Wij gaan niet opzij

Column: Volwassenheid gevraagd, spelers aan zet

Italo

NAC verkeert op zijn zachtst gezegd niet in de beste fase van het seizoen. Na een prima start is de ploeg van trainer Brood ver weggezakt. Hoe komt het toch dat de resultaten zo wisselvallig zijn en tegenvallen? Onderstaande column is geschreven door crewlid Italo. Zoals altijd geldt dat de mening van de schrijver niet de mening van B-Side Rats hoeft te zijn.

Het beroep van trainer wordt vaak vergeleken met die van schoolmeester. Een klas, selectie, in het gareel houden, ieder individu optimaal laten presteren maar tegelijkertijd ook zorgen dat de onderlinge samenwerking soepel verloopt.

Aan het hoofd van de huidige selectie van NAC staat trainer Ruud Brood. Een doorgewinterde trainer/coach die zijn sporen in het Nederlandse voetbal lang en breed heeft verdient. Zowel met RKC als NEC flikte hij het promotiekunstje al eens.

Vooral met NEC had hij een heerlijke selectie ter beschikking. Herinnert u zich nog Christian Santos en zijn fenomenale omhaal? Of wat te denken van de houterige Sjoerd Ars, die er in één seizoen rustig 28 in het mandje legde. Een elftal vol routine, die wisten wat er gevraagd werd om dat ene doel te bereiken. In dat team waren Limbonde (20), Foor (22) en Breinburg (23) de talenten. Nu ben je met 23 jaar al bijna de luitenant van een elftal: Diegene die als ‘ervaren speler’ de rest bij de hand neemt.

Ook in het glansjaar met RKC Waalwijk ontbrak het niet aan ervaring in het elftal. Spelers als van Mosselveld, Robert Braber, Donny de Groot en Fred Benson. Destijds allemaal tussen de 26 en 31 jaar oud. Die hoefde je ook niet veel meer uit te leggen over de wetten van het voetbal.

Brood was in die jaren een meester in het smeden van een hecht collectief, waarbij iedereen netjes in het gareel liep en er van opstootjes of ontevreden spelers zelden sprake was. De afspraken waren helder en duidelijk, voor iedereen. Het resultaat voorop.

Aan Brood dit seizoen de taak om het promotiekunstje voor een derde maal te flikken. Zoals de oefenmeester zelf al aangaf is het helemaal geen schande als dit via de nacompetitie gebeurd. NAC is namelijk niet de uitgesproken favoriet. En dat snap ik wel. Ruud heeft dit seizoen te maken met een klas vol jongens die eigenlijk net in de brugklas terecht zijn gekomen, maar direct eindexamen moeten doen.

Doelman Nick Olij gaf het onlangs in een interview met BN De Stem treffend aan: ''Ik denk dat we nu met elkaar moeten gaan zitten en gewoon de waarheid vertellen. Niet alleen de trainer het woord laten doen. (...) Je bent oud en wijs genoeg, het is geen amateurvoetbal meer. We zijn bezig met een traject en daarin moet je volwassen worden.” 

Daarin moet je volwassen worden, exact. Een selectie die volwassen genoeg is om het beste in elkaar naar boven te halen, elkaar te corrigeren en dit ook accepteren, alles er voor over hebben om resultaat te halen. Ik. Doe ik voldoende? Niet naar een ander kijken. 

En áls dat de spelers lukt? Laat dan Ruud Brood zijn kunstje maar doen.

Bron:
B-Side Rats
Vorig bericht
Jeugd: O17 wint ruim 1 reactie
Volgend bericht
Cadeautip: Webshop NAC Museum 1 reactie
45 Reacties
77   17  
Los Pollos Hermanos

Weer zo'n 'column' wat gewoon een reactie onder een artikel had kunnen zijn.

Vandaag Cambuur gezien. Je kan ervaring brengen wat je wilt, maar die zijn gewoon 2 klasses beter dan NAC. Die halen wij nooit meer in.

Waar wij geflatteerd verloren van Almere (had namelijk minimaal 3-0 moeten zijn) speelde Cambuur, Almere helemaal zoek. Dat had wel 6-1 moeten zijn. Cambuur speelde thuis, dat klopt, maar het verschil was echt immens groot.

Nee, zelfs de grootste positivo zal zijn mening moeten herzien. Plaats 4/8 gaat het worden. En meer niet.

28   23  
Willemf5

NAC heeft nog geen wedstrijd overtuigend gewonnen. Als ik Cambuur dan zie, zal het een vrijwel onmogelijke opgave worden om bij de eerste 2 te komen.

Maar gelukkig zorgt de TD ervoor dat er voor miljoenen kapitaal op het veld komt te staan...

