Overal waar we komen

De concurrentie: SC Cambuur

Italo

Een tijd geleden vroegen we wie jullie als grootste concurrenten van NAC zien. Deze week lichten we de clubs van jullie keuze één voor één uit. Wij kijken hoe ze de afgelopen jaren hebben gepresteerd, of en hoe ze zich hebben versterkt en we onderzoeken hoe volgers van de club de kansen inschatten. Als laatste club is nu SC Cambuur aan de beurt.

Afgelopen drie jaar

SC Cambuur begint vanavond aan het vierde achtereenvolgende seizoen in de Eerste Divisie. Net zoals ieder jaar zijn de verwachtingen ook dit seizoen hooggespannen in Leeuwarden. De ploeg mag zich aan de start van ieder seizoen rekenen tot minimaal een rol als outsider voor de titel. Zo ook dit seizoen. In de afgelopen jaargangen heeft de ploeg die rol echter niet waar kunnen maken. Vorig seizoen eindigde de ploeg op de 10e plaats van de ranglijst. Enigszins vertekend is dit wel. De ploeg behaalde in 38 duels 61 punten. Een puntentotaal waarmee je doorgaans bij de eerste 6 á 7 ploegen behoort.

In het seizoen 2017/2018 eindigde de ploeg eveneens bovenin de middenmoot, op de 8e positie. Het zijn resultaten waar niet op werd gerekend. Zeker niet gezien het feit dat Cambuur tijdens het eerste seizoen na degradatie direct bovenin meedraaide en als 3e eindigde. Binnen de club heerst het gevoel van stilstand. Er wordt met smacht gewacht op het nieuwe stadion, waarmee de inkomsten voor de club sterk zullen toenemen en de ambities mogelijk wel waargemaakt kunnen worden.

 

Aankopen/vertrokken

VERTROKKEN: Mous (PEC Zwolle), Conraad (Kozakken Boys), van Wermeskerken (PEC Zwolle), Calor (TEC), van Koesveld (Scheveningen), Steenvoorden (HNK Gorica), Mbende (Catania), Ciganiks (RFS), Hendriks (OH Leuven), Jansen (Gol Gohar), Robertha (Levski Sofia), van Kippersluis (geen club), Schindler (geen club), Jones (geen club), Boerlage (geen club), Schilder (geen club)

 

NIEUW: Bouman (Jong FC Groningen), Korte (NAC Breda), Mac-Intosch (Fortuna Sittard), van der Kaap (Jong FC Groningen), Stevens (Excelsior), Ladan (ADO Den Haag), Paulissen (Roda JC), E.Schouten (FC Volendam), Oratmangoen (NEC), Schmidt (Heerenveen), Mühren (Zulte Waregem), Jacobs (Jong AZ), Hoedemakers (AZ), Akoy (Jong Cambuur), Bangura (Jong Cambuur)

 

Dé transfer van deze zomer was natuurlijk die van trainer Henk de Jong, die bij Cambuur terugkeert op het oude nest. Vanwege familieomstandigheden besloot hij in het voorjaar om De Graafschap in te wisselen voor ‘zijn’ Cambuur. Daar verwelkomde hij deze zomer Giovanni Korte, wiens contract bij NAC afliep. Ook Robert Mühren heeft onderdak gevonden bij ‘The Old Boys’ , zoals de bijnaam van Cambuur luidt. De club had uiteindelijk geen ruimte voor een derde NAC speler. Grad Damen keerde na een stageperiode onverrichterzake huiswaarts.

Met doelman Sonny Stevens en verdediger Doke Schmidt haalde Cambuur twee spelers met de nodige Eredivisie ervaring. Ook Mitchell Paulissen, die overkwam van Roda JC, is geen onbekende op de Nederlandse velden. Al met al ontstaat er een selectie met de nodige kilometers op de teller, zeker als je dat afzet tegen de veelal jonge selecties van andere ploegen in de Keuken Kampioen Divisie.

