Wij gaan niet opzij

Column: Dit is NAC

Benn076

Zoals altijd staat onze mailbox open voor iedereen die iets van zich af wil schrijven. Vandaag ontvingen we een column van niemand minder dan Ferry de Bont, voor de twitteraars onder ons ook wel bekend als Hoekie_B. Ferry moest even zoals hij het zelf verwoordt 'een stukje clubliefde van zich afschrijven'. Zoals altijd geldt dat de mening van de schrijver niet de mening van B-Side Rats hoeft te zijn. Dit is NAC

In (opnieuw) het slechtste NAC seizoen ooit heeft er één partij nooit verzaakt: het publiek. Het mag gerust tegenstrijdig genoemd worden. Sinds het seizoen 2009-2010 zijn we niet meer boven plek 13 uitgekomen op de ranglijst, maar toch is NAC populairder dan ooit. Iedere wedstrijd weer massaal aanwezig. Soms cynisch, soms boos, maar meestal als één man/vrouw achter de club. Vaak tegen beter weten in. Echt verwend zijn we niet, de afgelopen 10 jaar. Slechts één hoogtepunt mochten we aanschouwen en dat was de dubbele ontmoeting tegen NEC die onverwachts promotie opleverde. En zelfs die thuiswedstrijd mogen we voor een deel op ons eigen conto schrijven dankzij die massale aanmoedigingen toen het mis dreigde te gaan. Verder was het vooral huilen met de pet op. Ieder jaar weer teren op slechts een paar thuisoverwinningen en een zeldzame uitzege. Toch bleef niemand er voor thuis.

Deze clubtrouw is exact wat onze club maakt. Ga het in heel Nederland maar na en ze zullen allemaal zeggen (of moeten toegeven) dat NAC een prachtige club is. Niet dankzij die beleidsmakers die er elke keer weer een potje van maken, niet dankzij de spelers waar we ons op geen enkele wijze mee kunnen identificeren, maar dankzij ons. De supporters. Je hoort en leest tegenwoordig regelmatig van fans van andere clubs dat wij niet voor de voetbal komen, maar gewoon om veel bier te drinken en polonaise te lopen. Een grote misvatting. Deze mensen zoeken een stok om mee te slaan omdat het bizar is wat we hier voor elkaar krijgen. Vijfde op de ranglijst met meeste toeschouwers terwijl we geen fatsoenlijke pot voetbal zien neigt inderdaad naar zelfkastijding of een feestavondje weg, maar daar klopt niks van. Het is gewoon iedere keer weer de hoop (vaak tegen beter weten in) dat het deze keer beter zal gaan. Nu zit de club weer in een diepe crisis. Iedereen heeft de schuld al gekregen, maar echt erbovenop komen we niet. Altijd zijn er weer nieuwe plannen, is er weer nieuwe hoop en dat is maar goed ook. 

Feit blijft voor ons allemaal dat we voor NAC zijn omdat het NAC is. Veel diepe dalen en af en toe een piek waar we ons aan vastklampen. Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: iets winnen is echt leuker als je daarvoor heel lang niet iets wint. Die piek gaat er weer komen voor ons. Dat geeft mij houvast. Wellicht zullen we volgend seizoen nog dieper door het stof moeten, dan is dat maar zo. Maar die piek gaat er weer komen, omdat het NAC is. Omdat wij er zijn en de club nooit zullen laten vallen, hoe triest het nu ook allemaal gaat. Er gaat vast weer een plan bedacht worden, ooit gaat het eens meezitten. En dat duurt dan hopelijk een paar jaartjes voor we weer in crisis belanden.

Want ook dat is NAC. Het heeft voor mij iets geruststellends om zo te denken. Ik hoef maar één ding te doen ieder seizoen en dat is gewoon een seizoenskaart betalen en zoveel mogelijk wedstrijdjes te bezoeken. En dan komt het wel weer een keer goed. Een club is pas afgeschreven wanneer het publiek weg blijft en dat zal bij NAC nooit gebeuren. Ik heb de degradatie van dit seizoen al wel verwerkt, al ga ik uit een soort van morele verplichting wel mee naar Heerenveen om het definitief te maken. Ik heb nu al weer zin in de nieuwe voorbereiding. Welke spelers komen er? Wie gaat er investeren? Kunnen we bovenin meedraaien? Nieuwe hoop, zoals altijd. Want dat is NAC.

Bron:
B-Side Rats, Hoekie_B
Vorig bericht
Heerenveen - NAC begint met minuut stilte 16 reacties
Volgend bericht
'KNVB waarschuwde NAC voor Azimi' 48 reacties
64 Reacties
1   0  
Dos

Een column vanuit het hart geschreven!

Dat fliegertje geen goed woord voor wat dan ook over heeft is bekend, zo staat dit ventje in het leven.
Er riep iemand op dit forum om een ban voor hem, dat moet je hem niet aan doen, want dan heeft hij helemaal niks meer.

0   0  
Die ne gast

Hoop is uitgestelde teleurstelling... Ook zo’n mooi NAC-cliché.
Maar het komt deze keer niet (snel) vanzelf goed, ben ik bang. Er moet financieel te veel gerepareerd worden.
Ik stel mij in op een jarenlang verblijf in de KKD. Kan het alleen maar meevallen, ook zo’n lekkere NAC-gedachte...

0   2  
van Flieger

Stoel 1A, boarding completed.

