Wij gaan niet opzij

BSR interview: Huismus Danny Bakker heeft plezier in voetbal teruggevonden

Italo

Afgelopen zomer streek Danny Bakker neer bij NAC. De ervaren Eredivisie-speler werd gepresenteerd als de nieuwe linker centrale verdediger. Reden genoeg om eens goed kennis te maken. Een verhaal in twee delen. In dit eerste deel hebben we het met Bakker over zijn periode bij ADO, het leven in Den Haag en het afgelopen jaar als centrale verdediger bij Roda JC. In deel twee zoomen we in op de eerste maanden van Bakker als speler van NAC.

Het is 16 maart 2013 als de dan achttienjarige Danny Bakker zijn debuut maakt voor ADO Den Haag. In de Eredivisiewedstrijd tegen Vitesse komt hij als invaller in het veld. Het is het begin van een lange periode in het eerste van ADO. In totaal komt Bakker, verdeeld over acht seizoenen, tot 176 Eredivisiewedstrijden voor de club die hem grootbracht als profvoetballer. “Alles stond vroeger in het teken van voetbal”, begint Bakker.

“Alles draaide vroeger om mijn broertje en mij. Mijn broertje speelde ook in de jeugd van ADO. Een beetje hetzelfde type voetballer als dat ik ben. Hij was heel erg getalenteerd, maar raakte snel en veel geblesseerd. Ik heb ook nog een zusje die tien jaar jonger is. Zij maakte dat in het begin eigenlijk niet zoveel mee. Mijn ouders keken alles, die waren er elke wedstrijd bij.” 

Je zou denken dat er enige aanleg voor voetbaltalent in de familie Bakker zit, maar niets is minder waar. Als het aan vader Bakker had gelegen zaten zijn zoons vroeger namelijk op judo of karate: “Mijn familie is een echte vechtersfamilie. Mijn vader, oom en opa komen uit het karate en boksen. Dus ik begon als jong jochie op karate, judo en dat soort dingen. Maar dat was al vrij snel niks voor mij. En voor mijn broertje ook niet. Wij vonden het veel leuker om buiten te spelen met een bal. En dus gingen we op voetbal. Het talent zit dus eigenlijk totaal niet in de familie.”

In plaats van in een boksring, vecht Bakker nu wekelijks zijn duels uit op het voetbalveld. De speler werd bij ADO gezien als groot talent. Al op jonge leeftijd hielden de trainers van het eerste elftal de verrichtingen van Bakker in de gaten. Dat was voor hem ook het moment dat ie zeker wist dat hij het zou gaan redden als profvoetballer: “Ik had een ding in mijn hoofd, en dat was profvoetballer worden. Het klinkt arrogant, maar ik wist eigenlijk al vrij snel zeker dat ik het ook zou worden. Alleen waren er haast geen spelers die bij ADO doorbraken. Toen ik zestien was werd ik al in de gaten gehouden door de trainers van het eerste. Op mijn zeventiende trainde ik mee. Dan heb je wel het idee dat je het gaat redden.”

In die periode kwam Bakker ook op de radar van de KNVB. Hij speelde verschillende jeugdinterlands en zelfs ook wedstrijden voor Jong Oranje. Clubs als FC Twente en Vitesse, beide destijds bovenin meedraaiend in de Eredivisie, toonden concrete interesse in het pareltje van ADO Den Haag. Bakker besloot om niet op die aanbiedingen in te gaan: “Ik had in het begin van mijn carrière een paar stappen kunnen zetten die ik niet heb willen zetten. Ik heb dat toen niet gedaan omdat ik eigenlijk pas net doorbrak. Ik was voor mezelf nog niet klaar bij ADO. Ik kon er veel spelen en beter worden. En misschien was het ook een beetje eng om die stap zo snel te maken. Ben ik wel goed genoeg?”

