Wij gaan niet opzij

BSRetro: Arno Gabriëls

Eddy W

Lokale helden, daar houden we van in Breda. Gasten uit de stad met een GeelZwart hart, die hun leven lang al bij de club komen en er ook nog eens gevoetbald hebben. Een gast met karakter (heej, mooie slogan is da!) en die goed in dat gestoorde Bredase wereldje mee kan. Vandaag in BSRetro spreken we zo'n lokale held. Bredanaar, voetballer, trainer en supporter: Arno Gabriëls! Sit back, readlax and enjoy.

Komende uit een echte voetbalfamilie, zijn Arno en zijn broer Johan al vroeg begonnen met voetballen in 't Aogje. Al snel bleek hij bovengemiddeld te kunnen voetballen en dat werd door anderen ook gezien. "Ik speelde vanaf mijn 6de in de jeugd van Groen-wit en kon met m’n 12de naar NAC. Ik was samen met mijn broer Johan naar de open dagen geweest en we konden beiden komen. Ik wilde graag voor NAC spelen omdat me dat altijd al aansprak. Ik ging zelf vanaf mijn 9e al zoveel mogelijk thuiswedstrijden bekijken en daar wilde je dan ook staan uiteindelijk." Dus gelijk twee Gabriëlsen bij NAC. Haat, nijd en onderlinge strijd? "Nee eigenlijk niet. Er zit ongeveer 2 jaar verschil tussen ons en we speelde in de jeugd dus niet samen. Wat dat betreft is er nooit strijd geweest tussen ons. We gunden elkaar het beste en hoopte van elkaar dat we het gingen redden. Helaas te weinig wedstrijden voor ons beiden, achteraf gezien."

Een jonge Arno helemaal rechts

Toen Arno bij NAC speelde (en wanneer onderhand niet...) was er ook financiële hommeles rond de club, gekoppeld aan sportieve ups en downs. Arno ziet er zowel vergelijkingen als verschillen in. De manier waarop NAC nu bezig is, ziet hij echter wel als een goeie: "Ik denk dat het er toen allemaal wat amateuristischer aan toe ging betreffende het bijna failliet zijn van de club. Er werd toen met nummers op de inboedel van bestuurs- en kleedkamer geboden. NAC supporters hadden afgesproken om zo laag mogelijk te bieden en dus ook niet tegen elkaar te bieden zodat de spullen behouden konden blijven. Werd er door een derde toch flink geboden, dan werd op een vriendelijke doch dringende manier verzocht dit toch maar even niet te doen. Ik denk dat NAC op de huidige manier goed bezig qua selectie en organisatie. Nu de prestaties op het veld nog. Al zal de communicatie naar buiten betreffende beleid wel duidelijker moeten. NAC is een club van ons allemaal en dat soort zaken gaat dus ook iedereen aan. Ook zal NAC voor mijn gevoel eigenlijk direct moeten promoveren dit seizoen. Er is veel geïnvesteerd in goede spelers en indien dat niet lukt loopt het volgend seizoen leeg en zal je écht opnieuw moeten beginnen."

Na NAC kwam Arno met wat omzwervingen bij de tweede club van Breda; Baronie. Hier bleek hij lang te blijven hangen en ook nog eens een hoop successen te boeken. "Ik heb een hele succesvolle periode bij Baronie meegemaakt. 2x landskampioen, 1x de supercup en vele kampioenschappen. Maar ik moet wel zeggen dat we, door de jaren heen, met vele ex-NACCERS in het veld stonden zoals o.a. Hubert Baardemans, Jack Sweres, Guus vd Borgt, Johan Gabriëls, Rene Houtzager, Johan vd Laar, Dirk vd Laan, Sander vd Heijden en Yureck Persoon. Dat gaf VV Baronie de kwaliteit die je nodig had om te presteren en prijzen te pakken."

En zelfs 'resultaat' in de KNVB Beker, onder andere Roda JC sneuvelde op de Blauwe Kei.. "Ja ook in de KNVB beker pakten we nog weleens uit met een stunt, waaronder inderdaad de wedstrijd tegen Roda JC. Maar we hebben o.a. met Baronie ook gewonnen van Excelsior, MVV (toen eredivisionist) Dordrecht en TOP Oss. We lootten zelfs een keer Feyenoord en die zou dan naar Breda moeten komen, maar daar stak de gemeente Breda maar een stokje voor. Ik weet eigenlijk niet waarom, hahaha! Overigens verloren we die wedstrijd in de kuip met maar 2-0 voor 2000 toeschouwers. (je zag ze niet zitten in zo’n groot stadion). Feyenoord o.a. met Henke Larson, Ed de Goeij en Taument. Mooie herinneringen."

