Go to Top

Column: De movie after de aftermovie

Column: De movie after de aftermovie

Hieronder vinden jullie een column van de hand van BreDaN. De mening van BreDaN hoeft niet de mening van B-Side Rats te vertegenwoordigen.

Trots op NAC. Dat was ik altijd. Dat ben ik nog steeds. Een fier Bredanaar (onlangs naar Rijsbergen verhuisd, maar dat terzijde) die trots is op zijn stad en voetbalclub. Onderling een gezellig zooitje ongeregeld en in de jaren dat ik naar NAC ga heb ik een hoop gekke dingen meegemaakt uit en thuis. Er zat altijd schwung in. Had een vast ritueel op wedstrijddagen en het was altijd een klein feestje, of we nu verloren of niet. Ik was voor NAC, Breda Vooruit!

De laatste jaren, voor mij vanaf 2012-2013, is een harde neerwaartse spiraal ingezet bij NAC. Lijk na lijk flikkerde uit de kast, we gingen de Disney-toer op, wonderdoktoren moesten er aan te pas komen om NAC te saneren en de ene na de andere trainer delfde het onderspit. Maaskant vertrok destijds nog uit eigen beweging.  John Karelse, Adrie Bogers (interim), Nebojsa Gudelj, Eric Hellemons, Robert Maaskant en daarna in zekere zin steigerwerker Eric Hellemons nog een keer. Geen enkele trainer kreeg NAC aan de praat zoals we dat graag zien in Breda. Momenteel is het Marinus Dijkhuizen die deze, -ondertussen ondankbare- taak moet klaren.

We zijn maar wat dol met zijn allen. Dit seizoen zijn er al mooie uitwedstrijden voorbijgekomen, met RKC en Volendam als hoogtepunten. Een feestelijke boel op boot of dijk met feestende NACCERS die van links naar rechts springen. De aftermovies na dit soort wedstrijden liegen er niet om en laten zien waarin de NAC-aanhang uniek is en er overal een feest van maakt. Het filmpje van een hossend uitvak in Waalwijk samen met de selectie ging zelfs viraal!

Maar die aftermovies laten slechts een momentopname zien. De film van de werkelijkheid heeft de laatste weken (of stiekem toch maanden?) meer weg van een realitysoap waar de negatieve ban maar niet wordt doorbroken en alles van kwaad tot erger door onze vingers lijkt weg te glippen. NAC staat na 16 speelronden in de Jupiler League op een teleurstellende en beschamende elfde plaats. De wedstrijd tegen Helmond Sport MOEST gewonnen worden. Het is aan Jorn Brondeel te danken dat we deze niet verloren hebben.

Vorig jaar hadden we ‘vedettes’ die niet presteerden (alhoewel Ars een prima scorende spits bleek). Na het op gruwelijk wijze mislopen van promotie in een nog gruwelijkere omgeving moest de gehele selectie op de schop. Graeme Rutjes had het veld al geruimd om Robert Maaskant op die plek in duo-functie weg te zetten. Die mocht begin oktober 2015 vertrekken en Hans Smulders kwam -met secretaresse- over van FC Eindhoven. Marinus Dijkhuizen werd als trainer aangesteld en nam het stokje over van HellePenders2.0.

De verwachtingen in Breda zijn toren (lees: Grote Kerk) hoog. Deze werden niet waargemaakt vorig seizoen en deze jaargang zijn we gematigder met zijn allen. Maar al voor de winterstop is ingegaan lijkt NAC haast uitgespeeld voor de prijzen en moet het gaan hopen op een Godswonder om dit jaar de Jupiler League te kunnen ontvluchten. “Er wordt goed getraind”, “Er worden goede dingen gezien”, “De spelers gaan met passie en strijd elke wedstrijd tegemoet”, “Er worden genoeg aanknopingspunten gezien”… Het wordt wekelijks geroepen, maar niet waargemaakt. Er wordt in ieder geval niks geknoopt. Ondertussen wordt het ook niet meer geloofd door de aanhang. Die zien NAC steeds verder afglijden zonder dat er adequaat wordt ingegrepen.

We kunnen voorzichtig concluderen dat Dijkhuizen geen coach is die spelers echt beter maakt. Daarvoor is de vooruitgang van elftal en individu te mager. De selectie an sich heeft wel talenten, maar sterkhouders als Haemhouts en Stans laten het te vaak afweten. Dessers rendeert met ups en downs en laten we maar niet beginnen over Manchester City. Met het hoogste spelersbudget van de Jupiler League, ook na inkrimping hiervan, hebben we een selectie die niet om de knikkers meedoet. En dat is voor een club als NAC best triest. Anders kan je het niet verwoorden.

Buiten al het ongenoegen om is er nog iets anders aan de hand. Het is in de comments hier op de site voorbij gekomen: De ziel lijkt uit de club. En dat gevoel heb ik ook. Het lijkt alsof er een bepaalde gelatenheid heerst binnen NAC. Ook onder de supporters. Buiten de normale frustratie weet onderhand de grootste positieveling het ook niet meer op te brengen keihard achter NAC te staan. Het is nog steeds NAC, maar op de een of andere manier voelt het anders dan pak ‘em beet vijf of zes jaar geleden. De schwung lijkt eruit.

Men staat met de rug tegen de muur vanwege de beperkte mogelijkheden. Maar het tij wordt op deze manier niet gekeerd. Sportief is NAC niet meer dan een grijze middenmoter geworden in de tweede divisie. Financieel leek het goed te gaan maar is het eerste haarscheurtje van zeven ton ook al zichtbaar. Er moet creatief edoch daadkrachtig worden ingegrepen op meerdere vlakken en in alle lagen, wil NAC zichzelf niet compleet verliezen, en wij ons NAC.

Als trainer wordt Dijkhuizen als hoofverantwoordelijke gezien voor de misère. Een gemakkelijke prooi, maar zijn dagen lijken geteld te zijn na gisteren. Het heeft lang genoeg geduurd en er moet iets gebeuren. Maar wat is het plan van NAC? Flirten met Graham Arnold, Robert Maaskant die NAC-VVV kwam bekijken.. Het lijkt alsof er op de achtergrond iets gaande is, maar wat? Er zou onderhand ook wel eens een signaal vanuit Smulders of Goetzee mogen komen. Die houden zich (bewust?) angstvallig stil, terwijl de buitenwacht roept om uitleg. Om antwoord op de vraag ‘hoe nu verder?’ te krijgen maar dat komt vooralsnog niet.

Daar moet niet te lang mee gewacht worden; uitleg en actie. Dat moet nu gaan gebeuren! Het gaat al langer de verkeerde kant op en dreigt nu echt uit de klauwen te lopen, tot het niveau dat de problemen straks niet meer zijn te overzien. Ik -en met mij vast meer- wil mijn NAC terug. Ik wil mijn trotse gevoel van weleer weer ervaren, te koop lopen met mijn NAC-heid. Weer twee dagen voor de wedstrijd stuiterend enthousiast zijn om weer lekker naar NAC te gaan. Ik ben niet van mijn geloof af, maar zoals Da Pope het mooi verwoordde: “De Parel van het Zuiden glansde nimmer zo dof als nu het geval is”. Die glans moet terug, de schwung moet terug, en snel! En ik hoor graag wat NAC daar de komende tijd aan gaat doen. Minimaal 15000 NACCERS wachten op dat antwoord. En dat zullen er geen 15000 blijven zo..

