Wij gaan niet opzij

Column: Voorlopig hebben ze hun eigen hachje gered. Chapeau!

Eddy W

NAC ontsloeg op oudejaarsdag Ruud Brood, nadat de trainer eerder vandaag zijn verhaal deed kwam Naxioma met een reactie die het welzijn van de club treffend samenvat. NAC is een junk die verlost moet worden uit zijn lijden. Omdat wij vonden dat iedereen de kans moest krijgen om dit stuk te lezen bieden wij dit in overleg met Naxioma als column aan. Zoals altijd geldt dat de mening van de schrijver niet de mening van B-Side Rats hoeft te zijn.

Ruud Brood had de Arsène Wenger kunnen en misschien wel moeten worden van NAC Breda. Ruud is een echte NAC-man, heeft ervaring en een goede track record (drie keer gepromoveerd, twee keer met RKC en eenmaal zeer overtuigend met NEC), en komt professioneel, rustig en weloverwogen over. Hij durft vroeg en aanvallend te wisselen. Hij heeft met de zesde spelersbegroting en een onevenwichtig samengestelde selectie het onmogelijke gepresteerd door de eerste periode te winnen. Daarnaast is NAC slechts 3 punten verwijderd van een directe promotieplaats. Dat het in de tweede periode minder ging is logisch, omdat toen de disbalans in en de matige kwaliteit van de selectie boven kwam drijven. Het was voor Brood zoeken naar de juiste balans en samenstelling, hetgeen welhaast een onmogelijke opgave was gegeven de samenstelling van de selectie. Dat daarin bepaalde keuzes niet goed hebben uitgepakt is daar een logisch gevolg van. Maar om daarom een trainer te gaan ontslaan, gaat echt veel en veel te ver.

Spelers, directie en aandeelhouders moeten kunnen leven met een proces waarin het soms meezit en soms tegenzit en er daadwerkelijk wordt geleerd. Dit had anders en beter opgelost kunnen en moeten worden. Het continu gaan van crisis naar crisis, en van nieuwe trainer naar nieuwe trainer, doet NAC sportief, financieel, professioneel en moreel steeds verder afglijden.


Wat natuurlijk ook wringt is dat de ervaren en succesvolle Brood verantwoording moest afleggen aan een jonge onervaren Technisch Manager in opleiding, en aan een Algemeen Directeur, waaraan door velen wordt getwijfeld of hij wel de juiste man is om NAC te leiden. Dat Brood de NAC-directie volkomen ongeschikt acht is derhalve niet verassend. Bij NAC zat de kennis, ervaring en professionaliteit bij de trainer en niet bij de directie, hetgeen door de directie vast als bedreigend werd ervaren. De leiding heeft een stok gevonden om Brood mee te slaan en buiten te werken. Voorlopig hebben ze hun eigen hachje gered. Chapeau!


Inmiddels moeten wij toezien dat NAC steeds verder afglijdt. NAC houdt er een zeer bedenkelijk record op na in het betaald voetbal. Sinds de aandeelhouders in 2014 de club in bezit kregen heeft NAC in 6 kalenderjaren maar liefst 9 hoofdtrainers gehad/gebruikt (Gudelj, Hellemons, Maaskant, weer Hellemons, Dijkhuizen, Vreven, Van der Gaag, Brood en nu dan Weijs) en 6 technisch directeuren (Van As, Rutjes, Maaskant, Smulders, het technisch hart, en nu Van den Abbeele). Dat je hiermee geen consistent lange termijn beleid kunt voeren en waarde kunt opbouwen spreekt voor zich. NAC is de club waar carrières worden gebroken en kapitaal wordt vernietigd.


Wellicht onbedoeld dragen de grootaandeelhouders bij aan de teloorgang van NAC. De verwachtingen bij NAC zijn hoog gespannen, de belangen lopen niet (altijd) parallel en de emoties lopen altijd hoog op. Daar waar men het hoofd koel moet houden, worden mensen ontslagen en creëert men een crisis. En daar waar ingegrepen moet worden, benoemen ze de verkeerde mensen. Maar bovenal wordt verzuimd om de noodzakelijke investeringen te doen.


Het is nu meer dan ooit tijd dat NAC in handen komt van een kapitaalkrachtige, professionele partij met voetbalvisie en de wil en het vermogen om te investeren. De mogelijkheden zijn er(!), maar de wil bij de aandeelhouders ontbreekt. NAC leeft nog bij gratie van de aandeelhouders. Door hun schulden om te zetten in aandelen hebben zij de club van het faillissement gered. En als NAC aan het begin of eind van het seizoen geld te kort komt vullen zij het verlies aan. Dat lijkt mooi, maar hiermee komt NAC geen steek verder. NAC is als een junk die voor de jaarlijkse kleine kapitaalinjectie afhankelijk is van de aandeelhouders. De dealer houdt NAC afhankelijk, soms lijkt het tijdelijk beter te gaan, maar ondertussen gaat de gezondheid en vitaliteit van NAC hard achteruit. Hier is niemand bij gebaat.