Ondertussen trapt Arno nog wel eens tegen een bal, maar is hij zoals je dat mooi zegt gestopt met voetballen en trainer geworden. Hoe hij hier is ingerold? "De toenmalige trainer van Baronie vroeg, in mijn laatste seizoen, of ik in het volgend seizoen assistent trainer wilde worden. Nu was ik in 't veld altijd al wel aan het coachen dus dat leek me wel wat. Ik zou dit een jaartje aankijken maar het beviel me zo goed dat ik samen met mijn broer en o.a. Patrick Zwaanswijk en Maurice Steijn een verkorte cursus oefenmeester 3 & 2 ben gaan volgen. Een verkorte cursus kan je volgen indien je een aantal jaar een contract hebt gehad."

Momenteel zit hij alweer even bij Beek Vooruit en blijkt als trainer goed uit de voeten te kunnen. Wat is nou het mooie aan het trainersschap? "Het mooiste is om samen naar een wedstrijd toe te werken en die te winnen en de sfeer die daarbij komt kijken. Om dat te bereiken wil je de spelers beter maken waarin ze al goed zijn. Waarin ze minder zijn moet je ook bijsturen en er constant op hameren. Spitsen leren omschakelen bijvoorbeeld…! Kleine dingetjes bijbrengen. Het meeste zullen ze toch zelf moeten doen. Uiteindelijk wil je een elftal wegzetten waarin iedere speler afzonderlijk een belangrijke rol heeft om die 3 punten te pakken." En gaat dat alles nog een stap verder? "De toekomst zal niet veel hoger zijn qua trainer omdat ik geen oefenmeester 1 heb en daardoor is de 2e klasse het hoogste wat ik mag trainen. Oefenmeester 1 ben ik (nog) niet van plan om te gaan behalen."

Arno heeft heel wat meegemaakt in de voetballerij. Als je hem vraagt wat zijn mooiste momenten zijn geweest, kan hij er legio opnoemen. Maar vooral de volgenden zijn echt blijven hangen. "Uit mijn NAC periode zijn de wedstrijden die ik speelde samen met Guus v.d. Borgt en Paul Bannon in de spits en Peter Remie op rechts geweldige momenten. We hadden toen een goede periode met mooie wedstrijden. Dit was ook, zoals nu, in de eerste divisie. Ook het NAC-toernooi ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan was mooi met Queens Park Rangers, Paok Saloniki en Haarlem. In mijn trainerscarrière is de nacompetitie met Moerse Boys die we wonnen, na werkelijk 5 thrillers te hebben gespeeld met de finale als absoluut hoogtepunt. 20 Minuten voor tijd met 2-0 achter. Na een opstootje 3 rode kaarten aan onze kant en 2 bij de tegenstander Vlijmense Boys. Na de korte onderbreking in de 101ste (!!) minuut gelijkmaken, de verlenging door o.a. goed keeperswerk met hangen en wurgen door komen en die pot na pingels pakken. In 1 woord ge-wel-dig!! Ook een aparte gewaarwording was het kampioenschap, zonder te spelen (wij waren vrij en de nummer 2 speelde gelijk ) met Klundert. Alle thuiswedstrijden wonnen we toen met grote cijfers."

En hoe zien de dagen er buiten maar gecombineerd met het voetbal uit tegenwoordig? "Ik werk nu fulltime bij Kärcher als hoofd magazijn en verzorg met mijn team de logistieke planning van binnenkomst tot levering bij de klant van onze professionele machines. Verder zit ik elke thuiswedstrijd bij NAC op de tribune. En als trainer van Beek-Vooruit ben ik 2 avonden aan het trainen en hebben we zondags de wedstrijden. Dit neemt zo’n 20 uur per week in beslag. Voorbereiden van trainingen en wedstrijden valt daaronder maar ook overleg en de wedstrijddagen op zich." Waar in het stadion ben je te vinden? "Ik zit op D4, waar alle oud NAC-spelers zitten. Elke thuiswedstrijd weer." En wat zie je NAC bereiken dit seizoen? "Kampioen gaan ze niet meer worden, maar nacompetitie gaan ze wel halen. Op dat moment moet je pieken en presteren. Daar gok/hoop ik dan ook op."

