Overal waar we komen

De concurrentie: FC Den Bosch

Eddy W

Een tijd geleden vroegen we wie jullie als grootste concurrenten van NAC zien. Deze week lichten we de clubs van jullie keuze één voor één uit. Wij kijken hoe ze de afgelopen jaren hebben gepresteerd, of en hoe ze zich hebben versterkt en we onderzoeken hoe volgers van de club de kansen inschatten. Het is de beurt aan FC Den Bosch.

Afgelopen drie jaar
FC Den Bosch kijkt terug op niet al te rooskleurige voetbalseizoenen. In 2016 bereikte de ploeg uit Den Bosch een dieptepunt. Met oud NAC speler Antony Lurling in de selectie kwam de ploeg niet verder dan een 17e plek in de Eerste Divisie. Het jaar erna, het jaar dat NAC promoveerde, eindigt de club op een teleurstellende 14e plek. Wellicht was dit voor de Bossche Raad van Commissarissen de reden om het over een andere boeg te gooien.

Zij besluiten in januari 2018 dat het aandelen uit gaat geven. De club heeft na een aantal slechte jaren geen vet meer op de botten en kan mede hierdoor eigenlijk niet meer omhoog kijken. De jaren hiervoor bestond de club alleen nog maar omdat er een aantal sponsoren geld bleven neerleggen voor de club. Merab Jordania hoort van deze situatie en besluit het conflict dat hij heeft met Paul van der Kraan maar eens uit te gaan praten. Dit doet Merab niet voor zichzelf, zijn zoon is namelijk degene die interesse zou hebben in de Bossche club.

Op 24 juli 2018 vlogen de flessen champagne open op De Vliert. Een voorlopige koopovereenkomst wordt getekend en ter overbrugging stellen de club en de nieuwe eigenaar een  Subordinated Loan Agreement op. Hierin werd Jordania verplicht geld in de club te stoppen en wanneer er onverhoopt geen overname plaats zou vinden zou dit geld worden omgezet in een achtergestelde lening.

De nieuwe eigenaar investeerde flink wat geld en de ene na de andere buitenlandse speler werd aangetrokken, soms met inspraak van de technisch directeur maar ook vaak zat zonder enige inspraak van de beste man. Toch pakt de investering goed uit. Waar FCDB de afgelopen jaren veroordeeld was tot het rechter rijtje, speelt het nu mee voor de titel. Uiteindelijk eindigde de ploeg, mede door een reeks van 15 winstpartijen, op de vierde plek en loopt het  door een nederlaag tegen Go Ahead Eagles in de halve finale van de play offs promotie mis.

De verwachting was dat Jordania door de KNVB na afgelopen seizoen officieel de aandelen over mocht nemen, maar niets is minder waar. De KNVB kon niet ontdekken of het geld van Jordania legaal was vergaard, waardoor de voetbalbond geen toestemming gaf voor de overname. Om verschillende rechtzaken proberen FC Den Bosch en Jordania er in hun vechtscheiding zo goed mogelijk uit te komen. Toch lijkt FC Den Bosch een verliezer te zijn. De club heeft voor het komende seizoen, zonder nieuwe eigenaar, geen sluitende begroting en heeft tot 26 augustus om deze sluitend te krijgen. Gebeurd dat niet kan de Bossche club zomaar een straf krijgen vanuit de KNVB.

 

Aankopen/vertrokken

VERTROKKEN: Sam Kersten (PEC Zwolle), van der Sande (FC Eindhoven), Heus (FC Lienden), Oulad Omar (geen club), L. Jordania (geen club), Holla (geen club), Romat (einde huur), Vermeij (einde huur), Sappinen (einde huur), Carolina (einde huur), Beltrame (einde huurovk), Marchioni (einde huur), Darri (einde huur)

NIEUW: van Moorsel (Go Ahead Eagles), Hornkamp (SC Heerenveen), Trotman (FC Twente), Rodrigues (was verhuurd), Meerveld (eigen jeugd), Voets (eigen jeugd)

Mede door de scheiding tussen Jordania en FC Den Bosch heeft de club nog niet veel nieuwe spelers aan kunnen trekken. De meest opvallend is toch wel Paco van Moorsel. Van Moorsel is een kind van de club en speelde eerder voor onder andere FC Groningen. De middenvelder was afgelopen jaar basisspeler bij Go Ahead Eagles en was in 38 wedstrijden betrokken bij negen doelpunten.

