Wij gaan niet opzij

Brood: "Ik neem verantwoorde risico's"

Thiestemberg

In een interview met BN de Stem ging NAC-trainer Brood in op zijn wisselbeleid, de wilskracht van zijn team en de jonge talenten die aan de deur kloppen.

Het interview begon met een kritische noot, het roekeloos ogende wisselbeleid. Brood verklaarde zich nader: "Dat vond ik een verantwoord risico, daar was ik niet bang voor. Verschueren is een paar jaar verder en stabieler geworden: in verdedigend opzicht en in zijn passing, voor mij was het geen probleem om hem als centrale verdediger in te zetten. Ik ben helemaal niet bang met hem in de een-tegen-een. Aangezien ik Riera wat minder vond in zijn handelingssnelheid en tempo, hebben we gekozen om Verschueren naar achteren te halen en Boussaid op het middenveld in te brengen."

Brood kent verder geen twijfel: "Ik zou het zo weer doen als Riera niet brengt wat ik voor ogen heb. En Boussaid op het middenveld, dat hebben we op de bank besproken. Ik ga niet over één nacht ijs qua wisselbeleid. Verdedigend gaven we weinig weg met Verschueren achterin en aanvallend werden we beter met Boussaid. De ene keer pakt het goed uit, de ander keer niet. Ik draai het om: tegen Volendam (2-1 nederlaag) wissel ik defensief, brengen we verdediger Rösler als verdedigende middenvelder en krijgen we twee goals tegen. Waarom? Twee keer balverlies in het midden, het staat niet goed, goal. Dan kan je ook zeggen: had maar aanvallend gewisseld, want er lag ruimte. Dat blijft een eeuwige strijd.”

Naast zijn wisselbeleid reageert Brood ook op de inpassing van verschillende talenten uit eigen jeugd in de basiself. Brood is van mening dat het goed is dat jeugdspelers uiteindelijk doorstromen in het eerste elftal en er meteen staan. Sydney begon lager in de hierarchie en heeft zich omhoog gevochten zegt de trainer. Brood is ook lovend over Mashart: "Het voordeel met Jethro is dat hij heel de voorbereiding gespeeld heeft. Hij maakt stappen: tegen Excelsior vond ik hem bijvoorbeeld beter dan tegen Volendam. Toen had hij een cruciale fout".

Brood heeft de laatste week wat scherper getraind zegt hij tevens. Hij merkte dat de groep in sommige opzichten wat gemakzuchtig werd. "Denk nou niet dat we supergoed zijn, we zijn alleen goed op weg" meldde hij zijn selectie. Ook ziet de ervaren trainer snel wanneer deze gemakzuchtigheid er in sluipt bij zijn spelers: "Als het slecht gaat, zijn spelers misschien minder ontvankelijk en zit iedereen in zijn eigen gedachten. Als het goed gaat, moeten ze blijven beseffen wat ervoor nodig is om te presteren. Dat is soms lastiger, omdat het ook binnen een club gaat leven. Dat kan leiden tot onnodig puntenverlies. Er is niet een wedstrijd die wij zomaar even winnen, ook niet tegen TOP Oss morgen (vandaag, red.). Deze groep laat zien dat het energie heeft. Tegen Excelsior bleven we tot het einde gaan. Dat geeft wel aan dat het goed zit met de mentaliteit. Al staan er tien man of twintigduizend, ze blijven volle bak gaan. Doordeweeks heb ik echter een aantal jongens van wie ik denk: opletten.”

 

Bron:
BN De Stem, B-Side Rats
21 Reacties
55   4  
Chris W.M.

Dat is dan weer iets wat me wel bevalt aan Brood; gaat niet pas reageren als het te laat is. Ziet dingen gebeuren en probeert daarop te anticiperen. Dat het niet altijd lukt, prima. Maar dat zal in evenveel gevallen gelden voor niét ingrijpen zoals sommigen van zijn voorgangers deden. Vloek liever dat er gegokt en verloren is, dan dat we met zijn allen iets zien gebeuren waar niets aan gedaan wordt.

42   25  
van Flieger

Een winnende trainer heeft altijd gelijk.