Bron: B-Side Rats

77 Reacties op "Column: De movie after de aftermovie"

 • Roekoe
  29 november, 2016 - 10:36

  AMEN! prima verwoord!
  ga inmiddels 37 jaar naar nac? maar ging gisteren met tegenzin naar het stadion.. nac is dood en doodziek!…

  0

  0
 • Rhyz
  29 november, 2016 - 10:39

  Mooi stukje waar ik geheel achter sta. Misschien benoem je ook wel mijn dieper gelegen gevoel waarom ik het gisteren niet kon opbrengen om te gaan…

  0

  0
 • Van "taajlaand
  29 november, 2016 - 10:41

  Wat een geweldig stuk text over een gevoel wat helaas bij een kleine 16000 NAC supporters heerst momenteel.
  Ik schreef net onder het live verslag dat ik me énorm bezorgd maak over de (korte) toekomst, maar het viel me ook op dat er sinds gisteren, op een enkeling na, nog wat positiefs te melden heeft over onze club.
  Ik denk dat het ‘zeiken’ van vele schrijvers hier nu onderhand al realiteit beschouwd mag worden…..en dat baart mij zorgen, maakt me rusteloos en doet pijn om dit mee te maken.
  Ik zal zo lang ik kan blijven komen, kan die stomme club niet los laten, maar wat kun je jezelf als NAC supporter toch laten kwellen…..onbegrijpelijk…..

  0

  0
 • Halve Liter
  29 november, 2016 - 10:41

  Enige passende reactie is amen.. Iets met de spijker op de kop slaan.

  0

  0
 • Van "taajlaand
  29 november, 2016 - 10:42

  Niemand nog wat positiefs heeft te melden, sorry.

  0

  0
 • buurman
  29 november, 2016 - 10:54

  Prima stuk.

  Het positieve ” proces” dat velen meenden te zien tot enkele weken terug was geen positief proces. Wat ze zagen , maar niet wilde zien, was een strontkar die steeds dieper het moeras in werd gezogen.

  Wil je die kar nog vlot kunnen trekken dat moet er heel snel, nee niet heel snel, per direct iets gebeuren. Nou nee , er moet niet ” iets” gebeuren er moet heel veel gebeuren. Anders is het op korte termijn over en sluiten.

  0

  0
 • Waarom?
  29 november, 2016 - 10:57

  Zoals gezegd. De ziel is uit de club.
  Middels een revolutie overgenomen 4 jaar geleden, van een goed functionerend bestuur echter zonder geld, door de zwart gele olifant, de al jaren lang geduchte 5e kolonne. Zij mochten het gaan doen van de grote 3 (overigens geen verstand van de voetbal wereld). Deze grote 3 enigszins met een kluitje in het riet gestuurd. Als je al jaren schopt tegen de zittende beleidsbepalers en er vervolgens ineens zelf zit dan kan het wel eens tegen vallen. Het huidige bestuur is hiervan het sprekende voorbeeld. Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak. Overigens heeft dit nieuwe bestuur 4 miljoen extra meegekregen. Nu wordt er naar jullie gekeken en verwacht dat er iets gaat gebeuren. De handschoen oppakken en aan de slag met deze mooie club. Hoe kan het zo zijn dat 3 van de 6 bestuursleden zo’n beetje 4 maanden overwinteren in het buitenland. 1 woont in Amsterdam en nog een ander in die regio. Dan kun je je taak toch niet waarmaken? Sterker nog, je maakt het niet waar, In 4 jaar tijd echt afgegleden. Justin doet zijn best maar iedereen weet toch dat hij geen echte AD is. Daar is hij te sociaal voor en past hij beter binnen de commercie. Wie pakt nu de leiding? Wie stuurt er nu echt daar. Voor mij onduidelijk en dan is dit het resultaat van waar we nu zijn. De laatste 4 TD’s hebben de macht alleen zonder controle. John Peek moet dan de tegenhanger zijn. Mensen met alle respect? Justin kan/doet het ook niet.

  De ziel is uit de club. Een veelheid aan korte termijn ‘hopers’ hier op de site ten spijt.
  Wie gaat ons hier uit trekken anders zie ik het somber in.

  0

  0
 • XaviBreda
  29 november, 2016 - 11:00

  Niks aan toe te voegen.. Hoop doet leven en daarom vrijdag er toch weer bij :)!

  0

  0
 • F7 Gekkelijke
  29 november, 2016 - 11:05

  @Waarom

  Zwart Gele olifant?? Volgens mij is er helemaal niemand uit die hoek die nu iets binnen NAC doet als SPonsor / beleidsbepaler of aandeelhouder. Deze Geel-Zwarte Olifant is juist angstvallig buiten de deur gehouden.

  Verder: Top column. Amen. Mijn woorden. Niets meer aan doen!

  0

  0
 • J
  29 november, 2016 - 11:10

  Sterk stuk. Volledig mee eens. Een wedstrijd van NAC in eigen huis is allang niet meer iets om volledig naar uit te kijken zoals jaren terug, als er een NAC- Feyenoord bijvoorbeeld op de planning stond. Pijnlijk, maar waar. En als we deze lijn doorzetten zullen we dat de komende jaren ook niet niet meemaken. Godver mannen, hoe zijn we hier toch in terecht gekomen….

  0

  0
 • F7 Gekkelijke
  29 november, 2016 - 11:12

  Het feit dat het tegenwoordig een soort van “gimmick” is binnen onze vrienden groep van:

  “Gaan we naar NAC vanavond?”

  Tuurlijk.
  Iedereen gaat.
  Al 20 jaar of langer!

  Maar het feit dat die vraag wordt gesteld is al erg zat.
  En een heel heel heeeel groot teken aan de wand.

  0

  0
 • Baske
  29 november, 2016 - 11:15

  Wellicht kan na het afserveren van een hele trits aan trainers de afgelopen 4 jaar de conclusie getrokken worden dat je er met het alleen wegsturen van de trainer je het probleem niet oplost? Het labbekakken voetbal wat iedere keer in die ploeg sluipt is misschien niet enkel en alleen te wijten aan de trainer? Gaan we nu voor de zoveelste keer “schoon schip” maken en met torenhoge verwachtingen aan een nieuw avontuur beginnen? Ik geloof persoonlijk wel in de kwaliteiten van Dijkhuizen en kan niet beoordelen of hij wel de juiste man voor deze groep is. Wat ik wel kan beoordelen is dat met zo’n begroting, de positie op de ranglijst ondermaats is. Het feit dat wij als supporters onszelf al tevreden stellen met 2 genormaliseerde awaydays zegt genoeg. Het voetbal moet nr. 1 worden in deze organisatie, op het allerhoogste niveau. Smulders moet als de sodemieter een klankbord krijgen binnen de RvC. Voetbal; DNA van boven naar beneden in de organisatie. Zo voorkom je dat geroeptoeter bovenin van mensen die er geen verstand van hebben. Dat Gielen aangeeft dat dit geen prio heeft is des te schrijnender. Ik geloof wel dat we op de goede weg zijn meerjarig gezien maar ik hoop dat de huidige prestaties de aanzet geven om NAC door alle geledingen weer een voetbalorganisatie te maken. Want wie weet waarom clubs met veel minder budget, structureler leuker voetbal op de mat leggen, mag het voor het zeggen krijgen!