32   15  
Mo

Het is niet enkel een kwestie van volwassenheid, maar ook kwaliteit!
Als er in de winterstop geen eredivisiewaardige spelers bijkomen, kunnen we promotie ZEKER vergeten!

17   19  
Kipiani

We hebben geen spelers met power en body en een ultieme winnaars mentaliteit. Dat moet in de KKD, wil je promoveren.
0-1 In Volendam in de 85e minuut bijvoorbeeld blijft 0-1 !!!!!!!
Hier is niet op gescout en ingekocht, dat kunnen we Tom, maar ook Brood en zijn hele staf aanrekenen.
Onvoorstelbare blunder, hetgeen al in de voorbereiding hier isaangegeven is, meerdere malen zelfs.

36   24  
jvt

Het slechts in de winterstop halen van ervaring is een pure bezuiniging Eerst was het boven 10k extra geld voor versterking en nu is het in de winterstop. Maar ik zal jullie uit een droom helpen; alle tegenstanders halen 'versterkingen' in de winter.

De fout van Smulders wordt gewoon netjes herhaald. Veel te veel matige spelers omgezien gehaald, ten onrechte spelers bij de selectie die feitelijk in Jong NAC thuishoren, en geen leiders muv de Spanjaarden die eerst nog moeten wennen.

Wat jammer toch dat NAC steeds de verkeerde managers aanstelt. Brood en zijn hulptrainer stralen ook geen passie en vernuft uit. Steeds andere opstellingen. Niemand wordt bij NAC echt beter, zelfs onzichtbaar, kijk naar een Dogan.

Brood wilde vorig jaar niet teveel veranderen in een team dat onderaan stond met degradatie als gevolg. Zwakke leiders/aandeelhouders halen zwakke managers die vervolgens nog zwakkere trainers aanstellen bang te worden overvleugeld. En dat met het hoogste aantal seizoenskaarten en een stad als Breda, een voetbalbolwerk van weleer.

Het wordt zo echt niet beter; een ervaren, slimme TD met netwerk in de regio, een AD die de ene deal na de andere binnensleept, een selectie terug naar 18 heel goede spelers (ook niet meer naar Helmond) , ervaring op ere niveau en een bloedfanatieke, standvastige trainer.

12   15  
Rechtsback

Als je echt dit jaar kans wilt maken om te promoveren zul je er voor moeten zorgen dat je achterstand op nummer 1 en 2 in de winterstop niet groter is dan max 10 punten.
En moet je een middenvelder en spits halen die beiden beschikken over voetballend vermogen, body, over mijn lijk mentaliteit en gochme.
Vaak zijn dat wel spelers die al paar jaar meedraaien, en wellicht niet voldoen aan de doelstelling " jong en we kunnen er aan gaan verdienen ".
En o ja meestal kosten ze ook wel wat.
Maar die keuze zul je moeten maken.
Dit elftal, waarvan een aantal inderdaad best potentie heeft, is te onervaren en te lief.

6   12  
Joop


Wat ik allang aangaf we missen een figuur als Alfred schreuder zo'n iemand missen wij

15   21  
Rolf

Heel simpel heren, klapt er eens op voor de centen die jullie verdienen.
Iedere keer 18.000 mensen zwaar teleurstellen, fijn is dat om ieder weekend weer te verzieken.

77   17  
Los Pollos Hermanos

Weer zo'n 'column' wat gewoon een reactie onder een artikel had kunnen zijn.

Vandaag Cambuur gezien. Je kan ervaring brengen wat je wilt, maar die zijn gewoon 2 klasses beter dan NAC. Die halen wij nooit meer in.

Waar wij geflatteerd verloren van Almere (had namelijk minimaal 3-0 moeten zijn) speelde Cambuur, Almere helemaal zoek. Dat had wel 6-1 moeten zijn. Cambuur speelde thuis, dat klopt, maar het verschil was echt immens groot.

Nee, zelfs de grootste positivo zal zijn mening moeten herzien. Plaats 4/8 gaat het worden. En meer niet.

17   19  
Ivo

@JVT

De spelers die er bij zijn gekomen in de zomer zijn het probleem niet. Het zijn de spelers die er al waren. Zelfs na een stuk of 30 transfers (inkomend en uitgaand) was er nog onvoldoende basis om mee te doen in de top van de KKD. De erfenis van Smulders.

Olij, de Spaanse verdedigers, Dogan, Stokkers, zijn allemaal prima spelers. Maar je hebt wel een middenveld nodig en daar dacht men te kunnen leunen op Verschueren en El Allouchi en de broers Ilic. Dan kom je voetballend gewoon te kort.

31   19  
Henri

Stokkers een prima speler? In de 50 jaar dat ik naar NAC ga behoort hij tot de top 3 van slechtste spitsen!

