Wij gaan niet opzij

BSR Analyseert: Pijnlijke cijfers NAC na seizoensouverture

Het was niet best in Alkmaar. NAC ging hard onderuit in het eerste duel van het nieuwe seizoen. De statistieken onderstrepen nog maar eens dat het verschil tussen beide ploegen groot was. AZ had alles te vertellen in eigen huis, NAC kwam niet verder dan een paar momenten in de tweede helft. Er is werk aan de winkel voor hoofdtrainer Mitchell van der Gaag.
De basiself van NAC bestond uit niet één huurling toen het aftrapte in Alkmaar, waar het AZ van hoofdtrainer John van den Brom de tegenstander was. Datzelfde NAC had vanaf minuut één vrijwel niets in te brengen. Op alle fronten moest de club zijn meerdere erkennen in AZ. De defensie, die in de voorbereiding al meermaals werd bestempeld als een zware tekortkoming, gaf ook tegen AZ niet thuis. Het middenveld kwam er niet aan te pas en de aanval, met name spits Te Vrede, werd nauwelijks bereikt. De kei harde conclusie luidt dat NAC zonder City-huurlingen een kwalitatieve tekortkoming was in de eerste wedstrijd van het seizoen. De statistieken Een aantal basisstatistieken die direct opvallen: AZ schoot maar liefst 29 (!) maal richting het doel van Birighitti, waarvan er daadwerkelijk 12 tussen de palen belandden. NAC zette daar slechts vijf schoten tegenover. Een oppermachtig AZ dat de score verder had kunnen uitbreiden, als het scherper was geweest in de afronding. Het aantal verwachte doelpunten, dat wordt berekend aan de hand van de grootte van de kans, is 3.08 (AZ) ten opzichte van 0.34. Theoretisch gezien betekent dit dat het 3-0 had moeten worden, en er een aantal doelpunten vanuit een te moeilijke hoek zijn gescoord. Dit valt enigszins te verwaarlozen, omdat het systeem niet rekening houdt met aangeraakte schoten, veldbezetting en dergelijke. Verder had AZ het meeste balbezit (57%) en gaf het met afstand meer slimme passes (18 om 2) en meer key passes (3 om 0). Dat laatste betekent eigenlijk de letterlijke vertaling. AZ gaf drie sleutelpasses, NAC géén. Vooral de passes naar het zestienmetergebied zijn er opvallend meer voor AZ, dan voor NAC. De Alkmaarders gaven er 45, NAC slechts 12. De meeste winst voor de Parel van het Zuiden valt te behalen in de passnauwkeurigheid. Deze is over de gehele wedstrijd op alle fronten minder dan die van AZ en slechts één keer gelijk. Op het gebied van forward passing, oftewel passes vooruit, deden Menno Koch en Karol Mets het naar behoren. Mets voltooide er 12 van de 12, Koch 11 van de 13. Linksback Leigh gaf er 17, waarvan 11 goed (65%). Sporkslede 12, 8 daarvan succesvol (67%). De backs van AZ hadden wel een beter percentage. Svensson 80%, Ouwejan 82%. Ilic en El Allouchi waren overigens de beste op het gebied van forward passes vanuit het middenveld / vleugels. Ilic gaf 8 passes, waarvan 7 nauwkeurig. El Allouchi 11, 10 daarvan kwamen aan. Ook Kali deed het goed en gaf tevens het vaakst een pass vooruit. 19 stuks, 16 goed (84%).

Dat AZ beter aan de wedstrijd begon, is onder meer te wijten aan het aantal gewonnen duels. De onderlinge duels, die het kwaliteitsverschil eigenlijk zo min mogelijk beschrijven, is zwaar is het voordeel van de Alkmaarders. Wanneer je weet dat je tegen een beter voetballende ploeg speelt, moet je op z'n minst zorgen dat de onderlinge duels in jouw voordeel beslist worden. Helaas was dit niet het geval, het merendeel van de wedstrijd. Zo was NAC de eerste 30 minuten ondergeschikt ten opzichte van AZ en wist het slechts kleine delen van de wedstrijd meer duels te winnen dan AZ binnen een bepaald tijdsbestek. Wat vooral zichtbaar was, is dat de verdediging van NAC niet bepaald indruk maakte. Daarom spiegelden wij het aantal geslaagde acties af tegenover dat van AZ. Het kwartet Sporkslede, Koch, Mets en Leigh maakte beduidend minder succesvolle (verdedigende) acties dan hun collega's van AZ. De ervaren Ron Vlaar haalde zelfs een percentage hoger dan 90%. Daar komt de Bredase defensie bij lange na niet in de buurt. Ook de verdedigende duels aan NAC's zijde waren ondermaats. Zo haalde niet één verdediger een percentage hoger dan 50%, om nog maar te zwijgen over de rest van het veld.