De veranderingen en investeringen die nodig zijn om NAC structureel naar een hoger niveau te brengen worden niet gedaan. Het ontbreekt daarvoor aan voetbalvisie en de eensgezindheid, wil en het vermogen om te investeren. Het model met de 20 aandeelhouders (waarvan 3 grootaandeelhouders) werkt niet en is failliet. Iedereen weet dat, maar de aandeelhouders lijken nog steeds in de ontkennende fase te zitten. Vinden ze het te leuk om eigenaartje te spelen of zijn ze te trots hun beperkingen te onderkennen? De aandeelhouders zullen het ongetwijfeld goed bedoelen, maar 6 jaren onder hun eigenaarschap heeft NAC alleen maar verder doen afglijden. De twee degradaties, de negen hoofdtrainers, zes technisch directeuren en de vele crises zijn daarvan het trieste bewijs. Het wordt tijd dat te onderkennen en daar de juiste conclusies aan te verbinden.

De wijze waarop NAC wordt bestuurd is -onbedoeld- onbehoorlijk. Dat NAC wellicht een gouden toekomst wordt onthouden is onvergeeflijk.

Bron:
B-Side Rats, Naxioma
Vorig bericht
BSR Loan watch: Anouar Kali 14 reacties
Volgend bericht
De eerste seizoenshelft van: Roger Riera 5 reacties
54 Reacties
143   33  
nachdy

Ruud heeft geprutst met wisselingen in t elftal en met wissels, ook boekte de selectie geen voortgang. Als ik pruts op m’n werk verliest mijn baas ook vertrouwen in mij.

53   68  
Ik ben het beu.nl

Helemaal waar!

100% mee eens!

Maar zolang het bij colums en reacties op internet blijft schieten we geen meter op!!

De duimschroeven moeten worden aangedraaid!

We moeten in AKTIE komen.

Bij twente brak na de 2-5 tegen go ahead gelijk de pleuris uit!

Hier kijken we al jaren naar kutvoetbal en niemand die iets doet!

Ja onze frustratie van ons afschrijven hier.....

Maak een collectief. Richt iets op. Maar doe iets!!!

Ook het beeld van rat laten huilen is een leuk statement maar doet verder niks!

143   33  
nachdy

Ruud heeft geprutst met wisselingen in t elftal en met wissels, ook boekte de selectie geen voortgang. Als ik pruts op m’n werk verliest mijn baas ook vertrouwen in mij.

82   30  
Otjes

Grotendeels oneens met Naxioma. B Side Rats doet aan stemmingmakerij om dit stuk apart te publiceren.

Zonder het bijstorten van de grote 3 was Nac allang dood. Ik geloof niet in die zogenaamde groepjes die Nac wel even overnemen en alles beter doen.

Gewoon doorpakken en doorselecteren in het veld en op kantoor incl directie...

Hup NAC

56   23  
Vamos

Onzin dat alle schuld steeds maar bij de bestuurders wordt gelegd. Er zit momenteel genoeg kwaliteit in de selectie maar er is gewoonweg een zesjes-mentaliteit ontstaan. Brood kon daar niet doorheen breken. Er moet nu een trainer aangesteld worden die durft te zeggen waar het op staat en waar spelers tegen op kijken.

70   15  
Tombola Breda

Wanneer is een TD wél ervaren genoeg? TvdA heeft gewerkt bij KAA Gent, Club Brugge, Chelsea, Norwich City en STVV onder zijn beleid naar een knappe 7e plek gebracht in de Belgische eredivisie.

Zoals jonge trainers ook nieuwe moderne trainingsmehodes gebruiken lijkt TvdA ook de "TD van de toekomst" methodiek te hanteren. Namelijk niet meer de ouderwetse klapper met "contacten" maar een netwerk van scouts icm de inzet van (big) data. Of dat echt werkt kunnen we nu nog niet echt beoordelen. Maar om maar meteen te oordelen als 'jong en onervaren' vind ik veel te kort door de bocht.

27   54  
NAC!!!

Klopt!!

Zeg het ook al langer hier, de aandeelhouders de grote 3, die verkloten onze club, ze kennen er niks van en kunnen het niet. Sinds hun loopt de club achteruit en staan we al jaren voor lul.

Grote 3 stap op, jullie zijn niet bekwaam!!!

Geen voetbal verstand en geen idee hoe jullie een club moeten runnen..

