Wij gaan niet opzij

Clubraad schrijft open brief aan NAC

DeWeesJr

De Clubraad heeft maandagochtend een open brief gestuurd aan NAC. De brief is specifiek gericht aan de directie, trainer, spelers en staf. De clubraad roept op tot NOAD en hoopt dat de prestaties in positieve zin verbeteren. De brief is hieronder te lezen.

Na de verloren thuiswedstrijd tegen Excelsior kregen de NAC-supporters wederom met een flinke tegenslag te maken. Met nog drie wedstrijden te gaan is de tweede plek, die zorgt voor directe promotie, geen realistisch doel meer. Logischerwijs neemt de kritiek bij de supporters toe.

De Clubraad, de vertegenwoordiger van NAC-supporters, heeft de verplichting aan zijn achterban om deze signalen door te geven aan de club. Afgelopen maanden heeft de Clubraad dan ook diverse malen zijn zorgen geuit over het spel van ons eerste elftal. Voetbal met strijd en passie is naast onze wens, ook onze verwachting van trainers en spelers. Een wedstrijd kan worden verloren, maar zolang het met een NOAD-mentaliteit gebeurt, verzacht dat het verlies. Tot op heden missen wij het gevoel bij spelers, om koste wat het kost, onze mooie club naar het hoogste niveau te brengen. Veel supporters geven aan dat ze zich niet herkennen in het voetbal dat er op dit moment wordt gespeeld. Steijn en de spelers lijken zich dit niet te beseffen en daardoor voelen de supporters zich niet verbonden met het elftal. Gedurende het seizoen zien wij hier ook geen verbetering in en dat baart ons ernstige zorgen.

Als supporters mogen we tevens een normale en constructieve reactie van spelers of trainer verwachten na een wedstrijd. De nonchalante houding van spelers en Steijn die na de wedstrijd worden geïnterviewd en de clichés die elke week worden uitgesproken maar niet op het veld worden waargemaakt zorgen voor meer onbegrip en frustraties bij supporters. Teleurstelling bij de spelers na een nederlaag is logisch, maar zoals die op dit moment wordt geuit, gaat ten koste van het streven om gezamenlijk (de club en de supporters) op één lijn te komen. NAC staat bekend om haar trouwe supporters, die de club onvoorwaardelijk steunen. Denk alleen al aan het aantal gouden seizoenskaarten dat verkocht is voor aanvang van dit seizoen. Wij als supporters mogen dan ook van de spelers verwachten dat zij voor ons, de supporters, spelen. Ondanks onze fysieke afwezigheid in het stadion.

Omdat het seizoen nog niet verloren is en we nog kunnen promoveren middels de play-offs, hechten we veel waarde aan stabiliteit en rust binnen de club. De Clubraad dringt erop aan dat de technische staf de prestatie op het veld positief ombuigt. Wij vragen hen, de spelers, de trainer en de directie om samen met de supporters te strijden om die plek in de Eredivisie. Ondanks de wisselvallige prestaties en het gemis van de supporters in het stadion, kunnen we er samen alsnog een historisch seizoen van maken.

Nooit Opgeven Altijd Doorzetten!

De Clubraad

Bron:
B-Side Rats, Clubraad
Vorig bericht
Een Tikkie naar het Zuiden - Podcast #67 25 reacties
Volgend bericht
Van de Graaf fluit NEC - NAC 5 reacties
Terug naar overzicht
67 Reacties
108    
Chris W.M.

Het voelt voor mij een beetje als mosterd na de maaltijd. Aan de andere kant, goed dat ze zich een keer laten horen i.p.v. gedwee alles voor zoete koek slikken en amper kritische vragen stellen.

9    
Michiel

Positief ombuigen, dát is de oplossing!

36    
Rene

Hier vegen ze der reet mee af.......
20 jaar geleden was dit niet gepikt en hadden we het bestuur een handje geholpen.
Nu is het een briefje wat er gestuurd wordt, het rauwe randje wat sommige zo vaak gebruiken tegenwoordig is allang en breed verdwenen helaas.

15    
The Cosmic Gate

@Rene, ze komen zooooo enorm goed weg dat wij niet in het stadion mogen komen enz !! Want dan was dit anders echt allemaal niet geaccepteerd en zeker niet zo afgelopen (met alleen een briefje)

34    
Ric

Op wc-papier laten drukken.
Kunnen ze hun reet ermee afvegen

18    
Nacman

Hoop dat ze rekening houden met de supporters en exit Steijn

41    
Ouwe Spionkop

Als er normaal publiek in stadion was toegestaan was Steijn al lang en breed buitengemikt door woedend publiek.
Nu komt er een (in mijn ogen nog heel gematigd) briefje.
Hoe kan je in godsnaam na de populaire Hyballa precies een trainer met tegenovergestelde spelopvatting aanstellen???
Manders heeft hier hopeloos gefaald door zijn persoonlijke vriend in huis te halen.
Ontslaan is dan nog moeilijker als het een vriend is.
Laat dat dan maar aan Lokhoff over. Steijn wegwezen!

48    
Raf17

Een aantal weken geleden verdedigde ik hier Steijn nog. Ik moet dan nu ook toegeven dat ik er flink naast zat.

Het collectieve 'boeit mij het wat de supporters vinden' is blijkbaar breed gedragen binnen de selectie. En dat is wel echt heel erg zorgelijk. Met Steijn voorop, die vind dat zijn ploeg het wel prima doet. Ik ben helemaal klaar met die sneue tactiek van achterover hangen en maar wachten tot de tegenstander een fout maakt. Het is niet om aan te zien.

Het is niet zo moeilijk om de NAC supporter tevreden te stellen. Als je de intentie hebt om aanvallend voetbal te spelen en volop druk zet, krijg je het publiek erachter en wordt een verlies inderdaad minder zwaar aangerekend.

Ook op Vreven en Hyballa was zo nu en dan kritiek, dat hoort erbij. Maar nooit kwam het gevoel 'gelatenheid' om de hoek kijken, of 'het interesseert me niet meer'. En dat is precies wat Steijn nu aan het bereiken is met zijn leger Hagenezen die zonder hart voor NAC spelen.

