Overal waar we komen

2019: Het jaar van de doorbraak voor Sydney van Hooijdonk

Italo

In een uitgebreid interview met De Telegraaf blikken Sydney en Pierre van Hooijdonk terug op het kalenderjaar 2019. Een jaar dat sportief veel goeds heeft gegeven, maar ook een zwarte bladzijde kent.

Van Hooijdonk maakte ruim een jaar geleden zijn debuut voor NAC. In Oktober 2018 viel hij in tijdens de competitiewedstrijd bij FC Utrecht. Hierna volgde nog wat meer invalbeurten, en tegen het einde van het teleurstellend verlopen seizoen stond van Hooijdonk steeds meer en meer minuten op het veld. Elf maanden later, halverwege september in Almere, vestigde van Hooijdonk definitief zijn naam. Tegen Jong AZ boog hij eigenhandig een achterstand om door tweemaal te scoren. ''Mijn eerste wedstrijden bij het eerste speelde ik, terwijl het heel slecht ging met NAC. De degradatie was natuurlijk heel rot voor de club, maar voor mij persoonlijk was het geen slecht jaar. Ik heb mezelf goed ontwikkeld door te trainen bij het eerste en te spelen voor de onder 19,’’ blikt van Hooijdonk terug.

''Het meest blije gevoel had ik bij mijn eerste goals voor NAC in de uitwedstrijd tegen Jong AZ. Dat was sowieso een superweek: Op maandag maakte ik die twee goals en op vrijdag maakte ik thuis tegen Excelsior mijn basisdebuut. Die wedstrijd wonnen we met 2-1 door een goal en assists van mij. Het was zo’n geweldige ervaring om te scoren in een vol NAC-stadion.’’

Vader Pierre was als altijd aandachtig toeschouwer op de tribune. Hij volgt de verrichtingen van zijn zoon op de voet. De beelden van een geëmotioneerde Pierre op de tribune gingen het hele land door, nadat Sydney de winnende goal scoorde in de thuiswedstrijd tegen NEC. ''Dan denk je als vader: ‘Wat gebeurt er allemaal met ons vent?’ ''

Sydney van Hooijdonk kwam pas laat op de radar van scouts terecht. ''Ik ben pas op mijn zestiende van Beek Vooruit naar NAC gegaan. Maar binnen twee jaar had ik wel een contract.’’ Pierre heeft wel een idee hoe het komt dat Sydney niet eerder is opgepikt: ''Als je mensen naar een jeugdwedstrijd stuurt om te kijken wie de drie besten zijn, dan pakken ze altijd dezelfde spelers eruit: de jongens met een goede techniek en trucjes in hun spel. Alleen lopen daaromheen ook spelertjes bij wie het moeilijker te doorgronden is hoeveel rek erin zit. Sydney is zo’n speler. Voor zowel Sydney als mij geldt dat we geen mooie, sierlijke spelers zijn en daar moeten wij altijd tegen vechten.’’

Tot slot bracht 2019 naast vele sportieve hoogtepunten ook verdriet met zich mee. Opa en vader, Jan van Hooijdonk, kwam te overlijden. Ook hij toonde zich altijd erg betrokken bij de ontwikkeling van zijn kleinzoon. ''Het overlijden van mijn opa Jan is het dieptepunt van 2019. Ik had met opa een heel goede band. Bij elke wedstrijd van mij was hij er. Al bij Beek Vooruit en later ook bij NAC. Ik ben blij dat hij nog heeft mogen meemaken dat ik in het eerste van NAC mijn debuut maakte.’’

Bron:
B-Side Rats, De Telegraaf
Terug naar overzicht
35 Reacties
83    
Een ander geluid

Een positief NAC product waar we best wat zuiniger op mogen zijn. Geen bizar goede voetballer maar wel een spits waar nog rek in zit want het neusje voor de goal, werklust en traptechniek zijn oké.
En dat onderscheidt hem van zijn collega spits....

-44    
Wolfmanjack

De doorbraak??