Het aanvallende trio had het zwaar tegen AZ. Buiten het feit dat zij er weinig aan te pas kwamen, werd er ook vrij weinig gedaan met de bal als de kans zich wél aandiende. Zo spande Gervane Kastaneer de kroon door zichzelf (te) weinig in het spel te betrekken. Tegen Konyaspor gaf hij in 60 minuten slechts drie passes, waarvan er nul aankwamen. Bijna twee weken later gaf hij in één helft tegen AZ slechts acht passes, waar er vijf van aankwamen. Ook wist Kastaneer het minst aantal acties (29) succesvol te voltooien (9). Dit komt neer op een percentage van slechts 31%. Opvallend: Zijn vervanger Luka Ilic gaf in de tweede helft 32 passes, waarvan er 29 aankwamen. Dat is vier (!) keer zoveel dan Kastaneer. Ook wist de Serviër vaker een actie te maken (47) en wist er 32 te voltooien, een percentage van 68%. Hij betrok zich zodoende meer in het spel, ook al had de vleugelaanvaller een andere rol dan zijn collega die in de kleedkamer achterbleef. NAC-Speler van de Week (op basis van statistieken) Anouar Kali. De middenvelder behaalde het hoogste percentage geslaagde acties. 49 van zijn 66 pogingen waren goed uitgevoerd, wat neerkomt op 74%. Mounir El Allouchi volgt op de voet met 70%. Kali haalde daarbij ook een uitstekend pass-nauwkeurigheidspercentage: 92%. 45 van zijn 49 passes kwamen terecht bij een NAC'er. NAC-Verrassing van de Week (op basis van statistieken) Luka Ilic. De Serviër scoorde niet alleen bijna zijn eerste doelpunt in dienst van NAC, maar hij viel ook prima in. Hij was, zoals hierboven vermeld, meer betrokken in het spel dan vleugelaanvaller Gervane Kastaneer. Dat heeft uiteraard ook te maken met tactiek die de trainer hanteert, maar het is zeker een positief punt voor de City-huurling. Tevens lag Ilic' passnauwkeurigheid erg hoog (90%) en liet hij bij vlagen goed voetbal zien.

Bron: B-Side Rats

Volgend bericht
De Zwitserse vakantie van Rai Vloet 41 reacties
Terug naar overzicht
69 Reacties
0   0  
Barry

Kasteneer met Ilic vergelijken gaat niet op. Ilic speelde op rechts en daarna centraal. Kasteneer stond aan de linkerkant, een linkerkant die als los zand en zonder afspraken aan elkaar hing. Leigh, el allouchi en Kasteneer aan 1 kant was echt dramatisch.

0   0  
Ivo

Sporkslede won als verdediger 31% van zijn duels. Dodelijk.

0   0  
hansss

Godnondedjukes lekker bezig hoor mannen!
Fijn dat we dit seizoen zo'n diepgaande analyse kunnen verwachten. Go BSR

0   0  
Dun Diëe

Zo'n mooie grondige analyse, maar dan voor zo'n klote wedstrijd.... Het vrijft het er allemaal nog met wat dieper in.

Maar goed, afgesloten met twee lichtpuntjes: Ilic en Kali. Over de rest zullen we het maar niet meer hebben. Op naar zaterdag.

0   0  
NACHouten

Hulde BSR, hevig voorstander van feiten in plaats van ongefundeerd spelers afzagen. Zag alweer voorbij komen dat Kali waardeloos was. Blijkt dus mee te vallen.

0   0  
habe

Leuk, die pass nauwkeurigheid. Ik zou hier nog wel iets belangrijks bij willen zien: pass naar voor of naar achter. De passes naar voren zijn normaal gesproken namelijk een stuk risicovoller, maar wel noodzakelijk om tot scoren te komen.

0   0  
Eljé

‘Verdedigende acties’ suggereert een soort geplande beweging om een bal te veroveren of weg we werken. In de praktijk leek de verdediging een serie van paniekerige acties.

Maar goed, hopelijk laatste topic over dat drama. Kop omhoog naar het weekend.

0   0  
Cambridge

Mag toch hopen dat het middenveld iets anders eruit gaat zien. Iets meer voetballend vermogen svp en een intentie om wat meer druk te zetten. Dieptepunt voor mij was een moment dat Verschueren zonder enige druk van AZ drie aanspeelpunten had, de bal makkelijk kon afleggen maar zolang wachtte dat een tegenstander de bal afpakte. Dat kan echt niet op eredivisieniveau.

0   0  
SjorsNaC

Mooi artikel mannen. Erg interessant.
Laten we hopen dat ze het zaterdag goedmaken. De ellende van zondag begint weer beetje te zakken.

0   0  
Dun Diëe

@Cambridge, ik onthou me meestal van individueel spelers beoordelen, niet in de laatste plaats omdat ik zeker weet dat de technische staf er veul meer kijk op heeft dan ik. Maar als het waar is wat jij zegt, dan lijkt me dat simpelweg een gebrek aan vertrouwen. Hij durft die bal blijkbaar niet te geven aan drie spelers die vrij staan omdat hij bang is het verkeerd te doen, of dat de spelers er vervolgens niks mee kunnen. Een andere reden kan ik me niet bedenken, want hij heeft vorig jaar toch een behoorlijk aantal fatsoenlijke wedstrijden gespeeld.