Een buitenstaander zal het nooit begrijpen. Daarom mogen we enorm blij zijn met Ton Lokhoff op een beleidspositie.

Als Steijn komend seizoen het voetbal wil spelen zoals in het cultuurhandvest is vastgelegd, hoeft hij helemaal niet weg. Maar op deze manier verder kan gewoon simpelweg niet.

61    
Viking

Goede brief met het belang de rust te bewaren.
Kijk ik wil heel graag Steijn kwijt, want vindt het een trainer van niks voor ons NAC, maar dat weten julie inmiddels.

Maar in 3 weken tijd krijgt een andere trainer er ook geen verandering in. Dus Steijn en de spelers deze af laten maken.
Met pijn in mijn hart. Hopelijk hebben we alle geluk van de wereld en kunnen we promoveren.

Na het seizoen promotie of niet, zowiezo afscheid nemen van deze trainer.. en RAP !!

4    
Arie

Liever snoeihard ten onder met de juiste intenties dan dit kappelende gemekker waarmee je wonder boven wonder stilletjes de playoffs in rolt. De ranglijst verbloemt "helaas" veel, maar de negativiteit is voor de NAC supporter prima te verklaren. Wij geven meer om wat we zien dan waar we staan. En wat we zien is gewoon negatief, terughoudend, matig, apathisch, nonchalant, ongeinspireerd en eigenlijk gewoon alles wat NAC niet is.

28    
Jonas

Ik waardeer het initiatief van de clubraad wel. Misschien had dit ook in een eerder stadium kunnen gebeuren maar op zich maakt het moment niet uit. Als er al enig normbesef in de selectie en staf heerst zal dat toch op enig moment moeten worden getriggerd. Als je dit weer te vroeg roept is het eerste effect al weer te vroeg weg ge-ebt. Wat dat betreft is het moment om 5 voor 12 wellicht nét iets beter. Hoe dan ook, in ons dagelijks bestaan zou zo’n schrijven zeker gevoeld worden als een enorme wake-up call. In de verwende arrogante voetbalwereld is dat mi helaas niet zo. Geen binding met club of supporters, alleen eigen belang.
Dit zou verplicht leesvoer moeten zijn voor spelers en staf... En toch.., ik heb nog een heel klein beetje hoop.....

35    
NAC4Ever

Eens met de brief.
Vind de kritiek vaak terecht, maar we kunnen het seizoen nog positief afsluiten.

Alsjeblieft, sla tegen NEC een weg in die ons naar de Eredivisie brengt.
Come on NAC!

7    
henk

Als ik deze brief lees en de notulen van de CR vergadering van 15 april lees, dan begrijp ik niet wat er in de tussentijd is veranderd. Waarom zo meegaand en gedwee tijdens die vergadering, maar nu wel enigszins kritisch middels een briefje? Deze brief is de verwoording van drie maanden geleden. Inmiddels zijn we op het punt van een onhoudbare situatie. Bij mij heeft onvrede en frustratie al enige tijd terug plaatsgemaakt voor medelijden en gelatenheid. Medelijden met lichtgewichten Manders en Steijn. We zijn door velen gewaarschuwd voor Manders en het spel van Steijn was ook bekend. Daarom lijkt het mij inmiddels het beste om beiden uit hun lijden te verlossen en hen te laten kijken naar functie elders. De structurele problemen bij NAC gaat dat niet oplossen, maar het zorgt er ten minste voor dat het voortwoekerende Haagse gezwel de club niet verder ten gronde richt. De pijlen moeten daarom ook vooral gericht op de aandeelhouders, de RvC en de gelaagde structuur. Zij stellen al tien jaar nobody's aan die het niet kunnen. De manier waarop de transferopbrengsten van afgelopen zomer er doorheen zijn gejast is ronduit schandalig. Hoe zit het met de verantwoording daarvoor? Waarom mogen jobhoppers en passanten niet presterende vriendjes aanstellen? Waarom wordt dat niet tijdig een halt toegeroepen?

-4    
no-AD

Zoals de KNVB/Lokhorst zou zeggen: Vanaf nu moeten we alles winnen...

Zijn er nou echt mensen die denken dat er aan de Stadionstraat ook maar met enige angst deze brief lezen?

15    
Ivo

Het rommelt weer ouderwets. Steijn staat met één been buiten. Hij mag dit seizoen nog afmaken, maar als die eerste wedstrijd van de nacompetitie weer een zeperd wordt, ligt NAC er uit en hij ook. En is dit weer een verloren jaar geweest.

Steijn had bij mij best de gun-factor, na die eerste reeks met moeizame overwinningen en daarna de coronagolf dacht ik dat hij het wel op de rit zou krijgen. Maar het is niet gelukt een team te smeden, dat ligt ook aan spelers die elkaar misschien niet liggen, ik weet niet hoe de verhoudingen in de groep zijn. En voetbaltechnisch was het al vanaf het begin heel, heel slecht. En dat werd ook niet beter.

Jammer, ik had dit echt graag anders zien lopen, en dat had er misschien ook wel ingezeten, dat zullen we nooit weten.


19    
Piet

Of Steijn vliegt er nu uit of begin van het nieuwe seizoen als er weer veel punten zijn verspeeld. Het gaat toch geld kosten dus beter vandaag als morgen. Ervaren trainer erbij voor een maandje en daarna evalueren. Met Steijn ben je kansloos nu en straks in de play offs. Iedereen ziet dat, het heeft geen zin om nog door te gaan, zelfs spelers zijn hem kost beu.

Nu een andere trainer aanstellen en die kan werken naar de play offs.

Tip zet Hans de Koning er maar een maandje bij. Die kent de kdd divisie als geen ander.

-19    
Walter

Sorry maar zn slappe hap van de clubraad kan ik niet serieus nemen.

24    
Ko

Met de stronteigenwijze Steijn gaat promotie niet lukken, mannen! Nu niet en volgend jaar ook niet....

