Go to Top

Column: echte helden bestaan

Column: echte helden bestaan

Onderstaande column is van Mafkees. Zijn mening is niet per definitie de mening van de BSR.
Het einde van een tijdperk is voorbij. 20 Jaar Anthony Lurling op de voetbalvelden. Morgen beëindigt hij zijn carriëre tijdens de wedstrijd FC Den Bosch-RKC Waalwijk. God betere het.

Laten we eerlijk zijn: ‘Us Ant’ heeft natuurlijk recht op meer dan een wedstrijd in de bodem van de Jupiler League.  De nummer 15 tegen de nummer 18 van het rioolputje van het betaalde voetbal en dan in die wedstrijd de laatste 5 minuten. Het klinkt niet erg reëel voor een voetballer die als held vereerd werd en wordt in Breda, die tegen het zere been van het gespuis uit Rotterdam Zuid gewoon door bleef voetballen bij de club die daar vandaan komt, die bij SC Heerenveen goed was voor 36 goals en die als geen ander in staat was het tij in een wedstrijd te doen keren.

Dit afscheidsscenario had natuurlijk sowieso niet moeten voor komen. Lurling heeft niet voor niets de bijnaam ‘De Messi van Breda’. Hier maakte hij furore, hier trok hij een lange neus naar het gespuis uit Rotterdam Zuid, hier hielp hij NAC meer dan eens over het dode punt heen. Het dode punt dat na Lurling regelmatig de nekslag was voor NAC, dat indirect geleid heeft tot de degradatie, dat indirect geleid heeft tot het huidige wisselvallige seizoen en waardoor we geen kampioen van de Jupiler zijn geworden. De man die het vuurtje op het veld opstookte als dat ernstig nodig was, die was er niet meer. Boos vertrokken na een onbegrijpelijke ruzie met een technisch deel van NAC, dat er inmiddels ook al niet meer is. Lurling was een echte held voor NAC op het voetbalveld. Jawel, echte helden bestaan. Zo voorkwam deze held eigenhandig dat NAC al eerder degradeerde:

Niettemin ging hij een half jaar later weg bij NAC. Coach Gudelj wilde Lurling de tribune opsturen nadat hij (vanwege vliegangst) niet mee was gegaan op trainingskamp naar Malaga. De misschien wel allergrootste blunder die een NAC-trainer kon maken. Want Lurling mag dan wel een held zijn, koppig is ie ook. Het komt met het mannetje, die koppigheid. Was dun Lur niet zo koppig geweest, dan had hij waarschijnlijk ook niet altijd en overal vast gebeten in een goed resultaat, weigerend het bijltje er bij neer te gooien of de kop te laten hangen. Nu weigerde hij zich in de -in zijn ogen- minderwaardige rol top de tribune e schikken, vertrok en werd liefdevol opgenomen bij zijn eerste club, FC Den Bosch.

Afgelopen seizoen mochten we tot tweemaal toe met Anthony praten voor onze camera van BSR TV. En Anthony wil graag terug., zo meldde hij in beide gesprekken.
Gisteren wenste ik hem ‘toch veel plezier’ bij zijn afscheidswedstrijd van morgen. “Namens de crew hopen we dat je er van kan genieten.” Hij vertelde direct daarop dat NAC nog steeds zijn club is en dat hij hoopt ooit in een andere functie terug te mogen keren. Wij hopen met hem mee, zo liet ik hem weten. NAC kan in principe 1 van de stomste fouten in de recente NAC-geschiedenis recht zetten. Laat de Messi van Breda  aan de slag gaan bij de jeugd. Laat hem zijn papieren halen. Laat hem zalle NAC-spelers  maar NOAD bijbrengen. De afgelopen seizoenen hebben laten zien hoe vreselijk belangrijk dat is.
In gedachten zie ik Lurling al langs de zijlijn staan bij het eerste elftal, vlak voor de dug out. Hij is toegevoegd aan de technische staf. Zijn rol: Vuur en doorzettingsvermogen in de groep schoppen! We spelen tegen Roda JC onderin de eredivisie en Arjan Swinkels komt net voorbij. “Per ongeluk” steekt Anthony zijn voet uit. Swinkels valt en de poedel is pislink. De pleuris breekt los in de tot dan toe zeer saaie wedstrijd. Opgefokt door het ontstane opstootje schoppen ArsÜnal 4 maal de bal in het goal in de laatste 20 minuten. Dromen mag, niet waar? Laten we eerst maar eens beginnen met Lurling trainer te laten worden bij een jeugd team van NAC. “Aan mij zal het niet liggen”, zo stelde hij al meerdere keren.

