Wij gaan niet opzij

BSR Interview: Moïse Adiléhou (deel 1/3)

Gerrit

Halverwege de eerste seizoenshelft sprak onze Gerrit lang met Moïse Adiléhou. De twee spraken over de jeugd van de verdediger, zijn loopbaan voor hij in Breda neerstreek en zijn tijd bij NAC tot nu toe. Vandaag deel 1 over de jeugdjaren van de international en hoe hij opgroeide in arme wijk vlakbij Parijs.

Moise Adilèhou fijn dat je tijd voor ons maakt. Kan je mij wat vertellen over je jeugd?

Ik ben geboren op 1 November 1995 in Colombe, Frankrijk. Ik ben vervolgens opgegroeid in Nanterre, vlakbij Parijs. Het was echt een kleine en arme wijk. Om ons gelukkig te voelen gingen we voetballen en zorgden we dat we hard werkten op school. Het is me uiteindelijk gelukt om daar weg te komen dankzij de voetbal. Anderen lukten het door rap of het volgen van een beroepsopleiding.

Je vertelt al dat het anderen ook lukte om daar “weg te komen”. Was het een gevaarlijke wijk waar je woonde?

De wijk was zeker gevaarlijk. Je moest vooral goed weten met wie je wel en wie je niet moest omgaan. Ik kan je verzekeren dat als je omging met degenen die niet probeerden om daar weg te komen dat je daar ook voor altijd in de wijk zou blijven. Mijn vrienden zijn het gelukkig allemaal gelukt om de wijk uit te komen en een beter bestaan voor zichzelf op te bouwen.

Waar zijn zij dan uiteindelijk terechtgekomen?

Ik heb een vriend die een succesvol loodgieter is geworden in Montréal en de ander heeft met mij een gedeelte van de jeugdopleiding van ACBB (AC Boulogne-Billancourt, spelend op het zesde niveau in Frankrijk) doorlopen en speelt nu voor Levante in LaLiga.

Je praat over je jeugdopleiding bij ACBB, maar wilde je altijd al voetballer worden?

Al sinds ik mij kan heugen wilde ik eigenlijk voetballer worden. Ik voetbalde met mijn vrienden in de buurt de hele dag door. In die tijd hadden we geen telefoon, dus we spraken altijd af om rond 13:00 uur te beginnen en dan gewoon door te spelen totdat het nacht werd. Op straat kreeg ik dan ook al snel door dat voetbal alles voor mij was. Zo zag dan ook mijn dag eruit: veel voetballen, samen eten en fijne herinneringen maken met vrienden.

Hoe was dat dan bij jouw thuis? Heb je een grote familie?

Ik heb een klein zusje en broertje, twee oudere zussen en twee oudere broers. Daarnaast heb ik ook nog twee halfzussen en halfbroer. Je kan dan ook wel stellen dat ik een grote familie heb. Mijn ouders waren in het begin echter niet heel erg fan van voetbal, maar toen ik eenmaal op de academie van Valenciennes terechtkwam hebben ze er werkelijk alles aan gedaan om mij te onderhouden en te steunen.

Het feit dat ze jou ondersteund hebben moet natuurlijk heel fijn zijn geweest, maar was jij dan thuis ook de enige die kon voetballen? Ik kan me zo voorstellen dat er dan misschien wel meer talent voor voetbal hadden als je zo’n grote familie hebt.

Ik was inderdaad niet de enige. Mijn kleine broertje speelt bij ACBB. Hij heeft de jeugdopleiding doorlopen met onder andere Marcus Thuram (Speelt nu bij Borussia Mönchengladbach) en Allan Saint-Maximin (Speelt nu bij Newcastle United). Helaas is het hem alleen niet gelukt om in het profvoetbal door te breken en speelt hij daarom nu voor zijn plezier.

Je hebt dan zelf het profvoetbal uiteindelijk wel gehaald, maar wist je vanaf het begin af aan al dat je dat ging redden?

Natuurlijk niet, dat was een heel geleidelijk pad. In het begin speelt iedereen gewoon omdat ze het spelletje leuk vinden, maar op een gegeven moment ga je doorhebben dat je net iets beter bent dan de rest. Ik ben toen ook meteen van voetbalclub veranderd om het meer serieus aan te gaan pakken. Daar speelde ik twee jaar mee voordat ik uiteindelijk door Valenciennes (toen nog spelend in de Ligue 1) werd gescout en daar mee mocht gaan trainen. Hier begon het echte serieuze leven want ik liet mijn familie achter om op de voetbalacademie te gaan wonen om zo bij de club te kunnen spelen.

