Overal waar we komen

Werkgroep Supportersparticipatie - NAC als coöperatie

Onze club terug en rap un bietje! Dit was enkele maanden geleden de kop van een artikel op deze website. Een haast emotionele oproep aan supporters om mee te denken over de toekomst van NAC. Er kwamen veel reacties. Uit de aanmeldingen hebben we een werkgroep samengesteld, die bestaat uit sponsors en supportersDe groep is inmiddels een tijd bezig en heeft eerste plannen geformuleerd. Deze plannen zijn inmiddels ook bekend bij zowel NAC als de aandeelhouders. Afgelopen maandag zijn ze besproken in de aandeelhoudersvergadering. Deze werkgroep is dus de 'tweede groep', die naast Hart voor NAC wordt genoemd. De groep doet hieronder verslag van het werk tot op heden. 
Met een tweede degradatie in korte tijd achter de kiezen en het vertrek van de gehele top van de organisatie is het tijd voor verandering. De werkgroep heeft in een eerste fase gekozen om in betrekkelijke rust en anonimiteit de situatie van NAC te inventariseren en ideeën te verzamelen om supportersparticipatie vorm te geven. Inmiddels is de basis gelegd voor een plan om met NAC een nieuwe weg in te slaan. Dit plan richt zich op supportersparticipatie door (mede-)eigendom en (mede-)besturing. Nu is supportersparticipatie een ruim begrip en als we naar voetballanden als Engeland, Duitsland en België kijken, kent dit vele (succesvolle) vormen. Er zijn er verschillende tegen het licht gehouden. De werkgroep gelooft na onderzoek, dat er binnen NAC een groot draagvlak is voor supportersparticipatie in een coöperatieve vorm. NAC kan natuurlijk bouwen op een grote en vooral loyale supportersschare. De werkgroep wil een situatie creëren, waarbij de club in handen komt van deze supporters. Het gaat dan niet alleen om (groepjes) vermogende supporters, maar om een deelname van iedereen die de club een warm hart toedraagt. Wat houdt dit dan in? In ons voorstel kunnen supporters (zowel individuen als bedrijven) straks door inleg van een bedrag lid worden van een coöperatie. Deze coöperatie wil het ingelegde geld gebruiken om aandelen van de club verwerven. Dit geeft supporters en sponsoren gelegenheid om op een laagdrempelige manier mede-eigenaar te worden van de club. Als mede-eigenaar heb je het recht om mee te beslissen over de besluitvoering en de toekomst van NAC. Hoe dit exact ingevuld kan worden zal later duidelijk worden. Het kenmerkende van deze coöperatieve structuur is niet dat kapitaalkracht bepalend is, maar het gemeenschappelijke doel van al de leden: van NAC een stabiele en succesvolle club maken. Dit is uiteraard een gecompliceerd traject en vraagt om verder onderzoek en afstemming. Aan de ene kant is het uniek in het Nederlandse voetbal (noem het tegendraads!), maar aan de andere kant is het coöperatiemodel in andere sectoren succesvol. Daarnaast zijn er in andere landen goede ervaringen met dit model bij voetbalclubs. De komende periode gebruikt de werkgroep om verder in gesprek te gaan met NAC en alle betrokken partijen om zo het plan verder vorm te geven. Vooropgesteld: het plan van de werkgroep is een voorbeeld van hoe supportersparticipatie kan werken. Niet van hoe het moet werken. Wat de beste invulling voor NAC is, zal na consultatie met alle partijen vorm krijgen en zal op basis van consensus zijn. De werkgroep staat hierbij open voor suggesties en nieuwe inzichten. Het belang van de club staat voorop. Hup NAC!

Bron: B-Side Rats, Werkgroep Supportersparticipatie

Volgend bericht
Rosheuvel transfervrij naar Al Dhafra 144 reacties
Terug naar overzicht
80 Reacties
0    
Dun Diëe

Belangrijkste, wat zeg ik, essentiële eerste stap lijkt me om beide groepen, zowel deze groep als Hart voor Nac bij elkaar te brengen. Als dit langs elkaar heen gaat werken gaat het nooit effectief zijn.

0    
Da Pope

@Dun Diëe

Dat weten zowel Hart van NAC als de Werkgroep Supportersparticipatie ook. Die gesprekken worden momenteel voorbereid.

0    
Gastbezoeker

Laten we dit d'nactiegroep noemen, klinkt een stuk beter dan 'tweede groep'.

0    
F8Hipster

Hulde voor beide groepen. En bijzonder dat de werkgroep alles zo goed als binnenskamers heeft kunnen houden en zo in alle stilte kon werken.