36   78  
Toontje

Geweldig stuk 100% waar.
Wij blijven helaas met twee grote onbenullen zitten terwijl die ontslagen hadden moeten worden en Brood gesteund.
Ruud had idd de Wenger van NAC kunnen worden maar dat is door die oliedomme Belg en ook totaal niet kapabele Fries de grond ingeboord zonder dat de grote drie ingrepen bij alles wat die onbenul van Edelenbos deed.

23   19  
Bammes

Heel simpel,als je de achterban bij nac bekijkt is het een van de grootste clubs in Nederland. Daar moet toch veel meer uit te halen zijn dan wat we nu zien.nac is in potentie zeker niet minder dan AZ of Utrecht en zou daar zeker niet misstaan.als je alleen al kijkt naar de opkomst elke wedstrijd,en dan zitten we allemaal naar een slechte wedstrijd te kijken. Dan weet je ook wat er gebeurt als er wel goed voetbal gespeeld wordt!
Een duidelijk en goed beleid en een goede investering is nodig om nac te brengen waar het hoort. De top 6 van Nederland is echt heel goed mogelijk! Er moet echt eens met de vuist op tafel geslagen worden door mensen die nac kunnen helpen om dit te realiseren!! Zo jammer van deze mooiste club van Nederland!!

6   23  
Diep Holland

Nogmaals, wie ( bv getrouwen van het nac-museum ) plaatsen de prestatiecurve van NAC over de 108 jaren van hun bestaan.
Inclusief in die totale golfbeweging , wissels in trainers en directie. En daarmee ook zicht op de gevolgen.

Reflectie is minder blind dan herhaling steeds voor nieuw verslijten. Korte termijn denken is overbodig, omdat NAC over de rijkdom beschikt van 108 jaar zicht op hun wel en wee, dwz winnen en verliezen en de omgang daarmee. Kortom NAC kan zicht hebben op haar DNA.

Daaruit kan ook het zicht geboren worden , waar blindgang en gewenning doorbroken kunnen worden. En of dat in die 108 jaren ook heeft plaatsgevonden en wanneer en waardoor en hoe lang .

Diep Holland

18   32  
Pep

Het grote probleem zit bij de aandeelhouders. Ze hebben NAC diverse malen geholpen maar er moet nu echt een andere partij komen. Als je een nieuwe AD TD en trainer aanstelt moeten die op zijn minst een team vormen die elkaar helpen, aanvullen en ondersteunen. Dit was vanaf het begin niet het geval.

63   10  
D'N Klaagmuur

Onder 2 verschillende nieuwsitems dit stuk plaatsen en nog een derde keer als aparte column.

Beetje overdreven naar mijn mening...

46   15  
Maikolg

Ruud Brood de Arsène Wenger van NAC? Op basis van wat? Het stuk met zo een mispeer beginnen is jammer.

21   50  
Eddy W (BSR)

@Otjes
Wij plaatsen dit omdat er een groot deel van onze lezers het hier mee eens zijn en omdat het een discussie uit lokt.

Persoonlijk ben ik het deels eens met deze tekst. NAC is ziek en de patiënt moet gezond worden, ik twijfel of de huidige doktoren (aandeelhouders) de meest geschikte zijn. Het ontslaan van Brood is symptoombestrijding, maar het pakt niet de oorzaak aan. Er word structureel geen goed beleid gevoerd bij NAC ondanks verandering in het management, dat moet ergens door komen.

Mocht je een column in willen zenden als tegengeluid ben je altijd welkom.

31   4  
Ivo

Je ziet in de reacties na het ontslag van Brood 2 stromingen ontstaan.

Een groep vindt dat Brood gefaald heeft als trainer en zowel individueel als collectief te weinig heeft opgebouwd de afgelopen maanden. Ook waren er onhandige keuzes, zoals het Damen-verhaal en het "rechtsback"-verhaal.

Een andere groep legt de fout meer bij de directie, die een te jonge selectie heeft neergezet en zich teveel bemoeide met de dagelijkse gang van zaken.

Ik vind dat beide groepen gelijk hebben. Brood is voor mij toch echt wel door het ijs gezakt en kreeg het niet meer op de rit. Zijn ontslag was in mijn ogen terecht. Maar ook de TD gaat niet vrijuit, met lichtgewichten op het middenveld kan je in de KKD niet presteren. Werkelijk iedereen op B-siderats schreeuwde om meer ervaring en een leider op het veld, maar die kwam niet.

Zowel Brood als de TD zijn ontzettend naïef geweest. Brood is weg, de TD staat nu op scherp. Ik had al wat transfers verwacht, want er is genoeg voorbereidingstijd geweest. Ik heb er geen goed gevoel bij.

4   8  
Keesje

Denk je niet dat inkomende transfers in overleg gaan met de nieuwe trainer.

31   7  
Otjes

Iedere mening mag wat mij betreft gedeeld worden. Fair enough...

