Go to Top

Rat Verlegh Stadion onderdeel van rampenoefening

Rat Verlegh Stadion onderdeel van rampenoefening

Vanavond kwamen er verontruste reacties op de site, er zou brand in het stadion zijn. Het bleek echter om een oefening te gaan. NAC geeft op haar site uitleg over de oefening. Wij hebben deze voor de volledigheid 1 op 1 overgenomen.


GROTE RAMPENOEFENING IN NAC-STADION
11-03-2010

Een grote, realistische rampenoefening heeft vanavond de hulpdiensten en NAC weer wat leerstof gegeven. “Je kunt tijdens zo’n oefening goed leren van de dingen die fout zijn gegaan. En natuurlijk zíjn er dingen fout gegaan”, zegt manager operations Leon Aerssens van NAC.

De betrokken diensten gaan de komende weken de rampenoefening evalueren. Die diensten waren de politie, brandweer, de Ghor (ambulance), de Scorpions, de eigen veiligheidsdienst van NAC en B en V. Verder werd de oefening gevolgd door de collega-veiligheidsdienst van RKC.

Het scenario was dat tijdens een wedstrijd na een kwartier spelen in de drankcounter onder Vak I een brand met grote rookontwikkeling ontstond. Vervolgens moest eerst Vak I en later ook het Gastenvak worden ontruimd. Bij die ontruiming speelden lotus-slachtoffers dat zij waren gevallen. Ehbo’ers en ambulancepersoneel moesten hen bij de evacuatie begeleiden. Omdat één lotus-slachtoffer in het gastvak de verschijnselen van een dwarslaesie vertoonde, mocht hij alleen horizontaal uit het vak worden gedragen. Daarvoor diende een hoogwerker van de brandweer te worden ingezet.

Ondertussen werden twee mensen vermist: één in de betrokken drankcounter en één in de technische ruimte aan de zuidkant van het stadion. De brand was door de tussenliggende muur geslagen.

Met deze bijkomende complicaties had de organisatie een zo realistisch mogelijk scenario samengesteld, want een ongeluk komt immers nooit alleen. Door in het echt te oefenen kwamen al bij eerste beschouwing wat feilen naar boven, zegt manager operations Leon Aerssens. “Technische fouten bijvoorbeeld. Met het systeem P2000 bleken brandweer en ambulance op vijftien meter van elkaar niet te kunnen communiceren, zodat die communicatie nu geheel via de commandopost moest. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. In ons stadion moeten wij tribunes apart kunnen toespreken. Dat bleek nu ook opeens niet volgens plan te lopen. Maar daar doen we het ook voor.”

Andere eerste punten waren de containers, die ter afscheiding tussen gastenvak en het voormalige oefenveld staan. Die blokkeerden nu de weg voor de hoogwerker die de man met de dwarslaesie moest afvoeren. Alle diensten schrijven nu hun ervaringen op en wisselen die bij de eindevaluatie uit. Vervolgens leiden die tot een gewenste aanpassing om de veiligheid in het Rat Verlegh Stadion verder te verbeteren.

8 Reacties op "Rat Verlegh Stadion onderdeel van rampenoefening"

 • rhcp
  11 maart, 2010 - 23:40

  Een ramp? Komt Willem 2 in het Rat Verlegh spelen?

  0

  0
 • papaedje
  12 maart, 2010 - 07:22

  op zulke scenario`s valt niet te oefenen een ramp pakt altijd anders uit dan wanneer je erop zou trainen. Alles onder leiding van Aertsen gaat fout waarschijnlijk is hij de oorzaak van alle rampen binnen NAC

  0

  0
 • nac
  12 maart, 2010 - 07:26

  alvast voor nac – liverpool

  0

  0
 • rhcp
  12 maart, 2010 - 07:45

  @Papaedje

  Onzin, er is wel degelijk te oefenen. Gaan er dingen anders? Ja natuurlijk. Maar preparatie is essentieel in het bestrijden van rampen.
  Denk aan de Turkish Airlines crash. Zonder een goede preparatie (is deels training) had de reactie nooit zo goed geweest.

  0

  0
 • NBFC
  12 maart, 2010 - 08:57

  Jammer dat NAC niet de hulp van de supporters had in geroepen dan was het wel realistischer. Scenario's van: Wat als supporters lastig doen. Wat als er mensen in het gedrang komen mogen ze dan het veld op komen? Doen de brandblussers het en zijn de nooduitgangen open?

  Vooral dat laatste was ook vorig jaar bij Groningen aan de gang.

  Zulke dingen zijn er ook om er over na te denken

  0

  0
 • B-SIDE JOSKE4
  12 maart, 2010 - 10:04

  Ik ben het helemaal eens met NBFC.

  Dit zijn toch serieuze zaken..

  Goed dat ze daar mee bezig zijn hoor!

  Hopen maar dat het nooit écht nodig zal zijn.

  En nou op naar morgen!!!!

  HUP NAC

  0

  0
 • jan uit G
  12 maart, 2010 - 20:03

  gut lekker slim bezig daar!!! heel nederland weet al sinds dat die p2000 op de markt is gekomen dat die shitzooi nooit heeft gewerkt maar nee hoor gewoon lekker blijve gebruike hierzo.we gaan onderhand op een bananerepubliek lijke stel mafkeze

  0

  0
 • Laus-0113
  13 maart, 2010 - 01:21

  @Jan uit G

  Je hebt helemaal gelijk met je geschetste problemen met communicatie van verschillende disciplines via C2000 (P2000 zijn tekst alarmeringen en is heel iets anders), Maar daarnaast moet je zien dat het met het oude analoge systeem helemaal niet mogelijk was onderling te communiceren zonder tussenkomst van een alarmcentrale/meldkamer, Nu is het door C2000 mogelijk dat niet disciplines als Brandweer, Ambulance en Politie hun eigen kanalen en frequenties hebben, maar nu worden er groepen gemaakt per incident, waarbij alle betrokken hulpdiensten zich inmelden, dus ondanks het niet perfect functioneren is het toch nog een goede vooruitgang op het oude systeem. genoeg hier over:P

  Goed dat er wordt geoefend in het stadion. Je kan zoals anderen ook al zeiden nooit oefenen op een ramp, maar door het oefenen kunnen er wel knelpunten en problemen worden blootgelegd die vervolgens kunnen worden aangepast. Iets wat ook verschrikkelijk belangrijk is.

  GoedeNACht allemaal.

  0

  0