Wat een ontzettende flutcolumn. Ons NAC is op sterven na dood, er zijn mensen betrokken die dit allemaal veroorzaakt hebben en nog steeds de boel chanteren. Dit is geen analyse, dit is wegkijken en net doen alsof alles "vaneigens" weer goed komt. We zijn sportief failliet en financieel eigenlijk ook ware het niet dat de 3 een garantie op laag niveau hebben afgegeven. Een schande is het, de daders moeten weg. Asap.

0   0  
Somerset

Wij supporters van NAC hebben er altijd zin in hopen op een opwaartse lijn qua prestaties, maar.....zonder mensen die écht bereid zijn om in NAC te investeren zal het ijdele hoop blijven. Dat is het grote drama van onze club: we worden precies in leven gehouden en meer niet. We komen bij dit beleid geen enkele stap vooruit.

0   0  
Adios

Knap geschreven Ferry.

Als NAC supporter wordt je geboren en ga je ook weer dood.

Hopelijk mogen we met NAC de mooie kant van de medaille ook nog vaak beleven want tot nu toe draaide de medaille steeds naar de verkeerde kant!

0   0  
leeuw

Flieger, je zit te weer mensen af te kraken die alleen uit pure liefde voor NAC van zich willen afschrijven en jij vind dat flut !!
Daar zit 'm nou net de kneep bij jou, in deze moeilijke tijd voor ons NAC zouden we helemaal niets meer iets positiefs mogen schrijvem? is dit voor jou dan een soort van b(n)acterie of wil je niet dat de vele overige supporters die zich ook kunnen inleven wat Ferry de Bont vanuit zijn hart schrijft, ook uit woede, teleurstelling en hoop en dat is wat in jouw woordenboek niet voorkomt omdat jouw glas altijd 1/2 leeg is en je onafgebroken niet anders zou willen. Dat is toch triest......

0   0  
D'n Klaagmuur

Ik ben het in deze met Flieg eens. Ik heb heel weinig hoop in de toekomst. Ik heb het idee dat mevrouw Edelenbos aan het einde van haar korte contractje gewoon heel weinig opties had als nieuwe TD en AD en aangezien het onze 3 grote leiders allemaal toch geen bal schijnt uit te maken hoe het met NAC gaat, deze 2, bij gebrek aan beter, maar heeft aangesteld.

Misschien ben ik te cynisch door alle ellende van de laatste jaren en zijn deze 2 wel geschikt om NAC opnieuw op te bouwen, maar een naar voorgevoel zegt me dat we nog vele jaren aan gaan modderen in de ellende die Eerste divisie heet.

Ik hoop van ganse harte dat ik het fout heb....

0   0  
Dutchbird

Ik ben ook benieuwd wie er gaan komen...…. als nieuwe aandeelhouders.

0   0  
D'n Portugees

Zonder twijfel recht uit het hart en er staat geen kwaad woord in, maar mag de kwalificatie "column" amper dragen. Dus eens met Van F. Ferry's Tweets zijn van veel hoger gehalte!

0   0  
leeuw

"Dutchbird, Overal gaan zij komen, Wie zijn zij ?

0   0  
Hoekie B

@van Flieger

Natuurlijk is onze club niet op sterven na dood. Onze club leeft! Zie je hoeveel mensen dit allemaal pijn doen? Kan alleen maar bij een club die leeft. Komen vast weer nieuwe mensen, nieuwe plannen, nieuw geld. Wij komen er wel weer bovenop!

1   0  
Dos

Een column vanuit het hart geschreven!

Dat fliegertje geen goed woord voor wat dan ook over heeft is bekend, zo staat dit ventje in het leven.
Er riep iemand op dit forum om een ban voor hem, dat moet je hem niet aan doen, want dan heeft hij helemaal niks meer.

0   0  
niksweerd

Tot volgend jaar weer in de eredivisie; Jullie moeten zien dat Nac weer rechtstreeks promoveert net twente, het kan! al zie ik het met deze spelers groep niet snel gebeuren, van de 11 basis spelers vind ik er geen1 bruikbaar, ja die korte gaat nog. Maar goed, trek enkele goeie spelers aan, vooral in de voorhoede. Heel veel serkte en succes, groet uit Doetinchem.

0   0  
Castle

Van flieger zolang we bestaan gaat het al zo,vallen en opstaan en zal altijd zo blijven

0   0  
nacman

flieger volgens mij heb jij een hele dikke nek want je lult zo vaak onzin uit je nek.
wees eens positief en constructief .
o,ja dat kan je niet als opperazijnzeiker

0   0  
Viking

Hellaas Ferry.. Nac gaat winnen in Heerenveen.... De hoop doet nog 1 x oplaaien bij alles en iedereen... Ook tegen Pec gaat het onverwachts goed.... We staan voor ... Excelsior achter... De tussentijdse ontsnapping is nabij.... En dan.... In blessuretijd... Diepe rouw... Excelsior of Pec scoort.....
Staan we dan .. Wat we vanaf minuut 1 in deze competitie wisten wordt de laatste minuut de waarheid...

Heerlijk om Nac supporter te zijn.... Je voelt het in elke vezel....

0   0  
Van "taajlaand

Altijd respect voor iemand die een column wil en durft te schrijven.
Ook mooi dat anderen hier steeds hun NAC gevoelens met ons en elkaar willen delen.
Dus ook ik zeg bedankt.

Nog twee hoogtepuntjes van mijn kant.