0   0  
Baron

Ik mis Arno Verschueren in dit overzicht. Ik zat zelf in het stadion, maar och wat speelde die slecht. Die moet waarschijnlijk het minst naar de juiste kleur hebben gespeeld. Vorig seizoen heeft hij redelijke wedstrijden gespeeld, maar hij mag wat mij betreft plaatsnemen op de bank. Al komt dan het dilemma wie er beter is.
Wellicht mets doorschuiven en brown naast koch?

0   0  
Frits

En dat is dan het Resultaat van het TOPSPORTKLIMAAT van ons NAC!

DUS ER IS WEL DEGELIJK IETS GOED MIS BIJ ONS CLUBJE, WANT MET TOPSPORT HEEFT DIT DUS HELEMAAL MAAR DAN OOK HELEMAAL NIETS TE MAKEN!

Ondanks de supergrote DURE groep van begeleiders!

0   0  
BrabanT

Verschueren eruit lijkt me zeer noodzakelijk. Mets doorschuiven zou kunnen. Maar dan zit je nog met Koch te koekeloeren. Die bakt er echt helemaal niks van. Mijn part klomp en Brown er in. Middenveld zijn er nog wel mogelijkheden in verschillende varianten met fernandez/ilic en nijholt/el allouchi. Zaterdag is denk ik de enige kans om niet weer af te gaan: volle gas naar voren. In de aanval in een flow heb je op papier gewoon een redelijke voorhoede. Het is dodelijk om steeds alles terug uit te spelen en zo traag. Gewoon aanvallen en alle ballen naar voren!!

0   0  
PETROS

Ondertussen blijft het stil vanuit de burelen

0   0  
buurman

Ik vond Ilic goed maar Kali niet. Een redelijk hoog percentage krijg je ook als je alles over 3 meter terug of opzij legt. Maar goed meningen verschillen gelukkig.

Ik sluit me aan bij Elje om er nu maar over te stoppen. Op naar zaterdag.

0   0  
Tsjonge, Tsonge

Stop met 4-3-3 ouderwets en je hebt er de speler niet voor!!!!!!

0   0  
LarsW

@habe

Terechte vraag en goed dat je het zegt. Ik heb even gekeken voor je: Mets en Koch hadden allebei prima statistieken wat betreft forward passes. Mets voltooide er 12 van de 12, Koch 11 van de 13. Leigh gaf er 17, waarvan 11 goed (65%). Sporkslede 12, 8 daarvan succesvol (67%).

De backs van AZ hadden wel een beter percentage. Svensson 80%, Ouwejan 82%.

Ilic en El Allouchi overigens de beste met forward passes op het middenveld. Ilic 8 passes gegeven, 7 nauwkeurig. El Allouchi 11, 10 daarvan kwamen aan. Ook Kali goed en gaf tevens het vaakst een pass vooruit. 19 stuks, 16 goed (84%).

0   0  
Rinus

Chapau mannen, mooi werk deze analyses!

0   0  
habe

Thnx !!!

0   0  
Ed

Ik had vandaag wel een versterking willen zien!

0   0  
Henkie

Zou de statistieken van het middenveld/de rest vd spelers ook wel willen zien. Top dit overigens!

0   0  
Eucalypta

Statistieken!? Nog even en we hebben goed gespeeld ! Kan t echt niet serieus nemen

0   0  
scheppioni

Leuk om te lezen Bsr, van de andere kant ook pijnlijk als zelfs opa vlaar een hoger percentage had dan de hele belachelijke verdediging van NAC met name sporkslede, koch en mets !!! Ilic wist ik al lang en het bevreemde mij ook echt waarom vd Gaag dan ook niet startte met hem, jammer dat jullie hem dit ook niet vroegen !!!
Goh wat had ik een goed gevoel met vd Gaag maar wat is hij in de eerste serieuze test mij toch vies tegengevallen en met name nog zijn lichaamstaal in de tweede helft !!
Ik mag echt hopen dat hij zaterdag niet met cairo d'n tweede begint maar de eerste die je in de basis op papier invult hoort Ilic te zijn en daar ga je maar omheen bouwen en nog graag een balvaste scorende spits erbij !
De superboeren wrijven in de handen, NAC is gewaarschuwd !!
Wat ik vorig seizoen ook al aanhaalde, doorlichten van de staf zou bij ons NAC ook zeker geen kwaad kunnen, geen vriendjespolitiek meer maar het belang van de club NAC !!!

0   0  
Eucalypta

Mets 12 uit 12 !?! Weet t niet maar ik heb m toch simpele ballen in zien leveren

0   0  
Peer11

Mooie analyse, maar op dinsdagavond na zo'n kut wedstrijd wel mosterd na de maaltijd. Tijd om az uit te vergeten en te gaan focussen op zaterdag. Er moet gewonnen worden. Ga er vanuit dat er inmiddels stevig is nagepraat binnen de selectie en dat iedereen nu weet wat zijn taken zijn. Zo kansloos worden weggespeeld mag niet nog eens gebeuren. Aan MvdG de schone taak om het team nu wel goed voor te bereiden op een wedstrijd.

