Wij gaan niet opzij

Clubraad spreek met politie, burgemeester en NAC over rellen NAC-Willem II

Afgelopen woensdag heeft de Clubraad om tafel gezeten met de politie, burgemeester en NAC om het te hebben over de rellen bij NAC-Willem II en de wijze waarop daar door de betrokken partijen aandacht aan geschonken is. De CR heeft een verslag van het gesprek gemaakt, dat wij graag één-op-één met jullie delen.
Naar aanleiding van de ongeregeldheden na NAC-Willem II heeft afgelopen woensdag op verzoek van de Clubraad een gesprek plaatsgevonden met de CR, politie, burgemeester en NAC. De rellen, de eenzijdige mediaberichtgeving en de consequenties die de goede supporters reeds ondervinden (ADO-uit) heeft er toe geleid dat de geledingen graag hun visie wilden geven op hetgeen er gebeurd is en hoe dit in de toekomst voorkomen zou kunnen worden. Het gesprek was zeker niet bedoeld om het geweld tegen de agenten goed te praten. Ieder van ons keurt dergelijk geweld af. Er zijn geen redenen die dit geweld rechtvaardigen. Helaas is de realiteit dat er in onze samenleving een aantal mensen in bepaalde situaties niet normaal functioneren. De burgemeester heeft aan alle partijen (incl. Willem II) gevraagd een relaas in te dienen, waarbij over 2 weken conclusies getrokken zullen worden. Er wordt zowel door de politie als NAC niet uitgesloten dat er fouten gemaakt zijn. Op Social Media zijn er reacties geweest op een aantal onderwerpen, zoals het vasthouden van supporters in het uitvak, dichte hekken etc. Een paar zaken alvast ter verduidelijking:
  •  NAC is verantwoordelijk voor de veiligheid in het stadion en de bussluis buiten;
  • Supporters van bezoekende partijen mogen na wedstrijd altijd meteen het uitvak verlaten. Wel dienen ze in de bussluis te wachten;
  • Vanuit politieoogpunt is het uit den boze om in een afgesloten gedeelte te gaan staan. NAC maakt afspraken met Willem II over veiligheidszaken m.b.t. uit-supporters. Er waren 51 beveiligers in het uitvak aanwezig;
  •  Het toegangshek naar F was gesloten omdat supporters vorig jaar via F en B-side geprobeerd hebben Willem II supporters op de Hoofdtribune aan te vallen. Hierdoor waren en nog veel supporters in Vak G, terwijl de rellen buiten begonnen waren. Ouders met kinderen en andere niet-kwaadwillende supporters kwamen hierdoor in het gedrang;
  •  Er waren geen aanwijzingen zowel voor als tijdens de wedstrijd dat er een escalatie plaats zou vinden;
  • Er zijn aan de NAC kant mensen aangehouden voor geweld tegen de politie. Daarnaast zijn er twee Willem II-supporters in het uitvak opgepakt waarvan er 1 een brandblusser heeft leeggespoten
Ook de grote eenzijdige media-aandacht die de rellen hebben gekregen is besproken. Burgemeester Depla gaf daarop aan dat hij twittert over NAC als het goed gaat en vindt dat hij ook van zich moet laten horen wanneer het niet goed gaat. Uiteraard wetende dat het slechte nieuws wordt opgepakt door de media. Door verschillende belangen verschillen we over de aanpak van mening. Belang van de burgemeester en politie is begrijpelijkerwijs het extreme geweld tegen hulpverleners onder de aandacht brengen. Het belang van NAC en zijn supporters is beperken van imagoschade en de goede supporters niet te laten leiden onder de kwaden. De rellen (en mogelijk de grote media-aandacht) dragen in ieder geval niet bij aan de positie van NAC als vooroploper in het normalisatie-traject. Ondanks het feit dat er tijdens ADO wel maatregelen zijn getroffen, is de intentie van de burgemeester en politie om de ingezette lijn door te zetten. Positief punt is dat Heracles gewoon volgens de ingezette lijn wordt ontvangen op het supportsplein voor de Bea. We gaan ervan uit dat de dadergerichte aanpak en bijbehorende straffen het gewenste resultaat voor de gewone supporter gaat opleveren. Daarnaast zal er druk richting Tilburg gezet moeten worden ten einde in januari op fatsoenlijke wijze naar Willem II- NAC te kunnen kijken. Wij bedanken de burgemeester en politie voor het inhoudelijke en plezierige gesprek en wachten verdere evaluaties en consequenties af.