Het mogen aanschouwen en genieten van een énorme gepassoineerde trainer, (een) die landelijk weinig respect kreeg, maar mij liet zien dat ook trainers optecht konden zijn
En zijn twee!!!!! overwinningen op de nerts, (punt twee) waarbij de eerste uit in één seizoen.

Dank Vreven!

0   0  
Los muchachos del Breda

Ik ben het met Hoekie B eens dat NAC een club is die altijd terugkomt, ook al is het dal diep en duurt deze jaren. Met een ander punt ben ik niet met je eens. Ik vind namelijk dat het publiek dit seizoen ook niet van grote klasse was. Dat was deels te wijten aan die prutsers op het veld, maar de echte rauwheid heb ik dit jaar niet gezien.

0   0  
Real Robert

Ben jaloers op Ferry. Een mens, dat nooit stress kan hebben.

Wanneer ik terminaal zal zijn ga ik aan zijn column terugdenken. Je gaat dan gewoon intens

gelukkig dood.

Neemt niet weg, dat ik de aandeelhouders, R v C en vooral deze spelersgroep, af en toe hetzelfde toewens.

Bah!

0   0  
jvt

Je kunt weinig tot niks posities zeggen over de afgelopen periode. Van hoeveel wedstrijden hebben we echt kunnen genieten? Daar doet de trainer natuurlijk braaf aan mee. Was het niet Van der Gaag die het zelfs net voor de winsterstop al over een serie had? 3 potjes punten gehaald? en dat direct na de winterstop de grote inhaalrace zou beginnen met een selectie die flink versterkt zou worden? Was het niet Brood die na 2 potjes stelde dat de helft van het verschil al was ingelopen? Waar zijn we sinds het gedwongen vertrek van onze Ernie gebleven? Waar is na die 3e plaats ere op verder gebouwd?

Natuurlijk wordt je als sportliefhebber WEL HEEL ERG OP DE PROEF GESTELD, cynisch van al die wanprestaties op alle niveaus bij NAC. Natuurlijk kijk je naar een wel heel slecht schouwspel. Natuurlijk geloof je je eigen ogen niet bij het zien van zoveel amateurisme. En natuurlijk heb je 0,0 vertrouwen in weer een nieuwe lading managers na het zoveelste ontslag of mispeer.

Dat moet je de criticasters niet kwalijk nemen, je moet naar de oorzaak op zoek en die oplossen! Maar iedereen blijft hier braaf achter zijn toetsenbord of in een forumavond wordt snel overgegaan tot de orde van de dag. Jullie zijn net zo goed debet aan deze situatie. Met clubliefde alleen kom je er niet. Massaal je seizoenkaart niet verlengen, op de barricades! Of niet meer lopen te janken, KKD is kennelijk het niveau waarop aandeelhouders en die zij aanstellen op kunnen acteren. Daar moeten we het dan mee doen. Voorlopig hebben we weer een werkloze aan een baan geholpen. En wat er uitkomt? Over een half jaar zullen de resultaten zichtbaar zijn en dan ie iedereen hoer weer in rep en roer. Heren, deze beginnende managers gaan het niet redden. Dat kan gewoon niet, ze hebben alles tegen en geven geen huis en haard of nevenbedrijf op. Leg u er alvast maar bij neer. Fijne dag verder.

0   0  
jvt

Natuurlijk genieten Tom & Jerry geen vertrouwen bij het grote publiek. Vertrouwen moet je winnen, afdwingen.
Nou het eerste schutterende optreden en het tot op de dag van vandaag aangeduide bijberoep van de één biedt weinig houvast. En het track record van de ander puilt ook niet uit van successen. Dan hebben ze ook nog eens tegen dat ze de regio totaal niet kennen, laat staan de achterban.

Dus roep niet dat je deze mensen niet meteen moet affakkelen. Zij geven niet thuis terwijl ze heel wat uit te leggen hebben. Daarnaast staat Helmond Sport laatste, NAC laatste; wat dat betreft is het wel een geslaagde samenwerking; onze talenten kunnen zich op een zeer laag KKD niveau ontwikkelen voor het laagste ere niveau zodat de stap niet te groot is. Hoe ging dat liedje ook alweer "De trots van heel Breda..."?

0   0  
vanbins

Dan moet eerst maar eens dat schijt front076 kappen met die ajax liedjes!
Natuurlijk leeft ons nac, elke thuiswedstrijd is het stadion uitverkocht, alleen als je kijkt wat we er voor terug krijgen op de tribune, is dat niet veel soeps. Ik stond als jong jochie ook op de bside, maar schreeuwde met alles mee en kijk nu, op hun telefoon kijken en af en toe een carnavals kraker meezingen... neenee echt top!

0   0  
Los muchachos del Breda

Ik heb de laatste periode vaak het idee op deze site dat, zoals nu de laatste twee reacties van jvt, sommige mensen hier negatieve reacties plaatsen over bijv. Een nieuwe AD of TD en hopen dat deze compleet falen zodat ze over pakweg twee jaar kunnen zeggen ‘dat ze dat al vanaf het begin hadden geroepen dat het niets werd.
Mij lijkt toch dat iedereen hoopt dat Eisinga en van Abbeele hier geweldig werk af gaan leveren? Ik ben na de afgelopen jaren ook sceptisch wanneer er nieuwe mensen worden gepresenteerd, maar hoop toch wel dat ze gaan slagen.