  0

  0
 • WW
  29 november, 2016 - 11:18

  Grotendeels een werkelijk uitstekend geschreven stuk, maar op 1 onderdeel moet ik de schrijver corrigeren.
  Dat we met de rug tegen de muur staan wegens de beperkte middelen is echt een sprookje.

  Als ik namelijk de tabel zie in dit uitstekend stukje uitzoekwerk van De Rat: http://www.derat.nl/int/nl/nieuws/nieuwsitemnieuw.asp?id=22523 dan zie ik dat NAC op werkelijk ieder kostenonderdeel (behoudens de post verkoopkosten) slechter scoort dan al die andere clubs.
  Sparta speelt bijv. inmiddels eredivisie, is met de kosten zoals genoemd in de tabel vorig seizoen gepromoveerd, heeft een uitstekend aangeschreven jeugdopleiding (beter dan de onze) en daarvoor zijn ze ruim een half miljoen(!!) minder aan personeelskosten kwijt.

  Ik heb het dus uitdrukkelijk niet over de inderdaad torenhoge huisvestingskosten waaraan NAC niets kan doen, ik heb het over kosten waar NAC wel degelijk invloed op heeft.

  Je stevent dit seizoen af op een tekort van 7 ton. Sparta presteert sportief beter dan NAC en spendeert daartoe aan personeel een half miljoen minder. Wat daar kan, moet hier ook kunnen. Als je je personeelskosten naar Sparta-niveau brengt, dan heb je voor dik 70% je dreigende tekort opgelost zonder dat dat van invloed zou moeten hoeven zijn op je prestaties.

  Het is m.i. dus niet zo dat NAC met de rug tegen de muur staat, dat is maar slechts ten dele de waarheid (waar het bijv. huisvesting betreft). Het is eerder zo dat NAC ontzettend slordig is met zijn middelen. Sparta is het bewijs. NAC wil gewoon niet. Maar ‘wil niet’ ligt w.m.b. in het graf, naast ‘kan niet’.

  0

  0
 • Braze
  29 november, 2016 - 11:19

  Ik wou dat ik het zelf geschreven had. Je verwoord precies wat ik denk en voel.
  NAC was de club waar ik alles voor op zij zette. Met een zieke kop naar het stadion, , alles er voor over om geen wedstrijd te missen, Geteerd op de successen als het eens tegenzat.
  Nu is de emmer vol , ik kan er niet meer tegen. Je ziet bij NAC voetbal dat je s,zondags bij iedere 4e klasser ook kunt zien,maar dan met meer beleving

  0

  0
 • Henri
  29 november, 2016 - 11:24

  De feiten zijn duidelijk:
  – de huidige eigenaren, meerderheid aandeelhouders interesseert de huidige situatie bij NAC niets, anders waren ze wel met een plan gekomen om het tij te keren: geld bijstorten, aandelen verkopen, een andere AD aanstellen. Maar niets van dit alles.
  – de huidige minderheid aandeelhouders. ja daar zullen er wel enkele bijzitten die nog iets willen ondernemen, maar zij zitten gevangen in de huidige constructie en hebben niet de drive, kennis, netwerk, geld om zich aan de huidige situatie te kunnen onttrekken.
  – De situatie binnen de RvC is ook duidelijk. Zij zwijgen als een graf. Niemand ergens op aanspreken, want het is ons kent ons. Wel een commerciële man op een voetbaltechnische stoel zetten en op diens commerciële stoel weer een vriendje benoemen.
  – AD Justin Goetzee toont al vele jaren totaal ongeschikt te zijn voor zijn huidige functie. Als we alleen al terugkijken hoe de gehele periode Robbert Maaskant is gelopen. 1) JG vindt Maaskant ongeschikt 2) Maaskant mag toch komen 3) Maaskant neemt na de degradatie ontslag, maar JG vraagt hem om te blijven, nog wel in een dubbelfunctie. 4) JG prijst Maaskant om zijn kwaliteiten en werk….. volgens JG is binnen enkele maanden al een topsportcultuur binnen NAC ontstaan. 5) Maaskant krijgt ontslag en JG laat hem als een blok vallen. En dan hebben we het maar niet over de soap Hellemons, Gudelj etc.
  Bovendien negeert JG het advies van de klankbordgroep met o.a Ton Lokhoff en Henk ten Cate over de nieuw aan te stellen trainer en benoemd Dijkhuijzen ipv de door de klankbordgroep geadviseerde trainer.
  – TD Hans Smulders heeft het bij zijn Eindhoven naar behoren gedaan, echter tot nog toe heeft hij bij NAC niet bewezen de juiste man op de juiste plaats te zijn. Zijn netwerk is klein en beperkt. Bovendien blijkt hij autistische trekjes te hebben. Hans doet alles alleen. Hij gaat alleen scouten terwijl je met een team toch duidelijk effectiever te werk kunt gaan.
  Ja, en dan krijgen we de mensen in het veld, de trainers en spelers, maar wat kunnen we van hen verwachten als het aan de top niet goed zit, als daar incompetente mensen zitten, als daar de verkeerde beslissingen worden genomen. Ja dan kunnen Dijkhuijzen, Penders en de spelers wel stijf schelden en uitkafferen, maar ook zij hebben te weinig kwaliteit.
  Het begint allemaal bovenaan. sterke leiders nemen sterke mensen aan, zij willen namelijk zelf ook uitgedaagd worden en groeien. Zwakke leiders nemen meelopers aan die je alleen ziet als het goed gaat. Waar is nu de voorzitter van de RvC, waar blijven onze AD en TD met hun verklaring over de huidige dramatische ontwikkelingen. Een beter voorbeeld van incompetent leiderschap kunnen we niet zien. Het wordt tijd dat echte professionals op gaan staan om dit zinkende schip voor de laatste keer proberen vlot te trekken. Alleen, wie geeft het startsignaal? Iedere dag uitstel is een dag dichter bij de totale teloorgang.

