Wij gaan niet opzij

BSR Interview: Tom van den Abbeele – Deel 2

Italo

De wereldwijde corona-crisis heeft het voetbal in haar macht. Al wekenlang rolt er geen bal meer in de voetbalstadions en is het afwachten geblazen. Tegelijkertijd zorgt het er voor dat er ruimte en tijd is om al over de huidige voetbaljaargang heen te kijken. Een goed moment dus om met technisch manager Tom van den Abbeele in gesprek te gaan over de plannen die er liggen voor komend seizoen. Vanachter zijn keukentafel in België praat hij ons bij.

In dit tweede gedeelte van het interview hebben we het over het onder andere over het eerste elftal en transfergerelateerde zaken.

 

Merk je de invloed van het corona-virus op de transfermarkt?

“Er zijn denk ik heel veel clubs die doorgaans met het water aan de lippen staan. Als er dan ook nog eens zoiets voorbij komt, dan wordt het extra moeilijk. Vooral budgettair. Het brengt veel onzekerheid met zich mee. Misschien zijn er sponsors die het moeilijk hebben met hun bedrijf, waardoor zij in de toekomst twee keer zullen nadenken voordat ze een bepaald budget beschikbaar stellen.”

 

In welke fase bevindt de transfermarkt zich nu?

“Er is nu een periode aangebroken waarin veel clubs normaal gesproken hun hoofdscout, trainer of technisch directeur sturen naar wedstrijden om een definitieve beslissing te nemen om een speler wel of niet aan te trekken. Dat valt nu net in een tijdstip dat er niet meer gevoetbald wordt. Dus dat is een lastige. Daardoor vallen sommige zaken ook wel even stil.”

 

Geldt dit ook voor NAC zelf?

“Ja. Uiteindelijk wel. Onze scouting is achter de schermen heel druk bezig. Ze kunnen nu niet live naar wedstrijden gaan kijken, maar alle beelden staan integraal op videoplatformen en die kunnen opgevraagd en bekeken worden. Dus daar zijn we nu heel erg mee bezig. Idealiter wil je altijd iemand live aan het werk zien. Ik vrees dat dat ‘m op dit moment niet gaat worden. Natuurlijk, er zijn heel veel spelers die we in het verleden live bezig gezien hebben. Bij voorkeur wil je toch altijd een van de laatste wedstrijden zien. Lijstjes beginnen een definitieve vorm te krijgen en de lijntjes worden uitgelegd. Je mag spelers pas vanaf 1 april officieel benaderen. Daar houden we ons als NAC zijnde ook aan. Het is nu dus meer polsen bij clubs en zaakwaarnemers of er eventueel interesse is om met NAC in zee te gaan.”

 

Is er interesse in spelers van NAC?

“Een aantal clubs uit de Eredivisie heeft zich gemeld voor Jan Paul van Hecke. Intussentijd ligt alles nu een beetje stil, en is het wachten op het officiële bod wat moet binnenkomen van één van die clubs. Ongetwijfeld zullen er ook andere clubs zich in de komende tijd ook wel gaan melden.”

 

Dient NAC zelf nog altijd in de transfervrije vijver te vissen?

“Ja. Voorlopig wel. Ik wil dat we een aantal spelers kunnen verkopen voor goed geld. Dan komt er ook een budgetje vrij dat we zelf kunnen investeren in nieuwe spelers.”

 

Aan de ene kant wil je een kern bijeen houden en prestaties leveren, aan de andere kant leveren waardevolle spelers NAC geld op voor in het spelersbudget. Wat is hierin de balans?

“Het is niet van moetens. Onze insteek is altijd; als we voor een jongen op een bepaald moment een bepaald bedrag kunnen krijgen... Je gaat dan een inschatting doen: Gaan we volgend jaar of binnen zes maanden meer krijgen voor deze speler? Spelend bij NAC. Als we een inschatting maken om te verkopen, is het altijd de bedoeling om minstens een evenwaardige speler toe te voegen aan het team. Waardoor zowel de kassa, als ook het niveau stijgt.”

 

Dat is toch enorm lastig te bewerkstelligen?

“Absoluut. Dat is dan ook de reden dat we als club geïnvesteerd hebben van een degelijke, en het is nog maar het beginsel, scoutingscel. Er zijn drie posities waar we nu specifiek voor aan het zoeken zijn. Ik ga daar voorlopig niet dieper op in. Maar uiteindelijk hebben we voor elke positie een lijstje, voor als er iets gebeurd. Maar we moeten realistisch zijn. Een transfervrije speler die nu uitkomt bij een Bundesliga-club, dat is gewoon niet realistisch.”

 

Wat zijn de plannen met de spelers waarvan het contract formeel is opgezegd?