De uitgaande transfer die we uitlichten is die van Sam Kersten. Niet zozeer dat Kersten een transfer maakt, maar wel hoe deze tot stand is gekomen. Jordania beweerde Kersten en Leo Väisänen (die opvallend genoeg geen transfer heeft gemaakt) voor miljoenen te kunnen verkopen aan een Russische club. Toen er geen formeel bod kwam besloot Jordania mede te delen dat Kersten voor acht ton naar Vitesse kon. Toen de clubleiding dit ging checken in Arnhem bleek dit niet waar te zijn.

De clubleiding besloot Kersten zelf te verkopen voor vijf ton, tot ongenoegen van Jordania. Verder staat Sven Blummel in de belangstelling van een onbekende Deense club waardoor het waarschijnlijk is dat de rechtsbuiten, die afgelopen seizoen bij dertien doelpunten was betrokken, binnenkort vertrekt uit Den Bosch.

 

Voorbereiding

FC Den Bosch heeft zeven wedstrijden gespeeld deze voorbereiding. Tot augustus werd er door de club uit Den Bosch relatief eenvoudig gewonnen van verschillende amateurverenigingen. De oefenduels tegen BVO’s verliepen minder succesvol. Er werd van zowel FC Dordrecht (0-1), Sparta Rotterdan (0-3) als Al Taawon (1-3) verloren. In deze wedstrijden scoorde de ploeg dus slechts één maal. Toch zal FC Den Bosch met een enigszins goed gevoel de competitie starten. Vrijdag 2 augustus werd competitiegenoot Excelsior namelijk met 4-1 naar huis gestuurd. Tijdens deze wedstrijd, waarin van de nieuwkomers alleen Ruben Rodrigues mocht starten en Voets en Meerveld in mochten vallen, speelde FC Den Bosch slechts met vijf andere spelers in het basiselftal ten opzichte van het slot van vorig seizoen. Normaliter wijzigt de opstelling van FC Den Bosch nog op een plek. Paco van Moorsel zal de plek van Rodrigues als aanvallende middenvelder overnemen als de competitie gaat beginnen.

Tegen Excelsior speelde FCDB in de volgende opstelling:

Van der Steen; Deijl (46. Abdullahi), Väisänen, Velkov, Ospitalieri (61. Lambert); Felida, Rodrigues (61. Meerveld), Brouwers; Blummel, Trotman (81. Cairo), Verbeek.

 

Volger
Om een beter inzicht te krijgen in FC Den Bosch vroegen we supporter Mario, een trouwe en jarenlange aanhanger, wat hij dit seizoen van FC Den Bosch verwacht. “Het is natuurlijk onrustig rond de club en de spelers krijgen dit ook mee. Dat de club nu niet is overgenomen door Jordania is, ondanks dat ik dat voor de club een zege vind, sportief gezien natuurlijk een aderlating. Bijna onze gehele aanval is weg en met Holla hadden we een ervaren man op het middenveld rondlopen die de klappen van de zweep kent. Hiervoor krijgen we enkel Van Moorsel en twee spelers van FC Twente en SC Heerenveen voor terug. ”

Dat de hele voorhoede weg is betekend dat oud-NAC speler Danny Verbeek, die vorig seizoen vooral als middenvelder speelde, weer terug mag naar de aanval. “Vooral voorin en in de verdediging mogen er nog wel wat spelers bij. Verbeek deed het afgelopen jaar goed op het middenveld, maar moet nu noodgedwongen terug naar de aanval. Daarnaast zijn zowel Kersten en Khammas weg, waardoor we twee verdedigers missen. Nu ook Blummel gaat vertrekken omdat hij te duur is voor de club zie ik FC Den Bosch niet meer hetzelfde resultaat behalen als afgelopen seizoen. Ik hoop op een plek bij de eerste acht, maar dan moet alles goed vallen en mag er niemand geblesseerd raken. In tegenstelling tot andere ploegen hebben wij gewoon teveel kwaliteit ingeleverd, zowel in de basis als in de breedte.”

 

Wedstrijden

13 december 2019, 20:00u NAC-FC Den Bosch

20 maart 2010, 20:00u FC Den Bosch-NAC

Bron:
B-Side Rats
Vorig bericht
Mis niets van FC Dordrecht – NAC 31 reacties
Volgend bericht
De concurrentie: SC Cambuur 9 reacties
Terug naar overzicht
11 Reacties
11    
Spitfire

Het zal me niet in dank afgenomen gaan worden, maar ik zou Holla graag naar NAC zien komen, ervaren, gedreven, kan op het goede moment een kaart pakken om het vuurtje op te stoken.