-5    
NNB

Zeg dan niets, wat een slap verhaal zeg. Harde eisen moet je stellen, dit is het gewoon lief vragen en die halte zijn we allang gepasseerd

32    
Belgische Naccer

Perfecte brief, ik kan niet anders zeggen.

Dit omschrijft exact de zorgen die wij als supporters al maanden hebben en uitspreken en waarmee, gezien de steeds slechter wordende prestaties op het veld, nog steeds helemaal niets gedaan is!

Volgens Ome Cor, mogen we geen kritiek hebben, en moeten we ondanks de wekelijkse wanprestatie van staf en team, positief blijven tot in de kist...

Maar ik denk dat 99% van de supporters volledig achter deze brief staat, want de teloorgang van NAC dreigt, als er niks gebeurd.

Er moet per direct een 180 graden draai gemaakt worden. Vooral in de mentaliteit van trainer en spelers. Want met 100% NOAD kun je gewoon nog steeds promoveren! Maar niet zoals je de laatste 35 wedstrijden hebt gespeeld. Dat lijkt nergens meer op.

Ik wens NAC veel wijsheid toe, en hopelijk krijgen ze het nog omgebogen. Want nog een seizoen met dit k*tvoetbal gaan de zowiezo supporters niet meer trekken.

We willen NOAD! In alle gelederen. En geen geblaat achteraf of vooraf, van spelers en trainers die het geen reet interesseert (de letterlijke woorden van onze vriend Immers!). Het is klaar, En anders rot alsjeblieft op...!

15    
Badeend

@ Ivo

Het grootste probleem is dat Steijn er geen 'voetbal', geen team én geen spelidee in heeft gekregen, in bijna een volledig seizoen na 2 transferwindows de alleenheerschappij. Dan heeft hij óf stevig gefaald als TD óf als trainer, óf beiden. Laten we hopen dat het het eerste is, en hij samen met Lokhoff, Lurling, Penders, Hellemons en Babos volgend seizoen wél snapt wat er moet gebeuren.

Ik ben er wel klaar mee. Laten we dit seizoen afdoen op papier en hopen op volgend seizoen. Of niet. Het kan me eigenlijk niet meer echt schelen, dat is nog het ergste. Natuurlijk heeft dat te maken met niet in het stadion mogen zijn, maar een groter probleem is de totale vervreemding van wat ooit NAC was, verpersoonlijkt in bijvoorbeeld Anouar Kali, de recente teksten van Lex Immers, de wanstaltige onzin die de TD van Roda uitkraamt en het niet-met-kritiek-om-kunnen-gaan van Maurice Steijn.

Het zal allemaal wel. Het is dat NAC mijn club is - als het een willekeurig commercieel abonnement was, had ik al 6x opgezegd.

12    
Moppernac

NAC mag van mij de eerste 3 wedstrijden nu verliezen, maar als ze dan ook beloven om daarna de volgende 3 wedstrijden winnend af te sluiten.

26    
scheppioni

Eens met de brief !
Met steijn de play offs in ??
Kunnen we beter niet doen, dat wordt ene grote vernedering !
Dit weekend tegen nec en hier lopen nog al wat neccer's, wordt weer een heel zwaar weekend hier ! bedankt alvast maurice !

3    
Pik

Helpt toch niets die brief want heel de staf incl trainers etc denken dat ze zelf het wiel hebben uitgevonden dus komt niet goed...

11    
SjorsNac

Zo lastig he, je weet dat als het in de playoffs weer compleet kansloos is dat er dan een onhoudbare situatie ontstaat.

Maar weer je trainer eruit gooien en 2 jaar salaris meegeven, ik weet t niet. Blijkbaar werkt het systeem niet dus het moet anders, gewoon leren van je fouten en toegeven maar of de trainer dat gaat doen.

Ik ben het gewoon strontbeu dat je elk seizoen weer een andere trainer voor groep krijgt, weer een selectieprocedure moet organiseren, weer een nieuw spelsysteem moet inslijpen etc etc. Pfff

30    
H.V.M.

Prima brief!
Goed dat er enige vorm van actie wordt ondernomen.

Het loopt al heel het seizoen voor geen meter.
Opzich is er met M.S. weinig mis.
Hij doet z'n best en hem tot op het bot afkraken is onnodig.
Feit is dat M.S. en NAC niet met elkaar Matchen.
De man hanteert met ijzeren hand de langparkeerders tactiek.
Prima als je tegen degradatie vecht.
Wij moeten echter promoveren en dat vraagt om andere oplossingen.
De juiste oplossing blijkt M.S. helaas niet in huis te hebben.
Eind van het seizoen dus maar eens goed evalueren of we M.S.
nóg een seizoen laten zitten of dat we afscheid van hem gaan nemen!

19    
Maarten

Vraag me af waar RVC weer is. Rampzalige Verstop Coalitie?? Je ziet ze niet, je hoort ze niet, wat doen ze daar eigenlijk onze controlerend orgaan?

De reactie van Immers was olie op het vuur natuurlijk. Hoe kan je dat publiekelijk maken man.? 34 jaar, nog een jaartje ballen om vervolgens de schoenen in de wilgen te gooien zeker? Interesseert hem ook geen flikker wat er speelt. FF nog een redelijk salaris opstrijken met mijn haagse makkers en zoek het maar uit.

Heel dat haagse enclave had begin af aan al de nodige vraagtekens. Waarom zou het bij NAC wel lukken als t bij ADO het niet gelukt was? Boter op je hoofd ofzo?
Die aanstelling van Schoenmakers, het blijkt dat hij scout is, was wel erg treurig natuurlijk. En daar moest onze RVC, Rum, Vodka, Coctails op de vrijdagmiddag, natuurlijk kritische vragen over moeten stellen. Nee joh, gaat u gang heer Manders. Een nieuw stadion?? Natuurlijk de heer Manders. Gaat uw gang.

Echt, in verschillende gelederen gaat t weer finaal fout. Gewoon gebrek aan clubliefde en voetbalknowhow. Ach ja Lex, het interesseert je waarschijnlijk geen reet.