1   0  
D'n Portugees

Als je wil weten hoe een échte column over NAC er uit moet zien, lees dan nog eens deze van Chris van Nijnatten die op 20 augustus 2009 in het AD verscheen, vaarofgaand aan NAC - Villareal (1-3).

Het originele stukje hangt sedertdien pontificaal in de plee van D'n Portugees. En als ik wil relativeren, dan lees ik het weer met heul veul plezier.


AD, 20 augustus 2009


Kleine club, groot geluk


Naar aanleiding van die stukjes hier wordt me in e-mails wel verweten dat ik een Feyenoorder/kakkerlak, een Ajacied/neus of een PSV’er ben. Er is kennelijk geen peil op te trekken en dat is precies de bedoeling.

Mail beantwoord ik meestal en zéker in deze gevallen.

Ik beken dan dat ik mijn hele leven lang supporter ben van de bekerwinnaar uit 1973 en de landskampioen van 1921. Op die manier kom ik graag uit de kast; kleine vereniging, kleine naam, weinig zilverwerk, groot geluk en een échte club met een weergaloze aanhang: NAC.

Gisteren las ik in VI een fijne reconstructie van die gewonnen bekerfinale tegen NEC. Biefstukken in Hotel Verbaan, ruzie in restaurant Oud Londen, ik kende die details allemaal niet. Bertus Quaars, Jantje Peters, Addy Brouwers, Sije Visser - het is voetbalplaatjesgeluk.

Het aantrekkelijke van een kleine club is dat je er vooral voor je lol heen gaat. Je loopt je lol achterna, als het ware. Mijn club hoeft niks en mag alles. Teleurgesteld raak je er in individuen, nooit in NAC. Het leed van een Feyenoorder of Ajacied kennen we niet. Alles is meegenomen.

Vanavond is er in Breda zo’n wedstrijd waarvan ze in Eindhoven bij verlies over hun nek zouden gaan. Ten onder tegen Villarreal, dat overkomt gegarandeerd alle eredivisionisten. Van AZ, PSV, Feyenoord, Ajax en misschien ook wel FC Twente wordt dat niet gepikt.

Als ik enig voorronde- en Intertotogedoe weglaat, is dit na Floriana FC, Cardiff City, FC Magdeburg en Newcastle United pas de vijfde keer dat mijn NAC in eigen land Europees speelt. We verwachten niks. Ja, spectaculaire tegenstand, veel bier en een onovertrefbare sfeer. Je gaat er naartoe, ondergaat het en geniet na. Zelden chagrijnig, blij met de dag.

Zo simpel is het om een aanhanger van NAC te zijn. Kom gerust langs.

0   0  
Oosterhout 3

Ferry ferry ferry

Woow,

Als je onder deze column de reacties lees weet je genoeg of nac leeft of niet...

Jep, luuc en Tom beginnen beide op - 1(de ene door zijn neven activiteit scouten en de ander omdat dit zijn laatste kans in de voetbalwereld is, na Heerenveen)

0   0  
Dutchbird

@jvt
zonder dat betweterige "ik had het toch gezegd" toontje lezen je reacties een stuk prettiger. Ga zo door.

0   0  
Buurman

Een stuk uit het hart geschreven ,zoals deze hartekreet, zal ik niet afkraken. Het interesseert me geen biet of het column-waardi is. Inderdaad is dit seizoen het enige positieve punt de massale opkomst der supporters ondanks wanprestaties van de spelers en technische staf. Deze massale opkomst is inderdaad ook het enige bestaansrecht van ons NAC. Dat het publiek minder rauw mee leeft komt m.i. omdat er geen enkele wisselwerking is tussen supporters en wat in het veld gebeurt. Het gaat me echter veel te ver om te concluderen dat het toch ooit altijd weer wel in orde zal komen. Vroeg of laat straft zo’n gemakzuchtige houding zich af. Het gekke is dat het ook tegenstrijdig is met het NOAD waar wij altijd zo prat op gaan. Wat betreft de nieuwe AD en TM sluit ik me aan bij de criticasters. Ik zie in die twee helemaal niks en wat hoop ik dat de criticasters daar vet ongelijk in krijgen. Dat er andere eigenaren dienen te komen is voor mij een zekerheid. De neerwaartse spiraal is anders niet om te buigen en dan komt het ooit niet meer goed.

0   0  
Buurman

waardig

0   0  
Emar

Het enige pluspunt voor mij is,dat het weekend toch nog leuk was.
De kruiken staan weer met bij de benen op de grond..

0   0  
Peter

Net kaartjes Heerenveen besteld. We steunen tot het einde. En ik zie nog twee spannende woensdagen eerst ajax daarna nac pec. Het zou wel des nac zijn als we de nacompetitie halen... Gewoon twee keer winnen en als dat niet genoeg is oké jammer .. 'maar beetje naïef geloven is tich gaaf

0   0  
Calimero

Leuke herkenbare colum. Alleen is er dus ook een soort van berusting in het ellendige beleid. We zijn gewoon gewend aan ellende en gewend aan de verkeerde mensen op de verkeerde plaats. De supporters blijven altijd komen hetgeen het sterkte punt van de club is maar ook tevens de grootste valkuil. Het wanbeleid wordt altijd gemaskeerd door de vele trouwe supporters die blijven komen. Op een of andere manier gebruiken de beleidsbepalers dit om zichzelf op de borst te kloppen.....alsof zij daar ook mede voor gezorgd hebben.
Hoe zou het toch zijn als we een gezonde organisatie zouden hebben....