0    
Harrie

Mooi initiatief

0    
Gerrit39

Waar is de tijd gebleven van we hebben een bestuur met een voorzitter,secretaris en penningmeester ipv raad van commissarissen,supporters cooroperatie werkgroepen en al termen.

0    
Diep Holland

Wat een verademing! Zeldzaam nieuw voor een cultuur waarin het struikelen zelf doel werd voor cynische feestjes, waarin de zogenaamde NAC-Spelers zielloze voorbijgangers bleken in dienst van slechts
nog 1 beweegreden , Geld.


Zodoende dat er slechts inertie en coma bewindvoerend waren , met dit stuiptrekken als resultaat.

Vandaar dat ik als metafoor de aarde invoerde met het lot van de bijen als representatie voor deze Untergang !

Maar de Zeitgeist wil dat het bewustzijn deze dode stuiptrekkende blinde soort van omgang ( met wat dan ook ) staakt, en ontwaakt voor de constructieve initiatieven zoals nu bij NAC te beluisteren zijn. Zowel Hart voor NAC , als de supporters participatie , beide , ademen de nieuwe geest . Deze collectieve deelname naast geldinjecties vanuit de hart intenties scheppen een vruchtbare biotoop. Het is helder dat dit nu gaande is. Het voltrekt zich onder onze ogen , vanuit onze participerende deelname . Famtastisch.

Diep Holland

0    
Viking

Dit klinkt als muziek in mijn oren. Dit is een model waar iedereen in kan participeren. Daarmee bereik je volgens mij datgene wat belangrijk is. De club is van de supporters. Er zit daar zoveel kennis.. Dat wordt door de vele "hoge" heren wel eens minachtend over gedaan. Het zijn maar supportertjes..
Chappeau mensen...

0    
Oldskool

Als er maar geen aandelen gekocht worden van andere aandeelhouders. Daar heeft NAC niks aan.
Er moeten dus extra aandelen uitgegeven worden. Stemrecht naar rato (hoewel er niet zo veel te stemmen valt). Beleidsplan moet bij directie liggen en ava moet dat goedkeuren (of terugsturen als ze hun huiswerk niet gedaan hebben).

0    
Flieger prins van ut kielegat

Inderdaad nu zorgen dat het mooi kan samensmelten naar een grote groep die maar een mooi doel heeft
ONS ALLER NAC

0    
Monkeyrocker

Het positieve aan diepe dalen is dat het de mensen aan het denken zet, en er soms prachtige ideeën naar voren komen. Dit idee samen met Hart voor NAC, hopelijk met kans van slagen zou weleens hele mooie dingen kunnen opleveren. Nu een paar stappen terug om er later 1 grote extra te maken. Hulde !

0    
Ouwe Spionkop

Ik heb het gevoel dat op de resten van het verbrande bos de mooiste bloemen terug omhoog komen.
Een club met als basis de supporters. Mooier kan het niet.
Deze positieve berichten klinken als muziek in mijn oren.
Succes mannen!

0    
Arie

Grandioos!
Ik zet mn vakantiegeld vast op rood 19 en 12. Ben benieuwd hoe dat grootaandeelhouderschap bevalt.

0    
Bier en friet

Benieuwd hoe het er uit zal komen te zien, maar de insteek is fantastisch. NAC terug naar de supporters. Krijg je ook meer dat verenigingsgevoel waar je een onderdeel van bent, niet alleen toeschouwer in het theater van een ander. Precies waar veel om geroepen werd door velen, waaronder door mezelf. Ik hoop zo dat deze lijn levensvatbaar is. Weet niet hoeveel centjes nodig zijn om te kunnen participeren voor een niet-sponsor, maar als het enigszins betaalbaar is dan doe ik mee.

Hè, zowaar weer vertrouwen in de toekomst van m'n clubje. Zin an. Let's go.
HUP NAC

0    
Dutchbird

Zou fantastisch zijn als dit initiatief en "hart voor NAC" uitgroeien tot één gemeenschappelijk initiatief. En het past perfect bij de intenties van Tiësto om een bijdrage te leveren aan het teruggeven van de club aan Breda.

Even een rekensom:
1.000 supporters kunnen/willen voor € 5.000,- deelnemen = € 5.000.000
2.000 supporters voor € 2.500 ieder = € 5.000.000 (mogen er ook 1912 zijn)
3.000 supporters voor € 1.000 ieder = € 3.000.000
5.000 supporters voor € 500,- ieder = € 2.500.000

Totaal dus € 15.500.000,- bestaande uit 31.000 coupures van € 500,-
Daar moet een aantrekkelijk pakket omheen worden gebouwd met privileges voor coupurehouders (bijvoorbeeld gratis reclame voor sponsors met voldoende coupures en korting op seizoenkaarten voor particuliere coupurehouders). Als dat pakket € 3.000.000 kost blijft er netto nog € 12.500.000 over.