0   0  
Ed

Ajax Luik grote versie van az nac

0   0  
Keepertje

Halen we nog versterking?

0   0  
LarsW

@Peer11

Helemaal mee eens. Ik had zelf liever de analyse meteen een dag later gemaakt, alleen was het rapport pas later beschikbaar. Volgende keer hopelijk sneller :)

0   0  
RaraNAC

Ik ben altijd wel fan van de statistiekjes. Modern voetbal kan er niet omheen.

Ik volg al een tijdje dat bijdehante mannetje van vi met z’n rare stem en haren, maar ik moet zeggen dat hij best vaak gelijk heeft. Wij Hollanders moeten het spelletje toch vaker anders gaan spelen. Statistieken hoor hier ook bij.

0   0  
tripomatic

Mooie analyse met die statjes weer mannen! Complimenten. Had ze alleen liever van een gelijkspel of winstpartij gezien, maar goed. ;-)

0   0  
Dbare

Allemaal leuk en aardig maar waar blijven de versterkingen?? Zie heel de dag al links en rechts diverse andere eredivisieclubs zich verder versterken maar in Breda blijft het angstvallig stil.

0   0  
Ouwe Spionkop

Goede analyse die het falen van Smulders 100% bevestigt. Het zijn cijfers om te huilen.
Ook vandaag geen versterkingen.
Deze man sloopt onze mooie club.

0   0  
1 van de 2

' peer 11'

- jij gaat je vast aanmelden om de volgende analyse sneller op deze site te krijgen en beste Lars, wat moet een bijna te aardig persoon zijn om je te verontschuldigen.

0   0  
De Muzikant

Ik sluit me volledig aan bij Ouwe spionkop

0   0  
Analist

Top, dat de analyse weer online is!

Tegelijkertijd blijft het belangrijk om alles in perspectief te bekijken.
- De kans dat je veel duels wint als je volledig wordt weggetikt is natuurlijk een stuk lager, dan het team die dominant is en je verdedigend wel onder druk zet.
- je kan een hoog percentages aangekomen passes hebben als CV, maar als je medespeler er niks mee kan schiet je er niet veel mee op.

Vaak zijn analyses op basis van cijfers een middel om pijn punten bloot te leggen, maar die pijn punten ontstaan ergens. (Niet omschakelen verdedigend, traag tempo in balbezit, weinig coaching, geen rugdekking, geen diepgang, verkeerd positie kiezen, geen bal lijnen er uit halen, lage handelings snelheid etc)

Dat zowel Mets/Koch relatief hoog scoren in vergelijking met Sporkslede/Leigh is voor mij simpel te verklaren omdat zij in hun positie veel meer in balbezit komen in de opbouw en verdedigend niet steeds 2:1 of 3:1 stonden, zoals Kali ook al aangaf.

Tegelijkertijd was de reden dat NAC traag opbouwde, niet doordekte, geen rugdekking gaf of verdedigend überhaupt solide stond volledig te feiten aan het trio Mets/Koch/Verschueren die zowel in de opbouw als in de organisatie verdedigend vaak de verkeerde keuze maakten of te laat waren, waardoor Kali en Allouchi ook verzopen.


Genoeg om aan te werken naar het weekend toe, maar ik kan je nu al zeggen dat op voetbal gebied dit alweer een compleet andere wedstrijd gaat worden. Waarbij in mijn beleving met 3 wissels (Mets > Palmer Brown, Verschueren > Nijholt en Ilic voor Kasteneer/ Allouchi komt) en vol NOAD de punten gewoon hier blijven

0   0  
Zippo

Ik hoop dat Nijholt ook eens mag blijven staan als ‘ie weer fit is.
Verschueren mag bergen met fouten maken en blijft gewoon staan.

0   0  
Dr.

@muzikant: verassend dat je zo'n diepgaande en goed onderbouwde analyse van OSK steunt....zucht

0   0  
Dr.

Sorry dat ik er nog even over doorga @muzikant: maar als je alle goeie analyses leest hier, welke uiteraard overwegend negatief zijn, hier en daar wat positief, waar supporters echt over nagedacht hebben....en je leest dan die 2 regels van onze spionkop, is dit dan echt het enige wat je uit je toetsenbordje kriigt!?

Daaaaag!!

0   0  
MickJ

Dit overzicht uitvergroten en Hr Smulders
als verantwoordelijke verplicht elke dag
3 uur naar laten kijken.
Maar of dat helpt, denk het niet .

0   0  
Hoeven4

@BSR

Kunnen jullie er ook een passmap uit laten rollen?

0   0  
Hoeven4

@BSR

Of wellicht statistieken gebruiken bij de voorbeschouwing van de volgende wedstrijd.
Even een passmapje van De Graafschap, een lijstje met gemiddelde prestaties per speler van het hele seizoen (nauwkeurigheid etc)
?