“Er zijn vier spelers in de huidige selectie waarvan het contract afloopt. Dat zijn Chiel Kramer, Jordan van der Gaag, Boris Kudimbana en Pele van Anholt. Deze contracten zijn formeel opgezegd. Met Pele van Anholt hebben we gedeeld dat we overwegen om hem een verlengt verblijf aan te bieden. We moeten even afwachten hoe de situatie zich evalueert rondom de coronacrisis.”

 

Komt Van der Gaag daarmee niet in aanmerking voor een verlenging?

“Het is een twijfelgeval op dit moment. Laten we hopen dat we in de komende tijd nog aan voetballen toekomen. Dan kan hij in die komende tijd afdwingen dat hij een kans heeft bij NAC.”

 

Chiel Kramer gaat NAC dus verlaten. Komt er hierdoor ruimte voor Niemczycki?

“Karol had er tot nu toe een goede uitleenbeurt opzitten in Polen met een hele hoop wedstrijden. Dat was uiteindelijk ook het doel, dat ie daar ervaring zou gaan opdoen. En dat hij met deze ervaring zou terugkomen naar NAC. In het ideale plaatje zijn de doelmannen voor volgend seizoen ingevuld: Olij, Niemczycki en Verbruggen.”

 

Zit er een verlengd verblijf in voor Haye, waar een optie tot koop in het contract staat?

“Jazeker. We zijn blij met Thom. Hij doet het fantastisch en ligt goed in de groep. Wij zien een verlengd verblijf zeker zitten. Zodra dat we de mogelijkheden hebben, gaan we zeker met hem om tafel zitten om een verlengd verblijf te bewerkstelligen.”

 

Ook als NAC komend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie speelt?

“Wij waren in September al heel kortbij om Thom binnen te lijven. Dat contact loopt dus al langer. Ik denk dat hij ons de voorbije maanden heeft weten te appreciëren. NAC heeft weten te appreciëren, waar wij voor staan. En omgekeerd ook. Ik denk dat het een geslaagd huwelijk is en beide zien we een langer verblijf dan ook zeker zitten.”

 

Tot slot, kan NAC ook komend seizoen bij Manchester City aankloppen voor spelers?

“Daar gaan wij we vanuit. Die gesprekken zijn ook gestart. We hebben richting City ons lijstje klaar en die is ingediend. Het is nu aan hen om ons van antwoord te dienen. Maar na komend seizoen zal die samenwerking, in ieder geval in de vorm zoals die er nu is, stopgezet worden.”

 

Wat is daar de achterliggende reden van?

“Dat is niet omdat Manchester City dat wil, of omdat NAC dat wil. Dat is omwille van de nieuwe FIFA reglementering waarbij een beperkt aantal spelers maar verhuurd mogen worden door een club. Dat aantal wordt drastisch teruggeschroefd. Daarom is die samenwerking met NAC ook niet meer navenant. “

Bron:
B-Side Rats
16 Reacties
39   3  
Wanny

Dat is toch een mooie scoop van BSR dat vanuit het management gemeld wordt dat de samenwerking met City stopt.

39   3  
Wanny

Dat is toch een mooie scoop van BSR dat vanuit het management gemeld wordt dat de samenwerking met City stopt.

14   6  
Henri

Ik ben benieuwd hoe AD en TM het financiële gat van, enkele tonnen op jaarbasis, dat MC gaat achter laten op gaat vullen.

17   3  
Otjes

Dat doen de AD en TD niet maar waarschijnlijk de grote 3, waar zoveel mensen tegen aan “pissen”. Echter, zonder deze 3 zou Nac allang begraven zijn. Nu vooral....

7   3  
Theoden King

Bedankt voor dit exclusieve interview, jongens. Jullie maken er toch steeds weer iets van, ook in moeilijke tijden.

Verbetertip: iets meer aandacht voor spelling (d, t) en het wordt allemaal nog beter!

2   1  
Ric

Hoop echt dat de selectie ver intact kan blijven. Met een goede aanvallende middenvelder en aanvallende versterkingen moet er onder Hybala volgend seizoen echt wel om de directe promotieplaatsen gespeeld kunnen worden.
Keeper, laatste linie en verdedigend middenveld staat perfect. Nu tonnen/miljoenen incasseren voor je betere spelers is leuk maar als je daardoor wederom niet weet te promoveren is dat een veel grotere financiële strop. Daarnaast zijn de spelers ook meer waard als je eredivisie speelt.

4   1  
Ernie

Grote vraag blijft natuurlijk of en wanneer het nieuwe seizoen van start gaat?
Daarom liever niet te grote risico's nemen met dure aankopen.