 

Voorbereiding

Net zoals vrijwel alle andere BVO’s begon ook SC Cambuur de oefencampagne met wedstrijden tegen amateurverenigingen. Na overwinningen op D.T.D. (0-8), Regioteam Kootstertille (0-8) en FVC (0-4) stapte de selectie op de boot naar Ameland voor een trainingskamp aldaar.

Cambuur speelde gedurende het tweede gedeelte van de voorbereiding nog 3 duels. Tegen Harkemase Boys werd er nog met 3-0 gewonnen, tegen Jong Ajax (1-2) en FC Volendam (2-4) werden nederlagen geleden.

De volgende 11 spelers begonnen in een 4-3-3 opstelling aan de wedstrijd tegen FC Volendam: Stevens; van Deelen, Schouten, Mac-Intosch, Schmidt; Hoedemakers, Jabobs, Oratmangoen; Kallon, Mühren, Korte

 

Volger

Onze collega’s van het Friesch Dagblad schijnen hun licht op het elftal dat dit seizoen bovenin mee moet gaan draaien. ‘’Er staat een leuk elftal. De club is een nieuwe weg ingeslagen en wil leunen op Nederlandse voetballers die voor langere tijd vastgelegd worden.’’

Toch zit het werk voor technisch manager Foeke Booy er zeker nog niet op, als het aan het Friesch Dagblad ligt: ‘’Een extra optie op de verdedigende middenvelder positie en op de zijkant voorin is geen overbodige luxe. Het liefst één met scorend vermogen, want daar ontbreekt het momenteel aan in de selectie. De beoogde voorhoede en het middenveld is als 6-tal afgelopen seizoen goed geweest voor 9 schamele treffers.’’

Coach Henk de Jong hecht veel waarde aan het bieden van vermaak, en is duidelijk over de doelstelling voor dit seizoen: ‘Wij gaan meedoen om de promotieplekken, daar zit ik niet over in.’

 

Wedstrijden

23 augustus 2019, 20:00u NAC – SC Cambuur

13 maart 2020, 20:00u SC Cambuur - NAC

Bron:
B-Side Rats
Vorig bericht
De concurrentie: FC Den Bosch 11 reacties
Volgend bericht
Liveblog: FC Dordrecht - NAC 64 reacties
Terug naar overzicht
9 Reacties
20    
7Hills

Hoelang gaan we nog zeuren om spelers die toch nooit zullen komen? Daarbij, hoeveel van de Holla en Schilder roepers hebben deze jongens ook daadwerkelijk zien spelen afgelopen jaar/jaren? Het is niet voor niks dat Schilder jaren achtereen bij Cambuur heeft gespeeld, en niet bij bijvoorbeeld een rechterrijtje club in de Ere. Zelfde geld voor Holla.

Ervaring is leuk, goed kunnen voetballen is beter. De sleet zit er al een tijdje op bij vooral Schilder.

-12    
Judge M.

Robert Schilder. Die had ik toch best willen zien terugkeren bij ons.. Maar eventuele toekomstige transferwaarde is volgens ons management belangrijker dan ervaring en een goed linkerbeen helaas...

0    
RV

Ik denk een van de velen voor de subtop maar normaal gezien niet beter dan NAC.
Benieuwd over 3 weken als we thuis tegen Cambuur spelen (met Muhren in de spits en Korte op de flank?), ik hoop echt dat we dan al zes punten in de tas hebben en voorzichtig kunnen concluderen of we überhaupt bovenin mee kunnen doen.

Schilder?
Interessant, ik denk dat we hem prima kunnen gebruiken.
Was de laatste jaren een echte sterkhouder (speelde alle wedstrijden) in een aantal matige selecties. Maar wij zijn een andere koers gaan varen en dit soort spelers is blijkbaar niet interessant. Multi functioneel inzetbaar, bewezen prestaties, goede trap, zelfs een NAC verleden, als het salaris te doen is en hij wil graag kan het best een meerwaarde zijn. Mits hij zelf ook inziet dat hij niet direct een vaste waarde zal zijn.

