Wij gaan niet opzij

BSR Interview: Andrija Filipovic

Thiestemberg

Andrija Filipovic kwam bij NAC nooit helemaal los. Toch had het Bredase publiek een zwak voor de ijverige aanvaller met een begenadigd linkerbeen. Onder Brood maakte Filipovic nog regelmatig minuten en was hij belangrijk met de beslissende 0-1 tegen TOP Oss. Toen er in de winter ruimte moest worden gemaakt voor versterkingen kreeg Filipovic van de clubleiding te horen dat hij zijn heil ergens anders kon gaan zoeken. Wij spreken de Kroaat over zijn tijd en vertrek bij NAC.

Andrija ten eerste: Hoe gaat het met je, nog niet ziek?

Nee hoor, ik ben niet ziek en het gaat goed. Wel in quarantaine, dus even geen voetbal maar ik train wel voor mezelf. Gezond blijven is nu even het belangrijkst. 

Je bent nu een kleine twee maanden geen NAC-speler meer. Hoe communiceerde de club richting jou dat je mocht vertrekken?

Ze hebben hun standpunt duidelijk met mij en m’n zaakwaarnemer gecommuniceerd. Ze zijn eerlijk geweest. Ondanks dat het slecht nieuws voor mij was, hebben ze het netjes gedaan. Uiteraard was het wel heel erg jammer om te horen dat de club niet met me verder wilde.

Zelf was je dus liever gebleven bij NAC? 

Ja, en ik vind dat ik het niet slecht heb gedaan als jonge speler in een vreemd land. Ik heb op een vreemde positie voor mij (op de vleugel) redelijk goed gespeeld, ik ben van origine toch meer een nummer negen. Ik heb er alles aan gedaan om te vechten voor het team, de fans en de geel-zwarte kleuren. Het is ook de eerste keer in mijn carrière dat ik zo weg mocht bij een club. Dat was wel moeilijk.

Had je dan ook liever op de nummer negen positie gespeeld bij NAC?

Nee dat niet per se, want ik ben een jonge voetballer. Het is voor mij ook goed om ook op andere posities te spelen. Ik heb ook veel geleerd als buitenspeler.

Je noemde ze al even: de fans. Ondanks dat je nog niet altijd je beste spel liet zien, had je wel een goede band met ze. Hoe was die band voor jou?

Ja, heel erg warm. Ondanks dat ik niet elke wedstrijd écht goed speelde heb ik me altijd voor 100% ingezet en dat waardeerde de fans. Die waardering deed me erg goed.

Ondanks je teleurstelling met je uiteindelijke transfer bespeur ik niet veel wrok bij je. Er zijn geen ‘hard feelings’ tussen jou en de club of het management?

Nee, die zijn er niet. Ze hebben het correct afgehandeld. De gesprekken tussen mij en de club zijn ook altijd goed en respectvol verlopen. Ik ben de club enorm dankbaar. De coach Ruud, de teamgenoten, de fans en alle andere mensen binnen de club stonden altijd voor mij klaar in de laatste zes maanden. Ook heb ik veel geleerd over de stad en de historie van NAC.

Toch heb je ook mooie momenten meegemaakt hier. Ik denk dat je goal uit bij TOP Oss toch wel het hoogtepunt was van je tijd hier.

Ja, dat was een goal die ik nooit zal vergeten. Het was mijn eerste voor NAC dat was toch een last die van mijn schouders viel. Na een lange periode van hard werken was dat een enorme ontlading, zeker toen ik dat volle uitvak met dolgelukkige fans zag. Daarnaast waren de drie punten erg belangrijk met oog op de eerste periode. Het is jammer dat het ook mijn enige goal voor NAC is geweest, als ik langer had kunnen blijven hadden er nog meer kunnen volgen.

 

Filipovic de held na zijn winnende treffer in de 93ste minuut uit bij TOP Oss.

Vind je het jammer dat je niet onder Peter Hyballa hebt kunnen vechten voor je kans? 