Bron: B-Side Rats, Clubraad

Terug naar overzicht
18 Reacties
0   0  
Chris W.M.

Duidelijk verhaal.

Wel een puntje van kritiek;

" Er waren geen aanwijzingen zowel voor als tijdens de wedstrijd dat er een escalatie plaats zou vinden;"

Als je het feit dat, zoals door de politiechef aangegeven werd bij Pauw, er signalen waren dat de avond van tevoren in de binnenstad van Breda gevochten zou gaan worden door "supporters" van NAC en Willem2 en wat uiteindelijk niet is doorgegaan los ziet van hetgeen uiteindelijk voorgevallen is dan zal die zin vast kloppen. Persoonlijk kan ik het niet los zien van elkaar. Er waren wel degelijk signalen dat het broeide. De politie is er blijkbaar vanuit gegaan dat doordat die vechtpartij niet is doorgegaan dat daarmee de onrust was verdwenen. En dat noem ik een verkeerde inschatting.

0   0  
Oosterhout 3

1. Beveiligers w2 werden al tijdens de wedstrijd in een hoek gedreven door het uitvak, waardoor ze niet op tijd bij uitgang uitvak waren om de W2 ers te begeleiden richting de bussen....

2. Het is uit den boze om in afgesloten ruimte te gaan staan??
MIJN reactie is als volgt....
Politie&me creëeren zelf een afgesloten ruimte door tussen vakg & hek met uitfans in te gaan staan(uitvak +-20/40m2 bewegingsruimte, tegenover 5m2 nu?)3. Psv supporters 2 weken voor nac w2, moesten wel 3 kwartier wachten int uitvak?


Dus.... De fout ligt 2x bij beveiliging nac, daarna bij beveiliging Willem2.... En welgeteld 0x bij politie breda(iets met afschuifsysteem.....) ?

0   0  
Snooker

Toch wil ik even reageren op onderstaande punten.

1. Supporters van bezoekende partijen mogen na wedstrijd altijd meteen het uitvak verlaten. Wel dienen ze in de bussluis te wachten;
Reactie: Wat-een-onzin. De PSV supporters hebben afgelopen wedstrijden 45 minuten moeten wachten in ons uitvak voordat ze hier uit mochten.

2.Vanuit politieoogpunt is het uit den boze om in een afgesloten gedeelte te gaan staan. NAC maakt afspraken met Willem II over veiligheidszaken m.b.t. uit-supporters. Er waren 51 beveiligers in het uitvak aanwezig;
Reactie: 51 beveiligers, waarvan er niet 30-40 in een rij opgesteld kunnen worden naast een hek? wat een armoe..

3. Het toegangshek naar F was gesloten omdat supporters vorig jaar via F en B-side geprobeerd hebben Willem II supporters op de Hoofdtribune aan te vallen. Hierdoor waren en nog veel supporters in Vak G, terwijl de rellen buiten begonnen waren. Ouders met kinderen en andere niet-kwaadwillende supporters kwamen hierdoor in het gedrang;
Reactie: Waarom dan niet het hek tussen hoofd en bside dichtgooien? en er zijn nog voldoende omlooproutes voor mensen die echt kwaad willen. Voelt voor mij meer als een indek reden als de daadwerkelijke reden.

Conclusie: het vermogen tot zelfreflectie ontbeert bij eenieder verantwoordelijk voor de veiligheid en zijn enkel bezig om de schuld bij andere te leggen. Enige schulderkenning, dan wel zelfreflectie, zou de heren van de veiligheidsorganisatie sieren! Er kan simpelweg niet vanuit gegaan worden van het feit dat 200 die niet in een maatschappij kunnen functioneren zich gedragen tijdens een voetbalwedstrijd.

0   0  
Heksenketel

@Clubraad: Super dat jullie dit gesprek gearrangeerd hebben! Dit vergroot het wederzijdse begrip en helpt mee om het normalisatietraject weer op te pakken. Heel erg goed!

Verder heb ik eigenlijk maar één opmerking:
Een burgemeester moet datgene doen wat goed is voor zijn stad. Dat wat voor hemzelf goed is, doet niet terzake. Naar mijn mening heeft hij gekozen voor zijn eigen PR en had hij als burgemeester wat anders moeten doen. Hij heeft gepolariseerd en niet bijgedragen aan het creëren van een genuanceerd beeld. Als je het mij vraagt: dit gedrag is burgemeester onwaardig.