Toen was ons gesprek klaar, zeiden we elkaar gedag en was er meer dan genoeg interessant leesvoer voor een mooie repo. NAC besloot echter kort daarna om de zoveelste trainer in korte tijd op straat te zetten. Iets waar velen om riepen na een tegenvallende eerste periode, maar nadat daad bij woord was gevoegd toch vraagtekens en weerstand opriep. Toch nog even terug langs Arno om te checken wat zijn visie op deze hele toestand is. Hij legt de schuld bij Maaskant, maar óók bij de spelersgroep. "Het ligt natuurlijk niet alleen aan de trainer, maar het lukte hem niet meer om de spelers te motiveren en stimuleren om alles uit de kast te halen. Dit is wel een voorwaarde voor de trainer én spelers. En een trainer is ook afhankelijk van de spelers en hun beleving. Wel moeten de spelers zichzelf afvragen: “Heb ik er alles aan gedaan wat binnen mijn mogelijkheden ligt?” Ik denk als meerdere spelers zichzelf terugzien in de samenvatting op TV dat ze toch even met 2 beentjes op de grond gezet worden. Prestaties uit het verleden tellen niet meer; je moet er nu staan. En helaas voor de achterban staan er nu te weinig op. Hopelijk komt de ommekeer met een nieuwe trainer. Ik vind dat NAC dit nodig heeft. Dat doorschuiven is tijdelijk goed maar niet voor de rest van het seizoen. Nu gaat blijken of er een goede voetbalvisie zit bij onze club en dat er geen overhaaste beslissingen genomen worden. Een belangrijke stap voorwaarts moet nu gezet worden met juiste keuze betreffende de nieuwe trainer. Over wie heb ik wel ideëen maar uiteindelijk beslis ik dit niet dus het heeft geen zin om te vermelden."

Maar toch.. Na ons gesprek komt Arno op zijn laatste uitspraak terug en geeft toch zijn visie op het invullen van de trainerspositie bij NAC te geven. "Weet je wie de beste trainer voor NAC Breda is? In mijn optiek is dit Ruud Brood! Alleen die zit prima bij PSV natuurlijk. Eredivisie, Champions Leaque, enz. Jammer,maar voor mij zeker de beste keuze. Alleen zeer,zeer waarschijnlijk niet haalbaar. Dat wilde ik je nog even meegeven." Hopelijk krijgen we binnenkort allemaal antwoord op de vraag wie de nieuwe trainer wordt bij NAC. Arno, bedankt voor het toffe gesprek!

Bron:
B-Side Rats
Vorig bericht
Kamp De Kamps kampt met knie 51 reacties
Volgend bericht
De Koning wil naar NAC 149 reacties
Terug naar overzicht
23 Reacties
0   0  
Talent

Leuke inhoudelijke repo met mijn overbuurman ????

0   0  
enjoy.

Goeie gasten, kan ook niet anders met Joke en Nol aan het roer

0   0  
Viking

Gouwe Gast !!

0   0  
Zjost

Zouden we over een jaar of vijftien ook zo positief zijn over de huidige Bredase jongens? Hopelijk inspireert een verhaal als dit ze. Anders zouden ze een keertje vanaf D4 een wedstrijdje moeten bekijken...
Hup NAC!

0   0  
FU

ik denk dat nac het nu wel goed doet....toen ben ik gestopt met lezen.

0   0  
Los Pollos Hermanos

Leuk. Niet meer dan dat.

0   0  
Braze

Mooi verhaal! Alleen de aanhef is bezijden de waarheid. "Lokale helden,daar houden we van in Breda".
Ik ervaar dat lokale helden in Breda afgeschoten worden door hun eigen Bredase achterban. Kijk welke mestkarren Seuntjes ,Stam en vd Weg over zich heen krijgen..Ook clubiconen moeten er aan geloven(Hooydonk,Rouwelaar).
Misschien moeten we onze kritiek (en dat mag) iets netter formuleren als het clubiconen betreft.

0   0  
die ne gast

@FU
Wat betreft financiën doet NAC het inderdaad beter dan de afgelopen 30 jaar: er is inzicht in de cash-flow, er vallen geen financiële lijken meer uit de kast en we blijven dit jaar, ondanks degradatie, in categorie 2 bij de KNVB.

Doordat er zo hard gestuurd is op het op orde krijgen en houden van de financiën is het sportieve stuk echter danig verwaarloosd, waardoor er wederom een trainer gesneuveld is en er momenteel een onevenwichtige / mentaal zwakke selectie staat.
Maar dat er financiële rust is gecreëerd is een wonder an sich en druist geheel tegen de clubcultuur in...
Soms moet je in deze sportief duistere tijden, ook nog wel de lichtpuntjes kunnen / willen zien...

