Go to Top

Interview met Maaskant in BN/De Stem

Interview met Maaskant in BN/De Stem

Ja, zeg, dat is dan weer minder aardig van BN/De Stem he. Wel een leuk interview houden met Maaskant, en dan gewoon niet helemaal plaatsen op je website. Dan kunnen we er dus niet naartoe linken en moeten we plotseling ineens nog gaan werken ook om het alsnog leesbaar te krijgen. Komt ie:

‘Ik de Foppe de Haan van NAC? Hou op zeg’

Coach Robert Maaskant verlengde onlangs zijn contract bij NAC tot 2013. Hij wil met de Bredase club doorgroeien, maar droomt ook nog van een topploeg. In hartje Ginneken legt BN/De Stem hem 8 stellingen voor.

Ik wordt liever achtste met attractief voetbal dan derde met betonvoetbal.
“Dat moet ik nuanceren. Voorop staat dat NAC in zijn zeventien thuisduels bij voorkeur zeventien keer attractief voetbal moet bieden. Oud Engels, snel naar de goal en zonder daarin al te naïef te zijn. Het is mijn visie èn een voorwaarde voor een ‘avondje NAC’. Daar komt het publiek voor, dàt is onze filosofie. Spektakel dus, al mag dat ook best in de vorm van een bikkelwedstrijd waarin de plaggen door de lucht vliegen. Maar als je vraagt: waar eindig je liever? Dan zeg ik natuurlijk derde. Dat gebeurt echter alleen als je ook uit veel punten pakt. Daarin moeten we dus een balans vinden, al moeten we wel reëel zijn. Zeker wanneer Nederland straks een Europees ticket kwijtraakt wordt het behalen van de Europa League ècht een hoofdprijs. Nogmaals: het ‘avondje NAC’ staat centraal in ons beleid. Dt is onze basis en daar moeten we ons verder in verbeteren.”

Alleen voor de klassieke Nederlandse top drie -Ajax, PSV en Feyenoord- ruik ik NAC in.
“Nee, alleen voor de absolute top. Wat die top dan is? Vul dat zelf maar in. Ik ga hier niet de inhoud van de clausules in mijn contract wereldkundig maken. Ik richt me puur op nog drie seizoenen NAC. Ik zou sowieso niet snel naar een andere eredivisieclub gaan. Komt er daarentegen een waanzinnig lucratief aanbod uit het buitenland, dan zeg ik geen nee. Je moet als trainer ook naar je financiën kijken.”

Mijn kracht is dat ik NAC tot rust heb gebracht.
“Die rust rond de club is grotendeels de verdienste van Earnest Stewart, die een duidelijk en verstandig beleid voert. Het is voor NAC te hopen dat hij zijn (in 2012 eindigende, red.) contract verlengt. Binnen de selectie heb ik juist graag reuring. Een keertje wissel zitten, een keer gepasseerd worden: het houdt een jongen scherp. Dat er bij ons weinig rottigheid naar buiten komt, is omdat er ten eerste weinig gebeurt en ten tweede wij er als technische staf kort op zitten. Spelers die boos zijn, of teleurgesteld, weten dat ze bij ons kunnen klagen. Daar staan we altijd voor open.”

Ik zal nooit ècht in de armen worden gesloten door het Bredase publiek.
Weet ik niet. Misschien dat dat ooit nog komt. De oorzaak van die matige populariteit? Misschien heeft het te maken met het feit dat ik me weinig aantrek van de publieke opinie. Ik vind de waardering van professionals veel belangrijker. En het gekke is: de mensen die met me werken oordelen veelal positief over me. Al merk ik wel dat de NAC-fans nu anders naar me kijken dan anderhalf jaar geleden. Toen was er ècht sprake van een afkeer. Nadat we Europees voetbal hadden behaald werd ik vervolgens ‘getolereerd’, terwijl ik nu in de fase zit dat veel supporters iets hebben van ‘ach, hij valt eigenlijk best mee’.”