Ik kan me voorstellen dat alleen wonen dan niet altijd even makkelijk was. Hoe hield jij dat vol?

Tuurlijk was het niet altijd makkelijk, maar als je uit een arme wijk komt dan grijp je elke kans aan om er iets van te maken. Ik heb daardoor ook altijd door kunnen zetten, ook in moeilijke tijden. Mijn familie zat op twee reizen van mij vandaan, dus dat viel ook nog mee. We kregen ook veel vakantie dus dat hielp ook.

Toch moet je als jonge jongen ook wel wat tegenslagen gehad hebben? Ging jij daar dan goed mee om?

Je hebt familie en vrienden nodig om je soms weer even bijeen te rapen als het tegenzit, maar de waarheid gebiedt mij ook te zeggen dat dat het leven van een voetballer is. Je krijgt altijd met tegenslagen te maken en het zal nooit honderd procent goedgaan maar het is wel op die manier dat je uiteindelijk ook een man wordt.

Mooi hoe je dat dan zegt. Is er dan ook een duidelijk verschil tussen de Moïse van nu en de Moïse van toen?

Er is niet echt een verschil tussen de jongen Moïse en de man Moïse. Je wordt vanzelf een volwassener persoon door de ervaringen die je opdoet. Je kan dus op een hele jonge leeftijd al volwassen worden als je maar genoeg ervaringen al hebt opgedaan. Ik ben door mijn bestaan als voetballer links en rechts geweest en heb daardoor al veel kunnen zien en vele rijke ervaringen op kunnen doen. Daar zit het hem het duidelijke verschil in.

Zijn er dan nog bepaalde artiesten uit jouw jeugd die je aan de die tijd doen denken?

Artiesten heb ik wel een paar. Bijvoorbeeld Booba omdat hij uit mijn departement komt. Ik luister veel naar zijn liedjes en hij geeft me motivatie. Hij heeft moeten vechten om uit ons departement te komen en is nu wereldwijd bekend. Daarnaast luister ik graag naar Ninho.

Verder geen gekke hobby’s waarmee je de NAC-fans nog kan verrassen?

Eigenlijk niet. Ik ben een groot film en serie-fan. Prisonbreak is mijn favoriete serie. Ik ben wel een echte huismus en hou van thuis zijn. Daarnaast ga ik graag naar een restaurant of lekker wandelen. Als ik de tijd heb, ga ik ook graag op reis, verder niet zoveel geks.

Morgen deel twee van het interview waarin Gerrit met Moïse sprak over zijn voetbaljaren voor hij bij NAC neerstreek. 

Bron:
B-Side Rats
26 Reacties
60   6  
NAC Vooruit!

Moïse is onze (cult)held!

13   53  
Molenschot Loco

Wat is dat Legea toch een amateuristisch kledingmerk zeg.....past precies bij onze club .....AMATEURISTISCH!!!

60   6  
NAC Vooruit!

Moïse is onze (cult)held!

14   4  
Rubenac

Mijn favo speler

20   1  
Tonn

Dank voor het leuke interview. Ik hoop dat Moise meer kan gaan spelen. Hij is sterk in de verdediging en als hij wat meer vrijheid krijgt verrassend in de opbouw en aanval. Hij gaat niet opzij, dit liedje is op zijn lijf geschreven.

26   3  
Fred1

Speler waar veel potentie in zit maar achterin aangestuurd moet worden dat zou Malone moeten kunnen in principe.
De centrale positie achterin bij NAC is er ook niet eentje om jaloers op te zijn hoor, 2 waardeloze backs ( met name op links ) en middenvelders die niet met hun mannetje meelopen of doordekken.
Ga er dan maar aanstaan je moet dan vaak een keuze maken welke tegenstander pak je op en meestal pakt dat verkeerd uit.
Daarbij gaat ook vaak de 100% concentratie op je eigen tegenstander in het veld verloren omdat je te veel bezig moet zijn met wat er rondom je heen gebeurt en omdat anderen hun taken verwaarlozen.
Soms zijn de dingen ook niet wat ze lijken.
Ik denk ook dat Moise multifunctioneel inzetbaar is en ook in een rol als Sangaré bij PSV gebruikt kan worden.
Het druistige afleren en het is iemand waar je voetballend en op het gebied van instelling nog jaren plezier van kunt hebben.
Het is als met alles, gebruik het materiaal wat je beschikbaar hebt zoals je het moet gebruiken.

