Go to Top

Oud-doelman Peter van de Merwe ongeneeslijk ziek

Oud-doelman Peter van de Merwe ongeneeslijk ziek

Peter van de Merwe, de oud-doelman van NAC heeft een behoorlijke staat van dienst. Van 1959 tot 1971 speelde hij zijn gehele carrière bij NAC, mede ook door afgeketste transfers naar onder andere PSV. Ook kwam hij in 1962 vijf maal uit voor het Nederlands Elftal.

In totaal speelde Van de Merwe 257 wedstrijden in het GeelZwart. Naast de oproep voor het Nederlands Elftal is de promotie naar de Eredivisie met NAC in 1966 ook één van de hoogtepunten uit zijn carrière. Boven de goede sportieve vooruitzichten kwamen donkere wolken te hangen en door gewrichtsaandoeningen speelde Peter zijn laatste wedstrijd voor NAC eind oktober 1970. Er werd ernstige gewrichtsreuma met peesontstekingen bij hem geconstateerd, wat hem voor drie jaar in een rolstoel deed belanden voordat hij weer zelfstandig kon lopen.

Momenteel gaat het helaas niet veel beter. Peter van de Merwe is ongeneeslijk ziek. Bij de 74-jarige is longvlieskanker “zeg maar asbestkanker” geconstateerd en dit vergt zijn tol. “Maar”, zo zegt Van de Merwe, “Mensen moeten niet bang zijn om langs te komen. Ik vind het juist leutig als er bezoek is.” Sinds steeds meer mensen doordringen raken van het feit dat Peter zo ziek is, weten zijn oude maten van NAC hem steeds vaker te vinden. In een gesprek met BN/De Stem somt de hierdoor opgetogen pechvogel (Van de Merwe raakt in 1963 flink geblesseerd door een trap tegen zijn been en herstelde niet voorspoedig. 8 Jaar later was daar de gewrichtsreuma) de namen op van degenen die hem de afgelopen tijd wisten te vinden op zijn adres in Sint Willebrord. “De meesten hebben gezegd dat ze snel nog een keer komen.”

Bijna 43 jaar geleden verhuisde Van de Merwe van ´zijn´ Breda naar ´t Heike. “Ik ben vanaf dag één opgenomen door de mensen hier. En ik heb geen dag terug gewild naar Breda.” Maar nu een het noodlot bij hem voor de deur staat, is er kennelijk bij velen het besef dat de vrienden van weleer elkaar de afgelopen decennia nodeloos te lang uit het oog verloren hebben. Van der Merwe geniet dus als ze langskomen. Het ophalen van oude verhalen doet hem opleven. “Maar als het bezoek vertrokken is, moet ie naar bed. Dan is ie op”, zegt zijn ras-Willebrordse vrouw Ria, voor wie Van de Merwe 43 jaar geleden Breda verliet.

Het hele verhaal met Peter van de Merwe is te lezen via Blendle (let op: betaald). Het is bijzonder vervelend dat dit mensen moet overkomen maar gelukkig klinken er ook een positieve klanken in zijn verhaal, zoals bijvoorbeeld over het bezoek dat hij ontvangt en de ouwe koeien die uit de sloot worden gevist. Dat hij daar de komende tijd zoveel mogelijk van mag genieten samen met vrouw, vrienden en naasten en voor nu veel kracht toegewenst voor Peter en zijn vrouw Ria.

Bron: B-Side Rats, BN/De Stem

30 Reacties op "Oud-doelman Peter van de Merwe ongeneeslijk ziek"

 • Henktank
  10 februari, 2016 - 11:28

  Heel veel sterkte toegewenst!!

  0

  0
 • Mf3
  10 februari, 2016 - 11:36

  Heel veel sterkte…!!

  0

  0
 • Kipiani
  10 februari, 2016 - 12:05

  Jeugdheld. Maar lang niet zo goed als Babos in zijn beste jaren bij ons. Wens Peter alle goeds, sterkte en kracht om alles te dragen en te delen. Van de Merwe en NAC Breda: onvergetelijk en nooit uit de NAC historie te bannen.

  0

  0
 • leeuw
  10 februari, 2016 - 12:49

  Peter was voor mij in tegenstelling tot Kipiani wél de beste keeper van NAC ooit.
  In 1962 5X in oranje!!
  Welke keeper van NAC heeft meer in een Nationaal elftal gestaan, een hoeveel wedstrijden heeft Peter en Babos voor NAC gekeept?