  0

  0
 • BreDaN
  29 november, 2016 - 11:25

  @WW

  Klopt. NAC kan absoluut besparen op kosten. Maar dat is voorlopig niet gedaan en de situatie nu is zoals hij is. Dat was mijn uitgangspunt. Doordat ze dit hebben nagelaten is de bewegingsruimte minimaal of minimaler dan nodig zou zijn. Deze besparing zal hoogstwaarschijnlijk komende zomer wel doorgevoerd gaan worden als NAC niet anders meer kan. Wie weet eerder

  0

  0
 • nacman
  29 november, 2016 - 11:26

  perfect verwoord nu nog het ontslag van dijkhuizen en zijn assistenten .
  hoorde gisteren avond in de cordiaal de naam lokhoff hoewel ik denk dat die te duur is voor NAC.
  vrijdag allemaal aanwezig en neem witte zakdoekjes mee

  0

  0
 • joost
  29 november, 2016 - 11:28

  Ik woon in de buurt van Venlo,en ben altijd trots op Nac,maar wordt nu gezien als lachertje(waar ik boven sta),maar dat doet wel pijn!!!!

  0

  0
 • Bredafun
  29 november, 2016 - 11:32

  Waar is de tijd gebleven dat we nog vedettes hadden en meespeelde op t hoogste niveau in de “Ere” .
  Lang vervlogen tijden, door verkeerd beleid, verkeerde beslussingen, verkeerde spelers, verkeerde coaches, is dit mooie Bredase clubke naar de klote gegaan. Zie wat er nu uiteindelijk na al die jaren nog van over is wat er op t veld staat. Een groep die totaal nog niet kan meedraaien op Juup niveau, nauwelijks spelers die echt uitblinken, een team wat momenteel gecoached wordt door iemand die dit never draaiend zal krijgen (ook al doe ie zn stinkende best)! Ik heb alles begrip dat steeds meer supporters het bijltje erbij neerleggen, dit is totaal NIET het nac wat we zo graag willen zien spelen en waarvoor we naar t stadion gaan.
  Maar ja, wat kunnen wij als supporter hieraan doen? Inderdaad, helemaal NIETS. Alleen maar afwachten en toekijken hoe we vernederd deze competitie moeten afwerken.

  0

  0
 • Dentinus
  29 november, 2016 - 11:33

  Zeer goed verwoord. Het is inderdaad in en in triest wat er op het veld gebeurd. Totaal geen 1 lijn te ontdekken en dan marinus maar roepen dat er goed getraind wordt etc. Op de ps4 fifa 17 zeker.

  0

  0
 • NAC!!!
  29 november, 2016 - 11:42

  Verkoop de club maar aan iemand die de cultuur wenst te behouden, waarbij we ere spelen en in top 9 kunnen spelen met uitschieters. Dit NAC is op sterven na dood

  0

  0
 • HupNac!
  29 november, 2016 - 11:45

  Is het nu al zó erg dat NAC zelf de feiten ook niet meer onder ogen durft te zien? Of gewoon niet durft te laten zien?

  http://www.nac.nl/58/Stand.html

  0

  0
 • Someren NAC
  29 november, 2016 - 11:52

  Prima verwoord. Al sinds 1994 naar NAC, maar ik herken ons prachtige clubke niet meer. Tijd voor actie! De identiteit van NAC moet terug!

  0

  0
 • WW
  29 november, 2016 - 12:01

  @BreDaN

  Helder.

  NAC blijft te lang in de slachtofferrol zitten dat er al zoveel gesaneerd is.
  Maar Sparta bewijst dat het nog (lang) niet genoeg is, en dat goed presteren met minder kosten ook allemaal prima moet kunnen.
  Werk aan de winkel!

  0

  0
 • BreDaN
  29 november, 2016 - 12:02

  mee WW-ns

  ;-)

  0

  0
 • Het eeuwige gemis
  29 november, 2016 - 12:28

  NAC kan straks niks anders dan instemmen met een overname, grote sponsoren hebben al aangegeven niet door te blijven gaan met pompen, er zijn er ook twee die een andere technische koers eisen, al met al kun je stellen dat Justin en mulders dit vastgelopen schip niet vlot kunnen trekken.

  Er is een jeugdelftal samen gesteld met 2 routiniers die zwaar onder hun kunnen spelen, een trainer die geen knowhow heeft van het motiveren en beter maken van jeugd. Mulders had gehoopt dat dit een swingend elftal zou worden die wekelijks verrast… Het tegendeel is daar…. Een onzekere groep die gewoon niet uit de verf komen.. De kop van een trainer eisen is dan uiteindelijk het enige wat je kunt.

  NAC kan een Ruud Brood nu goed gebruiken maar wie gaat er nog in dit onderbetaalde zooitje plaatsnemen?

  0

  0
 • pierre
  29 november, 2016 - 12:28

  Sparta wordt als. voorbeeld hier op dit forum genoemd. Hoe lang hebben zij in de jup gespeeld ? Wachten ons nog vele jaren ellende als we hier een voorbeeld aan moeten nemen.

  0

  0
 • Mafkees
  29 november, 2016 - 12:43

  Gebrabbel over de geel zwarte olifant zoals ergens hierboven is natuurlijk flauwekul. Die hebben het toen niet gered en zijn niet vertegenwoordigd in de bestuurslagen van NAC.
  Goede column. Hulde.

  0

  0
 • Marcel
  29 november, 2016 - 13:04

  Prima geschreven.
  Graham arnold altijd welkom
  Dat was pas een goeie voor nac

  0

  0
 • WW
  29 november, 2016 - 13:07

  @pierre

  Als je enkel het goede voorbeeld pakt, het enige wat er toe doet, namelijk het jaar dat Sparta promoveerde, dan hoeven ons dus helemaal niet vele jaren in de Juup te wachten. Wat in de jaren daarvoor gebeurde, doet nauwelijks ter zake (ik sluit niet uit dat Sparta toen ook hogere kosten maakte). Waar het om gaat is dat het mogelijk moet zijn: eredivisie zonder dat je, zoals NAC nu nog steeds in de JL, penning 16 betaalt.
  Die kostenpost Algemeen/overig is bij NAC vergeleken met de rest ook zo te-ring hoog.

  Ik wil overigens met mijn reacties maar aanstippen dat de problemen van NAC volgens mij verder gaan dan enkel het sportieve of het NAC-gevoel wat ons (grotendeels als gevolg van die sportieve malaise) langzaam dreigt te ontglippen. Het gebrek aan “over my dead body” zit niet alleen in het elftal, dat zit door de hele organisatie, vooral ook bij directie en bestuur: DENKEN dat er niet verder gesaneerd kan worden, DENKEN dat je met de rug tegen de muur staat, waar andere, vergelijkbare clubs het toch echt met veel minder kosten doen dan wij.

  Dat (foute) idee dat minder geld automatisch minder kwaliteit betekent moet eruit want andere clubs bewijzen anders. En eigenlijk bewijzen wij het ook, maar dan andersom: wij hebben nog steeds een van de hoogste spelersbegrotingen van de JL en sowieso de hoogste algemene begroting van de JL (veruit zelfs) en wat maken wij nu helemaal klaar? Hoe kan iemand die goed bij zijn verstand is dan concluderen dat het een centenkwestie is?