28   20  
Jordy

@Henri

Via deze weg willen wij protest aantekenen tegen de bolde en volslagen ongefundeerde bewering dat de heer F. Stokkers de slechtste spits in de laatste 50 (zegge: Vijftig) jaar geschiedenis van NOAD Advendo Combinatie Breda is.

En wel om de volgende redenen:
1. Het doet afbreuk aan onze aanhoudende inspanningen om zowel het doel als iedere vorm van voetballogica te omzeilen.
2. De heer F. Stokkers heeft (in tegenstelling tot ondergetekenden) een doorlopend contract en heeft zodoende alle ruimte om zijn weinig imponerende statistieken nog verder om zeep te helpen en zich daarmee de titel 'slechtste NAC-spits in 50 jaar' toe te eigenen. Oneerlijke concurrentie, zo durven wij met een aan zekerheid grenzende stelligheid te concluderen.

Wij verwachten dat u het enige juiste doet (d.w.z. Uw mening in ons voordeel wijzigen) om verdere juridische stappen te voorkomen.

In afwachting van uw antwoord verblijven wij (daar waar doelpunten geen vereiste zijn).

Was getekend,

P. Thomson
F. Adarabioyo
H. Borahsasar

7   16  
Haafie

Volwassenheid gevraagd? Van de oudere spelers ja. Maar het meeste wat er rond loopt bij ons is 19 of 22. Dat is gewoon vrij jong. Laat nac maar is een team vormen met meer volwassen spelers. Dan zul je zien dat het spel veel rustiger en stabieler is.

Maargoed, voorlopig propt nac het team helemaal vol met jonge spelers en ander tijdelijk buitenlandse jeugd. Tijd voor verandering vind ik. Voordat we straks nog 5 jaar kkd spelen of 1 jaar eredivisie en weer terug naar kkd.

8   9  
H

Nog ff een paar open deuren. Aanstaande vrijdag en maandag moeten het gewoon 6 punten worden. Anders haak je definitief af. Die win je alleen als je de beuk erin gooit.

Inmiddels 200 aanmeldingen voor jongPSV uit in het stadion van fc Eindhoven.

Hup NAC

30   15  
Los Pollos Hermanos

Henri

Je kan je ook afvragen waarom spelers bij NAC ineens onzichtbaar worden. Geen schim meer van wat ze waren. NAC is gewoon een hele amateuristische club zonder topsport klimaat. De zogenaamde bitterballencultuur is wat er heerst in Breda.

Je ziet het altijd, al seizoenen lang. Leuke spelers komen naar NAC en bakken er niets meer van. Spelers gaan weg bij NAC en bloeien weer helemaal op. Recente voorbeelden zijn Dogan en Muhren. Maar ik kan er nog zo 10 opnoemen.

Ik heb mijzelf er al bij neergelegd. NAC is verdronken in de hoempapa malaise en getransformeerd in een carnavalsvereniging die zijn gelijke nog moet treffen. 'de grootste kroeg van Nederland' fantastisch hoor. Er is niks meer over van NAC en ik zie het niet meer goedkomen.

19   19  
Frits

Ik heb geen enkele illusie over de promotiekansen van ons NAC zolang we in de tang zitten van die vrekkige aandeelhouders!

Ik hoop dat een Bredase investeerder of anders Manchester City onze club overneemt, want met die aandeelhouders zitten we enkel in een positie van " pappen en nathouden"!

19   16  
Geel/Zwart

Een paar korte alinea’s over enkel de leeftijd van de spelers is mij wat te kort door de bocht.

Alsof men steeds lijkt te vergeten waar we staan. We zijn een club met financiële malaise waar in een paar jaar tijd een geheel nieuwe selectie mee moet worden samengesteld. Een hels karwei. Er staat nu een frisse selectie met een paar leuke spelers. Zij moeten meters maken. Ze hebben routine, samenspelen, vertrouwen en tijd nodig. Iets wat de gemiddelde supporter ze niet kan geven. Als we even in een mindere fase zitten, wordt er moord en brand geschreeuwd en een zondebok gezocht. Als we op sentiment zouden varen, zal onze club nooit meer boven komen.

NAC heeft m.i. in de voorbereiding slechts één fout gemaakt; het doel tot directe promotie uitspreken. Geef dit team tijd en vertrouwen om te bouwen. Het plaatje is veel groter dan de leeftijd van de spelers, een specifieke zondebok of een x wedstrijd winnen/verliezen.