0   0  
Kipiani

Sorry, maar als je met je zakken vol met euro’s en je vanuit je rol in de RvC, een zaak en een kans, wederom in nog geen 10 maanden zo gruwelijk verkloot en demotiveert, helpt er geen enkele relativering van wie dan ook.
Het is schaamteloos, onbeschoft en dramatisch.
Onze club verdiend veel beter. Kan veel beter.

0   0  
Los Pollos Hermanos

Wat is dit weerzinwekkend slecht zeg.
Dit kun je toch geen column noemen?

Plaats dit gewoon onder een nieuwsartikel o.i.d.

0   0  
leeuw

Ferry heeft gewoon zijn hart mogen luchten v.d. BSR, soms mag je dingen gescheiden houden hoor.
Bedorven kip en lekker Piri piri kip b.v.

0   0  
Ivo

https://www.bndestem.nl/nac/door-nac-verhuurde-carolina-zit-op-een-zijspoor-in-den-bosch~aa107541/

Fraai artikel over dit door Smulders gehaalde toptalent. Onze 4e linksback speelde nog geen minuut bij Den Bosch.

Hoe moet dit nou verder? We hebben zoveel spelers met doorlopende contracten die niet goed genoeg zijn.
Dat kost een godsvermogen aan salaris waardoor we de komende jaren kansloos zijn.

Wie wil deze spelers in hemelsnaam overnemen?

0   0  
Nacbeest

Ik hou van deze romance die je als NAC supporter bindt aan de club maar onze handen in onschuld wassen gaat me wel wat ver. De onrust die wij (de supporters) neerleggen bij beleidsbepalers neerleggen zorgt er net zo hard voor dat we elke keer weer in een crisis belanden. Dit jaar is daar een groot voorbeeld van. Al die onrust heeft ons niets gebracht.

Dan maar vasthouden aan het feit dat onze invloed ook maar beperkt reikt en inderdaad uitkijken naar het nieuwe seizoen met nieuwe namen.

Een ding is zeker: HUP NAC!

0   0  
Guuske

Qua gevoel deel ik zeker de mening van ferry. Qua verstand deel ik de mening van Flieger. Het is die visuele circel waar we nooit uit lijken te komen.

0   0  
gebruikersnaam

waar is dat Nac gebleven dat zich aan de doelpaal ketend en die blijft schoppen tot er wat veranderd?

Neerwaartse spiraal Begon al op de eerste wedstrijd van het nieuwe stadion een paar echte die hards Nacers moesten de tribune af onder begeleiding van de security onder luid applaus van een stelletje die op het nieuwe stadion afkwamen (gelukkig hebben die gasten nu wel het aanzien gekregen wat ze verdienen)

Daarna is iedereen op het dure spel van ten cate afgekomen (waardoor we later bijna failliet gingen)
toen ging t hek nog ff open en weglopen daarna staan we nog s met een riem te zwaaien terwijl hij niet wist hoe hard ie moest weg lopen etc etc.
Toen werd elk supporters groepje "zogenaamd" belangrijk gemaakt (om elke wanklank te kunnen controleren
Nu staan we weer waar we moeten staan maar dan wel met een stel huurlingen min een berg die zich niet meer kunnen identificeren met de rest van t publiek.

Geef mij maar die wedstrijden met die 8500 man die er echt altijd zijn.
Misschien is hoofdklasse of onderkant eerste divisie wel goed om Nac terug te krijgen.
Al de shit eruit

0   0  
Oproep aan BSR

Fix nou eens die facking duimpjes, zodat stemming eerlijk is.

0   0  
TheBeek

Je hoort en leest tegenwoordig regelmatig van fans van andere clubs dat wij niet voor de voetbal komen, maar gewoon om veel bier te drinken en polonaise te lopen. Een grote misvatting......


Serieus?

Dus het is normaal als je elke 2 weken een zaadpot ziet dat je mijn sanseveria gaat zingen en met lampjes gaat lopen schijnen ?

Heel nederland vind ons inmiddels meer een carnavalsvereniging dan een voetbal vereniging. En ze hebben groot gelijk!

Bij andere clubs zou het hoofgebouw al lang zijn bestormt. Hier word alles maar als makke lammetjes geaccepteerd!

Ik erger me al jaren aan die mo........ op de bside. Waar is het fanatisme?

We hebben dit jaar de ene na de andere wanprestatie gezien en nog altijd staan ze daar te hossen en te zingen en te klappen als we 0-4 achterstaan.

Always look on the bright side of life.........rot op man! Net als op vak G een bierdouche !!!

0   0  
Bommel

@TheBeek, tsja iedereen is anders. Ferry is gek op carnaval. Is een beetje een Thialffan, een Oranje-supporter. Gaat in een wortelpak naar darten kijken. Die maakt zich niet druk, zolang de tap maar blijf lopen. Gebruikelijke misselijkmakende borstklopperij, terwijl we juist een spiegel missen. Kutcolumn dus, sorry.

0   0  
NAC4Ever

@TheBeek
Ik heb juist het idee dat dit gedaan wordt om aan te tonen dat de club boven de spelers staat. Wij blijven altijd komen, niet voor wat er op het veld gebeurd, maar voor NAC.

Je kunt wel bier gooien naar de spelers, maar daar gaan ze één ding zeker niet door doen en dat is beter voetballen.
Die lampjes gaan mij ook te ver (ik scheen ook niet mee), maar dat heb ik liever dan bier over eigen spelers gooien.

