Wij gaan niet opzij

Hofstede (De Graafschap): "Er zullen toch keuzes gemaakt moeten worden"

F8Hipster

Nu er voorlopig geen einde lijkt te komen aan de maatregelen van de overheid om de coronacrisis te beteugelen, willen de voetbalclubs duidelijkheid over hoe er een fatsoenlijk einde aan de competitie kan worden gebreid. Peter Hofstede, technisch directeur bij De Graafschap, wil van de huidige tussenstand graag de eindstand maken.

Heel verrassend is het standpunt van de Doetinchemmers niet, aangezien de Superboeren op een promotieplaats staan. Hofstede houdt in zijn planning voor komend seizoen alvast rekening met het feit dat De Graafschap promoveert: "We zitten nu op drie kwart van het seizoen en de regels zijn dat de eerste twee naar de eredivisie gaan. Daar staan wij nu bij. Wij gaan er niet over wat er wordt besloten, maar ik focus me wel op de Eredivisie."

Hofstede beseft dat zijn standpunt op weerstand zal stuiten: "Of het eerlijk zou zijn als wij promoveren terwijl het seizoen wordt beëindigd? Dat vind ik een moeilijke vraag. Het is eerder logisch dan eerlijk denk ik. Er zullen toch keuzes gemaakt moeten worden en ik weet ook wel dat het voor ons makkelijker praten is dan voor een club als NAC of Excelsior. Zij staan niet op een promotieplaats. Er zullen dus altijd partijen ontevreden zijn."

Bron:
B-Side Rats, Omroep Gelderland
20 Reacties
65   0  
Wolfmanjack

Ik heb er meer moeite mee als Rkc en Ado niet degraderen

65   0  
Wolfmanjack

Ik heb er meer moeite mee als Rkc en Ado niet degraderen

10   3  
JN

Ik kan me wel vinden in de volgende woorden: "Het is eerder logisch dan eerlijk". Hoe dan ook is het onmogelijk om alle partijen tevreden te stellen. Er is geen eerlijke manier. Het lijkt mij logisch dat directe promotie en directe degradatie plaatsvindt, gezien de huidige standen in de Eredivisie en KKD. Maar hoe wordt er omgegaan met de nacompetitie? Dat ligt moeilijker...

6   3  
Oldie

Als zelfs in Duitsland overwogen wordt om de lopende competitie desnoods pas in September uit te spelen. Lijkt het mij niet onlogisch dat ook Nederland zich bij een dergelijk scenario gaat aansluiten.

19   2  
since1912

Ik ben het wel eens met meneer. Als er dan toch een beslissing moet komen, is de huidige stand als eindstand aanhouden de meest logische.

Dat er niemand zou degraderen uit de Eredivisie is dan weer ronduit belachelijk en genant. Dat is letterlijk meten met 2 maten.

8   8  
Maarten

't beste is denk ik 't seizoen nietig verklaren. Geen kampioen, geen degradatie en geen play-offs

20   2  
Ice

Ik zou er best vrede mee kunnen hebben wanneer Cambuur en De Graafschap promoveren, ze staan ver voor in de competitie, en de kans is meer dan aannemelijk dat ze aan het eind van de competitie ook op deze plaatsen zouden staan.

Waar ik meer moeite mee heb, is de nacompetitie. Wanneer Cambuur en De Graafschap recht hebben, vanwege hun prestaties, om te promoveren, dan vind ik dat Volendam en NAC het recht hebben om een kans te krijgen op promotie. We hebben niet voor niets een periodetitel gewonnen. Ik vind niet dat je hier zomaar aan voorbij kan gaan. Eventueel een wedstrijd zonder publiek, op neutraal terrein, tussen NAC en Volendam. De winnaar tegen de nummer laatst van de Eredivisie voor een promotieplek.

18   14  
Da Pope

Het is wat mij betreft onzin om De Graafschap en Cambuur te laten promoveren. Omdat niet iedereen exact hetzelfde programma heeft afgewerkt, kun je onmogelijk stellen dat de huidige stand een volledig eerlijke afspiegeling van de verhoudingen is. De huidige stand als eindstand nemen is daarom per definitie oneerlijk.