12    
Adriaan

Is Steijn nog te handhaven?
De vraag stellen is hem beantwoorden
Ook rotte appels uit de selectie en evt ondanks doorlopende contracten zien te slijten
De geschiedenis herhaalt zich .....
( echec V d Gaag en spelers die totaal van de club vervreemd waren/ 2019...)

28    
Frank

Goede brief, meer kun je niet doen nu. Ben alleen bang dat ze niet veel beter kunnen. We zeggen wel dat we zo’n sterke selectie hebben, maar volgens mij valt dat aardig tegen. Het is wel een dure selectie (naar KKD maatstaf) maar dat is niet hetzelfde.

Gisteren nog eens het recente verleden teruggekeken (2018 nog maar!). Wat je dan allemaal ziet lopen: Mari, Garcia, Angelino, Tevreden, Ambrose en ga zo maar door. Alleen de keeper was toen minder 😊.

Het pakt nu gewoon minder florissant uit allemaal, en als er dan ook nog iets aan de instelling markeert gaat het hard, zoals we nu weer eens meemaken. Het zal van Ton zijn netwerk moeten komen volgend seizoen, niet uit de Haagse Bluf-koker.

Nooit verloren gaan!

2    
Bert

Brief had wat harder gekund.
Dat een nieuwe trainer geen effect zou hebben is niet helemaal waar, als je Steijn van de selectie afhaalt winnen we in ieder geval dat hij geen domme fouten meer kan maken, vriendjes opstelt, mensen op verkeerde posities zet, de jeugd de rug toekeert , spelers afbreekt , publiek schoffeert en laf voetbal predikt.
Dus slechter als nu kan het nooit of te nimmer gaan.
Verder begrijp ik de kritiek op Elalouchi wel, te vaak en zeker in wedstrijden dat het niet loopt is hij onzichtbaar en egoïstisch m bepaalt geen teamplayer en een waardige collega.
Iemand met zijn kwaliteiten moet het team dragen en helpen en niet de misplaatste macho vedette uithangen.
Hij ligt gewoon om die redenen al jaren slecht in de groep, en dat is heel spijtig, voor NAC zal het voor de sfeer beter zijn als hij verkast.

-7    
Ixxie

Een trainer er uit gooien heeft zo kort voor het einde weinig zin. Daarbij moet je een trainer afrekenen op 2 zaken: in hoeverre krijgt hij een spelersgroep tot 1 geheel gesmeed en gemotiveerd en ten tweede: in hoeverre worden er resultaten bereikt op het moment dat een bedacht strijdplan ook daadwerkelijk juist door de spelers wordt uitgevoerd.

Dat eerste is blijkbaar niet gelukt, maar dat tweede durf ik geen harde uitspraak over te doen. Ik kan me nl niet voorstellen dat Steijn z’n spelers de wei in stuurt met de boodschap ‘doe maar wat, kijk maar naar welke kleur je de bal schiet’ .Al ben ik daarnaast wel van mening dat je op een enkele tegenstander na met deze selectie in de kkd je niet moet hoeven aanpassen op een tegenstander, maar uit moet gaan van eigen kracht en je tegenstander moet laten lopen.

Net als de meesten hier heb ik vertrouwen in Lokhof, die zich logischerwijs dit seizoen nog wat op de achtergrond houdt. Voor volgend seizoen vertrouw ik er op dat hij de juiste beslissingen kan maken. Als hij denkt met Steijn nog een nieuwe weg in te kunnen slaan en de juiste speelwijze en resultaten te kunnen boeken, dan denk ik dat ook.

Zoniet, dan zal er een goede reden zijn om zonder Steijn verder te gaan, al vind ik ontslag van een trainer vaak niet de oplossing, tenzij de spelersgroep daar zelf om vraagt maar dat is nu niet het geval meen ik.

Sowieso moet een trainer nooit ontslagen worden omdat de supporters dat willen, maar omdat NAC bij monde van in dit geval Lokhof, dit beter acht voor de club. Roepen om een ontslag op een supporters website is dan ook zinloos, naar mijn mening

19    
Tico

Weet je, de uitspraak die Immers deed van “daar veeg ik mn reet mee af” blijft me dwars zitten. Ik had hem daarvoor hoog zitten maar ben helemaal op hem afgeknapt. Ik heb dat “wij” gevoel helemaal niet meer met dit elftal, het voelt of het vreemde zijn wanneer er zulke uitspraken gedaan worden.
Erg jammer dit.........

19    
willem 4,5

Goede brief, mee eens. Als je interview met Korsmit leest in bn/stem vandaag lees je dat ook hij het niet ziet zitten in Steijn.

Kortsmit bakt geen zoete broodjes. ,,We mogen niet meer accepteren dat we slecht aan de bal zijn en het er slecht uitziet. Het moet gewoon beter.” Maar hoe dan? Het wankelmoedige elftal is een verzameling losse puzzelstukjes. ,,Ik ben geen trainer. Lastig om te zeggen dat het zo en zo moet. Maar dat het anders moet op het veld, is duidelijk.”

Het wankelmoedige elftal is een verzameling 'losse puzzelstukjes'. Volgens mij is de trainer hiervoor verantwoordelijk, hij bepaald de tactiek en niemand anders. Het trieste is dat onder Steijn het nooit anders gaat worden op het veld, dit is ZIJN speelwijze. Heb het al eerder gezegd, dit seizoen onder Steijn afmaken en dan op zoek naar een trainer die NAC wél laat voetballen zoals het bij NAC hoort. Dus niet dat afwachtende eindeloos gepruts en tikkie terug. Voordat de bal bij de 16 is staat de tegenstander alweer lang te kijken waar de bal gaat komen, spel zonder enige verassing en diepgang.
Hopen op betere tijden met een trainer die wél lef heeft!

24    
bart

Wat was ook weer de mededeling toen Vreven vertrok? We willen doorgroeien naar een stabiele middenmoter, we hebben een andere trainer nodig om verder te kunnen groeien.

Moet je eens zien waar we nu staan.....