0   0  
buurman

In de eerste plaats goed dat er een gesprek wordt gevoerd. Of er vanuit NAC zijde genoeg tegengas is gegeven kan ik niet weten, ik was er niet bij. Als je in zo'n gesprek geen tegengas geeft heeft een gesprek weinig of geen zin.
Maar kort gesteld is dus de fout ,waardoor het even escaleerde, dat de Willem2 supporters niet (eventueel met krachtige hand) naar hun bussen werden gedirigeerd.

Dat je ook naar buiten treedt als zaken fout gaan wil ik nog in mee gaan. Maar dan moet je wel zorgen voor een juist beeld van de gang van zaken. Nu was het opgeklopte beeld dat de oorlog in Breda was uitgebroken. Wat is daar het nut van ?

Lees zeker ook Oosterhout3,Snooker en Heksenketel; zeer goed onderbouwde reacties.

0   0  
ric

ik vind het onbegrijpelijk dat politie in haar eigen stad de confrontatie zoekt met eigen supporters.
Zet verdomme die agenten in die bufferzone/buitengebied van het uitvak. Zorg er vervolgens voor dat de willem ll supporters gewoon de bussen opzoeken ipv de mogelijkheid hebben om met flessen jupiler en een brandblusser te gaan gooien die uit de bussen komen.

0   0  
GeelZwartHart

Depla is compleet door de mand gevallen, door niet objectief het voorval te bezien. Hij ging voor eigen belang, populair lopen doen. Jammer.

0   0  
Nicky

Nou dat zou je ook niet verwachten van iemand uit de politiek....

0   0  
van Flieger

Du moment dat de politiek zich ergens mee gaat bemoeien wordt de waarheid naar de achtergrond gedrongen. Dan gaat het om beeldvorming en mannetjesmakerij. Van Flieg had er al meteen een heel slecht gevoel bij toen Depla bij Pauw verscheen. Waarom toch ? Nu blijkt dat het om een vlucht-vooruit ging. De aandacht afleiden van de eigen fouten en alleen maar buikgevoel schuren door zwaar getrainde en bewapende manschappen als slachtoffertjes van hooligans neer te zetten.

Weer het halve verhaal dus. Depla ga weg man.

0   0  
buurman

Dit keer geheel eens met van Flieger. Legt de vinger op de zere plek.

0   0  
Oosterhout 3

Is het raar dat ik het al zei, toen hij bij pauw ging zitten PRECIES wist wat ze gingen zeggen hoe en of wat?!

Als zelfs onze huisvlieger het ziet.... Moet toch iedereen het zien lijkt me?!

0   0  
kw

Allemaal reacties van mensen die nog steeds niet willen zien dat HET GEWELD ontstond bij de supporters. Als iedereen netjes naar huis was gegaan en riempjes in de broek hadden gehouden en handjes thuis was er niks aan de hand geweest. RADDRAAIERS moeten hand in eigen boezem steken ipv vingertjes wijzen naar mensen die gewoon hun werk doen!!

0   0  
Breda vooruit

Leon aertsen had zijn werk beter moeten doen...die snap er al jaren weinig van zat zelf al aan het bier toen de wedstrijd afgelopen was...behandeld eigen suports als een hond ,bedankt leon voor je zoveelste blunder

0   0  
Oosterhout 3

@kw, nogmaals....

Dit gebeurde bij uitgang vakg...
DE ENIGSTE UITGANG van vakg!
Dus om thuis te komen moesten 2.000 man, langs hekken die op en neer gaan, alles wat los en vast zit naar je toe wordt gegooid over het hek, vanaf 5 min na de wedstrijd stonden ze daar....

Sommigen lopen door.... Ik dacht nee... Ik blijf staan bij het klaphekje van vakg(hekje was kritiek.... +-15minuten schudden en hekje pleurt om van ijzermoeheid)
Tis dat die gast een brandblusser leeg spuit.. Anders had je echt 1 groot slagveld gehad(half vakg stond nog in de grachten)

Vervolgens die ik 2 stappen naar achter... Geluk bij een ongeluk.... Want diezelfde brandblusser kwam precies terecht waar ik eerder stond

Nogmaals, als het hek omvalt, heb je een scenario waarbij die dezelfde is als toen de ei tribune is ontstaan ooit!
Mensen beschermen tegen het uitvak


Natuurlijk moeten de vechtersbaasjes gepakt worden..... Maar zijn die niet opgepakt omdat wat er na gebeurde met de politie paarden?? (stewards nac hebben hek geopend tussen f&g)
Mensen lopen naar buiten vanuit stadion.... En ineens een groep 5me paarden daar vlak langs laten gaan....

