun Henk

“Wat zijn dat voor koekenbakkers die het beleid maken?”

Dat was eerder de vraag die ik had dat ze hem niet lieten vertrekken Kees.

9   1  
Eretribune

Groot gelijk Kees, dit bestuur kan het niet aan.
Veel te veel oud Naccers.
Moet vreemd bloed bij en ervaren bestuurders
Dan word het beter en dan nog een ervaren trainer, die er de wind onder heeft

9   1  
Henri

Ik denk dat er voor een man als KL met al zijn voetbalervaring ergens binnen de NAC organisatie wel een positie moet zijn waar hij zijn kwaliteiten kan tonen. Hij is jong, welbespraakt en heeft een zekere betrokkenheid/binding met NAC en de stad Breda. Is toch wel een ander niveau als de oud-NACcers die nu in de organisatie actief zijn.

11   3  
BasSnelden

Luijkx trapt open deuren in maar slaat ook de spijker op zijn kop. Bij NAC moet het steeds maar binnen 2 jaar perse en onvoorwaardelijk gebeuren: directe promotie en aanvallend swingen…. Dan is het verwachtingspatroon skyhigh en wordt de druk weer opgepopt door sponsors, supporters en media. Zo struikelde Man City, zo struikelde de Haagse bende en zo staat nu ook oud-Nac weer in zwaar weer

10   14  
Wil

Het management faalt volledig, dus is m.i. NAC=Breda aan zet:

1. Direct ontslag JP, Lokhof en Karelse (direct)
2. Waarneming door Molhoek
3. Aanstelling trainer van naam
4.Ontslag P.v.H ( direct)
5. Peter Maas de wacht aanzeggen
6.. Aanstelling nieuwe td

Wasrvan akte!

5   1  
Geraldo

De huidige staf is afgestemd op Hyballa. Die ging eruit. De huidige staf past niet meer bij de huidige trainer. Of andersom mag ook.

8   1  
Belgische Naccer

Ik vind het terecht dat een club met de statuur en historie en achterban als NAC, binnen 2 jaar in de eredivisie moet voetballen. Ik snap niet dat dit als "raar" of als "lastig" gezien wordt. NAC is in potentie top 8 van Nederland, qua supporters en achterban. Laten we geen calimero gedrag gaan vertonen! NAC hoort gewoon in de eredivisie te spelen.

En dat ze al jaren geen fatsoenlijke organisatie van de grond krijgen, laat staan een plan...in het veld...? Ik snap dat niet. Zo moeilijk is het echt allemaal niet. Maar daarvoor heb je wel een ervaren trainer nodig die weet wat er gevraagd wordt. Hyballa vond ik prima en past ook bij NAC. Maar NEE het was weer te wild, en nu zitten we weer met een doorsnee koekenbakker...zoals we er al talloze gehad hebben: Brood, Molenaar, Steijn, Graaf, Dijkhuizen...allemaal trainers die het bij een VVV of een Fortuna best grappig gedaan hebben, maar je ziet wat er gebeurd als zon trainertje als Steijn ineens AJAX moet trainen. Een club waar prestatie druk een grote rol speelt, net zoals bij NAC. Dan falen ze hopeloos...

Wij hebben echt een trainer nodig die zelf ook op niveau heeft gespeeld, en daardoor weet wat druk is weet dat er gepresteerd moet worden in het veld. En daar ook op traint en hamert, en een ploeg topfit maakt. Hyballa heeft bewezen dit te kunnen. En er zijn er wel meer hoor, die dit kunnen. Maar er zal wel een keer een trainer van naam moeten komen. En geen doorsnee assistent trainertje, die nog nooit zelf wat gepresteerd heeft. Maar of die nog naar NAC willen komen...met deze amateuristische organisatie van het laatste decennium, dat is een ander verhaal.

Ik hoop er het beste van, zoals altijd, Maar ze hadden van Gastel natuurlijk moeten laten gaan en 100K moeten cashen! Na het ontslag van Hyballa, de grootste blunder van dit seizoen...en van der Sande...maar daar hebben we het maar niet meer over....dat scheelt ook zo 15 punten op een seizoen.