Echter, het ontslag van Brood heeft niets met de aandeelhouders, etc te maken. Brood heeft helaas niet gebracht wat werd verwacht bij de spelers, supporters, directie, RVC en aandeelhouders.

Wat rest is doorselecteren en geen groepjes die denken het wel even te doen met een paar miljoen.

Het is allemaal erg jammer en er zal nog wel het een en ander gebeuren de komende maanden, maar NAC zal boven komen, zeker weten.

5   3  
Breda

Zo kun je het ook uitleggen. Je kan ook zeggen dat iedere trainer die de steun van zijn spelers niet heeft moet vertrekken. Iedere.

14   8  
stoep

kan me niet vinden in de analyse. het was duidelijk dat het met Brood niet meer verder kon. dan kan je nog 3/4 wedstrijden wachten maar beter nu ingrijpen. daarnaast heeft niemand concreet interesse in Nac, behalve van die figuren die bij roda zijn ingestapt. Dat Nac het beter moet doen Ja. maar we zij een provincie club waarin grote partijen niet veel interesse hebben. Van de zijkant is het éénvoudig. wel ben ik het mee eens dat Nac professioneler mag worden geleid. maar dat mag al zolang ik naar nac ga.

23   12  
ome cor

Dat de TD onervaren is vinden veel mensen een probleem.
Toch had een groot deel van diezelfde mensen de onervaren Tim Gilissen wel de kans willen geven.....

Toegegeven: de trainer is laat aangesteld omdat TvdA op Grim hoopte. Hierdoor is de trainer niet of nauwelijks betrokken geweest bij de samenstelling van de selectie.
Grim was dat ook niet geweest of niet heel veel meer dan Brood nu.

TvdA wilde graag spelers met verkoopwaarde en vergat enkele routiniers te halen.
Brood wilde per se Gradje hebben, wat niemand begrijpt.
Daarnaast wisselende hij veel van opstelling.

Ideaal was het geweest wanneer de groep vanaf dag 1 van de voorbereiding compleet was geweest en blessure-vrij was gebleven.
Dan had Brood altijd die ideale 11 gehad.

Brood kreeg hier veel gezeik van supporters, maar deed het niet eens onherstelbaar slecht.
De AD en TD krijgen veel gezeik over zich heen en ook de aandeelhouders zijn aan de beurt.

Lang leve de winterstop.... weinig ontwikkelingen, dus naar hartenlust zeiken om het zeiken.
Straks uit naar Helmond om de drie punten achterstand in te halen en bij winst is dat natuurlijk het Willem Weijs effect.

Deze column is niet meer dan de volgende klaagzang van iemand die zijn visie op het huidige NAC nog wat belangrijker vindt dan de rest hier.

26   6  
NACPB

Afgelopen dagen lees ik een hoop reacties over de directie die totaal niet capabel is. Amateurisme ten Top is vaak voor bijgekomen. Feit is dat Ruud Brood werknemer is en dat de TD en AD over het functioneren gaat over de werknemer R Brood. Het blijkt ook dat de samenwerking niet goed was. Dan is er maar 1 oplossing en dan verliest altijd de werknemer. Maar welke beslissing er ook genomen wordt. Het is nooit goed. Want afzeiken dat doen wij toch wel. Wie er ook TD is of laat staan directeur.
Maar denken wij nu echt dat wij zwaargewichten op deze functie krijgen? We zijn geen eredivisie club laat staan een stabiele middenmoter. Afgelopen 10 jaar lees je alleen maar gezeik en kritiek op de directie trainer enz. En er zijn er al een hoop de revue gepasseerd. Nooit is het goed genoeg. Laten wij als supporters als 1 blok achter het team en de club gaan staan. Anoniem zeiken op de directie heeft geen zin. Ze zitten er net 6 maanden. Om een club waar al 20 jaar wanbeleid wordt gevoerd kan je niet verwachten dat de directie nummer zoveel binnen 6 maanden alles heeft opgelost. En zolang er ook binnen de grote sponsoren /aandeelhouders geen topsport mentaliteit heerst en ze gezellig een biertje drinken belangrijker vinden dan de club structureel naar een hoger plan te trekken, kan je ook dat niet verwachten van de mensen die zij aannemen

44   18  
Penders4president

@EDDY W

Als ik de duimpjes omlaag en omhoog hier zo bekijk, is het grootste deel van de lezers het juist oneens met dit stuk. Denk dat stemmingmakerij tegen, en onrust stoken over de huidige TD ook onhandig is.

Respecteer natuurlijk absoluut dat jullie veel tijd in deze site steken en ook dat jullie zelf bepalen wat voor BSR nieuwswaardig is en wat niet. Maar toch mijn bescheiden mening: stemmingmakerij tegen huidige TD een podium geven lijkt me onverstandig. Schouders moeten er gewoon onder en de rijen moeten gesloten. Van onrust gaat niemand beter voetballen.