Sta achter de spelers, geef ze vertrouwen, heb geduld en overzie de langere termijn

17   8  
Ouwe Spionkop

Streven van de club dit jaar is rechtstreekse promotie. Dit is duidelijk gecommuniceerd vanuit de club.
Feit is dat we nu al 9 punten achter staan op de koploper.
Achteraf mag je stellen dat rechtstreekse promotie niet realistisch is met een hele nieuwe groep en alleen hele jonge onervaren spelers.
Ik vraag me af of dit wel het juiste beleid is. Je kan zeggen dan maar volgend seizoen met dezelfde spelers die dan meer ervaren zijn. Bouwen noemen ze dat.
Maar de huurspelers zullen terug gaan naar City en eventuele spelers die het goed doen zullen worden verkocht (transfergeld is welkom).
We hebben de hoogste begroting van de eerste divisie, dan mag je meer beleid verwachten.
Er moet op spelersgebied ervaring bij, dus oudere spelers!

15   8  
H.V.M.

We komen, ondanks het hoogste spelersbudget, simpelweg kwaliteit te kort.
Opnieuw zien we dit seizoen ploegen met lagere budgetten, die blijkbaar toch weer beter hebben 'ingekocht'.
Dat mag je behoorlijk pijnlijk noemen.
We zijn hier de eerste maanden gematigd positief geweest over TvdA.
Iedereen verdient namelijk een eerste kans zich te bewijzen.
Affakelen kan, bij gebleken ongeschiktheid, daarná alsnog.
Helaas mogen we inmiddels vaststellen dat we met TvdA, Smulders 2.0 hebben binnengehaald.
Een hoop, totaal onbekende exoten uit heel Europa.
Téveel jonge spelers, dus te weinig ervaring.
Juist in deze divisie moet je behoorlijk wat ervaren spelers binnen je selectie hebben.
Natuurlijk kun je met jonge spelers heel ver komen, maar die moeten dan wel over wat meer kwaliteiten beschikken dan wat er nu bij ons rondloopt.
Hopelijk komen er tijdens de winterstop echte versterkingen bij.
De praktijk wijst vaak uit dat het in die periode moeilijk is om dáárin succesvol te zijn.
Uiteindelijk blijft hoop of een wonder over!
Kies maar uit!!

24   11  
Ouwe Spionkop

Wat ik er nog aan toe wil voegen is dat Brood mij op tactisch gebied zwaar tegenvalt.
Hij laat het elftal veel te behoudend spelen en zet de poppetjes steeds op de verkeerde plaatsen.
Dit heeft al veel punten gekost.

10   7  
Tombola Breda

Ik ga bijna volledig mee in de kritische standpunten hier. Alleen ik wil nog niet toegeven aan het sentiment waarin wordt gesteld dat er niks meer mogelijk is dit seizoen. Daarvoor vind ik het nog veel te vroeg. Vooralsnog durf ik (wellicht tegen beter weten in) te hopen op een wederopstanding. Zoals FC Twente vorig jaar ook met een bijna volledig nieuw team pas in de 2e seizoenshelft echt ging renderen. Cambuur lijkt erg steady. Maar alles daaronder, inclusief de Graafschap, spelen ook erg wisselvallig.

3   13  
Kipiani

Danny Post in winterstop bij VVV weghalen.
Probleem in een keer opgelost en we gaan ECHT meedoen voor promotie.
Op deze manier en met deze spelers, hoe jong en talentvol de meeste ook zijn:
NOOIT van zijn leven.
Hebben we wel een sterke TD voor nodig trouwens.

3   9  
Dun Diëe

Volwassenheid vragen van deze spelersgroep is hetzelfde als redelijkheid van Flieger en consorten: dat gaat niet gebeuren.

Het is een erg jonge groep en als de staf dan ook nog eens onnodig veel posities rouleert dat komt de negatieve spiraal vanzelf. Cambuur doet het goed ja, maar aan de start van het seizoen stonden die niet echt op de eerste plek als meest gevaarlijke concurrent. Het blijft altijd een verrassing maar met een jonge onervaren groep is het niet vreemd dat we niet om de eerste twee plekken meedoen. Dat er vanuit de directie gecommuniceerd is dat promotie het doel is,is een beetje dom. Ik kan begrijpen dat er goodwill gekweekt moest worden maar nu krijg je die linea recta in je gezicht terug.

Het blijft mij een raadsel waarom spelers als Dogan niet renderen bij NAC. Dat er het bij de supporters een carnavalsvereniging is wil nog niet zeggen dat dat bij de spelersgroep ook zo is.

14   9  
Ojee

Toch doen die taalfouten pijn.

"Het beroep die iemand uitoefent"? Of toch "het beroep dat iemand uitoefent"? (De dag die je wist dat ging komen)

Is het "als dit via de nacompetitie gebeurd"? Of toch "als dit via de nacompetitie gebeurt"?

En zo...

