Wij gaan niet opzij

BSR Blikt terug: De tranen van Stijn Vreven

Das Phantom

Omdat B-Side Rats twintig jaar bestaat blikken we terug. Vandaag vertelt Das Phantom wat voor hem het meest indrukwekkende moment was als crewmember. Het speelde zich af in een verlaten persruimte nadat Stijn Vreven zijn afscheid had aangekondigd als trainer van NAC.

In de relatief korte tijd dat ik actief ben voor B-Side Rats heb ik toch al behoorlijk wat trainers voor de camera gehad, maar de trainer die de meeste indruk op mij heeft gemaakt en waar ik de beste band mee had was Stijn Vreven. Heel vaak hadden we prettige interviews en af en toe, zoals na Heracles uit in het seizoen dat we in de Eredivisie bleven, botste we. Gewoon op een prettige manier, omdat we het niet eens waren met elkaar.

Een interview dat beter verliep was het interview na de promotie in Nijmegen. We waren net gepromoveerd en er stond ons een waar volksfeest te wachten. Dat had Vreven ons in een half jaar gebracht en daar was ik, en ik denk veel supporters met mij, hem ontzettend dankbaar voor. En aangezien ik toevallig een microfoon in mijn handen had, besloot ik hem te bedanken.

Het seizoen wat volgde was spannend en verliep met ups en downs. Niet gek voor een promovendus, maar wij als NAC-supporters denken toch vaak dat het ons niet overkomt. Helaas pakt het vaak anders uit. Zo ook ons eerste jaar in de Eredivisie. Uiteindelijk wisten we ons (voor 99 procent zeker) te handhaven na een spectaculaire thuiswedstrijd tegen Heerenveen. Twee schitterende doelpunten en een rake kopbal zorgden voor de bevrijdende 3-0 overwinning.

En toen gebeurde het. Ik weet nog goed dat er in de weken voor die wedstrijd twijfel bestond of Vreven wel langer trainer van NAC zou blijven. Er was nog geen witte rook vanuit de club gekomen, maar er was al een besluit genomen: de energieke Belg zou volgend jaar niet de trainer zijn in Breda. En hij ging niet wachten op een persbericht. Hij regisseerde zijn eigen afscheid.

Vreven vierde feest met zijn spelers en begon vervolgens aan een ereronde in zijn eentje. Ik stond het tafereel te filmen van de perstribune en wist het zeker: dit is geen ereronde, maar een afscheidsronde. Iedereen in het stadion stond op en het ‘Stijntje Vreven’ rolde van de tribunes. De B-Side hoopte nog dat hij een paar keer zijn armen in de lucht zou zwaaien, maar dat deed Vreven niet. Hij liep, zijn hoofd gebogen en met een hand in zijn zak, richting de catacombe om daar aan de pers te vertellen dat dit zijn laatste ronde was in het Rat Verlegh.

Ik was samen met Da Pope die wedstrijd aanwezig na B-Side Rats en het moment dat we de mixed zone inliepen was het onrustig. Vreven had namelijk bij Fox medegedeeld dat hij niet bij NAC bleef. Naast het vrolijke nieuws van de handhaving, hing er ook een bedrukte sfeer. We vroegen aan de perschef of we Vreven voor de camera mochten krijgen. Het kon, maar dan moesten we wachten tot hij bij alle andere media was geweest én bij de persconferentie was geweest.

En zo ontstond het surrealistische beeld van Da Pope en Das Phantom op een trap in de mixed zone, terwijl alle andere pers inclusief camera’s en al het kabelwerk waren vertrokken. Ik denk dat we daar zeker een half uur hebben gezeten. En dat gaf mij 30 minuten de tijd om na te denken hoe ik dat interview ging aanvliegen.

En ineens dacht ik terug aan het interview wat we hadden gehad bij NEC uit. Ik had hem, namens de supporters, kunnen bedanken voor de promotie. En nu een jaar later stond hij voor mijn camera en hadden we ons net gehandhaafd. Ik besloot hem opnieuw te bedanken en toen gebeurde er iets wat ik nooit had verwacht bij de keiharde Vreven, die ik als kind nog had zien spelen tijdens een van mijn eerste wedstrijden in het Rat Verlegh.