Ik ga sparen! Veel beter idee dan die riskante crowdfunding voor een stadion. Dat was alleen aantrekkelijk voor de gemeente.

0    
076

RedNAC haalde 3 ton op. Aandelen is geen hond in geïnteresseerd als er geen rendement is. Mensen willen gewoon voetbal kijken.

0    
Ojee

Het zijn geen aandelen. Ze hebben het over een coöperatie.

0    
Hgmaster

Ik denk dat het merendeel van de supporters een seizoenkaart aanschaffen al genoeg investering vindt.

0    
Breda

@ Dutchbird

Als jij er al voor moet sparen....

Kansloos.

Met heel hard werken, promotie en acties zul je op zijn hoogst 1% ophalen van jouw plan. En dat is al vrij onrealistisch. Mensen zijn daar totaal niet mee bezig. Als we 3 keer winnen is alles vergeten.

0    
Jan

De omgekeerde wereld. Doe niet geheimzinnig, wees transparant. Met andere woorden kom met een uitgewerkt plan leg dat niet voor aan aandeelhouders en andere non valeurs zoals van Flieger dit mooi kan uitdrukken maar aan het grootste kapitaal dat NAC bezit, haar supporters. Als je die kunt overtuigen kun je een vuist maken. Dit riekt weer naar achterkamertjespolitiek en de onderste bureaulade van de drie zelf verklaarde heiligen van NAC. Daarin leggen al de nodige plannen waar nog enkele ezelsoor aan is te ontdekken.

0    
Geelzwartwit

Supermooi de initiatieven van de 2 actiegroepen. Ik ben echter vooral heel erg benieuwd naar wat de huidige aandeelhouders willen. Als zij concreet aangeven wat ze met hun aandelen, eigenaarschap en de toekomst van de club voor ogen hebben dan start je als actiegroep een heel stuk concreter met je voorstellen. Misschien willen ze gewoon wel dat het blijft zoals het is?

Als je bijv. zou weten dat de aandeelhouders alleen in onderhandeling gaan als er een 200% financieringsplan (uitkoop aandelen 10 miljoen en 10 miljoen investeringsbudget verspreid over de eerste 3 jaar) dan kun je daar concreet je supportersparticipatie of nieuwe aandeelhoudersvoorstel (of mix) op inrichten.

Weet er iemand wat de aandeelhouders eigenlijk willen?

0    
[email protected]©

Ik ben zeker voor, maar ik vrees dat de loyaliteit van de NAC supporter wel wat wordt overschat, wanneer hij aan zijn portemonnee moet komen.

Welke clubs uit het buitenland kennen dit model?

0    
Breda1965

Kijk..dit is nou het beste nieuws van de afgelopen jaren.Hoop echt dat dit doorgaat.Einde van gebakken luchtverkopers,maar mensen aan het roer met NAChersens

0    
Dutchbird

@Geelzwartwit
Eisenga verkondigde gisteren dat de grote drie helemaal niet van hun aandelen af willen.
Je kon aan zijn gezicht zien dat hij stond te liegen dat hij barstte.

0    
D'n Portugees

Lijkt me best een lastige. Plan staat en valt bij bereidheid van huidige aandeelhouders aan coöperatie te verkopen en zo ja, tegen welke prijs. En de coöperatie zal het zolang zij minder dan 50% van de aandelen houdt, afleggen tegen de grotere helft.

0    
D'n Portugees

En dit nog los van de eventuele incompabilités des humers binnen de coöperatie.

Maar leuk om over na te denken.

0    
Dutchbird

@Breda
Ben jij vergeten hoe makkelijk er toezeggingen binnenkwamen voor de crowdfunding van het stadion (die gelukkig niet dooorgaat)? Een goede uitwerking van die coöperatie zal aanzienlijk veel meer geld in het laatje brengen. Dat gaat over onze club, niet over een stapel stenen. Voorwaarde is wel dat er ondertussen ook een goede deal met de aandeelhouders wordt ontwikkeld want anders blijft het bij mooie plannen en goede bedoelingen. Die onderhandelingen zijn heel zwaar omdat de huidige aandeelhouders uit elkaar zijn gespeeld door de grote drie.

0    
Geelzwartwit

Ps. heeft iemand er wel eens bij stilgestaan dat als je de aandeelhoudersclub 10 miljoen biedt om de aandelen nu over te nemen. Dat sommige aandeelhouders hun uit noodzaak omgezette lening van 500.000 eindelijk eens terughebben en dat andere aandeelhouders er dan nog steeds heel heel zwaar financieel op toeleggen?
Voor het gemak. 10 miljoen / 20 aandeelhouders: 500.000 per aandeelhouder...
Ik vermoed echt dat er bij 10 miljoen pas serieus wat op gang gaat komen. Omdat de klein aandeelhouders zich dan roeren "eindelijk mijn omgezette lening terug''.