83    
Een ander geluid

Een positief NAC product waar we best wat zuiniger op mogen zijn. Geen bizar goede voetballer maar wel een spits waar nog rek in zit want het neusje voor de goal, werklust en traptechniek zijn oké.
En dat onderscheidt hem van zijn collega spits....

35    
Dutchbird

Cyriel Dessers was ook zo'n speler en zie waar hij nu staat, topscorer eredivisie.

4    
Brecht

De druk om SvH op te stellen is best groot, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij vaak de slechtste van het veld is. Dat hij dan een bal intikt maakt zijn optreden nog niet NAC waardig . Komt gewoon te kort ondanks mogelijke rek

26    
Fred1

Eens met @ een ander geluid, Blanco had het vanochtend in BN de Stem bij het juiste eind , als Brood hem had laten staan en het vertrouwen had gegeven had hij nu in de dubbele cijfers gezeten.
Daarom zei ik van de week dag Sydney eieren voor zijn geld niet kiezen en snel weg moet gaan bij NAC.
Hij heeft wel degelijk een neus voor de goal en is gewoon een spits voor 20 goals.
Ik snap niet wat sommige zich supporters noemende lui verlangen van zo’n jongen.
Hij werkt zich kapot en dat kan hij blijkbaar beter niet doen en gewoon net als Dogan stil blijven staan op het veld, blijkbaar wordt dat wél gewaardeerd.
Daarom is die reactie van Wolfmanjack ook zo kansloos en onder de gordel.
Blijkbaar zijn er nog steeds idioten die PVH zijn gedwongen overgang naar Feijenoord niet kunnen vergeven en daardoor maar zijn zoon als zondebok gebruiken.
Kansloos en laag bij de grond.
En dat noemt zich supporters.
Geloof me het is lang geleden dat we een spits van dit kaliber hebben gehad, koester dit want voor we het weten zijn we hem kwijt en janken we weer als hij naar een club gaat die we niet mogen.

23    
ome cor

Op de een of andere manier hebben veel mensen het idee dat wanneer een speler uit de jeugd de kans krijgt in het eerste dat er dan gelijk een soort Messi of laat ik zeggen Frenkie de Jong moet staan.

Mensen die in sprookjes geloven en denken of per se willen verwachten dat een manneke van 19 direct op dermate hoog niveau zit dat ie de kar wel even trekt, topscorer wordt in de eerste divisie, NAC eigenhandig laat promoveren en.........na dat eerste seizoen in NAC 1 ook uit pure clubliefde bij NAC blijft ipv een mooie transfer te maken.
De Winter-Efteling heeft duidelijk ook een filiaal in Breda.

Blanco, waar ik een gruwelijke hekel aan heb, had in zijn artikel inderdaad wel een punt dat Sydney gewoon vertrouwen had moeten krijgen om zich door te kunnen ontwikkelen.
Echter denk ik dat Sydney vooraf bedoeld was als 3e spits achter Dogan en Stokkers, die met Boris mocht strijden om een keer wat speelminuutjes in NAC 1 te maken.

NAC moet nu een keuze maken: in de winterstop een doelpunten machine halen en van Hooijdonk op de bank zetten in de hoop dat er van de zomer een Telstar of MVV voor komt.
Of je geeft die jongen alle vertrouwen, ook als ie een keer op z'n bek gaat en laat het team spelen in dienst van de spits.
Zonder fatsoenlijke aanvoer kan geen enkele spits iets voor NAC betekenen.

Sydney opkweken, net als bijvoorbeeld een Mashart, betekent misschien niet dat je op dit moment de sterkste bent in de competitie. Dat betekent een stukje investeren in de toekomst. Het is van hun groei afhankelijk of dat toch leidt tot promotie of niet.9    
Kopspion

Ook ik ben van mening dat het het beste zou zijn om Sydney het volle vertrouwen te geven en bv nu na de winterstop als eerste spits te laten staan
Is inderdaad niet de mooiste en meest technische voetballer maakt komt zeker aan 15-20 doelpunten in één seizoen hoor !
Mooie en mooi weer spelers hebben we al meer dan genoeg rondlopen, maar wat is het rendement daarvan ???