Justin. Hans, Tim, Eric, Marinus, bekijk onderstaand gesprek nog eens en onderneem de enige juiste actie. Anthony is regelmatig aanwezig als supporter bij NAC. En als je wilt hebben wij zijn nummer wel in onze telefoonklapper staan.

Waarschijnlijk op 2 september wordt er een erewedstrijd voor Lurling gespeeld. NAC tegen FC den Bosch. Ook niet de grootste hoogvliegers in het betaalde voetbal, maar wel de 2 clubs waar deze man nog geien wordt als clubheld en waaraan hij zijn hart heeft verpand. Doe maar in het Rat Verlegh, kunnen er meer mensen bij aanwezig zijn. Wie wil er nou niet bij zijn als een echte voetbalheld vereerd wordt?

Bron: B-side Rats

28 Reacties op "Column: echte helden bestaan"

 • JohnFe
  21 april, 2016 - 13:18

  Nothing more to say, hulde!

  0

  0
 • Jakotrui
  21 april, 2016 - 13:19

  Als relatief jonge NAC-supporter (24 jaar) is dit mijn favoriete NAC-speler. Iemand die strijd, passie en techniek kan koppelen en zich een echte NACCER mag noemen. Hij verdient die afscheidswedstrijd als geen ander!

  0

  0
 • JohnFe
  21 april, 2016 - 13:21

  O ja die grijnzende smoel en het interview na Roda zal ik nooit meer vergeten! lol

  0

  0
 • F2
  21 april, 2016 - 13:22

  Mooi stukske Mafkees.

  0

  0
 • JohnFe
  21 april, 2016 - 13:36

  Lurling als scout naar Engeland, rap.

  0

  0
 • Van "taajlaand
  21 april, 2016 - 14:57

  Geweldige voetballer voor NAC destijds, ontegenzeggelijk!

  Maar heb zelf een beetje moeite met het woord ‘held’.
  De heldenstatus moet je voor mij op een andere manier verdienen, maar heb daar in het verleden hier, en in de papieren RAT ook al een stuk text aan gewijd.

  Dat hij deze wedstrijd aangeboden wordt vind ik schitterend en dat verdient deze voetballer zeker.
  Wil daar ook graag bij aanwezig zijn, maar wederom op vrijdag ;-( in een voor mij drukke periode.
  Ben bang dat dat niet gaat lukken, en net als al die vermaledijde vrijdagen afgelopen seizoen haast niet in te plannen…..

  0

  0
 • Van "taajlaand
  21 april, 2016 - 14:58

  En een mooi stukje ‘reclame’ voor deze wedstrijd Mafkees.

  0

  0
 • Nakkie
  21 april, 2016 - 15:10

  Ik mis hem nog iedere wedstrijd.

  0

  0
 • HenkTank ©
  21 april, 2016 - 15:27

  Bij deze ga ik er van uit dat de mening van Mafkees wel per definitie de mening van Bsr is. ;)

  0

  0
 • Mafkees
  21 april, 2016 - 16:11

  Ik wist dat deze reactie van jou zou komen, van taajland. Toch is Teuntje een held. Helden voorkomen rampen of redden waar nodig.
  Lurling heeft eigenhandig degradatie voor NAC voorkomen, wat (op dat moment zeker) een complete ramp voor de club was geweest. Rampzaliger dan nu
  Met die doelpunten tegen Roda heeft ie de club mogelijk zelfs gered. Het uitstel heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de club financieel gezonder was toen we alsnog ten onder gingen.

  Helden heb je in alle soorten en maten. Oorlogshelden, helden voor een dag, politiehelden, verpleeghelden, striphelden, etc. Lurling is een voetbalheld.
  .

