Wij gaan niet opzij

BSR Interview: Moreno Rutten - Deel 1

Italo

Afgelopen zomer was Moreno Rutten de eerste versterking voor nieuwbakken trainer Maurice Steijn. De verdediger met Hongaarse roots moet de komende jaren een van de vertrouwde gezichten worden binnen de selectie van NAC. Reden genoeg om via een uitgebreid interview nader kennis te maken met het manusje van alles. In deel 1 bespreken we vooral zijn route naar het profvoetbal, en zijn kijk op de voetbalwereld. Later verschijnt ook deel 2 online.

Dát Rutten een manusje van alles is, hij speelde dit seizoen zowel rechts- en linksback en op het middenveld, is niet geheel toevallig: “Ik was in de jeugd altijd centrale verdediger. Op het einde van mijn jeugdopleiding werd ik back gezet omdat ik niet groot genoeg meer was. Ik was gestopt met groeien op een bepaalde leeftijd, waardoor ik te klein werd voor een centrale verdediger. Dat vind ik zelf overigens ook hoor. Uiteindelijk lag de positie van rechtsback me ook wel. Ik heb ook nog wat op het middenveld gestaan en geprobeerd. Hoe mijn plek hier nu is bij NAC, zo was dat aan het einde van mijn jeugdcarrière ook een beetje: rechts, links, middenveld.”

Zijn eerste stappen op het voetbalveld zet Rutten bij FC Engelen. Bij die club is NAC-icoon Anthony Lurling momenteel hoofdtrainer. Overigens was het geen vanzelfsprekendheid dat Rutten zou gaan voetballen, maar de keuze pakte goed uit: “Puur omdat ik dat zag van klasgenootjes, daar wilde ik ook bijhoren. Wij woonden tegenover de voetbalvelden van FC Engelen. Dus dat was een makkelijke keuze. Ik ben ook pas op mijn zevende gaan voetballen. Mijn ouders waren niet echt voetbal-minded. Mijn vader heeft altijd gefietst, die was wielrenner. Het was dan ook een beetje verrassend dat vervolgens bleek dat ik wel aardig kon voetballen.”

Al vrij vlot werd kleine Moreno ontdekt en toegevoegd aan de jeugdopleiding van Willem II. Op latere leeftijd maakte Rutten de overstap naar de jeugd van Feyenoord. Toch had Rutten nooit echt het idee door te zullen breken als profvoetballer: “Nee totaal niet. Ik had nooit echt de intentie om profvoetballer te worden. Althans, ieder klein jongetje droomt daar natuurlijk wel van. Ik had dat wel wat minder. Ik heb er nooit echt bij nagedacht dat ik profvoetballer kon worden. Je hoort natuurlijk ook altijd die statistieken, één op de zoveel die echt het eerste haalt. Als ik dan naar mijn team keek dacht ik ook van ‘dat zal die jongen wel zijn’. Dat ik het kon gaan redden kwam denk ik pas later, als je bijvoorbeeld voor het Nederlands elftal uit mag komen en dat soort dingen. Dan wordt het serieuzer.”

Sinds zijn 19e woont Rutten in Den Bosch, waar hij zijn eerste levensjaren ook doorbracht. Ondanks dat Rutten zichzelf typeert als ‘stadse-jongen’, heeft het uitgaansleven hem niet weten te grijpen. “Ik ben eigenlijk nooit op stap gegaan. En als er dan bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje was dan was ik degene die als eerste naar huis ging. Ik moet zeggen dat ik daarin ook alle steun kreeg van mijn ouders. Als er leuke dingen waren die niet konden vanwege trainingen of wedstrijden, dan zegde ik die af. Dat moest je dan maar even laten schieten. Ik heb overigens niet het gevoel nu dat ik echt wat gemist heb ofzo. Op latere leeftijd, als je 16, 17 bent en je naar het echte uitgaansleven kan gaan, deed ik dat alleen op de momenten dat het echt kon. Bijvoorbeeld als we de dag erna vrij waren. Anders was het echt; ‘jongens gaan jullie maar, ik ga niet mee’.”

Mede door die opofferingen wist Moreno Rutten het te schoppen tot profvoetballer. Veel van de teamgenoten die Rutten in zijn jeugdjaren aanvankelijk hoger inschatten, hebben het uiteindelijk niet gered. Of ze kozen er zelf voor om niet langer voor het profvoetbal te gaan. “Ik heb wel jongens meegemaakt die er in de jeugd wel voor hebben gekozen om er mee te stoppen. Vaak jongens die een beetje tussen wal en schip vielen dachten ‘dan kap ik er maar mee en focus ik me wel op mijn studie en dergelijke’. Je geeft natuurlijk ook echt wel een soort van jeugd op als jij in de jeugdopleiding zit bij een betaald voetbalorganisatie. Je hebt dan een andere jeugd dan al je vriendjes. Je moet er wel heel veel voor laten.”