Mijn beste vriend, dat ben ik zelf
“Ha! Ik kan me uitstekend met mezelf vinden. Dat klopt. Vind het geen probleem om alleen carnaval te vieren of alleen op wintersport te gaan. Dan pak ik de auto en ben ik weg. Maar ik ben zeker ook wel een groepsmens. Ik voetbal bij Baronie, ik tennis in clubverband, ben lid van de herensociëteit. Dat beeld van Einzelgänger heeft misschien ook wel met mijn functie van hoofdtrainer te maken, waarin alleen ìk de beslissingen neem. Daarin straal ik geen twijfel uit, want als de hoofdverantwoordelijke twijfelt, wat moeten de spelers dan wel niet denken? Maar dat betekent niet dat ik niet overleg met mijn assistenten.”

Ik lig er niet wakker van als ik een speler heb moeten vertellen dat er voor hem geen toekomst meer is bij NAC
“Dat klopt. Dat soort dingen hoort simpelweg bij de baan van hoofdcoach. Dat neemt niet weg dat ik het soms wel lastig vind. Zeker als het jonge spelers betreft. Je gooit met zo’n boodschap toch de droom van zo’n jongen in duigen. Anderzijds weet ik van mezelf dat ik zo’n besluit dan weloverwogen en in overleg heb genomen. Het zijn de keiharde wetten van het professionalisme.”

Ik maak jonge spelers niet beter.
Onzin. Vraag het de jongens zelf, zou ik zeggen. Die kritiek komt van mensen die geen enkele kennis van zaken hebben en waarschijnlijk nog nooit een training hebben bekeken. We hebben drie grote talenten -Nemanja Gudelj, Omer Bayram en Pim Bouwman- die wel degelijk ieder training beter worden, maar nog te veel tekortkomingen hebben om er nu al een claim op te leggen. Ik kies simpelweg voor de beste spelers. En als Martijn Reuser (35) zich de hele week uit de naad traint en nog steeds beter blijkt dan Bouwmen, dan kies ik voor hem in de wedstrijdselectie. Van die anonieme kritiek op het internet trek ik me totaal niets aan. Dat zal wel mijn onverstoorbaarheid zijn. Ik kijk sowieso nooit op dat types websites. Zonde van mijn tijd.”

Ik word de Foppe de Haan van NAC
“Houd op zeg. Ik krijg sinds mijn contractverlenging voortdurend sms’jes in die trend. Het is wel duidelijk dat ik bij het karakter van de club pas. Het opportunisme en de wilskracht die NAC typeren corresponderen met de manier waarop ik voetbal zie. En ik vind Breda geweldig. Of ik een typische trainer ben voor een provincieclub? Ache, behalve Ajax en Feyenoord is elke club toch een provincieclub? Ik weet zeker dat ik ook in het harde milieu van het westen prima kan werken. Daar ben ik gebekt genoeg voor. Maar ik zit prima bij NAC, waar ik bovendien te maken heb met jongens uit Rotterdam èn Amsterdam. Ondanks mijn ambities kijk ik er naar uit om door te groeien met deze club. Al ben ik realistisch genoeg om te weten dat de roem van een voetbaltrainer heel vergankelijk is. Zeker bij NAC.”

, , , , , , ,

14 Reacties op "Interview met Maaskant in BN/De Stem"

 • mario.
  13 maart, 2010 - 11:31

  hallo laat patrick zwaanswijk bij nac door gaan hij is van meer waarde dan joonas kolkka die is ook rond die leeftijd.

  0

  0
 • I Kiss Football
  13 maart, 2010 - 11:34

  Altijd vertrouwen in Maaskant gehad en nu nog steeds! Volle bak achter NAC vanavond!

  0

  0
 • The Cosmic Gate
  13 maart, 2010 - 11:35

  laat het vanavond dan maar weer gebeuren ……

  0

  0
 • Robert
  13 maart, 2010 - 11:51

  Maaskant doet het prima, laat daar geen twijfel over bestaan. Maar constant dat avondje NAC naar boven halen, met attractief voetbal… Ik moet heel eerlijk zijn, ik kan me geen wedstrijd meer herinneren waarbij het zo was. Heerenveen vorig jaar? We moeten dat ook niet overdrijven. We hebben thuis ook heel veel slechte wedstrijden gezien, zeker dit jaar.