3   7  
Haafie

@GEEL/ZWART18

Kan het met sommige punten wel vinden in je reactie, maar waarschijnlijk zijn die spelers al binnen 3 jaar allemaal weg. Zoals het er nu naar uit ziet is nac gewoon een soort opleidingsclub voor o.a. City. Zo komt het voorlopig voor mij over.

Ik zou graag wat meer spelers willen zien die ook daadwerkelijk even 4 jaar bij nac spelen, ze peren hem allemaal binnen 2 jaar of soms zelf halfjaar (Sadiq). Tsja sorry maar wat heb je daar dan aan. Leuk voor even.

10   21  
willem 4,5

Grappig om weer eens te lezen dat het negativisme weer hoogtij viert. ben benieuwd als we de komende wedstrijden winnen, dan worden we weer kampioen natuurlijk, het opportunisme is niet uit te bannen!

1   5  
Henri

@Jordy
Fantastisch

@LPH
Volledig met je eens.

18   8  
#wijgaannietopzij

We willen toch tegendraads zijn? Laten we dan als club van toffe jongens een statement maken dat we naast Moreira staan en elke vorm van discriminatie niet toelaten binnen onze geelzwarte grenzen.

9   8  
Stoep

Tja, nogmaals met deze selectie is directe promotie lastig. Maar het begint met vertrouwen. Stokkers kan heus wel doelpunten maken, net zoals Muhren. Maar ja, wij NAC supporters geven nooit iets/iemand de tijd. Muhren moest weg, nu moet stokkers weer weg. Smulders moest weg, nu moet TvA weer weg. Oh ja en de trainers moeten ook allemaal weg. Misschien moeten we eens accepteren dat als je iets wilt bereiken je hiervoor langere tijd moet investeren zonder dat het direct de volgende wedstrijd resultaat oplevert. Wat niet wil zeggen dat de selectie die nu hier staat de beste is wat had gekund. Maar ik denk ook dat andere TD's het niet veel beter hadden gedaan. Het zou heel mooi zijn als NAC iemand kan halen die het team op sleeptouw neemt, maar meestal in de winterstop krijg je vaak namen als een Kali, dervite, etc aangeboden . Kan goed uitpakken (Bogdanovic bijv) of slecht (alle andere 10-tallen die we in de winterstop hebben aangetrokken). Een team met vertrouwen maken dient te gebeuren en met misschien een juiste aankoop mocht die voorbij komen. Maar hopelijk geen paniek aankoop die niets brengt en 1/2 jaar later weer weg is.

13   11  
Kroaj

If you pay peanuts, you get monkeys

11   4  
Stoep

p.s. Volgens mij heet NAC nooit een topsport cultuur gehad. Vroeger was het nog veel erger als nu, schilder zat altijd te zuipen in de binnenstad met andere spelers of ze kaarten na de training met een glas. Daarvoor nog in de cordial stonden ze gelijk na de wedstrijd te drinken met de hele selectie, ton voorop. En dan heb ik nog niet eens over het bestuur. Hansje was altijd al voor de wedstrijd lam en sponsors in die tijd heb ik nooit nuchter gezien. Nee de tijd aan de beatrix ademde echt topsport uit (not), zelf die stijve Nijpels had hem al hangen voor de wedstrijd.

3   3  
Henri

Volgens onze vorige AD Justin Goetzee verklaarde toch regelmatig dat er onder Smulders een echt topsportklimaat was ontstaan bij NAC.

6   2  
Ivo

Leigh verkopen, Kali transfervrij weg en je hebt ruimte om een hele goede middenvelder en extra aanvallende kwaliteit in huis te halen. Ruimte die er toch wel zou moeten zijn. Het stadion zit iedere wedstrijd bijna vol, je moet qua budget toch echt wel wat kunnen doen.

En Brood moet geen rare dingen meer doen. Een normale opstelling met iedere speler op zijn eigen plek. Dan kan je gewoon nog meedoen om promotie.

Ik ben benieuwd naar vrijdag. Ik snak echt naar een wedstrijd waarin NAC een keer lekker voetbalt en ruim wint. Is na Helmond thuis niet meer gebeurt. In de KKD. En dat is erg.
Tegen Ajax moet er wel wat meer ruimte zijn om lekker te ballen. Die gaan de bus niet parkeren, maar aanvallend spelen.4   2  
Badeend

Ons NAC is natuurlijk altijd al een carnavalsclub geweest. Met voorop sfeer, gezelligheid, teamgeist en, vooruit, NOAD. Als je daarbij goed en sterk beleid weet te voeren, de vage vijfde (en zesde en zevende) colonne buiten de deur weet te houden en dermate goede resultaten weet te boeken op korte termijn dat je voor de langere termijn de tijd "krijgt" - alleen DAN is ontsnappen aan die typische NAC-cultuur mogelijk. De vraag is of dat dan ook permanent mogelijk is.