3   3  
Stoep

Ik ben er niet rouwig om dat de samenwerking met MC stopt en dat dit niet meer kan in het voetbal. Zou jammer zijn als van Hecke nu al vertrekt, hopelijk blijft hij nog een jaar. Ik verwacht dat de competitie niet afgemaakt wordt. Vandaag zal de regering verlengen en voetbal zal tot min begin mei stil liggen. Ik zou niet in de resterende weken nog allemaal capriolen gaan uithalen om het seizoen nog ..af.. te maken. Kan je beter de huidige stand als eindstand gebruiken en richten op volgend seizoen. Goed om te lezen dat NAC akkoord gaat met de promotie van graafschap en cambuur. Vraag me af of ze dat in eredivisie aandurven.

8   1  
sjef de gevulde koek

We hebben genoten van garcia en angelino en mari. zulke spelers zullen we de komende 10 jaar niet in het shirt van NAC zien. De rest is het gewoon 1 groot drama geweest. Ook nu met de broertjes Illic. Super gasten maar zijn met hun hoofd toch niet helemaal bij NAC. Luca had dit jaar met kop en schouders de beste speler van deze competitie moeten zijn. Maar is heel ver terug gevallen ook zijn broer bakt er maar weinig meer van. Conclusie idd stoppen met die handel.

5   2  
Dun Diee

JP van Hecke moet nog minimaal een jaartje bij Nac blijven. Hij speelt een erg goed seizoen, en heeft tevens dus nog maar 1 jaar wat laten zien. Het zou tch van de zotte zijn als hij nu al vertrekt. Niet dat ik het hem niet zou gunnen. Maar ik denk dat hij bij Nac voorlopig nog niet uitgeleerd is.

3   0  
Kipiani

Bij promotie ziet de geldstroom er heel anders uit.
Door toeval wordt die weg voor ons afgesneden. Het kan niet zo zijn dat RKC en Den Haag ook financieel er in blijven en NAC en Volendam niet financieel ruim gecompenseerd worden als zij geen kans krijgen de KKD te verlaten.
Daar mag Eisinga nooit mee akkoord gaan.

3   0  
scheppioni

Zou het heel knap vinden van deze Tom mocht hij van Hecke weten binnen boord te houden !!
Anders niet minder dan 2 miljoen !

6   0  
Nonkel Bob

Ik verwacht dat Tom iets meer dan een miljoen voor van Hecke gaat vragen. Aangezien hij een soort van 'jeugdcontract' heeft, kan hij geen twee miljoen vragen. Dat is niet uit te leggen.

Het zal wel rond komen voor een bedrag van 800.000 á 900.000 euro.

Erg jammer maar voor van Hecke zeer te begrijpen dat hij de stap naar een subtopper in de Eredivisie wilt maken. Het is raar om te zeggen maar hij heeft zich gedurende de wedstrijden na de winterstop iets te snel ontwikkeld voor NAC.

van Hecke is bij NAC inderdaad nog niet uitgeleerd, mits het in de Eredivisie speelt. En dat wordt met de week onwaarschijnlijker.

6   0  
Amarilla Negra

Van Hecke gaat echt niet blijven, als heel de Eredivisie (op de traditionele top-3) na, achter je aan zit, ben je gek als je nog een jaar in de KKD gaat blijven, hoe graag wij dat ook zouden willen.

Hij heeft zelf natuurlijk ook al aangegeven dat hij de stap naar de Eredivisie wil maken, of dat nou met of zonder NAC is. Hopelijk weet TvdA er wel een mooie prijs uit te slepen.

5   0  
n@©

In de KKD kan je geen waarde creëren en flinke transfersommen vragen. Van Hecke is hopelijk een uitzondering. Maar neem nou Verschueren, die zou ook zomaar deze zomer kunnen vertrekken. Wat zouden we daar voor krijgen? Tussen de 3 en 5 ton? En de rest van de selectie, 1 tot 2 ton hooguit?

TvdA moet eerst zorgen dat hij een selectie samenstelt die promoveert en pas dan mag hij eens nadenken over mooie uitgaande transfers. En wie gelooft het flinterdunne sprookje dat hij de beste spelers van onze selectie deze zomer voor goed geld verkoopt en daar minstens gelijkwaardige gratis spelers voor terug haalt? Astemblief zeg!

1   0  
The Cosmic Gate

Zit er beetje 2 ledig in mbt van Hecke.
Nu staat hij in de picture en je hebt geen idee hoe dat zal worden als hij langer zal blijven. Voor de zo hoog mogelijke prijs zien te verkopen is dat de 1ste mogelijkheid , de 2 de is hem behouden / hopen dat hij NAC dankbaar is en daarom wil blijven (ontwikkelen) en dan er op gokken dat hij door zijn ontwikkeling meer waard zal worden.

Ik hoop 2, maar verwacht 1

1   0  
Braze

Als NAC echt serieus terug in de Ere wil moeten ze met de beste spelers verder en daar nog enkele versterkingen aan toevoegen.
Moet je dan überhaupt overwegen JP van Hecke te verkopen?
Een even goede terugkopen is veel duurder dan hem met een verbeterd contract houden.

Laad alle berichten na dit bericht in