Blanco's bizarre artikeltje met de samengebalde kritiek op Brood was meer een verzameling hear-say van de tribunes en een stille hint van VDA die hij kort ervoor mocht interviewen, dan gebaseerd op kennis en kunde. Hij had Brood ook meteen na de wedstrijd deze vragen kunnen stellen, maar koos voor een stemmingmakerij opzetje. Hij en zijn baas hebben in 6 jaar tijd daarentegen niet 1 kritisch artikel over van Aalst gepubliceerd. Nou mensen, dan weet je het wel.

Zo op de fiets de dagelijkse ronde langs de zee en de bouw, het wordt 29 graden.

7   4  
Arie

Tegen Excelsior vroeg ik me ook af wat de trainer in godsnaam aan het doen was, omdat we op een gegeven moment een centraal middenveld hadden met Allouchi en Boussaid, oftewel 1,50m.

Het pakte verrassend goed uit en dus heeft de trainer altijd gelijk.
Tegen Volendam was heel de wedstrijd slecht, dat het dan op het einde fout gaat komt niet per se door de wissel, maar gewoon het verdiende deksel op je neus.

55   4  
Chris W.M.

Dat is dan weer iets wat me wel bevalt aan Brood; gaat niet pas reageren als het te laat is. Ziet dingen gebeuren en probeert daarop te anticiperen. Dat het niet altijd lukt, prima. Maar dat zal in evenveel gevallen gelden voor niét ingrijpen zoals sommigen van zijn voorgangers deden. Vloek liever dat er gegokt en verloren is, dan dat we met zijn allen iets zien gebeuren waar niets aan gedaan wordt.

9   1  
Ouwe Spionkop

Dit bevalt me prima aan Brood. Het is een eigenwijze knakker maar de meeste trainers wisselen altijd veel te laat.
Weet iemand of een kroeg het uitzendt????

7   6  
ome cor

Brood wordt afgerekend op zijn prestaties. Zowel bij drama als bij succes.
Laten we astemblieft niet elke scheet gaan beoordelen als jan-de-suppporter of Yadran Blanco het beter weet

45   17  
Duif

@Van Flieger: Ik hoop dat je een lekke band krijgt.

4   5  
Viking

Ik ben totaal geen Brood fan... Maar ook hij ontwikkeld zich gezien de juiste wissels met spirit en kansen afgelopen keer tegen Excelsior. Eindelijk dacht ik..ja man je doet nu echt wisselen met meerwaarde. De juiste.mensen er af maar ook de juiste mensen brengen. Hopelijk trekt iedereen deze lijn voort.
Stabiel zijn zal voor promotie zorgen..
Succes all3n vanavond tegen Top

23   2  
Wanny

Ben het wel met Flieger eens over Blanco.

Die heeft een cursusje metaforen gebruiken gevolgd en schrijft nu allemaal van die rare, onleesbare stukjes.

En vandaag opent ie met de vraag dat er veel kritiek te horen was op het wisselbeleid van Brood, terwijl die kritiek eigenlijk vooral van hemzelf kwam. Alsof hij de maat der dingen is.

10   1  
Wanny

Ben het overigens wel eens met de aanvallende wissels van Brood. Zeker thuis moet je gewoon voor de volle winst gaan. Als dit in de helft van de gevallen goed uitpakt, heb je meer punten dan je met gelijke spelletjes binnen haalt.

Bovendien speel je voor het publiek en door de aanvallende intenties van Brood hebben we ons niet verveeld.

8   5  
Signase

Eerder vandaag, in het topic over de aanvoerdersband van Verschueren, vraagt 7Hills (09.09) aan onze Bromvlieg waar hij het vandaan haalt dat er zoveel kritiek op Brood is. Waarop onze Bromvlieg om 9.26 de volgende reactie geeft:

"Op Lul76 Radio werd tijdens JongAz-NAC openlijk de vraag gesteld waarom Ruud Brood trainer is bij NAC, Blanco kwam een dag na de hagiografie op VDA plots met kritiek op Brood, tijdens de rust in Almere was iedereen kwaad op Brood omdat ons NAC geen enkele druk zette en minder was dan Jong AZ, ook de eerste helft tegen Excelsior barstte het weer los. Kijk, je kunt wel blijven ontkennen, wegkijken en onafhankelijke critici verketteren, maar dat werkt alleen maar averechts."

Vergelijk bovenstaande even met Bromvlieg zijn reactie op 9.45.

10   2  
Sp1

Blanco, tsja... Ik zie hem meer als de irritante betweterige collega die altijd opstaat voor koffie als jij dat ook net van plan was.

