Wij gaan niet opzij

Nieuwe huurdeal tussen Gemeente Breda en NAC over stadion

Das Phantom

NAC en de Gemeente Breda hebben een nieuwe huurovereenkomst gesloten met betrekking tot het Rat Verlegh Stadion. Dat heeft de club gisteren bekend gemaakt via de officiële kanalen.

"De huurovereenkomst is opgesplitst in een voetbalgerelateerd deel en een niet-voetbalgerelateerd (commercieel) deel. De huur die de gemeente van NAC Breda ontvangt is kostendekkend voor de kapitaalslasten, eigenaarslasten en onderhoudskosten in de gemeentebegroting", valt te lezen op de site van NAC. Dat betekent dat de Gemeete Breda niet meer hoeft bij te leggen voor overige kosten, waar dat in het verleden wel gebeurde. 

"NAC Breda krijgt de mogelijkheid om de overeenkomst deel B gedeeltelijk op te zeggen voor de business appartementen en deze commercieel verhuurd terug te leveren aan de gemeente Breda", valt verder te lezen op de site. De Gemeente gaat deze units commercieel verhuren. 

Ook hebben de Gemeente Breda en de club een regeling getroffen wegens corona. De club betaalt de komende zes maanden geen kapitaallasten voor gebruik van het stadion. Dat kan worden verlengd tot het einde van het jaar. Daar staat tegenover dat de huurovereenkomst wordt verlengd met een extra jaar tot 1 juli 2035. 

Reacties 

"Als we straks de overeenkomst ondertekenen, zetten we een belangrijke stap in het verduidelijken van de relatie tussen NAC Breda en de gemeente Breda. Dat was een expliciete wens van college en gemeenteraad", aldus wethouder Paul de Beer. "We hebben nu heldere afspraken gemaakt over het onderhoud en over wederzijdse rechten en plichten. En we hebben met elkaar ook een goede manier kunnen vinden om de gevolgen van de Coronamaatregelen, tijdelijk te compenseren. Hier ligt een solide basis voor de toekomst." 

Mattijs Mander is ook tevreden over de nieuwe deal. "Gemeente en club hebben een belangrijke relatie met elkaar. Deze relatie reikt veel verder dan slechts die van huurder en verhuurder van het stadion. Samen kijken we ook naar de toekomst en zoeken steeds naar een solide invulling van het partnership. Deze geactualiseerde huurovereenkomst past prima in dat beeld." 

Bron:
B-Side Rats, NAC
Terug naar overzicht
16 Reacties
66    
JVBH

Exact 3 weken geleden schrijft Manders dat we over 10 jaar in een sfeervol, modern nieuw stadion spelen en nu verlengen we de huurovereenkomst tot 1 juli 2035.
Lekker tegenstrijdig!!!

-4    
Bou

En hoeveel gaan we betalen voor die betonrot?!

24    
Adebayor

@JVBH
Als we over 10 jaar een stabiele eredivisionist zijn kan Jong NAC mooi de KKD-wedstrijden aan de Rat Verleghstraat afwerken!

29    
Belgische Naccer

Een nieuw stadion binnen 10 jaar is natuurlijk totale onzin. Noem het maar Haagse bluf.

Maar dat NAC korting krijgt op de huur omdat het stadion nauwelijks gebruikt is dit jaar, lijkt me goed.

Nu nog een fatsoenlijk veld erin, publiek erin en eredivisie, dan zijn we op de goede weg.

29    
Fritske d'n Olifant

Het stadion is nu bijna 25 jaar oud. Om ervoor te zorgen dat NAC een structurele eredivisieclub wordt en kan groeien, moet het stadion gewoon aangepast worden naar de eisen van de huidige tijd. Grotere commerciële ruimtes, meer business units, meer ruimte voor merchandising (dat wordt nu alleen maar minder). Ik ben benieuwd of daar rekening mee is gehouden in de nieuwe overeenkomst. Stap 1, ram die 13 in een dozijn hoofdtribune tegen de vlakte en zet daar een nieuwe moderne tribune neer met alle gemakken en ruimte die de huidige tijd vraagt, maar met een echte NAC uitstraling. Een die net als de eretribune aan de Beatrixstraat uittorent boven de rest van het stadion. Stap 2, vakken F1 tm 9 doortrekken tot het veld. Stap 3, een NAC waardig uitvak.