18    
Sjak

Het is heel simpel, deze jongen komt nog veel te kort.. Hij zou erg veel kunnen leren van een ervaren spits. Waar hij moet lopen, timing etc..
Ik ben het eens met de mensen die zeggen dat Brood hem moet laten staan, maar dan wel met een idee, een plan met een ervaren spits naast hem. Ik denk dat we zo in elke linie een ervaren speler tekort komen die de jonge gasten kunnen coachen. Dat is het manko van dit NAC. De balans is niet goed. Erg jammer omdat er genoeg talent rondloopt.

15    
Fan uit Zevenbergen

SJAK
Je vergeet dat Hij ook getraind word door zijn eigen vader ! Die brak pas door toen Hij 23 was !
Dus de SvH gaat er echt wel komen

9    
Pietjebel

Lekker lopen zeuren op een jonge die ons tenminste iets heeft gegeven tot nu toe
Voetballen kan hij niet
Hoeft hij niet
Word ok niet van hem gevraagd

Wat wel gevraagd word is goals en dat doe hij
Net als zijn pa precies hetzelfde

Koester deze boy na hem kom dr in de jeugd niet veel meer door ( Tommy van de butselaar is al na utrecht)
En let op deze boy die gaat het maken
Weer 1 uit breda die niet bij nac 1 speel

17    
Breda-Loyal

Sydney heeft mij de eerste helft van dit seizoen positief verrast

Werkt zich kapot , is belangrijk geweest voor de ploeg met zijn doelpunten en je ziet dat er rek in zijn spel zit

Al ziet het er soms wat klungelig en onbezonnen uit , heeft hij wel bewezen dat hij voor NAC zijn meerwaarde heeft

Die jongen moet ,net zoals Stokkers overigens, gewoon voldoende en goede aanvoer krijgen dan schiet hij er zo 15-20 in hoor

Zet hem op Sydney !

7    
Dos

Kenmerk van een jonge speler is wisselvalligheid, maar je ziet dat hij veel potentie heeft. Dat in combinatie met een fantastische instelling, maakt het dat ik heel veel vertrouwen in hem heb voor de toekomst.

13    
Nr. 20

Wat erger ik me hier aan de 'toptrainers'.....zowel positief als negatief en dan die borstklopperij man man wat een trieste gevallen zeg.
On topic: Sydney heeft zijn doorbraak gehad in 2019, hoop dat hij dit doorzet in 2020! Goede gast, juiste spirit in the family en hoop dat hij het nog ver gaat schoppen ! Alle vertrouwen in en succes Sydney !

4    
FVBreda

@Fred1

Ik denk niet dat SvH dubbele cijfers had gehad als hij was blijven staan. Na zijn goal tegen Eindhoven had hij 5 wedstrijden waarin het bij hem niet echt liep. Niets wees erop dat hij dat even ging omdraaien.

Wat je wel kan concluderen is dat Dogan en SvH in dit systeem samen niet werkt. De een geeft af op Dogan en de andere op SvH.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan Dogan en dan in combi met Stokkers.

7    
Becherovka

Ik weet niet wat ik van Sydney moet vinden. Ondanks zijn postuur verliest die best wat duels, maar tegelijkertijd werkt die zich helemaal de pletter.

Als afmaker is die zeer geschikt, al zou ik dan mettertijd verwachten dat die sterker wordt met zijn rug naar de goal.

Ben blij dat we in hem een echte supporter op het veld hebben staan. Hopelijk wordt de 2e seizoenshelft voor hem en ons onvergetelijk in positieve zin!

1    
Ouwe Spionkop

Helaas denkt ons tob trainer daar iets anders over.