Het is veel eerlijker om iedereen komend jaar weer opnieuw te laten beginnen en dit seizoen in zijn volledigheid te schrappen. Het seizoen kan niet afgemaakt worden en dus is er niemand kampioen of degradant. Die uitkomst past veel beter binnen de huidige regels dan de volstrekt arbitraire beslissing om de huidige nummers één en twee te laten promoveren. Waarom dan niet een periodekampioen? Of een promovendus op basis van een loting? Of de club met het leukste clublied?

Om de financiële gevolgen van het missen van promotie (feitelijk nul op dit moment, aangezien je nu ook geen zekerheid had dat je uiteindelijk zou promoveren) te compenseren, zou de KNVB de portemonnee kunnen trekken.

Het schrappen van de competitie heeft als groot voordeel dat je nauwelijks iets hoeft te organiseren, zodra je straks weer aan de slag kunt en dat alle clubs dezelfde gevolgen van het besluit dragen.

De regels voorzien niet in de mogelijkheid om zomaar een kampioen uit te roepen en dus is het niet meer dan logisch dat clubs gaan procederen tegen zo'n besluit. Althans, ik mag aannemen dat clubs dat gaan doen. Van solidariteit is bij De Graafschap en Cambuur namelijk ook geen sprake.

5   2  
scheppioni

Ons NAC en volendam mogen zich in ieder geval niet nu zomaar laten afschepen !!!

4   7  
Klets

Vind het wijze en terechte woorden!
Dit is een noodsituatie waar de gezondheid van eenieder prioriteit heeft. Als er niet verder gevoetbald kan worden en de competitie is over de helft dan promoveren Cambuur en Graafschap terecht. Buiten de 1e periode is NAC gewoon minder (constant) gebleken. Het gat is ook dermate groot dat het mijn inziens volledig gerechtvaardigd is. Gewoon voorbereiden op nog een seizoen KK divisie. Alvast beginnen met spelers in beeld brengen, haalbaarheid van spelers bepalen, seizoenkaarthouders binden, in kaart brengen hoe het er bij sponsoren voor staat.

Bovenal staat nu het doorkomen van deze verschrikkelijke crisis met zeer veel trieste en schrijnende verhalen.

Blijf gezond allemaal! (Of hopelijk, wordt weer gezond)

6   9  
baosje

beste is gewoon seizoen 2019-2020 van de kalender schrappen ...alles nietig verklaren en straks in alle competities "op nul "te beginnen...

dus GEEN kampioenen , GEEN europees voetbal , GEEN nacompetities/play- off wedstrijden , GEEN degradenten en dus GEEN promovendie ....

dat is in mijn ogen het eerlijkst , niet de huidige stand na 3/4 competitie

maar we zullen als NAC zijnde uiteraard het zwartse scenario voor gepresenteerd krijgen , verwacht weinig anders van de KNVB

5   3  
Fred0

Beste optie voor NAC: Lekker laten promoveren, zijn weer 2 concurrenten minder voor volgend seizoen.

3   0  
MLBredaaa

@Dapope

"Oneerlijk", "eerlijk", "de regels voorzien niet", "procederen"
zou jij de regels van het virus COVID-19 uit kunnen leggen?

Het gaat erom dat de meest eerlijke oplossing gekozen gaat worden indien er geen wedstrijden meer gespeeld worden. Meest eerlijk betekent dat er ook een deel oneerlijk zal zijn en/of zal voelen. Ik denk dat in deze tijd iedereen naar het totaalplaatje moet kijken ipv het beste voor zichzelf (in dit geval NAC).

Dan zijn er alsnog meerdere mogelijkheden maar de oplossing gaat sowieso voor iemand oneerlijk voelen en wat dat betreft heeft hun TD groot gelijk dan is de positie van DGS iets makkelijker praten dan die van NAC.

8   4  
Rijen01

@Baosje,

Heel het seizoen schrappen zeg je. Stel wij zouden op plaats 1 of 2 staan. Zou je dan nog steeds het hele seizoen willen schrappen, als dat zou betekenen dat er geen clubs zouden promoveren.