De keuze om bij ADO te blijven pakte aanvankelijk goed uit. Bakker speelde op jonge leeftijd veel wedstrijden. ADO draaide prima mee in de middenmoot van de Eredivisie met soms een kleine uitschieter naar boven of beneden. Een stap omhoog kon Bakker echter niet maken. Zijn ontwikkeling stokte. En uiteindelijk ging het ook met ADO Den Haag minder goed. Ergens spijt van heeft hij niet, wel een les voor spelers om hem heen: “Ik geef nu aan spelers door dat als je een stap kan maken, je die stap moet maken. Dat vind ik omdat ik bij mezelf heb gezien dat je op een gegeven moment stagneert. Je bent jong en talentvol, waardoor iedereen die ontwikkeling van je blijft verwachten. Dat gebeurt dan niet, waardoor iedereen denk dat je weer achteruit gaat. En zelf denk je dat op een gegeven moment ook. Het ligt ook aan de teamgenoten om je heen. Hoe loopt dat? Gaan het team en de prestaties erop vooruit? Dat ging bij ADO ook minder. Ik werd ook minder eigenlijk. Dan moet je eerlijk naar jezelf zijn en ook een stapje terugdoen.”

Die stap terug deed Danny Bakker vorig jaar zomer. Hij verruilde ADO Den Haag voor Roda JC. De Limburgers huurden Bakker voor een jaar. Na dertien jaar bij de club te hebben rondgelopen, was het hoofdstuk ADO voorbij. “Dat was eigenlijk een beetje dubbel. Het was best wel moeilijk om weg te gaan. Ik kom uit de jeugdopleiding en ben een jongen van de club. Maar ik moest aan mijn carrière denken. Ik had er niet meer het plezier in wat ik daarvoor wel had. Alleen was het wel even lastig om ADO achter te laten. Om thuis achter te laten. Om dan in je eentje in Limburg te zitten. Daarna vond ik er mijn plek en had ik het mega naar mijn zin. Het plezier in het spelletje heb ik teruggevonden bij Roda JC.”

De manier waarop Bakker vertrok bij ADO blijkt niet de schoonheidsprijs te verdienen. Bakker wil er verder niet teveel woorden aan vuilmaken: “Ik ben er eigenlijk best vies weggegaan. Meerdere spelers. Voor de buitenwacht is dat misschien niet echt te begrijpen, die hebben dat ook niet kunnen volgen. Er zit een bepaalde frustratie in me die ik wel wil uitten, maar wat ik beter niet kan doen. Je bent een jongen van de club en je woont er nog. Ik wens ze het allerbeste.”

Op twee uur en een kwartier rijden van zijn thuisbasis kwam Danny Bakker terecht op een bungalowpark. Tussen de Limburgse heuvels. In het gezelschap van enkele andere spelers die ook een huisje hadden op hetzelfde park, waande Bakker zich af en toe in het buitenland. “Voor mijn gevoel wel ja. Ik moest eens een zalm halen bij een visboer. Nergens in de buurt zat er eentje. Op een gegeven moment rijd je dan gewoon een hele poos door Duitsland heen. Dat had ik in het begin niet eens door. Je proeft wel wat meer van de Duitse cultuur daar. Je zit natuurlijk echt op de grens.”

Ondanks dat Bakker zeer positief terugkijkt op zijn periode bij Roda JC, kwam het niet tot een langer verblijf. Nadat de huurverbintenis afliep wilde Roda graag met hem door. Bakker ontwikkelde zich als centrale verdediger tot een belangrijke schakel in het spel van de Limburgers. “Ik stond er wel voor open, maar kwam er in eerste instantie niet uit met de club. De reistijd speelde ook mee. Elke keer als ik naar huis wilde was ik voor mijn gevoel maar een halve dag thuis en kon ik weer terug. En dan zag ik mijn vriendin vaak ook niet eens, of alleen even in de avond. Zij kon ook niet makkelijk naar mij toe. Dat was wel een struikelblok om te verlengen daar voor meerdere jaren. Ik wilde echt weer naar huis nadat ik een jaar in Limburg had gezeten.”

