Go to Top

Nieuwe column: Meer of minder bier drinken…

Nieuwe column: Meer of minder bier drinken…

Na een nogal moeizaam seizoen lijkt NAC precies op tijd in vorm te raken. Met nog zes wedstrijden tot de play-offs loopt het gewoonweg goed bij de Parel van het Zuiden en dat lijkt voor een groot deel te danken aan de nieuwe trainer Stijn Vreven, die de ontslagen Marinus Dijkhuizen verving. Joost Blaauwhof klom in zijn toetsenbord en schreef een column over de beide oefenmeesters. Zoals altijd geldt dat de mening van de columnist niet de mening van B-Side Rats hoeft te zijn.

26 oktober 2015, een dag die ik niet snel vergeet. Het was ook wel even wat, die 26 oktober. Niet per se de aanstelling van Marinus Dijkhuizen, want daar stond ik wel achter. Als speler gepokt en gemazeld in de Eerste Divisie, als trainer uit geslagen positie gepromoveerd met Excelsior. Nee, vooral het eerste interview kwam binnen. En dan zeker die ene, later veel uitgelichte, quote: ‘bij NAC ligt de nadruk te veel op gezelligheid en bier drinken.’

Afgelopen jaren is NAC in een neerwaartse, sportieve spiraal beland. Breda staat inmiddels bekend om het grootste trainerskerkhof van Nederland. Structurele, traumatische overblijfselen uit het tijdperk van Theo Mommers zorgen al jaren voor een strop om de nek van deze mooie club. Mommers was vooral gespecialiseerd in het bouwen van luchtkastelen. Bizarre tekengelden en salarissen uitkerend. Alles uitbesteden, om hier tijdelijk budget voor te creëren. Type Joop Munsterman, maar dan net niet. Heel gek doen, maar dan zonder kampioenschap of bekerfinale te bereiken. Het zorgt momenteel nog steeds voor financiële en sportieve armoe.

De grote fout die Dijkhuizen maakte, was er een van andere orde. Hij hielp de club niet naar de filistijnen. Sterker, hij ging zonder zeuren keihard aan de slag met een groep niet te managen, eigenwijze en puberale Jupiler League-vedetten. Jongens met salarissen waar Cyriel Dessers, Jorn Brondeel en Arno Verschueren stijl van achterover zouden vallen. Nooit excuses, altijd keihard werken. En maar hameren op dat bepaalde proces. Dat deed ie, Marinus. Marinus maakte zijn grootste fout echter in dat beruchte, eerste interview. Door te vergeten dat NAC vooral nog bestaat door haar belangrijkste levensader, de hondstrouwe supporter. Marinus maakte de fout, door de supporters onbewust opzij te schuiven. Door een onbekend voetbaltechnisch proces heilig te verklaren. Een proces waar de belangrijkste mensen bij deze club, de supporters, in ondersneeuwden. Daar al groef hij zijn graf, uit onwetendheid.

Onderling is de NAC-supporter dodelijk cynisch en oneindig kritisch. Het is samen lijden en soms, heel hard samen juichen. Breda is trouw en heel trots. Trots op een bepaald gevoel, wat onmogelijk te beschrijven is aan een buitenstaander. NAC is veel meer dan alleen die wekelijkse voetbalwedstrijd. Het is een apart, kinderlijk verheugd gevoel hebben op de middag van de wedstrijd. Sneller gaan lopen, als de brandende lichtmasten in zicht komen. Thuiskomen, in het stadion. En heel belangrijk, NAC is bier drinken, tijdens negentig minuten kut roepen. Kom niet aan onze club, want je gaat met pek, veren en een schop na de stad uit. Of we nu wel of niet goed spelen, ben je niet voor NAC dan kom je niet aan NAC.

Marinus is inmiddels vervangen door Stijn Vreven. En Stijn deed iets wat Marinus als allereerste had moeten doen. Door middel van zijn eerste quote, ’NAC-supporters moeten juist nog meer bier drinken!’, gaf hij aan dat hij wist waar hij aan begon. Achter die ene simpele zin schuilt zo veel meer dan een extra plastic beker, doodgeslagen Bavaria-bier. Het gaat niet om meer of minder bier drinken. Het gaat om het vertegenwoordigen van duizenden mensen, die zich dagelijks druk maken om hun mooie, unieke club. Over het accepteren, waarderen en koesteren van een diep in de club gewortelde cultuur.