Overigens weet ik niet op welk bedrag de laagste inbreng (minder dan 500k?) van een aandeelhouder staat maar ik denk dat dat voor de opvatting hierboven niet heel veel verschil maakt. Op het moment dat mensen eindelijk hun centen terugkrijgen zullen ze zich intern laten horen.

0    
Geelzwartwit

@Dutchbird

Je bent de afgelopen dagen echt een verhelderende poster!
Thanks for that! Een ogenschijnlijk liegende nieuwe AD... dat begint weer goed dan?
Of hij nou liegt of niet.. alleen de suggestie is momenteel al helemaal niet wat een wespennest rustig houdt.

0    
Geelzwartwit

''Daarnaast zijn er in andere landen goede ervaringen met dit model bij voetbalclubs."
"Daarnaast zijn er in andere landen slechte ervaringen met dit model bij voetbalclubs."

Iedere BVO is anders. Schermen met andere sectoren en andere clubs in het buitenland heeft geen enkele zin. Al helemaal niet als alles nog uitgezocht moet worden.

Graag verwijs ik iedereen die het nu al op de banken gaat voor het eerste initiatief naar het volgende;

- Op 10 juni 2013 richtte de Vlaamse Regering het volgende verzoek aan het
Vlaams Parlement:
“op korte termijn een studieopdracht uit te schrijven om te onderzoeken hoe
supporters van voetbalclubs via aandeelhouderschap nauwer betrokken kunnen
worden bij het bestuur van hun club en hoe inzake aandeelhouderschap een
begrenzing (bijvoorbeeld 49%) kan worden ingebouwd voor natuurlijke personen of
rechtspersonen, naar analogie van de clubs in Duitsland en Groot-Brittannië”.

Met de conclusie vanaf pagina 125.
https://kics.sport.vlaanderen/Sportmanagement/Gedeelde%20%20documenten/150212_Eindrapport_studieopdracht_supportersbetrokkenheid.PDF

Succes met alles. Ik ben vooral benieuwd naar hoe de bal op het veld rolt.

0    
Ernie

Hahaha
Ik ga liever een keer extra op vakantie!

0    
Bommel

Dutchbird, kom op hé. Kom even tot zinnen. Laten we in elk geval een klein beetje normaal na blijven denken i.p.v. enkel je onderbuikgevoel te laten spreken. Als de club naar de kloten gaat dan haal je met enorm veel inspanning enkel tonnen op. Het verhaal wat je afsteekt is slechts een heel klein clubje in geïnteresseerd. 1000 man die even 5000 euro neerlappen. Is dat inclusief of exclusief de advocaat voor de vele echtscheidingen?
Precies wat Breda zegt, de mensen willen gewoon een toffe pot voetbal zien en na 3 winstpartijen zijn de rijen weer gesloten.

0    
F8Hipster

@Geelzwartwit ik heb het document gedeeld met de werkgroep. Wellicht staan er nuttige dingen in.

0    
Wanny

@Dutchbird

Is wel een heel verschil tussen dit plan en de stadionaankoop.

De crowdfunding voor het stadion beloofde een mooi rendement, dat je op de bank niet zult krijgen. En een terugbetaling van je investering binnen een aantal jaar. Dat zal de aankoop van de club niet kunnen bieden.

Daarnaast stond die crowdfunding voor iedereen open en ik vermoed dat er ook best veel niet supporters tussen zaten. Institutionele beleggers en particulieren die het gewoon een aantrekkelijke belegging vinden.

Het succes hiervan zegt mij dus weinig over de mogelijke opbrengst van een aandelenactie richting supporters.

Persoonlijk denk ik dat er best wat animo zal zijn, maar dat je daarmee bij lange na niet in de buurt gaat komen van de bedragen die er nodig zijn. Daarvoor heb je een aantal vermogende jongens nodig die miljoenen bij elkaar kunnen brengen.

Kortom, je moet deze initiatieven bij elkaar brengen. Dan kan het best gaan werken.

0    
076

Hoeveel heeft Roda al opgehaald onder supporters omdat de club anders kapotgaat? 35k? 50k?
En dan is hier een gek die denk dat wij meer dan 15mln gaat halen...... monopoly geld misschien.

0    
Oldskool

@ Dutchbird

Als jij mij een gegarandeerd rendement van 5% geeft en jaarlijks 10% aflossing inleg, dan doe ik morgen 25k of meer:

Maar als ik geld moet inleggen omdat een aantal vinden dat ze NAC beter kunnen helpen dan de huidige 3 aandeelhouders, dan stort ik 19,12 euro. Gewoon omdat ik dat bij ieder initiatief doe.
En ik ben bloedfanatiek en (kleine) sponsor.