We kunnen zeker nog een tweetal spelers (ala Schilder, Holla) gebruiken die het klappen van de zweep kennen.

20    
7Hills

Hoelang gaan we nog zeuren om spelers die toch nooit zullen komen? Daarbij, hoeveel van de Holla en Schilder roepers hebben deze jongens ook daadwerkelijk zien spelen afgelopen jaar/jaren? Het is niet voor niks dat Schilder jaren achtereen bij Cambuur heeft gespeeld, en niet bij bijvoorbeeld een rechterrijtje club in de Ere. Zelfde geld voor Holla.

Ervaring is leuk, goed kunnen voetballen is beter. De sleet zit er al een tijdje op bij vooral Schilder.

1    
Scheppioni

Zij hebben wel Gio ! Ik mag hopen dat dit soort clubs concurrenten gaat zijn en niet telstar, dordt en hellemond !

3    
F7 VKV

Leuk al die ervaring maar geeft absoluut geen garanties. Waar opvalt is dat we alle behandelde "concurrenten" nagenoeg (of allemaal) eerst thuis krijgen. Met ruim 14.000 man die concurrenten dan maar met een illusie armer terug naar huis sturen.... Heb er zin in.

11    
henk

Cambuur heeft Schilders contract niet verlengt, omdat hij het niet meer kan belopen. Centraal achterin. En dan zijn er mensen die hem bij NAC graag op het middenveld willen zien. Bijzonder.

0    
Ouwe Spionkop

Ik denk dat inderdaad Cambuur en Graafschap de concurrenten worden.
Eerst zelf vanavond en volgende week winnen en dan meteen de topper tegen Cambuur.

0    
The M.

Gevaarlijke outsider, maar geen titelkandidaat!
Ik vrees echter wel de wedstrijden tegen ze. Op een of andere manier zie je dan dat Giovani Korte en Mühren gigantische boven zoichzelf uitstijgen.

1    
Gjoewie

Foek Booij heeft een duidelijke lijn uitgezet. Hij heeft gekozen voor ervaring. Dat mogen speulers met een deukje zijn. Ieder zijn meug. Spelers die wij nota bene weggestuurd hebben, omdat ze niet voldeden (kun je nagaan), staan nu in Friesland op het veld. Henk de Jong zal zeker inspraak hebben gehad bij het samenstellen van de selectie, maar als het onverhoopt misgaat, dan denk ik dat hij moeilijk de schuld bij Booij kan leggen.
Bij NAC is dat anders. Tomme heeft eerst de troep van Smullie opgeruimd. Alle lijken uit de kast, heet dat. Vervolgens heeft ook hij een duidelijke lijn uitgezet: spelers die niet ouder dan 28 jaar zijn. Spelers die een meerwaarde kunnen (kunnen!) betekenen zowel op sportief als financieel gebied. Het is duidelijk dat Brood niet altijd evenveel inbreng heeft gehad bij het samenstellen van de selectie. Maar het is ook duidelijk dat als het onverhoopt misgaat alle vingers naar Tomme wijzen. Die neemt daar dus een bewust risico mee. Daarmee dwingt hij bij mij respect af.
Brood mag laten zien dat hij een elftal kan kneden van deze selectie.
Ik heb het al eerder gezegd: dit wordt een tussenjaar voor NAC. De schade die Smullie heeft aangericht is niet in één jaar hersteld. De spelers die nu aangetrokken werden, hadden tot voor kort nog niet eens van NAC gehoord, laat staan dat ze wisten dat ze er ooit zouden spelen. Dat is een logisch gevolg van de verschrikkelijke sfeer die er in de vorige selectie hing. Nu hebben we een stel jonge honden bij elkaar staan en het is maar te hopen dat we af en toe een potje winnen met aantrekkelijk voetbal. Dat zorgt er dan voor dat we in het seizoen 2020-2021 weer makkelijk talenten kunnen aantrekken. Als ze zien dat er weer met plezier gevoetbald wordt in Breda, dan komen ze bij wijze van spreken vanzelf.

Laad alle berichten na dit bericht in
Nee
Ja