  0

  0
 • Baarug
  29 november, 2016 - 13:12

  Prima stuk, grotendeels mee eens. Alleen de laatste alinea is weggevallen denk ik. Of klopt het dat dit de zoveelste mening is zonder concrete voorstellen?…
  Het zal wel weer uitdraaien op Bredaas paniekvoetbal met een trainerswissel ‘die het echt anders gaat doen’. En jongens, kopieer deze comment alvast maar gelijk voor over een jaar of twee. Want clubliefde mag dan misschien geen divisie kennen, de liefde voor een trainer duurt in Breda doorgaans ook niet veel langer dan twee jaar.
  Of het tijd is voor een nieuwe trainer weet ik niet, daar heb ik geen verstand van. Wat ik wel weet is dat het tijd wordt dat een trainer de twee belangrijkste instrumenten krijgt die een coach nodig heeft: Tijd en Vertrouwen. Hoe die ook mag heten.

  0

  0
 • Michiel
  29 november, 2016 - 13:15

  Leuke column. Het is inderdaad jammer hoe het nu gaat. Ik was gisteren na lange tijd weer eens bij de wedstrijd en ondanks de vrieskou toch weer leuk om bij NAC te zijn. Het spel was echter wat minder hartverwarmend en je had zomaar thuis kunnen verliezen van Helmond.

  Smulders en co hebben bewust gekozen voor de lange termijn. Geen team met “vedetten” om te proberen zo snel mogelijk terug te keren, maar bouwen voor de lange termijn met jonge talenten en eigen jeugd om beter te maken en hopelijk ook met een bepaalde transferwaarde. Zeker een beleid waar ik achtersta, ook gelet op de financiële situatie.

  Het risico is wel dat het langer duurt om te promoveren. Iedereen gooit de slechte prestaties volledig op het bordje van Dijkhuizen en dat lijkt me niet helemaal terecht. Iets van 21 nieuwe spelers gehaald en voornamelijk jonge talenten: dat is niet 1-2-3 een kampioensploeg. Wat niet wegneemt dat de prestaties wel tegenvallen natuurlijk

  0

  0
 • yup
  29 november, 2016 - 13:17

  Gisteren voor het eerst in jaren een thuiswedstrijd overgeslagen. Had na de wedstrijd van afgelopen vrijdag geen zin om te haasten en kou te lijden voor kutvoetbal. En terecht blijkt achteraf….
  Zal niet de laatste keer zijn, denk ik zo….

  0

  0
 • F7 Gekkelijke
  29 november, 2016 - 13:21

  Toen Dijkhuizen kwam kende ik zijn naam en zn goede paar jaar bij Excelsior. Ik nam maar aan dat t dus een goeie was. Na zn eerste paar interviews vroeg ik me al af hoe zo’n slome duikelaar een goede coach kan zijn, hoe kan hij iets overbrengen? Maargoed. Misschien heeft ie wel een vaderlijke aai over de bol techniek die werkt. Maar naar nu blijkt werkt dit niet. Is dat enkel de schuld van Dijkhuizen zelf? Tuurlijk niet. Hij is aangenomen door mensen die hem blijkbaar niet goed genoeg kende.

  Ruud Brood & Graham Arnold als assistent / partner in crime.

  Dat wilde ik 5 jaar geleden al. En 2 jaar. En daar droom ik nog steeds over.

  0

  0
 • F7 Gekkelijke
  29 november, 2016 - 13:24

  @Michiel

  Denk dat niemand het oneens is met een lange termijn plan. Maar dat er meer vuur in moet om het oo de lange termijn beter te krijgen, dat moet NU gebeuren. Niet na de winterstop, niet volgend seizoen. Gewoon geen gelul. Vlammen!! Dan verlies je maar wat vaker. Maar dan win je ook vaker en groeit gfeloof vanzelf.

  0

  0
 • zagge
  29 november, 2016 - 13:26

  Zoals in iedere sport met supporters is het ook bij NAC zo…
  Zijn er prestaties (en dat kan bij NAC alleen al het laten zien van NOAD zijn) dan loopt het publiek warm en kan er een wisselwerking ontstaan. Betere prestaties op het veld, meer supporters en sponsoren, meer geld, meer mogelijkheden en groei…

  NAC kent niet veel gloryhunters. NOAD is al glorie genoeg voor het publiek.
  En dat is weg.. geen NOAD, minder sfeer, minder publiek, minder prestaties enz enz.. de ziel is er uit.

  Oftewel begin eens met herkenbaar voetbal en NOAD en supporters en sponsoren kiezen weer voor de club.
  Begin bij het voetbal…

  0

  0
 • Becherovka
  29 november, 2016 - 13:30

  Al bij het aanstellen van Karelse wist je al dat dit probleem zou gaan komen. Die negatieve spiraal is alleen maar erger geworden. Zuur, maar zo is het wel.

  Voor mijn gevoel gedragen de supporters zich nog steeds als tijdelijk gedegradeerde Eredivisie supporters. Na vorig seizoen en zeker na dit seizoen was het al duidelijk dat NAC de komende 5/6 jaar, misschien langer in de Juup League gaat vertoeven. Een tweede Sparta zogezegd.

  Hier zit een heel groot voordeel aan wat mij betreft: de houding van de supporters gaat weg van het tijdelijk gedegradeerde Eredivisie idee af en NAC wordt weer NAC. Afgrijselijk kutvoetbal met een groep hopeloze dwazen in het veld waar je sympathie voor hebt.

  Dit gejank over het wegsturen van een trainer is wat mij betreft juist de reden geweest dat die negatieve spiraal zo heeft huisgehouden. Dus rust in de tent en Dijkhuizen tot einde seizoen aanhouden. Dan weer opnieuw beginnen en weten dat je nog een paar jaar Juup League speelt.

  0

  0
 • Michiel
  29 november, 2016 - 13:35

  @F7 Gekkelijke

  Zeker, het oogt allemaal wat vlak en dat komt door de typen spelers en de uitstraling van Dijkhuizen. Eigenlijk de enige met echt gif is Giovanni Korte. Ik vond Joeri de Kamps wat dat betreft ook prachtig om naar te kijken. Die bleef maar rennen en maakte desnoods 6 tackles achter elkaar om de bal weer terug te krijgen. Nadeel was uiteraard dat ie zoveel kaarten pakte. Maar hij gooide wel altijd de beuk erin. Als je wat types als Lurling, Korte, Kenny vd Weg en De Kamps erin hebt staan, gaat wel de vlam erin.

  0

  0
 • Raranac
  29 november, 2016 - 13:49

  Leuke column. Ik ben alleen bang dat we moeten doorvaren op de huidige koers.
  We hebben inmiddels zoveel trainers versleten, en kijk waar we staan. Het werkt niet.
  Er lijkt nu een idee achter te zitten wat zich niet meteen uitbetaald, maar een idee bij NAC is al heel wat.