3   4  
j.d. BSIDE

Dit NAC = fail , in alle gelederen....
Er MOET wat veranderen, wat mij betreft mag er rigoureus schoon schip gemaakt worden, daarna de juiste poppen op de juiste plaats en de juiste beslissingen nemen om een echt team neer te zetten....

6   1  
BP

Luijckx lijkt me nou een geschikte vent voor functie bij nac, praat geen poep, ziet het spelletje en is nog jong

9   1  
RV

Luijckx is bovendien een intelligente jongen. Een type als Tim Gillissen toen destijds die het bij Heracles mooi heeft opgebouwd.

Als je dan ziet wat een van Hooijdonk (buiten zijn voetbalcarrière niets gepresteerd) nou eigenlijk betekend heeft voor NAC dan is het toch vreemd dat hij nu weer mede verantwoordelijk is voor het aantrekken van JP van Gastel.

Weer een non persoon, nog nergens iets gepresteerd, geen NACCER, geen intelligentie , geen betrokkenheid... niets...

Ik denk dat een type als Luijkckx (maar bijvoorbeeld ook een Rogier Molhoek) echt iets kan toevoegen als hij dat zou ambiëren. Maar de oude jongens krentenbrood kliek staan denk ik niet open voor vers bloed in de organisatie. Liever alles bij het oude houden en een Lokhoff nog 5 trainers mee laten verslijten.

5   1  
markenaa

Hij heeft in 2 dingen gelijk:

- Ja NAC moet ook binnen 1 a 2 jaar promoveren. Sinds de degradatie is dat het plan en de noodzaak. Iedere eredivisieploeg wil/moet binnen 1 a 2 jaar terug.
- Ja met goede mensen aan het roer lukt je dat ook want qua begroting hebben we de financiele middelen.

En al jaren gaan we van links naar rechts in beleid en lukt het maar niet.. En moet alles weer anders.. Precies >>> zet goede mensen aan het roer.

In Tilburg en Den Haag willen ze ook zo snel mogelijk terug naar de ere. Beide ook met een kritische achterban. En toch weten ze daar hoe ze op de korte termijn gas weten te geven en zullen ze vast het duurzame langere termijn plan allang klaar hebben liggen. Die zullen vast niet een jaar nodig hebben om de plannen uit te werken.

5   2  
markenaa

Moet je kijken wat een ander gevoel en beeld je van de club zou hebben als niet Pierre en Peter Maas aan de top zou staanmaar het duo Luijckx en Gilissen je zou zowaar het gevoel krijgen dat we met een frisse schone moderne wind zouden beginnen dan.....

8   7  
Rudy

Er zal toch iets moeten gebeuren, NAC=BREDA is aan zet !!

Ik hoop dat allereerst die luie TL, ongeïnteresseerde PvH, zielige JK en al die andere nietszeggende vriendjes van hen direct worden ontslagen.

Ook wij als SC-houders en sponsoren, zolang er geen actie komt van NAC=BREDA, moeten ook van ons laten horen. Blijf voorlopig weg bij de thuis- en uitwedstrijden. Verleng voorlopig niet je SC en sponsorbijdrage voor het komende seizoen.

NAC moet weer een plezierige club van en voor ons allen worden !

5   6  
DunBas

Volgens mij zijn de beleidmakers Pierre van Hooijdonk en Peter Maas de boosdoeners van al deze ellende.

6   3  
SAMSON

Iedereen iedere 5 minuten weer ontslaan is ook niet de oplossing. Als dat zo was speelden we al lang in de champions league.

6   1  
ome cor

Kiske hebben we niet nodig om dit te constateren. Dat weten we hier allemaal.

De angst voor negatieve reacties bij een vertrek van Van Gastel is alleen gegrond wanneer JP het FANTASTISCH deed met NAC, maar zo wereldschokkend waren zijn prestaties nu ook weer niet.
Domste keuze van Pierre was om die bierbrouwer aan z'n contract te houden.

5   5  
Badeend

Het zijn open deuren maar Kees heeft hier wel grotendeels gelijk. Het continue zagen aan de poten van de organisatie is de belangrijkste oorzaak van alle onrust en ellende. Wij dus.