11    
Peerke

Zo lang je Sydney niet aan kunt spelen met zijn neus naar de goal heeft het weinig zin om hem te laten staan. Zoals PvH aangaf kwam zijn carrière in een versnelling omdat hij samenspeelde met Ton Lokhoff. Zo lang we dat soort spelers niet hebben heeft elke spits bij NAC het moeilijk.

5    
Ernie

Fred en Blanco twee handen op 1 buik is algemeen bekend hier. Ik spreek veel mensen die de stem lezen. Iedereen valt op dat Blano nooit iets positiefs over NAC schrijft.
Maar ik ben ook fan van Sydney!
Maar Fred overdrijf niet, want hij moet nog veel leren. Maar er zit nog voldoende rek in. En hij moet absoluut bij NAC blijven.

3    
Pedro

@PIETJEBELL
"Voetballen kan hij niet Hoeft hij niet Word ok niet van hem gevraagd"

Sorry maar dat is natuurlijk je reinste onzin. Want natuurlijk word dat ook van hem gevraagd. Een spits moet niet alleen kunnen scoren maar het is ook heel belangrijk dat hij een bal aan kan nemen en vast houden voor de rest van het team. En helaas bakt hij daar nog helemaal niks van. Er zijn spitsen die nauwelijks scoren maar toch belangrijk zijn voor t team omdat ze een belangrijk aanspeelpunt zijn zodat de rest van het team kan bijsluiten en ookj anderen laten scoren. Met Sydney heb je dus totaal geen aanspeelpunt want alle ballen springen van zijn voet. Dus ik vind het lastig want in hem investeren ok, maar wil je direct promoveren zul je toch een ervaren balvaste spits(die er ook geregeld een in legt) aan moeten trekken denk ik, al besef ik dat dat heel lastig wordt tussentijds

1    
Maikolg

Als dit de lat is voor de eerste spits van NAC dan schaam ik me dood... onbegrijpelijk dat mensen hem als huidige eerste spits verdedigen! Laat die jongen op de achtergrond groeien, is qua voetbalinzicht en meevoetballen nog veel te matig om de eerste spits van elke, zichzelf respecterende, profclub te zijn...

6    
Sjef de gevulde koek

Ik hem nog wel twijfels maar er moet ook gezegd worden dat deze jongen wel elke week beter word. Om dan ineens stokkers weg te zetten is gewoon kansloos zo maak je een speler kapot. Ook moet gezegd worden dat deze jongen 0,0 aanvoer krijgt want een fatsoenlijke voorzet heb ik dit jaar nog niet gezien. Ik hoop dat hij van waarde kan zijn voor ons nac in de toekomst want deze sympathieke jongen gun ik alles.

-2    
WillemBreda

Interview in die Amsterdamse krant is een perfect staaltje marketing. Blanco en Kas worden elke week voor het zelfde karretje gespannen.

3    
Ivo

Ik vind het een lastig verhaal, de spits van NAC moet er meteen staan en op dit moment is een meevoetballende spits nodig, die ook kansen creert voor anderen. Dat is niet Sydney's sterke punt.

Door een paar goede momenten zijn we misschien wat te veel gaan verwachten van Sydney. Het is nu belangrijk dat hij iedere week speelt.

Pierre begon bij RBC, deed het daar goed maar mocht daar ook fouten maken. Verhuur Sydney voor een half jaar aan Helmond, laat hem daar ervaring opdoen en verder rijpen. Dan is het geen ramp als het een paar wedstrijden wat minder gaat.

9    
7Hills

Ik heb het idee dat er deze winter helemaal geen nieuwe spits gaat komen, helemaal als de geruchten dat Middleton alsnog komt kloppen. Sydney is geen aanspeelpunt dus moet je hem niet zo gebruiken. Sydney heeft een neusje voor de goal dus moet je hem juist dáár aanspelen. Met die jongens achter hem, die de bal enkel in de voeten willen hebben, wordt Sydney teveel betrokken in het spel, met zijn rug naar de goal. Meer mensen met diepte op de vleugel, zoals Middleton, zorgt ervoor dat ipv alle ballen op Sydney als je de bal veroverd je dan de ballen naar de zijkant kunt spelen naar een Middleton, Bohui of Filipovic die wél diep gaan om vervolgens Sydney met een voorzet in de 16 te bedienen.