19   2  
P

Gelukkig beter als Damcevski en Mukanya (bekend bij de ouderen onder ons)

26   2  
Kipiani

Net als met Kai en Rosler investeerde NAC niet in deze spelers als Moise. Hij krijgt ook niet de aandacht die hij verdiend.
Trainen, trainen en trainen.
Beter worden. Vertrouwen geven. Eerlijk zijn.
Daarom is Kai bijvoorbeeld een miskoop voor NAC. Eigen schuld. Want die jongen kan verschrikkelijk goed voetballen. Let maar op de komende jaren, maar dan elders.
Maar met Manders en Steijn is ook dit alles nog veel verder terug gevallen. Lui, zelfgenoegzaam.
Zo verdwijnt het geld vanzelf.
En is de te koop voor het symbolische bedrag van 1 euro.

10   1  
Sjak

Soms vraag ik me af als je Lurling aan de slag laat gaan met deze jongen er geen enorme mooie parel uit kan komen, hij is sterk aan de bal, snel en als je die wat slimheid en techniek bij brengt kan het een grote worden. Aan het einde van het seizoen zal er sowieso door geselecteerd moeten worden. Gasten die niet kunnen aanhaken of langdurig geblesseerd zijn zal je afscheid moeten nemen. Het geld ze om hier te laten revalideren of hun inkomen garant te stellen hebben we niet meer.

11   6  
Tip

Goed tactisch stuk van @Fred1. Het kwetsbare van de NAC verdediging zit niet in het centrum bij Malone maar op de vleugels. ( Al moet in mijn ogen Ligeon veel beter kunnen.)

Machtig mooi verhaal , dus goed interview, hoe Moise zich heeft opgewerkt uit een uitzichtloze wijk.
Moise moet en kan nog veel leren. Dat wil deze gast ook.
Ik denk als centrale verdediger met een ervaren speler en goeie keeper achter hem is het voor NAC een goeie. Spelers als Moise zijn in Breda populair. Als pinchhitter in de spits is hij van toegevoegde waarde. En zoals altijd ; laat een elftal op een gegeven moment staan en schep duidelijkheid door aan te geven wie als de tweede voor de verschillende posities in aanmerking komen. De huidige selectie kan de nacompetitie halen. Zal wel met vallen en opstaan gaan.

4   1  
Nacdictive

@Fred1: een CV kan nauwelijks aangestuurd worden door een andere CV omdat ze naast elkaar spelen of zou jij ze achter elkaar laten spelen (wat in feite natuurlijk helemaal niet kan) maar dan kan je hem wel aansturen.
On topic: Moise is ook een speler met potentie en ik heb eerder ook al aangegeven dat je deze jongen prima kunt gebruiken als '6' (verdedigende middenvelder) en dan kun je hem wel beter aansturen.

4   2  
Nac

Inderdaad Molenschot loco is legea amateuristisch
Zag liever diadora
En Moise goede jongen werkt hard maar breng te weinig
Jammer maar we hebben ook niets anders en wil hem daarom niet afschrijven denk dat je er een spits van moet maken dus lurling werk aan de winkel

11   0  
Geelzwartwit

Wel mooi om te lezen hoe nuchter hij erin staat en de boel niet groter maakt dan het is. Slechte buurt dus belangrijk met wie je omging en je best doen buiten de buurt je toekomst op te bouwen. Gesteund door zijn ouders en zo geschiedde. Waarbij het heel mooi gelijk trekt aan een succesvol loodgieter. 9e plek kkd of succesvol loodgieter het is voor hem allemaal veel beter dan je levenlang in de buurt vastzitten.

Hou wel van die relativerende nuchterheid. Benieuwd welke stappen hij nog kan maken. En mbt de roep om lurling om hem tot spits te maken... Laat lurling er eerst eens voor zorgen dat De Rooij Koziah etc eens gaan scoren.

18   2  
Geelzwartwit

2 januari
Geen nieuwjaarsboodschap van NAC richting de achterban. Is het dan zo moeilijk allemaal om je supporters en sponsors die goud waar voor je zijn even een gezond 2022 te wensen?
Wat een club..