0   0  
scheppioni

Ik weet dit nog wel als tiener, maar ik dacht even dat belofte Marcel van Helmond ook in die lichting zat, ik denk ook dat er meerdere destijds onder ons er meer van hadden verwacht dat hier meer uit zou komen betreft deze spelers, want als ik het goed heb werden ze met de jeugd in de jaren '80 olv Marcel van Helmond en ik meende dus ook de broers Gabriels kampioen of althans bijna in de hoogste klasse, Guusje vd Borgt was net een generatie ouder als ik het goed heb en Yureck Persoon, was zo'n speler die onder Spelbos eerste keer nou typisch zo'n voorbeeld was van een speler die ineens wel bleek hoe goed dat hij kon voetballen, dat vergeet ik ook niet meer al waren het er toem onder eerste keer Spelbos meerdere, waardoor er dus met dezelfde selectie ineens een heel ander VOETBALLEND team stond die ineens wel alles ging winnen, waardoor ons NAC van de dertiende naar uiteindelijk de tweede plaats steeg ! Het ga ze goed, de gebroeders Gabriels, de goal van ene van de twee in de oude alkmaardehout staat ook nog wel in mijn geheugen !! HUP NAC, NAC is de glorie !

0   0  
Jeroen

Een hele mooie tijd. Toen was voetbal een contact sport.

0   0  
Beatrix

Toffe gasten die gebroeders Gabriëls en wat had Baronie toen een fantastisch elftal. Wonnen alles zo'n beetje.

0   0  
Peppie&kokkie

Heerlijk vanuit de oude doos, vooral de anekdote's van de spelers bevalt mij.
Zoals ik las van Victor met zijn muhehe...
Zo vaak ook den Karel horen zeggen, maar
kan iemand zeggen waar deze uitdrukking opsloeg?????

0   0  
Spionkop

Daar houden we van in Breda...

Oja.... Die krijgen hier juist de meeste kritiek. Stam, Seuntjes..

Misselijkmakend hoe die bejegend worden op deze site.

Bij mij gaan ze op de schouders, na de promotie, dit seizoen of het volgende.

Hup NAC !

0   0  
ome cor

Ik zie hem nog met Gérard Bayings voetballen op het grasveld bij 't Witte Schaap.
Die jongen was altijd aan het voetballen.
Leuke local hero, helaas niet de nationale top, maar dat geeft niks.

Trots op jongens uit eigen stad die niet naast hun schoenen lopen !

0   0  
ZNDRT-FanaticZ

Arno leren kennen in zijn periode als trainer bij Moerse Boys. Gouwe kerel met een groot NAC-hart en een gruwelijke hekel aan alles wat uit tilburg komt. De wedsrijd waar hij het over heeft in de finale van de nacompetitie tegen Vlijmense Boys is inderdaad echt legendarisch, die pot had álles in zich. Een echt voetbaldier die oog heeft voor iedereen binnen een club, van spelers tot supporters en van de materiaalman tot de kantinebeheerder. Al het beste voor Arno toegewenst en we komen elkaar wel weer eens tegen langs het voetbalveld of ergens in een stadion ;)

0   0  
Lamington

De BSR kan wel van lokale gasten houden. Doe ik ook. Voor velen hier zijn dit wel kop van jutten inderdaad, en dat is jammer.

Arno is top!

0   0  
Dutchbird

prima assistent, halen als vervanger voor Hellemonds

0   0  
Fritske d'n Olifant

Mooi verhaal, hoewel ik Gabriels nooit bewust in een NAC shirt heb zien spelen. Local heroes worden wel degelijk gewaardeerd bij NAC. Ik heb nog nooit iets verkeerd gehoord over Neno Gudelj of Van Bezooijen. Spelers moeten alleen geen "spatjes" krijgen. Dan maakt t niet uit of je roots in Breda of Burkina Faso liggen.

0   0  
Granada CF

Mooi! En zijn broer zorgde ervoor dat we heel soms fatsoenlijke muziek op de Beatrix te horen kregen!


Hup NAC en hala Breda

0   0  
scheppioni

@ Hollandse vogel
Ene keer raden van wie je dat duimpke omhooh hebt !?!

0   0  
nacenzo

Muhehe komt van Ton van Eenenaam, die lacht op die manier

0   0  
nacenzo

@scheppioni
Dat was een fantastische lichting idd. Nac A-regionaal, werd kampioen en wonnen grote toernooien. Marcel van Helmond, Hubert Baardemans, Marco van Dijnsen, Meindert Dijkstra en jongens van t heike zoals Corne Hoendevangers, Marius Konings alias Super en Gerry van Peer (fantastische middenvelder). En natuurlijk Arno in de spits, die scoorde aan de lopende band. Helaas niet allemaal doorgebroken maar wat een geweldig team was dat!

0   0  
w vanlaerhoven

was ook bij moerse boys goed ingeburgers

Laad alle berichten na dit bericht in