Het gaat, nogmaals, niet om tactiek, spelsysteem of goed positiespel. Geen enkel deel van onze supportersgroep is door een van die facetten van voetbal ooit gegrepen door het geel-zwarte virus. Een NAC-supporter ben je geworden door een cultheld waar je jezelf in herkende, zoals Wanny van Gils. Of door Gerard den Haan, Anthony Lurling, Kenny Van der Weg en tegenwoordig Bart Meijers. Of door de herkenbaarheid, kwetsbaarheid en terugkerende tragiek die om de club hangt. Maar vooral zijn we allemaal tot NAC-supporter betoverd door onze ongeëvenaarde, luidruchtige, maar bovenal eigenaardige achterban. De achterban die overeind blijft door de eigenzinnige cultuur. Die clubcultuur houdt NAC uniek en overeind, al jaren. En nu, na jaren, wordt daar eindelijk een kracht van gemaakt, in plaats van een zwakte. Door die ene zin heeft Stijn Vreven deze prachtige club een beetje van zichzelf terug gegeven.

De ‘Indiaan’ is het nieuwe boegbeeld van onze club. Mijns inziens, nu al de beste aankoop uit het tijdperk Hans Smulders. De Indiaan is de perfecte vertegenwoordiger van de club NAC. Een leider waar elke supporter zich mee kan identificeren. Het is de hoofdtrainer, maar vooral iemand die zo van een van de fanatieke delen van de tribunes afgeplukt had kunnen zijn. De agressie, passie en bevlogenheid, waarmee de trainer zich langs de kant manifesteert is onwaarschijnlijk bijzonder. Diego Simeone, maar dan op zijn eigen manier. Stijn Vreven brengt de herkenbaarheid terug, die lange tijd was verdwenen. Het vuur wat Stijn uitstraalt, vliegt over op de tribunes en nu, met een slag om de arm, ook op de spelers. NAC wordt langzaam een ander elftal. De eerder gemiste portie NOAD, nu stromend door het gehele team.

Maandenlang werd het woord promotie alleen gebruikt in combinatie met het woord kansloos. Breda was lange tijd pessimistisch, cynisch en kritisch op de club, het elftal en de kansen. Langzaam kruipt de club, onder leiding van Vreven en een Spaanse vlo, echter uit haar schulp. Vechtend, strijdend en bij vlagen zeer goed voetballend. De jeugdige paradepaardjes van Ajax werden overrompeld, de soevereine kampioenen uit Venlo werden overklast. Trots, hoop en geloof keerden terug, in het lichaam van iedere NAC-supporter. En trots, hoop en geloof zijn, naast een onmisbare portie NOAD, twee zaken die nodig zullen zijn bij aanvang van de play-offs. De NAC-supporter loopt weer met de kin omhoog, met dank aan Stijn.

Promoveren gaan we, ooit. Tot die tijd moeten we vooral dicht blijven bij wat we zijn. Een bijzondere volksclub met een strijdend elftal, kolkend stadion en eindeloze bieromzet. Supporters die samen het elftal net die ene trede omhoog kunnen duwen. En vooral supporters die ten alle tijden achter de spelers en cultuur van deze mooie club staan. Misschien komt dat promoveren dan wel sneller dan we denken. Tot vrijdag, op naar vijf op een rij. Op naar de play-offs. Maar vooral, op naar een gezellig Avondje NAC, met een biertje in de hand.

Breda gelooft weer, want wij zijn NAC.

Bron: B-Side Rats, Joost Blaauwhof

22 Reacties op "Nieuwe column: Meer of minder bier drinken…"

 • Pimmeke
  6 april, 2017 - 15:19

  Nondeju wat een lekker stuk tekst.

  39

  6
 • Dutchbird
  6 april, 2017 - 15:27

  @Da Pope, petje af man, perfect verwoord.

  2

  5
 • Da Pope
  6 april, 2017 - 15:28

  @Dutchbird

  Hoho, dat is niet mijn tekst! Alle credits naar columnist Joost Blaauwhof. Of je moet het over die paar inleidende regels hebben, maar dat kan ik me niet voorstellen ;)

  28

  1
 • Hb.naccer.Hb
  6 april, 2017 - 15:49

  Hulde voor deze schitterde beschrijving !