Dan on topic: ik heb juist vertrouwen in deze TD die NAC en haar scouting/trainingsapparaat naar de 21e eeuw wil brengen. Denk dat Brood liever in de 20e eeuw wilde blijven hangen en daarom niet met TvdA door een deur kon.

23   5  
076

Verdiep je eens in de visie van de huidige interim trainer. Maak daar maar een Arsene Wenger van. Bijzonder verfrissende kijk op voetbal. En zeer doordacht. Als ik aandeelhouder was zou ik die jongen maar stevig vastleggen.

32   17  
Dun Naccer

Deze column slaat echt nergens op en is alleen maar stemmingmakerij. Het artikel in bn de stem komt voor mijn gevoel dichter bij de waarheid want laten we eerlijk zijn, Brood was niet de man die dit NAC stabiel kon laten voetballen. Alleen een teletekstsupporter ziet dat we slechts 3ptn achterstaan op de nr 2 en daarom het automatisch ook goed is. NAC speelde waardeloos en voorspelbaar voetbal en kan van elk team verliezen. Ligt vast aan de directie maar ook zeker aan Brood!

15   17  
Fanneke

Hopen dat er snel een goede betrouwbare partij komt die de club koopt. Alleen zo kan het misschien iets worden met NAC.
Zo als het nu gaat kan gewoon niet meer.

4   8  
Los Pollos Hermanos

@ dun NAC er

Wie kan niet van ieder team verliezen dan?

In uitwedstrijden is Cambuur ook kwetsbaar.

16   2  
NACBREDA

@ Diep Holland

Ik ben serieus benieuwd wat jij rookt, want er is wederom geen touw aan vast te knopen..

12   2  
Dun Diëe

Beide kanten hebben natuurlijk fouten gemaakt. Naxioma biedt een interessante, maar tevens eenzijdige analyse. Het klikte niet tussen trainer met en directie, en vervolgens verliest de spelersgroep het vertrouwen in de trainer (dat is niet direct vermeld maar dat kun je toch wel uit de verhalen opmaken). Ik ben er totaal geen fan van dat een trainer tijdens het seizoen wordt vervangen maar dit was onvermijdelijk.

Mijn conclusie is dat Edelenbos de verkeerde poppetjes bij elkaar heeft gezet.

4   1  
Dun Diëe

Wat overigens interessant is, is dat Eisinga in één van zijn eerste interviews aangaf dat hij meteen zag hoe alle kapiteins op het schip verschillende petten droegen. Mensen bemoeiden zich met beslissingen die niet hun verantwoordelijkheid waren. En dat was het grootste probleem van Nac. Eisinga wilde hier een einde aan maken.

Nou, als je zo eens terugkeert hoe de besluitvorming tot stand kwam met het halen van Brood is er nog veel werk aan de winkel.

Overigens, nu ik er eens over nadenk, wellicht was het weghouden van Brood bij de besluitvorming van de te halen spelers juist een actie van Eisinga om te voorkomen dat verkeerde mensen de verkeerde beslissingen zouden nemen. Weet niet of dat nou zo goed heeft uitgepakt.

13   8  
Lamington

Derde mening

Alles is kut. Trainer, directie, staf, selectie, aandelenconstructie en last but not least: wij, supporters.

Trainer ontslaan is altijd het makkelijkst. Bracht het niet maar geen goede oplossing.

Directie is m.i. NAConwaardig. Gezichtsloze passantrn.

Staf, ondertussen ook vetrokken. Was met 27 managers en analisten ook niet veel soeps.

Selectie ksn misschien wel maar lijkt niet (als team) te willen.

Aandelenconstructie is pappen en nathouden.

Supporters zijn lamgeslagen en pikken teveel gekut.

4   2  
7Hills

@ BAMMES

Vrees toch dat het met die potentie wel mee valt. NAC heeft nooit structureel meegedraaid in de top 6, dus die potentie is dan op papier. Niet op basis van prestaties uit het verleden waar we weer naar terug moeten kunnen keren. Of je moet het nu over het Mommers tijdperk hebben. Maar dat was met geld wat er niet was en waardoor we nu met die aandeelhouders zitten.

5   18  
NAC76

Dat Brood is ontslagen is meer dan terecht om meerdere redenen. Gewoon hand in eigen boezem steken.

Dat wil niet zeggen dat de tegen reactie van Brood geen kern van waarheden bevat. Er moet idd iets gebeuren binnen de directie samenstelling.

Van Abeele eruit en snel Mo Allach als TD binnenhalen die nu bij Vitesse op non actief is gezet.

13   10  
NAC!!!

Blijkbaar vinden vele mensen dat de 3 aandeelhouders het goed doen. -25?.. lol..

Leg maar eens uit wat er positief is veranderd sinds de heren er zijn bij ons NAC.