  Zolang er geen alternatieven zijn moeten we wel. Wederom worden er weer namen genoemd die gewoon niet realistisch zijn.

  Wat wel moet gebeuren is stoppen met die slachtoffer rol. Justin Goedzee is te lief voor deze wereld. Hij zou eigenlijk, zoals ww het al aangaf, door moeten gaan met saneren. Back to basic.

  0

  0
 • Michiel
  29 november, 2016 - 13:52

  @Raranac

  Denk ook dat het wegsturen van de trainer geen oplossing is. Er zijn al zoveel trainers ontslagen. Bovendien kost dat ook weer een zak geld, die er niet is.

  Verder saneren schijnt geen optie te zijn. Goetzee gaf tijdje terug aan dat ze al zoveel gesaneerd hadden, dat nog verder snijden in de organisatie juist tot veel minder inkomsten zou leiden aan ticketing en sponsoring etc.

  0

  0
 • DavidBreda
  29 november, 2016 - 14:37

  Helemaal mee eens!! Heb t zelf niet anders kunnem zegge!

  0

  0
 • Kipiani
  29 november, 2016 - 14:45

  We hadden Kwakman moeten elimineren en de periodetitel in Volendam moeten pakken met een over mijn lijk mentaliteit. Dan was alles nu heel anders geweest. Daar zit de crux van dit verhaal, steeds weer, jaar in jaar uit.

  0

  0
 • die ne gast
  29 november, 2016 - 14:56

  Ik bespeur elke thuiswedstrijd ook enige gelatenheid bij mij: “Even weer die nederlaag gaan ophalen”, maar het gekke is dat ik me dit jaar juist méér verbonden voel met de club dan vorig jaar en het seizoen daarvoor.
  Ik doe nu veel meer moeite om bij thuiswedstrijden te zijn dan vorig jaar.
  Juist nu wil ik laten zien dat ik onvoorwaardelijk achter de club sta en blijf staan.

  Ja, de samenstelling van deze selectie klopt niet.
  Ja, Dijkhuizen is geen wonderdokter en lijkt de spelers niet te kunnen motiveren.
  Ja, we zullen zeker geen kampioen worden.
  Ja, de spelers van Manchester City vallen tegen
  Ja, juist de ervaren spelers vallen tegen

  Maar toch, even de korte termijn loslaten en iets meer uitzoomen:
  – Er zit nog zeker rek en groei in deze selectie (Dessers, Korte, Sporkslede, Damen, Brusselers, Noppert, Verschueren) met doorlopende contracten
  – Er komt eigen jeugd aan (Damen, Brusselers, Sprangers, Demon, Van Bezooijen)
  – Voetbalvisie om in jonge talenten te investeren en die beter te maken ipv het halen van ‘bekende’ namen met nul transferwaarde is op lange(re) termijn veel beter.
  – Manchester City betaalt mee aan de faciliteiten (kunstgrasveld in Zundert, video-analyse) en deelt scoutingsdata
  – Er is overzicht van de financiën en daar wordt ook op gestuurd (problemen worden nu al gesignaleerd ipv wachten tot het lijk uit de kast valt),
  – Supporters en sponsoren haken niet in grote getalen af.
  – We zijn nog niet eens op de helft van de competitie. Het kan nog goed komen (NEC is ook wel eens van de 16e plaats naar Europees voetbal gegaan door een fantastische tweede seizoenshelft).
  – Een nieuwe selectie kan nooit uit 100% voltreffers bestaan, het is bijna onmogelijk om dan meteen een volwaardig kampioenskandidaat te zijn. Volgend seizoen doorselecteren (in Ere en/of Eerste Divisie) en we maken weer een stap vooruit. NAC komt uit een diep dal en we zijn dit seizoen voetbaltechnisch echt op nul begonnen, dus dit is gewoon een ‘tussenjaar’ of ‘opbouwjaar’. So be it.
  – Iedereen er weer uit gaan gooien gaat niks oplossen. Het kerkhof van trainers en TD’en bij NAC is al overvol. Op dit moment stappen alleen nog de échte opportunisten en mooiweerpraters in bij NAC en die gaan de neerwaartse spiraal eerder versterken dan ombuigen.
  Iedereen die Dijkhuizen wil zien gaan: wie is een geloofwaardig alternatief?
  – Het komt goed…. Ooit!

  En tot die tijd: juist in zware tijden, moet de liefde bloeien!

  0

  0
 • Toontje
  29 november, 2016 - 15:45

  Prima verwoord
  Maar hoe het ook wendt of keert je kunt niemand ontslaan..Nergens geld voor afkoopsom.
  In de organisatie kan idd nog veel bezuinigd worden…! (idd Sparta als voorbeeld)
  En dan nog is er nog steeds geen enkele cent om iets te doe n
  Dus blijven we nog steeds met een zwakke selectie zitten
  En dan krijg je alleen eventueel trainers die overal buiten de boot zijn gevallen (of nog nooit aan de bak zijn gekomen) Net als e nu het afval van de spelers van bijv. MC hebben

  0

  0
 • BreDaN
  29 november, 2016 - 15:47

  @Baarug

  Klopt. Ik geef aan wat ik voel en ervaar, maar dat is geen mening. Concrete voorstellen kan ik wel roepen maar worden in zekere zin een kopie van zaken die al honderd keer zijn geroepen. Degenen die verantwoorselijk zijn om te handelen moeten met concrete plannen komen, niet ik als boerelul supporter.

  0

  0
 • nachoreca1
  29 november, 2016 - 15:52

  prima verwoord.

  21 financiers, geen scouting,geen juiste directeur, geen juiste trainer, geen juiste td, samenwerking man city, peek als technische man, geen euro’s is zo maar een opsomming waar het grote probleem is in verweven.

  0

  0
 • Porado
  29 november, 2016 - 15:52

  Mooi stuk echter is het neerbuigende woord steigerwerker ongepast. De wedstrijden van hellependers2.0 zijn allemaal gewonnen daar is niks misgegaan de interim’s gingen goed echter nooit een goede vervanging kunnen vinden.

  0

  0
 • Nacdictive
  29 november, 2016 - 16:07

  Gelukkig zie ik veel wijze reacties hier.. Het probleem zit veel dieper! Zolang de grote drie (wijzen) niet inzien wat de huidige toestand is, gebeurt er niets en heeft ook het wegsturen van MD (al vind ik hem niet capabel) geen nut.

  Ben het ook zeker eens met WW maar vergeet niet dat de Sparta opleiding altijd van een veel hoger niveau is (geweest) dan die van ons.

  0

  0
 • Nakkie
  29 november, 2016 - 16:08

  Uiteindelijk laten de spelers het opzichtig afweten. Het begon met een keeper. Daarna voltrok zich een bizar scenario van onverklaarbare wanprestaties. Het zal mij niet verbazen als Nac onder het vergrootglas wordt gelegd. Het gaat om heel veel geld in het voetbal.