Manders en Steijn waren achterbakse profiteurs die met dubbele agenda's waren aangesteld, dat is een heel ander verhaal. De mensen in de huidige organisatie zijn misschien niet de allerbeste en maken ook fouten maar ik ben er inmiddels klaar mee om daar over te blijven zeuren. Een alternatief is er niet, en zeker geen beter alternatief.

1   0  
Hallee076

Gewaagde uitspraak van dn Kees!

4   3  
Henri

PvH en TD PM hadden gewoon JPvG moeten laten gaan, het geld pakken en TL als hoofdtrainer het seizoen af moeten laten maken. Maar ik denk dat TL daar geen zin in had. Iemand aan zijn contract houden die al niet goed ligt, slecht presteert en bovendien veel meer kan verdienen is een management blunder eerste klas.

2   8  
ome cor

@badeend
Tuurlijk...het is de schuld van de supporters dat de organisatie er een puinhoop van maakt.

En je bewering over Manders en Steijn zal vast door een aantal mensen hier gedeeld worden, maar welk bewijs heb jij voor de feiten die het volgens jou zijn ?

Misschien weer eens de gewone witte champignons nemen uit de supermarkt ivm zelf plukken in het bos 🤔

6   2  
scheppioni

@Henri
Het eerste wat je aanhaalt ja !
Het tweede, hoe hoog ik Ton als speler en als mens nog steeds heb en zal houden, we moeten hier heel eerlijk in zijn, nu in de staf is het toppunt van gelatenheid. Ik zeg niet dat Ton weg moet, want mr NAC kan in mijn ogen best op een andere manier van waarde zijn lijkt me maar zoals Ton zich nu presenteert met name zijn lichaamstaal/houding zo voetbalt ons NAC ook!
Daarbij staat er een trainer ernaast die weg had willen zijn.....dan krijg je logisch zo'n gezapig voetbal helaas !!!

5   6  
Hartstikke Betrouwbaar

Vaak lees je dat “de supporters van NAC onterecht de dupe zijn”, van al het wanbeleid van de afgelopen jaren.

Laten we daar eens een grote spiegel voor plaatsen. En die lulkoek de wereld uit helpen. Want wat vinden we onszelf toch geweldig.

De snelheid waarmee hier in Breda trainers, bestuurders en spelers worden afgefikt is ongekend. Onder het NAC-publiek zitten inmiddels veel te veel Johan Derksentjes die vinden dat ze allemaal iets mogen vinden “want we betalen er toch voor”.

We slagen er altijd weer in om onredelijke verwachtingen te creëren, nog voordat we goed en wel aan een seizoen begonnen zijn. Wij zijn over de laatste 5 seizoenen KKD gemeten een ploeg die tussen de 5e en 8e plaats speelt. In géén van die laatste 5 seizoenen hebben we constant, dominant aanvallend voetbal gespeeld.

Velen van jullie hebben werk. Gelukkig maar. Wie van jullie ontwikkelt zich in de komende 1 tot 2 jaar van zijn huidige functie tot een constant presenterende CEO, die de leiding neemt en anderen verdraagt en helpt bij hun fouten? Met in het kielzog de druk van aandeelhouders of een bestuur die jou dagelijks in je nek hijgen?
Wie van jullie denkt dat hij/zij onder die omstandigheden optimaal presteert?

Als je dit niet snapt, ben je onderdeel van het probleem.

4   1  
HUPNAC

We vinden er allemaal weer wat van, maar één ding is juist.
Het komt dit seizoen niet meer goed met NAC.

8   2  
Tostie_076

Er zijn/worden veel dingen gezegd, maar ik snap het gevoel tegen Peter Maas niet echt. In mijn optiek heeft hij toch echt wel redelijke tot goeie KKD spelers kunnen binnen halen. En er worden ook spelers gehaald voor plekken waar deze nodig zijn.

Ik snap alleen het idee van JP niet, verdedigende wissels (zelfs als je moet aanvallen), middenveld opstellen waar geen balans in zit.