Vreven brak toen ik hem bedankte. De tranen stonden in zijn ogen en hij vroeg of we het interview even konden stoppen. Hij pakte een stoel, kreeg een flesje water aangeraakt en zat daar tien minuten met zijn hoofd in zijn handen. Deze man was zo trots en dankbaar dat hij trainer van NAC was en dat was hij nu niet meer.

En het raakte mij wat ik zag. Dit was niet alleen een voetbaltrainer en publiek figuur waar iedereen op een supportersforum op kan zeiken als het even niet loopt, maar ook een man die zijn baan kwijt was, niet wist wat de toekomst hem ging brengen en afscheid moest nemen van een plek waar hij met veel plezier had gewerkt. Niet iedereen in de voetbalwereld is een passant.

De perschef kwam ondertussen naar ons toe en vroeg ons om niks met de beelden te doen. We zeiden toe de beelden niet te gebruiken in het interview en Vreven kwam na te zijn gekalmeerd opnieuw voor de camera. Ik draaide de volgorde van mijn gesprek om, we hadden het kort over de wedstrijd en daarna bedankte ik hem. Daarna liep hij in zijn eentje weg. De trap op.

De beelden zijn altijd bewaard gebleven en nooit uitgelekt. Nu B-Side Rats twintig jaar bestaat is het een mooi moment om te laten zien wat je als supporter niet altijd ziet. Voor mij is dit moment het mooiste moment uit mijn jaren bij B-Side Rats. Dat er nog maar vele momenten mogen komen. Hup NAC en hup B-Side Rats.

Bron:
B-Side Rats
30 Reacties
105   0  
Frietjemet

Kippenvel, wat mooi dit!

Voor mij altijd een man die precies begreep wat NAC is. Voor altijd een speciaal plekje in mijn supportershart.

105   0  
Frietjemet

Kippenvel, wat mooi dit!

Voor mij altijd een man die precies begreep wat NAC is. Voor altijd een speciaal plekje in mijn supportershart.

40   0  
Lipke

Wat hebben we genoten van deze man. Met hem op de bank was er altijd passie op en rond het veld. Precies de manier waarop mijn clubje geleid moet worden. Heerlijk.

4   43  
YLLWBLCK

Een man met passie, kracht, betrokkenheid en inzicht. Ook met raar en vervelend gedrag langs de lijn. Zo 1 die je wil hebben als je hem niet hebt en niet wil hebben als je hem hebt. Toen hij er zat waren we hem beu, toen ie ging wilden we hem terug. Vreemde periode was dat maar daarna (en daarvoor) is dit precies hetzelfde gegaan met zn opvolgers.

48   0  
NAC76

Vreven 4ever!

Juiste man voor juiste club... alleen niet iedereen die dat zag..

48   0  
Blue

Ik krijg echt spontaan weer heimwee naar deze man... Zó oprecht.

57   1  
HarmeNAC

Stijn is echt, en dat merken supporters. Of hij een hele goede trainer is weet ik niet, dat kan ik onvoldoende beoordelen. Wel is hij met zijn passie iemand die echt bij NAC past. En heel bescheiden, nederig zelfs. Een mooi mens.

35   1  
Michel

Als speler van de tegenstander was Stijn een verschrikkelijke speler, knoerthard en niets ontziend. De trainer Stijn past zo goed bij NAC als instituut, da’s gewoon eng. Alsof er een supporter in de staf zit ?

Mooie pure kerel, inderdaad een speciaal plekje!

37   1  
Molenschot Loco

Zal Stijn Vreven zijn eerste woorden NOOIT meer vergeten tijdens zijn eerste training in bossehoofd....dat waren NOAD teksten....bij een partijtje....GOD NONDUJU!!!! Het is hier geen vakantie PARK!!!!!! MET SLIJM UIT ZIJN MOND!!!!!! ik dacht YES!!!! Thats the spirit!!! STIJN JONGHU BEDANKT IK MIS JOU.

22   0  
Molenschot Loco

Zit net de denken.....ga al 40 jaar naar NAC...met welke speler kan ik Stijn Vreven vergelijken.......hmmmm...dat kan er maar 1 zijn....Gerard de Haan!!!! HEERLIJK!!!!!