Ik vond het enige mooie moment van NAC-Feyenoord het zingen van 'Breda, ik hou van jou'.
Hier lieten we voor mij gevoel zien dat het NAC gevoel ver boven de wanprestatie van de spelers staat.

0   0  
Hoekie B

@Bommel

Wie ben jij als ik vragen mag? Als iemand met enge ziektes strooit of m'n familie beledigd is tot daaraantoe, maar deze beledigingen gaan me te ver. Nooit ben ik in Thialf geweest. Oranje supporter zijn we allemaal, maar anders dan in een Nederlands elftal shirtje heb ik me nooit uitgedost. 1 Dartswedstrijdje in Londen geweest waarin we met 8 man als Hoevense Peejen gingen (Ik denk dat je je gehele mening daarop baseert namelijk)

Er is niemand die er meer mee zit hoe slecht het met NAC gaat dan ik. Hooguit net zo veel. Ik ben 37 jaar, maar na een nederlaag nog steeds niet bekwaam nog een verjaardag oid te bezoeken, dan ga ik thuis zitten bokken. Maar wie ben jij dan?

0   0  
076

Wat een gezeik van een aantal zeg.

Als je de sfeer op je vak kut vindt doe er iets dan ipv hier lopen janken. Ben je exact hetzelfde: stoer doen op internet.

0   0  
Boei

En dan zie ik op twitter ook nog een kansloos doekje voorbij komen waarop te lezen valt dat de kruiken “niet de beste” zijn en “ook niet de gekste”. Hoe zielig kan de tekst zijn die je verzint. Die gasten worden gewoon 2e in het bekertoernooi. Wie zijn dat die jochies die de Tilburgers wil inpeperen dat ze wel van Ajax hebben verloren. Dieptepuntje weer. Het is beter om een origineel doekje te maken om de aandeelhouders te kakken te zetten dan je buren, die het toch aardig voor elkaar hebben allemaal.

0   0  
Nachoreca1

Mooie en realistische column. En inderdaad...zie net het treurige doekje van onze kant bij w2 hangen... hoe sneu en vooral lomp ben je als je dit realiseert? Kansloos.

0   0  
F8Hipster

@Oproep aan BSR bij 100.000 duimpjes omhoog fixen we het....*

* De nieuwe website is bijna klaar. Nog even geduld. En een andere toon mag overigens ook wel.

0   0  
Oldskool

Kunnen we kappen met wat dan ook over tilburg of welke andere club dan ook. Of zij het goed voor elkaar hebben interesseert me echt niet. Laat hun lekker met ons bezig zijn. Ook niet interessant.

0   0  
bart

Na dit stuk te lezen heb ik NAC - NEC en NEC - NAC helemaal terug gekeken pff wat mis ik die selectie die echt niet konden voetballen op een paar na maar wat een strijd en inzet! Eigenlijk zouden de spelers uit de huidige selectie dit ook eens moeten zien.. hadden ze kunnen zien hoe groot en onsterfelijk je jezelf kunt maken in Breda door alleen maar onwijs veel strijd te leveren!

0   0  
scheppioni

Dit is het mooie van onze club, de beleving van de supporter NAC en vaak dan die binding met de spelers as ons NAC voetbalt, helaas waren er dit seizoen te weinig NAC spelers met het juiste dna daarbij de beleidbepalers die allen slapen en het allemaal laten gebeuren. Ik heb wel wat argwaan met nu weer de td en ad, hopelijk heb ik het mis, maar ook hier is ons NAC vaak ongelukkig in ! Voor continuiteit zou het stabieler zijn as de weegschaal tussen de beleving van onze club en enige professionalisme wel van belang voor een gezonde toekomst, maar voor mij nu in 40 jaar NAC blijkt dit helaas toch te veel gevraagd !!!?

0   0  
Voetbalprofessor

Wij overschatten onszelf enorm al zogenaamde unieke supporters. Ik ben vaak genoeg dit seizoen geweest om te weten dat de sfeer ook heel tam, suf en saai kan zijn. Thuis tegen FC Groningen bijvoorbeeld. Verder is er weinig creativiteit, dat liedje 'Overal waar we komen' is nodig toe aan vervanging.
Sommige supporters weten precies te vertellen wat een NAC-supporter precies moet inhouden. Allemaal flauwekul, het wordt veel te veel uitvergroot en te belangrijk gemaakt. Er zijn genoeg andere clubs die ook leuk zijn. Ik doe dus niet mee met die polonaise en borstklopperij, ik ben een NAC-supporter op mijn eigen manier.

0   0  
Buuze

Die zelf verheerlijking over ons 'de supporters', sorry maar ik wordt er echt moe van... We zijn gewoon een lachertje geworden.

0   0  
L’il Pony

Volledig eens met Flieger. Wij zijn als toeschouwers steeds aanwezig bij een stukje van de begrafenis van NAC. Dit gaat echt alleen goedkomen als er 1 eigenaar komt die significant investeert en voetbalkennis inbrengt. Indien niet: dan blijft het kut met af en toe een meevallend seizoen. Er zit simpelweg geen goed en consistent beleid bij onze club. Wat mij het meest verbijsterd zijn degenen die slecht tegen dit soort kritiek kunnen en blindelings hun kaart blijven verlengen met als enige motivatie “vlgnd jaar ben ik er weer hoor, in goede en slechte tijden”. Nou, applaus voor jezelf hoor, wat een geweldige supporter ben je als het overduidelijk geen reet uitmaakt wat je club en elftal presteert. Volgens mij klopt het inmiddels gewoon dat er ca 80pct naar het stadion komt voor een avondje uit met veel bier en NAC daarvoor als excuus heeft. Kan het totale gebrek aan ambitie en de gelatenheid bij deze afgang anders niet verklaren.

