Wij gaan niet opzij

O-21: Stef de Wijs: ‘Het is het beste voor mijzelf en mijn ontwikkeling’

Masthow

Op een leeg en nat Sportpark Heksenwiel leed de O-21 van NAC zaterdag een onnodige nederlaag. Tegen hekkensluiter SC Heerenveen werd het 2-3 voor de Friezen. Gebrek aan inspiratie leek het elftal vooral in de tweede helft de das om te doen. Ook linksback Stef de Wijs weet dat het beter moet.

Wie alleen de uitslag ziet, denkt misschien dat NAC O-21 tegen SC Heerenveen een spannende wedstrijd was. Degene die de livestream van NAC op Youtube aan had staan weet echter beter. Het spel was niet om over naar huis te schrijven. Ook De Wijs was niet tevreden met het spel van zijn ploeg. “We kwamen na de eerste goal denk ik goed terug met een snelle gelijkmaker. Vervolgens scoren we weer en daarna hebben we eigenlijk weinig meer gecreëerd. Dan krijgen we uiteindelijk nog die late goal tegen, waar ook soft verdedigd wordt denk ik. Het was niet heel best.”

Niet voor het eerst dit seizoen had de ploeg moeite met het creëren van kansen. Ook het afmaken van de kansen gaat moeizaam dit seizoen, al verbloemen de wedstrijden tegen Feyenoord (4-2 winst) en NEC (0-5 winst) die cijfers. “We hebben zeker wel jongens die kunnen scoren, alleen dan moeten ze wel in die positie komen en dat gebeurt gewoon te weinig.”

Positiewissel

Voor De Wijs is het persoonlijk een interessant seizoen. Waar hij voorgaande jaren als vleugelaanvaller speelde, is hij nu omgevormd tot linksachter. “Ik en ook de trainers denken dat ik daar veel beter kan spelen. Het is het beste voor mijzelf en voor mijn ontwikkeling.”

Die positiewissel bevalt hem tot nu toe, maar er zijn nog wel wat verbeterpunten voor het restant van het seizoen. Ik moet nog werken aan mijn verdedigende kwaliteiten. Als buitenspeler heb je natuurlijk hele andere kwaliteiten nodig dan als back, zoals met ruimte in de rug spelen. Daar ben ik nu mee bezig. Maar ik vind het ook heerlijk om aan de zijkant op te stomen en dat is ook wel waarom ik daar sta.”

Tijdens een aantal wedstrijden werd door de tegenstander opgemerkt dat De Wijs veel passes met zijn rechtervoet speelt. Als linkerverdediger is dat natuurlijk niet altijd praktisch. “Ik ben daaraan wel aan het werken. Het is onhandig om de hele tijd naar je rechterbeen te draaien. Je hebt dan ook minder tijd om te handelen. Sommige ballen zijn nog moeilijk om met links te spelen, maar ik probeer dat wel steeds meer te doen.”

Spelen om handhaving

Na elf van de veertien wedstrijden staat NAC op een 5de plaats in de competitie (van de acht). Om de tweede seizoenshelft weer op het hoogste O-21niveau uit te mogen komen, is een plek bij de bovenste zes vereist. De ploeg van Robert Molenaar heeft 16 punten verzameld. De drie clubs onder NAC zijn NEC, FC Twente/Heracles en SC Heerenveen. Zij hebben respectievelijk 13, 7 en 6 punten met allen een wedstrijd minder gespeeld dan NAC.

NEC speelt nog een inhaalwedstrijd tegen FC Twente/Heracles, SC Heerenveen moet nog tegen nummer twee FC Groningen. Als NEC en FC Groningen die wedstrijden winnen, hebben de Bredanaars genoeg aan één punt uit de laatste drie wedstrijden om zich te handhaven. De Wijs: We zijn goed begonnen aan het seizoen. Daarna hebben we een aantal keer onnodig punten laten liggen, ook nu weer. Onze doelstelling is nu om zoveel mogelijk punten te halen uit de laatste drie wedstrijden en ons te handhaven.”

Bron:
B-Side Rats
8 Reacties
17   2  
Wanny

Je zou zeggen dat als er 1 positie is waarop jongens uit de onder 21 kans maken om door te stoten naar het eerste, het de linksbackpositie is.

17   2  
Wanny

Je zou zeggen dat als er 1 positie is waarop jongens uit de onder 21 kans maken om door te stoten naar het eerste, het de linksbackpositie is.

4   7  
Thierry14

Weet niet hoeveel jaar deze jongen al hier loopt maar als je nu een buitenspeler nog om moet turnen in de o21 dan is er weer veel mis gegaan ......

1   0  
Nacdictive

Is hij een rechtspoot?

11   0  
Thiestemberg (BSR)

@Thierry

Verburgt en Munezero vertrokken allebei recentelijk en daardoor viel er een gat op die positie. De Wijs vult dat tot nu toe prima in. Mag af en toe zelfs al ruiken aan het eerste.

9   0  
Rob

@Thierry; wanneer denk je dat bijvoorbeeld Robin Schouten en Mazraoui vleugelverdediger is geworden? Of eerder met een heel mooie carrière Reiziger en Boagarde?

4   0  
Kvdc

Ik zie het probleem van een rechtspoot op links niet. De beste linksback ter wereld is echter ook een rechtspoot. Buitenspelers naar back omtoveren zie je ook als te vaak in het hedendaagse voetbal, dus ik laat me graag verrassen.

6   1  
ome cor

Van de jonkies in de A-selectie kunnen er best een paar terug naar de O21 hoor.
Het niveau eerste divisie is voor de routiniers soms al lastig, maar voor de meeste jonkies helemaal een brug te ver met weinig rendement.
Die gastjes volgen straks een traject zoals Sprangers, Brusselers, Klomp, Meijers.... en niet (zoals misschien gehoopt of gedroomd) het traject Van Hecke. Daar hoor je over een paar jaar niks meer van omdat ze te snel door moesten stromen naar het eerste van NAC.

NAC kan soms te laat zijn, maar ook veel te vroeg.

2   0  
Rade

@Wanny
Deze jongen kan op z’n tandvlees mee bij onder-21.. Die gaan we nooit in het eerste zien..

Laad alle berichten na dit bericht in