5    
Pietjebel

@pedro
Was zijn pa zo'n wereld voetballer dan ?

Als spits moet je goals maken doe je dat niet Word je dr op afgerekend

We hebben ook een spits rond lopen de zn longen uit het lijf loopt en werk als een paard maar als er geen goal komt heb je dr ook niks aan

6    
Pedro

Die kon wel een bal aan nemen en vast houden ja itt Sydney(die dat over een aantal jaar misschien wel beheerst maar nu nog niet. Is ook niet vreemd want komt zo uit de jeugd waar die ook niet uit blonk en vnl uit vrije trappen scoorde). Bovendien kon die ook geweldig koppen waar Sydney zelden een kopduel wint.
En die spits die werkt als een paard maar waar volgens jou geen goal uit komt(moet Stokkers zijn) heeft 2 goals minder dan Sydney (4 tegen 6) in nauwelijks meer tijd(1060 tegen 960min). Waarbij nog aangetekend dat Sydney 5 van die 6 goals maakte van half sep tot hal fokt en t daarna behoorlijk kwijt is(en waar Finn de laatste 2mnd 3 goals maakte(tegen over Sydney slecht 1) en in minder tijd dan Sydney. Dus dat verschil is minimaal en laatste 2 maanden scoort Finn dus gewoon meer

1    
Pietjebel

@pedro daar heb je een punt

2    
henk

Precies Pedro! SvH heeft 50% meer gescoord dan Stokkers, in minder minuten. Daarnaast is hij 4 jaar jonger en heeft hij meer potentie om nog stappen te maken. Verder heeft Stokkers geen specifieke eigenschappen waarin hij uitblinkt, terwijl SvH een dodelijke vrije trap heeft en wel een harde werker is.

2    
van"taajlaand

Hoi Fred,

Sorry, ik kan het toch wéér niet laten.
We hebben een soort van 'rode draad' tussen ons in zitten.
En da is het 'verhaal' v. Hooijdonk.

Maar mag ik vragen om iets nuance betreffende je reactie over Sydney?
Je bent een énorme fan van hem, iets wat (gelukkig) richting zijn vader iets gezakt is.
Je hebt in ieder geval veul meer kijk op het voetbalspelletje als ik, maar waar ik absoluut hoop dat Sydney de kwaliteiten heeft die je beschrijft, heb ik ze nog niet (allemaal) gezien.
Hij werkt hard, is absoluut sympathiek en heeft gelukkig ook belangrijke goals gemaakt, waarbij ik ontzettend uit mijn dak ben gegaan.
Is volgens mij ook een NAC-cer, niet onbelangrijk.

Maar dat ben jij ook, en waarom 'hoop je dan dat hij weg gaat' bij onze club?
Raar....
Als hij de kwaliteiten heeft die jij ziet, en er dus nog uit zullen kúnnen komen, waarom dan niet bij ons?
Hij is nog verrekte jong, ongepolijst en kan zich dus nog flink ontwikkelen.
Ik ben voorlopig ook nog geen fan van Brood als trainer, dat weet jij ook, maar 'begrijp' wél dat het met al onze spitsen nog verre van goed loopt.
De wisselingen op het veld zijn onnavolgbaar, maar het wisselen van de spitsen wil ik best wel begrijpen.
Ze voldoen allemaal nog niet, waar we allemaal op hoopten, wel of geen aanvoer, alles komt nog een hoop te kort voorin.

Weet je nog dat we samen met velen hier flink gemopperd hebben op Dessers?
Was ook lui, liep heul veul onnodig buitenspel, maar was wél een van de balangrijkste spelers die ons de promotie brachten.
En zie waar deze spits, na een mislukking bij Utrecht, nu staat!