0   0  
Geelzwartwit

De column geeft het tegendraadse van NAC mooi weer. Soms hozanna vaak teleurstellend. Op zowel sportief als bestuurlijk vlak.

Zo is het geweest en als het zo zal blijven ben je binnen een paar jaar klaar. Het voetbal en de belangen zijn totaal veranderd. Als je alleen al kijkt naar een club als Heracles en VVV. Hoezo zijn die verder dan NAC? Omdat die clubs alles serieus. Nemen ze begrijpen wat er wordt verlangd van een bvo anno 2019.

Het komt allemaal wel weer goed met NAC want het kwam altijd goed enz. Ik zou zeggen haal die plaat voor je kop weg en hou op met dat tegendraadse en al die andere onzin. Ga de club nou eens professioneel optuigen en nu eens goed. Alleen al al die lokale kleine sponsoren die op Linkedin voorbij komen met de happy faces en de opmerking "wij zijn er gewoon weer bij en hebben het sponsorcontract verlengd. Support kent geen divisie" en het prat gaan op de term reverse glory hunting en ga zo maar door. Natuurlijk is het mooi dat de sponsoren blijven maar het slaat allemaal zo ontzettend verkeerd door. Kijks wat een goede sponsor, supporter en we zijn we blijven gewoon achter onze club staan. Alsof het gek met NAC zijn een usp geworden is. Dat je respect aan het kopen bent door er allemaal maar prat op te gaan dat het aan jou of je bedrijf niet ligt.

Heeft allemaal niks te maken met het topsportklimaat en bouwen van een bvo die meekan met de top 8 in de toekomst.
Veel mensen lopen en liepen weg met Goetzee.. Nou die zal best dingen goed gedaan hebben.. Maar zijn aanpak wasals bovenstaand.. Alleen zijn Twitter gedrag was al van een kruidenier niveau. Natuurlijk past dat bij heel veel mensen bij NAC. We drinken er gewoon weer een paar meer dan in de andere stadions want wij zijn NAC..

Ik zou liever hebben dat ze bij NAC eens zeggen "Wij zijn een BVO en Moeten met deze achterban nu eens een vaste top10 eredivisie waarde gaan worden". En dat er eens modern beleid gevoerd gaat worden. Dat er eens hardop afgevraagd wordt hoe de fuck het kan dat zo,''n grote club in potentie maar een zooitje blijft.

Oftewel. Geloof me in het moderne betaalde voetbal is echt geen plaats meer voor clubs die dan weer wegzakken en er dan weer bovenop komen. De tijd van `het komt wel goed' is voorbij. Kijk maar naar de top 3. Amsterdam haakt nog aan bij Europa. PSV komt nog net mee maar moet kunnen door investeren op spelers.. In Rotterdam dreigen ze nu echt af te haken (al 10jaar niet doorpakken op nieuwe stadion remt ook) en de rest kan met goed professioneel modern beleid bij blijven voor de plaatsen 4 tm 12. En dat is nou net de groep waar NAC zo snel mogelijk stabiel tussen hoort te staan.

Het komt wel goed.. Was het maar zo simpel.

Alleen al de 22 spelers die je straks nog hebt lopen..

0   0  
Geelzwartwit

-Als je keer meer scoort dan je tegenstander win je-

Nr. 14

0   0  
D

Om weer eens wat clubliefde te laten bloeien zou ik die thuiswedstrijd tegen NEC nog wel eens in zijn geheel willen terug zien. Iemand enig idee waar ik dat kan doen?

0   0  
JeePee

Wat je hier leest van Ferry is wat je krijgt. En ik kan een heel eind mee met de gevoelskant. Ik krijg, hoewel t feitelijk nergens op gebaseerd is, zowaar weer zin in de oefenduels. Zodat je gewoon weer gewoon een nieuw elftal kunt gaan kijken op een zomeravond op de Beek of in Zundert terwijl je gemaaid gras ruikt en met elkaar heerlijk over de nieuwe Leigh of t ontbrekende combinatievoetbal kunt lullen. En de kleine mannen die voor het eerst mee gaan naar NAC komend jaar. Hen zal t een zorg zijn dat we degraderen, zij zijn gewoon gefascineerd door het spelletje, dat stadion en de verhalen van 3 generaties.

Laten we elkaar lekker vooral de maat nemen over of we wel of niet voldoen aan het functieprofiel van een NAC supporter...Wie bepaalt dat? Tijden, uitingen en ook cultuur veranderen, en verschillen per persoon. Of we dat nu leuk vinden of niet.
Maar de gedeelde liefde voor NAC in de stad en de bredere regio is er zoals op weinig andere plekken.

Das wat anders dan dat geen 3 mensen het eens zijn over het technisch beleid. Voor de een was Henk ten Cate de Messias, voor de ander een arrogante Amsterdamse zak. Dat gaat ook nooit veranderen. En niemand van de supporters heeft de sleutel. Die ligt toch echt bij anderen. Maar we kunnen er wel vreselijk heerlijk over discussiëren, de komende maanden meer dan ooit vrees ik. Hup NAC.