Dan maak je mensen nog kwader dan dat ze zijn&trek je ook onschuldige mensen bij het gevecht, die uiteraard reageren van wat is dit nu alweer??

0   0  
Sanseveria

@ kw

Je hoeft de woorden 'geweld'en 'raddraaiers' echt niet met Capslock te schrijven. Iedereen is het ermee eens dat je je handen thuis hoort te houden tegen wie dan ook.

Maar elke volkomen normale, keurige bezoeker heeft kunnen constateren dat er deze wedstrijd organisatorisch gewoon fouten gemaakt zijn. En dat de aandacht van deze fouten afgeleid is door enorme mediaaandacht te genereren voor de actie van die 'raddraaiers' tegen de politie.

De reacties van Oosterhout 3 en Snooker hierboven geven een prima opsomming van de gemaakte fouten.

Naast het veel te snel leeg laten lopen van het uitvak en de onzinargumenten dat dit altijd gebeurt en dat het vol was in het vak zijn de belangrijkste vragen die een eerlijke organisatie zich mag stellen:

1) Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat van de 51 W2 stewards er maar 2 in de buurt van de afscheiding stonden. Nota bene de enige plek waar direct contact tussen de 'raddraaiers' mogelijk is!
2) Wat heb je aan die 2 stewards als die zich vervolgens ook nog eens (duidelijk zichtbaar op filmpjes) op verzoek van de 'raddraaiers' meteen uit de voeten maken?
3) Waar waren de andere 49 W2 stewards op dat moment in vredesnaam mee bezig?
4) Waarom staat de politie buiten het uitvak van o.a. de Kuip wel gewoon in een (afgesloten) gedeelte? Hanteren die een ander protocol dan de bredase politie?
5) Het hek in de gracht tussen vak G en F9 was dicht. Omdat 'raddraaiers in het verleden door de gracht rondgelopen zijn naar de hoofdtribune. Wat een enorme onzin! Het hek tussen F1 en de B-side was ook dicht, dus vak G had gewoon keurig bij F9 naar buiten gekund. Het had een dag en een nacht verschil gemaakt.

Ik heb niet de illusie dat de driehoek nu ineens wel openlijk de gemaakte fouten toegeeft. Laten we dus maar hopen dat ze dit intern wel gewoon eerlijk tegen elkaar durven te zeggen. En dat vooral het veiligheidsapparaat van W2 nou eindelijk eens een flinke upgrade krijgt...

0   0  
Zagge

Een Burgermeester kan en mag mijn inziens de media en communicatie helemaal niet opzoeken als er nog een onderzoek moet plaatsvinden.

Persvoorlichters van NAC, De Gemeente Breda, Willem2 en politie hadden allen niets anders moeten en mogen communciren dan: "wij betreuren de geescaleerde gebeurtenissen rondom de wedstrijd NAC - Willem2. De betrokken partijen bekijken middels onderzoek waar de organisatie mbt het waarborgen van de veiligheid van supporters en veiligheidsmensen verkeerd is gegaan. Vooralsnog betreuren en keuren wij het gedrag van vroeo raddraaier ten zeerste af. Hoe het zover heeft kunnen komen wordt tot nader bericht onderzocht en de betrokkenen die op camerabeelden staan zullen aangesproken worden en eventueel te maken krijgen met de consequenties.

Hoezo gaat een burgermeester lopen twitteren en in een talkshow zitten???!!! En dan nog vinden dat hij ook slecht nieuws moet melden. Hij moet niks melden daar heb je een persvoorlichter voor. Ga je werk doen man.

0   0  
Fietsenhokincident

@Heksenketel wat een goed onderbouwde reactie
Paul Depla is een engerd, een carrierepoliticus die er alleen voor zichzelf zit.
Hij wil graag hogerop naar de 2e kamer en eventueel minister worden.
Die man moet met pek en veren de stad uitgejaagd worden.

0   0  
Dutchbird

Alle beetje links georiënteerde mannen zijn sinds 2007 nog steeds stikjaloers op Paultje Depla. Wat is er immers mooier dan een orale bevrediging door een vrouwelijk VVD raadslid in de fietsenkelder van het stadhuis? Erotisch openbaar bestuur in optima forma.

Laad alle berichten na dit bericht in