0   0  
Da Pope

@Mickj

Juist. Een technisch directeur moet zich wat jou betreft dus druk gaan maken om een momentopname van de prestaties van spelers. Hij moet vooral niet naar de langere termijn of het grotere plaatje kijken.

Mitchell van der Gaag is verantwoordelijk voor de trainingen en de opstellingen. Maar dat is niet relevant zolang je tegen Smulders aan kunt schoppen, of wel?

0   0  
F4

Een dramatische seizoenstart, waarin NAC zich in den lande al finaal voor schut zette. Enerzijds door de uitslag, anderzijds vooral door het dramatische spel van elf individuen. Vooral doelman Mark Birighitti kreeg de hoon over hem heen, nadat hij opzichtig de fout in ging. Desondanks deelde ‘Birraz’, de onpasseerbare goalie uit de Kuip, slechts in de malaise.

Aanstaande zaterdag zal hoogstwaarschijnlijk Mark Birighitti weer het doel verdedigen. Het negativisme en tevens cynisme zal hem snel ten deel vallen, bij weifelend optreden. Laten we, voor Mark, maar ook vooral voor de club die ons lief is, dat gevoel omzetten in positivisme. Mark is één van de elf. Hij verdient onvoorwaardelijke steun zolang hij het Bredase doel met eer en geweten verdedigt. Laat NAC, NAC zijn. Juist nu moeten jongens, die het net wat harder nodig hebben, gesteund worden.

Een slag is verloren, maar we staan enkel aan het begin van een 34 wedstrijden-durende oorlog met de Yellow Army.

0   0  
Belgische Naccer

Als dezelfde keeper en spelers zaterdag met dezelfde instelling in het veld staan als tegen AZ dan kan ik de Toto blind invullen. En kun je deze wedstrijd ook schriftelijk afhandelen.

NAC-De Graafschap 0-4

0   0  
De Chef

@F4

Wat mij opvalt is dat er niemand iets zegt over een aantal wel heel goede reddingen die Birighitti maakte. Natuurlijk ging hij een paar keer nat, maar met zo'n zooitje vlak vor je die er echt een onhoudbare puinhoop van maakten is het wat overdreven als mensen steeds weer de keeper aanwijzen als enige schuldige.

Hiermee niet zeggend dat Birighitti de eindoplossing voor NAC is, maar wel dat hij naar mijn gevoel onterecht hier op de site harder aangepakt wordt dan de rest door sommigen .

Wat de statistieken betreft: heel blij mee. Mooie aanvulling op deze site. Ze moeten wel goed gelezen en begrepen worden, zoals Analist al aangeeft. LarsW geeft enkel een analyse op basis van de cijfers die hij heeft en dat doet hij prima. Het is aan de analisten en de trainers bij NAC om dit soort cijfers (die ze uiteraard ook hebben) tegen het spelbeeld aan te leggen en er iets mee te doen.

0   0  
De muzikant

Edit BSR: Kap eens met ruzie zoeken met andere supporters.

0   0  
The Cosmic Gate

Hans Smulders ----> slaap lekker verder ....zucht

0   0  
MickJ

@ Da Pope
Drukmaken ? Ik dacht het wel , zijn taak is scouting
( wat is dat ? ) wikken en wegen spelers dan wel of niet aantrekken , dus het gereedschap voor de trainer.
Als jij bij mij zo zou werken , ging je vandaag nog de deur uit al koste me dat een vermogen.
Dat is altijd nog goedkoper als nog 2 jaar profiteren
van City wat je werk wel heel gemakkelijk maakt.

0   0  
Da Pope

@Mickj

Als jij mensen, die objectief gezien alle doelstellingen halen (promotie, handhaving, positieve transferbalans, investering in eigen jeugd, transferwaarde binnen de selectie creëren), na één momentopname aan het begin van een nieuw jaar buiten flikkert, heb ik ernstige twijfels bij hoe jij je organisatie runt.

0   0  
Frans

Kali, speler van de week hahaha.
Dat zegt alles.
Ik mag toch hopen dat hij beter kan dan wat hij tegen AZ heeft laten zien.

0   0  
buurman

Normaals, een keeper kan niet zeggen ik heb er zes prachtig uitgehaald en maar twee keer geblunderd.
Zo werkt het niet.
Je zegt ook niet tegen je baas " ik heb 10 prachtige projecten voor je verkocht voor totaal 500.000 dus wat maakt het uit dat ik nu een keer 50.000 in mijn eigen zak heb gestoken?"

Neemt niet weg dat het shit keepen is met zo'n verdediging voor je neus.

Uiteraard steunen we in het stadion Birri als hij erin staat !

0   0  
210853

Dat Ron Vlaar heden ten dage nog boven de 90% komt geeft je toch echt te denken als je voorin loopt....


Leuke info btw Bsiderats!