7   4  
Gjoewie

Kees Luijcksxz is inderdaad een goede analyticus. Net als Kees Kwakman. Leuk om te zien dat ze allebei nog een zwak voor NAC hebben, maar daar is alles mee gezegd. Ze hebben verder niets met NAC. Luijckszx heeft ook bij AZ, Excelsior, Adoow, Roda, Niki Volos (wat?), Videoton FC, SonderjyskE, Silkeborg en nog een keer Roda gevoetbald, een echte voetbalnomade, zoals dat heet. Hij heeft echt geen binding met de club. Kees Kwakman is ongeveer hetzelfde verhaal: FC Volendam, RBC, FC Augsburg, FC Groningen, Bidvet Wits en FC Volendam.
Het zijn allebei intelligente jongens met een frisse kijk op het moderne voetbal. En ik geloof dat Kees L niet ver van de waarheid zit met zijn uitspraken.
Laten we eens even pas op de plaats maken. Van een topsportcultuur is bij NAC nooit sprake geweest. We hebben jaren gehad dat we structureel meededen in de middenmoot van de eredivisie, maar meestal hingen we onderaan, om ons op de laatste wedstrijddag toch nog veilig te spelen (eigenlijk mis ik die tijd nog wel het meest; toen ging je nog met een knoop in je maag naar het stadion en was de euforie na een overwinning bijna orgastisch). Enkele uitzonderingen daargelaten, onder Henk ten Cate haalden we de subtop en onder Ernie Brandts zelfs de derde plek. De toenmalige bestuurders hebben we ook overgoten met pek en besmeerd met veren zijn ze de Singel in gekieperd. Bestuurlijk gezien ging het eigenlijk nooit goed in Breda.
Het is heel fijn dat NAC = Breda de stap heeft gezet om de club weer van de club te maken en ik ben Karel Vrolijk c.s. eeuwig dankbaar daarvoor. Alles beter dan onder het juk van de CFG. Maar vergelijk de huidige situatie eens met de situatie onder Ome Wim. Toen werd er ook niet geïnvesteerd in de club, niet in het trainingscomplex, er kwam geen nieuw stadion, er werd geen professionele medische staf opgetuigd, er kwamen geen uitzonderlijk goede spelers, om van trainers nog maar te zwijgen. Eigenlijk is er de laatste 15 jaar nauwelijks iets veranderd bij NAC.
Er is geen topsportcultuur, die was er ook niet en het zal nog heel lang duren voordat die er bij NAC is. Daar heb je serieuze mensen voor nodig die weten hoe een koe een haas vangt en die binding zoeken met de achterban. Daarmee wil ik zeggen, dat je met de RvC wel moet zorgen voor het behoud van de authenticiteit van de club, maar vooral geen oud-NACcers moet betrekken bij de opbouw van de club, niet in het bestuur en ook niet in de technische staf. Want, ik val in herhalingen, bij NAC is nooit topsportcultuur geweest, en die oud-NACcers weten dan ook niet wat dat betekent. PvH heeft sportieve successen gekend in R'dam-Zuid, maar daar heb je alles mee gezegd. De vraag is of we zijn kennis en ervaring nodig hebben.
Peter Maas heeft zich bekwaam gepresenteerd om voor een appel en een ei redelijk spelers aan te trekken, maar vergat dat je van zo'n vreemdelingenlegioen ook nog een goed geolied team moet smeden. Daar heb je trainers voor nodig met jarenlange ervaring en niet trainers die de gewoonte hebben om binnen 6 maanden bij elke vorige club ontslagen te worden. En ook geen trainers waarvan gezegd wordt dat ze goede veldtrainers zijn, maar verder geen r**t verstand hebben van tactiek. Doormodderen zonder algemeen directeur is ook een toonbeeld van amateurisme. Om nog maar te zwijgen van sportief directeurs die alleen per video communiceren met de achterban.
Willen we eigenlijk wel een topclub worden? NAC heeft altijd matige bestuurders gehad. En ja, we hebben een trainerskerkhof, veel trainers bleken niet goed genoeg, gemeten aan de zeer strenge eisen die we aan hen stelden. Bij de weg: van de afgelopen zes trainers deed MS het het minst slecht. Onder hem deden we tenminste tot en met de laatste wedstrijddag mee om promotie. Dat het voetbal verder niet om aan te gluren was, is een tweede.