Stel wij zouden op een plaats staan die recht geeft op Europees voetbal. Zou je dan nog steeds het hele seizoen willen schrappen?

Nee, bij beide bovenstaande gevallen zou er moord en brand worden geschreeuwd over hoe de KNVB wel weer niet anti NAC is, Mafia praktijken etc.

Hou toch op over dat het hele seizoen schrappen, zowel KKD als Eredivisie het eerlijkste is en zet in godsnaam die geel zwarte bril af.

7   0  
fvf6

Mijn vraag is als er geen clubs uit de ere divisie degraderen , waarom zouden er dan wel clubs uit de kkd promoveren ? Als er clubs uit de ere divisie degraderen dan pas zouden er voor mij ook pas clubs uit de kkd mogen promoveren. En verder geen gesjoemel KNVB

2   8  
Cool hand

Ik wilde iets zinnigs schrijven, maar toen ik erover na ging denken, bleek het allemaal veel te ingewikkeld. Tijd voor mijn corona middagdutje.

9   0  
H.V.M.

De hele competitie uitspelen gaat hem natuurlijk niet meer worden.
Covid 19 raast als een bijna chronische tornado over de hele wereld en richt ondertussen enorme schade aan op alle niveaus.
Erg triest allemaal.

De competitie volledig uitspelen is dus een utopie.
De huidige (eind)stand kun je dus het beste aan houden.
Dit betekent o.a. dat RKC en Ado degraderen en Cambuur en de Graafschap promoveren.
Je zou nu echter wel een plan van aanpak kunnen maken om alleen de Play-offs om promotie/degradatie per 01 juni a.s. uit te spelen. (Geldt óók voor Europees voetbal)
Waarschijnlijk kan er dan nog steeds niet gevoetbald worden, maar honderd procent zeker is dat vooralsnog ook niet!
Feit is dat er dan in ieder geval een (eerlijker) plan klaarligt.
Over vier á zes weken kan er misschien iets meer duidelijkheid zijn, want spelers moeten natuurlijk wel van de hoed en rand afweten en uiteraard op de geplande datum fit zijn.
Persoonlijk zie ik de aanvangsdatum 01 juni vrij somber in, maar je hebt in ieder geval een plan klaarliggen, wat het net een klein beetje eerlijker maakt.
Teleurstellingen zullen er altijd blijven bij een aantal clubs.
Deze pandemie was helaas niet te voorzien.
Sterkte allemaal!

0   6  
Nacman

We kunnen na de zomer beter gewoon overnieuw beginnen met de competitie wie in de eredivisie blijft daar en woe in de kkd blijft daar een verloren seizoen voor allemaal.

1   5  
076Mike

Eerlijk gezegd weet ik niet exact hoe het speelschema eruit ziet, maar in mijn beleving, speel je, tegen iedere tegenstander 1× voor en 1× na de winterstop.

Indien dit het geval is..

En de KNVB toch besluit kampioenen, promovendie, degradanten en europees voetbal te "kiezen"..

Dan maar de stand gebruiken halverwege het seizoen..

Wat dit voor ons NAC doet.. Idk.. Maar dat is, in geval van, het eerlijkste scenario

3   3  
Jan

Prima toch. Laten we eerlijk zijn. Wat heeft NAC nu op een hoger niveau te zoeken. Laten we nog een jaar kkd Niveau spelen, en een goed team opbouwen.

0   1  
Belgische Naccer

Dit seizoen gaat niet meer afgemaakt worden. En het is het meest voor de hand liggend dat het seizoen nietig wordt verklaard. Dat betekent, geen kampioen, geen promoties, geen degradaties.

Hopelijk zijn we voor aanvang van het volgend seizoen verlost van dit klote virus en heeft Hyballa alles op de rails, inclusief een paar versterkingen (met name voorin) en met behoud van de beste spelers:

Olij, Riera, Monsalve, Hecke, Schouten, Verschueren, Haye en van Anholt mogen blijven. De rest zijn waterdragers en dus vervangbaar.

HUP NAC!

Laad alle berichten na dit bericht in