6    
N

Dit is de enige keer ooit dat ik iets positiefs over onze buren uit Tilburg ga zeggen. Toen zij in een soortgelijke situatie zaten, namen de supporters daar zelf het voortouw en het initiatief om van hun toenmalige trainer Van der Looij af te komen. Beste keuze die ze ooit hebben gemaakt daar.

Just sayin. Maurice is hier uitgespeeld en hem laten zitten is naïef hopen tegen beter weten in. Vanuit de clubleiding gaat er never nooit initiatief komen om Maurice eruit te gooien omdat ze daarmee hun eigen geloofwaardigheid en dus hun eigen baantje op het spel zetten. Vanwege de lege tribunes kunnen ze nu heel makkelijk de indruk wekken dat het allemaal wel meevalt en dat het voornamelijk internettrollen zijn die kritiek leveren, maar we weten wel beter natuurlijk. Met supporters op de tribune was Steijn allang met pek en veren de stad uitgejaagd. Wat dat betreft komt deze Covid pandemie ze niet eens zo heel verkeerd uit denk ik.

1    
Vrouwke

Het seizoen zal gewoon met Steijn afgemaakt worden vrees ik. Ik ben ook niet voor weer een trainer buiten schoppen maar dat het zo niet langer kan is duidelijk. Je zult ook harder moeten worden naar je spelersgroep. Mensen die voor hun eigen bv spelen moet je niet willen hebben in de play-offs. Alleen door met spelers die hier alles voor willen geven.

26    
Henri

Hoe bestuurders van een voetbalbedrijf er stelselmatig in slagen steeds dezelfde fouten te maken. Theo Mommers werd in 2004 (tot 2011) AD bij NAC Breda. Dit nadat hij NAC in eerste instantie had afgewezen. Maar een latere tweede poging had wel succes en TM ging overstag en werd AD bij NAC Breda. We weten allemaal waar dit toe heeft geleid.
Per 1 juni wordt Mattijs Manders tot AD bij NAC benoemd als opvolger voor zijn ontslagen voorganger Luuc Eisenga. Voor het aantreden van Eisenga was Manders eigenlijk ook al eerste keus. Ook nu gaat men bij NAC voor de tweede kans, hoewel het Graydon mannetje Mattijs Manders tot dan in de voetbalwereld bepaald niet veel indruk heeft achter gelaten bij Sparta, ADO Den Haag en bij de ECV in Zeist en aldaar door de eredivisieclubs is gewogen en te licht bevonden. Ze zijn blij dat ze van hem af zijn en inmiddels meer dan tevreden over zijn opvolger, Jan de Jong. Bovendien is MM zo voetbalbestuursgeil dat hij van Hans Nijland bij diens boekbespreking bij VI daarover nog een veeg uit de pan kreeg. Onze Mattijs blijkt niet erg geliefd.
Bij NAC blijken ze dus stelselmatig consequent achter de verkeerde personen aan te blijven lopen tot ze daadwerkelijk zijn binnengehaald en dan helaas over veel eigenschappen van luchtfietsers blijken te beschikken.
Echter niet alleen bij het benoemen van een AD gaat men bij NAC meerdere keren plat op de bek.
Ook bij de benoemingen van de TD’s wordt de ene fout na de andere gemaakt. In januari 2014 wordt Graham Rutjes op aanraden van één van de NAC eigenaren, Wim van Aalst, benoemd tot TD. Deze oud international is echter al decennia uit de voetbalwereld en heeft geen echt actief netwerk meer. Ze hadden GR AD kunnen maken, gezien het feit hij Drs. in de economie is of lid van de RVC, maar juist geen TD. Het gevolg is een puinhoop met o.a. het ontslag van Nebosja Gudelj, de dubbelrol van Eric Hellemons en het aantrekken van spelers zonder enige meerwaarde zoals: Damcevski, Amieux en Boateng en uiteindelijk degradatie.
In januari 2019 bereikt de RVC van NAC, i.o.v. de eigenaren een overeenkomst met Nicole Edelenbos als interim directeur. De gevolgen zijn bekend. De benoeming van AD Eisenga, die bij Heerenveen al door de mand was gevallen en zelf op de functie had gesolliciteerd. Daarnaast wordt door haar op voorspraak van Arie Treffers een Belgische TD benoemd in de persoon van Tom van den Abbeele. Deze soms spoorloze TM, die zichzelf TD noemt blijkt ook alweer een miskleun eerste klas. Dit terwijl de beoogde TD in opleiding Tim Gilissen rücksichtslos aan de kant wordt geschoven en deze door zijn vorige werkgever Heracles in de armen wordt gesloten.
Kort resumerend constateer ik dat men bij NAC vervalt in het maken van dezelfde fouten. Zelflerend vermogen blijkt niet aanwezig te zijn. De drie eigenaren van NAC Breda halen of laten op cruciale momenten stelselmatig de verkeerde personen binnenhalen en zo staan zij dus eigenlijk aan de basis van de vloedgolf met alle ellende die ons als supporters overkomt.
Het presteren van een bedrijf kun je aflezen aan het functioneren aan de top. Is de top hoe goedwillend wellicht ook, niet geschikt, hebben zij niet de noodzakelijke kennis of het juiste netwerk of geen gouden pik, dan gebeurt er dus hetgeen dat er bij NAC al vele jaren aan de gang is. Behoudens enkele goede seizoenen dankzij goede scouting van spelers als Dessers, Brondeel, Verschueren en enkele bovenmodale tot topspelers van Manchester City. Structureel is er de laatste 10 jaar niets opgebouwd, met uitzondering van de jeugdopleiding en enkele sociale projecten. NAC staat nu bijna weer voor een derde achtereenvolgend seizoen in de KKD en als er aan de top niet echt iets gaat veranderen zal dat ook niet het laatste seizoen zijn. En dat is gezien de potentie van de club zo vreselijk jammer.

-16    
Geen 1e helften meer !

Hele slechte en hypocriete brief. De supporters willen Steijn weg, niet nog een derde kans geven!!

