Wij gaan niet opzij

BSR Interview: Tom van den Abbeele – Deel 1

Italo

De wereldwijde coronacrisis heeft het voetbal in haar macht. Al wekenlang rolt er geen bal meer in de voetbalstadions en is het afwachten geblazen. Tegelijkertijd zorgt het er voor dat er ruimte en tijd is om al over de huidige voetbaljaargang heen te kijken. Een goed moment dus om met technisch manager Tom van den Abbeele in gesprek te gaan over de plannen die er liggen voor komend seizoen. Vanachter zijn keukentafel in België praat hij ons bij.

In dit eerste deel zoomen we in op het technisch beleid en de plannen met de jeugd(afdeling) van NAC. Later vandaag volgt deel twee, waarin de selectie van het eerste elftal en transferzaken aan bod komen.

 

Het is nog maar zeer de vraag of er dit seizoen nog gevoetbald gaat worden. Hoe kijk jij hiernaar?

“De drie scenario’s door de KNVB zijn helder. Het scenario waarin alle wedstrijden kunnen worden gespeeld voor 30 juni, is denk ik een scenario waar iedereen op hoopt denk ik. In het tweede scenario gaan we verder met de competitie, maar zullen de wedstrijden na 30 juni gespeeld worden. Dit lijkt mij echt niet realistisch. Er zijn jongens met aflopende contracten. Het volgend seizoen komt daarmee ook meteen in het gedrang. Dus dat scenario lijkt mij echt de minst realistische optie.”

“In het derde scenario wordt alles gecancelled. Dan is het nog maar de vraag wat dit betekent voor NAC en een aantal andere clubs.”

 

Welk standpunt heeft NAC ingenomen?

“In ieder geval hebben wij voorgesteld naar de KNVB toe, dat vinden we het meest fair naar iedereen toe, dat Cambuur en De Graafschap rechtstreeks promoveren. Zij staan op die posities en hebben dit tot nu toe afgedwongen. Wij zelf en Volendam hebben een periodetitel op zak. Ons voorstel is dat wij onderling kunnen uitmaken wie de beste is, en die kan vervolgens sparren tegen de twee-na-laatste uit de Eredivisie voor een plekje in die Eredivisie. Dat lijkt ons het meest fair.”

 

Wat kun je op technisch vlak nu al doen richting volgend seizoen?

“Er komt een verplichte onder 21 lichting die er bij komt volgend jaar. Die zal Jong NAC gaan vervangen volgend seizoen en gaan deelnemen aan de Onder 21-competitie. We hebben de invulling van de jeugdteams voor volgend seizoen helemaal besproken. Welke spelers willen we behouden, welke willen we aantrekken. Maar ook welke spelers mogen de opleiding verlaten. Ook de trainingsschema’s zijn allemaal al doorgenomen voor wat betreft de jeugd.”

 

Geldt dat voor NAC 1 ook?

“Voor NAC 1 is het eigenlijk niet anders. We moeten voorbereid zijn op de drie scenario’s. We zijn nu al aan het kijken naar volgend seizoen toe. Hoe we dat het beste gaan inrichten. Het is altijd moeilijk om twee sporen te bewandelen tegelijkertijd. Dus doen we dat niet. We gaan er eentje doen.”

 

Hoe ziet dat spoor eruit?

“Dat houdt in dat we ofwel met de kern die we gaan samenstellen vechten om promotie. Ofwel, als we mogen vechten om promotie en gezien de flow waar we inzaten was dat zeker mogelijk, gaan dat samengestelde team vechten voor behoud in de Eredivisie. Dat zal min of meer hetzelfde team zijn.”

 

Eredivisie-voetbal leidt dus niet tot een totaal andere selectie?

“Als we in de Eredivisie kunnen uitkomen heeft dat natuurlijk wel positieve uitwerkingen naar het budget toe. In dat geval kunnen we misschien één a twee spelers extra toevoegen. Maar voor de rest blijft alles eigenlijk hetzelfde.”

 

Hoe komt het Onder-21 team er uit te zien?

“Daar zijn nog twee posities vacant. Dat zijn linksbenige spelers. Dat is een conclusie waartoe we zijn gekomen als we aan het vergaderen waren. Linksbenige spelers, daar moeten we echt mee aan de slag. Dus daar gaan we ook op inzetten. Het is wel zo, en dat is naar alle jeugdteams toe en dus ook de onder-21, dat de kerngroepen, net zoals bij het eerste, afgeslankt worden. “

 

Waarom is daar voor gekozen?

“Deze keer niet om budgettaire redenen. We willen met minder spelers zoveel mogelijk kwaliteit hebben. Zodanig dat we onze aandacht ook heel specifiek in die jongens kunnen gaan steken. En om die jongens door te ontwikkelen moeten ze ook aan spelen toekomen. Dus, een hele bewuste keuze voor een aantal spelers. Het zal dan jammergenoeg ook gebeuren dat we van andere jongens afscheid zullen gaan nemen.”

“Het is altijd onze insteek geweest om zoveel mogelijk jongens op wekelijkse basis aan spelen toe te laten komen. Dat is ons dit seizoen echt heel goed gelukt. En jongens die niet bij het eerste spelen, spelen vervolgens sowieso bij Jong NAC. Als de kernen te groot worden komt dat allemaal in gedrang, en daarmee de ontwikkeling van de individuele speler ook weer.”

