Go to Top

Mossou: “Op dikke voetballers moeten we zuinig zijn”

Mossou: “Op dikke voetballers moeten we zuinig zijn”

Sjoerd Mossou schrijft columns voor het AD waar menig journalist veel van keer leren. Ze zijn vaak informatief, origineel, grappig en lezen makkelijk weg. Daarnaast laat hij op een juiste manier doorschemeren dat NAC toch wel zijn club is. Deze week gaat het over dikke voetballers, van Dusbaba tot Snoyl.

Hier komt, 1-op-1 van Ad.nl

Het was de week van de dikke voetballers

Liever had ik Johnny Dusbaba geheten. Van alle mooie voetbalnamen is Johnny Dusbaba toch wel de allermooiste, vind ik. Een naam als uit een boek van Appie Baantjer, of uit een gezellige familiefilm van Dick Maas. Aangenaam, Johnny Dusbaba. Zeg maar John.

Ik moest dinsdag spontaan aan Johnny Dusbaba denken, want het was toch een beetje de week van de dikke voetballers. Eerst werd Ferne Snoyl bij NAC uit de selectie gezet omdat hij in een onbewaakt moment te veel Big Macs had gegeten. En een dag later onthulde Nol de Ruiter wat we eigenlijk allemaal al dachten: Ronald Koeman was op het WK in 1990 een tikkeltje te dik. Het is nu officieel.

Je ziet ze nog maar weinig tegenwoordig, dikke voetballers. Andy van der Meyde dook pasgeleden op bij PSV en even dacht ik dat onze breedbeeldtelevisie verkeerd stond afgesteld. Maar Andy zit niet eens op de reservebank en Jeroen Verhoeven bij Ajax ook al niet. Theo Janssen, vroeger een zwaargewicht, ziet er tegenwoordig uit als een wielrenner in juni. Geen grammetje vet.

Ik mis ze soms een beetje, dikke voetballers. Ze gaven je het gevoel dat je zelf ook nog best meekon, dat voetbal ook letterlijk een sport was van ons allemaal. Jan Mölby, Gerrie Damen, Diego Maradona, Alfred Knippenberg; dikke voetballers hebben iets prettig aanraakbaars. Echte mensen zijn het, van vlees en bloed en niet van plastic, zoals die gladjakker van een Cristiano Ronaldo.

Aan dikke voetballers kleven bovendien vaak de gekste verhalen. Johnny Dusbaba had zijn kofferbak altijd vol liggen met vieze VHS-videobanden, zo wil de overlevering. En Jan Mölby was zo dol op gokken, dat hij in de spelersbus van Liverpool altijd geld inzette op de kleur van de tiende auto die voorbij zou rijden.

Ferne Snoyl mag dan een nogal modale voetballer zijn, wat mij betreft krijgt hij in de galerij der dikke voetballers een eervol plekje tussen Diego Maradona en Paul Gascoigne. Al moet van Ferne gezegd worden dat hij veel jonger was toen hij begon aan te komen.

Bovendien is Ferne de enige dikke voetballer ter wereld die zijn eetgewoonten ook deelt met de rest van de wereld. Een supporterssite van NAC (who else, BSR) onderschepte deze week de tweets van Ferne Snoyl, waaruit een onvoorwaardelijke liefde blijkt voor hamburgerrestaurants. Zo blijkt Ferne bijvoorbeeld liever geen sla te eten, ‘alleen op een McChicken’. En er gaat niets, vindt Ferne (alias guytsjie), boven een ‘old skool Big Mac’.

Je kunt zo’n jongen er wel gelijk op afrekenen, maar iedereen verdient een tweede kans, vind ik. Of een derde, in zijn geval. Op dikke voetballers moeten we zuinig zijn.

Ze zijn al met zo weinig.

19 Reacties op "Mossou: “Op dikke voetballers moeten we zuinig zijn”"

 • Zundert!
  7 april, 2010 - 11:19

  en johnny van de burgerking dan

  0

  0
 • flappy
  7 april, 2010 - 11:24

  Mossou schrijft inderdaad erg leuke columns! Ik neem als NAC fan absoluut geen abonnement op het AD. Tegen mijn principes in moet ik bekennen laatst wat van zijn stukjes op ad.nl gelezen te hebben. Lekker relativerend en altijd goed voor een glimlach!

  0

  0
 • Nil
  7 april, 2010 - 11:25

  haha, mooie column!

  0

  0
 • RHCP
  7 april, 2010 - 11:42

  Heerlijk stukkie. Die knakker kan Dijkshoorn wel vervangen bij VI als ie zo blijft schrijven.

  0

  0
 • Tepelstreeltje
  7 april, 2010 - 12:18

  Dijkshoorn is een klasse apart.

  En NAC kan nog veel geld gaan verdienen aan onze Snoyl. McDonalds zal veel geld in NAC willen steken en er zullen hamburgers naar Snoyl vernoemd gaan worden. Ferne is een goudmijntje! Koester die man.

  0

  0
 • graham arnold
  7 april, 2010 - 12:34

  Persoonlijk boeit het mij niet of iemand te zwaar is, als hij maar presteert.
  Aan de andere kant : Als je niet de discipline kan opbrengen om je aan een bepaald leefpatroon te houden dat bij een sporter hoort dan lijkt me dat niet goed.
  Hij heeft natuurlijk zijn verleden niet mee, dus er word extra op hem gelet.

  Jammer , vond hem de laatste wedstrijden toch goed spelen.