Verder verwacht ik niet dat FCDB een serieuze gooi naar de titel kan doen. Het zal een jaartje klungelen in de marge worden, maar dat kan bet zo goed voor ons gelden...

7    
Maistro

Holla transfervrij??

Die kan je er toch prima bijhebben dit seizoen zeg

5    
Baosje

als ik de naam fc den Bosch hoor vallen , denk ik altijd aan die gedenkwaardige wedstrijd in het seizoen 2001-2002, waar de FC al tijdens de warming-up begon met tijdrekken...

zelden heb ik me zo mateloos zitten irriteren aan een elftal als toen die avond.

met een pleuris Fred van der Hoorn voorop
ik denk dat Bart vd Eede die dag definitief in de belangstelling van NAC kwam ... en tja Bart .... ook zo'n mispeer van NAC

11    
Spitfire

Het zal me niet in dank afgenomen gaan worden, maar ik zou Holla graag naar NAC zien komen, ervaren, gedreven, kan op het goede moment een kaart pakken om het vuurtje op te stoken.

Verder verwacht ik niet dat FCDB een serieuze gooi naar de titel kan doen. Het zal een jaartje klungelen in de marge worden, maar dat kan bet zo goed voor ons gelden...

1    
Ojee

BetekenT

Verder mooi stuk

7    
Ivo

Als er een ranking komt van de clubs waar de chaos het grootst is, dan komt den Bosch wel bovendrijven. Ik denk dat ze een serieuze stap terug moeten doen nu Jordania niet meer investeert. Fc den Bosch begon eindelijk weer een beetje te leven in den Bosch, maar als het dit seizoen slecht begint kan het weer snel gedaan zijn met de interesse.

Ik zie NAC normaal gesproken boven den Bosch eindigen.

-1    
Molenschot Loco

Mits niet te duur aan salaris...een zeer bruikbare speler om er bij te hebben..........

1    
Tante Annie

Ik hoorde afgelopen jaar veel goede dingen over FC Den Bosch, maar dat ging voornamelijk over de overname, dus die zal wel iets zuurder kijken naar dit seizoen. Ik heb echt geen idee wat het gaat worden iig. Maar ben er vnv bij in dordt en heb er errug veel zin in. Op een mooi seizoen! HUP NAC

7    
The M.

Met alle respect, maar Den Bosch kunnen we toch niet meer als 'concurrentie' beschouwen? Zeker niet nadat Jordania kaltgestellt is.
FC Den Bosch volger Mario verwoordt het prima dat er 'gehoopt wordt op een plek bij de eerste acht'. Ik vrees dat de wens de vader van de gedachte is en dat het linkerrijtje realistischer is.

2    
Narorakel

FCB laat zien dat je ziel verkopen aan een buitenlandse investeerder geen goed idee is. Dat geld is effe lekker, en dan gaat het mis. Clubs worden handelshuizen, geen binding meer met het achterland. En lopen ze weg (of worden ze gedwongen), dan trekt de club aan het kortste eind.

En Holla? Heeft net zoveel clubs gehad als onze logokusser. Lekker transfervrij bij een club tekengeld opstrijken, jaartje contract en dan weer hetzelfde doen bij een andere club. Lekker wegblijven.

5    
Eddy W (BSR)

@The M.
Wij hebben een tijd geleden een poll gehad waarin de vraag was wie als de grootste concurrenten gezien werden. FC Den Bosch kwam hier ook in naar voren, dus vandaar dat wij hun hierin mee gepakt hebben. Uiteindelijk hebben jullie (de bezoekers) de concurrenten bepaald voor onze analyse, niet wij.

2    
The M.

@Eddy W, die poll kan ik me inderdaad nog herinneren en was inderdaad(!!) voordat het duidelijk werd dat Jordania Den Bosch definitief niet mocht overnemen. Mijn opmerking is ook meer een constatering, zeker geen verwijt naar wie dan ook (en helemaal niet naar jullie BSR!).
Denk wel dat Den Bosch een 'concurrent' geweest zou zijn als Jordania daadwerkelijk toestemming had gekregen. Maar goed, de tijd heeft ons ingehaald. ;)

Laad alle berichten na dit bericht in
Nee
Ja