0   0  
Becherovka

@Buurman

Heerlijke analogie! Ik denk toch dat het een wisselwerking is. De verdedigers weten wie er in de goal staat en worden onrustiger(misschien communiceert Birri te weinig?) en de keeper komt onder druk door hun geschutter. Met een stabielere keeper los je denk ik een deel op.

0   0  
Dun Diëe

Buurman, je gaat nu wat te kort door de bocht. Ik begrijp je vergelijking maar de suggestie dat Birghitti het in zijn eigen zak gestoken heeft, oftewel; hij doet het expres, dat gaat me te ver. Had dan de volgende vergelijking gemaakt:
"Ik heb 3 prachtige projecten verkocht voor 500.000 ,maar ik heb op één een verlies gemaakt van 2.000.000."

Nog steeds niet best,maar komt wat eerlijker over. Iets meer krediet die hij mijns inziens wel verdient.

0   0  
MickJ

@ Da Pope
Kansen genoeg geweest voor de TD meerdere
malen net niet of te laat.
En als je niet mee kunt in de vaart der volken
niet bij mij aankloppen voor werk .
Er zijn er nu 21 naar alle tevredenheid , de laatste
Gestart in 1999 .
Het gaat je goed

0   0  
van Flieger

Smulders heeft een zielloos elftal neergezet. Hij moet weg.

0   0  
Da Pope

@Mickj

Ik heb je nog steeds niet op echte, inhoudelijke argumenten kunnen betrappen. Leg mij dan eens uit, anders dan op basis van de uitslag van zondag, wat hij precies anders had moeten doen. En nog belangrijker wellicht: waarom iemand anders dat beter had gedaan.

Mijn vermoeden is dat je daar niet in slaagt.

0   0  
heksenketel

@LarsW

Heel erg interessant, dank voor dit stuk! Ik geloof in dergelijke statistieken. Niet omdat ze heilig zijn, maar wel omdat ze de technische staf kunnen helpen om heel gericht aan de slag te kunnen gaan met verbeteringen. Dat is toch beter dan met hagel schieten en hopen dat je wat raakt.

@ Mickj
Van trouble shooting is nog nooit iemand beter geworden. Maar wel terecht dat er met een schuin oog naar Smulders gekeken wordt.

@ Da Pope
Niet je onafhankelijkheid verliezen hoor! Het is niet meer dan terecht dat er naar Smulders gekeken wordt. En rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Natuurlijk heeft hij op onderdelen krediet opgebouwd, maar op andere punten niet. En zoals hij zelf zegt "We zijn toe aan de volgende fase" .

0   0  
Da Pope

@Heksenketel

Wat heeft dit met onafhankelijkheid te maken? Ben ik alleen onafhankelijk als ik tegen Smulders ben? Dat is wat vreemd, niet? Ik daag Mickj uit met argumenten te komen waarom Smulders niet functioneert. Ik ben niet per se voor of tegen Smulders en laat me graag met argumenten overtuigen. Vooralsnog vind ik dat niemand er echt in slaagt aan te tonen waarom Smulders zo'n wanprestatie levert.

Niemand kan mij onderbouwd aantonen dat iemand anders het beter zou hebben gedaan, wat Smulders dan significant slechter doet dan andere td's, welke cruciale elementen er missen in zijn aanpak en visie en hoe hij NAC richting de afgrond helpt. Zodra iemand mij dat uit kan leggen, ben ik de eerste die pleit voor een andere technisch directeur. Zolang dat niet het geval is, zie ik niet in waarom hij niet zou blijven zitten. Want nogmaals:

- Promotie
- Handhaving
- Bouwen aan een selectie met transferwaarde
- Heldere meerjarenvisie
- Investering in de jeugd
- Op tijd verlengen van contracten
- Positieve transferbalans
- Professionalisering van de organisatie rond het eerste elftal

Dat lijken mij allemaal kernelementen van het functioneren van een technisch directeur. Als ik dingen over het hoofd zie, lees ik het graag.

0   0  
Eddy W

@ Heksenketel,

Natuurlijk is het goed als wij als supporters de leiding van onze club in de gaten houden. Maar sommige schieten hier wel erg in door en reageren op basis van resultaten van 1 wedstrijd. Behalve het feit dat in dit geval AZ kwalitatief beter is, kan het aan zoveel factoren liggen. De spelers van City (de spelers die voetballend de meeste kwaliteit hebben) ontbraken allemaal, daarnaast lijken Koch en Mets niet lekker in hun vel te zitten.

Ja, Smulders heeft fouten gemaakt (oa de keeperssoap van afgelopen seizoen) maar hij haalt zijn doelstellingen en doet veel dingen goed (promoveren, handhaven en het verkopen van spelers). Smulders nu ontslaan is hetzelfde als een accountmanager ontslaan omdat hij zijn target wel haalde, hierop zelfs voor loopt, maar een aantal klanten toch niet met je bedrijf in zee zijn gegaan.

0   0  
BVV

@ Da Pope

Dat je er nog zo op in gaat, lekker laten zitten joh. Als je er nu een poll van maakt of Smulders een goede TD is voor NAC zal nog steeds 80% JA tikken.