43   2  
RV

Een man die altijd voor zijn club stond en vooral voor zijn spelers. Echt geweldig. We gingen met 8-1 ofzo (ik weet het niet eens meer) op zaterdagavond de bietenbrug op tegen Ajax thuis en het was de schuld van Vreven. Niet van het dramatisch optreden van zijn elftal.

Waarom moet dan juist op zo'n moment een trainer als Vreven vertrekken terwijl je ziet dat hij iets extra's brengt. Ook Hyballa (die ik toch nog niet op het niveau van Vreven inschat, Vreven was oprecht en Hyballa wat meer een act) is zo'n trainer die hier past. Die moet er volgend jaar zijn als trainer voor het eerste elftal.

Wat te denken van Dessers. Die moet Vreven echt eeuwig dankbaar zijn. Vreven eiste altijd meer, meer en nog meer van Dessers. Zette hem op de bank, eiste nog meer vuile meters met als resultaat een piek in de play offs. Die promotie is echt aan Vreven, Dessers (en natuurlijk aan de impuls van City) te danken.

Als je jezelf dan nog zo nederig kunt opstellen dan ben je een groot mens en begrijp je hoe de wereld in elkaar steekt. Een goed en oprecht mens, toch het belangrijkste in het leven.

11   0  
Molenschot Loco

RV ....AMEN!!!!

9   0  
Molenschot Loco

Bij Atletico Madrid hebben ze ook zo'n duo Simone en german Burgos....2 ijzervreters ... kan je vergelijken met Hyballa en Vreven

11   0  
Molenschot Loco

Ach wat een man naar mijn hart....het doet je wat....JA KUNNEN we ff STOPPEN.....pfffff

12   7  
Vreven4President & HyballaFurFurher

I rest my case...

19   1  
Molenschot Loco

En Stijn zijn mooiste overwinning was in de kuip Zal nooit zijn blijdschap vergeten naar het laatste fluitsignaal...zo puur zo NOAD!!

12   2  
Moppernac

NOAD= (NAC. Onder. Andere. Door), STIJN VREVEN in de ERE DIVISIE.

Ze hadden hem toen nooit weg mogen doen, na zijn successen bij NAC

12   2  
Scheppioni

RILLINGEN !!! Een echte NaCCer !??

25   6  
Nicky

Als Stijn was gebleven was er nu geen Corona geweest....

11   2  
The Cosmic Gate

Wat een held is dit toch , voor altijd in mijn ??

7   2  
Nacdictive

Schitterende trainer! Geen doorsnee cliche uitspraken, juiste mentaliteit.
Helaas besloten de wijze heren anders en er echt van geleerd hebben ze (nog) niet. Hyballa past mi ook goed bij NAC maar als je als organisatie zo vaak mensen vervangt, zal er ook wel een keer een vootreffer tussenzitten.

37   2  
Nonkel Frans

Dat ererondje in zijn eentje. Het ererondje van Stijn met het moment dat hij stil, waardig, ja bijna sacraal, de B-side naderde.
Stilstond, hand op het hart legde en zijn hoofd boog.
Voor ons, ja hij boog voor ons. Alles zat daar in. Respect, liefde, nederigheid, dankbaarheid, verdriet, vergiffenis.........?

Dat moment dat je besefte deze man gaat maar het klopt niet. Het klopte zo niet.

Dat moment dat je denkt dit maken we nooit meer mee. Hoe hij ons na alle ellendige jaren in no time uit te put trok, Dessers omhoog trainde en deed schitteren. Hoe hij zich zelf kwaad de tribune op schreeuwde hoe hij zich gaf voor ons en met ons. Die euforie van de promotie en zijn bescheidenheid bij de persmomenten. Geen ego. Gewoon een goede Brabantse gast die oprecht zijn passie geeft en deelt met ieder die het wil zien, die het wil ontvangen, die het snapt. Die het voelt. Niet in woorden uit te drukken.
Een hand op het hart, een lichte buiging........

Wat een moment was dat!