  Deze keeper is hét voorbeeld voor alle NAC-spelers, wat een drive had die gast voor niemand bang in het veld.
  Ik ben hem nog nooit vergeten en heeft bij mij een geweldige indruk achtergelaten.
  Ik wens hen alle sterkte toe in de tijd die nog komen gaat!! Geweldige kerel!

  0

  0
 • enjoy.
  10 februari, 2016 - 12:53

  @ Kipiani, Peter v.d. Merwe ooit zien keepen ??
  Babos was wel oké, maar lange niet zo goed als Peter.
  Maarja hij had dan ook EEN grote fan, zijn moeder.
  Kan me nog zo voor de geest halen, tegen wie weet ik niet
  meer, dat een speler van de tegenpartij Peter onderuit schoffelde.
  Moeder van de Merwe, 2 meter lengte 1 meter breed, stuifde zo
  van de tribune naar beneden,en riep.
  HEE ,dat mot je godver bij mij eens proberen.
  Alleen bij de training oude stadion,bij de heg van ’t ei
  stonden toen tientallen mensen te kijken.
  Een HELD, een cult voor Breda
  STERKTE

  0

  0
 • ome cor
  10 februari, 2016 - 12:59

  Beetje raar om onder zo’n bericht de kwaliteiten van deze held te vergelijken met een andere NAC-held.

  Ik sluit me helemaal aan bij de laatste zin van dit artikel:
  Dat hij daar de komende tijd zoveel mogelijk van mag genieten, samen met vrouw, vrienden en naasten en voor nu veel kracht toegewenst.

  Sterkte Peter !

  0

  0
 • scheppioni
  10 februari, 2016 - 13:00

  Ik heb veel over Peter gehoord, maar ben zelf van bouwjaar ’70, maar wens Peter bij deze nogmaals veel sterkte !

  0

  0
 • Fred
  10 februari, 2016 - 13:21

  Peter heel veel sterkte , je was en bent de beste keeper die NAC ooit heeft gehad en zal krijgen , dat valt niet meer te evenaren , zo goed worden ze niet meer gemaakt.
  Blijf knokken kanjer !
  Toch even reageren op Kipiani , je kletst echt uit je nek .
  De beste keeper aller tijden bij NAC is Peter van de Merwe , sterker nog in zijn tijd de ALLERBESTE van Nederland samen met Jan van Beveren en Tonny van Leeuwen , daar kon niemand naar tippen , ik denk dat in de jaren daarna alleen van der Sar nog in de buurt is gekomen .
  Peter zien keepen was een sensatie , dat was wereldklasse van niveau Lev Yashin , alleen daarvoor al ging je naar NAC .
  Dat is nou echt een jongen van de club , ik heb gisteren gewoon zitten janken toen ik het bericht las .
  En als alle spelers van het huidige NAC hier eens een voorbeeld aan namen dan verloren we dit jaar geen wedstrijd meer !

  0

  0
 • Kipiani
  10 februari, 2016 - 13:51

  Het gaat hier inderdaad natuurlijk niet om de kwaliteiten van de NAC keepers. Dat doen we nog wel een keer op een heel ander moment. Excuses dat ik daaraan op deze plaats meegedaan heb. Peter sterkte !

  0

  0
 • Tuffie
  10 februari, 2016 - 14:14

  Peter veel sterkte en blijf aub nog lang bij ons,jij was mijn held vroeger ik weet nog goed dat wij vroeger op de beek voetbalde op straat en ik was vliegende kiep,ik was natuurlijk Peter v d Merwe,ook later toen ik in militaire dienst was en kwam vrijdags naar huis liep ik helemaal van station naar zijn sigarenwinkel en stapte daar pas op de bus ik keek altijd naar binnen en zag dan het Nederlands elftal shirt aan de muur hangen mooie herinneringen zijn dat ik zal altijd aan je denken als nac weer thuis speelt het beste.

  0

  0
 • NACcer71
  10 februari, 2016 - 14:25

  Sterkte Peter en familie.

  0

  0
 • S.HB.NAC
  10 februari, 2016 - 14:38

  Sterkte!

  0

  0
 • Toontje
  10 februari, 2016 - 15:22

  Peter was inderdaad de beste keeper die NAC ooit heeft gehad. Als zijn fysieke ongemakken niet op zo’n ongelukkig moment waren begonnen had hij vele en vele interlands meer gespeeld, want o.a. Kessler was helemaal leip van hem. Ik heb thuis bij Peter ook dikwijls in de fotoplakboeken van moeders zitten kijken.
  Bij trainingspartijtjes was het ook veel fijner dat je bij hem was i.p.v. de tegenpartij, want hij was niet alleen hard voor zichzelf.
  Ik wens de familie veel sterkte toe in deze tijd, ook broer Jan waar ik nog vele trainingen meer heb afgewerkt.