7   2  
Geelzwartwit

Ow verhip ze wensten ons ergens aan het eind van het S&I desk nieuwsbericht nog wel even voor de vorm het beste. Ok. Zit er nog ziel en fatsoen in de club of alleen bij de supporters. Laten we hopen op snel weer een (mooie) toekomst voor de club. Er valt veel te winnen

1   0  
Ivo

Leuk artikel, mooi om wat meer te lezen over zijn achtergrond en om te zien hoe gedreven hij is.

Zo'n fysieke speler kunnen we in de KKD goed gebruiken, inderdaad ook vaker aanvallend in te zetten als pinchhitter om in het laatste kwartier wat te forceren.

Technisch natuurlijk wel een beperkte speler. Maar een prima mandekker. Centraal achterin ligt het probleem niet. De backs wel. Mashart (niet goed genoeg), Maria (niet fit te krijgen), Rutten (steeds geblesseerd en voetballend te beperkt) zijn onze zwakke plekken. Met goede backs haal je de angel uit de aanvallen en kan je snel omschakelen. Dat is ons probleem. Het is dat Olij zo'n goede keeper is anders hadden we 14e gestaan.

5   8  
Jan

Is Manders nog niet weg? Kunnen we geen geld voor een afkoopsom inzamelen?

5   4  
Fred1

@ Nacdictive, kan jij mij één reden noemen waarom de een de ander niet kan aansturen en waarom ze zelfs niet achter elkaar kunnen spelen?
Alles is in eerste instantie tactiek inzicht en het uitvoeren van taken.
Die domme buitenspelregels hebben het voetbal er niet beter op gemaakt en zouden morgen nog afgeschaft moeten worden!
Want ook dat is één van de de redenen waarom men op rij wilt spelen.
Tegenwoordig willen trainers graag 2 man op een spits zetten als je er logisch over nadenkt is het volkomen onlogisch.
In het tegenwoordige voetbal met alle nare regels en in een 4-3-3 systeem zie je dat er altijd 4 verdedigers tegen 3 aanvallers staan.
Ikzelf was daar nooit voorstander van en had liever ergens een vrije man in de opbouw en hamerde op discipline en samenwerking.
Zoals ik al eerder aangaf het is allemaal zo simpel maar je moet het simpel willen houden.
En helaas wil iedereen het buskruit opnieuw gaan uitvinden.

9   0  
RV

Alle eerste divisie clubs zouden jaloers zijn op zo'n verdediger centraal achterin. Fysiek in de duels, prioriteit is de man uitschakelen en durft bovendien ook nog eens het middenveld in te dribbelen (wat vaak een overtal situatie creëert).

Waarom hij dan niet zou spelen is vanwege zijn opbouw en onrust aan de bal? Ik vind het eigenlijk best wel meevallen en op gigantische fouten heb ik hem ook niet kunnen betrappen. Bovendien is Bakker als linksbenige gehaald om de opbouw te verzorgen.

Backs inderdaad uitermate zwak bezet (maar die krijgen wel constant de bal in de voeten geschoven door Malone en Bakker).

Adilehou verdient meer kansen. Hetzij als vervanger van Malone of Bakker, hetzij in een driemans verdediging (ik denk dat dit perfect zou passen met deze huidige selectie, mannetje extra op het middenveld er bij), hetzij op een andere positie (spits gaat me te ver maar ook als rechtsback zou hij het echt niet minder doen dan Rutten).

4   0  
Wijnkunst

Kijk maar naar de film Intouchables en je ziet hoe snel de jongens uit de Banlieux volwassen worden. Verwende ventjes redden het daar niet. Deze jonge Man moet belangrijker gemaakt worden bij NAC. Als speler en met de juiste begeleiding in zijn privé-situatie, zodat hij zich maximaal thuisvoelt in Breda en bij NAC. Ton Lokhoff heeft 2 seizoenen bij Olympique Nimes gevoetbald, zou de franse taal moeten spreken en zou dit alvast op zich kunnen nemen.

4   2  
Geelzwartwit

@ivo en de rest

We hebben net zoveel tegendoelpunten ala koploper Volendam. Wees maar eens kritsich op de aanvalslinie. Zoals Cruijff al zei. Je wint als je een keer meer scoort dan de tegenstander. De ranking komt in vergelijk met koploper Volendam dus door het gebrek aan scorend vermogen. Maar een Seuntjens mag wegkomen met het verhaal dat hij niet op zijn favoriete positie speelt of 2 man dekking krijgt enz. De voorhoede bakt er gewoon te weinig van. En daar zou nu 1 nieuwe extra spits het verschil moeten gaan maken.. Terwijl de spitsen die we hebben het net in de kkd niet echt weten te vinden.

