Almere City maatje te groot voor NAC O21

Masthow

NAC O21 heeft de mooie zege op PEC Zwolle geen mooi vervolg kunnen geven. Thuis verloor de ploeg met 0-3 van Almere City. In de eerste helft waren de bezoekers sterker, maar na rust bood NAC meer partij. Helaas was de ploeg kansloos door twee goals kort achter elkaar.

Almere was na vier speelrondes nog zonder puntenverlies en koploper. NAC had met een wedstrijd minder gespeeld zes punten. De wedstrijd begon een klein half uur later dan gepland, omdat de scheidsrechter de aan zijn team toegewezen kleedkamer niet had geaccepteerd.

In de beginfase speelde de wedstrijd zich voornamelijk af op de helft van NAC. Almere City had een licht speloverwicht, maar beide ploegen wisten weinig te creëren. De bezoekers kwamen er met korte combinaties soms wel gevaarlijk uit. Dat zorgde nog niet meteen voor problemen achterin bij NAC, waar Marijnissen en Mekkaoui weer het centrale blok voor doelman Van Lare vormden.

Wat wel tot problemen kon leiden, was de onzorgvuldigheid aan de bal. Vaak werd nadat het balbezit was veroverd de lange bal gespeeld en ingeleverd. NAC kwam daardoor nauwelijks aan voetballen toe. Het gevaar van Almere City bleef beperkt tot een vrije trap naast en een voorzet die door Marijnissen uit de doelmond werd gekopt.

Twee keer de lat

Een kwartier voor rust was het even schrikken toen een schot van afstand boven Van Lare op de lat uiteen spatte. Het was het startsein voor een fase met wat meer mogelijkheden, waarbij het spel meer op een neer ging golven. Na een korte combinatie op het middenveld werd Silva weggestuurd door Rached. Zijn schot kon er nog net uitgehaald worden door de inglijdende verdediger. De corner die erop volgde ging naast.

Niet veel later raakte Almere City opnieuw de lat. NAC had het moeilijk en kreeg de bal niet meer van de eigen helft af. Vlak voor rust viel dan ook de 0-1. Een lange pass van achteruit was precies op maat voor de aanvaller, die uit de rug van Mendes Delgado was weggelopen. De afronding was koeltjes langs de uitgekomen Van Lare.

In de tweede helft was er duidelijk wat veranderd in het spel van NAC. Spelers waren rustiger aan de bal en hadden meer geduld in het zoeken van de aanval. Voordat dat tot echte kansen kon leiden, kreeg de ploeg een tegenvaller te verwerken met het geblesseerd uitvallen van Marijnissen. Het linkerbeen van de verdediger bleef ongelukkig hangen tussen de benen van de tegenstander, waarbij hij zijn enkel blesseerde. In de paar minuten die NAC met tien man speelde, maakte het bijna gelijk. Rached scoorde, maar was vlak daarvoor teruggefloten wegens een handsbal.

Foutje Van Lare

De wedstrijd was sinds de rust meer in evenwicht en de achterstand voor NAC bedroeg slechts één doelpunt. Een resultaat was niet ondenkbaar, maar dat was binnen een paar minuten heel anders. Van Lare tikte een schot eerst nog goed naar de zijkant, waarna Mekkaoui de rebound blokte. De bal schoot daarbij omhoog. De doelman kwam uit om de bal te vangen, maar werd in de lucht afgetroefd door de aanvaller, die de bal zo in een leeg doel kopte. Meteen na de aftrap moest Van Lare weer in actie komen na een te korte pass van Joannes. Het ging ten koste van een hoekschop. Die kon bij de tweede paal helemaal vrij worden aangenomen en binnengeschoten. Daarmee was de wedstrijd wel beslist.

Almere City schakelde een versnelling terug, terwijl NAC het tempo hoog probeerde te houden. Een schot van Van Schuppen ging ruim over en een voorzet vanaf rechts vond geen ploeggenoot. Tussendoor liet Van Lare zich van zijn beste kant zien door een venijnig schot uit de kruising te halen. Invaller Jochems was vlak voor tijd nog dicht bij een treffer voor NAC. Na een aanval over links passeerde hij met zijn schot de keeper, maar de verdediger kon op de lijn nog redding brengen. Centimeterwerk zal het zijn geweest. Extra tijd was bij deze stand niet nodig en dus floot de scheidsrechter na negentig minuten spelen af. Over twee weken treffen beide ploegen elkaar weer in Breda. Dan voor de achtste finales van de beker.