Wij gaan niet opzij

Competitieslot NAC O21: promotie binnen handbereik

Masthow

Waar de KKD de komende weken stil ligt, kan in de najaarsreeks van de jeugdcompetities de beslissing vallen. Het NAC O21 van trainer Marvin van der Valk is bezig aan een sterke eerste seizoenshelft. De kers op de taart zou promotie naar het hoogste niveau voor O21-elftallen zijn. Hoe groot die kans is en wat de scenario’s zijn, hebben we in dit artikel op een rij gezet.

Om te beginnen de huidige stand van zaken. De O21 competitie telt nog drie speelrondes. NAC speelt daarnaast op 10 december nog een inhaalwedstrijd. Het schema voor de Bredanaars ziet er als volgt uit:

Zaterdag 26 november 14:45  NAC – Vitesse

Zaterdag 3 december 14:45  NAC – VVV Venlo

Zaterdag 10 december 14:30  NEC – NAC

Zaterdag 17 december 15:00  Roda JC – NAC

Tijdens de eerste twee weekenden is het eerste elftal vrij en dat is in het voordeel van de O21. Onder andere Banzuzi, Agougil, Van Schuppen zitten normaal gesproken bij de selectie van NAC 1 en zijn nog speelgerechtigd voor de O21. Het is geen gekke gedachte dat een aantal van die spelers om wedstrijdritme te houden minuten zullen maken bij het jeugdelftal.

De huidige stand vind je hierboven (screenshot via voetbal.nl). De nummers 1 en 2 promoveren, de nummers 7 en 8 degraderen. FC Twente/Heracles is al zeker van een plek bij de eerste twee. Voor de andere zeven ploegen staat nog promotie of degradatie op het spel, waaronder dus voor NAC. De eerstvolgende wedstrijd tegen Vitesse is er een tegen een directe concurrent. Op basis van het resultaat in die wedstrijd gaan we alle mogelijke scenario’s langs waarin NAC promotie behaald.

NAC wint van Vitesse

In principe is dit het simpelste scenario. Als NAC zaterdagmiddag wint van Vitesse, kunnen ze niet meer ingehaald worden door de Arnhemmers. De uitwedstrijd eerder dit seizoen won NAC met 0-2. Een Bredase zege zou dus geen verrassing zijn. Om met dit resultaat al zeker te zijn van promotie, is NAC nog wel afhankelijk van wat NEC doet.

Als NEC niet wint, is NAC zeker van een plek bij de beste twee. Dit is ook gelijk het enige scenario waarin NAC zich komende zaterdag al verzekerd van promotie. Winnen de Nijmegenaren wel, dan blijft het verschil tussen beide ploegen acht punten. Als NEC verder geen puntenverlies meer lijdt (en dus ook de wedstrijd tegen NAC wint), heeft NAC nog minimaal twee punten nodig om promotie veilig te stellen. Bij een misstap van NEC is de tweede plaats veilig.

NAC speelt gelijk tegen Vitesse

Bij een gelijkspel zaterdag wordt het al iets ingewikkelder. NAC behoudt de voorsprong van vier punten op Vitesse met een wedstrijd minder gespeeld. In dit geval moet ook worden gekeken naar de uitslag bij NEC – VVV Venlo.

Als Vitesse vervolgens zijn laatste twee wedstrijden wint, moet NAC in de laatste drie wedstrijden minimaal drie punten halen om de Arnhemmers voor te blijven op de ranglijst. Haalt Vitesse maar maximaal vier punten in die twee wedstrijden, dan is één punt voor NAC genoeg.

Dan NEC. Bij een zege voor de Nijmegenaren wordt het verschil zes punten. NAC heeft dan dus nog vier punten nodig tenzij de wedstrijd tegen NEC wordt gewonnen. Dan volstaan die drie punten. Wanneer NEC – VVV ook in een gelijkspel eindigt, komt het op hetzelfde neer als wanneer beide ploegen winnen. Als NEC verliest, heeft NAC nog een punt nodig om NEC sowieso achter zich te houden.

