Wij gaan niet opzij

De concurrentie: De Graafschap

DeWeesJr

Een tijd geleden vroegen we wie jullie komend jaar als grote concurrenten van NAC zien. Deze week lichten we de clubs van jullie keuze één voor één uit. Wij kijken hoe ze de afgelopen jaren hebben gepresteerd, of en hoe ze zich hebben versterkt en we onderzoeken hoe volgers van de club de kansen inschatten. Het is nu de beurt aan De Graafschap.

Afgelopen drie jaar

De Graafschap bungelt al jaren een beetje tussen de eerste divisie en eredivisie in. Te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken. Na de degradatie in 2016 moesten de supporters in Doetinchem genoegen nemen met twee jaar eerste divisie. Het eerste jaar in de Jupiler League was, zoals voor meer gedegradeerde clubs geldt, ronduit teleurstellend. In het seizoen 2016-2017 wist de ploeg zich niet eens te plaatsen voor de nacompetitie.

Het daaropvolgende seizoen werd onder leiding van Henk de Jong promotie bewerkstelligd. Na een vierde plek in de competitie wist de ploeg via de nacompetitie terug te keren naar het hoogste niveau.

Het avontuur van De Graafschap in de Eredivisie bleef beperkt tot één seizoen. Na een teleurstellende zeventiende plek was Sparta te sterk in de play-offs. Hierdoor degradeerde De Graafschap samen met NAC en Excelsior naar de Keuken Kampioen Divisie.

Aankopen/vertrokken

 Vertrokken: Burgzorg (Spezia), Bahoui (AIK Solna), Klaasen (Roda JC), Vreman (SC Woezik), Narsingh (Ararat-Armenia), Nieuwpoort (RKC), Serrarens (Arka Gdynia), Straalman (Sarpsborg), Versteeg (Spakenburg), Abdulahi, Nieuwpoort, Huntelaar, Bakker (allen zonder club), Ligeon, Benschop en Matusiwa (Allen einde huur).

Aanwinsten: Breinburg (Sparta), Van Huizen en Van Heertum (Telstar), Baas (Go Ahead Eagles), Schuurman (Jong Vitesse), Helmer (AZ), Jurjus (PSV), Chiazor (IJsselmeervogels), en Seuntjens (VVV).

Net als bij Go Ahead Eagles geldt ook voor De Graafschap dat er komend seizoen een nieuwe trainer voor de groep staat. Mike Snoei komt over van Telstar en moet de Superboeren naar succes leiden. Dat lijkt op voorhand niet ondenkbaar. Snoei weet wat er nodig is om succesvol te zijn in de eerste divisie. Met Telstar werd hij in 2017/2018 zesde en won hij de Gouden Stier voor Beste trainer van de Jupiler League. Snoei is de opvolger van de naar Cambuur Leeuwarden vertrokken Henk de Jong.

Één van de opvallendste aanwinsten voor de ploeg uit Doetinchem is toch wel Bredanaar Ralf Seuntjens. De spits flirtte openlijk met NAC, maar bij Van den Abbeele kwam hij (mede door zijn leeftijd) niet voor in de plannen. De Graafschap toonde wel interesse en dus draagt hij komend seizoen het shirt van de Doetinchemmers.

Daarnaast nam Snoei twee bekenden uit Velsen mee naar de Achterhoek. Verdedigers Van Heertem en Van Huizen zijn komend seizoen te bewonderen op de Vijverberg. Verder werd middenvelder Breinburg aangetrokken en wordt Hidde Jurjus ook komend seizoen gehuurd van PSV.

Uiteraard zijn er ook bij De Graafschap een hoop spelers vertrokken. Zo gaat Delano Burgzorg zijn geluk beproeven in de Serie B. De buitenspeler speelde vorig seizoen nog 26 wedstrijden voor de Superboeren. Ook ex-NAC’er Fabian Serrarens is vertrokken. De aanvaller, die een belangrijk aandeel in de laatste promotie had, is nu transfervrij vertrokken naar Arka Gdynia.

