Wij gaan niet opzij

BSR Interview: Justin Goetzee - Deel 3

Da Pope

Justin Goetzee werd binnengehaald om de commerciële slagkracht van NAC te vergroten, maar werd na het vertrek van Stefaan Eskes al redelijk vlot gepromoveerd naar de functie van algemeen directeur. In de periode dat Goetzee nu bij NAC werkt was de financiële basis doorlopend lastig, degradeerde de club, versleet het enkele trainers en waren er meerdere technisch directeuren actief. Toch stond zijn positie, ondanks kritiek, nooit echt ter discussie. Wij spraken Goetzee vorige maand over zijn ervaringen tot op heden, het krachtenveld rond de club, de financiële uitdagingen, de samenwerking met City en zijn hoop voor de toekomst. Dit is het derde en laatste deel van het interview.

Hoe kijk jij naar NAC als entiteit binnen de regio Breda? Barcelona treedt bijvoorbeeld altijd naar buiten met de slogan ‘Meer dan een club’.

“NAC is natuurlijk primair een voetbalclub, maar ik ben trots als ik zie hoe hard we met bijvoorbeeld Teamplay@NAC aan de slag zijn gegaan de laatste jaren en dat je dat weer ziet groeien. Ik probeer met NAC de dingen te doen, zoals ik die als mens ook zou doen. Dat wil zeggen dat we sociaal, bereikbaar, en transparant zijn. Dat we proberen veel impact te maken in de regio en een positieve bijdrage willen leveren. Dat zit hem in Teamplay@NAC, maar ook in hoe wij met supporters omgaan. Het feit dat de Clubraad nu een hele andere structuur heeft, vind ik dan ook echt een succes. De supporters worden nu op een ander niveau bij de club betrokken dan eerst. We discussiëren niet meer doorlopend over de pispotten, de lauwe frikandellen en het lauwe bier. Dat zijn zaken die voor de club óók belangrijk zijn om te weten, maar we kunnen veel meer halen uit de samenwerking met supporters. Ik vind het gaaf om met iemand als Bram van Doorn (Breda Loco’s en lid van de Clubraad - BSR) een normalisatiestrategie te bedenken. Dat vind ik écht mooi. Daar heb je als supporters belang bij, daar hebben wij als club belang bij en dan zit je meteen op een heel ander niveau.”

Wat is er precies veranderd in de samenwerking met de Clubraad?

“Dat zou je beter aan de Clubraad zelf kunnen vragen, maar de structuur is veranderd en het niveau waarop we praten is veranderd. Laatst hadden we een agendapunt over roken op de tribune, waarbij de Clubraad reageerde met: ‘Dat gaan we hier niet behandelen, want dat is een operationeel punt.’ Dat zegt volgens mij alles over hoe de Clubraad nu in elkaar zit. Een van de jongens kijkt nu naar mogelijkheden voor een supportersaandeel in de club en anderen houden zich, zoals gezegd, bezig met normalisatie. Zo proberen we elke keer strategische dossiers te pakken en daar samen mee aan de slag te gaan.”

Is dat een heel andere manier van samenwerken met supporters dan bij andere clubs?

"Dat ga ik zelf niet zeggen. Dat moeten supporters zelf maar beoordelen. Ik denk dat dat een van onze krachten is, de transparantie en bereikbaarheid van onze gehele organisatie. En ik vind dat dat zo hoort, zeker bij een club als NAC. Als je een volksclub bent, moet je zorgen dat je de mensen zo dicht mogelijk tegen je aan houdt. Dat geeft soms ook een hoop ellende en gezeik, maar het heeft duidelijk meer positieve invloed dan negatieve. Zelfs in fases als nu.”

Zijn er zaken die je nu niet kunt doen, die wel mogelijk zijn als NAC promoveert?

“Ik ben geneigd te zeggen dat we de focus moeten houden op voetbal en de organisatie zo efficiënt mogelijk moeten houden. Je ziet dat veel geld niet altijd resulteert in beter voetbal. Vorig jaar heeft het personeel zelfs tien procent van het salaris ingeleverd om betere spelers te kunnen halen en dat heeft zoals bekend niet geresulteerd in het juiste effect. We hebben bij NAC veel geluk met de enorm loyale sponsoren en supporters. Bij elke andere club hadden we nu een veel groter probleem gehad.”

Ben je daar nooit bang voor? Midden jaren 80 zat er ook geen hond op de tribune. Mensen blijven niet oneindig trouw.