11    
Da Huge

Het had NAC gesiert wel te reageren op de uitspraken van Immers en die de kop in te drukken dat dat niet te tolereren valt. Het kan gewoon echt niet meer zo.

8    
L.

Het gaat sowieso klappen. Is het niet nog dit seizoen, dan wel komend seizoen, want met Lurling en Ton erbij zit het technisch hart zeker weten niet meer op 1 lijn. (dat krijg je als je acteert zonder visie)

6    
de genraal

STEIJN IS EEN STEEN OM DE NEK VAN NAC

0    
Cool hand

'De winnende trainer heeft altijd gelijk' riep men hier in koor na 7 overwinningen. Dus toch niet.

4    
Badeend

In Lokhoff we trust. Op naar 2021/2022!!

3    
GeelZwarHart

Lex veegt hier zijn reet mee af

-13    
Wanny

Wat verwacht je als Clubraad van zo'n brief?

Je zegt eigenlijk dat het voetbal nergens op lijkt. En je vraagt ze om het beter te doen.

Ik mag toch aannemen dat de betrokkenen het zelf ook graag beter willen doen. Maar blijkbaar lukt dat niet in deze setting, anders was het al wel gebeurd.

Maar je wil wel de rust bewaren als Clubraad. Dat zal wel lukken als je zulke brieven gaat sturen.

21    
Tip

Die brief is noodzaak. Nu krijgen de enorme terechte onlustgevoelens onder de supporters een formele kant. Als NAC van Steijn af wil, dat helpt deze brief, als deze brief tenminste in zijn dossier gaat, beslist. Een verwijtbaar ontslag zit er niet in, moet je ook niet willen, maar dit kan wel de afkoopsom drukken.
Ik vrees dat Manders in een behoorlijke spagaat zit nu. Ik acht het niet onmogelijk dat de CR vanuit de aandeelhouders of RvC is gevraagd deze brief te schrijven. Ze hebben nu argumenten voor een eventueel ontslag.

De stijl van de brief had harder gemogen, maar in feite maakt dit weinig uit. De CR vertegenwoordigt meer de "top" van NAC naar de supporters i.p.v. andersom. Laten we daar eerlijk over zijn. Zo werkt het meestal.

Maar concluderend ; nuttige,noodzakelijke en nette goede brief.

Mijn mening moeten we nu de nacompetitie afwachten hoe deze uitpakt. Als Steijn zich verstandig opstelt, de man is beslist niet dom, en hulp van Lokhoff accepteert dan is er nog , klein kansje, redding mogelijk.
En anders volgend seizoen met een andere hoofdtrainer verder. Echter in principe lijkt het mij haast onmogelijk dat Manders blijft als Steijn moet vertrekken.
Ook een probleem wordt welke selectie komt er te staan en welke spelers wil je beslist kwijt ? Die wijsheid moeten wij aan Lokhoff overlaten. Wordt zeker vervolgd, maar eerst de nacompetitie.

8    
bart

@coolhand je hebt helemaal gelijk! Wat waande ik me onoverwinnelijk na die eerste 7 matches. Ik wist 't zeker: dit zou ons seizoen worden. Het grootste budget van de KKD. Een degelijke trainer met een plan, een spelersgroep met oud en jong, ervaring én talent en het grootste talent van de eerste divisie was naar óns onderweg. Het konnie op! Ik was al aan het bedenken of we in maart of april kampioen zouden worden.

Waar ging het mis? Of was het toen al mis?

Het spel was niet om aan te zien, maar dat was geen probleem. Want dat zou binnenkort verbeteren. Kon ook niet anders met zo'n sterke selectie en een bedachtzame trainer met voetbal ideeën . 'T maakte ook niet zoveel uit, want iedere wedstrijs werd gewonnen en wij hadden de meest talentvolle én scorende spits in de gelederen. Nota bene een échte Bredanaar!!!

Hoe anders ziet de wereld er voor de NACsupporter nu uit. Een slap, onsamenhangend team zien we wekelijks op TV. Een wanhopige trainer voor de groep die het niet meer weet, maar 't vermoedelijk ook nooit geweten heeft. Blijft bizar dat we zo hoog staan op de ranglijst. vrijwel iedere tegenstander heeft ons met fris veldspel al eens van de mat gespeeld.

4    
Tommy

Kijk naar de noteringen van NAC sinds 2014 en dat zie je dat de club steeds verder afglijdt onder dit regime. Ik zie ons onder Steijn nog wel afzakken naar plaats 6 en dat betekent de slechtste prestatie sinds de donkere jaren '80. Om je kapot te schamen. Met dit budget.

Steijn heeft tijdens zijn evaluatiegesprek na dit seizoen geen enkele verdienste die hij kan overleggen. Hij heeft gefaald op alle vlakken. Hij bouwt niks op. Alleen een toevallige promotie via de nacompetitie kan hem misschien nog (tijdelijk) redden.

Het voetbal is niet om aan te zien en wordt iedere week slechter. We zijn steeds de onderliggende partij. Geen speler is beter geworden met misschien wel als illustratief voorbeeld De Rooij, die kwam als een groot talent en nu doodongelukkig als een bang hertje ronddartelt.

NAC en Steijn is een volgende complete mismatch. Iedere keer maar weer worden de verkeerde mensen aangesteld en in de verkeerde volgorde. Als Steijn blijft, dan gaat het chagrijn mee naar het nieuwe seizoen. En beginnen we ook aan dat seizoen met een achterstand. Hij heeft nu al geen enkel krediet meer. Hij zal de eer niet aan zichzelf houden, want zelfkritiek is hem vreemd.

De hoop is nu weer gevestigd op Lokhoff. Ik heb daar alleen vertrouwen in als hij op zijn strepen gaat staan. Hij moet zich niet als excuustruus laten gebruiken. Als hij merkt dat hij tegengewerkt wordt, moet hij de eer aan zichzelf houden. Als Ton NAC sportief uit het drijfzand haalt, dan verdient hij een standbeeld.