Mensen als Neumann, Ten Cate, Dijkhuizen en Rutjes - dat zijn géén koekenbakkers. Die zijn hier verdronken (haha) omdat ze teveel tegen het bestaande sentiment in gingen. En dan kom je inderdaad nooit écht vooruit.

De successen, of periodes waarin het goed ging, zijn schaars (periodes Spelbos, Ten Cate, Brandts, globaal in de laatste 35 jaar). Het rijtje met mismanagement is te lang om op te noemen net als het rijtje met spelers die bij NAC slechter zijn gaan presteren dan bij hun club vóór of ná NAC. Dat zegt wel wat.

2   2  
Henri

@Badeend
Je vergeet de eerste periode Bob Maaskant nog. De komst van het kunstlicht met de wedstrijd tegen Fortuna Dusseldorf. Voor mij misschien wel de mooiste periode want NAC speelde thuis altijd vanaf minuut één, 100% voor de winst. Ook niet altijd met hoogvliegers zoals spits Jan Groeneweg die van SVV kwam. Maar altijd met 1000% inzet en passie. NAC was toen thuis voor de meeste ploegen een niet te nemen vesting. Man, man wat zijn we in een ravijn gedonderd. Komen we er ooit nog uit?

9   4  
Tja

Kijk hierbij ook eens naar Willem II. Die zijn ook jong. Maar hebben goed gescout en achterin en op het middenveld wat ervaring staan. Kijk hoe dat daar uitpakt. Echte leiders in het veld, die dat jonge spul aanstuurt

11   2  
Buurman

Een merkwaardig fenomeen. Bij stukjes van LP gaan nu (terecht!) de duimen omhoog. Begin seizoen schreef hij precies hetzelfde en toen alle duimen omlaag. Tsja.... Wat me ook verbaast is steeds die (opgepikte) slogan " jeugdige spelers die straks geld waard worden.... " Over welke spelers hebben we het dan in Godsnaam ? In de voorhoede kan ik alleen Sidney bedenken al komt hij ook (veel) tekort vrees ik. Verder kun je onze voorhoede spelers aan de straatstenen niet kwijt. Middenveld kan het met Dogan de goede kant op bollen. KAN. Gebroeders Ilic te wisselvallig en zijn van MC. Achterhoede keukenwaardig en met een goed middenveld ervoor wellicht erewaardig als er een echte goeie voetballer met overzicht bijkomt. Groot geld zit er niet tussen. Olij kan iets worden als hij leert uittrappen. En stel nu dat je voor Olij, Dogan en Sidney transfer geld beurt dan moet je daarvoor toch andere goeie spelers kopen. Ik zou niet weten hoe je uit deze selectie munt kunt slaan, al helemaal niet als je ere zou willen spelen. Daarnaast kan een echte jeugdige topper in spe wel de kar trekken, zeker in de KKD. Deze spelers kunnen dat niet , zijn modale voetballers , enkele een tikkie meer dan modaal, en ze gaan zeker geen grof geld opbrengen. Kortom , in de winter ervaring kopen en gaan voor plaats 2. In de ere kun je een speler of vijf zes uit deze selectie goed gebruiken cq gebruiken. Dus je zult dan wederom moeten gaan kopen maar op een hoger level. Althans zo denk ik erover. Hopen dat we vrijdag winnen.

4   13  
Ernie

Hoe dom kun je zijn!
Mensen die hier denken dat het met het aantrekken van een middenvelder nog te repareren is in de winterstop. Er hoeft van mij niets bij te komen in de winterstop.

0   2  
Badeend

Henri, die periode heb ik zelf niet bewust (genoeg) meegemaakt dus daar kan ik geen zinnig woord over zeggen. Je geeft wel precies aan waar NAC sterk in was. Dat was óók in de tijd van Spelbos/Lokhoff/Van Hooijdonk/Lammers zo - wat zou ik dat graag terugzien!! Ja natuurlijk was de basis voor die periode het "vriendenteam" en daarmee de sfeer (en het biertje na afloop), maar de laatste jaren hebben we gegrossierd in derde-helft-figuranten die nog nooit van échte teamspirit gehoord hebben, of van kansloze net-iets-te-getalenteerden die maar wat graag op hun voetstuk bleven staan, samen met hun vertekende zelfbeeld.

Figuren als Kevin Brands, Anouar Kali, Rai Vloet, Demi de Zeeuw en Robert Mühren voorop. Het was niet een kwestie van een rotte appel, het was een mand vol met hier en daar een uitzondering die óók verzoop.