1   3  
Nacdictive

@Fred1: ze zetten geen twee man op een spits, het is afhankelijk van in welke zone bevindt de spits zich..
Mbt het aansturen: dat gaat het makkelijkst als je de speler in kwestie voor je hebt, als je naast elkaar speelt, kun je elkaar veel minder coachen.
In de opbouw heb je helemaal niks met dekking te maken en heb je een linker en een rechter cv, dus je hebt dan altijd +1 in de opbouw.
Speel je met een stopper:
1. Je kunt nooit op buitenspel spelen
2. De flankspelers kunnen veel dieper gaan staan --> gaat de stopper verder naar achter, dan kun je weer verder opschuiven.
3. Als je een beetje een slimme spits bent, plak je dan altijd tegen de stopper aan waardoor je twee man bindt.
4. Omdat je feitelijk met 3 man de hele breedte van een veld moet bestrijken, ben je veel kwetsbaarder voor infiltraties vanuit het midden..
Al met al is man op man dus gewoon passé, verleden tijd, dat bestaat niet meer (in het profvoetbal). Of zouden al die coaches gek zijn?

4   0  
Nonkel Frans

Moise mag van mij vaker opgesteld. Maar wel met vaste basis achterin zodat ze op elkaar ingespeeld raken.
Krachtig, lang en enthousiast - we hebben gezien dat hij graag uitbreekt en alle posities achter zich laat. Die speelse ruimte heeft hij nodig. Begeleiding en vastigheid geven - en oew frans oefenen Teun: "Allez les jaunes"!!!
Laat deze jongen niet verpieteren.

4   3  
Ernie

Fred
Tijden veranderen. Een back is tegenwoordig aanvallend ook belangrijk. Maar dan moet de rest wel de verdedigende taken overnemen. Uiteindelijk draait alles om kwaliteit en daar ligt nu juist het probleem bij Nac.

7   4  
Fred1

Heren we hebben van de week het er nog over gehad dat zonedekking ( zeker met de spelers van NAC ) dodelijk is en een van de redenen voor veel tegengoals.
In het geval NAC aangepast aan de gebrekkige spelers is mandekking de beste optie.
En dan kan desgewenst de tweede cv inschuiven of de man zijn die de buitenspel regelt.
Kwestie van afspraken maken en nakomen, discipline en coaching.
Ik ben inderdaad geen voorstander van zonedekking als je er de spelers niet voor hebt en het niet beheerst.
In theorie kloppen alle tegenargumenten maar de praktijk is natuurlijk wel degelijk anders.
Maar meteen leggen we ook de problemen bloot die er zijn en coaches die stuk voor stuk het anders invullen.

3   0  
Otjes

Leuk interview.

Probleem bij Nac is eigenlijk niet de doelpunten tegen, al is de links/ rechtsback positie zwak ingevuld.

Het grootste probleem is de capaciteit om doelpunten te maken.

Kijk maar naar de andere ploegen boven ons. Alleen bij Emmen ligt de verhouding wat anders.

Bij Nac missen we opkomende vleugels en scorende spelers.

3   0  
Geelzwartwit

@otjes
@fred1

Precies dat. Steeds weer die focus op de slechte verdediging de feiten duiden dat de voorhoede er niks van bakt. En dat is niet alleen dit jaar het geval.

En wat hebben de top 3 ploegen in de meeste competities? Jep vooral veel doelpunten. En op de verdediging leunend voetbal pruimen we gelukkig niet.

@fred1 je ziet toch ook dat je alleen kans op periodetitel of kampioenschap maakt als je meer scoort dan de tegenstanders. Zonedekking of niet. Zoals je zelf zegt hou het voetbal simpel. Alweer een hele tijd geleden werd er al eens door een NAC trainer geroepen maar ook door anderen dat als je kampioen wilt worden moet je doelpunten kopen/tellen. Wie kan er hoeveel per seizoen maken...
We zijn al jaren snel uitgeteld. En als we doelpunten in huis hebben spelen ze of niet of niet op de juiste plek of zijn uit vorm of geblesseerd. Het is al jaren zo.

Laad alle berichten na dit bericht in