En dan komen na dat afscheid in de catacomben de interviews. Je mag en kunt niet zeggen wat je denkt. De betaalde krantenman en TV lui. En als dan bijna het moment daar is om te gaan dan zijn daar de mannen van BSR gewoon supporters die in hun vrije tijd met ziel en zaligheid op jou hebben gewacht. Je bent moe en kapot je houd je goed maar natuurlijk en uiteraard ontvang je hen.
En dan begint niemand minder dan Das Phantom niet met een regulier interview nee hij begint, in al zijn oprechte supporters onschuld, met je te bedanken.......
Dan breek je. Motverdomme ja dan breek je.

En wij ook.

Wat een moment, wat een ereronde, wat een supporters en wat een man!
Chapeau BSR proficiat en NOAD!

20   2  
Da Pope

Ik zal dat moment nooit vergeten. Het beeld van een emotionele Vreven, die met een flesje water en gebogen hoofd op een stoel in een verder volledig uitgestorven mixed zone zat. Heel bijzonder.

Prachtig, puur moment met een puur mens.

12   1  
Van "taajlaand

Moest na die mooie pot tegen H-veen en ZIJN rondje al mijn best doen om de tranen binnen te houden, maar na dit verhaal staat er toch weer extra vocht rondom....

Heb er nooit een geheim van gemaakt énorm fan van hem te zijn, zeker hier op BSR, en mis hem eigenlijk nog steeds.
Eerlijke man, recht voor zijn raap en vol met passie voor zijn club haar supporters.
Genoten van elk intervieuw van hem na afloop van de wedstrijd.
Vergeet nooit meer zijn promotie, én de overwinningen op de nerts!

Hoop dat hij nog lang zijn trainerscariëre mag en kan uitopefenen.

Momenteel wél blij met Hyballa als trainer van NAC.
Voor mijn gevoel een kerel die uit hetzelfde hout gesneden is....

7   1  
Dos

Indrukwekkend en kippenvel dit!

16   2  
svt076

Voor mij, ondanks dat hij er maar 1.5 jaar was, een echte NAC-held.
Uit het goede hout gesneden, een eerlijk en oprecht mens.
Zonde dat het zo afliep. Heb niet veel met het terughalen van oud-spelers of -trainers maar Stijntje is altijd welkom :)

9   0  
Hans

Stijn is ECHT
Dat kan ik niet van veel andere trainers zeggen..

11   0  
Molenschot Loco

Stijn ..lees je mee? Jij bent de eerste trainer die geen duimpjes naar beneden krijgt!!! TOP vriend!....in onze gedachten!!!!

6   0  
Buuze

Sja...Bij NAC sneuvelt de een na de andere trainer en hebben we ook de gave om trainers die wel presteren ook weg te sturen. Die luxe hebben we blijkbaar.. Leg het maar uit...
Deze man is een en al NAC. Vond het schandalig dat er zo’n beeld werd gevormd van Vreven door de media. Alles wat hij deed werd uitvergroot. Deze man was puur, recht voor z’n raap. Voor mij altijd een Held.

5   2  
Fritske d'n Olifant

Veel positieve reacties en dankbetuigingen... Dat verdient Vreven. Dat was in het seizoen 2017/2018 wel anders. Toen stond het hier vol met negativiteit omdat Vreven nogal eens een emotionele uitbarsting had langs de zijlijn, Manu García verkeerd gebruikte of een verkeerde wissel toepaste. Zogenaamde fans pasten er zelfs hun nickname voor aan. Ik ben benieuwd wat er met "Vreven tactisch genie" gebeurd is.

Het kan verkeren...

1   0  
YLLWBLCK

@fritske d’n olifant kloot helemaal en moet je de duimpjes bij mijn post eens bekijken. Destijds schreeuwde iedereen hier om zn ontslag. Hele aparte meningen hier ineens. Daarom snap ik de halleluja sfeer hier over de huidige trainer ook niet helemaal hij verdient een kans maar iedereen is positief omdat hij de juiste dingen zegt in de pers. Op het veld zal het waarschijnlijk tegen gaan valleb want hij is geen gamechanger, hooguit een rebel. Ik zie weer geen vooruitgang en dus komen nu de duimpjes naar beneden weer

Laad alle berichten na dit bericht in