5   2  
Henri

Buurman spreekt zoals zo vaak wijze woorden waar ik volledig achter sta. Zonder financiële injecties gaan we het never nooit meer redden. Een paar weken geleden verklaarde de nieuwe voorzitter van de RvC, Edwin van Baal, dat geldschieters eigenlijk niet nodig zouden moeten zijn. Hij heeft volledig gelijk, maar dan moeten we wel 10 jaar verder kijken. Een AZ kan nu volledig autonoom handelen. Verkopen ieder seizoen een speler voor tussen de 15 en 30 miljoen. Kopen van dat geld weer enkele talentvolle jonge spelers en een enkele ervaren speler. Maar hoelang heeft AZ er over gedaan om dit te bereiken? Hoeveel steekt AZ jaarlijks in zijn jeugdopleiding? Drie miljoen euro, maar dan heb je ook wat! Hoe denkt Edwin naar zo'n ideaal beeld toe te werken. Want eerst zal er enorm moeten worden geïnvesteerd zoals Buurman zegt. Eerst op KKD niveau en daarna op ere niveau, anders ben je na een jaar weer bij af, zoals het afgelopen seizoen. Maar uiteindelijk begint het met mensen met charisma, verstand van zaken en een goede visie aan het bewind. En helaas moet je dan niet bij de huidige AD en TD van NAC zijn. Maar ik wacht vol belangstelling de stappen van Edwin van Baal af.

6   7  
NOAD

@Henri en anderen. Wat een onzin om te stellen dat we het zonder financiële injecties nooit meer gaan redden.

Kijk voor de grap eens naar wat er bij Willem II is gebeurd. Die waren in 2010 zo goed als failliet. Wat hebben die gedaan. Die zijn beleid gaan voeren. De juiste mensen op het juiste tijdstip op de juiste plek. Ze zijn gedegradeerd. Rustig gebleven. Geen gekke dingen gedaan. Gelijk gepromoveerd en jaar er op weer gedegradeerd. Er is geen paniek uitgebroken. Waarom niet. Omdat ze daar hun visie hebben doorgezet.

Ze zijn dat naar er op gelijk weer gepromoveerd en gaan bouwen aan de club. Geen financiële injecties of niks. Nu bijna 10 jaar nadat ze bijna failliet waren. Plukken zij de vruchten van hun beleid. En tuurlijk hebben die ook wat meevallers gehad (Frenkie de jong en virgil van dijk).
Maar verder ook prima scouting met bijvoorbeeld een Fran Sol.

Waarom zou dat hier niet kunnen. We zijn in alles een grotere club, met een veel groter achterland dan zij hebben.

We kijken wel op ze neer vaak. Maar qua beleid voeren heb ik diep respect voor wat daar gebeurd!

4   5  
geelzwartwit

@noad

Waarom dat hier niet kan? Omdat er steeds weer gezegd door iedere nieuwkomer gezegd wordt dat het ontbreekt aan een topsportklimaat en dat we daar aan gaan werken.
En waarom het nog meer niet kan? Omdat we aandeelhouders hebben die geld bij moeten leggen om straks niet al hun geld kwijt te zijn. Dus gaten dichten ipv investeren.
En waarom het nog meer niet kan? Als we er ook tien jaar ook over doen zijn we met de vastelasten van NAC allang failliet. De tekorten die gaan ontstaan als we niet promoveren blijven de aandeelhouders niet bijleggen.
En waarom het nog meer niet kan omdat we nooit echte zwaargewichten als AD of TD hebben.
En waarom het nog meer niet kan omdat we nog niet zo lang geleden het scoutingapparaat weg hebben gedaan en alles op basis van het systeem van City hebben ingericht.
En waarom het nog meer niet kan. Omdat de echte jonge talenten gratis weggaan en je ze dus voor jandoedel opleidt.
En waarom het nog meer niet kan omdat onze TD tot op heden niet direct zichtbaar supertalent scout.
En waarom het nog meer niet kan omdat je nu al ziet dat je team niet in balans is en je in de winterstop al moet gaan corrigeren op je selectie en dus wederom meer spelers gaat hebben dan je beoogde.
En waarom het nog meer niet kan. Omdat gaten in de begroting gedicht moeten worden ipv groei.

De enige reden waarom het volgens NAC allemaal wel kan is; zolang de liefde blijft bestaan.

Iedere club met een lagere begroting en betere spelers staat er beter voor dan NAC. De combinatie van de vaste lasten plus het niet investeren maar aanvullen van de aandeelhouders zullen altijd het grote probleem blijven.

Zolang er niet meer nieuw geld binnen gehaald wordt en de TD geen kampioensteam met spelers met meerwaarde weet samen te stellen zal er weinig progressie gemaakt worden.
Niet promoveren dit jaar is volgend jaar nog minder sportief budget.
De lasten blijven hoog enz enz.