Een kerkhof aan personeel en onbekwame mensen met het gevolg.
Al jaar en dag slechte voetbal en zwakke selecties.

We kunnen nog even doorgaan lijkt me....

Vele beseffen dus niet dat me m’n de club van de supporters alleen maar naar de kloten helpt met wat ze doen.

NAC MOET altijd ere spelen en met verstandige mensen speelt NAC makkelijk voor 25000 man. (Niet dat dat hoeft maar geef maar mee dat er veel rek op zit) nieuw stadion extra inkomsten de club kan stabieler worden. Dat ontbreekt nu allemaal als je niet wil investeren in een club met zoveel mogelijkheden.

Tis wat je wilt natuurlijk ...

Ps: inslag Ruud kon je verwachten, punt!!

Slechte voetbal en rare keuzes op het veld. Dat je daar aan vast blijft houden is problemen vragen. Er zat geen standvastigheid in en hij probeerde maar wat. Nieuwe trainer zal niet beter zijn. De selectie is niet goed genoeg voor de ere...

2   5  
Marko

Wat een slecht eerste deel van de column! Ik neem aan dat de column een discussie op gang dient te brengen, maar dan mag het eerste deel hiervan wel steek houden...

Tweede deel ok.

3   3  
henk

@NAC!!!
Jouw reacties onder dit artikel zijn nogal kort door de bocht en simplistisch. Dat zal de reden zijn dat ze slecht worden ontvangen. Niet om de redenen/ aannnames die jij aandraagt. Verder moet je je niet zo druk maken om die duimpjes. Kinderachtig om je daar aan te storen. Wat betekent volgens jou dat 'de aandeelhouders moeten opstappen'? Het zijn geen werknemers die zomaar alles kunnen laten vallen en vertrekken. Zij zitten hier met eigen geld in. Dat is, zeg maar, het grote probleem van de laatste ca. 8 jaar. Je kunt ervan vinden wat je wilt, maar dat zij dat terug willen zien is algemeen bekend. Voor sommige kleine aandeelhouders zal dit niet eens anders kunnen. Je weet dat het er ca. 21 zijn en dat die moeilijk op één lijn te krijgen zijn. Verder is er tot nu toe nooit een bod geweest wat voor hun serieus genoeg was. Om dan te zeggen dat ze maar moeten opstappen is nogal buiten de realiteit gedacht. Maar ik weet nog wel een oplossing uit dezelfde wensdenk categorie; als jij, NAC!!!, de aandeelhouders nu voor 10 miljoen uitkoopt en met een plan komt om daarna nog enkele miljoenen in de club te investeren, dan willen die mensen best 'opstappen'.

13   8  
Breda 1965

Onbegrijpelijk dat de meeste mensen hier dus eigelijk zeggen,dat het goed gaat met NAC

2   1  
Cool hand

Diep Holland... zeer literair, maar niemand kan het volgen. Bereik je dan je doel?

10   15  
Nacman

Gewoon aandeelhouders eruit

4   4  
F3

Is het een rare gedachte, dat de aandeelhouders er zo'n teringzooi (lees geen beleid/ hun visie) van maken om ervoor te zorgen dat het merendeel van de buitenwacht gaat schreeuwen om een kapitaalkrachtige overname ?
Het riedeltje dat ze het beste met de club voorhebben (hadden ?) kun je niet zonder lach blijven verkondigen ,na de zoveelste trainer lozing.

6   6  
10diego

@NAC!!!, ik geloof dat bij kritische stukken 1 duimonlaag voor 5 telt.

De aandeelhouders doen het prima toch? Know how op elke stoel, veel persoonlijkheden ook, duidelijke visie, goed beleid en nooit onrust.

Jij met je negatieve gezeur.

7   1  
henk

@NACMAN

Hoe dan? Ga jij ze uitkopen?

Het meest serieuze groepje dat het probeerde kreeg net 5 miljoen bijelkaar. Stel dat de aandeelhouders dat hadden geaccepteerd, dan had dat groepje ook niet de mogelijkheden om verdee te investeren.

Het klinkt leuk wat je roept, maar het is puur wensdenken.

8   5  
Oosterhout3

Begin 2014.... Van as bij nac op trainings kamp in Spanje... Nac 13e in de eredivisie
Van as krijgt te horen dat ie ontslagen is en de rest is history

Karelse was ontslagen en van as zat er als autoverkoper bij....
Maar van as deed wat zijn opvolgers niet deden... EREDIVISIEWAARDIGE spelers vastleggen!
4jaar op rij rustig(relatief uiteraard) 13e in de ere

Nu na rutjes, maaskant, smulders en de situatie van vorige winterstop... Nu de 5e td in 6 jaar tijd....
Trainers in die tijd... Gudelj, hellemonds, maaskant, hellemonds, dijkhuizen, vreven, vd gaag, brood en nu weijs... 8 trainers dus in 6 jaar tijd! (vreven zelfs nog 1,5 jaar het langste)

Ja, de adh hebben de club gered... Maar idd ook daarna in coma gehouden!
Kijk naar clubs die wel investeren in hun club met tijd en/of geld

Wie gaat er nu 20 mil betalen voor nac... Zonder eigen training accomodatie... Zonder eigen jeugd accomodatie zonder eigen stadion...