0   0  
Sia

Slechter dan afgelopen zondg gaat en mag het niet worden.

Ik zie wel potentie in Leigh, weliswaar is hij geen Angelino maar hij is misschien wel meer een stopper dan onze Spaanse vriend. Opbouwend wel minder. Luka Ilic is een rasvoetballer. Ik ben benieuwd naar zijn mogelijkheden. Kali is ook een aanwinst. Van Rosheuvel weten we dat hij eind vorig seizoen mooie dingen liet zijn bij Roda dus ik heb vertrouwen in hem. Te Vrede is geen spits die je moet gebruiken als je 90% van de wedstrijd op 50 meter van de vijandelijke goal staat: hij heeft geen actie zoals Ambrose en met name Sadiq. Verschueren en Mets waren erg onder de maat afgelopen zondag. Birraz begon goed maar had schuld aan de 3-0.

Al met al was het drie keer niks. Snel beterschap.

0   0  
van Flieger

Degradatie even vergeten onder de zelfde eigenaren en commissarissen! En ja, Smulders heeft er een puinhoop van gemaakt. Een ego trip om de afhankelijkheid van City af te bouwen. Geen eerlijke analyse dus over hoe we er eigenlijk in zijn gebleven.

0   0  
NAC4Ever

@van Flieger
Smulders was er bij de degradatie nog niet.

0   0  
heksenketel

@Da Pope

Je hebt mij in ieder geval nooit horen zeggen dat onze TD moet worden ontslagen. Dat zou ik een hele domme zet vinden. Waarom ik een knipoog naar je maak voor wat betreft onafhankelijkheid is omdat het voor mij zo voelt. Er zijn hier, tussen de schreeuwers, echt wel mensen die met argumenten komen. Voor mijn gevoel reageer jij veelal op dezelfde manier namelijk met het rijtje wat hij allemaal goed heeft gedaan en heeft bereikt. En dat voelt voor mij niet echt openstaan voor wat een ander te zeggen heeft. Het rijtje klopt overigens maar er is meer. Overigens allemaal sans rancune hoor, ik ben veel te blij met al het werk dat je in ons mooie cluppie stopt. Ik weet zeker dat het heel veel tijd kost en daar heb ik veel respect voor!

0   0  
heksenketel

@Da Pope

En dan nu inhoudelijk. Ja ik maak mij zorgen over ons management en dan bedoel ik onze AD en TD. Naar mijn mening zijn ze beide te licht om NAC naar een structurele middenmoter te dirigeren. Ik zal proberen het te onderbouwen.

Voor mij is een belangrijk criterium waarop ik een TD beoordeel. Namelijk in hoeverre voetballen wij onder of boven onze stand. Daarmee bedoel ik in hoeverre is de stand op de ranglijst in relatie met de hoogte van de begroting. Er hebben 7 clubs een lagere begroting en de begroting van Zwolle is vergelijkbaar. Daar bovenop krijgen wij gratis MC-spelers, die ik dus niet meetel. Op basis hiervan trek ik de conclusie dat we al jarenlang onder onze stand spelen. Daar was een reden voor, namelijk de situatie waaruit we kwamen. Dat is absoluut een verzachtende omstandigheid voor onze TD. Maar dat is wat mij betreft nu niet meer aan de orde en op basis hiervan mogen we verwachten dat we ons relatief eenvoudig handhaven. And if not, dan is het in mijn ogen niet meer dan terecht dat er ook naar onze TD wordt gekeken. Uiteraard beoordelen we dat niet op één wedstrijd maar op een reeks. We gaan het zien, maar de voorbereiding en de 1e wedstrijd roepen in ieder geval vragen op. Ik denk dat zijn netwerk te beperkt is en dat hij niet echt meetelt in voetballend Nederland, wat dat ook waard moge zijn.

Dan de AD, die is verantwoordelijk voor de lange termijn: ontwikkelen van een visie, implementeren van deze visie. neerzetten van een professionele organisatie en vooral in commerciële zin stappen zetten als het gaat om het uitnutten van het merk NAC. Als ik naar de begroting van NAC kijk dan heb ik al jarenlang het gevoel dat er veel meer uit te halen is. Ik verbaas me echt dat wij al jaren zo ongeveer de slechtst betalende shirtsponsor hebben. Ik denk dat onze AD prima is geweest om NAC door de lastige fase te helpen. Maar richting een stabiele middenmoter zijn andere kwaliteiten vereist met name op het gebied van leiderschap en (commercieel) netwerk. Mijn inschatting is dat hij hiervoor te licht is en richting de corporate wereld (waar het geld vandaan moet komen bij de groei) in ieder geval op dit moment geen volwaardige gesprekspartner is.

Misschien klinkt het hard, maar zo bedoel ik het niet. Ik denk de intenties van beide mannen helemaal prima zijn en ik weet dat onze AD bikkelhard werkt. Van onze TD heb ik op dat punt geen inzicht.

