Overal waar we komen

'Nieuwe Eredivisie stap dichterbij na voorstel grote drie'

Ajax, Feyenoord en PSV hebben een concreet voorstel ingediend voor 'een nieuwe Eredivisie'. Dat meldt het AD. Een van de speerpunten wordt de verdeling van het geld dat clubs verdienen in Europa. Tien procent van dat geld zou moeten terugvloeien naar overige clubs in de competitie. 
Daar willen de drie (en andere clubs die geld verdienen voor de pot)  natuurlijk wel iets voor terug. Zo willen ze af van het kunstgras op het hoogste niveau. Er moet een speciaal fonds komen dat er voor zorgt dat gepromoveerde clubs direct over kunnen stappen op natuurgras. Ook de competitieopzet wordt mogelijk drastisch veranderd, omdat er dan meer topwedstrijden gespeeld kunnen worden. Volgens de krant komt er "zeer waarschijnlijk" een play-off-systeem. Het is ook mogelijk dat er op het hoogste niveau nog maar ruimte is voor 16 teams. Als alles goed verloopt zou de nieuwe opzet in 2021 in gebruik kunnen worden genomen.

Bron: B-Side Rats, AD

Volgend bericht
Grad Damen maanden aan de kant 7 reacties
Terug naar overzicht
28 Reacties
0    
Breda

En clubs die op gras spelen en promoveren? Krijgen die hetzelfde bedrag?

Zolang grasclubs hetzelfde krijgen bij promotie en in de eredivisie is het een goed plan. Al blijven die jong teams kut en is een playoffs een totale mislukking. Maar dat laatste lost zich wel op als ajax een keer 2e wordt en door de playoffs geen eu voetbal haalt ofzo. Dan is het gelijk klaar.

0    
Karel

BSR Edit: off topic

0    
Dutchbird

BSR Edt: iff topic

0    
HenkTank4823

Een voetbalvereniging op kunstgras zou per definitie verboden moeten worden. Ongeacht het niveau.

0    
HenkTank4823

BSR Edit: off topic

0    
HKB

Eredivisie??
So what wij gaan naar kk divisie.

0    
Michel

@HKB

Ik had een glimlach (top notch galgenhumor) toen ik jouw comment las...NAC heeft al jaren mooi gras door de familie Braspenning, als ze dit gaan doen dan voelt het als liefdadigheid en het lost de grote verschillen niet op. Geen echt gras is niet ED waardig vind ik. Amateurs snap ik volledig maar een ED club (liefst alle BVO’s) moeten vanuit die puissant rijke KNVB geld krijgen voor echt gras

0    
NAC4Ever

De nieuwe geld verdeling en het afschaffen van kunstgras lijken mij prima ideeën. Maar waarom moet de compentitie kleiner?
Ik zou het bij 18 clubs laten. Vind ik niet te veel en niet te weinig.

Verder zou ik de nr 17 en 18 laten degraderen en de nr 1 en 2 uit de KKD laten promoveren.
Dan zou ik de nr 16 uit de Eredivisie een halve finale play-offs laten spelen tegen de nr 5 KKD. De andere halve finale gaat tussen de nr 3 en 4 KKD.
(De winnaars spelen de finale om de laatste Eredivisie plek).
En ik zou de periodetitels in de KKD afschaffen.

Brengt dit het Nederlandse voetbal terug naar de top? Nee. Maar ik denk ook niet dat daar een veranderde competitie opzet voor gaat zorgen.

Wel zorg je ervoor dat niet bijvoorbeeld de nr 12 KKD in de Eredivisie gaat spelen.
Het word lastiger om de play-offs te halen. En de nr 2 uit de KKD hoort wat mij betreft te promoveren. Net zoals ik vind dat de nr 17 uit de Eredivisie hoort de degraderen.

0    
Harrie

De grote 3 presenteren een plan, dus dan word het ingevoerd

0    
am

Ik denk dat de kans groot wordt dat we voortaan in kk divisie gaan spelen. Winnen we misschien wel soms een wedstrijd.