  7

  4
 • Hightree
  6 april, 2017 - 15:58

  Potverdorie, wat is dit een staaltje rake tekst! Complimenten en wat mij betreft meer dan waar. Hup NAC!

  10

  3
 • Joost
  6 april, 2017 - 16:24

  Wat kan die Joost Blaauwhof toch altijd mooi schrijven, supermooi stuk dat het NAC-gevoel helemaal beschrijft. Kippenvel

  10

  3
 • RNL
  6 april, 2017 - 16:41

  @Joost Zit je nou je eigen stukje te beoordelen? :’)

  23

  0
 • Zand in je ogen
  6 april, 2017 - 16:51

  Super stuk! En nu maar hopen dat we morgen winnen. Anders is de zuurheid hier meteen weer terug. Het zou goed zijn als we ook bij een nederlaag eens achter NAC en het beleid blijven staan en niet meteen gaan roepen dat Smulders op moet rotten en Goetzee er niks van snapt.

  Hup NAC

  8

  3
 • Svt076
  6 april, 2017 - 16:52

  Prachtig , niks aan toe te voegen.
  Hup NAC!

  4

  3
 • Hypp
  6 april, 2017 - 18:26

  Heerlijk geschreven. Heb er weer zin in!!!

  3

  3
 • Geeltje
  6 april, 2017 - 18:43

  Als die achterlijke hoogmoedige overschatting dit keer maar achterwege blijft. Dan kan het zomaar eens.. Hup Nac!

  2

  0
 • scheppioni
  6 april, 2017 - 19:04

  Ik mis alleen Joost : ‘gelukkig geen laf angsthazen voetbal meer, maar steeds meer NAC waar NAC voor staat en dan smaakt het bier en worstenbrood des te beter’ !! HUP NAC, cambuur hoort voor ons NAC maar een vlieg in het oog te zijn, zeker met ons met een pilske in de hand en laten galmen, ‘overal waar we kome’!!

  2

  1
 • Trippo
  6 april, 2017 - 19:09

  Prachtige woorden chapeau
  Was het al morgen stik zenuwachtig

  2

  0
 • Andre
  6 april, 2017 - 19:50

  Voortaan deze coluumms een uur voor de wedstrijd online zetten. Zoveel zin nu….en ja die ene zin geeft ons gevoel weer…… wel leuk dat bij een van de beste columns maar 13 reacties zijn. Is er te zeiken dan 200..
  Morgen 3 punten en van link naar rechts

  1

  4
 • Tom smits
  6 april, 2017 - 21:22

  Hulde hulde hulde rake tekst. Petje af Joost. Laat ons 29 mei wakker worden met een kater maar ook zo’n heerlijk gevoel.

  1

  0
 • Hannie
  6 april, 2017 - 22:11

  Mooi stuk Joost en nu samen naar de overwinning😀

  1

  0
 • Waddinxveen
  6 april, 2017 - 22:52

  Een column uit het hart.

  Erg vermakelijk ook, telkens die paar stilburgse duimpjes omlaag bij dit soort NAC verheerlijkende stukjes kunst…

  3

  0
 • NAC4EVER!
  6 april, 2017 - 23:22

  De rit is nog lang, maar ik begin die rit steeds korter te vinden.
  Kan niet wacht tot de eerste bal rolt in de play-offs!

  1

  0
 • Van "taajlaand
  6 april, 2017 - 23:55

  Klasse geschreven Joost!!!!

  Het moeilijke van de ‘clubcultuur’ die al sinds mensenheugenis bij ons hoort, vertaald naar de nuchterheid en onverzettenlijkheid die een ‘no noncence-trainer’ bij de spelers en supporters weer naar boven kan brengen.
  Na het lezen van deze goede collumn, ga je ineens weer geloven dat “NAC nooit verloren zal gaan”, hoe spannend deze regel in werkelijkheid momenteel zou kunnen zijn…..

  Hup NAC!!

  1

  1
 • BonoBreda
  7 april, 2017 - 11:12

  Amen!!

  1

  0
 • Jeroen
  7 april, 2017 - 13:26

  Precies! En nog stoppen met het Thialfgedrag en kappen met de wave!

  1

  0
 • @tje
  7 april, 2017 - 13:42

  2 duimen omhoog en driewerf hulde!

  Damn ik heb zin in vanavond!

  1

  0