3    
since1912

Hoezeer ook ik met afschuw naar het vertoonde spel kijk en met pijn in mijn NAC-hart de reacties in interviews van spelers en staf aanhoor...

Waarom vraagt niemand zich af hoe het komt dat bijna alle trainers en spelers die in hun tijd bij NAC door ons supporters worden afgeserveerd elders wél slagen? Legio voorbeelden met natuurlijk Vloet, Seuntjens en Muhren. Maar ook Dijkhuizen, vd Gaag en Steijn waren/zijn prima trainers die er ineens bij NAC helemaal niks meer van kunnen.

Trekt niemand (zowel supporters als staf) het boetekleed dan aan en vraagt niemand zich dan af of het misschien niet aan "hun" maar aan "ons" ligt?

Natuurlijk is niemand groter dan de club, maar de minimale speelruimte die spelers en staf bij NAC van bijv. ons als supporters krijgen is werkelijk gênant. Bij het minste of geringste moet iedereen oprotten en moeten er van boven tot beneden koppen rollen.

Met als consequentie: geen enkele écht capabele speler, trainer of directeur wilt voor ons komen werken. We staan bekend als trainerskerkhof. Als club waar je als het even tegenzit met pek en veren het stadion wordt uitgejaagd.

NAC en Steijn is allang niet meer houdbaar, maar dat ligt niet compleet aan de spelers, trainer of directie. Maar ook aan ons. En ik hoop dat men dat af en toe ook eens inziet.

8    
DunErwt

Immers veegt zn reet af met alle kritiek. Jongen moet een behoorlijke schrale kont hebben met al dat geveeg😆😆

12    
Martinus

Ik ben normaal van mening dat nu nog wisselen van trainer zinloos is.
Echter, in deze situatie heeft dat wel meerwaarde. Vooral omdat ik bang ben dat we spelers die hier wel horen wel eens zouden kunnen vertrekken als het beeld is dat Steijn trainer blijft.

Specifiek Rosler, Haye, Olij, Azzagari... Je moet voorkomen dat die ons de rug toekeren omdat ze geen kans krijgen, verkeerd worden ingezet of zich niet gehoord voelen.

0    
VakG

Daar veegt Lex z’n reet mee af!

2    
DunErwt

@since1912

Laat ze dat maar eens afvragen als ze op het einde vd maand als ze hun royale (altijd nog meer dan jou en mij) salaris zien. Of ligt dat ook aan de supporters?

23    
fvf6

Terecht deze brief die precies de vinger op de zere plek legt . De trainer en het gros van de spelers houden iedere week het zelfde verhaaltje van: we wat er fout gaat en gaan dat veranderen , maar de week erop is het weer precies hetzelfde liedje . Beste spelers bedenk eens hoe jullie bevoordeeld zijn om van je hobby je werk te kunnen maken en er goed voor worden betaald , besef eens dat jullie trouwe supporters voor het salaris wat de meeste van jullie verdienen (krijgen)3 tot 5 jaar moeten werken . Supporters die jullie door dik en dun steunen , maar het vertrouwen begint langzaam aan af te brokkelen , deze club mag niet verloren gaan .

6    
Naccie1912

Ik vind het een lastige situatie. Zoals al eerder gezegd, normaal gesproken waren we al lang in actie gekomen, hadden we onze mening als supporters allang door het stadion geschreeuwd. Dan hadden de spelers en trainer deze druk vanuit ons ook veel meer gevoeld en ervaren. Maar inmiddels kunnen we niets anders dan een vlag buiten hangen op een wedstrijddag en achter onze tv een wedstrijd aanschouwen. Het gevoel rondom een wedstrijd is weg en hoe erg ik ook baal van het feit dat NAC het weer weggooit als het er écht op aankomt, voel ik het minder dan normaal.
De interviews met Steijn en spelers zijn tenenkrommend (vooral wat uit hun mond komt), de soap rondom Van Hooijdonk irriteert me (want, ga eerst eens stabiel presteren) en het feit dat we zo ontzettend veel contractspelers hebben maar weinig tot geen geld voor nieuwe aankopen idem. Een El Allouchi die echt wel prima speelt de laatste tijd maar ook met zijn hoofd al bij een zomerse transfer zit (terecht of niet). Mijn binding met de club lijkt minder dan ooit en ik voel me net een struisvogel. Als ik niet naar de wedstrijd of uitslag kijk, is het ook even niet 'echt'.

Daar komt bij dat ik Steijn een vreselijke trainer vind, misschien wel de meest vreselijke in jaren. Maar daarnaast denk ik ook: Als deze man ook weer met een zak geld vertrekt deze zomer. Wie dan? Wie moet hier dan het zogenaamde tij gaan keren, de redder uithangen? Ik weet het ook even niet meer.

Ik zie promotie vooralsnog als sneeuw voor de zon verdwijnen, en daar baal ik enorm van. Het is nog niet te laat, I know. Maar ik voel het even niet meer. En deze open brief omschrijft niet het echte gevoel dat wij supporters hebben. We worden genaaid, en stonden erbij en keken ernaar. Machteloos.

0    
Dutchbird

chapeau voor de reactie van @Henri die alles nog eens overzichtelijk op een rijtje zet.

Ik was ook positief verrast toen de grote drie hun meest kolossale blunder (Edelenbos met haar Friese en Belgische knechtje) corrigeerden en Manders benoemden, met in zijn kielzog Steijn. En oud speler die het bij VVV goed had gedaan.

Helaas viel die laatste mij als snel tegen.
Rare aankopen, irrationele opstellingen, niet om kunnen gaan met jonge spelers en onnavolgbare kletspraat na afloop van een verliespartij. Het succes bij VVV bleek niet aan hem maar aan het duo Valckx / Driessen te danken.

Als Manders dit niet ziet is hij stekeblind. Maar ik ben er van overtuigd dat Manders dit wel degelijk ziet, maar niet durft toe te geven. Want het is een kardinale blunder. Die mag je maken als je ze maar kunt erkennen en als je de ballen hebt om ze recht te zetten. Net zoals hij menig blunder van Edelenbos snel recht wist te zetten en bovendien Penders terughaalde, Lurling erbij haalde en als klap op de vuurpijl Ton Lokhoff aanstelde als TD.