De woorden ‘lekker naar huis’ komen vaak terug tijdens het interview. In Den Haag voelt Bakker zich op zijn plek. Omringt door familie en vrienden, die hij in zijn vrije tijd veel bezoekt: “Ergens een bak koffie drinken. Een van mijn beste vrienden heeft een strandtent, daar ga ik vaak naartoe. Ik ga binnenkort ook verhuizen. We gaan zelf vlakbij het strand wonen. Ik heb een hond waarmee ik iedere dag wel een uur ga wandelen. En verder veel bakkies doen, of wat eten.”

Daarbij wordt Bakker vaak genoeg herkend, maar storend is dat zeker niet voor ‘m. Bakker komt met een opvallende reden waarom hij niet zo vaak aangesproken wordt: “Je voelt soms wel dat je wordt herkend, maar ik word zeker niet altijd aangesproken. Ik heb ook niet zo’n bekend gezicht als Tom Beugelsdijk of Lex Immers. Dat zijn echt karakters, iconen. Ik heb meer een algemeen gezicht, haha. Ik ben wat rustiger.”

Vanuit Den Haag maakt Bakker nu dagelijks zijn ritjes richting Breda. Goed te doen, vindt de verdediger. Hij hoopt de komende maanden met NAC te bouwen aan een mooie toekomst. “Vorig jaar ben ik tien maanden uitgeleend geweest aan Roda. Nu wil ik weer ergens zitten en daar ook echt een gedeelte van zijn. Een gedeelte van het plan. Dat wil de club heel graag en dat wil ik ook heel graag.”

In het tweede deel van het verhaal met Danny Bakker zoomen we in op de eerste maanden als speler van NAC en zijn plannen voor de toekomst.

Bron:
B-Side Rats
18 Reacties
92   3  
Talentje

In het begin wist ik niet zeker of het een versterking was met veel persoonlijke fouten. Wellicht wennen, want de laatste paar potten naast Malone staat hij goed zijn mannetje en heeft hij een zeer goede pass! Daarbij creëert hij regelmatig kansen in dode spelsituaties. Al met al een goede versterking gebleken! Hup Danny! Hup nac!!

38   2  
Tipex

Een man met een visie. Gevoel is belangrijker dan geld.

92   3  
Talentje

In het begin wist ik niet zeker of het een versterking was met veel persoonlijke fouten. Wellicht wennen, want de laatste paar potten naast Malone staat hij goed zijn mannetje en heeft hij een zeer goede pass! Daarbij creëert hij regelmatig kansen in dode spelsituaties. Al met al een goede versterking gebleken! Hup Danny! Hup nac!!

55   1  
RaraNAC

Leuk bsiderats! Ik merk nu dat ik dit een beetje gemist heb. Zou een standaard item moeten worden na elke transfer periode.
Ik vind het erg leuk om wat meer achtergrondverhalen te lezen. Zegt veel over de speler. Ben benieuwd naar deel twee.

30   1  
De beul van etten

Als hij deze lijn doortrekt kan het een schot in de roos blijken. Afgelopen wedstrijden speelt hij goed, en pikt hij bij corners met z’n kopkracht doelpuntjes mee. Een jeugd international met bijna 180 wedstrijden eredivisie ervaring, chapeau voor ons NAC dat die binnen is gehengeld.

23   2  
Nacciebakkie

Was afgelopen zaterdag tegen Oss weer één van de betere op het veld. Gaat echt met de wedstrijd beter spelen en daarnaast ook echt wel heel lekker om een voetballende centrumverdediger te hebben als je 75% van je wedstrijden het spel moet maken.

5   41  
Jarc

Off topic:

Gisteren tot mijn eigen verbazing negatieve emoties vastgesteld bij de slotminuut van Sparta-Feyenoord en het interview erna. Ik dacht dat ik Cyriel voor altijd in mijn hart gesloten had, maar ik moest constateren dat ik het bijna niet kon aanzien en horen, hoe hij voor de camera stond

19   1  
fvf6

Begint een waardevolle c.v. te worden, was in het begin onzeker maar nu naast Malone fungeert hij prima . Danny is een jongen met een aangeboren dosis NOAD .