Juist, NIEMAND

Eigenlijk is nac de manchester city van tot 2008... Uitkijkend in een stadion op de rivalen 10km.verderop in de cl.. Uitgelachen door heel het land uitkomend in de 3e divisie....

Nu vind ik niet dat nac moet verkopen aan 1 rijke nieuwe eigenaar (zie bv bury als voorbeeld/ doembeeld!)


Nac is dus de verslaafde en de grote 3 de dealers! (naxomia heeft in dat deel gelijk)

Aan de andere kant... De grote 3 wilden perse brood( anders bemoeide van aalst niet met het contract van brood!)

Nac moet met plannen komen voor of, kosten omlaag brengen... Of inkomsten omhoog!

11   12  
Jan Bril

Prima collumn.
@otjes aandeelhouders zijn wel degelijk verantwoordelijk. Als zij Gillissen hadden durven benoemen als opvolger van Smulders was er geen VDA gekomen en hadden we een heel andere selectie gehad die op meerdere fronten in balans was geweest. Dan hadden we een beleid als bij Heracles gehad. Maar jij mag het prima vinden dat de twee nono’s van Edelenbos onze club nog verder naar de gallemiezen helpen.

10   4  
@jan bril

Lul nou niet zo slap. Gillissen deed het technisch hart en haalde eerder Dijkhuizen. Prima vent, Tim, maar geen enkele garantie. Zeker niet met het budget van nu.

17   5  
FVBreda

@Eddy W 23:03

"Wij plaatsen dit omdat er een groot deel van onze lezers het hier mee eens zijn en omdat het een discussie uit lokt."

Maak aub een onderscheid tussen je lezers en de personen die daadwerkelijk reageren. 50% van de reacties zijn afkomstig van dezelfde personen. En deze zijn op een paar handen te tellen en hebben voor het grootste deel allemaal dezelfde mening.

Welke discussie wil je uitlokken? Het eeuwige gezanik op de grote 3? Het herhaaldelijk afbranden van de TD en de AD? Het gaat bijna nergens anders meer over. Helaas.

14   16  
Jantje2

Prima colum inderdaad... het lijkt er hier inderdaad op dat het merendeel hier vindt dat het allemaal de schuld van Brood is. Waarschijnlijk is dit het merendeel wat tijdens de wedstrijden voor de “unieke sfeer” zorgt die in het stadion is tegenwoordig? In vroegere tijden werden dit soort situaties van bestuurlijk falen echt niet geaccepteerd !! Maar tijden veranderen inderdaad....

In de voorbereiding was het al duidelijk dat het totaal niet klikte tussen Brood en onze Belgische vriend..

Kwestie Damen is heel simpel: Brood wilde een goede controleur toevoegen aan de selectie , “ type Damen”.... uiteraard is Damen te licht (dat wist Brood ook) maar wat voor type speler wil onze Tom halen deze winter??? Een controleur!! Tommeke 5 maanden nodig gehad om dit in te zien terwijl Brood het dmv het opstellen van Damen heel duidelijk aangaf in de voorbereiding!!

Zoals ik in eerdere reacties al aangaf is Brood het slachtoffer geworden van het eigen belang en falen van het trio Edelenbos/Eisenga/VDA...

Jammer dat er op deze manier weer een NAC man in hart en nieren de dupe wordt van bestuurlijk falen!!

Met een fatsoenlijke TD en met het samenstellen van een selectie in overleg met Brood had NAC er dit jaar een stuk beter voor gestaan daar ben ik 100% zeker van! Want Brood weet wat er nodig is om te promoveren!!

Zolang de aandeelhouders het voor het zeggen hebben wordt het nooit niks meer met ons NAC !! Deze mensen snappen totaal de NAC cultuur niet en stellen totaal verkeerde mensen aan! NAC is Breda en Breda is NAC.... Met Rotterdammers / Friezen en Belgen aan de macht en ook nog met 0,0 affiniteit met NAC zal NAC zomaar geen NAC meer worden.....14   12  
Gijs Jansen

Ik ben het eens met dit stuk. NAC heeft veel weg van een duiventil. Ruud Brood was de geschikte man om rust en structuur te brengen. De huidige directie heeft Ruud Brood en is zich vervolgens, zonder over dezelfde kennis en ervaring te beschikken, met Broods taken gaan bemoeien. Dit ontslag is uitermate onprofessioneel en kortzichtig. Met de huidige directie aan het roer blijft het aanmodderen..