Alsof hij weet wat de afspraken zijn als ze achterin 1 op 1 gaan spelen...

Wie zich Henk ten Cate kan herinneren weet dat je aanval ook een hele goede verdediging kan zijn ;) . Je tegenstander gaat automatisch hoger staan met als uitkomst je meer ruimte krijgt.
Dat Verschuren geen Materazzi is weten we, maar hij stond ook niet tegen Messi.

10   1  
DunErwt

Negatief, positief
Het zoals Brood het zegt: "we zijn niet supergoed maar we zijn goed op weg"

De werklust bevalt me zo veel beter.
Liever buffelend verliezen dan als een broodjes smerende beer staan toe kijken hoe je verliest.

4   8  
scheppioni

Een tip Ruudje, Verschueren niet meer een linie laten zakken, zeker niet wanneer je ook van Hecke, Rosller en wat spanjaarden binnen de selecte hebt, je zou ook gewoon met drie verdedigers kunnen voetballen tegen een top oss, kom je veel eerder onder de druk uit, want met deze backs vraag je vaak om de extra druk bij je eigen goal !

7   11  
Balletje

Brood kijkt naar voren, en maakt alleen gebruik van het verleden om niet meer dezelfde fout te maken.
Ongeacht wat NAC dit jaar doet, heb meer voetbal gezien in de aflopen paar wedstrijden dan in de hele 5 afgelopen jaren.

En Flieger......gewoon negeren, is posten voor hem er snel af. Maar iedereen reageert, dus houdt hiuj zijn 10 minutes of fame!

8   7  
ome cor

Een journalist (-en dat is iets wat Blanco wil worden als hij later groot is-) heeft 1 groot voordeel t.o.v. het trainerschap.

Een trainer is de held bij succes, maar de gebeten hond bij slechte resultaten. Hij is net zo goed als de prestaties van zijn team.

Een journalist (of iets wat zich voor doet als...) kan mooie stukken schrijven over de successen en even zo mooie stukken over de ellende wanneer je een seizoen hebt als het vorige.
Het maakt voor die pennenlikker niks uit, als hij maar stof tot schrijven heeft.
Voor mijn gevoel heeft het iets goedkoops, iets ordinairs.

Ik zie ons ooit nog wel eens op de tribune staan zingen naar de scheidsrechter van dienst:
"Mulder, Mulder, je ma is journalist"

10   1  
Des NAC's

Wat Blanco op pent heeft weinig met journalistiek te maken. Ik vind sommige stukken op BSR van beter niveau. Meneer volgt de onderbuik meningen van de tribunes en de socials, heeft geen representatief netwerk binnen en rond NAC (alleen ontevreden aandeelhouders en zaakwaarnemers) en wanneer dat met zijn agenda matcht dan plaatst die het.

Nooit doet hij gedegen onderzoek, het is altijd snel wat feitjes en meningen Googlen en frommelt het voorzien van de nodige spelfouten en misperen in een slecht geschreven stuk.

We hebben veel geklaagd over Dennis van Bergen (die na het sublieme 100 jaar NAC boek bij mij weinig fout meer kan doen) maar dit is toch wel een paar niveautjes minder.

5   2  
van Flieger

Des Nac's - is Dennis toevallig de zoon van Peter van Bergen ? Dat is nou een aardige symparhieke vent.

0   4  
RaraNAC

Was voorheen niet het schakelkanaal op het open net?

1   1  
Petertje307

Riera wordt al 3x achter elkaar gewisseld omdat hij niet goed speelt, niet tijd voor een andere verdediger?

5   1  
Man die niet van gezeik en van vliegers houdt

Lieve Flieger, je bijdragen zijn zo gemaakt vilein dat ze grappig zijn. Je moet het alleen even willen zien.

Bijna jammer dat je over vriend Blanco een keer een gemeende vlijmscherpe analyse loslaat. Je viel even uit je rol.
Maar de kritiek is gruwelijk terecht.
Onbegrjplelijk dat BN de Stem toe blijft staan dat die pipo dagelijks en wekelijks misselijkmakende negatieve gal mag spuien over NAC.
De hetze na Excelsior was schrijnend en de kwal doet in dit laatste interview voorkoen alsof de kritiek van anderen kwam. bah bah

2   1  
Des NAC's

@Flieger

een goeie "peer"

Laad alle berichten na dit bericht in