“Natuurlijk ben je daar weleens bang voor. Ik voel soms ook weleens de moedeloosheid van de achterban. Uiteindelijk valt of staat alles bij resultaat: winnen trekt mensen aan. Het feit dat er ook dit seizoen tegen VVV weer 17.000 man in het stadion zat, is eigenlijk te belachelijk voor woorden. Je kunt mensen heel makkelijk weer aan je binden. Ook dat is NAC. Iets negatiefs kun je vrij snel weer ombuigen naar iets positiefs. Daarnaast hebben we met Stijn Vreven een trainer gehaald die het NAC DNA in zijn spel heeft zitten. Een mooie uitspraak van hem vond ik wat dat betreft dat je mag verliezen, mits je helemaal tot het gaatje bent gegaan. Kijk, de Ten Rouwelaars en Pendersen van deze wereld komen niet meer terug. Maar we kunnen wel zorgen dat spelers het juiste gevoel bij de supporters oproepen. Dat het publiek gaat fluiten op het moment dat iemand als Giovanni Korte wordt gewisseld, zegt wat mij betreft genoeg. Zo hebben we dit seizoen meer spelers rondlopen die heel erg goed passen bij het publiek en spel van NAC. Zolang we dat goed kunnen invullen, behouden we de binding met de supporters wel. Ik begrijp de discussie over het vreemdelingenlegioen ook niet. Ok, we hebben veel spelers die niet uit Nederland komen, maar als je kijkt naar de Belgische jongens, die wonen dichterbij Breda dan Jelle ten Rouwelaar toen hij net bij NAC begon. In mijn periode bij NAC, heb ik nog nooit een selectie gezien die zo geniet van het contact met supporters en sponsors en ook via social media veel interactie creëert. Daarnaast hebben we het afgelopen jaar vijf jeugdspelers laten debuteren, meer dan ooit! Natuurlijk zijn er momenten dat je even schrikt. Zeker na Eindhoven-uit zag je een stuk minder mensen op de tribune. Dan lig ik weleens een nachtje wakker van het gevoel dat we een hoop mensen kwijtraken als we zo doorgaan. Aan de andere kant weet ik ook dat het heel dicht bij elkaar ligt. Als je bedenkt dat er van de laatste acht wedstrijden in de Eredivisie er zes uitverkocht waren, zie je ook hoe snel dat vuurtje weer aangewakkerd is in Breda. Dat is ook het mooie aan deze club.”

Dan de samenwerking met Manchester City. Is dat sec een sportieve samenwerking, waarvoor de verantwoordelijkheid bij Hans ligt? Of zien we dat verkeerd en past die samenwerking ook binnen jouw taken?

“Dat zien jullie niet helemaal verkeerd, maar wel een beetje. Hans en ik doen dit hele traject samen. De samenwerking met een grote, internationale club komt voort uit ons beleidsplan. Er zijn drie kernelementen in de deal met Manchester City. Het eerste element is dat we ieder jaar vier tot zes spelers gratis kunnen huren. Dat zijn de first loaners, dus types zoals Brandon Barker. Het tweede is het feit dat zij onze faciliteiten doorlichten en budget beschikbaar stellen om die faciliteiten naar een hoger niveau te tillen, zodat we zowel onze spelers als de spelers van City beter kunnen opleiden. En drie is dat wij een development fee krijgen wanneer de spelers die hier gespeeld hebben doorstromen naar het eerste van City of een transfer naar een andere club maken. Hans heeft contact met de player on loan manager van Manchester City. Hij gaat over de spelers die verhuurd zijn en zit tegenwoordig vaker in Breda dan ergens anders. Dat komt vooral door het partnership. Kijk je daarentegen naar de return on investment afspraken, dan liggen die bij mij. Hans pakt kortgezegd het voetbalgedeelte op en ik de rest. Ik merk dat dit verhaal in mijn beleving al best vaak hebben verteld, maar dat het niet blijft hangen bij de supporters.”

Als je nu terugkijkt naar de eerste periode van de samenwerking, ben je dan tevreden?