  0

  0
 • Ouwe Spionkop
  29 november, 2016 - 16:15

  In mijn optiek is er slechts 1 oplossing: geld. De enige manier om veel geld los te krijgen is de aandeelhouders hun aandelen te laten verkopen aan een investeerder of consortium.
  Blijven we zo doormodderen met de lokale supermarkt en Kees Kroket als sponsor zullen we nooit verder komen en dreigt een langdurig bestaan in de Juup of nog erger.
  Maar de moraalridders zullen ongetwijfeld proberen te voorkomen dat de club wordt verkocht. Voor hen is een scorebord met bewegende beelden al tegen de zogenaamde club cultuur.

  0

  0
 • Oosterhout3
  29 november, 2016 - 16:26

  Amen!!

  Ik stuur in de loop van de avond wel een stuk!

  0

  0
 • 3 Hoefijzers
  29 november, 2016 - 16:40

  De-spijker-op-zijn-kop column. Petje af daarvoor.

  0

  0
 • Fred
  29 november, 2016 - 16:51

  GEWELDIG stuk BreDan , alles wat ik nog op dit item zou willen zeggen is overbodig , chapeau !!
  Wat ik vooral zo goed van je vind is dat je steeds voor je eigen mening bent blijven staan en jezelf niet hebt laten verleiden door ” mee te praten ” om te pleasen !
  Nogmaals respect !

  0

  0
 • Ruud van ginneke
  29 november, 2016 - 17:01

  Heel mooi en waarheidsgetrouw weergegeven, kan me hier heel goed in vinden er moet iets gaan gebeuren …..staat er een grote wondersponsor op om de selectie te versterken ?

  0

  0
 • Raymond Schut
  29 november, 2016 - 17:03

  Gdvrrrr de Gdvrrrrrr 38 jaar geleden ben ik betoverd door het NAC virus Zaterdagochtend tomaten plukken bij van Es voor 2.50 (gulden per uur) daarna met je zuurverdiende geld naar NAC uit en thuis. afspreken bij het Stoombootje en dan naar ONS NAC heel de week hadden we het op school over NAC gasten waar ik normaal 2 straten voor zou omlopen, gaven me een knikje van herkenning als ik de B-side op kwam lopen of het station binnenkwam. We waren een grote familie. En het belangrijkste er was altijd de overtuiging dat we gingen winnen. Altijd het geloof in een goed resultaat. Nu 38 jaar later mis ik het gevoel van wij zijn Nac en wij gaan winnen. De spelers dragen dit niet meer over op de supporters, en langzaam nemen de supporters dit ongewilt over. NAC is als elftal een vreemdelingen legioen geworden. Hoe dit op te lossen weet ik ook niet, maar het zou wel helpen als we wat meer Bredanaars in de technische staf krijgen. Misschien toch een beroep te doen op een paar oudgediende ( Lokhof, Remie, Sweres,) gasten met, een over mijn lijk in het veld mentaliteit. Maar buiten het veld voorop in de polonaise.Mijn hart huilt maar hij blijft geel/zwart.
  Gr Raymond Schut

  0

  0
 • BreDaN
  29 november, 2016 - 17:07

  Thanks Fred! En uiteraard alle anderen hierboven ook voor hun aardige woorden.
  Jullie verdienen allemaal bier van Ome Mafkees! :-D

  0

  0
 • Mafkees
  29 november, 2016 - 17:16

  Zeker, dat verdienen ze wel maar dat krijgen ze niet. 🤘

  0

  0
 • Diene kerel
  29 november, 2016 - 17:18

  Beste heer Van Aals,

  Leg u neer bij de fout van 4 jaar terug, stap over de trots heen en keer het schip. Dit gaat nl echt de verkeerde kant op. Redt NAC!!!

  Alvast bedankt!

  Vr.Gr.
  Een zeer bezorgde supporter

  0

  0
 • Antoon
  29 november, 2016 - 17:20

  Heel mooi verhaal, maar iedereen vergeet dat het een compleet nieuw elftal is en de verwachtingen die we hebben van ons geweldige clubje is daardoor niet realistisch.
  Dijkhuizen en de selectie doen echt hun uiterste best en wij als supporters moeten er gewoon in blijven geloven en meer geduld opbrengen.

  0

  0
 • Willemf5
  29 november, 2016 - 17:24

  Het grote probleem is dat er nergens een stijgende lijn te vinden is. Men zegt dat NAC in een mindere fase zit, maar dat impliceert dat er eerst een goede fase is geweest. Niet dus…

  0

  0
 • Rbull
  29 november, 2016 - 18:11

  NAC is een vorm van SM. Bewust laten we ons steeds pijnigen.

  0

  0
 • Oosterhout3
  29 november, 2016 - 18:16

  Ten eerste, compleet eens met de schrijver!!(bredan, complimenten!!)

  Ten tweede,

  Zucht, zucht zucht

  Spelers worden niet beter onder dijkhuizen, eerder slechter(zie b.v. smith-brown…)!
  Sterkhouders, of in ieder geval daarvoor zijn binnengehaald, presteren NIET.

  We staan straks met €700.000,- te kort… stel dat gudelj voor 6mil weggaat, krijgt nac net €300.000,-….

  Ofterwijl, vanaf nu moet er elk jaar 3 a4! Spelers Verkocht worden om quitte te draaien, financieel welteverstaan!!

  Ik vindt dat nac moet teruggaan naar de basis!
  normaal salaris(voor zowel sterkhouders opt veld als kantoorpersoneel,inclusief directie!)

  De financiele plannen van nac…. hou toch op met die grap!!
  Het enigste wat de jeugdopleiding nodig heeft is een eigen accomodatie!

  Wie 20mil investeerd, zorgt er voor dat nac veel meer inkomsten heeft, 80%van de huishoudkosten in eigen beheer houdt en ook nog eens dat de jeugdopleiding echt door kan groeien!!

  De eigenaren hebben ons nac gereanimeerd…. maar sinds hun de aandelen hebben, ligt nac in de beademing(soms lijkt het zelfs in coma)!

  Er zijn dus in mijn ogen 4opties….

  Optie 1, nac gaat zo door; wij genieten nog 3jaar van ons goeie ouwe nac, en dan is nac failliet!

  Optie 2, een overname door 1 (buitenlandse?) Investeerder. Die plannen met de club nac heeft, en ook uitvoert!

  Optie 3, deze huidige eigenaren investeren de noodzakelijke 20 mil… nac koopt daarmee, zundert, horeca&stadion

  Optie 4, supporters gaan participeren in nac.
  dan wel financieel, dan wel op vrijwillige basis werken (uiteraard uiteindelijk zoals in duitsland verplicht is 51%in handen is van een supportersgroepering)

  Ik denk dat optie 4, voor nac het beste is!(misschien wel samen met optie 3??)
  Meeste stemmen gelden dan!

  Maargoed, zoals bredaN al zei in een reactie

  ‘Degenen die verantwoordelijk zijn om te handelen moeten met concrete plannen komen, niet ik als boerelul supporter’.

  Ik vindt dat je juist wel met opties moet komen, want die zelfde verantwoordelijken pakken dit NIET op!!

