Wij gaan niet opzij

BSRetro: Sepp de Roover

Eddy W

Het is de laatste keer geweest dat een speler van NAC zoveel aandacht heeft gekregen met zijn overstap. Het was misschien zelfs wel dé overstap van afgelopen transferperiode. En dat terwijl de overstap van Sepp de Roover helemaal geen transfer naar een andere club was. Vandaag zijn verhaal, dat omschreven kan worden als: van aanvaller, naar verdediger, naar verkoper.

Sepp begon, zoals zoveel jongetjes, vroeg met voetballen. En hij begon zijn carrière, zoals zoveel backs, als aanvallende speler. Al snel had Sepp door dat hij wat beter was dan zijn teamgenoten: “Ik merkte natuurlijk wel dat er een natuurlijke aanleg was om met de bal te spelen. Ik kon sneller lopen, scoorde meer doelpunten en werd snel opgemerkt door een aantal clubs. ” Uiteindelijk was het Verbroedering Geel dat hem graag in de jeugd wou hebben spelen. Daar viel hij al snel op bij onze buren uit het oosten. Willem II meldde zich al snel om de snelle buitenspeler over te nemen. Ook bij de Tilburgers stak hij erbovenuit en al vlot trok hij de aandacht van PSV. Hij kwam binnen in een succesperiode van de Eindhovenaren, toen de club meerdere malen kampioen werd. “PSV was schitterend om mee te maken. Ik trainde elke dag met spelers als Robben, Van Bommel, Waterreus, Alex, Gomez, Kezman…”

Oud-bondscoach Guus Hiddink zag in De Roover meer een verdediger dan een aanvaller. Waar de meeste aanvallend ingestelde spelers dit geen fijne overstap vinden, ziet Sepp het nu als misschien wel dé kans in zijn carrière. “Hiddink was trainer en samen met Gerald Vanenburg posteerde hij me op rechtsachter. Dat was voor mij een evidente keuze en ik had nooit bereikt als aanvaller wat ik nu heb bereikt als back. ”

Bij PSV brak hij echter nooit door. Uitleenbeurten aan FC Eindhoven en Sparta boden hem de kans om zich verder te ontwikkelen. Dit ging zo goed dat in het seizoen 2007/2008 FC Groningen langskwam. Ook hier ging het hard met de ontwikkeling van de rechtsback, waarna hij zelfs mocht debuteren voor de nationale ploeg van Belgie. “Dat is natuurlijk als voetballer een van de grootste erkenningen die er is. Je maakt deel uit van een select gezelschap dat op het hoogste niveau heeft gespeeld.” 

Tijdens zijn, helaas korte, periode als international beleefde Sepp een echt hoogtepunt. “De Olympische Spelen waren voor mij het mooiste dat ik heb meegemaakt op sportgebied. Kunnen vertoeven tussen mensen als Usain Bolt, Michael Phelps en Haile Gebresellasie is uniek. ” Na tweeënhalf jaar FC Groningen besloot Sepp dat het tijd was voor verandering. Hij wou weten hoe het voetbal “thuis” was en verruilde de trots van het noorden voor KSC Lokeren. “Ik wilde graag eens in België spelen, maar merkte als snel dat de Nederlandse competitie mij beter lag. Een heel ander soort voetbal. En een heel andere beleving. ” 

Na twee seizoenen en slechts 27 wedstrijden keerde De Roover daarom weer terug in Nederland. Hij werd verhuurd aan NAC. “NAC was de juiste club op het juiste moment, een volksclub met een mooi stadion en een schitterende beleving. ” In Breda begon de Roover sterk. Hij speelde in zijn eerste seizoen 30 competitiewedstrijden en al snel had hij het goed naar zijn zin. “Bij NAC herinner ik me een aantal mooie en minder mooie momenten. Mijn doelpunt tegen AZ met het 100-jarig jubileum was een persoonlijk hoogtepunt. Verder zijn er nog winstpartijen tegen PSV met Depay en de beslissende wedstrijd voor behoud tegen Roda JC. ”

Na twee seizoenen werd Isak Ssewankambo gehaald als concurrent voor de vaste rechtsback van NAC. Na een half seizoen ging deze echter weg, Ruben Ligeon werd gehaald als vervanger en ook die speelde bijna iedere wedstrijd waardoor Sepp bijna geen speeltijd kreeg. “Mijn laatste seizoen bij NAC kreeg ik weinig kansen en was ik ook niet helemaal fit.” Afgelopen seizoen werd helaas niet goed afgesloten. Veel nieuwe spelers, een nieuwe trainer en een degradatie. Vaak verliezen, niet weten wat de toekomst brengt en klap na klap krijgen. Dat moet iets met een groep doen. “De sfeer, mede door de trainerswissels en de verliezen, was niet opperbest. Eigenlijk was dit iets wat er al langer zat aan te komen.”

Toch ziet Sepp het, achteraf, als een nieuwe kans voor zijn oude werkgever. “Hopelijk geeft het NAC de kans om zich weer helemaal te nestelen waar ze thuishoren, namelijk de Eredivisie, op een gezonde manier. ” Zoals vermeld was de Roover in zijn laatste seizoen niet helemaal fit. Sepp telde daarbij de grotere concurrentie op en kwam tot een conclusie. “Dat heeft me ook doen besluiten dat het beter voor alle partijen was dat ik stopte. Zodoende heb ik de eer aan mezelf gehouden en mijn contract laten ontbinden. ”

Hij maakte de transfer die in Nederland en België in bijna alle kranten stond. Hij verkaste van NAC naar Herentals. Een transfer die zo opmerkelijk is omdat het geen voetbalclub is. De Landrover en Jaguar garage zocht namelijk nog een autoverkoper en dit leek voor Sepp de baan waar hij van had gedroomd. “Ik heb nog geen seconde spijt gehad van mij beslissing wat aantoont dat het de juiste was. Mijn huidige werk bevalt me overigens prima en ik zou niet meer willen wisselen. ” Toch heeft Sepp zijn belangstelling voor het voetbal nog niet verloren. In de zomerstop besloot hij een paar niveaus lager te gaan spelen bij KFC de Kempen. Hier speelt hij echter niet op “zijn” positie, hij speelt weer waar hij ooit is begonnen. “Ik speel inderdaad als aanvaller/middenvelder en dit bevalt prima op een lager niveau. Puur voor het plezier voetballen.”  

Bron:
B-Side Rats
Vorig bericht
Liveblog: Jong PSV - NAC 124 reacties
Volgend bericht
Dijkhuizen: "We maken zichtbaar vorderingen" 79 reacties
Terug naar overzicht
5 Reacties
0   0  
RV

Sympathieke vent, altijd al gevonden.
Niet klagen als hij op de bank zat, hard werken, intelligent ligt goed in een groep (verwacht ik), ervaring, zelfkennis en relativerend vermogen.

Misschien kansloos om er weer iets negatiefs van te maken maar dit soort jongens misschien we echt in de huidige selectie.

0   0  
Bredafun

de eerstvolgende NAC-bus kan Sepke mooi regelen dan voor ons :)
die heeft nu internationale contacten in de autobusiness.

0   0  
seuter

Voorbeeld profvoetballer.

0   0  
Henk Tank

Hup Seppp.

Iemand een stream;)

0   0  
Dr. Z

Sepp dr over!

Laad alle berichten na dit bericht in