2   4  
Gijs Jansen

De huidige directie heeft Ruud Brood benoemd

11   9  
Kraoj

Zolang de supporters geen keiharde revolutie initiëren verandert er niets. Nooit fraai, maar altijd effectief.

11   8  
Scheppioni

Tis echt een puinhoop van jewelste, begon al met het lang duren verlengen in mei met Brood ! Brood had het kunnen doen heeft zich al bewezen net as vd Gaag, alleen bij ons NAC met geen vakkundige td en ad is het zelfs ook voor hen onbegonnen zaak ! Dit NAC wordt nu geleid, door volslagen idioten ! Ik merk bij mijn eigen zelfs voor het eerst in 40 jaar gelatenheid !

18   3  
Dutchbird

Bij welk bedrijf zou het kunnen gebeuren dat de twee directeuren vertrekken en een onervaren interim miep de opdracht krijgt om in haar laatste maand twee nieuwe directeuren in dienst te nemen? Bij welk bedrijf zouden de aandeelhouders het prima vinden als miep interim dat binnen twee weken voor elkaar heeft gekregen en voor één functie zelfs maar met één kandidaat heeft gesproken?

Dat zou bij elk een beetje goed lopend bedrijf onmogelijk zijn. Zelfs niet bij die scheepvaartonderneming van van Aalst, bij het familiebedrijf van Weelde of die spijkerbroeken tent van Burema. Waarom laten deze drie deze waanzin wel gebeuren bij NAC? Dan ben je toch helemaal van de pot gerukt beste heren aandeelhouders.

Ja jullie zouden dat klusje als grote drie zelf klaren en ons verrassen met de benodigde zwaargewichten. Dat viel vies tegen. Lullig dat jullie faalden. Maar dat kan toch geen reden zijn om het dan op deze manier maar even snel af te laten handelen door Edelenbos?

13   9  
Martinus

Geef nu de AD en TD eens echt de tijd om iets neer te zetten. Hoe sommigen nu al conclusies aan hun functioneren willen binden terwijl we van hen juist stabiliteit op de LANGE termijn verwachten... Dat staat toch haaks op elkaar?

4   2  
Hont

Ondanks dat ik het helemaal eens ben met de column valt 1 ding niet te ontkennen, ook niet voor degenen die vinden dat TvdA meer tijd verdient; bij een volgende floppende trainer is het overduidelijk einde TvdA.
Hopelijk vindt hij iemand met wie hij wel samen wil werken en iemand die goed functioneerd.
Ik hoop zoals altijd op het beste, maar vrees in deze helaas het slechtste. Een meer ervaren trainer (absoluut nodig voor zo'n onervaren groep), die ook nog eens de clubcultuur kent, als Brood hadden we niet kunnen krijgen.

3   3  
Ojee

Hoop gezeik in de commentaren Iedereen hier buitelt over elkaar heen om te roepen dat de grote 3 weg moeten, dat er koppen moeten rollen en dat er iets moet gebeuren. Niemand weet hoe of door wie,maar liefst wel door iemand anders. Buiten een roep om aandacht van hobbyclub De Rat gebeurt er vanuit al die commentators hier in ieder geval niks. Dat is inclusief mijzelf.

Waar blijft het aangekondigde praatgroepje van BSR? Het is inmiddels januari.

2   0  
NAC4Ever

De verdeeldheid onder de supporters is tekenend. Deze sijpelt van bovenaf door in heel de club. Ja en wie heeft er dan gelijk... Soort van twee kijven. Brood heeft een bepaalde uitstraling over zich. Die kan voor sommigen wel hautain overkomen en daardoor jaagt hij wellicht (onnodig) mensen tegen zich in het harnas. Dat is zeker het geval met diverse journalisten wat nu wel tot uiting komt. Hij had zich op sommige vlakken zeker toegeeflijker en toegankelijker kunnen opstellen, dus dat is op zijn eigen conto te schrijven. Daarnaast heb ik wel eea meegemaakt van dichtbij en kan wel vertellen dat de opstelling van Brood soms niet was op basis van zijn eigen keuze maar dat dat meer was op basis van "politieke" gronden met TD en AD. Als je dan alsnog de zak krijgt dan is dat nogal zuur en is dat een mes in de rug. Ieder zijn mening maar op de langere termijn denk ik dat je met Brood een betere basis had gehad dan met de huidige directie. Maar goed alles is koffiedik kijken. Ik ben benieuwd hoe de "frisse wind" zich ontwikkelt waar alle spelers en interviews over gaan... en waar we staan aan het eind van weer een (onnodig) turbulent seizoen.

Laad alle berichten na dit bericht in