Als NAC de aandelen terug wil halen is er maar 1 plan mogelijk: winst maken, investeren in goede spelers en langzaam maar zeker geld opbouwen zonder steun van buitenaf. Daar zitten we helaas weer ver vanaf, maar dat is wel de manier.

0    
Tram

Ik zie net als vele anderen graag een succesvol NAC. En wil best bijdragen. Maar vraag is natuurlijk wat je voor je participatie terugkrijgt. Want natuurllijk is dat belangrijk. Al mag je dat waarschijnlijk van sommigen niet eens vragen.

0    
van Flieger

Uiteindelijk moet je weer langs van Aalst en co en daar stopt dan ieder initiatief.

0    
Tram

Mooi Oldschool. Maar als je miljoenen moet ophalen dan is er (veel) groter geld nodig. Eerder 10.000 x 10.000 euro en dat gaat niet meevallen.

0    
Tram

Oeps. Bedoel 1000x10.000. Zo erg is het ook weer niet..

0    
Oldskool

@ tram

Precies mijn punt.

0    
Ouwe Spionkop

Het gaat er niet zo zeer om dat je allemaal duizenden euro's hoeft te investeren, het gaat om het gevoel om mee te doen. Om je een partje van de club te voelen.
Mensen die maar 100 euro kunnen missen moeten ook mee kunnen doen.
Het grote geld zal toch van de vermogende sponsors en lui als Tiesto moeten komen. Ik heb Hardwell trouwens ook wel eens in een NAC shirt gezien ?.
Het wij gevoel wordt enorm gestimuleerd als
iedereen een klein eigenaartje kan worden.
Nee we hoeven daar geen winst op te maken. Mensen doen mee uit liefde voor de club.
Ik ben er van overtuigd dat dit idee een groot succes kan worden.

0    
Maikolg

Zoals ik het hier nu hoor kunnen we evengoed een cryptocurrency opstarten: NOADcoin, kan je 0,0001 noad kopen maar ook 10 NOAD naargelang je financiën!

Kan je ook op café tegen elkaar opbluffen wie het meeste NOAD heeft...

/s

0    
Dutchbird

Wiskunde was nooit mijn sterkste kant ?

0    
buurman

Aantal flauwe/kinderachtige reacties. Wel begrijpelijk want het is moeilijk om dit onderwerp inzichtelijk te maken. De crowdfunding voor 'aankoop stadion' liep hartstikke goed. Supporters willen dus wel flink in wat (rotte) stenen investeren maar ze zouden niks willen investeren in een veel hoger doel m.b.t. NAC ??

Zoals altijd moeten we het ook nu van mensen hebben die zeggen en uitzoeken "wat KAN WEL" en de mensen die steeds roepen wat er allemaal NIET KAN gewoon even geen tijd voor hebben.

De resultante van 'Hart voor NAC' en deze werkgroep (de coöperatie werkgroep zullen we maar zeggen) kan iets geweldigs opleveren.
Ga onversaagd voort 'Hart voor NAC' en coöperatie werkgroep !!

0    
Cees

Ik heb het al meerdere malen aangegeven, dat we deze richting in moeten. Hopelijk weet men de puntjes op de i te zetten. Succes.

0    
Peer11

Heel schattig al die freubelgroepjes, maar zonder grote zak geld zal het nooit wat worden. De aandeelhouders hebben al duidelijk gemaakt de aandelen niet voor een habbekrats van de hand te zullen doen.

0    
Wim

Van deze freubelgroepjes zal het toch moeten komen Peer11.

Niet van de huidige aandeelhouders en niet van rijke Russen. Daar wordt al te lang op gewacht.

0    
scheppioni

Gelukkig door een altijd gezonde achterban bij ons NAC, kan de Parel van het Zuiden nooit omvallen !
Maar het zou gvd fijn zijn, wanneer we toewerken aan gezonde stabiliteit !!??

0    
Jan

De 3 doen ondertussen weer een miljoen uit de achterzak omdat we anders geen elftal hebben. De 17 doen weer nlks en willen hun centen terug.
En met alleen die andere romantische groepjes zouden we nu failliet gaan.

0    
hannes_ie

Gaat het niet om het bedrag wat de huidige aandeelhouders eruit willen halen wat ze geïnvesteerd hebben in de club al die jaren ! Okee is wel een mooie club die dus nu minder waarde heeft met degradatie!

0    
Otjes

@ Jan, jij snap het. Dit is niet cynisch bedoeld.