  0

  0
 • keers
  10 februari, 2016 - 15:58

  Mijn oma woonde vroeger bij de familie van de Merwe in de straat. Nuytstraat in Breda.
  Dit was op een steenworp afstand van de Beatrixstraat.
  Niemand kwam aan Peter. Daar waakte zijn moeder wel over. Haar zag je zeker niet over het hoofd.
  In die tijd was Peter de held van Nac en van de kinderen uit de buurt.
  Sterkte in deze moeilijke tijden.

  0

  0
 • Arubaanse Naccer
  10 februari, 2016 - 17:58

  De tweede post van Kipiani is feitelijk nog treuriger dan z’n eerste. Je biedt je excuses aan voor het ‘meedoen’ aan de discussie en daarmee ga je volledig voorbij aan het feit dat JIJ de eerste domme opmerking hebt geplaatst. Dus biedt je excuses aan voor het feit dat je post ongepast was. Niet voor het ‘meedoen aan een discussie’.

  Sterkte Peter en familie.

  0

  0
 • leeuw
  10 februari, 2016 - 18:37

  Maar Kipiani, jij hebt zelf de discussie hier geplaatst door een enorme inschattingsfout te maken om Peter véél minder te vinden dan Babos (die zeker ook een hele goeie keeper is geweest voor NAC) .
  En dan zeggen dat het niet om de kwaliteiten van de keepers gaat en spijt hebt dat je aan de discussie hebt meegedaan, je bent hem zelf begonnen hoor!

  Ik ben benieuwd of jij Peter in zijn glorieuze tijd bij NAC hebt zien keepen,(ik wél en ging in de 1e en de 2e helft letterlijk achter (het doel) van Peter staan) is wél belangrijk om op dat andere moment voor jou hierover te gaan discussiëren, maar voor mij is hierover geen discussie meer mogelijk, Peter is gewoon de allerbeste keeper geweest voor NAC!!!!
  Maar over Braber wil ik wél een discussie met je aangaan.

  0

  0
 • ThesilverH
  10 februari, 2016 - 18:37

  @arubaanse naccer, wat bende gij een zeikerd zeg!

  Sterkte en het beste voor de familie en peter

  0

  0
 • ThesilverH
  10 februari, 2016 - 18:38

  En leeuw jij ook

  0

  0
 • leeuw
  10 februari, 2016 - 18:51

  Vanhetzelfde!

  0

  0
 • Cor Taxi
  10 februari, 2016 - 18:54

  Van mijn kant,,,,En uit mijn tijd.Respect, respect, en nogmaals respect voor Peter.Ik hoop op een verder pijnloos bestaan voor je.

  0

  0
 • Jan
  10 februari, 2016 - 19:04

  Ik was bij de legendarische wedstrijd Sparta vs NAC,op 18-11-1962 toen Peter in het doel stond.Een opmerkelijke wedstrijd die in het teken stond wie er in het doel zou staan in de volgende wedstrijd van het Nederlands elftal.Want bij Sparta stond ook geen misselijke jongen(Pim Doesburg)onder de lat.Ze bakte er allebei niet veel van,uitslag 5-5.Overigens speelde bij NAC in die tijd oa ook Laseroms,Schrijvers en Canjels mee.Als ik dat vergelijk met de huidige selectie…ach laat maar.
  Sterkte Peter.

  0

  0
 • kopspion
  10 februari, 2016 - 20:15

  Peter van de Merwe, de panter van Breda !!!
  Heel veel sterkte gewenst !!!!!
  Ik weet nog goed mijn eerste wedstrijden van NAC bezocht ik in 1968-1969, we stonden gewoon OP het veld tegen de doelpaal aan waar Peter stond te keepen, of we zaten op de zijlijn naast zijn doel.
  WAT EEN KEEPER EN TOFFE GAST WAS DAT !!
  En Kipiani; hij was echt vele malen beter dan Gabor hoor; niets ten nadele van hem, maar v.d. Merwe was echt te vergelijken met Van Beveren !
  Moest er toch even uit….

