Wij gaan niet opzij

BSR Interview: Supporterscoördinator Gijs Kluft

Da Pope

Eens in de dertien jaar lijkt NAC een nieuwe supporterscoördinator aan te stellen. Na dertien jaar Harrie Aarts was het in 2004 de beurt aan Robert Prins. Prins hebben we de jaren leren kennen als een ware pionier in de landelijke supporterswereld, onder meer door zijn aanpak op het gebied van normalisering. Afgelopen december kondigde Robert aan te zullen vertrekken en kwam NAC in de zoektocht naar een nieuwe SLO (supporters liaison officer) uit bij Gijs Kluft. Voor veel supporters een bekend gezicht dankzij zijn jarenlange inzet voor onder andere de Breda Locos. Wij spraken Gijs deze week over zijn inmiddels niet meer zo nieuwe functie.

Vertel eens Gijs, wat doet een SLO?

Gijs Kluft: "Officieel ben ik supporter liaison officer, waarbij liaison vooral staat voor verbinder. Mijn rol is met name om de schakel te zijn tussen de club en de supporters. En de supporters en de club uiteraard. Dan gaat het vooral om de vertaling van de plannen van de club richting de supporters, wanneer het op supporterszaken als bijvoorbeeld uit- en thuiswedstrijden aankomt. Andersom gaat het ook om de vertaling richting de club van zaken die spelen onder supporters, positief en negatief. Dit kan bijvoorbeeld gaan om plannen voor sfeeracties, waarin we samen kijken wat er wel en niet mogelijk is."

Maar de schakel tussen de club en de supporters is toch de Clubraad?

"Ja en nee. De Clubraad is echt een onafhankelijke orgaan van supporters, dat namens alle supportersgeledingen op verschillende gebieden meedenkt met de club en daarnaast zorgt dat NAC de zo kenmerkende clubcultuur behoudt. Ik werk meer in de waan van de dag. Bijvoorbeeld als er een nieuwe supportersgroep opstaat, die sfeeracties wil organiseren en doeken wil maken. Ik kan ze daar dan in begeleiden. Uiteraard houd ik de clubcultuur wel altijd in mijn achterhoofd, als dit soort zaken spelen. Een ander belangrijk verschil is natuurlijk dat de Clubraad bestaat uit vrijwilligers en ik in dienst ben van de club."

Je bent natuurlijk zelf ook fanatiek supporter. Maakt dat je extra geschikt voor deze functie?

"Ik denk dat het niet aan mij is om daarover te oordelen, maar aan de supporters. Mijn rol is natuurlijk meer dan alleen de voetbalwedstrijden. Waar ik bij NAC erg trots op ben, is het maatschappelijke deel. We staan als club middenin de samenleving en vooral daar zie ik taken voor mijzelf. Of ik dat goed doe? Dat zal moeten blijken en ook dat is aan anderen om te beoordelen. Ik heb zelf in ieder geval een goed gevoel overgehouden aan de eerste maanden en bijvoorbeeld de uitwedstrijd tegen Twente."

Was dat jouw eerste wedstrijd?

"Nou, dat was wel de eerste echte grote. Met duizend man daarnaartoe, de supporters ontvangen. Feyenoord-thuis was mijn eerste wedstrijd. Toen was het voor mij vooral nog heel erg de club leren kennen achter de schermen. En eigenlijk is dat nog steeds zo. Robert heeft binnen de club fantastisch werk gedaan. Het is heel fijn om daarop verder te kunnen bouwen. Aan de andere kant zijn het hele grote voetstappen om op te moeten volgen, dus het is ook wel spannend. Hij heeft wel bepaalde deuren geopend, waardoor ik nu niet meer hoef te strijden. Dat is heel fijn."

Je hebt hiervoor als jongerenwerker gewerkt. Neem je iets mee uit die baan in je functie hier?

"Als jongerenwerker in Moerdijk, Halderberge en welzijnswerker in Waalwijk heb ik veel te maken gehad met grote groepen jongeren. Daarin was het belangrijk om de groepen te analyseren en de wensen vanuit de groep te vertalen naar de organisatie. Dat stuk neem ik zeker mee in mijn huidige werk. Daarnaast heb ik festivals georganiseerd tot zesduizend man. Bij NAC heb je natuurlijk elke twee weken een 'festival' voor 19.000 man, maar ook van die ervaring kan ik stukjes toepassen."

Hoe ziet de aanloop naar een wedstrijd als tegen Twente er voor jou uit?

"We hebben ongeveer acht weken voor de wedstrijd het eerste vooroverleg. Dan gaan we met de club in gesprek en kijken we wat onze wensen en die van de thuisclub zijn. Samen onderzoeken we dan de mogelijkheden. Vervolgens heb je uiteraard te maken met de lokale driehoek, die kijkt naar wat er volgens hen mogelijk is. Daarin werkt het vaak met wisselgeld. Als onze Uitkaart+ leden met vrij vervoer naar een wedstrijd kunnen (zoals bijvoorbeeld bij Feyenoord), dan geldt dat andersom vaak ook. Je merkt soms dat er partijen zijn, die anders tegen de normalisatie aankijken dan wij dat doen. Dat maakt dat je moet strijden om de supporters op een zo normaal mogelijke manier naar het stadion te vervoeren. Bij Twente, in de situatie waarin ze zaten, was het niet mogelijk om met vrij vervoer die kant op te gaan. Zeker niet omdat wij ook de veiligheid voor onze eigen supporters moeten kunnen garanderen. Uiteindelijk is dat dus een buscombi geworden. Ik moet dan regelen dat er bussen gereserveerd worden, dat het er genoeg zijn om alle supporters die kant op te brengen, op welke wijze deze (in clusters) vertrekken, enzovoort."