De verwachting is dat ook smaakmaker El Jebli nog uit de Achterhoek vertrekt. Hij staat al langere tijd in de belangstelling van CFR Cluj. Zijn vervanger is deze week al gepresenteerd. Helmer wordt het komende seizoen gehuurd van AZ.

Tot slot zullen huurlingen Benschop, Matusiwa en Ligeon niet terugkeren bij De Graafschap.

Voorbereiding

 De Graafschap begon de voorbereiding teleurstellend. In de eerste oefenwedstrijd werd nog wel met 8-0 gewonnen van het Regioteam, maar daarna volgde een teleurstellend gelijkspel tegen AZSV. Vervolgens werd er wel gewonnen van Zaglebie (4-0), DZC’68 (2-3), Al-Wahda (4-0), TOP Oss (3-1) en Lienden (2-0). Daartussen zat nog wel een nederlaag tegen Panachaiki (0-1). In de laatste test tegen Osasuna wist De Graafschap volgens De Gelderlander allesbehalve te imponeren. Er werd dan ook met 1-2 verloren.

Volger

De Graafschap heeft dit jaar als doel promotie. Volgens de Gelderlander is dat een ambitie die past bij de Superboeren, maar is het zeker nog geen uitgemaakte zaak dat dat ook lukt. De voorbereiding verliep namelijk niet heel geweldig. De krant vindt dat de ploeg uit de Achterhoek één van de beste selecties heeft van de hele Keuken Kampioen Divisie en om die reden een logische promotiekandidaat is.

Desondanks voorziet de krant mogelijk wel problemen voor het komende seizoen. De Graafschap heeft namelijk geen brede selectie. “Bewust is ingezet op vijftien, zestien spelers die het niveau van de eerste divisie goed aankunnen. De rest van de selectie is jong en onervaren. Vallen er sleutelspelers weg door blessures en/of schorsingen, dan kan dit een probleem worden.’’

Ook de balans in het elftal zou een mankement kunnen zijn. “De drie aanvallers zijn geen spelers die vijandelijke defensies enorm onder druk zetten of ver op hun eigen helft terug verdedigen. Daarnaast moeten El Jebli en Nijland het op het middenveld ook vooral van hun kwaliteiten aan de bal hebben. Dat zou zo maar eens de achilleshiel kunnen worden tegen ploegen die snel omschakelen.”

De Graafschap is dit jaar hoe dan ook één van de grote favorieten voor de titel. De ploeg van Mike Snoei begint gelijk met een serieuze test aan de competitie. Vrijdag wacht een thuiswedstrijd tegen Cambuur.

Wedstrijden

21 oktober 2019, 20:00u NAC - De Graafschap

6 april 2020, 20:00u De Graafschap - NAC

Zowel de thuis als uitwedstrijd tegen De Graafschap wordt gespeeld op een maandagavond.

Bron:
B-Side Rats, De Gelderlander
Vorig bericht
Klomp: "Het was even schakelen" 12 reacties
Volgend bericht
Rugnummers Kramer en Noblejas bekend 7 reacties
13 Reacties
33   3  
NL10

Zou toch goud zijn, een Eredivisie volgend seizoen met NAC, De Graafschap én Sparta?

8   0  
De Lange

Volgens mij krijgen we alle directe concurrenten eerst allemaal thuis. Een voordeel of nadeel?

13   12  
Michel

El Jebli is wel apart dat hij nog bij DGS zit, zou die echt zin hebben in de KKD? En Seuntjens is natuurlijk een gemiste kans voor ons; hij had ervaring kunnen brengen die we nu nog niet hebben. Jurjus is voor het niveau een goede keeper. Kortom: we moeten oppassen voor deze gasten.

33   3  
NL10

Zou toch goud zijn, een Eredivisie volgend seizoen met NAC, De Graafschap én Sparta?

