Wij gaan niet opzij

O18: Mounir Azaoum: ‘Als je op het veld staat, maakt leeftijd niet meer uit’

Masthow

Geboren in Eindhoven, via de jeugdopleidingen van VVV Venlo en De Graafschap nu neergestreken in Breda. Mounir Azaoum maakte afgelopen zaterdag succesvol zijn competitiedebuut met NAC O18 (3-1 zege op FC Emmen). De 31-jarige coach wil dit seizoen het hoogste trainersdiploma halen en ondertussen ook iets moois neerzetten met zijn ploeg.

Azaoum was niet tevreden over de eerste helft tegen FC Emmen, terwijl hij zijn ploeg wel goed zag beginnen. Na de 1-0 in de tiende minuut viel het niveau van zijn ploeg echter te ver terug. “Na de 1-0 was het heel matig wat we lieten zien. Zowel aan de bal als zonder. We kregen geen druk op Emmen zonder dat zij echt gevaarlijk werden. De afstanden werden te groot en er werd te weinig energie geleverd. Dat was heel matig en we kwamen terecht op 1-1.”

In de rust nam hij de tijd om het een en ander recht te zetten. “We hebben de afspraken opnieuw met elkaar doorgenomen en jongens persoonlijk aangesproken op zaken die niet goed gingen.” Daarbij ging het voornamelijk over het drukzetten. Vanaf de eerste minuut van de tweede helft was het verschil zichtbaar, tot genoegen van de trainer. “Je ziet ze de wedstrijd domineren omdat de energie die je erin legt vele malen hoger is. Daar heb ik in de voorbereiding op gehamerd en dat zal met vallen en opstaan gaan, maar dit is wel de energie die ik bij deze jongens graag wil zien.” Voetballend moet het volgens Azaoum nog wel een stuk beter. “Als je zo’n eerste half uur speelt, kan het ook zomaar zijn dat je met 3-0 achter staan.”

‘Een groep die graag wil’

Na de volgens Azaoum terechte zege op FC Emmen neemt de 31-jarige coach twee verbeterpunten mee naar volgende week. “Eén, de energie die we in de tweede helft hebben gelegd moet onze basis zijn. En twee, ik denk dat we aan de bal veel meer kwaliteit moeten leveren zodat we als ploeg aan de bal de baas kunnen zijn.” Op dat eerste punt rekent Azaoum zijn spelers ook af. Hij geeft aan dat voor hem de energie die een speler levert de basis is. “Als dingen dan misschien niet goed gaan zal mijn coaching ook anders zijn dan wanneer iemand minder energie levert.”

“Het is een groep die heel graag wil, maar alleen nog veel sturing nodig heeft. Uiteindelijk wil je ook wedstrijden domineren en hoeverre dat erin zit, zal de komende weken of maanden moeten blijken.” Azaoum geeft daarbij wel aan dat hij op dit moment met een gemixte ploeg werkt. Van de veertien basisspelers en invallers van afgelopen zaterdag zijn er zes in 2006 geboren, terwijl er ook twee spelers uit 2004 komen. “NAC heeft geen O17, dus dit zijn twee leeftijdsjaren bij elkaar. Tussen sommige spelers zit bijna anderhalf jaar leeftijdsverschil. Dat merk je in gedrag en bij bepaalde jongens in het fysiek. Maar als je eenmaal op het veld staat moet leeftijd niet meer uitmaken.”

Of de ploeg nu jong is of niet, ambitie hebben ze in ieder geval wel. De ploeg heeft zelf aangegeven dat ze voor promotie willen strijden. Azaoum geeft ook aan dat de doelstelling op dit moment promoveren is, al kan dat halverwege de competitie nog worden bijgesteld. “Ik weet niet hoe sterk de competitie is, er zitten best wat clubs tussen zoals FC Utrecht, Vitesse en Sparta. Die willen waarschijnlijk ook promoveren, dus ik weet niet hoe realistisch het is. Als de groep uitspreekt voor promotie te willen gaan, dan ga ik daar in mee. Dat betekent ook dat ik meer kan eisen van ze.”

Geen blad voor de mond

Meer eisen van zijn ploeg zal voor Azaoum geen probleem zijn. Wie bij de wedstrijd aanwezig was, zag vooral in de eerste helft een trainer die geen blad voor de mond neemt als het niet naar zijn zin gaat. Het contrast is groot tussen Azaoum langs de lijn en na de wedstrijd, rustig drinkend van zijn chocolademelk, als hem gevraagd wordt zichzelf te omschrijven als trainer. Bescheiden zegt hij dat die vraag beter aan zijn collega’s kan worden gesteld.