  Hoop dat hij nog een kans krijgt van Maaskant, denk dat hij nog heel nuttig kan zijn voor N.A.C. Zeker omdat Schilder op het middenveld beter tot zijn recht komt en we niet echt ruim in de linkervleugelverdedigers zitten.

  0

  0
 • pc
  7 april, 2010 - 12:44

  bruggink komt ook vrij
  ik denk iets voor nac

  0

  0
 • smullie
  7 april, 2010 - 13:33

  Zoals Tepelstreeltje al zegt gelijk de gouden M als hoofdsponsor benaderen!

  Verder gewoon een grappige column om te lezen, maar niet het niveau van geil voetbal van Dijkshoorn. Ik blijf het toch raar vinden dat je te deik kan zijn als je 2 keer per dag traint, dan moet je of een slechte stofwisseling hebben of echt de hele dag Big Mac's en McChicken (zonder sla) binnenkoppen.

  0

  0
 • scheppioni
  7 april, 2010 - 13:35

  Oh ja, pc, zeker als ruiz twente nog gaat verlaten, nee jongen, bruggink is een tukkertje, dus hij bied zich daar nu slim aan en gaat er ook weer wonen !

  0

  0
 • Jaap
  7 april, 2010 - 13:55

  Ik begreep dat Snoyl al weer op gewicht zat, dus het is allemaal een beetje overdreven denk ik.

  0

  0
 • Japio
  7 april, 2010 - 14:08

  Ik denk dat we niet al te veel gewicht moeten hangen aan dit onderwerp

  of:

  Snoyl heeft het er maar zwaar mee

  of:

  het is een goed afgewogen beslissing van Snoyl om naar de Mac te gaan

  0

  0
 • Tepelstreeltje
  7 april, 2010 - 14:27

  Ben het er ook mee eens dat we Snoyl door dik en dun moeten blijven steunen. Vind dat Ferne het dik voor elkaar heeft bij NAC en zich niet dik moet laten maken.

  0

  0
 • Johan
  7 april, 2010 - 14:28

  Een dikke voetballer heeft wel een voordeel. je kan hem doormidden snijden en dan heb je 2 voetballers voor hetzelfde geld!

  0

  0
 • Mr KevinO
  7 april, 2010 - 14:59

  Off Topic:

  KEES LUIJCKS TEKENT ZIJN CONTRACT OP DE MIDDENSTIP
  07-04-2010
  Op de middenstip van het hoofdveld van het Rat Verlegh Stadion heeft vanmiddag Kees Luijcks zijn contract getekend, dat hem voor drie jaar aan NAC bindt.

  Om hem meteen de clubcultuur bij te brengen, kreeg Luijcks van technisch directeur Earnest Stewart het Rat Verlegh-shirt, dat NAC droeg ter herdenking van de vijftigste sterfdag van de clubicoon.

  Hij had de clubs voor het uitkiezen, maar het werd NAC en Breda. "NAC is een ambitieuze club met mooie supporters", verklaarde Luijcks de keuze voor NAC. "Dit is een van de stadions met de beste sfeer in Nederland. MIsschien gek: ik dacht dat ik al werd toegezongen door het publiek toen ik hier twee weken terug met ADO Den Haag speelde. Maar ik kon het niet goed verstaan, dus ik er durfde niet te reageren, bang dat ik het toch niet goed verstaan had."

  De 24-jarige in Castricum geboren voetballer begon als pupil bij het plaatselijke Vitesse '32. Al snel werd hij ontdekt door AZ, waar hij de jeugdopleiding doorliep. Vier jaar terug kreeg hij zijn eerste contract. Vervolgens werd hij twee jaar uitgeleend aan Excelsior. In die periode haalde hij kortstondig Jong Oranje. Terug bij AZ kwam Luijckx toch weer op de reservebank. Met een aan het eind van dit seizoen aflopend contract koos hij tijdens de winterstop voor NAC om zijn carrière te vervolgen. Graag was hij meteen overgestapt naar Breda, maar daar was bij NAC geen ruimte voor. Daarom is hij in overleg tussen de clubs voor een half jaar naar ADO Den Haag gegaan om de tussenliggende periode toch te benutten.

  Deze zomer sluit hij aan bij NAC. "Ik ben gehaald voor het centrum van de verdediging of voor het middenveld", zegt de rechtsbenige voetballer, die meteen na de ondertekening de stad in ging om woningen te bekijken. "Ja, ik kom zo snel mogelijk in Breda wonen."

  0

  0
 • Michiel ;
  7 april, 2010 - 16:11

  haha leuke collum!

  0

  0
 • F7 Gekkelijke
  7 april, 2010 - 20:08

  En wat te denken van Mariano Bombarda. Wereld voetballer, maar die luste ook wel een vette hap.

  Ik stond dan ook perplex over Snoyl. Oké, hij was in de winterstop al aan het diëten geslagen en als ie echt weer een stuk dikker is geworden is dat niet professioneel, MAAARRR…. ik heb hem niet al ene krant zien voetballen.. zoals sommige spelers (wel op gewicht) wel deden. Zolang prestaties toch aanwezig blijven ga je iemand toch enkel adviseren en niet direct uit de selectie gooien? Als ik elke nacht ga stappen en op de momenten op mijn werk knal en een paar klanten binnen haal hoor je mijn baas echt niet klagen!

  0

  0
 • F7 Gekkelijke
  7 april, 2010 - 20:11

  ps: Dag Dikkie Dik.. tot de volgende .. keerrrr

  0

  0