Daarmee stipt Rutten een onderwerp aan dat de laatste tijd vaker naar buiten komt. Steeds meer voetballers geven aan dat het beeld dat in de samenleving leeft over profvoetballers, echt niet altijd opgaat. Het leven van een voetballer is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, onderschrijft ook Rutten. Toch is hij blij dat hij het heeft gered en nu als profvoetballer actief kan zijn. “Je kan van je hobby je beroep maken. Als je van voetbal houdt, is er niets beters.”

“Alleen het grote plaatje vergeten heel veel mensen. Dat vind ik best wel kwalijk soms. Mensen hebben heel snel een oordeel. Vooral op het niveau waar wij actief zijn, zijn spelers niet financieel onafhankelijk na hun voetbalcarrière. We hebben niet de middelen die ze in de top wel hebben. Dan vind ik wel dat mensen heel snel oordelen: ‘die verdient bakken met geld maar hij bakt er niks van.’ Dat is een heel snel oordeel. Maar vergeet niet dat wij soms ook gewoon nadenken over het betalen van onze hypotheek en het onderhouden van vrouw en kind. Dat zijn echt wel dingen waar je op ons niveau mee te maken krijgt en wat ook wel extra druk met zich meebrengt. Er zit zoveel meer achter wat mensen zich niet beseffen.”

Als voorbeeld draagt Rutten het beeld aan wat leeft over de vele uren aan vrije tijd voor profvoetballers: “Op trainingsdagen wordt gedacht dat na die training de werkdag er op zit. Dit is ergens ook wel zo, maar mensen beseffen niet dat wij dan niet zomaar alles kunnen doen als we thuis zijn. We moeten op onze voeding en rust letten. Je moet eigenlijk 24/7 met je vak bezig zijn. Ik denk dat veel mensen dat onderschatten.”

De 27-jarige Rutten heeft normaliter nog een aardig voetballeven voor de boeg. Toch denkt de verdediger soms ook na over zijn leven ná zijn actieve voetbalcarrière: “Ik heb heel vaak gezegd dat als ik klaar ben met voetballen, dat ik niet in dit wereldje blijf. Maar ik moet zeggen, nu ik ouder word, denk ik daar wel wat anders over. Er zijn ook manieren om in dit wereldje te blijven die mij heel erg interessant lijken. Zo dacht ik eerst dat ik sowieso nooit trainer zou worden. Maar daarin ben ik al geswitched. Niet als hoofdtrainer, maar misschien assistent. Of op een andere manier om met spelers op het veld bezig te zijn. Daarnaast heb ik ook een studie gedaan (topsportmanagement & ondernemerschap) die ik misschien ook wel wil gebruiken binnen de organisatie van een voetbalclub, dat zie ik op zich ook nog wel zitten. Je moet, vind ik, nooit je ogen helemaal sluiten en dus wel kijken of er ergens anders ook dingen zijn die je interesseren. Maar op dit moment denk ik meer aan de hopelijk vele jaren op het voetbalgebied.”

 

Dit was het eerste deel van het interview met Moreno Rutten. In deel twee gaan we dieper in op het voetbalgebied. De verdediger spreekt dan over zijn carrière, trainer Maurice Steijn en de doelen die hij nog voor ogen heeft.

Bron:
B-Side Rats
Terug naar overzicht
16 Reacties
25    
Ollie bier halen

Bedankt BSR voor dit interview. Mooi om de spelers beter te leren kennen. Rutten gaan we nog veel plezier van hebben hoop ik. Alweer gruwelijk veel zin in vrijdag, kan niet de hele wedstrijd zien, maar hoop dat we de lijn van Almere kunnen doortrekken en weer een goede serie kunnen neerzetten! Hup NAC!

18    
sjef de gevulde koek

Graag gewoon rechts back als hij fit is ipv Schouten.

-52    
BREDA 1965

Het leven van profvoetballer onderschatten.Man,man,man,dat is het beste leven wat je maar kan bedenken,verwende babys zijn het.Mijn NAChelden uit de jaren 70 waren al verwend,terwijl die smorgens nog gwoon werk verrichten,in een magazijn of weet ik veel waar.Ik zal nooit medelijden hebben met het leven van een profvoetballer.

25    
Ollie bier halen

Bedankt BSR voor dit interview. Mooi om de spelers beter te leren kennen. Rutten gaan we nog veel plezier van hebben hoop ik. Alweer gruwelijk veel zin in vrijdag, kan niet de hele wedstrijd zien, maar hoop dat we de lijn van Almere kunnen doortrekken en weer een goede serie kunnen neerzetten! Hup NAC!

