Wij gaan niet opzij

Bilate: “Jammer dat het onder een vergrootglas wordt gelegd”

Italo

Aanvaller Mario Bilate komt langzaam op stoom bij NAC. De spits verloor zijn basisplaats, maar was juist als invaller in de laatste twee wedstrijden trefzeker. In gesprek met BN DeStem geeft Bilate een kijkje in zijn leven, en bespreekt hij de concurrentiestrijd met Van Hooijdonk.

Bilate, geboren in Moskou, heeft een Ethiopische vader en Russische moeder. Zijn ouders besloten om kort na de geboorte van kleine Mario als politiek vluchteling te vertrekken uit Rusland. Het gezin streek neer in Nederland, Bilate groeide op in Rotterdam.

Lange tijd leek het er helemaal niet op dat Bilate zou doorbreken in het betaalde voetbal, totdat hij door Sparta aan de jeugdopleiding werd toegevoegd. “Op latere leeftijd ben ik prof geworden. Daarvoor heb ik ongeveer elk denkbaar kutbaantje gehad. Graten trekken bij een visboer, callcenterwerk, afwassen in een restaurant..  Niet lullen, maar poetsen.” Via Dundee United, FC Den Bosch, FC Emmen en RKC Waalwijk belandde Bilate uiteindelijk afgelopen zomer bij NAC.

In Breda krijgt Bilate direct een basisplaats. Zijn debuut is er echter eentje om snel te vergeten. Na welgeteld zeven minuten tegen FC Den Bosch gaat het mis. Een hamstringblessure houdt de spits wekenlang aan de kant. Zijn vervanger, Sydney van Hooijdonk, grijpt aanvankelijk zijn kans. Wanneer Bilate weer fit is mag hij echter toch weer starten in het basisteam. Het stuivertje wisselen in de spits zorgt voor de nodige rumoer in en rond Breda: “Het gaat alleen maar over de formatie en Sydney/Bilate. Waarom focussen op dat ene? Jammer dat het onder een vergrootglas wordt gelegd. Hoe groter de club, hoe groter de achterban en hoe meer er blijkbaar besproken wordt. RKC en Emmen zijn gemoedelijker, daar gebeurt zoiets niet snel.”

Als invaller lijkt Bilate zijn draai bij NAC inmiddels wat meer gevonden te hebben. Zowel tegen Excelsior (de 0-3) als Roda JC (de 2-2) is de aanvaller trefzeker. Met name zijn doelpunt tegen Roda was een fraaie. Bilate, die zijn basisplaats verloor aan Van Hooijdonk na enkele mindere optredens, lijkt daarmee langzaam op stoom te komen voor zijn nieuwe cub.

 

Lees hier het volledige interview met Bilate waar hij openlijk spreekt over zijn Russische roots, zijn ouders en het leven naast zijn voetbalcarrière. 

Bron:
B-Side Rats, BN DeStem
27 Reacties
114   7  
BlablaBlanco

Het zijn Blanco en zijn vriendjes die er steeds een item van maken, omdat ze er tot de elleboog bij de familie van Hooijdonk inzitten. Niet “ de pers”.

Het ligt er zo dik boven op allemaal. Als Bilate scoort bij Excelsior is het een intikker, als Sydney een balletje laat lopen is het een assist. Als het onduidelijk is of Venema of Sydney scoort, maakt volgens Blanco Sydney een geweldige goal. Als Blanco een stukje schrijft over Bilate, kopt hij met “supersub”.

Als Bilate 2x scoort als invaller en Sydney staat 2x droog komt er een stukje over “ ze moeten samen spelen” om maar te voorkomen dat Sydney weer op de bank komt.

De drie NAC watchers zijn niet serieus te nemen. Ze draaien elke week, geen visie en niet objectief. Die Dennis haakt af als het over financiële zaken of beleid gaat en laatst in de podcast ook toen het over tactiek ging. Tja, als je dan als sportverslaggever en NAC watcher op de loonlijst staat zou je je conclusies moeten trekken en wellicht voor een kookblad gaan werken.

Azzagsti was volgens de mannetjes een top talent, je hoort ze er niet meer over. Van Hecke moest in Oranje, zit inmiddels op de bank bij Heerenveen.

Mooi verhaal van Bilate, prima gozer die niet zeikt als hij er even naast komt.

24   18  
Cool hand

Een Ethiopische moeder en een Russische vader. Dat kom je niet elke dag tegen!

100   52  
Judge M.

Gelukkig hebben we tenminste nog 1 volwassen spits in de selectie. Mooi verhaal!