Waar moet je allemaal rekening mee houden bij de organisatie van zo’n reis?

"Het gaat tot in de kleinste details, bijvoorbeeld de hoeveelheid blikjes bier die per bus mee kunnen. Ik zorg ervoor dat deze worden besteld en dat ze gekoeld bij de bussen aankomen."

Je stond natuurlijk jaren op Vak G. Is het voor jou nu moeilijker om te zien dat er bijvoorbeeld een fakkeltje wordt afgestoken, omdat je er verantwoordelijk voor bent?

"Ja, dat is wennen. Ik ben natuurlijk altijd fanatiek supporter geweest en daar horen natuurlijk bepaalde dingen bij. Nu weet je nog duidelijker wat de consequenties kunnen zijn voor de club als er zo’n fakkeltje wordt afgestoken. Dit probeer je ook te communiceren naar de supporters toe."

Krijg je dan niet de reactie van ‘Kom op Gijs, jij weet toch hoe het werkt?’

"Ja, die gesprekken voer je constant. Gelukkig zijn NAC-supporters gewoon weldenkende mensen, die snappen dat die andere kant er is. Daarbij snappen ze ook dat NAC een club is die het, ondanks de positieve cijfers van afgelopen periode, niet breed kan laten hangen. Zij weten ook dat we een boete van duizenden euro’s niet kunnen gebruiken."

Je vertelde dat je ook veel buitenlandse clubs volgt en kijkt naar wat daar met supporters en op de tribunes gebeurt. Heb je ideeën waar je heen zou willen met NAC?

"Nou, ik wil NAC absoluut niet een kant op sturen. NAC heeft, als je kijkt naar andere clubs in het land, echt heel bijzondere supporters. Dat merk ik nu ik bij andere clubs achter de schermen kom. Wat wij hier in Breda hebben gebeurt nergens. Alles wat met sfeer te maken heeft bij NAC moet ook vooral zoveel mogelijk ongeregisseerd blijven. Het moet niet de bedoeling zijn dat ik supporters ergens heen ga sturen. De ideeën moeten vanuit de supporters komen en niet vanuit mij. En dat wil ik altijd zo houden."

Zelf ben je ook supporter van FC St. Pauli. Wat is het grootste verschil tussen die club uit Hamburg en NAC?

"Het grootste verschil is politiek. In Duitsland zie je, en zeker bij St. Pauli, dat politiek ontzettend verweven is met het voetbal. Ik denk dat het heel goed is om dat vooral niet over te nemen. De overeenkomsten zitten vooral in de fanatieke aanhang, de diversiteit en de creativiteit. Er zijn echter veel dingen, die ik bij St. Pauli erg mooi vind, maar die ik niet bij NAC vind passen. Wat mij betreft moet NAC vooral lekker NAC blijven."

Hoe bijzonder is het voor jou om elke dag bij NAC te mogen werken?

"Het is de meest bijzondere ervaring, die ik op werkgebied heb gehad. Ik mag iedere dag in het stadion zijn en rook tijdens mijn pauze een sigaretje op de B-Side. Dat is goud. Elke dag word ik wakker met een glimlach en kom ik hier met een lach naartoe. Het is natuurlijk ook dubbel, omdat je er een deel van je grootste hobby voor inlevert. Je weet dat dat erbij hoort. Als dat betekent dat je daadwerkelijk elke dag iets voor deze club en supporters mag betekenen, dan doe ik dat met liefde en plezier."

Bron:
B-Side Rats
Terug naar overzicht
17 Reacties
1   0  
Juupke

Succes vanuit Vak F7! We zullen met de F7 Ultra's er weer een feestje van maken aankomend seizoen! Proost!!

0   0  
DeDislekt

Succes Gijs!

0   0  
Robert Prins

Succes Gijs! Maat 42 heb ik, moet te doen zijn toch?

0   0  
Lejad

Ik ben ontzettend trots op je Gijs!
Super dat je zon toffe baan hebt binnen NAC!

Groetjes Leo
Vak G - Trap 2

1   0  
Sanka

● Geschikt

1   0  
Dutchbird

Sankt Pauli, van de vriendschapssticker op menig verkeerslicht in Breda. Ik verdenk Gijs er van die stickertjes netjes te hebben geplakt.

0   0  
RaraNAC

Succes Gijs!
Waar is Prins eigenlijk heen?

0   0  
Rubenac

Naar zijn prinses

0   0  
Bou

Hup Gijs!

0   0  
Elektrische vanFliegermepper.

@Rubenac. Op zn witte paard toevallig?

0   0  
Je Opa

Goed bezig. gijsy

0   0  
tripomatic

Succes Gijs!

0   0  
van "taajlaand

Hoi Rubenac,

Heeft pas geleden een kus gehad van een vrouwlijke schoonheid, en is daarna veranderd in een kikker.
Hoe tegendraads kan je soms zijn als club....

0   0  
van "taajlaand

Met maat 42.... dat dan weer wel...

1   0  
dikkedrummert

Gouwe gozert die Gijs

0   0  
Rubenac

Een gele kikker?????

0   0  
Elektrische vanFliegermepper.

Robbert Kikker????

1   0  
Juupke

Succes vanuit Vak F7! We zullen met de F7 Ultra's er weer een feestje van maken aankomend seizoen! Proost!!

Laad alle berichten na dit bericht in