  0

  0
 • The Cosmic Gate
  29 november, 2016 - 19:33

  Skitterint stukje en helemaal mee eens

  AMEN

  Supporters aan de macht

  0

  0
 • Barry
  29 november, 2016 - 20:26

  Dijkhuizen heeft geen goede paar jaar gehad bij Exelsior. Hij heeft er anderhalf seizoen gezeten waarin hij de laatste seizoenshelft bijna alles verloor. Daarna een paar maanden in Engeland vertoefd. Hij heeft verder alleen maar amateurclubs getraind.

  0

  0
 • Helter
  29 november, 2016 - 21:01

  Wat mij nou zo verwondert is dat de schuld door velen bij Dijkhuizen wordt neergelegd maar wie heeft nou deze selectie samengesteld en zou zorgen voir een team met NOAD.

  Waarom hoor of zie ik hem niet?

  0

  0
 • de muzikant
  29 november, 2016 - 22:16

  @Oosterhout3: Aan Gudelj gaan we echt geen 3 ton overhouden. Probleem is namelijk dat ajax waarschijnlijk en Tete en Gudelj gelkjktijdig verkoopt. In dat geval zal ajax een minimaal bedraag toeschrijven aan Gudelj en maximaal aan Tete, omdat die uit eigen jeugd komt en ze derhalve geen opleidingsvergoeding hoeven af te staan. Let maar op hoe dat spel gespeeld wordt.

  0

  0
 • Belga
  29 november, 2016 - 23:13

  Als ik goed geïnformeerd ben eisten de supporters van FC Eindhoven dat Smulders en de technische staf zo rond de winterstop, middels een discussie/informatie meeting acte precence zouden houden! Openheid van zaken! Komop Hans Smulders gun NAC fans deze mogelijkheid!

  0

  0
 • Bouwmeester
  30 november, 2016 - 00:01

  Volmondig mee eens. Vraag me af hoe het mogelijk is dat er niet wordt ingegrepen.
  Dit is niet van de laatste weken, de trainer krijgt ze niet Zover dat ze door het vuur gaan.
  15:000, jawel 15:000 supporters met een NAC hart worden teleurgesteld.
  Zowel voor de spelersgroep en technische staf, harde maatregelen nemen.

  0

  0
 • Voetbalvrouw
  30 november, 2016 - 01:43

  Helemaal met dit artikel eens.

  ‘Buiten de normale frustratie weet onderhand de grootste positieveling het ook niet meer op te brengen keihard achter NAC te staan’; dit. Ik sta bekend als positieveling die al-tijd zei dat het goed zal komen, maar na de wedstrijd tegen jong Ajax being zelfs ik steeds minder positief te worden, met gisteren als dieptepunt..

  Ik hoop in het grond van mijn hart dat NAC vrijdag iets laat zien waarover wij ons allen zullen verbazen, en deze lijn voorzet. Dat wij weer een sprankeltje hoop kunnen gaan krijgen en er weer ergens op gebouwd kan worden.
  Maar in mijn hoofd, weet ik ergens ook dat dit zó lastig gaan worden.
  Het wordt voor ons supporters erg moeilijk gemaakt om het feestje te blijven bouwen. De stunts die we hadden in de eredivisie tegen een Feyenoord, Ajax, blijven uit; ik denk dat het dat ook moeilijker maakt voor de NAC-supporter.
  Een stunt tegen de koploper VVV klinkt toch net wat minder..

  Hoe dan ook; boven alles: HUP NAC!

  0

  0
 • Dutchbird
  30 november, 2016 - 02:28

  @BredaN Je vergeet het interview dat Blanco van BN DeStem afnam met Hendrikse van Helmond Sport en Dijkhuizen van NAC in den Bosch. Al jaren beste maatjes en dat zal best maar dat wil een NAC supporter en een NAC speler niet lezen op de dag voor een wedstrijd waar bloed aan de paal noodzakelijk is.

  0

  0
 • Oosterhout3
  30 november, 2016 - 07:36

  @de muzikant,

  6 mil moet hij gaan kosten minimaal…..
  1%van 6mil is 60k…..
  Nac krijgt als sol. Vergoeding, 4,5!%
  Ofterwijl een bedrag van rond de 300k!(270.000, ook goed)… blijft staan een tekort van €430.000 voor dit lopende seizoen!

  0

  0
 • Sjoerd
  30 november, 2016 - 09:34

  Wat een gejank.

  Ooit hing er een spandoek ‘Van Veendam tot Madrid…’ of klonk er een song ‘From Beatrix to anywhere…’ en zongen we ‘een bietje harder’.

  Koppen omhoog en achter onze ploeg gaan staan a.s. vrijdag!

  0

  0
 • BredaParel
  30 november, 2016 - 09:53

  Mooi stukje! Het wordt inderdaad steeds moeilijker trots te zijn, zeker wanneer je ziet dat clubs als VVV het gewoon wel doen (evenals Sparta vorig jaar, die in deze periode de eindsprint inzetten en vervolmaakten). Wat NAC nodig heeft, is een ‘nieuwe’ ziel in de vorm van een NOAD-trainer. Wij missen een type Simeone of Conte, zelfs die gekke trainer van NEC laat zien dat ie wil vechten.
  Ik was blij toen Dijkhuizen kwam, maar zijn tijd is gekomen. Het wordt tijd voor een vechtersbaas met tactisch inzicht (duh), die kiest voor strijd in plaats van louter kwaliteit: Barker eruit, beide backs eruit, pinchhitter erbij wanneer Dessers niet lijkt te scoren. Als je iemand als Barker 1 pass ziet geven in een hele wedstrijd en verder NIKS, waarom staat ie er dan nog?

  Wij willen NOAD zien!

  0

  0
 • Koen
  30 november, 2016 - 10:29

  Waanzinnig goed geschreven en verwoord ook mijn gevoel!

  0

  0
 • Hans
  30 november, 2016 - 20:22

  Leuk stuk, maar NAC gaat nu echt niet roepen wat er (moet) gaan gebeuren. Rust in de tent, en geduld bij de supporters. Of gelatenheid, net hoe je het wil zien. Dijkhuizen blijft nog 7 maanden, devselectie zal weer ingrijpend wijzigen en Smulders zal bij City om beter spul vragen anders heeft het namelijk geen zin.
  Helaas zit er ook weinig anderd op. NAC gaat niet promoveren. Nog 6 maanden op de blaren zitten en wachten op betere tijden.
  Maar even zo belangrijk is de vraag hoe lang 4-4-3 nog ‘heilig’ blijft. Ook DAT is een zware rem op succes. Alleen, wie gaat dat inzien en wanneer.

  0

  0
 • Oosterhout3
  30 november, 2016 - 20:39

  Geduld… dat zeiden de bestuurders van rbc, haarlem en veendam ook!

  Sterker nog , zoals ik al eerder zei, doen wij&nac niets… is het geluk als nac 2020 haalt!!

  0

  0