 

Een belangrijk doel van het beleid is om waarde te creëeren op het veld. Welke jongens binnen de huidige selectie staan er goed op bij scouts?

“Eigenlijk dat zijn dat de twaalf á dertien jongens die wekelijks aan spelen toekomen. Dat zijn jongens die een waarde vertegenwoordigen en die dus in de schijnwerper lopen bij andere clubs.”

 

Maar zijn er naast Van Hecke jongens waar NAC volgens jou echt goed geld aan kan verdienen?

“Ik denk dat er een aantal spelers zijn, bij NAC in ieder geval, waarvan hun waarde niet meer drastisch zal toenemen. Die op de limiet zitten. Dat zijn ook de jongens die een onmiddelijke sportieve meerwaarde hebben. Dat is dus die afweging die we altijd maken. Kunnen we een speler verkopen aan een bepaalde club, en kunnen we een alternatief aantrekken die minstens evenwaardig is.”

 

In deel twee van dit interview gaan we dieper in op transferwaarde, contracten en versterkingen.

Bron:
B-Side Rats
Volgend bericht
Olij: "Nu ontbreekt een doel" 7 reacties
7 Reacties
34   2  
Wanny

Als je Monsalve, Van Hecke, Verschueren, Haye en Olij kunt houden, heb je volgens mij al 5 dragende spelers, waarvan 3 met de nodige ervaring.

Schouten en Riera kunnen ook prima meekomen. Mounir is wat wisselvallig, maar ook zeker bruikbaar.

Als we daar een goeie aanvallende middenvelder en een scorende spits voor kunnen zetten, dan doe je gewoon mee om het kampioenschap.

29   9  
e.ricvan

heb vertrouwen in deze man.
gezien de hectiek rondom NAC misschien ook wel goed gedaan.
er staat een redelijke groep met een heldere trainer.
ik begrijp alleen beleid betreffende Jordan van der Gaag niet, die had ik graag zien blijven/verlengen. maar dat kan nog

17   55  
n@©

En ik heb geen vertrouwen in deze man. Hij kwam binnen met leugens en maakt continu valse beloften. Hij heeft geen zelfkritiek. Deze man vindt dat we momenteel fantastische spitsen hebben lopen. Van onze sterkhouders is het merendeel niet door hem gehaald. We zijn de grootste club van de KKD en in februari waren we al kansloos voor rechtstreekse promotie. Hij stelt een trainer aan, waarvan hij wist dat hij die ook zou gaan ontslaan. Hij laat spelers met vaste contracten gratis vertrekken. Hij communiceert niet. En hij is bijna een jaar in dienst, maar straalt gewoon niet uit geel zwart bloed te hebben.

20   6  
Breda-mike

Ik heb alle vertrouwen in onze td! Wanneer komt deel 2 online?

13   3  
Henri

Misschien is het mogelijk om hele concrete vragen te stellen. Zoals: Welke selectiespelers komen in aanmerking voor contactuele aanapassingen? Worden er voor volgend seizoen wel dragende "routiniers" aangetrokken? Op welke posities gaat NAC zich richten mbt het de nieuwe spelers? Wie verzorgen nu de scouting bij NAC en wat is het scoutingsbeleid/visie. In welke landen/cpmpetities scout NAC nu in hoofdzaak?
Wordt de eigen database van TvdA op het ogenblik nog gebruikt? Wat is de (contractuele) situatie omtrent Kali? Welke keeper wordt volgend seizoen in principe de tweede man? Wanneer wordt het beleidsplan gepresenteerd? Wat wordt de doelstelling voor volgend seizoen indien er nog in de KKD wordt gespeeld?
Indien de doelstelling promoveren is, is dit dan een duurzame promotie en zo ja waarom?

34   2  
Wanny

Als je Monsalve, Van Hecke, Verschueren, Haye en Olij kunt houden, heb je volgens mij al 5 dragende spelers, waarvan 3 met de nodige ervaring.

Schouten en Riera kunnen ook prima meekomen. Mounir is wat wisselvallig, maar ook zeker bruikbaar.

Als we daar een goeie aanvallende middenvelder en een scorende spits voor kunnen zetten, dan doe je gewoon mee om het kampioenschap.

8   30  
Scheppioni

Ik blijf een raar gevoel houden bij deze gast ! Geen voetbal know how, doet maar iets zoals zo vaak bij ons NAC !?

0   0  
Amarilla Negra

Het geschetste 'meest faire' scenario van TvdA is natuurlijk niet realistisch. Zoals eerder al gemeld door Luuc Eisinga promoveren Cambuur en De Graafschap in dit scenario, maar degradeert er niemand.
Simpelweg omdat het juridisch niet te verantwoorden is dat ADO & RKC moeten degraderen (en dus een hoop inkomsten verliezen) terwijl er nog meer dan een kwart seizoen te spelen is.
Dus stel NAC zou al aan een play off mogen meedoen, zal dit eerder tegen de nummer 18 van de Eredivisie zijn dan de nummer 16.

Nu ik erover nadenk, zou ik een play off tussen de 4 hoogstgeplaatste teams (waar dan 2 winnaars uit komen) en dan een finale tegen ADO & RKC (aangezien zij anders waarschijnlijk gedegradeerd zouden zijn, mogen ze nu nog vechten voor hun plek), om 2 plekken in de Eredivisie.

Laad alle berichten na dit bericht in