Als hij dan toch iets moet noemen: “Ik denk heel veeleisend, van mezelf en van de groep.” Qua visie wil hij wat volgens hem elke trainer wil: met hoge druk en in balbezit aanvallend voetbal spelen. Daarvoor eist Azaoum vooral discipline van zijn ploeg. Dat dat soms overkomt als hard, heeft hij in de gaten. “Ik zeg altijd ‘alles wat ik zeg is gericht op jou als voetballer en niet op jou als persoon’. Ik merk dat zeker in deze leeftijdsgroep niet snel de scheiding in kunnen maken dus daar ben ik wel constant over in gesprek.”

UEFA Pro cursus

Met de seizoenstart achter de rug lijkt Azaoum op zijn plek te zitten bij NAC. Nadat hij bij de O21 van De Graafschap werd vervangen als hoofdtrainer en geen kans meer zag om door te groeien, tekende hij voor één jaar bij NAC. In het kader van de UEFA Pro cursus (eerst de opleiding Coach Betaald Voetbal) loopt hij stage bij het eerste elftal van NAC, waar hij drie á vier keer per week mee op het veld staat.

Daarnaast is hij dus ook eindverantwoordelijke bij de O18. “Ik vind het leuk om een eigen team te hebben en dat is hier mogelijk”, verklaart hij zijn keuze voor NAC. “NAC is natuurlijk een grote club en hier heb ik de mogelijk om de combinatie van stage bij het eerste elftal en ook het hebben van mijn eigen team waar ik mijn ei in kwijt kan.”

Als alles volgens planning verloopt, kan Azaoum aan het einde van dit seizoen het hoogste trainersdiploma halen. Daar ligt nu zijn focus, wat daarna komt ziet hij dan wel. “Ik heb gemerkt in de voetbal dat je niet heel lang vooruit kan plannen. In principe kan ik volgend jaar al ergens hoofdtrainer worden.” Dat zou voor hem persoonlijk heel mooi zijn, toch? “Ik ben ook realistisch. Ik ben nog jong en heb zelf geen betaald voetbal verleden. Uiteindelijk ga ik gewoon heel hard werken om mijn kansen te krijgen.”

Bron:
B-Side Rats
Vorig bericht
LIVEBLOG: De Graafschap - NAC 171 reacties
Volgend bericht
De Graafschap - NAC live te zien op ESPN 4 85 reacties
8 Reacties
48   2  
Rubenac

Welkom en veel plezier en succes.

48   2  
Rubenac

Welkom en veel plezier en succes.

9   1  
NAC voor altijd

Die Amerikaanse groep die Vitesse heeft gekocht.
Is dat dezelfde groep die NAC wilde overnemen?

11   62  
Rob

Prioriteit ligt bij zichzelf en niet bij het ontwikkelen van de jeugdspelers. #ongeschikt

13   0  
Charpie

@ Rob;
Wat een kletspraat! Valt absoluut niet uit dit stukje interview te halen.

11   0  
Jarc

@ Rob
Dat hoeft elkaar niet te bijten. Als hij zich als coach en people-manager steeds verder ontwikkelt, zullen zijn spelers daar de vruchten van plukken. Juist een trainer in ontwikkeling is bereid te "bewegen" en van zijn fouten te leren. Hierdoor zullen de spelers meeprofiteren van zijn voortschrijdend inzicht. Bovendien zal hij voor zijn cursus beslist trainings en coachingsvormen moeten uitwerken en evalueren wat zomaar vernieuwde inzichten en ideeën op kan leveren.
Ik denk dat een trainer die aan zich zelf werkt, automatisch ook aan zijn trainees werkt.

20   1  
Geelzwartwit

Ik hou wel van trainers die als basis - veel energie in je performance steken - hebben en die vinden dat als je conditie beter is dan de tegenstander je verder komt. Als je dat kan combineren met techniek is het top.

Het is natuurlijk van een compleet andere orde maar qua onderwerp wel hetzelfde. Hoe Ajax volle bak naar de 3-0 ging en Lazio ook begon. Tegenstanders lopen dan gewoon achter de feiten aan.

Moolenaar heeft zoals k begreep gelukkig ook de visie van veel inzet en conditioneel sterk zijn. En wordt daaraan gewerkt.

2   6  
Bredaaaaa

Super Azaoum!
Hopelijk ooit trainer van het eerste.

1   1  
Rob

Letterlijk citaat: “…aan het einde van dit seizoen het hoogste trainersdiploma halen. Daar ligt nu zijn focus, wat daarna komt ziet hij dan wel”

Laad alle berichten na dit bericht in