14   8  
Cool hand

Er zullen niet heel veel mensen zijn die Duitsland doorkruisen op zoek naar een zalm. Ben heel benieuwd hoe dit afliep en - als hij daadwerkelijk een zalm heeft gevonden - wat heeft hij met deze uit Duitsland afkomstige zalm gedaan?

8   4  
Henri

DB heeft zich na een zwakke start goed hersteld. Daarbij speelde wel een grote rol dat Malone in het centrum kwam te staan. Gezien de bezetting van bepaalde posities in de selectie zou ik hem linksback zetten. Deze is met Maria en Mashart te zwak bezet. Bovendien ontstaat er zo in het centrum een positie voor Marijnissen, die nu de kans moet krijgen zich verder te ontwikkelen.

11   14  
PN

Ik snap dat dus serieus echt niet, dat wonen in Den Haag en voetballen in Breda. Dik 100 km van Skiffa naar trainingscomplex Zundert. Je zit toch al gauw anderhalf uur in de auto, enkele reis. Da's dus minstens 3 uur op een dag stom in een auto zitten. Zo ontzettend doodzonde van je tijd en slecht voor je fysiek. Ik moet er niet aan denken.

3   2  
Kiko

Is Bakker gehuurd of gekocht?

14   0  
Breda-mike

@Kiko transfervrij vastgelegd en heeft 2jarig contract

9   4  
scheppioni

En toch ben en blijf ik van mening dat wanneer we Marijnissen(bij fit) naast Malone die nu ook wat klasses beter is zouden zetten en dat ik al vanaf het begin zeg, Bakker een prima aanwinst te vinden maar dat het meeste rendement eruit gehaald wordt, Bakker links op de flank !
Hij zou daar Azagari ook nog het best met zijn ervaring ondersteunen !!
Die linkerkant blijft namelijk nu zorgelijk ! Met zijn eredivisie ervaring is Danny Bakker een prima zet gebleken waar ik ook al vanaf het begin overtuigd was ! Een pluspunt van onze AD gelukkig ....

4   4  
Badeend

"Nu wil ik weer ergens zitten en daar ook echt een gedeelte van zijn. Een gedeelte van het plan. Dat wil de club heel graag en dat wil ik ook heel graag.”

Wie is" de club" toch??

7   1  
Kopspion

Ik vind hem ook steeds beter worden, maar heb net nog eens rustig de samenvatting terug gekeken en daar blijkt de goal van Oss toch wel mede een fout van Bakker
Verder schrikbarend om te zien wat een kansen Oss toch nog heeft gehad……..

9   8  
Tip

Goede speler. Kan verdedigend en aanvallend prima koppen. Zal nu hij begint te wennen en ingespeeld raakt met Malone steeds beter worden. Tsja en iedere speler maakt natuurlijk wel eens een fout(je.)
Waar hij het best kan staan ? Ik laat dat graag aan de Graaf over. Graaf heeft de diploma's , ondersteuning van een technische staf en die ziet hem iedere dag.
Leuk verhaal inderdaad. Met plezier gelezen.

4   1  
Fritske d'n Olifant

Bakker begint inderdaad steeds beter te spelen en is ook gevaarlijk bij spelhervattingen. Zeer nuttige speler, waar ik na de eerste wedstrijden ook mijn twijfels over had. En ja, Schenning maakte iedere wedstrijd ook een foutje. Aan de ene kant natuurlijk fijn dat we nu een ogenschijnlijk betrouwbaar centrum hebben. Aan de andere kant is de spoeling links nog steeds heel dun en hebben we met Marijnissen een talentvolle cv op de bank. Dus ik ben benieuwd of en hoe Bakker linksachter uit de voeten kan. Maar die beslissing laat ik graag aan De Graaf over. Het is het proberen waard.

0   0  
Breda-mike

Waar is deel 2 ergens te lezen dan?

Laad alle berichten na dit bericht in