0    
nacman

na dit gelezen te hebben zal NAC een sterke financiële man nodig hebben want na begroting gekeken hou je straks alleen nog maar clubs over die 20 miljoen of meer op hun begroting hebben staan met een lagere begroting wordt je straks automatisch naar de kk divisie terug geworpen.
veel clubs kunnen denk dit niet opbrengen zonder een suiker oom
dus een vraag aan de aandeelhouders zijn jullie bereid veel geld in NAC te steken dat men richting rechterrijtje gaat of je aandelen te verkopen aan een rijke investeerder .
en hoe denk NAC zelf meer vermogen te gereeren om hun toekomst in de eredivisie voor jaren veilig te stellen te beginnen met dit jaar.
want 2021 is zo dus gaan een goed en toekomst vast plan uitwerken.
sucses ermee

0    
Hont

Op zo'n Mickey Mouse competitie zoals in België zit toch helemaal niemand te wachten? Vorige experimenten met play offs werden enkel druk bezocht door supporters van teams die eigenlijk nooit in de play offs stonden. Kan toch niet zo zijn dat we straks een kampioen hebben die alleen eind van de competitie in vorm is? Denk terug an NAC dat 3e werd maar geen Europees haalde/kreeg...
18 clubs houden, 2 vaste degradanten en promovendi lijkt me wel leuker dan huidige opzet.
Eredivisie bestaat uit 18 clubs, niet uit 3. Daarbij vind ik dat niet alleen die 18 mogen beslissen maar ook de clubs in de KKD inspraak moeten hebben.

0    
zwampie

am
dat doen we nu ook, soms een wedstrijd winnen

0    
Pizzabakker

Een vergoeding voor de clubs met kunstgras? Moet niet gekker worden. Die clubs hebben er zelf voor gekozen om daarop te spelen en zo hun spelersbudget te verhogen. Gewoon verplicht stellen!
Verder denk ik dat het eerlijker zou zijn om alle BVO's een evenredige vergoeding naar prestatie te geven. Gewoon een getrapte vergoeding vaststellen vanaf de kampioen in de Eredivisie tot de hekkensluiter van de KKD. Zo hou je de verschillen tussen de staart van de Ere en de top van de KKD kleiner en wordt promotie/degradatie financieel minder schadelijk. De Jong-teams delen dan weer niet mee, want die krijgen al geld via hun eerste team en het is de keuze van die clubs om aan de kKD mee te doen.

Belgisch model nooit doen! Is toch wel aangetoond dat de top van het voetbal daar niet significant beter is geworden dan de Nederlandse. Dat ze daar toevallig een goede lichting voetballers hebben komt echt niet door de competitievorm. Die spelen allemaal in grote competities en velen hebben zelfs nog nooit in de Belgische competitie gespeeld.

0    
am

Volgens Ten Cate moeten er 3-4 versterkingen bij anders gaan we het niet redden.

0    
HKB

@michel

Gelukkig zag je dat het humor was.

0    
a

Ik zou voor willen stellen dat de eredivisie uit 4 clubs gaat bestaan. Die spelen dan een hele competitie tegen elkaar met na afloop play-off.

Onzin natuurlijk maar te veronderstellen dat een competitie met twee clubs minder bijdraagt aan een aantrekkelijker competitie is volgens mij even dwaas.
Uit het systeem dat ze in Belgie hebben kan bijna niemand wijs dus neem dat in hemelsnaam niet over!!
Ook de veronderstelling dat de paar topclubs hierdoor weer een grotere rol in Europa gaan spelen lijkt mij zeer onwaarschijnlijk!!

0    
RaraNAC

Wat ik vooral vervelend vind is dat wij nooit bezuinigd hebben op gras, zelfs niet tijdens die hele magere jaren, en er niets voor terug krijgen.
Een Zwolle en Heracles konden structureel 1 goede speler extra krijgen en worden nu ook nog eens gecompenseerd als ze naar echt gras gaan.

Of zie ik dit nu helemaal verkeerd?