8    
Raf17

Ik heb het idee dat Schouten, sinds hij zijn contract heeft verlengd, geen pepernoot meer raakt. Hij is verdedigend niet zo goed en maakt in balbezit simpele fouten (verkeerde passes, makkelijk de bal verspelen tijdens een dribbel). Ik zou daarom ook liever Rutten zien op rechtsback

8    
Marti

Is een aardige gast en wel bespraakt Moreno ,maar over de hypotheek en vrouw en kind(eren) En vaste lasten heeft iedereen Mee te maken ,in bepaalde fase van zijn leven , maar je moet niet meer kopen en uitgeven dan je kan missen , ik denk eerder dat vele mensen in de burgermaatschappij, Meer zorgen hebben dan een sportman in de betaalde sportwereld ,

19    
Fliegervanger

Geen slecht stuk. Hij zegt na te denken over "het onderhouden van vrouw en kind". Dat tendeert wel erg naar de vervlogen klassieke rolverdeling tussen man en vrouw. De man werkt en regelt het geld. De vrouw zit thuis doet het huishouden en de kids en mag mee naar het stadion om mooi te gaan zitten wezen in een skybox. Zag laatst een reportage van ene Kuijt waar het er precies zo aan toeging. Die voetballers zijn echt meer dan voldoende thuis om daar mogelijk zelf ook eens wat moderner in te gaan denken. Die vrouw mag ook wel aan het werk. Oh ja, mits die spelersvrouwen ook enige zelfstandigheid en onafhankelijk van de speler willen natuurlijk. Welkom in 2021!

12    
Sjonnie

[email protected]

Helemaal met je eens.
Het is idd het mooiste beroep wat er is en daar hoef je geen medelijden mee te hebben.
Bijvoorbeeld, een vrachtwagenmonteur die bij -15gr s,nachts onder een vrachtwagen moet liggen in de sneeuw aan de snelweg om die te repareren kan ook niet zeggen van , ik kom wel terug als als het wat warmer is

-1    
Henri

@RAF17
In mijn opinie raakte Schouten voor zijn contractberlenging ook al geen bal goed. Balletje breed en balletje terug. Let eens op zijn voorwaartsepassing, gewoon erbarmelijk. Speelde alleen onder Hyballa goed.

10    
scheppioni

Wat sjef de gevuldekoek zegt en Schouten een linie op de rechtervleugel aanval doorschuiven, een perfect duo dan op de rechterflank ! Hoop dat Moreno nu in deze aankomende belangrijke periode 100% wedstrijdfit blijft !

8    
Pik

@1965

Nu weet ik het zeker, dit bouwjaar is echt ontspoord!

Jij wil echt ruilen met hem hoor, jij denkt nog steeds dat het alleen maar tegen een balletje schoppen is of wat ?

Dat is het niet meer hoor in de hedendaagse voetballerij / topsport.

Jij drinkt waarschijnlijk elk weekend een vak niet leeg ... of misschien wel elke avond

En om nu te vergelijken met de voetballers van vroeger, als die zo zouden leven in het nu dan konden ze nog niet meer in de eerste klasse.

Jij bent zo old fashion man en niet alleen jij, het stikt er hier van van die old fashion supporters

-8    
BREDA 1965

PIK,dankzij die oldfashionsupporters bestaat NAC nog,anders had deze generatie nooit geweten dat er ooit een NAC was.Zelfs die clowns die we hier in de goal hebben gehad,krijgen gewoon een salaris,bij 1 of andere club,geloof mij nou...meer verwende mensen dan profvoetballers zijn er niet

-1    
Real Robert

Ik ben het helemaal met Breda1965 eens.
We zullen de gemiddelde voetballer maar niet vergelijken met wielrenners, turners, atleten e.d.
Niet dat ik het onze voetballers misgun.
Zolang ze leveren tenminste.
Helaas hebben wij, mede of vooral door een slecht management, veel te maken met voetballers, die niet leveren. Vul de namen maar in.
Overigens niets ten nadele van Rutten. Is blijkbaar een realist en wil gewoon een goede profvoetballer zijn en ook nog van zijn sport genieten.

Over Schouten. Zijn mindere presteren heeft, denk ik, veel te maken met zijn relatie met de trainer.
Ik ga ervan uit, dat hij eind van het seizoen vertrekt.

15    
Chris W.M.

@Real Robert

Gelukkig is zijn relatie met TD Steijn dan beter en heeft hij al verlengt. Als hij dan komende zomer vertrekt verdienen we er in ieder geval geld aan.

Tenzij hij aangeeft heimwee te hebben naar de omgeving waar hij vandaan komt natuurlijk. Dan krijgt hij een zak geld mee, ontbinden we zijn contract waarna hij bij De Graafschap ofzo opduikt....

1    
Pik

Dat weet ik maar al te goed.... ben nl 3 jaar ouder

Der zullen heus wel verende bijzitten maar tegenwoordig kan dat niet meer want dan kun je gewoonweg niet mee op dit Pinokkio niveau

-9    
Arie

Och, wat heeftie het zwaar onze voetballer. Je hebt ook gewoon een hypotheek. Goh, je kunt wel elke dag je kinderen naar en van school halen en hebt bakken vrije tijd. Verdient een meer dan vorstelijk salaris voor die hobby. Wat een ontzettend snowflake interview.

-3    
BREDA 1965

Dus de bijna algehele conclusie is hier dat het leven van een profvoetballer zeer zwaar is en vol met ontberingen zit.Ja ja,

Laad alle berichten na dit bericht in