  0

  0
 • Wouter
  10 februari, 2016 - 21:44

  Peter, Ria , Monique en familie , heel veel sterkte toegewenst , er is maar een echt NAC icoon , één echte NAC held en dat ben jij .
  Maar vooral ook een goed en eenvoudig mens , die nooit hoog van de toren heeft geblazen .
  Wij houden van je dat weet je !
  En een discussie wie de beste keeper is ? Lariekoek , die discussie mag er niet eens zijn .
  Je was niet alleen de beste van NAC maar samen met van Beveren ook de beste die Nederland ooit heeft gehad.
  Ik vergeet nooit meer de tijden dat ik achter je goal zat en tijdens mijn wedstrijdjes in NAC 10 destijds het allemaal na probeerde te doen , onbegonnen werk natuurlijk .
  Vergeet ook nooit meer dat jij in je zondagse pak mij een keer voordeed hoe ik moest vallen .
  Degenen die Peter nooit hebben zien keepen kunnen zich er geen voorstelling van maken hoe goed hij was , maar geloof mij het was een sensatie !

  0

  0
 • Ad B uit Roosendaal
  10 februari, 2016 - 21:59

  Peter heeft een geweldige staat van dienst bij NAC. Ik ken hem uit die tijd maar al te goed. Wat een goede keeper!
  Helaas gaat het nu slecht met hem. Ik wens hem, zijn vrouw en verdere familie heel veel sterkte toe.

  0

  0
 • Dutchbird
  11 februari, 2016 - 01:03

  man wat kon die keepen die van de Merwe

  0

  0
 • Van "taajlaand
  11 februari, 2016 - 09:40

  Ik moet het vanwege mijn leeftijd doen met de verhalen over Peter om te lezen dat dit een klasbak voor NAC is geweest.
  Heb daarom ook tot drie keer toe het verhaaltje van Fred door gelezen, waarbij je terug denkt aan de vroegere jaren en kan genieten van het feit dat er toen in die tijd pas échte clubmensen waren die hun hele sportcarrière bij de club, onze club NAC bleven……..
  Peter zelfs zal bij het lezen van zulke stukjes, en andere natuurlijk hierboven, hopelijk nog krachten kunnen opbrengen om de pijn te verzachten.
  Peter, vrienden, familie en bekenden: “Veul sterkte in de komende (moeilijke) periode, waarbij je ondanks alles nog “veul leut” mag ondervinden van de bezoekjes die nog bij jullie langs gaan komen”.

  0

  0
 • JFH
  11 februari, 2016 - 19:47

  Peter heel veel sterkte voor jou en je familie!!!

  0

  0
 • Wouter
  12 februari, 2016 - 18:44

  Hij kijkt alle wedstrijden van NAC via FOX wat zou het mooi zijn als heel het stadion hem toe zou zingen , moeten we zeker volgende wedstrijd doen !

  0

  0
 • Roelof
  14 februari, 2016 - 12:16

  Allereerst Peter en familie heel veel sterkte voor u en uw familie toegewenst .
  Ik heb een zodanige leeftijd dat ik de voorgangers van Peter van de Merwe Stan de Rijk en Frans Goehart ook nog heb zien spelen, dus heb een aardig beeld van de keepers die tussen de doelpalen in Breda hebben gestaan .
  Toen ik Peter na zijn eerste invalbeurtjes zijn doel zag verdedigen wist ik direct dat er een unieke speler bij onze club was doorgebroken , en ik had gelijk , na hem heeft NAC nooit meer een betere doelman gehad , niet eens bij benadering , met alle respect voor zijn voorgangers en opvolgers die ik hiermee niet wil diskwalificeren .
  Het is ook geen schande om achter zo’n iconische keeper nummer 2 , 3 of 4 te worden .
  Ook ik heb nooit meer betere doelverdedigers gezien ik denk dat hij samen met de Munck en van Beveren op eenzame hoogte stond en nog staat , de hedendaagse keepers komen niet in de buurt bij deze mannen .
  Toen het WK 74 begon en ik Jan Jongbloed onze oranje kleuren zag verdedigen , althans ik meen een poging daartoe, hebben wij als NAC getrouwen vaak gezegd tegen elkaar , als Peter daar had gestaan waren we Wereldkampioen geworden .
  Met veel genoegen kijk ik terug op de prachtige jaren die hij ons heeft geschonken, bedankt daarvoor .
  Ik volg NAC nog steeds intensief , zit elke 14 dagen nog op de tribune n spreek dan nog veel van zijn oude ploegmaten , en ik ben het met een der voorgaande schrijvers eens dat de hedendaagse Naccers hier een voorbeeld aan kunnen nemen , zo denken ook de oud Naccers er over.
  Met heer Wouter sta ik helemaal achter het plan om de eerstvolgende thuiswedstrijd onze waardering te laten blijken .
  Ik hoop het .

  0

  0
 • Jan
  14 februari, 2016 - 12:59

  Ik ben er helemaal voor, kleine moeite groot geluk !

  0

  0