0   0  
Normaal

Ik ga niet meer zolang de club geen serieuze stappen zet. De club blijft hangen in sentiment. Door te denken dat we uniek zijn, zijn we vergeten met de tijd mee te veranderen. En wij maar af blijven geven op die club uit Tilburg maar zij zijn ons voorbij op alles; beleid, prestaties(competitie en beker), geld, sfeer, en uitsupport. In en in triest. Blind vol blijven houden dat het goed komt weiger ik want daarvoor ben ik te intelligent. We zijn het lachertje. Niemand komt nog met trillende knieën naar Breda, het is niet om aan te zien, en het levert geen punten op. Degradatie is niet meer dan normaal. We hebben een vernieuwde identiteit nodig die Nac naar een nieuwe toekomst brengt.

0   0  
Geelzwartwit

@buurman

Bizar overigens dat NAC het op zijn eigen linkedin account bij verlengde sponsorcontract Een Maand geleden al had over - support kent geen divisie -

Een maand geleden door NAC zelf frivool gebracht als zakelijk nieuwsbericht...

0   0  
10Diego

Ik vind het mooi en herkenbaar geschreven. Telkens weer die op niks gebaseerde hoop dat het “ vandaag” beter zal gaan. En ja, er komen vast weer een keer betere tijden. En ja, het kenmerk van elk dal is dat het tussen twee toppen ligt.

Maar het komt niet vanzelf goed. Er is meer nodig dan 19.000 mensen op de tribune.

Het naar NAC gaan is inmiddels te veel een sociaal evenement voor een treffen met vrienden en bekenden. Het is te weinig een profvoetbal wedstrijd bezoeken. We moeten echt oppassen dat we straks niet een drukbezocht cafe zijn met vier lichtmasten, waar 11 uitzendkrachten in ons favoriete shirt een spel spelen dat in de verte iets van voetbal weg heeft.

Ik ben het met één ding niet eens: het komt niet vanzelf goed. Daar moet echt wat voor gebeuren en daarvoor moet bovenaan begonnen worden. Het houdt niet op, niet vanzelf.

0   0  
10Diego

@geelzwart: is niet per definitie stom. Bedrijven hebben toen verlengd ondanks de duidelijkheid over de divisie en zonder degradatiekorting.

0   0  
Buurman

Beste geel/zwart/wit. Ik vind ook dat je op dat moment niet met zo’n opmerking moet komen, de berusting spat eraf. Mooie nickname trouwens. Ik hou vooral van het NAC in de witte shirts.

0   0  
voetballiefhebber

@van Flieger

Ik schrijf zelden iets, maar lees wel veel hier. Maar bij elk nieuws item staan er reacties waarbij er steeds van 1 iemand de reacties opvallen. Dan bedoel ik dat negatief. Als je het toch allemaal niet zo leuk vindt is het dan misschien een optie om hier niks te lezen. Dan hoeft jij je niet zo op te winden en hebben wij het gezelliger hier.

@Bommel
je gaat de kant op van van Flieger. Wat voor naar leven moet je hebben om Ferry zo af te zeiken om een verhaaltje op Bsiderats. HoekieB zit er iedere week al jaren. En met hem zovelen (al dan niet met peejenpak).

Bontje....... prima stuk kerel. NAC gaat niet kapot al moeten ze in de competitie tegen RBC.

0   0  
Diep Holland

De column enerzijds en de korte samenvatting van Flieger , ik citeer, ' vaneiggens ' als kenmerkende onvervalste inhoud van een supporters connectie die volledig de inhoud van een Bredaas gemoed illustreert, zou - mits het de supporters ook mogelijk is - om op hun machteloosheid te reflecteren , anders dan deze te cultiveren in het vieren van een vereenzelviging met deze onderworpenheid. Een andere connectie mogen en kunnen impliceren .

De vraag is dan ook waarom kan deze unieke trouw niet gekoppeld worden aan 19.000 aandeelhouders - de supporters als de 19.000 eigenaren , die ook via een lucide organisatie , zelf alle relevante mensen kiezen en de spelers .
Wanneer ook dan de misère het vaste ingrediënt is , zeg maar de ultieme smaakmaker , dan is het wellicht voor deze 19.000 nog eigener, want dan nog meer vanuit een kennelijk onvervalste receptuur. Kortom NAC blijkt dan in feite niets meer , noch minder, dan de elixer voor het onderhoud van de hang naar Tragedie . De combinatie hoop enerzijds en een club die die hoop nimmer waar maakt, is dan de film die ze steeds weer beleven willen . En ja , daar kun je kaartjes voor kopen. Fan van zijn. Er op inkopen.

Mogelijk is het zo , dat de Brabantse , Bourgondische ziel in feite zo zonnig is, dat ze eerder hongeren naar het via NAC te doceren en voorspelbare leed, dan dat echt succes hen dit collectief loterij besef , waarin ze collectief wentelen, hen ontnomen wordt. '
Dat dah echt nie vaneigens goat. Nie Daan. Neeh Daan. Zeg dan zelf . Nou dan. Daarom dan toch. Zeikutalnie.

0   0  
Rotterdammert

Daar zijn we wel altijd goed in, veren in de reet steken. Tuurlijk hondstrouw, maar moet er altijd wel dik bovenop liggen

Laad alle berichten na dit bericht in