27   2  
RV

Op de belangrijke posities in de as van het veld gewoon een hele sterke selectie. Misschien in de breedte wel krap maar als deze belangrijke spelers fit blijven wat mij betreft de topfavoriet (met Excelsior).

Een keeper met bewezen track record op Eredivisie niveau, hetzelfde geldt voor de centrale verdediging. Het middenveld met spelers als El Jebli (die speelde Verschueren en El Allouchi vorig jaar helemaal koekoek), Nijland, Breinburg en Helmer is voor Eerste divisie begrippen erg goed en heeft scorend vermogen.

Van Mieghem (maakte er twee jaar terug 18 als buitenspeler in de Eerste Divisie) en Seuntjens (behoeft geen uitleg) zijn samen een garantie voor tenminste 25-30 goals.

Als ik dan een eenvoudige optelsom en (wellicht kortzichtige) vergelijking maak:

- Het is te hopen dat Olij zijn goede seizoen van vorig seizoen kan doortrekken en ook de druk van NAC (en tweewekelijks een vol stadion) aan kan. Dan hoeft hij niet onder te doen voor Jurjus. Hij oogt erg goed, maar de stap van Top naar NAC is enorm groot.

- Centraal achterin doe we niet onder voor de Graafschap.

- Middenveld heeft zowel ervaring als creativiteit en scorend vermogen. El Allouchi en Verschueren maken er samen 5, werken wel hard maar zijn te weinig creatief om openingen te creëren als we tegen een verdedigende ploeg spelen. Het moet dus echt van Ilic komen en Dogan komen als hij fit is. Dat lijken me wel twee hele goede voor het aanvallende middenveld van NAC (of Dogan in de spits er bij). Ik hoop dat Brood Ilic belangrijk maakt in de as en niet weer als linksbuiten gaat droppen.

- Voor het scorend vermogen voorin hou ik behoorlijk mijn hart vast. Zeker omdat we wedstrijden gaan spelen (thuis) waarin die rotploegen zich gaan ingraven. Stokkers is een goede en ijverige speler, geen bewezen goalgetter. Dat geldt ook voor Filipovic (die geen overtuigende voorbereiding speelde). Met Kudimbana wel een stormram als alternatief maar die komt van een amateurclub, je hoopt op een droomscenario maar je kunt de druk niet bij hem leggen er niets van verwachten. Dat geldt ook voor van Hooijdonk.

Leuke frisse groep bij NAC maar zeker niet de topfavoriet naar mijn mening. Er moet een kwaliteitsinjectie bij of de groep moet echt elkaar naar een hoger niveau kunnen gaan tillen. Starten met tenminste 2 overwinningen zou daar een hoop goed aan doen.

6   1  
Quinn

Ik zie De Graafschap als een van de sterkste teams in de KKD dit jaar, ben benieuwd.

34   8  
Hugo

Laten we eerlijk zijn. Het was niet de leeftijd van Seuntjens, maar het salaris wat niet wilde/kon betalen. En dat is iets heel anders. Seuntjens wilde voor kkd begrippen veel geld. Ik denk dat het een volstrekt logische keuze dat NAC daarin niet is meegegaan. In die valkuil is al veel te vaak gestapt. Hup NAC .

6   0  
Michel

@Hugo

Is ook zo: als Ralf echt wil dan gaat hij ook niet over de top met zijn salariseis.
Ik begrijp zijn wens om veel te verdienen wel, die hebben we allemaal en hij heeft ook geen miljoenen binnen geharkt dus is logisch allemaal. Maar voor de club waarvan je zegt dat je er wil spelen omdat je een trotse Bredanaar bent, dan kom je er wel uitkomen lijkt me?