NAC verliest van Vitesse

Een nederlaag tegen Vitesse betekent dat de strijd om de tweede plaats weer redelijk open ligt, maar NAC heeft het dan nog altijd in eigen hand. De Arnhemmers naderen NAC tot één punt en NEC kan bij winst op vijf punten komen te staan.

Om Vitesse voor te blijven, moet NAC van de wedstrijden tegen VVV Venlo, NEC en Roda JC er minimaal twee winnen. Dit natuurlijk ervan uitgaande dat Vitesse zijn resterende twee wedstrijden wint. Wanneer Vitesse vier punten pakt, kan NAC met drie punten op doelsaldo tweedes worden. Op dit moment is dat in het voordeel van NAC (+11 om +3). Bij drie punten of minder is één zege voor NAC genoeg.

Bij een nederlaag is het resultaat van NEC ook belangrijk. Als zij ook verliezen, blijft het verschil acht punten en is net als bij winst twee punten genoeg. Bij een gelijkspel heeft NAC nog drie punten nodig. Wint NEC, dan moet NAC óf winnen van VVV Venlo én Roda JC, óf winnen op bezoek bij NEC.

Competitie winnen

Nu we alles onder NAC op de ranglijst hebben gehad, kunnen we nog even omhoog kijken. NAC heeft zes punten minder dan de koploper FC Twente/Heracles en een wedstrijd minder gespeeld. Dat betekent dat als ze als eerste willen eindigen, FC Twente/Heracles maximaal zes punten mag pakken in de komende drie wedstrijden. NAC moet dan alles winnen om (in het geval dat de Tukkers zes punten pakken op doelsaldo) bovenaan te eindigen. Die kans is dus nog aanwezig, maar NAC is wel afhankelijk van puntenverlies van de concurrent.

Kortom: NAC O21 maakt een goede kans om te promoveren naar de hoogste divisie en als alles meezit kan dat zaterdag al gebeuren. Iedereen die de thuiswedstrijd(en) wil bijwonen is welkom op Sportpark Heksenwiel. Let op dat er slechts een kleine, overdekte zittribune aanwezig is en je misschien moet staan. Gelukkig zijn de weersvooruitzichten op dit moment droog en zo’n 10 graden. De wedstrijden staan gepland om 14:45 en beginnen gewoonlijk vijf minuutjes later.

Bron:
B-Side Rats, Voetbal.nl
6 Reacties
13   2  
Bredaaaaa

Succes!!!🔥🔥☀️☀️

12   3  
Wanny

Dus 2 van de 4 wedstrijden winnen en ze zijn er. Moet lukken lijkt me als je ook nog tegen de onderste 2 moet.

4   4  
Cool Hand

Spelen ze nog op dat waardeloze kunstgrasveld bij Boeimeer? Of is het inmiddels vervangen met iets moderners?

13   2  
Bredaaaaa

Succes!!!🔥🔥☀️☀️

2   0  
Judge M.

De andere clubs hebben natuurlijk ook het voordeel dat ze jongere eerste elftalspelers kunnen inzetten. Vooral bij Vitesse zal wel wat talentvol spul rondlopen verwacht ik..

Maar zoals hierboven al gezegd: 2 van de 4 winnen en je zit goed.

Hup jeugd! Hup NAC!!

2   11  
Johannes

Mij niet gezien, is toch een aanfluiting dat de jeugd daar speelt. Tussen lallende bierdrinkers en rokende mensen in en rondom de kantine.

1   0  
0162loco

Aanwezig , belangrijk voor de ontwikkeling van de komende jaren voor nac 1 ... kom alle mooi sfeeractie tje erbij en naar de overwinning schreeuwen !!! wie volgt .....

Laad alle berichten na dit bericht in