0    
F8Hipster

@Flieger ze moeten nu echter wel open kaart spelen. Verschuilen is er niet meer bij. Ieder aanbod dat ze afslaan is nu (relatief) open en bloot.

0    
Rubenac

Blood aan de [email protected]??

0    
Bommel

Inderdaad Otjes en Jan. In 2015 lapten ze ook 800.000 bij toen er weer een tekort was. Nu wordt er van ze verwacht dat ze de aandelen voor een habbekrats van de hand doen en op willen rotten. Ik zeg niet dat de grote 3 alles goed gedaan hebben, maar op basis van de feiten alleen, vind ik wel dat hoe ze hier door sommigen worden neergezet alle perken te buiten gaat.

0    
Hont

Leuk initiatief, hoop dat het lukt. Ben alleen bang dat het zonder kapitaalkrachtigen die meer dan enkele duizenden euro's willen storten niet gaat lukken.
En daarbij, wie gaat straks zijn portemonnee trekken als de club weer eens op omvallen staat? Hoop dat ook hier goed over wordt nagedacht.

0    
JeePee

Van het potentieel van de gecombineerde beide concepten word ik best vrolijk. Het mag dan niet op korte termijn tot concrete resultaten leiden, maar het spel kan hier echt wel verder mee op de wagen komen. Dank aan alle collega supporters die er tijd en effort in steken. De ontwikkeling moet ook geen jaren meer blijven duren, want ik heb inmiddels te veel voorbeelden van "instituten" als Haarlem gezien die niet om konden vallen, zie nu Roda weer. Ik ben geen marketeer maar hoop dat er aan de commercie kant aanvullende nieuwe duurzame business modellen te vinden zijn om de investeringscapaciteit te vergroten. Ook als je naar de exploitatiebegroting voor de KKD kijkt lijkt me de afhankelijkheid van sponsoring wel erg groot.

0    
Ojee

Hont, als je zelf de eigenaar bent met zijn allen dan heb je ook met zijn allen zelf in de hand of je club weer gaat omvallen he?
Goed initiatief.

0    
Dutchbird

Creatief nadenken, er zijn bijvoorbeeld veel kleine sponsoren die via dit initatief wel een extra bijdrage willen leveren.

0    
Ivo

Ik ben wat sceptisch. Wij zijn geen Barcelona of Real. Ik denk dat NAC beter af is bij een kleine groep investeerders, ondersteund door een top (RVC/directie) met kennis van zaken. 20 aandeelhouders is al lastig, laat staan 500 of zo. Een voetbalclub runnen is geen democratie. Kijk alleen naar deze site, op ieder willekeurig topic heb je zo 50 verschillende meningen. Ga dan maar eens één visie opbouwen en deze uitvoeren.

Ik zie liever de kleine aandeelhouders verdwijnen en een stuk of 5 aandeelhouders overblijven die willen en kunnen investeren. De bedrijfsvoering en de voetbaltechnische zaken, daar moeten zij zich niet mee bemoeien. Enkel zorgen dat er een top is die NAC professioneler en beter maakt.

0    
BredaCentrum

Rosheuvel weg!! (Bron: NAC)

0    
Nac-till-I-die

Rosheuvel is er van door. Dat er vele volgen

0    
Hugo

Rosheuvel naar de zandbak. Toedeloe!

0    
since1912

Rosheuvel weg, ik trek een fles sjampoepel open!

0    
Ivo

Zo! Dat is mooi zeg. Ga maar lekker in de zandbak spelen, jij. Wat heb ik me gruwelijk geërgerd aan zijn spel. Een balletjesafwachter zoals vroeger op het schoolplein. Deed geen enkele moeite om zijn tegenstander op te jagen.

0    
Schrikbarend

Nu kali nog

0    
Geelzwartwit

@f8hipster wellicht deze supporters ook raadplegen? Die zijn vast al wat stappen verder.
http://pallieters.be/away-day-info-bilzen-racing/

0    
Geelzwartwit

@f8hipster

En nog een blauwdruk van het hoe het op te zetten.
Ik hoop dat de link werkt

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.soccercoach.eu/infoned/ohl-cvba-so.pdf&ved=2ahUKEwiCmuWV2MHiAhVQalAKHZTwADI4ChAWMAV6BAgBEAE&usg=AOvVaw0w3hzuS4lNOwIaZBbcRjUR