  0

  0
 • Rijen
  21 april, 2016 - 17:33

  Lurling en den Bosch zijn er nog niet uit over wat voor functie hij binnen de club krijgt als hij stopt. Den Bosch zag hem graag beginnen als jeugd trainer maar dat zie hij zelf niet zitten. Kunnen we hem niet gauw nog een aanbod doen? De Messi van Breda!

  0

  0
 • chrisje
  21 april, 2016 - 17:48

  Een mooi standbeeld voor op het supportersplein !!

  0

  0
 • Van "taajlaand
  21 april, 2016 - 17:56

  Hoi Mafkees,

  Mooie beschrijving van de helden zoals jij ze laat voorkomen, kan ik natuurlijk in meegaan, of in ieder geval niet tegenspreken, zoals je misschien ook wel verwacht had.
  Helden heb je natuurlijk in alle soorten en maten, maar ik zelf noem een voetbal- of sport’held’ niet zo snel de held.
  Feit blijft wel dat ik énorm van de voetballer Lurling in onze NAC periode genoten heb, ook dat laat ik graag weten.
  Had daar ook de kwaliteiten voor.
  Maar wanneer kan een Kenny van der Weg, die ook zijn ziel en zaligheid geeft op het veld, met veel minder kwaliteit, dan de ‘heldenstatus’ krijgen?
  ‘Helden’ in de sport kunnen ook wel eens van hun voetstuk vallen, en daar heb ik denk in al mijn naïviteit, of NAC liefhebber, wel eens moeite mee.
  En dat gebeurt helaas te veel in het moderne voetbal, of welke sport dan ook.
  Je ‘held’ verlaat dan ineens jou club, team of land omdat…..?
  Zo kan ik ook nog steeds genieten van mijn stripheld Lambik, in al die jaren maar weinig veranderd, blijft steeds dezelfde ‘fouten’ maken, eigenwijs, maar zal nooit zijn vrienden Sidonia, S&W of Lambiek voor een langere periode in de steek laten.
  Zo heb ik natuurlijk ook heel vaak van de voetballer v. Hooijdonk genoten, en die is mij als NAC supporter na zijn tweede vertrek richting de nerts en zijn overdreven gejuich na een doelpunt tegen ons, wel enorm tegengevallen.
  Hoe ga ik die dan benoemen, antiheld….?

  Dus daarom heb ik wél genoten van het interview door jullie met Anthony.
  Die laat daar gewoon eerlijk! weten van twee clubs te houden middels een goede persoonlijke bewoording.
  En daardoor mogen mensen en voetballers natuurlijk ook ieder hun ‘fouten’ maken.
  Ik zelf heb er ook zat gemaakt en zal dat in de toekomst niet kunnen voorkomen.
  Maar een voetballer zal bij MIJ niet zo snel de ‘heldenstatus’ krijgen, ook al beoefenen ze met meer dan 100% hun beroep, en laten ze daardoor het publiek wat daarvoor best veel betaald énorm genieten van hun kwaliteiten.

  0

  0
 • Van "taajlaand
  21 april, 2016 - 17:56

  Neemt niet weg dat ik enorm graag bij zijn afscheid in ons stadion aanwezig wil zijn.

  0

  0
 • chrisje
  21 april, 2016 - 18:55

  En ik met jou taai

  0

  0
 • scheppioni
  21 april, 2016 - 20:14

  Mooie tekst Mafkees en natuurlijk is Pi-air geen anti held, maar we hebben het nu over Anthony en hij spreekt uit zijn hart dat proef je, clubliefde bestaat nog en mooie woorden van vriend JohnFe zijn eerste zin hier op de post ! Overigens JohnFe zal Floor zijn interview waarschijnlijk ook niet meer vergeten !! hahaha
  Ik ga net als andere verre maat er ook proberen bij te zijn alleen wat Lurling nu ineens meemaakt met blessureleed loop ik negen jaar op hem voorruit en is het soms met valllen en opstaan, zal echt enorm blij zijn als de wedstrijden van NAC weer op zaterdag o zondag zijn !! Anthony, een echte NaCCer !

  0

  0
 • scheppioni
  21 april, 2016 - 20:15

  ‘verre’ maat Van “Taajlandeke bedoel ik ermee natuurlijk !