Ik snap TvdA heel goed dat hij kapitaal op het veld wil, zo is Ajax ook groot geworden. Als het beeld ontstaat dat je leuke talenten hebt komen er ook betere biedingen voor je jeugd dan nu het geval is. En vwb Man City moeten de Citizens is kijken wat Manu heel dichtbij hen Angelino hebben ervaren hier. Dan wil je je talenten (dus niet de zwakkere broeders) hier wel laten rijpen lijkt me...

NAC is zoveel groter in potentie dan heel veel andere clubs in de ED zelfs, maar dan moet je wel een solide organisatie hebben zonder Brabantse vriendjespolitiek. Mogen wel Brabanders in natuurlijk, maar wel de mannen die ook harde noten durven kraken.

3   0  
Michel

@BSR

Sorry, was wel erg enthousiast met die send knop... mogen best 2 van de 3 posts weg.

10   3  
Ivo

Ik zie NAC ook niet als dé favoriet. We komen van te ver, hebben een heel nieuw team en moeten nog salarissen betalen van spelers die niet meer in actie komen. Dat gaat ten koste van de kwaliteit op het veld.

De Graafschap en Excelsior zijn in mijn ogen verder en zullen wat consistenter presteren. NAC zie ik nog wat vaker punten verliezen door gebrek aan ervaring en minder scorend vermogen. De verdediging, daar heb ik wat meer vertrouwen in.

Bij NAC verwacht ik dat een 3e tot 7e plaats op de ranglijst haalbaar is. Waarbij plek 3-4 wat boven verwachting is en plek 6-7 onder verwachting. Eindig je lager dan is het echt een wanprestatie met dit spelersbudget.

We gaan het zien, ik hoop in ieder geval een fris spelend NAC te zien dat weer speelt om te winnen. Geen angsthazenvoetbal meer!

5   11  
Kipiani

Ralf stond binnen 20 minuten buiten bij ons.
Een slecht nieuws gesprek In de Edelenbos stijl.
Bijzonder vreemd, slecht voorbereid en inspiratieloos gedrag van onze technisch verantwoordelijke mensen, ook van Ruud Brood (toen nog niet verlengd).
Ralf erbij als pinchhitter, hoe kom je erbij en datzonder je huiswerk te maken.
In dit team zou Ralf meerwaarde hebben: slim, ervaren, gemeen, winnaar, NAC man, fit, pakt doelpuntjes mee, in de as spelend etc
Dit kan wel eens een hele dure en cruciale misrekening blijken te zijn.
Al hopen we natuurlijk van niet.

5   2  
Badeend

Ik ben nog niet erg onder de indruk van de selectie van DGS. Alles staat of valt met Snoei, of hij er een team van weet te maken. Maar dat geldt ook voor Brood en NAC!

Seuntjens deed gewoon een Maaskantje - openlijk in de media appelleren aan de supporters van NAC waarbij hij twee bruine voetjes probeerde te halen om zo naar NAC te komen en dan uiteindelijk aangeven dat NAC het helaas niet wilde. Terwijl hij misschien gewoon te veel vroeg of te weinig zou brengen. Ik ben blij dat NAC niet met hem in zee is gegaan "omdat hij zo enorm van NAC houdt".

2   1  
Ronald Kwaaitaal

Zou mooi zijn als beide clubs promoveren.
Traditionele clubs met grote achterban.

3   2  
The M.

Ondanks de 'positieve' stemming in de achterhoek, ben ik persoonlijk niet zo onder de indruk van de Superboeren.
El Jebli, de enige die afgelopen seizoen een beetje(!) het verschil kon maken en wellicht ook de enige oorzaak - vanuit de optiek van De Graafschap - dat ze boven ons eindigden, zie ik namelijk nog vertrekken. Daarmee raken ze hun sterkhouder kwijt zonder dat ze er een fatsoenlijk alternatief voor hebben.
Daarnaast vraag ik me ook af of die Snoei wel de juiste man is voor in de achterhoek. Iets met cultuurverschil...

Laad alle berichten na dit bericht in