11    
Peter13

@Fritske d'n Olifant

Mee eens. Maar de gemeente gaat echt geen grote verbouwingen meer doen aan dit stadion. Als NAC wat wil, zal het stadion van de gemeente gekocht moeten worden.

Ik bezocht in de jaren '90 de wedstrijd Chelsea - Liverpool. Stamford Bridge werd op dat moment verbouwd, maar het voetbal ging door. Eigenlijk heeft Chelsea in 5 jaar tijd een nieuw stadion gebouwd op de plek van het oude stadion. Het veld is ook nog een kwartslag gedraaid. Af en toe uitgeweken naar een ander veld, verder vooral het werk uitgevoerd in de zomer.

NAC heeft natuurlijk niet de middelen van Chelsea, maar ik wil maar zeggen: als je een nieuw stadion wil, hoef je niet per se naar een andere locatie.

2    
Klundert

Goed dat club en gemeente hier naar kijken. Ik vind het wel wat vaag allemaal. Wat zijn de exacte cijfers? Wat wordt nu de huur per jaar? De gemeente gaat waarschijnlijk meer huur ontvangen, maar hoeveel meer huur is nodig om dit rottende stadion te onderhouden? En als ik het goed begrijp kan NAC weer huur vragen voor een aantal businessunits? Ik denk dat men dan doelt op ruimtes in de hoeken van het stadion? En krijg je deze ruimtes wel verhuurd met het oog op op het meer thuiswerken in de toekomst?

Kortom, wat gaat NAC dit onder de streep opleveren? Weet Manders wel dat in het verleden hard gevochten is de huur omlaag te krijgen?

4    
The fly

@Peter13

Ik ben het deels met je eens, maar dat gaat nooit gebeuren. En waarom zoveel moeite doen om het veld te draaien? Omdat de terreinknecht zegt dat het moet? Die gozer praat onzin. Toen ze het beste veld hadden was er geen te weinig licht in het stadion, lag het veld prima enz. Nu ze een aantal fouten hebben gemaakt is het de schuld van het weer, belasting van het veld en de ligging.
Als ze nu echt ballen hebben zeggen ze hoe het echt zit. Ik kan hem alvast een beetje helpen met de uitleg.

"Mijn vader leefde voor het veld. Als er problemen waren met het veld was hij er dag en nacht. Hij rook, voelde, proefde aan het veld en deed wat nodig was. Ik heb die passie en kennis niet. Ik neem langzaam aan de kennis over, maar de passie niet.
We zijn dit seizoen veel te laat begonnen met het renoveren van het veld. We hebben de toplaag er af gehaald en opnieuw ingezaaid. Gezien we te laat waren is het veld niet sterk genoeg geweest voor de start van het seizoen. Daarbij komt dat de trainer bepaald wanneer hij traint op het veld. Deze belasting was er vroeger niet. Deze combinatie zorgt er voor dat het nu slecht is. Als je afgelopen jaren goed hebt gekeken lag het veld voor aanvang van de wedstrijd er altijd wel goed bij, maar na de warming up zag je al behoorlijke schade aan de zeer zachte toplaag. Meestal gleden de voetballers wel eens wat uit, maar tot dit jaar schijnbaar acceptabel. Omdat we nu een mindere mat hebben en dus met een mindere mat aan de wedstrijd beginnen, zien we een grotere schade aan de wedstrijd".

0    
076

Ook hier wordt weer vol op de korte termijn ingezet. Nu minder huur, maar jaar langer contract. We zien dat door het hele beleid heen. Misschien is het echt nodig, maar ik hoop dat de controle organen bij NAC wel wakker zijn.