Begrijp aub dat er alleen maar minder geld tbv spelers binnenkomt. En de aandeelhouders alleen maar blijven bijleggen om over een paar jaar niet alles kwijt te zijn. Er zal vast geld vrijkomen voor 1 of 2 spelers in de winterstop maar dan heeft de TD ook wel enorm gefaald met dit budget en zijn selectie.

Het beschikbaar komen van geld voor spelers zal gebaseerd zijn op het feit dat we nog aangehaakt zijn bij de top en kans houden op directe promotie. Iets wat natuurlijk iedere aandeelhouder wil bereiken.

Zolang de liefde blijft bestaan...nee dan komt het allemaal wel goed.
Gas erop en trek die tent nou eens omhoog naar waar het hoort. Na Goetzee en Smulders had er het krachtigste management ooit moeten staan. Een management wat koste wat het kost de club terug zou brengen naar de ere. De club eens een echte boost zou geven op ieder vlak. Een management met een over mijn lijk mentaliteit.

We gaan voor promotie niet voor het kampioenschap.. Zolang de liefde blijft bestaan komt het allemaal wel goed.

Welterusten

0   3  
Badeend

Geelzwartwit, Henri en Noad - de rode draad blijkt "sterk, onafhankelijk management". Dat is bij NAC al een tijdje niet meer het geval, en je kunt je oprecht afvragen of NAC wat dat betreft niet een (veel) moeilijkere club is dan, bijvoorbeeld, een Willem II.

Goetzee was echt niet slecht voor ons NAC, sterker, hij was wat er nodig was - pas op de plaats, controle over de financiën, geen gekke dingen meer én binding met de supporters. Maar om de volgende stap te zetten, zijn er andere dingen nodig. En het is de vraag of die betaalbaar beschikbaar zijn én of de aandeelhouders daarmee om kunnen gaan. Of Eisenga die rol zou kunnen vervullen, is mij nog helemaal niet duidelijk, ik zie erg weinig van die man (dat hoeft niet slecht te zijn).

En goed beleid, moet wel de tijd krijgen.

3   2  
Buurman

Beste Henri je geeft met veel te veel eer. Toch bedankt uiteraard. Bij NAC heb ik best veel jeugdspelers zien doorbreken. Martien Vreysen, Smits, Lokhoff , Remie etc. Die spelers werden ingepast in een redelijk ervaren elftal en stonden er binnen twee maanden als basis speler met toegevoegde waarde in de eredivisie. Korte tijd later werden ze (mede) leiders. Of er nu een dergelijk talent tussen zit heb ik grote twijfels over maar 1 ding weet ik zeker, ervaring in dit elftal ontbreekt. Die ervaring zul je moeten inkopen. ( Willem 2 heeft uitstekend beleid gevoerd. Ze hebben echter ook de opgaande weg gevonden door de juiste spelers te kopen o.a. via de dossiers van Piet de Visser. En Willem2 heeft niet uitsluitend heel jonge spelers gekocht. In Tilburg staat nu ( erg genoeg haha) een sterk ere elftal. Als ik zie wat wij voor "troep" de vorige winter hebben gehaald dan is wel duidelijk waar het grootste probleem zit.)

2   1  
Ivo

Het gaat om balans in je team. Een evenwichtige selectie. Vorig jaar hadden we "vedetten" als van Leer, Rosheuvel, Kali. Jongens met ervaring maar compleet de verkeerde mentaliteit.

Dit jaar is ons team te jong, dat was ook HET kritiekpunt in de voorbereiding: Waar blijft de ervaring? Die kwam niet en nu betaal je de prijs met een wisselvallig en onstuimig elftal. Sommige acties op het veld zijn totaal niet te begrijpen. Spelers worden op het veld niet gecorrigeerd, Riera is een leider, maar kan niet het hele team coachen, heeft het druk genoeg met de verdediging.

Jongens als Branco van den Boomen waren te duur. Dat is misschien net het type speler dat je mist. Net wat meer spelinzicht, effectiviteit en ervaring dan de Ilic Boys en Verschueren.

Nogmaals, ik vind dat we achterin goede stappen hebben gezet, zeker als de keeper en alle 4 de basisspelers fit zijn. Maar opbouwend/voetballend kom je gewoon te kort en dat zag je van ver aankomen. Dat we nog maar 1 potje met meer dan 1 doelpunt verschil gewonnen hebben zegt genoeg. Het is iedere wedstrijd ploeteren tot de laatste seconde.

3   1  
Mark

Ach mannen, ons NAC is inderdaad meer een carnavalsclubke dan een BVO.

Laad alle berichten na dit bericht in