0   0  
Becherovka

@Heksenketel

Je zegt dat je kijkt naar de begroting. Volgens mij is dat een vergelijking die niet helemaal op gaat. In een begroting zitten namelijk ook veel andere kosten meegenomen en niet alleen het spelersbudget. Het klopt dat NAC en Zwolle qua begroting op dezelfde hoogte staan, maar qua spelersbudget heeft Zwolle meer te besteden. Gekeken naar spelersbudget staat NAC, volgens mij, 14e. Reken je daar de spelers van MC bij op, dan zou je mogen rekenen op plaats 11, lijkt me.

Wat betreft Goetzee denk ik dat je een punt hebt. Hij heeft veel voor elkaar gebokst en NAC door een moeilijke tijd heen geholpen. Om hem helemaal te royeren lijkt me niet, maar een andere rol zou niet misstaan.

0   0  
Da Pope

@Heksenketel

Ik sluit me voor wat betreft het begrotingsdeel bij Becherovka aan. Die vergelijking is niet helemaal zuiver. Daarnaast vind ik een vergelijking met andere clubs sowieso lastig. Denk aan externe geldschieters, historie van een club, bestuurlijke stabiliteit, enzovoort. Ik denk dat je een technisch directeur daarom primair moet beoordelen op de taken die hij bij zijn club heeft.

Smulders is absoluut niet onfeilbaar, maar hij doet zelden écht rare dingen. Daarnaast is hem alleen beoordelen op zijn aan- en verkopen voor mij een te ééndimensionale kijk op het vak van t.d. Voor mij zijn het feit dat hij de begeleiding rond het eerste elftal heeft geprofessionaliseerd, vol inzet op de begeleiding en ontwikkeling van de jeugd en het samenwerkingsverband met Helmond Sport óók belangrijke factoren. Anders dan zijn voorgangers Maaskant, Rutjes, Van As en zelfs Stewart bouwt Smulders echt aan een duurzame ontwikkeling van de club. Voor mij is dat de voornaamste reden, dat hij van mij veel krediet krijgt.

Maar zelfs als je die dingen buiten beschouwing laat, vind ik dat Smulders het behoorlijk doet. In een eerdere post onder een ander bericht heb ik zijn aankopen voor dit seizoen stuk voor stuk doorgelopen. Als ik op zijn stoel ga zitten, had ik al die spelers ook gehaald. De aankopen voelen voor mij stuk voor stuk logisch. Dat er af en toe een mispeer tussen zit, is niet te voorkomen. Dat geldt voor iedere technisch directeur. Maar zelfs met die misperen, levert Smulders NAC geld op. Hij creëert zijn eigen budget en dat is óók anders dan onder zijn voorgangers.

Goetzee kan ik moeilijker beoordelen. Daarvoor is mijn bedrijfseconomische kennis te beperkt. Op de elementen, die ik wel kan beoordelen, vind ik dat hij het goed doet. Met als belangrijkste pijlers het feit dat hij NAC van Categorie 1 naar Categorie 3 heeft gebracht en het negatief eigen vermogen weggepoetst heeft. Daarnaast is hij nederig en dat is bij een club als NAC een onvoorstelbaar waardevolle eigenschap. Met Goetzee aan het roer weet je dat NAC geen gekke dingen gaat doen. Hij is geen man van megalomane plannen, maar iemand die rustig bouwt.

Ik heb vertrouwen in allebei. Deels door wat ze laten zien, maar ook omdat ik geen beter alternatief kan bedenken. Ik zou werkelijk niet weten welke beschikbare AD en TD op dit moment beter bij de club zouden passen én beschikbaar zijn. Dat is voor mij misschien wel de voornaamste reden dat het schoppen mij zo tegenstaat. Het voelt heel erg als kortetermijndenken. Mensen zijn nú boos, willen nú verandering, maar geven geen alternatief. Daar doe ik niet aan mee.

Als laatste: Ik ben eerst en vooral supporter. Ik ben onafhankelijk in de zin dat ik NAC of andere supporters nooit mijn mening zal laten bepalen. Mijn onafhankelijkheid betekent echter niet dat ik geen mening heb. En dus ga ik graag en vaak de discussie met mensen aan.

0   0  
Heksenketel

@ Becherovka @Da Pope

Goede discussies zo aan het begin van een mooie dag! En volgens mij zitten we dichter bij elkaar dan we wellicht denken. Voor de korte termijn ga ik voor een groot gedeelte met jullie mee. En ook eens dat het vergelijken van clubs altijd koffiedik kijken is. Voor de lange termijn blijf ik van mening dat de huidige leiding van onze club te licht is. Tenminste als de doelstelling blijft om een stabiele middenmoter te worden. Overigens is leiding breder dan AD en TD. Daar mogen RvC en Aandeelhouders ook onder geschaard worden. Tot slot: je zult maar AD of TD zijn van NAC. Ik geef het je te doen!

Fijne dag allemaal!

Laad alle berichten na dit bericht in