0    
TpT

Clubs als Heracles en PEC Zwolle hebben lekker kostenbesparend kunstgras gebruikt om de status van middenmotor in de eredivisie te bereiken. Nu willen ze nog gecompenseerd worden ook. Reinste chantage en competitievervalsing.

Nederlands voetballandschap is echt compleet ziek.

0    
scheppioni

Ons NAC hoort in alles daarbij, alleen het resultaat moet naar een stabiliteit en hoger niiveau !
Het kan maar dan moet de weegschaal betreft emotie en realiteit meer in balans !

0    
Guuske

Snel in dongen een paar van die gebruikte rollen op de kop tikken. En dan de eredivisie dik laten betalen om weer gras te zaaien

0    
ß[email protected]

Ze kunnen beter de eerste terugbrengen naar 16.
Ik weet zo 4 clubs die er uit kunnen:
Jong az
Jong ajax
Jong psv
Jong fc utrecht.

Weg met die zooi en je zit daar al aan 16

0    
Ivo

Eredivisie met 18 clubs houden, zonder playoffs. Is in Belgie echt een drama, hanteer gewoon de bundesliga opzet.

Daaronder 2 eerste divisies met elk 16 clubs, met profs, semiprofs en topamateurs.
Eerste divisie noord & zuid. Meer lokale wedstrijden en derby's.
Daaronder 4 2e divisies en 8 hoofdklassen en daaronder de KNVB districten. Moeilijker moet het niet zijn.
Beloften eredivisie in aparte competitie, wel met playoffs voor extra weerstand in de 2e seizoenshelft.

0    
Dun Kees

Niets veranderen wat mij betreft. Er komt een nieuwe lichting grote talenten aan dat is voor de grote clubs en Oranje goed nieuws. Probleem lost zich dus zelf op.
Voor clubs als NAC is een competitie van zestien een aanslag op het voortbestaan.
Voor de Jong-teams een andere oplossing zoeken.

0    
Spionkop

Echt een doodsteek voor zowel de eredivisie als het gehele Nederlandse voetbal als we terug gaan naar 16 ploegen.

We moeten juist naar 20 ploegen!!!! Net als de grote competities. Niet die kleine landjes imiteren als je het gat naar de europse top wilt verkleinen, volg de grote landen maar.

En denken die schijt ‘top’clubs hier nu echt dat de rest van Nederland naar hun play offs wedstrijden gaat kijken op fox sports? Die gaan massaal opzeggen. Dan heb je je competitie vermoord, samen met enkele clubs die gaan omvallen, fox valt weg als inkomstenbron, je gaat dus op termijn minder geld krijgen, en het gat naar Europa wordt nog groter.

Het is volkomen debiel als men terug naar 16 clubs! Het is moord op de eredivisie!

0    
RwE

Eerst verdienen en/of besparen de clubs, welke overgegaan zijn op kunstgras, een berg geld. Dit met name omdat er geen aparte training accommodatie meer benodigd is.
Nu zouden ze ook nog eens geld krijgen om weer over te gaan op gras???
Dit kunstgras is dan een hele goeie investering geweest als je 2x geld kunt ophalen.

0    
Ad B uit Roosendaal

Ik kan nog niet oordelen over het (eventuele) voorstel, maar over wat er nu aangegeven wordt ben ik sceptisch.

Wat topwedstrijden? Zo verliest Feijenoord in een topwedstrijd van De Graafschap. En wint PSV de topwedstrijd tegen NAC, alleen dankzij medewerking van de scheids.

Met "weg met het kunstgras" ben ik het volledig eens.Die valse concurrentie dient sowieso z.s.m. te worden beëindigd.

0    
Lamington

Te klein voor 20 ere-clubs. Teveel leuke namen voor maar 16.
Zowel ere als kk 18 clubs. Geen jong-elftallen. Geen play-off systeem voor kampioenschap. Play offs voor promotie/degradatie houden. Club met de meeste punten/beste doelsaldo is kampioen. Ranglijst bepaalt Europese plekken, niet play offs. Bekertoernooi onveranderd. Kunstgras eruit. Minimale of geen compensatie. Eigen keuze geweest.

Laad alle berichten na dit bericht in
Nee
Ja