Want voorshotten nemen op de toekomst hebben we eerder meegemaakt. Eigendom inruilen ook. Precies de reden waarom we nu geen linkerrijtje eredivisie zijn.

2    
Peter13

@The fly

Ik zeg ook niet dat het veld gedraaid moet worden. Er heeft heel veel jaren een mooie grasmat gelegen, dus dat moet nu ook weer kunnen. Ik wil alleen zeggen dat er veel mogelijk is zonder dat je gaat verhuizen.

2    
Voorwaarts

@Peter13 @thefly

Of zoals tottenham het deed, half naast het stadion bouwen.

Begin met bouwen op P5, als je een deel van het stadion weg moet halen kan bijvoorbeeld 1 tribune tijdelijk dicht.
Huidige plaats van het Rat Verlegh worden clubkantoren, trainingscomplex, parkeerplaatsen (ipv P5) en/of woongelegenheid (zoals highbury van arsenal).
Zo zit je toch 100m dichter bij het centrum en pas je binnen het huidige bestemmingsplan. Een betere plaats ga je echt niet vinden. CSM gaat nooit lukken, en de andere plaatsen zijn zielloze terreinen buiten de stad.

Onder welke hoek het veld ligt kan mij weinig schelen.

3    
Faltermeyer

Waren die toekomstplannen voor een nieuw stadion er wellicht om de gemeente op scherp te zetten?

6    
Mike

Ik ben voor een nieuw stadion. Maar ik vraag me af of met een aantal gerichte aanpassingen het huidige stadion niet makkelijk aangepast moet kunnen worden naar deze tijd.

Alle tribunes doortrekken naar het veld. Overal zwarte en gele stoelen.

Hoofdtribune verbouwen en omhoogtrekken zoals 't stadion aan de beatrixstraat. Krijg je zelfde look en feel als toen.

Verdubbelen business units.

Hoofdgebouw uitbreiden en complete stadion een facelift van een moderne geel zwarte voetbaltempel ipv die sociale woningbouw uitstraling met rkc kleuren stoeltjes als nu.

Dat heb ik nooit begrepen.

Maar met die aanpassingen kan je er zo weer 25 jaar tegenaan

-1    
Voorwaarts

@Mike

Vaak kost zon uitgebreide facelift even veel, voor extra business units moet je bijvoorbeeld al een hele tribune slopen en opbouwen.

Daarnaast zijn de knelpunten niet berekend op nog meer toeschouwers, dus zal je ergens extra gaten in de huidige constructie en bebouwing moeten slaan.
Ook zijn er bijvoorbeeld te weinig wc's. Dit lijkt makkelijk op te lossen, maar daar is dan ook weer extra ruimte voor nodig. Dit is er dus niet aangezien we nu al uit onze voegen barsten.
Dan zijn er ook nog problemen als de betonrot etc.
Ieder jaar wordt er weer onderzoek gedaan naar uitbreiding, telkens komt er maar niks uit.

Ik denk zeker dat het Rat nog 10 jaar mee kan, maar het constant oplappen van dit stadion is redelijk uitzichtloos, en lijkt me op de lange termijn geld wegsmijten.

2    
Henry Morton

De klus die tien jaar geleden werd ingezet moet afgemaakt worden. Op voorwaarde dat we ook daadwerkelijk een stabiele eredivisionist gaan worden. De ere- en hoofdtribune doortrekken tot aan het veld. Een groot hoofdgebouw waar heel de week wat te doen is en inderdaad het authentieke Beatrixstraat-aspect van de tweede ring op de hoofdtribune terugbrengen. We zitten nu al op een goede plek, hebben hier inmiddels ook historie opgebouwd en dit stadion leent zich nog prima voor een upgrade. Verhuizen wordt een traject van decennialang overloos gepraat, dure rapporten, partijen met hun eigen belangen. Stilstand dus. Kijk naar Feyenoord.

0    
[email protected]©

Of net als Twente. We laten de hoofdtribune voor wat het is. En maken van de Ere een nieuwe hoofdtribune, door hier een nieuwe tribune voor te bouwen.

Laad alle berichten na dit bericht in