“Ik ben tevreden over hoe het zich ontwikkelt. En dat is het grootste verschil met de wijze waarop supporters ernaar kijken. Die meten vooral op basis van eindresultaat op het veld. We hebben een vijfjarige samenwerking en we zijn pas een half jaar bezig. De vraag is of je dat nu al overboord moet gooien en moet roepen dat het een slechte deal is. We hebben een krabbel gezet, zijn nu aan het bouwen en we evalueren veelvuldig tussentijds. Daarnaast is City enorm actief binnen de relatie en doen ze meer dan is afgesproken. Ze hebben een enorme drive samen succesvol zijn. Wanneer NAC promoveert, maar zeker ook nú, krijgen we gratis spelers die NAC anders nooit had kunnen halen.”

Wat verlangt City van NAC? Maken ze zich druk om de stand op de ranglijst?

“Manchester City wil NAC naar de Eredivisie hebben. Zij willen zorgen dat hun spelers op het hoogste niveau in Nederland kunnen voetballen met de voorwaarden zoals we die hebben vastgelegd. Hans heeft daarom dus dagelijks contact met City.”

Maar hoe verschilt de samenwerking tussen City en NAC dan met bijvoorbeeld een FC Twente?

City heeft dit seizoen ongeveer 36 spelers verhuurd aan clubs in West-Europa. FC Twente is één van die clubs. Het verschil met NAC is dat zij een huursom betalen. Manchester City heeft, voordat wij met hen gingen samenwerken, onderzoek gedaan naar waar de meeste jonge spelers debuteren. Dat bleek in Nederland te zijn. Zij zien Nederland als het best ontwikkelland in relatie tot hun toekomstbeleid. Daarom wilden zij graag een samenwerking aangaan met een Nederlandse club. Ik ben blij dat wij dat zijn geworden.”

Je zegt dat Manchester gaat investeren in de faciliteiten. Wat houdt dat concreet in?

“Dat zit hem met name in de begeleiding van spelers en faciliteiten om de spelers beter te maken. Maar dat is bijvoorbeeld ook het scoutingsysteem waarvan we nu gebruik kunnen maken en het verbeteren van de faciliteiten in Zundert. Het zijn kortom allemaal zaken op de achtergrond, die gericht zijn op de ontwikkeling van spelers.”

Tot slot: Welk bier drinken we volgend jaar?

“Haha, dat kan ik nog niet zeggen. Dat is een spannend traject, waarbinnen we druk bezig zijn met een paar gretige partijen.“

Bron:
B-Side Rats
23 Reacties
0   0  
076'er in 071

Jupiler!!

0   0  
Chefke

Heerlijke laatste vraag van een heerlijk interview. Sinds Justin bij NAC zit zijn we er financieel gezonder op geworden en dit was van groot belang voor ons cluppie, alleen zien mensen dat niet door de slechte resultaten van afgelopen jaren.

Ondanks dat vele supporters kritisch zijn vind ik dat Justin hele duidelijke antwoorden geeft, waar ik soms ook nog wel eens vragen bij heb. Maargoed, het is zijn job, zijn verantwoordelijkheid en ik heb er nog steeds vertrouwen in.

Bedankt BSR voor dit klasse interview

0   0  
Jeroen Remie

"Dat het publiek gaat fluiten op het moment dat iemand als Giovanni Korte wordt gewisseld, zegt wat mij betreft genoeg."

Dat is al wel even geleden, kan het me niet herinneren.

0   0  
Dutchbird

Ik denk dat we nu zo'n beetje alles weten over Justin Goetzee. Behalve dan zijn sexleven. Beetje dom om dat te vergeten Da Pope :-)

0   0  
Da Pope

@Dutchbird

Haha! Sommige dingen horen off the record te blijven :-P

0   0  
Daan

Goed interview

0   0  
G00Ser

Goed interview met uitgebreide antwoorden van Justin, complimenten Da Pope (/BSR).

0   0  
Da Pope

@G00Ser

Thnx. Samen met Ben076 gedaan ????

0   0  
Monk

Chefke ik ben het helemaal met je eens????????????

0   0  
Actiepak

Geweldig interview mannen.

Van mij mag de hoogste bieder aan de tap, zo simpel.

0   0  
Oosterhout3

Eigenlijk raar als je het bekijkt...

Nac's jeugd speelt op iemands ander terrein....
Nac zelf huurt het trsiningscomplex... moet nac dan ook nog zelf de accomodatie gaan aanpassen met geld uit manchester??

beetje raar toch??

Hetzelfde als een huis huren en dan de fundering veranderen????