Wat willen we eigenlijk? In de KKD komt er ook gewoon 17.000 man. Zouden dat er 25.000 zijn als we in de eredivisie zouden spelen? En wat zijn dan die 8.000 extra mensen? In mijn vak op de eretribune zijn 90% van alle stoelen verkocht. Daar zit dus iemand met een seizoenkaart. Maar hoe komt het dan dat ik elke wedstrijd weer andere mensen zie? Dat zijn mensen die bij een bedrijf werken waar ze per toerbeurt de seizoenkaart naar elkaar doorschuiven. Met alle respect voor die mensen, ze komen tenminste kijken, maar zou je ze echte fans noemen? Ik denk dat er van die 17.000 maar de helft echte fans zijn. Weet wel: ik heb het nog meegemaakt dat we in de Beatrixstraat voor 350 man speelden (dat waren pas echte diehards!). Toen eindigden we derde van onderen in de Eerste Divisie, toen er nog 18 clubs in zaten. Sportief doen we het momenteel dus niet veel beter.
NAC is geen topvoetbal, NAC is entertainment. Die 8.000 extra mensen zijn niet meer dan gloryhunters. Van hetzelfde volk dat in Amsterdam de lokale club 2-2 zien spelen tegen Bono Glimt (wie?).
Aan de Beatrixstraat piesten we tegen de heg (dat wil zeggen: de mensen die op de eretribune zaten). Onder de B-side stond je tot je enkels in de pis in een gemeenschappelijk bak te zeiken. Meestal zat je in de walm van de frietbakker, die net naast de eretribune stond. Tegenwoordig kun je geen friet meer kopen in het stadion. We drinken halve liters bier uit maatkannen van de Blokker. We zijn er in die 30 jaar wel op vooruit gegaan, zeg!
Moeten we niet tevreden zijn met wat we hebben? En zo niet, wat willen we dan veranderen? Vergeet niet dat clubs als FC Groningen en Willem II flink geïnvesteerd hadden voordat ze degradeerden. Nu kost het ze moeite om terug naar de Eredivisie te gaan. De stillempjes zullen het wel redden, maar Grunn niet. En Emmen ook niet. Cambuur en Zwolle krijgen een nieuw stadion, maar de Friezen spelen ook gewoon in de KKD. Zwolle is nog lang niet veilig in de eredivisie. Het is dat Vitesse en Volendam het nog slechter doen. Die krijgen we er volgend jaar ook weer bij in de KKD.
Hoe kan het dat clubs als Excelsior (5.000 mensen), Sparta (10.000 mensen), Fortuna (zelfde stadion als NAC, 10.000 mensen), GA Eagles (8.000 mensen) het wel goed doen en gewoon structureel eredivisie spelen en NAC niet? Bij NAC komen er, laten we zeggen 7.000 mensen meer per wedstrijd. Die tikken tussen de 15 en 25 euro per wedstrijd af. Dan heb je 140.000 euro per wedstrijdavond meer opbrengst dan de genoemde clubs. Dat is, afgerond naar boven, 2,8 miljoen per seizoen. Daarvoor koop je 7 of 8 eredivisiewaardige spelers. Toch? Wat gaat er niet goed bij NAC? Het wordt eens tijd dat we alle kasten in de Rat Verleghstraat af gaan breken, zodat er geen lijken meer uitvallen. Trainers worden voortaan niet meer weggestuurd met behoud van salaris en we willen ook geen Kali's meer, die wel salaris opstrijken, maar er verder niets voor doen. Je ziet bij Volendam en Vitesse hetzelfde beeld: bestuurlijk zit het niet goed en dat heeft een directe weerslag op de sportieve resultaten. Vitesse had geen geld en mocht bovendien niet investeren in de spelersgroep. Tja, dan vraag je om problemen.
Voor mij zou het fijn zijn als ik weer eens een lekkere pot voetbal zag, met hartstochtelijk voetbal. Maandag tegen een directe concurrent wat betreft deelname aan de playoffs. Die ook in een sportieve dip zit. Ideale situatie om de boel eens om te draaien. Maar mijn wens om weer in de eredivisie te spelen, zet ik voorlopig in de kast. Oh nee, die gingen we net afbreken...