,Als je bij de media werkt, ben je op zoek naar meer lezers, kijkers en luisteraars. Dan gaat het dus over die laatste minuut en schuurt het een beetje. Wij als spelersgroep dachten: ‘Even serieus. Een prima pot gespeeld en dan gaat het alleen over die wissel.’

Dus kappen met dat stoken Yadran!

22   18  
Ratjeduneerste

Tja, als je niet van meningen houdt moet je niet bij NAC komen voetballen.

Niks aantrekken van wat er wordt gezegd maar gewoon laten zien wat je kunt. Als topsporter moet je dat kunnen.

28   8  
NAC4Ever

@RATJEDUNEERSTE
Ik krijg niet de indruk dat hij zich er verder iets van aantrekt.

27   9  
Hans

Hadden er maar meer in de selectie zo’n instelling. Niet lullen maar poetsen!

11   4  
Breda F2

@hans,de instelling kan er zijn maar zal door de trainer en medespelers aangewakkerd moeten worden. Ik weet zeker dat het er in zit.

Mooi intervieuw trouwens, heb m gelezen en moet zeggen dat mijn beeld van bilate t zelfde blijft ( goede gast met ballen) . Voor de kkd een goede spits die samen met sydney veel doelpunten kan maken mits de aanvoer goed is.

21   7  
Tip

Mooi verhaal. Van "gratentrekker" bij een visboer had ik nog nooit gehoord. Wat een baan. Word je dan betaald per getrokken graat ?
Ik heb respect voor deze man. Zou het niet kunnen om Bilate en Sydney samen op te stellen ? Wellicht het proberen waard ?

8   34  
keesbouw

wie slaagt er nu wel bij nac zet er messie en ronaldo maar weg binen 2 weeken kan je ze niet meer terug wat is er tog bij dit nac gewoon een amateur clup of mensen die geen verstand van voetbal heben leg het mij maar eens uit

29   12  
Arie

Het is Steijn aan te rekenen dat hij het nog niet geprobeerd heeft met Bilate de kapstok en Sydney de goalenmaker daaromheen.

19   56  
Peerke

Hij lult beter dan ie voetbalt.

12   49  
Lamington

Haha Peerke, inderdaad. Schijnt iedereen vergeten te zijn na twee invalbeurten met doelpunten: in de basis was het weinig soeps. Alsof hier een winnaarsmentaliteit aan vast hangt..

En genoeg mensen die nog steeds dagelijks deze 'kutbaantjes' uitvoeren. Wmb type a la Fernandez. Houdoe en bedankt.

5   13  
Peerke

Na een zeker niet overtuigende wedstrijd waarin we definitief de aansluiting met de promotieplaatsen verliezen , verwachten overladen te worden met complimenten. Als het al een redelijke wedstrijd was, dan was dat zeker niet op het conto te schrijven van Bilate. Was een schande dat hij na zijn ook al niet overtuigende optredens daarvoor 90 minuten mocht blijven staan. Wat een realiteitszin heeft die gast.

13   19  
De muzikant

Leuk verhaal, maar doet niets af aan de werkelijkheid. Doet niet waar hij voor gehaald is. Waardeloze spits, binnen onze mooie club gekomen door een waardeloze trainer met een vreselijke visie op voetbal.

10   4  
SjorsNac

Inderdaad een aardig interview, bijzonder verhaal en veel meegemaakt.

Dat stukje van die “kutbaantjes” hadden ze wel weg kunnen laten, nogal denigrerend voor mensen die dit werk doen.

7   6  
ome cor

Vraagje aan alle kenners hier, die ook de historie van NAC goed in het hoofd hebben zitten.....
Zijn er voorbeelden van spelers die bij binnenkomst drie keer niks waren en uiteindelijk na een half jaar of in het tweede seizoen helemaal opbloeide in Breda ?

21   7  
Ivo

Bilate is een prima spits, maar dan als Target man in een 2-spitsensysteem. Een lang en sterk aanspeelpunt die de andere spits en opkomende middenvelders in stelling kan brengen. Maar dan moet je wel zo spelen.

Ik snap het technische beleid niet, we halen zo'n speler, zetten hem in de spits en verwachten dan dat hij er 20 per jaar in schiet. Zo'n speler is Bilate niet en ook nooit geweest.

We hebben met de combi Bilate/van Hooijdonk goud in handen, maar ze staan nooit samen op het veld. Want het systeem met vleugelspelers (wat werkelijk al jaren niks oplevert) is belangrijker. Venema, een pure spits, wordt op de flank gezet (en rendeert dus ook niet).

Het is totaal niet logisch wat er gebeurt, en ik heb ook nog steeds niet gehoord wat Steijn nu eigenlijk wil qua voetbal. Wat is nu zijn plan? Verder dan "het ging niet zo goed" komen we eigenlijk niet in interviews.
Wat verwacht hij nu van het collectief en van iedere speler? Ik zie geen strijdplan, behalve zo veel mogelijk ballen tegenhouden en hopen dat we een keer scoren.