Wat ik van hem heb gezien komt positief op mij over. Hij lijkt soms een beetje gek, maar wel op een goede manier. Hard werken staat bij hem centraal. Wat dat betreft denk ik dat zijn spelopvatting best goed bij mij had gepast. In het voetbal gebeuren dit soort dingen echter, ik moet nu vooruitkijken. Ik hoop wel dat de jongens veel succes met hem kunnen behalen.

Hoe was het voor jou om je oude ploeggenoten het tot de halve finale van de beker te zien schoppen?

Ik was blij voor ze, ik zat tijdens de wedstrijd tegen PSV nog op de tribune dat was een prachtwedstrijd om bij te wonen. Achteraf was dat ook mijn laatste keer in het stadion. Helaas was de halve finale een enorm zware wedstrijd voor het team die uiteindelijk verloren werd. Ik had de jongens en de fans die beker echt gegund.

Vooral met Luka en Ivan had je een goede band hier bij NAC. Heb je verder nog contact met je oude ploeggenoten?

Nu wat minder, maar vooral toen ik net weg was waren jongens benieuwd waar ik heen zou gaan. Met Luka en Ivan had ik een goede band omdat we als Balkan jongens toch een beetje naar elkaar toetrokken. Daarnaast spreek ik Jordan en Nacho ook nog af en toe. Het is normaal dat je met sommige jongens wat meer contact houdt dan met andere.

Je bedankte de club net al voor je tijd hier, is er nog iets wat je kwijt wil aan de fans?

Ja wat ik al zei, ik ben iedereen erg dankbaar. Ik vond het prachtig om in het NAC-stadion voor duizenden enthousiaste fans te spelen. Tegen hun zou ik willen zeggen, blijf achter de club staan en blijf strijden voor promotie. NAC hoort in de Eredivisie. Voor nu: blijf vooral binnen en veilig! Als we het coronavirus hebben overwonnen, is alles weer goed en speelt NAC snel weer in de Eredivisie!

 

 

Bron:
B-Side Rats
7 Reacties
53   0  
Ouwe Spionkop

Gouden gast.
Ik krijg het warm van die jongen.

53   0  
Ouwe Spionkop

Gouden gast.
Ik krijg het warm van die jongen.

28   0  
Ratjeduneerste

Mooie respectvolle jongen! Was misschien geen topper maar gaf wel alles en had echt een hart voor de club!

Het ga je goed Andrija, al het beste voor de toekomst!

17   4  
Henri

Inderdaad jammer dat hij niet met Peter Hyballa heeft mogen werken. Ik denk dat hij in die speelstijl voetballend en scorend van meer waarde had kunnen zijn dan Stokkers.

8   0  
Jeroentje

Mocht hem wel. Had van mij langer mogen blijven.

1   15  
BATI

Toen ik zijn statistieken en verleden bekeek had ik toch zo mijn twijfels. Nou, die twijfels zijn eigenlijk bevestigd.

Hoe kijkt TvA dan tegen zo'n speler aan vraag ik me af als je hem dan toch binnenhaalt. Hopelijk toch niet op 'hij werkt altijd hard dus past goed bij NAC' # NOAD

Want je zag toch best goed dat zijn basistechniek nogal te wensen overliet.

4   1  
Breda-Loyal

@Bati

Basistechnieken die niet volledig goed beheerst zijn zie je niet alleen bij Filipovic , andere NAC spelers of alleen in de KKD

Zelfs in de eredivisie zie je goede spelers die nog beter zouden kunnen zijn mits zij hun basistechniek niet deden verwaarlozen op de trainingen.

Zie dit niet als een negatieve reactie op je comment , want ik ga alleen er ietsjes verder op in met een neutrale blik er op.

Je moet tevens iets met dat binnenzitten :)

7   0  
Ad

Als je zijn reacties en zijn berichten op social media een beetje volgt is dit eigenlijk echt een voorbeeldprof voor ons NAC-supporters.

Werkelijk nooit een slecht woord over onze club en zelfs in een interview zoals dit louter positief, mooi om te zien.

Laad alle berichten na dit bericht in