Als je fouten van een ander (Edelenbos) kunt rechtzetten moet het toch niet zo moeilijk zijn om je eigen fouten te herstellen?
Hopelijk valt Manders (in tegenstelling tot Steijn) niet tegen.

2    
Jurgen

Uitspraken als van Immers horen ook niet.

Je onvorwaardelijke supporters achter je staan.
Laten we het op de haagse mentaliteit maar in Breda vegen we onze reet met iets snders af.

1    
Fliegervanger

De vraag blijft; de prestaties zijn ondermaats, komt dat door de trainer of zijn de spelers minder goed dan wij denken? Of beide, maar dan hebben we echt een probleem.

4    
a

NAC heeft inderdaad de eerste 6 wedstrijden meen ik gewonnen. Deze waren ook op de tv te zien. Wat we niet moeten vergeten is dat het NAC in deze wedstrijden niet tegen zat en dat NAC in de meeste partijen de mindere was!!
De constructie TD/Trainer blijkt funest te zijn . De man is echt de weg kwijt hetgeen uit zijn handelswijze en de intervieuws na een wedstrijd blijkt .
Spelers die niet voldoen hebben meerjarige contacten dus kan technisch directeur Lokhoff weinig doen naar het lijkt. Je kunt als supporter nog zo een NAC-hart hebben maar na meer dan 10 jaar min of meer wanbeleid kan aan het incasseringsvermogen van een supporter ook wel eens een einde komen.

-5    
076

De Clubraad schrijft een brief naar de club. Volgens mij klopt er iets niet.

Maar dit is voor het eerst. Nu eens kijken welke consequenties ‘de club’ er aan verbindt.

In ieder geval is de trainer een week op vakantie gegaan. Mag ie van zijn baas.

-8    
YLLWBLCK

Hahahaha!!!
En veel mensen zijn weer tevreden over een briefje....
Het ligt niet aan de trainer of spelers. Het ligt aan het beleid en de cultuur bij NAC. Natuurlijk kicken we de trainer er straks uit en halen we weer nieuwe spelers. Iedereen na de zomer weer vol hoop en met kerst is het weer kut en klote terwijl we dan met matige sponsoren op plekje 9 hangen kkd....

-12    
ome cor

Er ontbreekt nog een klein stukje van de open brief:


P.S. En denk nog even aan de afspraak dat er komend jaar Red Bull verkocht wordt in het stadion.

3    
Scheppioni

As het dan maar RB in de eredivisie is !

2    
Fan uit Zevenbergen

STEIJN zit lekker een weekje op Ibiza

1    
Scheppioni

Moi laten zitten fan uit Z

-3    
Bommetje

De clubraad dringt er op aan dat ze vanaf nu gewoon iedere wedstrijd moeten winnen

8    
Fritske d'n Olifant

Prima brief! In diplomatieke bewoordingen geven zij aan wat er leeft onder de achterban. Van mij persoonlijk mag het nog wel scherper. Mijn frustratie is vooral een opstapeling van de afgelopen jaren. Nadat NAC door opeenvolgend wanbeleid al een aantal keren bijna zowel sportief als financieel aan de afgrond heeft gezeten is er zo'n 5 jaar geleden een nieuwe weg in geslagen. Met de hulp van City en de serieuze investeringen in de opleiding en jong talent was er eindelijk iets dat leek op beleid en langetermijndenken. Het ontslag van Smulders (terecht of onterecht) was het resultaat van een ordinaire machtstrijd. Maar dat ook daarmee diens beleid de prullenbak in is geflikkerd is een regelrechte schande. Vervolgens Edelenbos carte blanche geven om de club de vernieling in te helpen en daarna Manders een heel bataljon aan vertrouwelingen binnen laten fietsen heeft geresulteerd in de huidige situatie waarbij niemand die direct bij de club betrokken is (muv Ton Lokhoff, Ben van Bilzen en Annie van Hooijdonk) ook maar ene moer om NAC lijkt te geven. Niets lijkt er op gericht de club beter te maken. Alleen maar om vriendjes te pleasen. En als er dan kritiek komt op het spel, de geleverde arbeid en de intentie waarmee de heertjes over het veld sjokken dan veegt men daar hun reet mee af. Hoe kun je van de supporters vragen positief te zijn als je als elftal week in en week uit de bagger produceert die we al een heel seizoen moeten aanschouwen? Het is dankzij de individuele kwaliteiten van enkele spelers dat de duurste en breedste selectie van de eerste divisie nog zo hoog op de ranglijst staat. En het is echt niet dat we zo verwend zijn bij NAC. Ik heb genoeg slecht voetbal gezien en ook ongeïnteresseerde spelers om te herkennen waar ik naar zit te kijken. We verwachten ook echt geen wonderen maar wel dat een trainer een fit en gemotiveerd elftal de wei in stuurt met de tactiek en de intentie om een wedstrijd te winnen. Van spelers verwacht ik ook heus geen hoogbegaafde techniek. Gewoon 100% inzet, de bal naar de juiste kleur en als het even niet loopt de beuk er in. Teamspirit en afspraken nakomen, is dat zo moeilijk? Van een trainer verwacht ik ook dat hij de beste elf spelers opstelt en daar geen uitzonderingen op maakt die ten koste gaan van het resultaat. En als laatste een beetje zelfreflectie en respect naar de achterban. En dat zijn niet die schreeuwers die bij elk foutief balcontact om het hoofd van de trainer schreeuwen. Ook niet de kritiekloze bubbel waar de selectie en de staf zelf in leeft. Maar gewoon bezorgde seizoenkaarthouders zoals ik duizenden anderen. Mensen die zich zorgen maken over de toekomst van NAC en die hun liefde en trots zien afglijden naar een bedenkelijk niveau. Die mensen die als het weer mag gewoon weer naar het stadion gaan, hun pilsje drinken en hun trots naar voren schreeuwen.

Laad alle berichten na dit bericht in