8   0  
scheppioni

@ Gjoewie
Wat ben jij enorm kortzichtig vanwege die jij noemt het beste gedaan heeft de laatste jaren......die galbak had destijds veruit maar dan ook veruit de grootste begroting en breedste selectie van de hele kkd en werd maar vijfde !!!
Sjezus zeg.....

4   1  
Dutchbird

Van Gastel was een gok. Geen ervaring als eindverantwoordelijke hoofdcoach, veel lof als assistent. Als zo'n man aangeeft om als assistent van van Bronckhorst naar Turkije te willen kun je daar (terecht) dwars voor gaan liggen. Maar je kunt je ook afvragen welke boodschap hij daarmee wilde geven.

Hij besefte natuurlijk ook drommels goed dat na een half jaar al afhaken als hoofdcoach, zou betekenen dat hij nergens meer gevraagd zou worden voor die rol. Dus heeft hij waarschijnlijk ingezien dat hij niet geschikt is als hoofdcoach. Dan heeft het voor NAC geen zin om te volharden in het vasthouden aan die rol. Het lijkt er op dat NAC die boodschap niet heeft willen zien.

Bovendien heeft NAC een mentaal lastige selectie met spelers die elkaar niet goed begrijpen. Bovendien spelers afkomstig uit veel verschillende culturen die ook qua taalbeheersing sterk verschillend zijn. Dan heb je in de technische staf tenminste één sterke mental coach nodig die in staat is de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Van Gastel is dat zelf niet en ook Lokhoff en Babos missen die vaardigheid en het is de vraag of Maas er voldoende aandacht aan besteedt. Tot op heden is dat niet gebleken en dat zal dan ook niet plotseling ontstaan als hij een opvolger voor van Gastel moet selecteren. Het snel benoemen van een mental coach (die ook de rest van de technische staf daarin meeneemt) lijkt de enige kans om richting play offs de mentale kant van de spelers op orde te krijgen.

2   0  
Henri

Is Chrisje Bouman nog actief?

3   0  
markenaa

@rudy

Volgens mij kan en mag NAC=Breda
Helemaal niks doen. Je hebt de Stak en rvc en daaronder de directie td en geen ad en dan de technische staf.

2   2  
4Lantijntje

@HARTSTIKKE BETROUWBAAR
18 februari 2024, 10:57

Helemaal met jouw verhaal eens!!

2   0  
Francesco

Jean-Paul van Gastel, Peter Hyballa, Robert Molenaar, Edwin de Graaf, Maurice Steijn, Peter Hyballa, Ruud Brood, Mitchell van der Gaag, Stijn Vreven, Marinus Dijkhuizen, Robert Maaskant, Eric Hellemons, Nebojša Gudelj, Adrie Bogers, John Karelse, Gert Aandewiel, Robert Maaskant, Ernie Brandts, Cees Lok, Ton Lokhoff, Henk ten Cate.

"Zomaar" een lijstje van de laatste 21 trainers van NAC. Waarvan zo'n beetje de helft nog nooit een club van de grootte van NAC had getraind of zelfs beginnende trainers waren toen ze aangesteld werden. Dat werkt niet bij een club als NAC. Waarvan slechts een handvol begrijp wat nodig is bij een club als NAC: aanvallend voetbal met af en toe (wanneer de situatie daarom vraagt) een dosis opportunisme. Dat werkt niet bij een club als NAC. Ik lees hier zaken als dat er teveel naar de supporters geluisterd wordt. Daar ben ik het niet mee eens, op trainersgebied wordt er juist te weinig geluisterd naar wat supporters willen. Waardoor het altijd onrustig is omdat wat men voorgeschoteld krijgt niet is wat het gros van de supporters willen zien. Zet nu eens een vent op de bank die begrijpt wat de opdracht is; mouwen opstroopvoetbal met aanvallende intenties en als het moet de dood of de gladiolen. Sfeer in het stadion bagger de laatste tijd? Ik garandeer je dat als (een type) Henk de Jong nu voor de groep had gestaan we weer over "ouderwetse avondje's NAC" werd gesproken. Dan krijg je het publiek weer mee ipv tegen. En het begint allemaal bij de mensen geven wat ze willen; de juiste trainer.