5   1  
Peter13

@Ivo

Tegen Telstar stonden van Hooijdonk en Bilate samen in de basis. Bij die ene keer is het gebleven. Dus "ze staan nooit samen op het veld" klopt niet helemaal, maar het scheelt niet veel...

Ik ben het wel met je eens. Probeer maar eens een paar wedstrijden 4-4-2 met deze twee spitsen.

5   5  
Heksenketel

In ieder geval een prima invallende spits voor ons, want als hij invalt, gebeurt er wat in het veld! En verder zou het zomaar een prima spits voor ons kunnen worden. Hij heeft de goede instelling en ik schat in dat er nog behoorlijk potentie in zit.

8   6  
076

Mooi interview zeg. Nooit geweten dit. Goeie gast.

0   1  
Ivo

@Peter13
In die wedstrijd speelde NAC 3-5-2 maar dat was eenmalig. De wedstrijd er na was het weer 4-3-3. Steijn is niet een trainer die makkelijk experimenteert.

2   2  
Scheppioni

Hoop nog dat ie van belang is as supersub, vanwege zijn prima goal tegen roda !

114   7  
BlablaBlanco

Het zijn Blanco en zijn vriendjes die er steeds een item van maken, omdat ze er tot de elleboog bij de familie van Hooijdonk inzitten. Niet “ de pers”.

Het ligt er zo dik boven op allemaal. Als Bilate scoort bij Excelsior is het een intikker, als Sydney een balletje laat lopen is het een assist. Als het onduidelijk is of Venema of Sydney scoort, maakt volgens Blanco Sydney een geweldige goal. Als Blanco een stukje schrijft over Bilate, kopt hij met “supersub”.

Als Bilate 2x scoort als invaller en Sydney staat 2x droog komt er een stukje over “ ze moeten samen spelen” om maar te voorkomen dat Sydney weer op de bank komt.

De drie NAC watchers zijn niet serieus te nemen. Ze draaien elke week, geen visie en niet objectief. Die Dennis haakt af als het over financiële zaken of beleid gaat en laatst in de podcast ook toen het over tactiek ging. Tja, als je dan als sportverslaggever en NAC watcher op de loonlijst staat zou je je conclusies moeten trekken en wellicht voor een kookblad gaan werken.

Azzagsti was volgens de mannetjes een top talent, je hoort ze er niet meer over. Van Hecke moest in Oranje, zit inmiddels op de bank bij Heerenveen.

Mooi verhaal van Bilate, prima gozer die niet zeikt als hij er even naast komt.

3   1  
Zwampie

Ivo
Op zich niks mis mee dat hij niet wekelijks experimenteert met een tactiek, je moet juist vastigheid in je team zien te krijgen en met een spelbeeld waarbij je je eigen speelstijl kan zien, alleen is er die niet.
Echter doet hij dit wel met zijn spelers om op verkeerde positie te zetten.

Spelers geen idee hebben wanneer ze nu wel of geen kans hebben om te spelen,want zo staat Mashart,Azzagari,Bilate,SvH erin en zo staan ze er weer naast. Is dat op basis van je speelstijl of zijn tactiek.

Hij weet het denk ik zelf niet met welke speelstijl hij moet spelen en met welke spelers . Hij wil zijn eigen gehaalde spelers zoveel mogelijk laten spelen en bepaalt kennelijk daar zijn tactiek op en dan kom je al snel verdedigend te staan.
En de versterkingen die je tot heden hoort zijn wederom verdedigers, die we in principe genoeg hebben.

Wellicht moet hij voor zijn begrijpen wel gaan experimenteren want na 19 wedstrijden nog geen eigen speelstijl te hebben en zo belabberd te voetballen is een trieste conclusie.

2   4  
Sjef de gevulde koek

Maandag om 9 uur spelen is ook best ruk overigens. Heel het weekeind lekker wachten. Die maandagen zijn echt kansloos voor het voetbalweekeind. Nu helemaal met die kut lockdown haha

6   14  
Rubenac

Bij NAC is het net als de Corona aanpak.
We doen maar een dotje en zien wel wat er wel of niet gebeurt.

0   2  
NAC4Ever

We gaan het hier toch niet weer over Corona hebben hé?

0   0  
Gjoewie

Gratentrekker, haha. Net als fietsen, eens gedaan, dan verleer je het nooit meer.
Een makreel fileren valt nog wel mee, maar haring schoonmaken is echt een vak apart. Respect voor de visboer. En de gratentrekkers!

Laad alle berichten na dit bericht in