  Maar goed, het beleid van Mommers en Stewart is prima. En ook Maaskant draagt daar zijn steentje aan bij.

  0

  0
 • Hans
  13 maart, 2010 - 12:05

  Ik kan ver meegaan in Maaskants redenatie. Helemaal je ogen sluiten voor opmerkingen op blogs en websites vind ik onverstandig. Je weet zo nooit wat er leeft onder je supporters waarvan hij zelf zegt dat ie het daar voor doet.
  Ik ben het niet eens met de manier waarop NAC verjongt; NAC veroudert zelfs. Bayram mag een keer een minuut meedoen en voor de rest heb ik NIETS gezien van enige verjongingsdrang. Toon DAN je lef en gooi die mannen de wei in. Zonder wedstrijdervaring op niveau worden die gasten niet beter, en van alleen trainingen onvoldoende.
  Kom, geef me maar ongelijk. Sterker nog: laat het maar ZIEN.

  0

  0
 • papaedje
  13 maart, 2010 - 12:10

  we zullen zien vanavond zoals ze in Rotjeknor zeggen “ geen woorden maar daden“

  0

  0
 • hoi
  13 maart, 2010 - 12:35

  @ Hans

  Hij geeft dan ook aan dat het hem geen moer interesseert wat anderen, behalve professionals, vinden. Hij geeft ook nergens aan dat hij het voor de supporters doet. Hij doet het voor zijn werk en hij doet het voor NAC, als club zijnde.

  Zo is Maaskant altijd al geweest. Een professional. Ik denk dat daar zijn imago van Einzelgänger vandaan komt.

  0

  0
 • 7Hills
  13 maart, 2010 - 12:35

  Voordeel van het feit dat er zoveel spelers weggaan is dus wel dat we volgend jaar veel kunnen gaan genieten van Nemanja Gudelj, Omer Bayram en Pim Bouwman. Aangezien er ook volgend jaar spelers geblesseerd zullen raken en geschorst worden en we nu al moeite hebben om alles op te vangen. Dat gaat nog leuk worden volgend jaar! Zo wordt Maaskant wel gedwongen eerder een beroep te doen op de 3 toptalenten van NAC

  0

  0
 • Wim
  13 maart, 2010 - 12:46

  Maaskant moet nog veel leren………..
  Uit zijn opmerking over professionals klinkt een ongelooflijke arrogantie. Die arrogantie is zijn grote valkuil, dus……. zo professioneel ben je nog niet Robert!!

  De Avondjes NAC zijn op 1 hand te tellen. Wat dat betreft is de doelstelling nog lang niet bereikt.

  0

  0
 • Swiffer
  13 maart, 2010 - 13:31

  Ik ben het niet met alles eens wat Maaskant hierboven meldt, volgend jaar kan hij zijn kans grijpen mij te overtuigen dat hij talent beter maakt en met attractief voetbal het publiek vermaakt. Want daar ontbreekt het mijn inziens nog aan, ik hoop dat ik er volledig naast zit en we dit volgend seizoen wel allemaal krijgen!

  0

  0
 • snake
  13 maart, 2010 - 14:59

  Maaskant tja zijn vader is legendarisch.
  Dat Robbert uit het Ginneken komt maakt de trainer zonder bier wat kakkerig.
  Zowiezo een trainer die meer knowhow heeft dan trainers van de laatste jaren.
  Vind wel dat NAC nog steeds niet op zijn NACs voetbalt. Zolang we elk jaar steeds meedoen europees via play offs en dus blijven strijden om de prijzen is alles goed.
  Het aan en verkoopbeleid bij NAC is geweldig.

  0

  0
 • jan uit G
  13 maart, 2010 - 16:29

  nou we hebbe ut gehoord het intereseert hem geen ene reet wat de supporters vinde,ikke,ikke en de rest kan stikke goed bezig robbert!!!!!!!! balletje

  0

  0
 • Zorro_S
  13 maart, 2010 - 16:40

  @Hans

  WAT????????????

  0

  0
 • kees4
  13 maart, 2010 - 23:24

  ik heb nog nooit vertrouwen in rm gehad.
  om dat t6e stekllen dat hij de de haan van nac is laat me niet lachen

  0

  0