Dus bewaar nog even je frustratie vanwege de (te) weinig speelminuten, en laat hem op z'n gemak bij NAC groeien naar de speler die jij voor ogen hebt, en laat ons daar dan allemaal van genieten.

De beste wensen van mij hierbij alvast...;-)


1    
Pedro

@Henk Ik bestrijd ook helemaal niet dat Sydney meer potentie heeft. Alleen beweerde PIETJEBEL dat de andere spits(Stokkers) werkte als een paard maar geen goals maakte itt Sydney. Dat heb ik even genuanceerd want 6 om 4 goals scheelt niet veel en zit nog een pingel bij ook van Sydney(en t aantal speelminuten scheelt maar 10%), En op 1 goal na scoorde Sydney zijn goals in 1 maand en scoorde sinds half oktober maar 1 keer.

0    
Ivo

Laat Sydney een half jaar of jaar buffelen bij een andere club, op een iets lager niveau, waarbij hij niet onder de druk komt om direct te presteren zoals bij NAC. Waar hij - met basisplaats - kan leren, zijn spel kan verbeteren, ervaring kan opdoen. Zonder dat iedere bal die van zijn voet spring een fluitconcert oplevert. Dat gun ik die jongen. Dat hij vrij en onbevangen kan leren, zonder direct te MOETEN en te worden afgeschreven na een mindere reeks.

Ik wens hem veel wijsheid toe. Als hij slim is, doet hij een klein stapje terug (via verhuur) om veel beter en sterker terug te komen.

2    
Arie

Sydney is gewoon topscorer en heeft een top minuten/goal en een kansen/goal-ratio. Wie dat niet wil zien is een misgunner, van verdomme een 19jarige jongen uit de eigen jeugd.
Brood wisselt vaker van spits dan van onderbroek, dan weerlegt Sydney gewoon klassecijfers. Daar valt geen discussie over te voeren.

5    
Fred1

@ Ivo, stapje terug ?
Wil je jezelf een beetje serieus nemen dan is er toch niet veel “ stapje terug “ te maken dan NAC, middelmatige ploeg eerste divisie dat is NAC dus stapje terug zit er niet in denk ik.
@ Arie het is inderdaad ordinair misgunnen te walgelijk voor woorden.
En zo heeft dat zogenaamde hondstrouwe publiek, wat niet meer dan een mythe is, al héél veel spelers verguisd die zich voorbeeldig gedroegen.
Kijk bij Seuntjens en Schalk was iets op hun houding en gedrag aan te merken maar blijkbaar zelfs als je een voorbeeldige prof bent zeiken ze je nog af.

0    
Maikolg

Ik zeik hem niet af op zijn houding.

Hij is gewoon nog te licht (voetbalinzicht, passtechniek/controle, ...) om 1e spits te zijn als je wil promoveren.

Hij brengt voetballend namelijk helemaal niks, is nog te traag, snapt niet hoe hij passlijnen moet afdekken en ruimte moet creeeren voor medespelers. (Je moet daar maar eens op letten.) Ook is zijn timing bij kopduels nog om te janken.

Als we ons er bij neerleggen dat het nog enkele jaren KKD moet zijn, dan heb ik begrip voor deze jongen in de basis, krijgt hij genoeg ervaring en kan hij af en toe wat ballen binnenprikken.

Aangezien ik de handdoek nog niet in de ring wil gooien, opteer ik dus voor een nieuwe spits met wat ervaring die hem op sleeptouw kan nemen (niet Stokkers).

2    
penders4president

Een langer verblijf voor NAC in de KKD zou voor beiden misschien wel eens een blessing in disguise kunnen zijn. Denk dat hij het volgend seizoen nog niet zou redden in de Ere, maar met een jaartje training en veel spelen in de KKD zou hij denk ik wel eens de grootte van zijn pa kunnen bereiken.

Geldt overigens voor meer van die gasten hoor: Vd Gaag, Van Hecke, Mashart, Azzagari.

Laad alle berichten na dit bericht in
Nee
Ja