  0

  0
 • Peer11
  21 april, 2016 - 20:45

  Lurling=Held.

  0

  0
 • Cor Taxi
  21 april, 2016 - 21:02

  Gespuis dit…Gespuis dat….Man man man.

  0

  0
 • JohnFe
  21 april, 2016 - 22:10

  Baas, held het zal me worst wezen wat een ander ervan denkt het is maar een woord.
  Ik heb (meestal) van hem genoten, daar gaat het om.
  Voor mij zijn de crew van BSR ook HELDEN , je moet het maar kunnen aanhoren jarenlang dat oeverloos ### van ons.
  Gewoon een heerlijke site, waar iedereen wat kwijt kan.

  Toon bedankt ( Ik zie het al voor me, iemand gaat hem een doos kroketten aanbieden i.p.v. bloemen, die humor ligt hem wel denk ik)

  Scheppie, ja heerlijk toch, heel wat anders dan die media getrainde gasten van nu.

  0

  0
 • Mafkees
  21 april, 2016 - 23:41

  Ha ja, Coh Taxi, jouw reactie had ik ook verwacht :-)
  Geef toe: dat volk wat tegen een eigen speler (want dat was Lurling) tekeeer ging is gespuis.

  En wat mij betreft is het sowieso alleen plebs en hompeschompus daar.

  0

  0
 • Dutchbird
  22 april, 2016 - 01:11

  Ideale vent om de jeugd beter te maken. Die kijken even op YouTube en zien dan de meest wonderlijke dingen van Teun. Als ze Eric Hellemons intikken zien ze alleen maar interviews, geen actie, geen goals, geen voorbeeld.

  0

  0
 • ennoajseejer
  22 april, 2016 - 10:19

  Snik… Wat een tijd was dat toch. Als hij niet weggepest was waren we nooit gedegradeerd, dat weet ik zeker. Het tijdperk van karaktervoetballers lijkt ook voorbij. Kenny vd Weg is 1 van de laatsten in zijn soort. Broodvoetballers en huurlingen voornamelijk voortaan, helaas…….

  0

  0
 • HenkTank ©
  22 april, 2016 - 10:41

  ja cortaxi, het leven van een Rotterdamse rat gaat nou eenmaal niet over rozengeur en maneschijn.

  0

  0
 • Bredaaaa
  22 april, 2016 - 11:03

  Ik kan me nog herinneren dat 90 % van de bsr bezoekers (hypocrieten) boos waren op Lurling.
  Ik vond het destijds lomp van Gudelj om hem naar de tribune te verwijzen. Gudelj toen met die verschrikkelijke lemic team. Greame kutjes met zijn grote muil die toen verkondigde dat Lurling nooit meer een functie bij NAC zou krijgen.
  Pffff. Wanbeleid 1e klasse en de reden van onze4 degradatie.

  0

  0
 • Cor Taxi.
  22 april, 2016 - 12:10

  Ach.Sommige mensen mogen generaliseren.Ik mag en zal het niet doen hoor.Je snapt wat ik bedoel Mafkees.Ik zal het je nog een keer uitleggen.Lurling was bij een aantal supporters van de harde kern niet populair.Dit alles was geboren met de wedstrijd Heerenveen-Feyenoord.Feyenoord deed nog mee om het kampioenschap toen Lurling, kalou een rode kaart aansmeerde.Dat was maten naaien van de bovenste plank.Dat is hem bij die aantal supporters nooit vergeven.Van de 55.000 man op de tribunes waren dar er een paar honderd.De rest had niets tegen Lurling.Dus wat lul je nou Mafkees.

  0

  0
 • Cor Taxi
  22 april, 2016 - 18:52

  Bedankt voor je reactie Mafkees!Zie Lurling maar bij Feyenoord net zoals je vriendje Seuntjens bij Nac.Heel veel Nac fans zien niets in jou maatje Seuntjens!!!Man man man.

  0

  0
 • JohnFe
  24 april, 2016 - 14:02

  Als zelfs De Gea het al zegt, woww.

  Penaltykiller De Gea roemt matchwinner: “Anthony is ongelooflijk”

  Ik las het toch echt, hahaha, geintje.(VP 24-4)

  0

  0