0   1  
SanderH

Goed verhaal van Kees.
Ik ben er wel dieper over gaan nadenken. Er is geen sterkte AD die bepalend is voor de lijn die nac heeft ingezet. En ik vraag me ook af hoe sterk PM tegen PvH staat. PvH en TL zijn nogal bepalend/dwingend binnen de organisatie. Niemand kan en wil tegen deze 2 opboksen puur ivm hun grote naam en invloed binnen oa de rvc en aandeelhouders.
Wat een aantal hier roepen over dat nac aanvallend moet voetballen. Das natuurlijk pure onzin wanneer je een verdediging en keeper hebt die uitblinken in onzekerheid.
Het vele aantal talen binnen de selectie werkt natuurlijk ook niet mee. En dat is iets wat het technisch management (pm en PvH) zich mag aanrekenen.
Al mag je natuurlijk als verzachtende omstandigheden het grote aantal blessures van bepalende 1ste 11 spelers noemen.

0   1  
Fritske d'n Olifant

Er wordt hier wat lacherig gedaan over Kees Luijckx, maar Kees is geen domme jongen (is elders ook al eens opgemerk). Zou goed in het NAC van de toekomst passen maar helaas is de organisatie te instabiel om hem onder een ervaren AD te laten rijpen.

Wat zijn opmerkingen betreft: Alles wordt nu op 1 hoop gegooid, maar er zijn meerdere oorzaken aan de wijzen van de huidige malaise. Goed opgemerkt is de samenstelling van de technische staf. Allemaal dezelfde rustige beschouwende types op de bank en niet een driftkikker als Lurling of Sjonnie de W. bij de nerds die af en toe eens het vuurtje opstookt. Ook niet in het veld overigens. Dan de vele blessures. Afgelopen zomer is er flink huisgehouden in de medische staf. Hoe komt het dan toch dat we nog steeds koploper zijn met blessures? Zijn dat écht de beroerde ondergronden in Zundert? Zo ja, waarom wordt hier niet op doorgepakt? Heel veel ligt nu op het bord van PM, misschien wel te veel. Zeker omdat er geen AD is. En die gaat er voorlopig ook niet komen. Waarom dan niet (en hier ga ik zeker mensen mee tegen de schenen schoppen) good old John Peek aanstellen als interim AD? Kent de club en de stad goed en kan wellicht zaken sneller aan het rollen krijgen. Daarnaast is JP een van de weinigen die PvH in z'n hok kan houden als dat moet.

0   0  
Gjoewie

Die Kees L had de smaak al vroeg te pakken. Ik zie hem nog zitten in die studio in Brazilië, toen hij samen met Eric Botteghin op vakantie was. Erikie en Keesie. Technisch gezien niet de beste verdedigers die we gehad hebben, maar ik zag ze toch graag voetballen.
Ik vraag me af welke spelers uit de huidige selectie met elkaar op vakantie zouden gaan. Trainingskampen uitgesloten, uiteraard.

0   0  
Oma

Van gastel is een echte kruik ❤️. Mooi dat hij nac naar de verdoemenis leidt. Mag van mij nog 4 jaar bijtekenen

1   0  
Sjak

Deze clusterfuck is ontstaan omdat er op alle niveaus er geen professioneel kader meer is. SAB of PCP worden nog beter gerund dan dit NAC. Volgevreten oud-spelers die denken dat ze het er wel even bij doen, zonder enige kennis van zaken of opleiding. Hoe naïef moet je als eigenaar zijn om dit te laten ontstaan. Ik denk dat de kliek op het eind van het seizoen weg is, zo niet dan gaat NAC een zeer moeilijke toekomst tegemoet en kunnen we in het rijtje aansluiten achter MVV, Haarlem, Veendam, Wageningen,clubs die door wanbeleid naar de klote zijn geholpen. Dan onstaat er in Breda ook een Lange Leegte.

1   0  
Rudy

NAC=BREDA heeft als eigenaar uiteindelijk de eindverantwoordelijkheid.

Laad alle berichten na dit bericht in