0   0  
Braze

Beleid dat gevoerd wordt is goed uitgelegd.
Het ontbreekt er alleen aan dat beleid gemeten wordt aan resultaat. NAC moet als VOETBALCLUB presteren en daar loopt het fout. Dus veel blabla over managment, maar stilte over het uitblijven van resultaat en hoe dat komt.

0   0  
van Flieger

Goetzee bleek niet de commerciele aanjager voor wie hij zichzelf hield. Hij bleef klein en wanpresteerde. Van van Aalst mag hij blijven zitten omdat hij minder verlies maakt dan ze "gepland" hebben. Onder Goetzee degradeerde ons NAC naar een onbeduidende plek in de eerste divisie en veranderde de stemming in het stadion van kolkend naar gelaten en berustend. De man bakte er helemaal niets van de afgelopen jaren, tekende bij de meeste transfers mee en kwam naar verluidt met de grootste flop sinds jaaaren op de proppen: die eindhovense ongeschoren nep TD.

Vanaf de huisalp (ps Gielen zit in Zermatt), een goede avond.

0   0  
Waddinxveen

Zeer nuttig interview! Maar door de allerlaatste vraag over het bier komt er een nieuwe vraag bij me op die in het geval van NAC erg belangrijk is: NAC heeft de catering uitbesteed aan NHG. Krijgt NAC een vast bedrag of (ook) een aandeel van elke consumptie die genuttigd wordt? M.a.w.: steun ik NAC door meer bier te drinken?

Daaruit voortvloeiend: in het clubbelang vind ik dat NAC bij de tender voor bierleveranciers vooral moet gaan voor de beste (financiële) deal voor de club. Maar als vervolgens het Heineken imperium als winnaar uit de bus komt, hoop ik wel dat er dan een tegendraads merk als MAES getapt gaat worden i.p.v. dat groene of rode standaardmerk van ze...

0   0  
Raranac

Het gaat Amstel/Heineken worden

0   0  
Fred

Heel goed en proffesioneel interview !! Top .
Wat het bier betreft , alles is beter dan Bavaria , ik kan er nooit aan wennen, als ik er vijf op heb dan sta ik op klappen , zeker in de winter kom je er niet doorheen , het smaakt gewoon niet .
Amstel of Maes zie ik ook wel zitten .

0   0  
Zand in je ogen

Haha, daar komt de bierdiscussie weer. Gewoon verpatsen aan de hoogste bieder. Ik heb bij NAC nog nooit iemand gezien die 12 warme chocomel naar binnen kapt omdat men Bavaria schenkt terwijl hij alleen Jupiler lust. Met carnaval koop je toch ook gewoon bier waar je staat, of ga je dan ook actief op zoek naar Jupiler/Bav/Heineken? Ik zal er echt geen bier minder om drinken, welk merk het ook gaat worden.

Breda Bier zou het mooiste zijn, maar dat is een utopie!

0   0  
Van "taajlaand

Hoi Fred,

Kom op man, meer trainen zou ik zeggen.
Was jij nou die 'top' sporter vroeger,......5 pilskes. :-)

Hoi Waddinxveen,

Goede vraag.
En daarbij, als ik weer eens zwalkend thuis kom, kan ik gewoon (of de volgende dag...) uitleggen dat alles weer voor het 'goede doel' geweest is.....

Goed en uitgebreid intervieuw, waarbij ik hierboven nog de vraag mis of er (voetbal of speltechnische) eisen door City aan NAC gesteld zijn in de deal.
Daarbij denk ik aan basisplaatsen of minimale speeltijd voor die gasten.

0   0  
Breda

Van mij mag weg

0   0  
Ojee

Fred... Amstel... dat meen je niet (brrrrr). Maes daarentegen zou wel een gouden greep zijn.

0   0  
Trippo

Zou City 4-4-2 verbieden misschien?

0   0  
Trippo

Amstel lekker koud mmmmm, beter dan Heineken
Wel uit de fles

0   0  
K genen

Wordt zo moe van die goetZee als ik t allemaal lees heeft hij sinds hij directeur is zo goed gedaan allemaal. Rot op zeg financiële ellende wacht maar over er. Paar weken Komt alles weer naar buiten. Tig trainers ontslagen klote selectie niemand is nac minder, sponsorinkomstrn drastisch omlaag, komend seizoen en wie weet hoe lang nog weer in de juup. Nee je doet t super Justin ik vindt dat er op t plein een standbeeld moet komen voor jr

Laad alle berichten na dit bericht in