0    
naxioma

Hoe goedbedoeld en charmant ook, ik heb weinig vertrouwen in supportersparticipatie, NAC als coöperatie of een situatie waarin NAC eigendom is van meerdere lokale sponsoren en supporters (zoals Hart voor NAC). Al deze vormen zijn geen verbetering ten opzichte van de huidige situatie. En wel om de volgende redenen:
1) Er zal geen sprake zijn van eenduidig beleid en eenduidig leiderschap, met de noodzakelijke kwaliteit en professionele distantie op bestuurlijk niveau. Bij de hierboven beschreven vormen zijn direct of indirect sponsoren en/of supporters uiteindelijk de eigenaren. Het zal onmogelijk blijken iedereen op één lijn te krijgen of the houden, met als gevolg een complete Poolse landdag met interne conflicten, persoonlijke en politieke intriges en bestuurlijke chaos tot gevolg. Het inbouwen van extra bestuurslagen of andere waarborgen ten spijt. NAC zal meer nog dan nu speelbal worden van hoogoplopende emoties met alle gevolgen aandien. De wijze waarop de NOAD-box het vertrouwen opzegde in de aandeelhouders en de wijze waarop momenteel de aandeelhouders van de club bejegend worden, is slechts een voorbode van wat ons te wachten staat als "de zeggenschap wordt teruggeven aan de club" en een grote groep supporters en sponsoren het voor het zeggen krijgen. NAC is gewoonweg te klein om professioneel invulling te geven aan dit soort vormen.
2) Onvoldoende beschikbaarheid van kapitaal. Voor het runnen van een voetbalclub is een kapitaalkrachtige eigenaar nodig, die bereid is en in staat is te investeren en tekorten te dekken. Het is zeer onwaarschijnlijk dat supportersparticipatie, NAC als coöperatie en Hart voor NAC, zowel op korte als langere termijn voldoende kapitaal weet te generen om een financieel en sportief gezonde toekomst voor NAC veilig te stellen. Hiervoor zijn onze fanbase en de lokale sponsoren simpelweg te klein. Het bod van 5.5 miljoen euro om de huidige aandeelhouders (die 12 miljoen hebben geïnvesteerd) uit te kopen is een indicatie van het geringe investeringsvermogen- en dus -bereidheid bij bijvoorbeeld 'Hart voor NAC". En mocht er toch een partij zijn die bereid is meer te investeren dan zal hij daar ook iets voor terug willen zien, in de vorm van meer invloed op het beleid en te nemen beslissingen, hetgeen natuurlijk dan weer in strijd is met het principe "zeggenschap terug te geven aan de club" (wat dat ook moge inhouden).
Kortom, laten we weer met beide benen op de grond komen en keuzes maken die realistisch zijn en het beste zijn voor NAC. Daar horen supportersparticipatie, NAC als coöperatie, overname door een grotere groep kleinere sponsoren en supporters -hoe goedbedoeld en hoe charmant ook- helaas niet bij. Dit zijn schijnoplossingen en zullen in de praktijk nog veel slechter uitpakken dan de huidige situatie met alle risico's van dien voor het voortbestaan van NAC. NAC is gebaat bij één of een beperkt aantal grote ambitieuze kapitaalkrachtige eigenaren die kunnen zorgen voor eenduidig eigenaarschap, eenduidig leiderschap, beschikbaarheid van kapitaal en een kwaliteitsinjectie in alle geledingen van de organisatie. Het vinden van zo'n partij kost tijd, maar is zeker de moeite waard. NAC wordt -als het goed is- maar één keer verkocht dit decennium, en dan is het logisch om hiervoor tijd uit te trekken en de juiste keuzes te maken in het belang van NAC. We kunnen best nog wel even vooruit met de huidige constructie. Dat is beter dan overhaast te kiezen voor een vorm van overname die gedoemd is te mislukken.

0    
076

Een bericht over Rosheuvel en het is al weer verleden tijd. Het interesseert 99% geen biet.

0    
Geelzwartwit

@naxioma

Overname door een partij die;
Vanuit een minimaal 5 jaar durend investeringsmodel haar verdienmodel tot stand ziet komen.

Dit bovenop de miljoenen die nodig zijn om heel de boel op te kopen.

Dit zou voor mij de meest logische overname zijn.
En hoe je het ook wendt of keert. ManCity kan daar een belangrijke speler in zijn.
- investeren in NAC om de club naar een vaste top 6 eredivisie club te maken {ajax psv feijenoord AZ vitessse Utrecht NAC)
- kweekvijver van talent door mix van op niveau routiniers en talenten
- verdiensten door positieve magnetische werking uitstraling club op sponsoren. Merchandise en meer supporters
- NAC groter maken dan West Brabant
- transferhuis als verdienmodel
- enorm investeren op scouting en opleiding
- nieuw stadion al opnemen in de visie
Enz enz

Menig supporter zal wel weer roepen dat dat NAC niet is enz maar als je realistisch bent moet de club alleen overgenomen worden door een partij die met NAC enorme financiële en sportieve winst wil maken.

Het voordeel dat NAC geeft voor zo'n overnamepartij is dat je bij de eerste sportieve winsten zo iedere twee weken een uitverkocht huis hebt en daarmee je ook binnen no time het negatieve imago wat er nu heerst opgepoetst hebt.

Daarnaast.. Hoeveel fijner is het als er 1 partij of kleine groep is die NAC als club ziet om succes mee te gaan halen. Dan kunnen wij het weer eens gewoon over voetbal hebben en genieten van wat talent op het veld.

0    
Ojee

Als je niet goed weet hoe een coöperatie werkt is het verspilde moeite om heel veel te typen om iets uit te leggen wat niet klopt. Zonde van je tijd.

0    
van Flieger

Bommel en Jan - ze hebben net voor ruim 3 miljoen aan waarde vernietigd en denken er nu met een miljoentje erbij mee weg te komen ? Vier jaar geleden deden zij het zelfde: onder druk van een overnamebod (bedragen aanmerkelijk hoger dan nu) besloten zij dat 8 ton erbij genoeg was. Dit soort minimalistische acties met een meegaande directie als roeptoeters zijn een schande en leiden nergens toe.

We hebben een investeringsbehoefte van ruim 5 miljoen om als stabiele middenmoter in de ere te kunnen functioneren. En wat flikken zij ? Een tweede degradatie, waardeloze directie, waardeloze selectie. Je moet maar het gore lef hebben om je zo te presenteren als redder. Deze redders zijn doodgravers.

Maar de Gele Olifant gaat een tandje bijsteken. De druk wordt opgevoerd en het volgende bod wordt lager. Vijf jaar wachten zij op die ene Grote Investeerder die hen verlost van de aandelen. Maar die komt niet. De Grote 3 tegen de Kleintjes en zij samen tegen de hele achterban. Het is een zwijnenstal van jewelste. Over de rug van ons NAC wordt een cynisch spelletje koehandel bedreven dat zijns gelijke nog moet tegenkomen.

Naast de piscina, 22 gr.

0    
Jan

Gele olifant komt niet verder dan een paar miljoen. Niet eens voldoende om 17 zittenblijvers uit te kopen

0    
van Flieger

De Werkgroep en Hart vor NAC zijn twee concurrerende initiatieven. Allebei azen ze op de aandelen, want aandelen = zeggenschap. En dus moet je atijd voorbij de Rotterdamse tiran van 1 meter 60. Uiteindelijk heeft die het laatste woord. Met zijn ego groter dan de Euromast houdt hij de Club nu al ruim 5 jaar in gijzeling. Dan weer good cop, dan weer bad cop met van Weelde. Loving you is a losing game.

De zilverrug zit op de rots en beoordeelt alles wat hem wordt aangereikt als negatief. De duim van deze keizer Nero gaat omlaag.

Ze wachten op die ene grote investeerder, die niet gaat komen. In de tussentijd verrekken zij met hun aandelen in de kelder van de eerste divisie totdat er nog maar 2.000 mensen per wedstrijd komen kijken.

0    
van Flieger

Die 17 moet en kun je gewoon negeren.

0    
F8Hipster

@Flieger het zijn geen concurrerende initiatieven. Sterker nog er wordt met elkaar gesproken. Het kan prima samengaan. Het een sluit het andere niet uit namelijk.

0    
F8Hipster

@Geelzwartwit laatste document ook weer doorgestuurd. Dank alvast.

0    
Geelzwartwit

@f8hipster

Graag gedaan. Mijn persoonlijke andere mening is voor mij geen belemmering jullie succes te wensen en tot een zo goed mogelijk oordeel te komen. Wat kan zijn. Het idee is toch niet haalbaar of het is meer dan haalbaar.

Ps. In België zijn er dus al een hele tijd mee bezig tot aan ministerie aan toe. Ik zou altijd asap ten rade gaan bij de Belgische clubs met soortgelijke initiatieven die daar al eerder mee beginnen zijn. Supporters participatie en voetbalclub als Google woorden leveren veel Belgische antwoorden op.

Nogmaals succes. Overname is 1. Maar nog belangrijker is het plan wat daarop volgt.
NAC moet gewoon top 7 eredivisieclub zijn. 7 als je plek kennen en gekoppeld aan begroting etc. Alles hoger dan die plek als zijnde een sterk seizoen. Ajax >> gat >> psv >> AZ feijenoord vitesse > Utrecht NAC >>>
Laten ze het verder allemaal maar uitzoeken in Groningen Heerenveen etc.

0    
Ojee

Flieger, als die twee groepen er in onderling overleg uitkomen tijdens het door hunzelf aangekondigde overleg dan heb je in principe ineens nog maar 1 partij en geen concurrentie meer.

Laad alle berichten na dit bericht in